Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 13 Septembrie / “caracatiţe şi alte animale blânde”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  13°C, si o maxima termica de  27°C, umiditate: 77%. Mai mult insorit, placut. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2723 RON (-0.0098) ; 1 USD =  3. 3569 RON (-0.0115); 1 EURO = 1. 2727 USD (+0.0014). Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, firmă care deţine rafinăria Petromidia, precum şi asupra participaţiilor în filialele companiei, aceasta fiind ultima mişcare pe care o fac autorităţile române în ceea ce se anunţă a fi unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului: soarta datoriilor de 570 de milioane de euro pe care Petromidia le are către bugetul de stat. Decizia ANAF vine după ce la începtutul acestei luni consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare a lansat o propunere potrivit căreia firma şi-ar putea ipoteca toate activele în favoarea acţionarului majoritar, grupul Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, pentru a garanta creditele de 900 de milioane de dolari luate de la aceasta. Mai multe, aici.

Tribunalul Bucureşti urmează să publice astăzi motivarea deciziei justiţiei de arestare, pentru 29 de zile, cerută de procurori pentru controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu acuzat pentru „favorizarea infractorului” în cazul Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare în prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), o afacere în care, acum 10 ani, 300.000 de investitori au pierdut peste 300 mil. euro.

Publicarea motivării deschide calea depunerii unui recurs faţă de arestare care va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti într-un complet de trei judecători, desemnaţi prin tragere la sorţi.  De joi omul de afaceri, care controlează postul televiziunea Realitatea TV, se află în arestul Poliţiei, iar publicarea în presă a unor convorbiri interceptate între Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vântu în care acesta din urmă îl anunţa pe fostul directori al Gelsor că i-a trimis bani în Indonezia, unde se află în prezent, a stârnit controverse. Avocaţii lui SOV au criticat scurgerile din presă pe motiv că, prin publicarea acestor informaţii, procurorii încearcă să creeze un curent de opinie care să influenţeze actul de justiţie. Mai multe puteti citi, aici.

Aproximativ 3.300.000 de elevi şi preşcolari au început astazi cursurile semestrului I al anului şcolar 2010-2011, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului (MECTS). Din cei peste 3.000.000, aproximativ 2.700.000 sunt elevi în învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi peste 500.000 sunt copii de grădiniţă. Anul acesta, peste 220.000 de boboci de clasa I vor păşi pragul şcolii. Cursurile, atât la grădiniţă, cât şi la şcoală şi liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare şi suplinitoare. Un procent de 90,5% dintre copii vor merge în şcoli autorizate sanitar sau care vor obţine autorizaţia sanitară în foarte scurt timp, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute într-o conferinţă de presă ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

Referindu-se la cadrele didactice necalificate din sistem, ministrul a susţinut că procentul acestora este cu 60% mai mic decât anul trecut. Daniel Funeriu a mai afirmat că numărul de norme ocupate de cadrele didactice pensionare este cu 52% mai mic, în timp ce numărul de norme ocupate de cadrele didactice titulare este cu 4.000 mai mare decât anul trecut. n ceea ce priveşte rechizitele, Daniel Funeriu a precizat că 670.000 de copii vor beneficia de rechizite gratuite, care au costat ministerul 18 milioane de lei. „Toţi copiii până la a clasa a X-a vor beneficia de manuale gratuite, dintre care 20% manuale noi. Toţi copiii de clasa I vor avea manuale noi”, a subliniat Daniel Funeriu. (Sursa:Agerpres)

România a câştigat 27 de medalii şi premii speciale la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Inovaţii şi Investiţii de la Moscova pentru cele 20 de invenţii cu care Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a fost prezentă la eveniment. Conform unui comunicat al ANCS, inventatorii români au câştigat opt medalii de aur, nouă medalii de argint, trei medalii de bronz şi şapte premii speciale.

Cele opt medalii de aur au fost câştigate de: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică pentru invenţia „Procedeu de obţinere a unui bioprodus pe baza de seleniu şi crom”, Corneliu Birtok Băneasa pentru „Dispozitiv dinamic de transfer al aerului”, SC Hidroelectrica SA pentru „Instalaţie Automată de Ungere”, Aurel Enache, Liviu Luca pentru invenţia „Procedeu şi instalaţie pentru creşterea energiei de combustie produsă de un gaz natural combustibil”, Institutul de Mecanica Solidelor pentru „Metodă şi dispozitiv de acţionare şi control al roboţilor mobili inerţiali”, Universitatea Lucian Blaga Sibiu pentru invenţia „Dispozitiv pentru activarea magnetică a procesului de prelucrare prin electroeroziune cu electrod filiform”, Institutul de Cercetare pentru Acoperiri Avansate SC ICAA SA pentru „Nano materiale avansate pentru protecţia pe termen lung a constucţiilor metalice” şi SC EXINVENT ROM SRL Craiova pentru invenţia „Instalaţie de energizare a apei şi stimularea creşterii plantelor”. Mai multe puteti citi, aici.

Dupa caracatiţa Voicu iese la iveala in aceste zile caracatiţa Vântu. Jurnalisti, analisti, formatori de opinie incearca din rasputeri sa-si salveze partenerul de afaceri de la ceea ce se va intampla in zilele urmatoare. Asadar cateva lucruri interesante:

Romania Libera: În Jakarta, un ofiţer de securitate ales de Vîntu veghea ca Nicolae Popa să nu se predea, precum Ioana Maria Vlas. Popa poate depune mărturii importante în dosarele FNI şi FNA. Cine este „generalul” din Indonezia care îi asigura paza fugarului Nicolae Popa şi căruia S.O. Vîntu îi plătea un salariu lunar de mii de euro? Şi cine este „şeful” care, contra şase milioane de euro (şase „cisterne”) putea împiedica extrădarea şi chiar eliberarea lui Popa din închisoarea din Jakarta? Acestea sunt două dintre cele mai importante întrebări care se nasc din lecturarea stenogramelor care au stat la baza arestării lui Vîntu, la care RL încearcă să răspundă, cu ajutorul unor specialişti care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Curentul publica sub semnatura lui Dan Badea un articol intitulat  “Expertul din dosarul FNA era subalternul lui SOV”. Articolul este insotit de facsimile ale unor documente originale.

Blogul Românica Blues, sub titlul “Liviu Luca, săracu’ sindicalist abuzat!” ii prezinta pe sindicalistii afiliati la “afacerile Vantu” in toata splendoarea lor plutocratica.

La final, interesant de citit pe blogul Emiliei Sercan despre legaturile cazului „Vîntu” care scoate şi informaţii „colaterale” la suprafaţă, extrem de interesante de altfel. Bogdan Chirieac l-a împrumutat pe Sorin Ovidiu Vîntu cu o sumă deloc de neglijat, care potrivit surselor tabloidului Cancan s-ar cifra între 500.000 şi un milion de euro. Datele problemei sunt umătoarele: un ziarist împrumută un mogul de presă. Un ziarist care din 2007 nu mai are un loc de muncă stabil, după ce a fost dat afară de la ziarul „Gândul”, dar care are, la vedere, afaceri care nu-i merg grozav.

Va urez o zi placuta!

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salut

  baietii au ramas la postarea precedenta
  copiez aici un link de acolo, f. interesant:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7783840-sov-junimistii.htm
  de asemenea, e si un scurt articol interesant la Madame

  razvan

  13/09/2010 at 11:11 am

 2. bună ziua.
  Sper să nu greşesc, dar nu zicea Theophyle despre Sima că a fost consilierul tovarăşei înainte de 89?

  para

  13/09/2010 at 11:54 am

 3. Sima este un foarte bun expert in brokeraj financiar.
  Este unul din initiatorii Hotnews.ro Articolul este elegant, precum articolele lui Theophyle 🙂

 4. Un alt articol semnalat in partea cealalta http://nicoletasavin.wordpress.com/2010/09/13/970/nn cutremurator

 5. Am semnalizat asta UTS intr-un articol anterior din alta sursa. Trebuie tinut sub lupa caci Vantu are zeci de securisti, racheti basarabeni si orientarea sa promoscovita e cunoscuta.

  Turnofftheglory

  13/09/2010 at 1:05 pm

 6. Salutare
  o informatie de politica mondiala !
  Se pregateste cea mai colosala vinzare de arme din istorie. Presedintele american va prezenta congresului o cerere de aprobare pentru un mega contract de 60 miliarde dolari in vinzari de arme . Unicul client : Arabia Saudita
  Citeva amanunte :
  – vinzarea a 84 avioane noi F-15
  – modernizarea a 70 de avioane, acelasi model, deja
  livrate
  – 70 de noi elicoptere de atac Apaches
  – 72 de noi elicoptere de transport militar Black Hawks
  – 36 de noi elicoptere polivalente Little Birds.

  PS . Am un serviciu de informatii imbatibil ! 😆

  Ștefan A.

  13/09/2010 at 1:35 pm

 7. nicoletasavin

  13/09/2010 at 1:51 pm

 8. Stefan, sauditii nu cumpara cine stie ce, exceptand poate apache. Tot golful cumpara armamanet ca disperatul, in special american. Pentru corporatiile americane 60 de miliarde e binevenit. Pentru sauditi este o tampenie. Cu cine sa se bata? Sa intre in Iran cu Obama? Sa isi invadeze fratiorii din Yemen?
  Mai bine ar investi in scoli adevarate nu madrasa si ar elibera naibii femeile.

  Turnofftheglory

  13/09/2010 at 2:23 pm

 9. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  13/09/2010 at 2:50 pm


Comentariile sunt închise.