Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 27 August / “Vlădescu a ieşit din criză”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  18°C, si o maxima termica de  36°C, umiditate: 88%. Insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2460 RON (+0.0092 RON); 1 USD =  3. 3407 RON (-0.0045); 1 EURO = 1. 2710 USD (+0.0045). România a ieşit deja din recesiune şi este pe calea cea bună, i-a anunţat ieri dimineaţă pe investitorii străini Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, într-o intervenţie televizată în direct la canalul internaţional de business Bloomberg. Întrebat când crede că România va „ieşi confortabil din recesiune şi va începe să crească”, Vlădescu a răspuns cu o uşoară ezitare: „Ei bine, deja am făcut-o. În trimestrul al doilea din acest an am avut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şase trimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%, aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună.”

Totuşi, faţă de trimestrul II din 2009 economia a rămas pe scădere, cu minus 0,5% din PIB. O creştere pasageră de 0,1% trimestru la trimestru a mai fost consemnată în trimestrul III al anului trecut. De altfel, Vlădescu a ignorat şi prognoza de scădere a PIB cu 1,9% pe 2010 luată în calcul la recenta rectificare bugetară. Este pentru prima dată de la preluarea actualului mandat când ministrul finanţelor adoptă un asemenea ton optimist, după ce în mod constant în primăvară şi până la mijlocul verii îşi exprimase numeroase rezerve privind şansele de revenire a economiei în acest an şi chiar perspectivele pentru 2011. Afişând un aer zâmbitor, acum el se declară încrezător că „măsurile dificile” luate de Guvern – tăierea salariilor din sectorul bugetar cu 25% pentru ultimele cinci luni ale anului şi majorarea TVA la 24% – vor echilibra veniturile bugetului, iar deficitul va rămâne sub 7% din PIB anul acesta. (Sursa:ZF)

Senatul şi Camera Deputaţilor încep cea de-a doua sesiune ordinară a acestui an pe 1 septembrie. Camera Deputaţilor a fost convocată pe 1 septembrie, începând cu ora 14,00, în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2010, potrivit unui comunicat remisieri. „Camera Deputaţilor este convocată în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2010, în ziua de miercuri, 1 septembrie, ora 14,00. Potrivit articolului 66 alineatele 1 şi 3 din Constituţia României, republicată, ‘convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora'”, precizează sursa citată. Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi, ca sesiunea ordinară de toamnă a Camerei superioare a Parlamentului să înceapă pe 1 septembrie cu şedinţa a conducerii Senatului, la ora 13,00, urmată de întâlniri ale grupurilor parlamentare senatoriale. În continuare, începând cu ora 15,00, este programată şedinţă de plen. (Sursa: Agerpres).

Fostul director general la Societăţii Naţionale de Transport Feroviar (SNTF) ‘CFR Călători’ S.A, Alexandru Noapteş, şi alţi doi directori au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit DNA, au fost deferiţi justiţiei alături de Alexandru Noapteş, Vanghele Nacu, director adjunct, şi Nicolae Cătălin Iosub, director tracţiune, ambii la SNTF ‘CFR Călători’, precum şi alţi cinci inculpaţi, printre care şi directori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate. Unul dintre cei cinci inculpaţi, Emil Sabo, director în acea perioadă al General SC Activ Invest SRL, a fost numit, pe 1 februarie 2010, în funcţia de director general la CFR Infrastructură. DNA precizează că inculpaţii ocupau posturile menţionate la data comiterii faptelor. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor S.C. Activ Invest şi S.C. Remarul 16 februarie S.A. Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de SNTF ‘CFR Călători’ S.A la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse. (Sursa: Agerpres)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) a solicitat Comisiei Europene (CE) să constate că România nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în privinţa reformei sistemului judiciar, factorii responsabili în domeniul justiţiei „încălcând în mod deliberat” recomandările exprese ale CE referitoare la alegerile pentru viitorul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a anunţat, joi, un comunicat al U.N.J.R. Potrivit declaraţiilor oficialilor acestei instituţii cuprinse în textul raportului, „alegerile iminente în cadrul CSM vor reprezenta o ocazie importantă pentru consolidarea angajamentelor de reformă a sistemului judiciar. Pentru a se asigura o tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal către un nou Consiliu, trebuie respectate cerinţele referitoare la eligibilitatea candidaţilor, prevăzute în legea privind CSM”.

U.N.J.R. subliniază că, deşi textul acestor recomandări este clar şi neechivoc, niciuna dintre instituţiile responsabile pentru corecta implementare a acestei recomandări, respectiv CSM şi Ministerul Justiţiei (MJ), „nu a înţeles să urmeze în mod corespunzător paşii care trebuiau făcuţi pentru a o pune în practică”.Conform U.N.J.R., trei dintre membrii actualului CSM îşi vor continua mandatul şi în viitorul Consiliu. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru un judecător (Ana Cristina Lăbuş) şi doi procurori (Graţiana Isac şi Bogdan Licu), care au fost aleşi ulterior anului 2004. U.N.J.R. afirmă că patru dintre membrii actualului CSM vor recandida pentru un nou mandat. „Candidaturile acestora au fost contestate, însă procedura de soluţionare a acestor contestaţii este netransparentă şi stă sub semnul conflictelor evidente de interese. În concret, contestaţiile împotriva candidaturilor celor patru membri ai actualului CSM sunt soluţionate de Comitetul Electoral Permanent, organ constituit la nivelul CSM şi din care fac parte ca membru de drept procurorul Bogdan Licu şi ca membru supleant procurorul Graţiela Isac, adică cei doi membri ai Consiliului ale căror mandate vor continua şi în viitorul CSM”, se arată în comunicat. Referitor la „candidaţii MJ”, U.N.J.R. afirmă că, dincolo de „nesocotirea interdicţiilor legale”, aceştia continuă să ocupe funcţiile de demnitate publică în cadrul puterii executive, fiind subordonaţi politic, respectiv ministrului Justiţiei.

Vodafone, cel mai mare grup de telecomunicaţii mobile din lume după venituri, cu aproximativ 333 milioane de clienţi, ar putea ieşi de pe pieţele din Polonia, Franţa şi China, conform presei internaţionale. Operatorul de telefonie mobilă Vodafone va vinde active în Polonia, China şi, posibil, Franţa în încercarea de a-şi calma investitorii, care consideră că este nevoie de mai multă disciplină în activitatea internaţională a companiei. Vodafone nu vinde aceste active pentru a-şi îmbunătăţi fluxul de numerar sau pentru a-şi spori veniturile, potrivit analiştilor. Investitorii sunt însă îngrijoraţi de tranzacţiile Vodafone realizate în ultimii cinci-şapte ani, acestea fiind considerate slabe. Compania trebuie să arate investitorilor că acţionează într-un mod disciplinat. Vodafone deţine 25% din Polkomtel, unul dintre cei trei operatori de telefonie mobilă din Polonia, 3,2% din China Mobile şi 44% din operatorul francez SFR. (Sursa:Capital)

Grecia, care are o datorie publică imensă, a cheltuit milioane de euro pentru a plăti pensii unor persoane decedate de mai mulţi ani, au dezvăluit oficiali din Ministerul Muncii, citaţi joi de AFP. Ministerul a descoperit că din aproximativ 500 de persoane înregistrate cu vârsta de peste 110 ani şi care primeau pensie, peste 300 erau de fapt decedate de mulţi ani, potrivit datelor publicate miercuri.”Am descoperit că era plătită pensie unei persoane decedate în 1999. Am găsit cazuri de pensii pătite unor persoane care muriseră de cinci sau şapte ani”, a subliniat ministrul adjunct al Muncii, Georges Koutroumanis, în cadrul unei conferinţe de presă. Autorităţile vor actualiza registrul cu toţi pensionarii din ţară şi cei care au comis infracţiuni vor fi urmăriţi, a declarat el.

Este de notorietate publică în Grecia că unele familii nu declară decesele la serviciile sociale pentru a încasa în continuare pensiile celor decedaţi, dar Koutroumanis a recunoscut că, în unele cazuri, sumele au fost vărsate în conturi dar nu au fost retrase niciodată. (Sursa:ZF)

O zi buna!

Written by Theophyle

27/08/2010 la 7:46 am

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata tuturor!

  In afara stirilor postate de Theophyle (Huniad), am si eu una 😉

  Bărbierii din Politeia au deosebita plăcere de a vă anunța ca astăzi va apărea partea a doua a materialului despre pensiile magistraților, intitulat „Tăierea moţului pensiilor speciale ale magistraților (2)”.

  Rugam participanții la partea a doua sa petrecerii de tăiere a moţului sa nu se înfunde acasă cu mâncare, întrucât aceasta va fi la discreția onoratei asistente, precum sunt pensiile speciale pentru magistra-fură (pardon, magistratură) la discreția profitorilor, cu aprobarea binevoitoare a CSM.

  Sufletul petrecerii îl va asigura taraful ce nu știe decât o singura melodie: „Ia-ti, magistrate, ziua buna, de la pensia speciala ce-o iei pe luna!” (dupa ce vor ramine fara mot, vor urla sigur la Luna 😉 ). Opţional, taraful va cînta la masa magistraţilor pensionaţi la vîrste fragede (49, 50 sau 51 de ani) dar cu vechime mare în magistra-fură şi melodia „Puşca şi cureaua lată, ce pensie cu moţ încasam odată”.

  Cetatean

  27/08/2010 at 8:57 am

  • Neatza!

   Dupa 25 de aniiii
   Mama, mama ce de bani!!!
   Pensie speciala aveam
   Desi doar 2-3 ani lucram
   Hai, hai, hai cu toti
   Sa le taiem din motz
   Ca Justitia-i somnambula
   Umbla noaptea pe centuraaa

   Creanga

   27/08/2010 at 9:13 am

 2. Salut, Creanga! 🙂

  Cetatean

  27/08/2010 at 9:15 am

  • Salutare Cetatene!
   Paramount Politeics prezinta: Mot(z)rix reloaded.

   Creanga

   27/08/2010 at 9:22 am

 3. Haha, la asta nu m-am gindit! 😆

  Cetatean

  27/08/2010 at 9:29 am

 4. Salut 🙂
  Citoyen, nu tundeti pe nimeni la „zero”?

  Diana

  27/08/2010 at 10:01 am

 5. Buna Dimineata 🙂

  Postarea cu Sandei si Taierea motzului, iese mai devreme pentru ca deja a iesit pe fluxul RSS din cauza unei probleme ale platformei, asadar mai devreme decat am programat-o!

  Asadar, postare noua 🙂

  Huniad

  27/08/2010 at 10:05 am

 6. Huniad, nu-i bai cu fluxul RSS, dar daca tot ai pus-o, e super, ramine toata ziua spre lectura, ca tot e vineri si e lectura grea, ce necesita timp de rumegare 🙂

  Cetatean

  27/08/2010 at 10:14 am

 7. sigur e buna,toate lucrurile rele se intimpla vineri dupa ora 15
  TGIF….

  intamplator

  27/08/2010 at 11:08 am


Comentariile sunt închise.