Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

România văzută de la Harvard si pierdută in traducere

Kenneth Rogoff este fara dubiu un om foarte serios, actualmente profesor de economie si de politici publice la Harvard, fost economist-şef la FMI si membru al Board of Governors la Federal Reserve. Personal il simpatizez pentru disputele pe care le-a avut cu Stiglitz, cand acesta a fost economistul-şef la Banca mondiala (WB). Kenneth Rogoff, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Stiglitz, i-a reprosat unele masuri si in special a pus pe masa de dezbateri unele antagonisme intre FMI si BM. Veti putea citi aceasta  scrisoare deschisa in linkul postat la sfarsitul articolului acesta.

La oile noastre. Intr-un interviu in presa germanofona, “Profil”, “Der Standard” (Aus.) si Der Spiegel (Ger.) mentioneaza Rogoff unele probleme pe care le are Europa de Est si care pot influenta negativ piata de capital austriaca, investitor major in Europa de Est. Rogoff subliniaza că nu toate ţările din regiune vor reuşi să treacă de procesul de consolidare a deficitelor bugetare si că nu se poate prezice cu exactitate ce ţări vor şchiopata si care nu, referindu-se la Ucraina, Ungaria si Romania. Din nefericire, Bloomberg a preluat un rezumat, traducand insa corect. Rogoff s-a folosit de cuvantul wobble , care nu are nici o legatura cu traducerea pe care o aduce astazi The Money Channel (TMC), care intr-o veselie ne anunta ca suntem nominalizati ca falimentari potentiali de respectabilul profesor, nimic mai departe de asta. Nu cred ca dl. Silviu Pop a citit originalul interviu din “Profil,” sau daca la citit, probabil nu l-a inteles in limba respectiva. Nici Bloomberg nu prea vorbeste de faliment. Pentru a realiza diferentele, propun o citire a surselor, inclusiv traducerea deficitara in TMC.

Din nefericire, autorul articolului din TMC a fost preluat si de alte surse respectabile care toate ne prevad prapastia, punand in gura respectabilului profesor lucruri pe care nu le-a spus.

Despre presa romaneasca nu mai am ce spune, cred ca am spus tot ce se putea, totusi cititorilor acestei prese le-as sugera daca pot sa ajunga la originalul stirii si sa citeasca daca doresc o informatie relevanta. Presa noastra a ajuns la un nivel extrem de jalnic de dezinformare in locul unei informari corecte.

Inteleg ca TMC este in faliment, ca patronul eolian-Vantu sta si el destul de prost cu finantele, inteleg si ca nu prea ati primit salariul de doua trei luni, dar chiar asa, pe fata?

Surse:

Articolul din TMC (ro.)
Articolul din Bloomberg (eng.)
Articolul din Profil (ger.)

Altele:

Despre Kenneth Rogoff
Scrisoarea deschisa adresata lui Stiglitz

P.S. Postari noi pe Politeia Digest, si pe Paleografia.

Written by Theophyle

30/08/2010 la 3:30 pm

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. salve, ThPh,

    am cautat articolul si in limba germana, dar nu l-am gasit; in schimb am citit un articol interesant despre noua generatie de rusi, despre inceputurile decaderii sistemului Putin

    ce ti-e si cu o traducere sugubeata…

    skorpion

    30/08/2010 at 4:12 pm

    • skorpi, am intrat si eu acum, articolul nu mai este, il caut eu imediat si-ti dau linkul 🙂

      Theophyle

      30/08/2010 at 4:29 pm

  2. Salutate!
    Mulţi încearcă să ne traducă şi mai mulţi… reuşesc. 🙂

    Băşcăliosul

    30/08/2010 at 4:32 pm

    • bine, bine cine intelege traducerea?
      Salut Băşcăliosule 🙂

      Theophyle

      30/08/2010 at 4:39 pm

  3. hultanul

    30/08/2010 at 5:25 pm

    • Salut Hultanule, l-am vazut la prima ora (a mea), bine ca ai dat linkul sa-l vada si alti, e bun 😆

      Theophyle

      30/08/2010 at 5:26 pm

      • E un amic de-al meu. Pe vremea cand el a publicat primul articol era o mandrie sa fi ziarist si sa-ti vezi numele tiparit in ziar. Cei care fac parte din noua generatie de jurnalisti nu cred ca au cunoscut vreodata sentimentul. Din nefericire, nici nu le mai pasa.

        hultanul

        30/08/2010 at 5:39 pm

        • hultanule,
          pacat ca asa au evoluat lucrurile, mare pacat! Un om trebuie sa aiba o minima onestitate profesionala, daca nu o are, trebuie sa-si caute alta cale!

          Theophyle

          30/08/2010 at 5:47 pm

  4. mai sunt si reulari corecte(gandul/30/08/10)

    Economistul Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, anticipează că unele state din Europa de Est ar putea „eşua” în următorii doi-trei ani în urma măsurilor de consolidare bugetară, România fiind pe lista ţărilor care „s-ar putea clătina”, potrivit revistei Profil, citată de Mediafax.

    Rogoff a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei vieneze, că nu toate statele din regiune „vor supravieţui consolidării bugetelor de stat”.

    intamplator

    30/08/2010 at 5:28 pm

    • Salut intamplator, 🙂
      uite tocmai pe astia care au tradus corect, nu i-am citit. Pe mine ma distreaza manipularile falitilor eolianului 🙂

      Chiar ma distreaza, cine naiba ii mai ia in serios?

      Theophyle

      30/08/2010 at 5:31 pm

  5. salutare

    ce ziceti de predictiile lui S. Lazaroiu?

    razvan

    30/08/2010 at 5:48 pm

    • @razvan, salut!
      tocmai scriu pentru postarea de seara 🙂

      Theophyle

      30/08/2010 at 5:50 pm

      • salut Teofil

        f. bine, ca am ametit cu atatea scufite, fetite cu chibrituri si capre cu 3 iezi

        razvan

        30/08/2010 at 5:53 pm

  6. @theophyle
    nu ca a rfi tradus corect/e ultimul ziar pe care-l cred(sper ca stii teoria mea preluata de la cel mai mare manipulator al epocii moderne-tipul ala care si-a ucis copiii si apoi s-asinucuis si el): DACA UN ZIAR IMI SPUNE CA E ALB EU MA INTREB DACA NU CUMVA E NEGRU

    acum la dl rogoff: cine mai poate crede in prviziuni economice si prognoze azi?? tocmai am citit ce spune un veteran al ad-tiei clinton acum in ad-tia obama despre datele de analiza&decizii de luat: acum 10 ani era”parfum de flori”=traducere libera(analiza completa in vf de acum 2 sapt)

    intamplator

    30/08/2010 at 5:59 pm

    • intamplator,
      Rogoff a prevazut catastrofa in 2002, mult inainte de Roubini si a si scris despre deficientele sistemului. Bineinteles ca eu nu mai cred pe nimeni, el este totusi o voce serioasa si profesionista care trebuie ascultata!

      Theophyle

      30/08/2010 at 6:05 pm

      • nu e vorba de a prevedea;sigur ca se pot face previziuni;dar prea au ajuns „vedete”stiegliz e deja un fel de dd in direct cu prognozele lui;
        nici mabar barnake nu mai stie ce sa faca;economia e pe muchie acum;deficitul inseamna inflatie,inflatia inseamna dobanzi mari;dobanzile mari inseamna limitarea creditului,limitarea creditului inseamna reducerea consumului…
        dobanzi mici inseamna cresterea deficitului,cat mai poate prelua fed-ul??
        vorbeam cu cineva mai in varsta decat mine,fost ceo si a avut o constatatre de bun simt: in ultimii 20 ani nivelul nostru de trai a crescut mai mult decat in suta de ani anterioara;am facut-o ,dar se pare ca pe datorie

        intamplator

        30/08/2010 at 6:35 pm

        • Bineinteles ca pe datorie, si in occident majoritatea tarilor au facut-o pe datorie. Spania, Grecia sau Portugalia nu au facut-o la fel?

          Theophyle

          30/08/2010 at 6:37 pm

  7. to wobble = ceva care merge instabil, tremurător, wobble = a merge cu paşi nesiguri, a se împletici, a se bălăbăni, a şchiopăta, a şonticăi

    skorpion

    30/08/2010 at 6:09 pm

    • skorpion, eu stiu foarte bine engleza, crede-ma si stiu cand si cum se foloseste termenul, in nici un caz faliment!

      Theophyle

      30/08/2010 at 6:20 pm

  8. Salutare!

    Din engleza in romana
    Au facut din picior mana
    Engleza de balta sau intentionat
    Din wobble faliment le-a dat

    Creanga

    30/08/2010 at 6:11 pm

    • Salut Creanga 🙂

      Theophyle

      30/08/2010 at 6:21 pm

  9. ThPh,

    gaozarii tot gaozari ramin, nu-i asa?
    😛

    skorpion

    30/08/2010 at 6:28 pm

    • Skorpi, nu-mi place termenul dar faptul in sine indica expresia!

      Theophyle

      30/08/2010 at 6:31 pm

  10. Postare noua 🙂

    Theophyle

    30/08/2010 at 7:11 pm

  11. […] from: România văzută de la Harvard si pierdută in traducere This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]


Comentariile sunt închise.