Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 6 Septembrie / “guvern nou, împrumut nou”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  14°C, si o maxima termica de  28°C, umiditate: 88%. Mai mult insorit, caldura placuta, confortabil. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2796    RON (+0.0180) ; 1 USD =  3. 3328  RON (+0.0125); 1 EURO = 1. 2841  USD (+0.0006). Guvernul Boc remaniat se pregăteşte să înceapă luna viitoare negocierile cu FMI pentru un nou împrumut prin care să fie asigurată inclusiv rostogolirea ratelor din acordul actual de aproape 13 mld. euro care expiră în primăvara anului viitor. În 2011 România va avea de finanţat un deficit bugetar de cel puţin 6 mld. euro dacă va reuşi să reducă nivelul acestuia la 4,4% din PIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord. Către FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar în 2012, când începe rambursarea ratelor de capital, nota de plată va creşte la 1,8 mld. euro.

De asemenea, Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum mare de datorie pe termen scurt contractată în acest an şi în 2009. Serviciul datoriei publice gu­vernamentale pe anul viitor cuprinde rate de capital de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld. euro, adică un total de peste 13 mld. euro. „Guvernul României şi-a exprimat interesul pentru a avea un nou aranjament, însă este un pic prematur pentru că mai sunt mai multe luni din actualul acord şi pe măsură ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul”, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.  Mai multe puteti citi pe ZF.

Rezultatele preliminare arată că 29,67 la sută dintre alegătorii moldoveni s-au prezentat la vot în cadrul referendumului constituţional din Republica Moldova, a anunţat Comisia Electorală Centrală, citată de Jurnal de Chişinău în ediţia online. n total, au votat 789.407 alegători, dintre care peste 188.000 din Chişinău. Potrivit secretarului CEC, Iurie Ciocan, citat de Info-Prim Neo, rezultatele anunţate sunt parţiale, deoarece nu au fost primite rezultatele de la toate secţiile de votare din raionul Dubăsari şi de la câteva secţii din Occident. Ciocan a mai precizat că în unele localităţi nu este energie electrică şi datele nu pot fi transmise, notează Moldpres.

Cetăţenii moldoveni au votat duminică în cadrul unui referendum constituţional crucial pentru viitorul ţării, referitor la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova. Secţiile de vot au fost deschise între orele 7.00 şi 21.00.  Pentru validarea scrutinului este necesar ca o treime dintre alegătorii incluşi pe liste să fi votat, iar pentru ca şeful statului să fie ales prin vot direct trebuie ca majoritatea celor prezenţi la referendum să se fi exprimat în acest sens. Peste 87% dintre alegatorii din republica Moldova s-au pronuntat pentru alegerea directa a presedintelui, potrivit cifrelor date publicitatii de catre Comisia Electorala Centrala, noteaza HotNews.md. Impotriva au votat – 12,82%. (Sursa:Mediafax)

Principalele ziare si saptamanale romanesti au inregistrat, cu putine exceptii, o scadere a vanzarilor medii pe aparitie in cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Doar Jurnalul National, Pro Sport si Financiarul au crescut din punct de vedere al vanzarilor medii zilnice comparativ cu primul trimestru. Fata de perioada aprilie-iunie 2009, doar Adevarul si Financiarul inregistreaza cresteri, dupa cum arata ultimele rezultate BRAT. Publicatia cu cele mai multe exemplare vandute ramane tabloidul Click, acesta inregistrand insa o scadere de aproape 30.000 de exemplare vandute in medie pe aparitie, comparativ cu trimestrul precedent. Click este urmat de Libertatea – de asemenea in scadere cu circa 9.000 de exemplare fata de primul trimestru. Adevarul ocupa locul al treilea in clasamentul general al ziarelor, mentinandu-se cotidianul de referinta cu cele mai mari vanzari. Mai multe puteti citi pe Hotnews.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

06/09/2010 la 8:42 am

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata!

  Rectificare: nu doar „Jurnalul National, Pro Sport si Financiarul au crescut din punct de vedere al vanzarilor medii zilnice comparativ cu primul trimestru”, ci si Politeia a crescut din punct de vedere al accesarilor si numarului de vizitatori, intrecind multe fituici centrale si furnizind informatii si analize de prima mina 😉

  Cetatean

  06/09/2010 at 8:51 am

  • Naetza!
   Uite ca mi-ai adus aminte de un banc. Vin niste cubanezi in vizita de lucru in Romania anilor ’80, niste romani mai inchisi la culoare erau scosi la munca patriotica. Cubanezii credeau ca sunt de-ai lor sii ii intreaba: Cuban, cuban?? la care romanii raspund: ei pe dracu, munca voluntara!

   Creanga

   06/09/2010 at 9:41 am

 2. No servus la toti . 🙂
  Inevitabilul va avea loc . Un nou imprumut . De aceasta data nu va merge pe pensi si salarii . Va finanta imprumuturile in scadenta si ratele in curs .
  Adica un „salt calitativ” 🙂 in marea de prostie mioritica . Din ciclu : din greseala in greseala , la victoria finala ! 😆
  Cred ca toti din clasa politica sint mindrii de solutile gasite pentru a asigura „viitorul luminos” a tarii . Daca ar emigra , toti in bloc , ar face in mod real un serviciu natiunii . Si nu ar fi nici o povara inutila pentru bugetul de stat .
  Sa aveti o zi buna , optimista . 🙂

  Ștefan A.

  06/09/2010 at 9:48 am

 3. @stefan a

  fara deficit nu prea se poate(asa spun economistii)
  finantarea din surse interne e costisitoare(vezi ecartul de dobnzi practicat de bancile din romania)
  unamic al meu imi explica ca daca ai un imprumut e bine sa faci altul ca sa-l achiti,cel care iti da abnii nu telasa sa mori;ceva ca in urm banc:
  saul nu poate dormi,sotia il intreaba de ce nu doarme/
  pai am sa- dau maine 1000 usd vecinului shimon si nu am de unde..
  asta e problema,zice nevasta-sa si deschide fereastra
  „shimo,shimon..”buimacit shimon deschide fereastra”ce-i rachel? „”stii , saul are sa-ti restituie maine un imprumut si nu are de unde”si -astea zise-inchide fereastra;
  acum ,Saul tu dormi,ca nu mai doarme Shimon
  cam asa si noi cu fmi

  problema serioasa e cum va fi folosit acest nou imprumut: daca merge tot la pensii si salarii nu e bine,daca merge tot la cofinantarea proiectelor europene e perfect..

  intamplator

  06/09/2010 at 11:39 am

  • Salut @intimplator
   Cum bine scrie theophyl, avem 2 miliarde euro de rate de platit in 2011 + 11,3 miliarde euro de imprumuturi ce scad in anul viitor .(alea pe termen scurt , amplificate anual si „rostogolite” din an in an”). Total = 13 miliarde euro doar de imprumuturi , rate in scadenta . Adica +/- 55 miliarde lei noi .
   Fa un calcul si vezi ce mai ramine la buget pentru investitii .Dupa ce ai scazut salarile , pensile , cheltuielile curente de functionare a statului .
   . Pot „jongla” cit vor cu cresterea arieratelor. Matematic tara ajunge la sapa de lemn . Chiar daca esti optimist ! 😦

   Ștefan A.

   06/09/2010 at 12:03 pm

   • eu optimist?????
    eu sunt doar un realist bine informat,asa numea moisil pesimistul;
    intr-adevar ar fi de restituit cam echivalentul a 1/3 din buget; nu e o datorie impovaratoare;inteleg ca traiti in vest;acolo cam asta e datoria media-privata-a unei familii(credit casa+auto) si se traieste bine;
    din nou ce se va face cu nul imprumut este esential;
    aud ca anul asta va fi primul an incare bugetul
    va prevedea cheltuieli multianuale-sa dea Domnul-mai e si consiliul ala fiscal(sau cum s- o chema),mai e si ue cu controlul deficitelor,mai e si ecb&bnr cu controlul masei monetare..
    am impresia ca bugetul pe anul viitor nu-l mai face dl acela care face copy/paste de 20 ani
    si asta nu e rau

    intamplator

    06/09/2010 at 12:27 pm

    • intimplator .
     Personal nu am nici o datorie . Ultima rata a fost platita in decembrie 2009. 🙂
     1/3 din buget merge la plata datoriilor DEJA EXISTENTE CARE NU AU REALIZAT NIMIC UTIL MILIOANELOR DE CETATENI.
     1/3 plata datorii + 2/3 cit merge pe pensi , salarii , cheltuieli curente, „papa” tot bugetul . Inclus deficitul care este contabilizat in buget .
     Deci , un nou imprumut ce va rezolva ? Investitii ? Avem 30 miliarde GRATIS din partea UE pentru investitii in toate sectoarele . De acesti bani , repet , GRATIS , nu ne atingem decit in un procent ridicol dar cu nou imprumut FMI , CU DOBINDA, vom face investitii extra . Ha ,ha, ha ! De ris sau mai bine de plins .

     Ștefan A.

     06/09/2010 at 12:49 pm

     • @stefan
      da sunt 30 mld,dar:
      trebuie sa ai intre 20-50 pct inainte de a accesa fondurile+ tva la toate lucrarile executate;
      fonduri ue: ca o regula simpla nu poti accesa daca nu ai min 40-de regula 50 pct-inainte de a accesa aceste fonduri;
      nu e chiar atat de simplu si departe de mine gandul de a gasi justificari in intarziere;
      altfel spus daca fac un imprumut de 10 mld vor putea accesa cele 30 mld-teoretic,ca fondurile sunt cuprinse in bugetul UE pana in 2013;
      max cat mai poate trage ro ar fi 5-10 mld in 2012+2013 si banii vor veni in 2013/14/15
      ar fi ceva,ar fi dolar/dolar,n-ar fi rau
      mie insa mi-e teama ca vor lua un nou imprumut ,vor intra in a doua jum a lui 2011=alegeri in 2012 si fac si astia ca liberalii,numai ca astia fac cu bani imprumutati,adic arunca cu banii in populatie;
      dupa aia vine nota grea de plata

      intamplator

      06/09/2010 at 1:16 pm

      • Calculul este corect si ultimele 4 rinduri din comentariul dvs. sint perfecte . E realitatea Romaniei post 1989. 🙂

       Ștefan A.

       06/09/2010 at 1:20 pm

 4. Deficitul facut exclusiv pentru investitii , a fost motorul dezvoltarii post razboi a tarilor din vest .
  La noi deficitul nu are absolut nimic legat de investitii masive . Ceva sali de sport , ceva patinoare, ajutoare sociale la 50 % din polulatie , pensii marete pentru unii, angajati de stat in supranumar . Sanatate buna celor 40 % din localitati fara canalizare , apa potabila . Adio autostrazi si cai ferate moderne . Si uite asa au trecut deja 20 de ani . Ne vor depasii si albanezii la infrastructura . Astea sint statistici oficiale .

  Ștefan A.

  06/09/2010 at 12:10 pm

  • intr-adevar,”investitiile”din bugetul nostru pana acum sunt o gluma proasta

   intamplator

   06/09/2010 at 12:29 pm

 5. Buna Ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  06/09/2010 at 3:08 pm


Comentariile sunt închise.