Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Razboiul dependenţei

Max este profesor de sociologie si este prietenul meu.  Max este unul din cei mai buni experti contemporani in “teoria conflictelor“. Max a fost roman pana in vara anului 1990, cand dupa o bataie sora cu moartea, primita in centrul capitalei, pentru simplul fapt ca avea parul lung si ochelari rotunzi,  a renuntat. Dupa 40 de zile de spitalizare a plecat in lume. A ajuns la New-York, unde a reusit sa-si construiasca o cariera academica, sa-si refaca o viata rupta de o violenta pe care nu a inteles-o atunci si pe care nu vrea sa o ierte de atunci. Faptul ca poti bate un trecator pentru ca are parul lung si ochelari rotunzi a fost un motiv mai puternic decat toata istoria familiei sale. Nu sunt de acord cu el, dar il inteleg.

Cand am hotarat sa inaugurez acest blog acum doua luni [Octombrie 2009], l-am rugat sa se documenteze pentru a ma ajuta si pe mine sa inteleg, cel putin din punct de vedere stiintific, felul in care traim aceasta criza sociala produsa de criza economica si de “anul olimpic” al alegerilor fara intrerupere. Aceasta postare nu este despre candidatii la presedintie, este despre noi, romanii, ca societate,  vazuti de un expert american de origine romana, origine faptica pe care el insa nu si-o mai asuma spiritual.

In sfarsit, Max considera societatea romaneasca ca pe o societate lipsita de solidaritate, din cauza  lipsei unui “contract social”, bazat pe echilibrul pe care un stat de drept trebuie sa-l acorde cetatenilor lui. Majoritatea cetatenilor acestei societati se considera mintiti si mint la randul lor pentru ca neadevarul este o forma de supravietuire si nu este considerat rusinos. Institutiile statului de drept exista, dar nu sunt nici efective si nici coerente in functionalitatea lor. Individul stie ca nu se poate baza pe ele. Justitia nu se acorda, ea se cumpara, la fel ca sanatatea sau educatia.

Promovarea Romaniei in structurile euro-atlantice este acum considerata  formala si lipsita de sens. Cetateanul nu vede nici o schimbare, in afara tentatiei permanente de a evada din colectivitatea in care traieste si de a se alatura alteia mai eficiente din punctul lui de vedere. Pana aici Mark a avut dreptate!

De aici incolo ar trebui sa reanalizam:

Conflictul electoral [ alegerile din 2009 la Presidentie] care a pozitionat o mare parte a puterii impotriva presedintelui nu are nici in clin si nici in maneca cu pozitiile teoretice adoptate de partile beligerante. Max considera acest conflict drept a “junkie war” (razboiul dependenţei). Conflictul a aparut in clipa cand cineva (presedintele) a incercat sa schimbe regulile jocului, deconectand pe  dependenţii de bani publici (considerati in Romania drept banii nimanui) de sursele lor de alimentare, adica bugetul statului.

Publicat pe Politeia pe 28/10/2009 sub titlul “20 de minute cu Max”

Intrebari  update:

 1. Axioma lui Max legata de alegerile din 2009 este inca valabila?
 2. Se pot schimba regulile jocului, deconectand pe  dependenţii de bani publici (considerati in Romania drept banii nimanui) de sursele lor de alimentare, adica bugetul statului?
 3. Care sunt sansele societatii romanesti sa castige acest “junkie war” (razboiul dependenţei)?
 4. Unde poate fi pozitionat acum Basescu in acest razboi?

Written by Theophyle

07/09/2010 la 8:02 pm

53 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut Theophyle,
  salut prieteni.

  Grea problema a ajuns latura sociala a statului. Mai ales in criza.

  Regulile s-au schimbat pentru ca decontul asistentei sociale trebuie platit si nimeni nu vrea sa o mai faca: generatia tanara stie ca nu va primi pensie si de ce sa plateasca, politicul pierde voturi daca nu o face, dar nu are de unde plati…

  Sansele sunt exclusiv individuale: independenta personala asigura independenta de grup sau mai mult de atat.

  Parerea mea 🙂

  Andrei

  07/09/2010 at 8:22 pm

 2. Primul?

  Andrei

  07/09/2010 at 8:23 pm

  • Da prietene, primul si ai astazi si un premiu pe mail 🙂

   Theophyle

   07/09/2010 at 8:26 pm

   • L-am primit, multumesc.
    Promit sa citesc si sa raspund.

    Andrei

    07/09/2010 at 9:02 pm

 3. Salutare!
  1. Axioma lui Max este încă… parţial valabilă.

  2. Se pot schimba regulile jocului, dar nu deconectându-i pe dependenţi de bani publici ci deconectând bugetul statului de dependenţi.

  3. S-ar putea să avem şanse.

  4. Băsescu nu mai poate… fi poziţionat acum în acest razboi. Poate mâine sau luna aceasta. 🙂

  Băşcăliosul

  07/09/2010 at 8:33 pm

  • Băşcăliosule salut!

   Multumesc pentru raspunsuri 🙂

   Theophyle

   07/09/2010 at 8:36 pm

   • Salut, Theophyle!
    Iar începi? 🙂 Pentru puţin!

    Băşcăliosul

    07/09/2010 at 8:40 pm

 4. Salut din nou 🙂
  „Junkie war” e in plina desfasurare…Il putem castiga numai cu foarte multa perseverenta. „Junkies” nu renunta usor si, in plus, au moda stangismului de partea lor. Dar nici noi nu mai vrem sa-i intretinem,nu-i asa?
  Nu stiu ce sa mai spun de Base. Dupa ultimele lui actiuni, parca n-ar mai fi aliatul nostru…

  Diana

  07/09/2010 at 8:39 pm

  • Salut Diana 🙂
   si eu ma intreb uneori si nu prea gasesc raspunsuri 😦

   Theophyle

   07/09/2010 at 8:44 pm

 5. Buna seara, buna seara. Sa incerc cateva raspunsuri.
  1.Axioma cred ca este inca valabila in buna masura. SSchimbarile care au avut loc din 1990 pana acum au fost relativ suprficiale
  2.Greu dar nu imposibil.
  3.Sansele nu sunt prea mari dar nici nu sunt egale cu zero. Pana la urma este vorba de o problema a carei rezolvare rezida in solutionarea primei ecuatii. Schimbarile in societatea romaneasca trebuie sa fie de profunzime si nu de fatada ptr ca altfel nu se va putea castiga acest razboi. Si vorbesc aici atat de schimbari la nivel colectiv cat si la nivel personal.
  4.Nu stiu daca Basescu poate fi pozitionat in acest razboi. Nici nu stiu daca mai are prea mult spatiu de manevra.

  clemycali

  07/09/2010 at 8:42 pm

  • Salut @clemy 🙂
   crezi ca o legiferare in sensulk clientelismului politic poate fi eficienta, ceva de genul legi lobiilor?

   Theophyle

   07/09/2010 at 8:46 pm

   • Poate ca ar merita incercat. Dar pana la urma trebuie ca societatea, electoratul sa ceara imperativ astfel de schimbari ptr ca altfel, de la partidele politice existente, nu ne putem astepta la mare lucru. Cazul Prigoana este ilustrativ.

    clemycali

    07/09/2010 at 8:54 pm

 6. Salut Theophyle!

  Câștigarea războiului ar implica un soi de deznodământ. Ori eu nu cred că societatea românească poate produce asta. Forțele pozitive nu au masa critică dar sunt suficiente deocamdată pentru a produce o rezistență și a menține conflictul.

  Părerea mea este că pe termen mediu se va menține – în fond – o remiză cu mult scandal, zdrăngădeală de arme și cuvinte grele, iar această remiză convine „dependenților”.

  Trebuie să ne amintim că trecerea timpului nu este în favoarea României. Va produce îmbătrânirea populației, probabil emigrația masivă a păturii muncitoare, antreprenoriale, pro-vestice (în 2012, dacă nu mă înșel, cad ultimele bariere birocratice din țările UE). Asta se va cupla cu apariția unei noi generații preponderent debusolată moral, neprincipială, ignorantă, „educată” de „profesori” cu studii de spiromat, avându-i pe Voiculescu Felix și Becali ca modele de reușită.

  La un moment dat războiul își va schimba tonul pentru că își va schimba cauzalitatea. Forțele pentru o schimbare în bine se vor micșora prea mult, în schimb sărăcia acută și numărul enorm de pensionari va duce la convulsii – nu atât sociale, românii sunt obișnuiți cu sărăcia și umilința și se vor umili abject pentru o pungă de orice în schimbul unui vot – dar „războiul”, preponderent televizat, va trebui reațâțat pentru a produce mai mult circ.

  sym

  07/09/2010 at 8:55 pm

  • Salut @sym 🙂
   de acord in general la cele scrise de tine in primele paragrafe. Nu-mi doresc o Romanie descrisa in ultimul paragraf. Cred ca totusi ne vom salva!

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:06 pm

 7. Buna seara din nou si pe fuga.

  O parte din raspunsuri le vom afla miine seara, de la ora 21. Basescu merge la TVR.

  Cetatean

  07/09/2010 at 8:57 pm

  • Cetatean eu cred ca vom avea parte de alte raspunsuri maine. Mai degraba cred ca vom asista la oficializarea despartirii lui Basescu de PDL. Dar s-ar putea totusi sa ma insel. S-a mai intamplat.

   clemycali

   07/09/2010 at 9:00 pm

 8. Citoyen, sper ca Base va raspunde. Data trecuta s-a pierdut in tampenii patriotarde.
  Sym, vor ramane pensionarii si angajatii statului sa se taxeze unii pe altii. Pana la urma nu vor avea ce face si macar unii din ei se vor apuca de munca. Pana atunci sper ca tzatza Evropa se va fi invatat minte si nu va pompa ajutoare aici.

  Diana

  07/09/2010 at 9:02 pm

 9. Clemy, vom vedea. Basescu deocamdata a obtinut 2 capete din 3 grele si Boc e inca PM. Nu vad de ce s-ar desparti. Era cit pe ce sa o faca, insa l-au ajutat fetele lui sa obtina doua capete.

  Basescu va vorbi despre probleme economice la TVR, ca e o emisiune pentru cei care nu se pricep in jocurile de culise ale PDL.

  La Parlament, pe 21, o sa fie frumos. 😉

  Cetatean

  07/09/2010 at 9:04 pm

  • Cetatean, depinde la cata sustinere va avea!

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:07 pm

 10. In Parlament? Eu cred ca va avea. Opozitia a lansat zvonul cu 10 parlamentari cu care s-ar afla in negocieri, eu cred ca e un mare fis.

  La prima motiune, a fost o chestie emotionala, „pensiile, domle, iau astia banii bietilor batrini” (ca si cum toti pensionarii ar fi batrini de 80 de ani si cu pensii de 350 RON).

  Acum nu exista o ratiune bine formulata pentru motiune, personal, cred ca Basescu nu trebuia sa arunce pastila cu FMI-ul.

  Insa mie imi pare ca Basescu pregateste ceva. Mersul in Parlament e treaba serioasa.

  Cetatean

  07/09/2010 at 9:12 pm

  • Cetatean, nu ai raspuns insa la intrebarile din articole 🙂 poti / vrei sa-ti prezinti parerea?

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:14 pm

  • Salut, Cetăţene!
   Cu doar 10 parlamentari, din pomul lăudat cu negoţ, deja e un fâs de nota 10. 🙂

   Băşcăliosul

   07/09/2010 at 9:16 pm

 11. Sigur, imediat, in 5 minute.

  Cetatean

  07/09/2010 at 9:18 pm

 12. 1. la fel de adevarata azi ca si acum 20 ani sau 6 luni
  2.DA
  3.40 pct da/60 pct nu
  4. nu joaca echidistant;eu il consider ca facand parte dinjucatori;incercarile lui de a se distanta -privind acum retrospectiv-mi se par false

  intamplator

  07/09/2010 at 9:24 pm

  • intamplator, multumesc 🙂

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:29 pm

 13. Salut !

  1.Nu. Nu este vorba despre războiul dependenţei de resursele statului ci, despre orientarea politicii externe .
  2.Separat de pct 1. NU.
  3.Zero.
  4.Băsescu este ţinta grupurilor de interese conectate la politica Moscovei, care au acaparat şi o mare parte din economia Ro.

  tibi

  07/09/2010 at 9:34 pm

  • Salut @tibi, multumesc 🙂

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:52 pm

 14. 1. Eu consider ca alegerile din 2009 nu au fost doar o miza interna, aceea a decuplarii spoliatorilor de la buget. Eu consider ca miza a fost in primul rind geo-strategica extrem de inalta si ca Rusia a suferit cea mai mare pierdere din ultimii ani prin realagerea lui Basescu. Practic, Rusia a inchis toata capetele de pod anti-rusesti: a invadat Georgia, si-a pus un om de paie in Kirgizstan (acolo miza e baza americana de la Manas, cu foarte mare importanta), a readus Ucraina sub control direct, si acum e pe cale sa readuca si Moldova.

  Romania a e singura care a scapat de restauratie si performanta lu iBasescu e cu atit mai mare. Pentru mine, mai importanta decit decuplarea parazitilor de la buget (asta se face prin legi si parchet) e decuplarea de Rusia. Daca se aproba in Parlament tratatul pentru scutul amrrican (eu cred ca Basescu va atinge probleme legate de Strategia de securitate), ruptura va fi cvasi-definitiva.

  2. da, regulile jocului se pot schimba, decuplind parazitii de cei care gestioneaza bugetul. Avem un Consiliu Fiscal infiintat la presiunea FMI, avem o lege a cheltuielilor publice locale, au fost rase legile pensiilor speciale, nu toate ;-)trebuie sa treaca legea salarizarii, legea pensiilor.

  Pina acum, furtul s-a facut cu ajutorul legiilor speciale si ale exceptiilor in legile normale, ne indreptatm spre o legislatie in sfirsit uniformizata.

  Miza va fi, pentru paraziti, sa obtina contracte, insa daca se informatizeaza procedurile si se reorienteaza firmele „prietene” spre banii europeni (ca ai nostri nu mai sunt!), firmele vor avea de trecut filtrele europene si va fi extrem de greu sa fraudeze.

  Cert este ca se restringe tare bazinul de unde se poate fura, si asta e un efect benefic al crizei si al celui de-al doilea mandat.

  3. Sansele: destul de bune. Insa in afara de legile economice grele (salarizare si pensii), mai avem nevoie de trei legi grele, cu bataie pe termen lung: Justitie (evident!), Educatie (in special invatamintul superior!) si legea electorala (votul prin corespondenta + uninominalul pur). La nivelul asta, suntem mult mai aproape decit am fi crezut acum citiva amni, insa mai departe decit am vrea sa fim de adoptarea lor.

  4. In acest razboi Basescu este in mlastina pina la git. A adoptat postura celui care are de trecut mlastina cu orice pret, chiar daca trege dupa el un tanc. In acest al doilea mandat, in prima parte, care va tine pina pe la finalul lui 2011, pentru Basescu toate mijloacele vor fi permise pentru adoptarea legilor grele: si cumpararea de parlamentari, si negocierea cu UNPR, si tolerarea coruptilor de talie mica din PDL (cu exceptias greilor, decapitati ca semnal pentru alagerile din 2011). Basescu vrea eficienta, adica legi adoptate, si mijloacele nu mai conteaza. Am avut o proba la ANI. A insistat pina a obtinut ce a vrut. Eu cred ca asa va merge si la celelalte legi. Cind nu va mai obtine ce vrea si va face bilantul in 2011, la final, poate chiar si mai devreme, va redeveni Basescu cel pe care il cunoastem, cel care a declansat doua referendumuri. Din primul a obtinut o lege ciuntita, pe care se va stradui sa o repare, santierul pentru al doilea poate fi activat intr-o fractiune de discurs.

  Cetatean

  07/09/2010 at 9:38 pm

  • Cetatean, vom vedea foarte repede daca ai sau nu dreptate. Lucrurile stau mai prost pentru PDL, ei se autodesfinteaza! datele pe care le am eu din diaspora ii arata pe utimul loc in preferentrele electoratului cu ceva mai putin de 7%

   Theophyle

   07/09/2010 at 9:54 pm

   • stiu, ei insa nu stiu. Greii dau directia ideologica a partidului. Pentru ei, la putere sau in opozitie, e la fel. Videanu stie de ce.

    De aia trebuiau rasi, ca aia de jos sa isi poata spune parerea.

    Cetatean

    07/09/2010 at 9:59 pm

 15. @Theophyle

  Noi da, ne vom salva, pentru că suntem deștepți 🙂 România nu cred că are cum, demografia este implacabilă. Vedeți câte probleme de bani sunt acum, imaginați-vă o Românie cu 8 milioane de pensionari, 1 milion angajați la stat, și 500000 de oameni în mediul privat achitând nota de plată. Nici dacă sunt vândute organele la bucată nu au cum să țină un astfel de sistem.

  Vi se pare imposibil? Acum sunt 2.5 milioane în mediul privat. În ultimii 20 de ani au emigrat mai mult de 3, iar din 2012 va fi mai ușor pentru toată lumea să plece.

  sym

  07/09/2010 at 9:44 pm

  • Bineinteles ca nimeni nu va achita nota de plata, cei 500.000 vor pleca si ei, ailalti n-au decat sa se taxeze intre ei.
   Parca-ar fi in Africa. Asa cum am spus, sper ca Evropa nu va pompa ajutoare aici.

   Diana

   07/09/2010 at 9:50 pm

 16. Pentru Tibi şi Cetăţean!

  Băşcăliosul

  07/09/2010 at 9:48 pm

 17. Mister B, eu prefer ceva mai autentic rusesc decit corul Armatei Rosii!

  Cetatean

  07/09/2010 at 9:57 pm

  • Mda’, numai ca Biserica Rusa este unul din cele mai puternice unelte de indoctrinare si slujitaoare ale panslavismului imperialist. Numai slujitorii Domnului nu sunt aia 😦

   Theophyle

   07/09/2010 at 10:00 pm

 18. Theophyle, Partiarhul Chiril al Rusiei e un mason si un kagebist amarit.

  Ortodoxie Rusie nu inseamna Patriarhia Moscovei, ci Serafim de Sarov, staretii de la Optina, Ignatie Brancianinov, Ioan maximovici, Tihin din Zadonsk, Siluam Athonitul, Gherman al Alaskai si atitia altii. Asta daca e sa cautam ceva autentic rusesc, pe care nici comunismul nu l-a strivit.

  Aia cu mitre si cirja episcopala sunt niste lupi in piele de oaie.

  Cetatean

  07/09/2010 at 10:04 pm

 19. Errata: Tihon, Siluan.

  Cetatean

  07/09/2010 at 10:05 pm

 20. Cum va spuneam si aseara, in filiale a inceput decapitarea rapida a protejatilor lui Berceanu. Acestia pierd posturile detinute pina acum si nu mai prind locuri de electori la Conventia din 2011. Informatie sigura.

  Cetatean

  07/09/2010 at 10:11 pm

  • Cetatene, eu cred ca tu nu intelegi problema. In ochi unor oameni seriosi care au facut destul de multe pentru ca PDL sa castige, problema se numeste BOC! si toate fitele pe care le-a facut pentru a nu-i da afara si pentru a impune niste oameni care nu sunt exact genii, in locul celor schimbati.

   Theophyle

   07/09/2010 at 10:22 pm

   • Theophyle, eu inteleg bine, zic eu.in zilele urmatoate iti voi spuneparerea mea mai pe larg despre noul si vechiul Boc.

    Cetatean

    07/09/2010 at 10:53 pm

  • Tot ce se poate si ar fi de bun augur doar sa nu fie nitelus cam prea tarziu.

   clemycali

   07/09/2010 at 10:46 pm

 21. buna seara

  nu sunt formulate f. clar intrebarile, raspund asa cum le inteleg eu
  1) basescu clar a incercat si reusit partial sa intoarca miscarea descrisa in axioma; clar a reusit in ce priveste domeniile strategice (ma gandesc la privatizari cu dedicatie), in alte domenii banii se scurg in continuare intr-o veselie (ma refer la achizitiile publice curente, companiile de stat)
  2 & 3) nu cu actualii politicieni
  4) basescu incearca sa fie consecvent si ii reuseste sa fie intr-o masura destul de mare, pt un politician roman
  p.s. poate, daca l-a uschit pe adriean, sa incerce si ceva privatizari

  razvan

  07/09/2010 at 10:39 pm

 22. Salut,

  1. da, este inca valabila.
  2. da, se poate dar la nivelul unei tari dureaza cateva generatii si Romania nu cred ca mai are timpul asta la dispozitie.
  3. sansele sunt mici. Argumentatia lui sym, legata de catastrofa demografica care urmeaza, e suficienta pentru a nu da prea multe sperante. Nici macar nu trebuie sa fii specialist ca sa observi ca generatiile care ar trebui de acum incolo sa munceasca sunt cele nascute dupa 1989, cand natalitatea a scazut brusc aproape la jumatate din cat era inainte. Asta fara sa mai iei in considerare emigratia.
  4. Inclin sa-i dau dreptate lui Cetatean, cand spune ca, probabil, Basescu a renuntat la schimbarile rapide, pentru unele mai lente. E greu sa schimbi o tara cand populatia, in majoriattea ei, nu vrea asta.

  Lucian

  07/09/2010 at 10:51 pm

 23. senzational !!!

  ridzi nu este vinovata cf. Curtii de Conturi

  cititi si va cruciti

  http://luju.ro/dezvaluiri/anchete/326-aas-rs.html

  skorpion

  08/09/2010 at 12:39 am

 24. cazul Ridzi poate deveni primul care sa demaste

  fata necunoscuta a mafiei politico-financiara din ministere,

  agentii si alte institutii publice, consolidata in ani de zile, prin sistemul clientelar de impartire a functiilor cheie pe criterii politice.

  skorpion

  08/09/2010 at 12:42 am

 25. Skorpi, asta DA stire.

  Voi citi cu atentie, insa daca e adevarat, Curtea de Conturi ii da munitie lui Basescu cit incape.

  Cetatean

  08/09/2010 at 1:23 am

 26. PS Ministrii au devenit papusile politice ale…cui? Vom afla noi. Mai, astia de la SRI, ce paziti?

  Cetatean

  08/09/2010 at 1:25 am

  • Oh, come on ! Da’ ministrul ce pazea ? Ca doar a fost la unele din evenimentele alea. Daca ar fi fost vreun chef organizat printr-un colt de sat, as fi zis. Dar asa ? Ea nu se intreba cum sunt platite de minister evenimentele la care participa ? Managerul n-are nici o raspundere ?

   Deci o sa plateasca toate astea o contabila care a platit fara sa aiba documente. Foarte bine, sa faca puscarie, daca a virat banii doar pe vorbe !

   KingSnake

   08/09/2010 at 1:38 am

 27. Salutare !
  Iata si parerea mea:

  1. Razboiul electoral de anul trecut a fost doar o impartire a feudelor si a decis ce culoare sa aiba drogul, portocaliu sau rosu. Dupa cum s-a si vazut in cele 9 luni trecute de atunci.
  2. Inca sper ca lipsa de bani la buget va duce la deconectare. Pentru ca ne putem imprumuta 16 miliarde la anul si pe urma inca 20 si tot asa, dar spirala asta trebuie sa se opreasca undeva. Orice schema Ponzi are un punct de explozie.
  3. Zero. Sansele sunt doar ca cei conectati la buget sa se sfasie intre ei. Un mic pas poate fi in perioada urmatoare, intre PDL-isti. Desi pare ca s-a facut un armistitiu prin inlocuirea titularilor cu intermediari.
  4. Basescu nu lupta decat pentru el. Si pentru Udrea. Preia teme populare si interesante, dar doar de dragul luptei. Ii place sa se lupte. Doar ca se plictiseste repede si isi cauta alta tema. Din pacate pentru el este nevoit acum sa slalomeze si prin criza asta care a picat ca nuca in perete. Se aliaza cu oricine (vezi PSD in 2009) si abandoneaza pe oricine daca lupta de moment o cere. Dar nu duce niciodata un razboi, pentru ca un razboi presupune strategie si gandire pe termen lung. Ori aici improvizatia nu mai tine loc de strategie, cultura politica si chiar cultura in general. Dar este cel mai bun comandant de ambuscade. Ambuscadele insa nu construiesc nimic.

  KingSnake

  08/09/2010 at 1:32 am

  • KS,
   punct 4

   ai omis urmatoarele elemente importante in analiza ta:

   – rolul televiziunilor care poate fi + sau – si interesul televiziunilor de a promova sau nu un presedinte ca basescu;

   – cultura politica a electoratului + mostenirea acestuia dupa 1989;

   – lacomia + ticalosia politicienilor;

   – existenta sau inexistenta solidaritatii electoratului pentru proiecte de anvergura, nu numai pentru 10 lei in plus sau in minus la salariu;

   – rolul covirsitor al Justitiei;
   in 20 de ani ne-am lamurit, nu?

   Consider ca Basescu este printre foarte putinii politicieni romani care NU lupta doar pentru el, pe udrea ai bagat-o din spirit de umor, nu??

   un razboi NU poate fi dus SINGUR. Si ne-am cam lamurit, ca mai mult a fost/este singur, nici politicienii, nici televiziunile, dar, mai ales, poporul nu prea s-a implicat (exceptii: referendumul din 2007 si decembrie 2009/ pe muchie de cutit)

   si atunci???

   skorpion

   08/09/2010 at 7:19 am

   • Nu e o analiza, e doar parerea mea personala. Si reprezinta raspunsuri la intrebari punctuale. Nu ma intereseaza televiziunile (sunt la fel de multi ani, cred ca vreo 10 si asta nu a impiedicat alegerea lui Basescu de atatea ori). Cat despre cultura politica a electoratului, nu cred ca exista vreo tara in care sa voteze numai intelectuali, asta nu e o scuza pentru candidatii pe care ii propui. Mai ales cand esti partid mare. Lacomia si ticalosia politicienilor intra la punctele 1 si 2. Faptul ca esti inconjurat de politicieni ticalosi si lacomi nu e o scuza din punctul meu de vedere, ci o circumstanta agravanta. Solidaritatea electoratului … pana acum nu i s-a cerut decat cand a venit vorba de alegeri/ciolan … nu am vazut nici un referendum pe o tema majora in mijlocul unui mandat. Cat despre alegeri, Basescu a primit solidaritatea pe care a cerut-o de mai multe ori. Cat despre Justitie, nu stiu ce ar putea-o rezolva, poate ceva napalm.

    Daca nu poti duce un razboi singur, atunci nu promiti ca il poti duce. E simplu. Poate ca razboiul asta trebuie dus de unii care sunt mai subtili si mai diplomati si mai sireti la modul convingerii adversarului ca autodistrugerea sa e cea mai buna cale. Animalul politic feroce si-a cam trait vremea, si-a tocit coltii si o sa moara si cam flamand, desi era cel mai bun din jungla.

    Repet, asta e doar parerea mea si nu pretind ca detin adevarul absolut.

    KingSnake

    08/09/2010 at 9:47 am

 28. […] the original here: Razboiul dependenţei This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]


Comentariile sunt închise.