Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 25 August / “legislaţie caniculară”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  17°C, si o maxima termica de  35°C, umiditate: 88%. Insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2396  RON (+0.0152 RON); 1 USD =  3. 3584 RON (+0.0286); 1 EURO = 1. 2624  USD (-0.0063). După cinci trimestre consecutive de scădere, economia României a revenit uşor pe plus în perioada aprilie-iunie. Din păcate, veştile bune se opresc aici, deoarece, cel mai probabil, va urma o nouă scădere. România a înregistrat o creştere economică  de 0,3% în trimestrul al doilea al lui 2010, în comparaţie cu primul trimestru, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Faţă de perioada similară a lui 2009 însă, PIB-ul rămâne încă pe minus (-0,6%, scădere ajustată sezonier). Comparând primul semestru al acestui an cu primele şase luni ale lui 2009, scăderea este şi mai mare (-1,5%).Guvernanţii s-au grăbit, totuşi, să se bucure. „Se produce o revenire sănătoasă a economiei româneşti. Aceasta nu va mai fi bazată pe sectorul imobiliar sau pe creditele cu buletinul“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Problema este că sunt foarte mari şanse ca fragila creştere din trimestrul  al doilea să fie dată curând uitării, iar economia să revină pe minus în al treilea trimestru şi să rămână aşa până la finele anului. Mai toţi analiştii tind să anticipeze o reducere în continuare a consumului, a acţiunii combinate a mai multor factori: scăderea salariilor în sectorul bugetar (la care se adaugă reduceri de venituri şi în unele companii private), plus zecile de mii de concedieri anunţate, coroborate cu majorările de preţuri provocate de creşterea TVA. Astfel, în iulie, România a înregistrat o rată anualizată a inflaţiei de 7,1%, cea mai mare din UE. Veşti deloc bune vin şi dinspre sectorul construcţiilor, care nu dă semne stabile de revenire.  Toate acestea îi fac pe experţi să se aştepte la o scădere economică de câteva zecimi de punct procentual în ultimele două trimestre, comparativ cu trimestrele anterioare. (Sursa: Capital)

Numărul mediu de oameni ai celor mai mari 30 de angajatori din industria locală IT&C a crescut uşor anul trecut în ciuda restructu­rărilor realizate de un număr important de firme, potrivit datelor din bilanţurile depuse de companii la Registrul Comerţului. Numărul total al celor mai mari 30 de angajatori din IT&C a urcat cu 1.382 de oameni (peste 3%), la 41.142, în special ca urmare a angajărilor realizate de companii ca Nokia sau Alcatel Lucent. Numărul de angajaţi din companiile telecom a rămas relativ constant faţă de anul 2008, coborând la 33.529 în 2009 faţă de 33.902 în 2008. Cei mai mari angajatori din industria IT&C din România sunt Romtelecom şi RCS&RDS, care au împreună peste 16.000 de angajaţi. Romtelecom, numărul doi pe piaţa locală de internet fix şi al treilea jucător de pe piaţa TV, a realizat anul trecut cea mai amplă restructurare dintre cei mai mari 30 de angajatori din IT&C,  reducând, în medie, numărul de angajaţi cu peste 1.000 de oameni. O parte dintre ei, aproximativ 400, au fost preluaţi de Ericsson – în cadrul celui mai mare contract de outsourcing parafat până acum pe piaţa locală telecom. (sursa: ZF)

Plenul Senatului a adoptat tot ieri, proiectul legii „micii reforme în Justiţie”, iniţiat de Guvern, precum şi proiectul legislativ aparţinând unor senatori PDL care prevede eliminarea suspendării de drept a proceselor în urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate. Senatorii au adoptat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 76 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege în forma propusă de Ministerul Justiţiei. (sursa:Agerpres)

Senatul a adoptat ieri, în calitate de Cameră decizională, proiectul legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în varianta în care acesta a trecut de Camera Deputaţilor. După cum a precizat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost vorba de o reexaminarea a legii ANI, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, majoritatea senatorilor pronunţându-se pentru adoptarea noului text legal. S-au înregistrat 78 de voturi „pentru”, o abţinere şi niciun vot împotrivă. În forma care va merge la promulgare, legea prevede obligativitatea pentru liderii de sindicat de a-şi declara averile şi interesele. Plenul a respins amendamentul senatorilor independenţi, adoptat de Comisia juridică, prin care se elimina prevederea că preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii generali şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale intrau sub incidenţa ANI. (sursa:Agerpres)

Autoritatile din Republica Moldova au confiscat marti aproape doua kilograme de uraniu-238 de la un grup de traficanti, din care fac parte inclusiv fosti functionari din Ministerul de Interne, a anuntat politia, citata de AFP. Politia a gasit 1.8 kg de substanta intr-un garaj din capitala Chisinau, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de interne Chiril Motpan. El a a mai declarat ca substanta radioactiva a fost adusa la Chisinau prin contrabanda iar persoanele implicate intentionau sa o vanda pentru noua milioane de euro (11 milioane de dolari). „Suspectii sunt in arest”, a spus Motpan, adaugand ca au existat condamnari anterioare pentru detinere de materiale radioactive in Republica Moldova, Rusia si Romania. El a declarat ca din grupul de traficanti faceau parte sapte persoane, printre care doi fosti oficiali din Ministerul de Interne, care erau acum pensionati. (Sursa: Telegraph; Hotnews)

O declaraţie politică a patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, a provocat reacţii la Chişinău. La o întâlnire cu arhiereii Mitropoliei Moldovei el a spus că se va ruga „pentru ca orientarea politică a Moldovei să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”.  Analiştii politici de la Chişinău cred că la alegerile parlamentare din toamnă din Republica Moldova, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, va fi cap de listă al Partidului Umanist preluat recent de fostul şef al securităţii, Valeriu Pasat. Întâlnirea patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, cu mitropolitul Moldovei, Vladimir, şi cu arhiereii care îl slujesc pe acesta, a avut loc la mănăstirea Soloveţ, iar declaraţia buclucaşă a patriarhului a apărut într-un comunicat de presă al Patriarhiei. In comunicat, patriarhul explică ce a avut în vedere când a spus că se va ruga „pentru ca orientarea politică a Moldovei să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. „Uneori sunt întrebat: „de ce pun Moldova în rândul Sfintei Rusii, ori se ştie că moldovenii vorbesc o altă limbă decât slavonă?”. Şi eu răspund: Sfânta Rusie nu este o noţiune etnică, politică sau lingvistică, ci este o noţiune spirituală. Când ne rugăm împreună cu fraţii şi surorile noastre din Moldova, nu simţim nici o diferenţă – suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu”, a explicat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Mai multe se pot citi, aici. (Sursa: DW)

O zi buna!

Written by Theophyle

25/08/2010 la 8:15 am

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna, celor care citesc blogul!

  Intru si eu sa fac o completare la postarea lui Theophyle, intrucit consider ca a sarit, neintentionat, peste o OUG aprobata de Parlament si care, in viziunea mea, are o mai mare importanta decit pare la prima vedere. Este vorba de OUG 63/2010.

  http://www.legestart.ro/Ordonanta-de-urgenta-63-2010-modificarea-completarea-Legii-273-2006-finantele-publice-locale-precum-stabilirea-unor-masuri-financiare-%28MzU2Mzky%29.htm

  Aceasta OUG care a fost adoptate ieri de Senat si care merge la Camera, care este decizionala, fiind vorba de finantele publice locale, isi propune sa faca ordine in teritoriu, in organigramele primariilor si ale Consiliilor locale. Concret, au fost elaborate standarde de cost in functie de care primariile si consiliile vor trebuie sa redimenzioneze organigramele, astfel incit acestea sa nu fie supradimensionate cu clienti politici.

  Mai mult, primariile decid acordarea de sporuri propriilor angajati care fac ca deficitele sa creasca peste masura. Iar cind primariile intra in deficit, primarii striga „Sa nea dea bani Guvernul de la bugetul de stat!”.

  „Din cele 3.219 unităţi administrativ-teritoriale, în anul 2009, 2.507 nu şi-au acoperit cheltuielile de personal din impozitele şi taxele locale”, a spus Boc, în justificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care impune disponibilizări în administraţia locală”.

  Asta inseamna ca aproape 80% din primarii traiesc pe sau prin imprumuturi (obligatiuni municipale garantate cu veniturile pe urmatorii 15-2- ani), prin marirea continua de taxe locale sau prin injectiile facute de la bugetul de stat. Nu se mai poate.

  Evident, primariile au sarit in sus, pentru ca isi pierd reteaua de clienti la nivelul local (e valabil pentru primarii din toate partidele). PNL a sesizat Avocatul Poporului care a si ridicat exceptie de neconstitutionalitate cum ca s eincalca principiile autonomiei administratiei locale.

  Citez: „Argumentele de neconstituţionalitate invocate de către Avocatul Poporului au vizat în esenţă, contrarietatea OUG 63/2010, faţă de articolul 115, alineatele 4 ş 6, din Constituţie, instituind exigenţele constituţionale privind adoptarea OUG şi limitele delegării legislative, precum şi faţă de articolul 120-122 din Constituţie privind principiile de bază ale administraţiei publice, autorităţile comunale şi orăşeneşti, consiliul judeţean”, se arată în comunicat”.

  Pe problema de tehnica legislativa, OUG a intrat in vigoare dupa depunerea ei spre aprobare la Senat. Nu s-a incalcat norma de tehnica legislativa. Aici CCR nu are prea mult de examinat, dupa mine. Miezul obiectiei este acela ca se incalca art. 120-122 din Cosntitutie. Or, art. 120 („(1) Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice”) nu inseamna, precum cred PNl si AP, dreptul primariilor „autonome” de a face angajari dupa bunul plac, de a cheltui bani cu nemiluita si apoi de a cere ajutor de la Guvern. Luati de exemplu, nuami cazul CET-urilor, in mai toate orasele falimentare de ani de zile, dar periodic sprijinite cu bani de la Guvern, desi sunt in admninistrarea primariilor.

  Practic, pina acum, primarii au administrat orasele fara nici o responsabilitate financiara, styiind ca in caz de probleme financiare, sare Guvernul cu bani. Ei bine, daca trece OUG si de Camera si CCR respinge sesizarea AP, s-a terminat cu dezmatul in teritoriu si primarii vor avea in sfirsit responsabilitati.

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:00 pm

 2. Nu imi sta in fire sa dau linkuri de pe ziare.com, Insa voi semnala un bun editorial despre miza alegerilor anticipate si problema statutului social, in viziunea lui Adrian Nastase, zis omul-care-fuge-de-Justitie.

  http://www.ziare.com/adrian-nastase/psd/adrian-nastase-si-utopia-statului-social-1037094

  „Miza social-democratilor in alegerile anticipate sau la termen este aceea de a invia ideea de stat social”.

  rezum eu, recomandindu-va citirea rapida a editorialului: Nastase si PSD vrea sa scape din clestele cu care PDL si Basescu incearca sa stringa de git statul lui „sa da”. Alegerile anticipate sunt singura modalitate ca statul social, cel falimentar deja, sa nu fie omorot, ci sa fie tinut in viata artificial.

  Miza este enorma, si PDL este obligat sa omoare statul social, chiar ci pretul de a pierde alegerile in 2012.

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:17 pm

 3. Din ciclul „Pumnii mei minte nu are, bate tot ce iese in cale”, aflam ca Basescu a mai batut un biet cetatean, ba, mai mult, l-a scuipat in ureche!!! OMG!

  http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/doru-giugula-traian-basescu-m-a-scuipat-in-ureche-1037359

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:20 pm

 4. Acestea au fist interventiile mele azi, ne citim mai spre seara, va las cu lecturile zilei si cu savurarea victoriilor importante de la senat de ieri.

  reamintesc insa ca Puterea are in acest moment fix-fix 69 de senatori (PDL, 51, pentru ca Georgica severin a plecat, UDMR – 9 senatori si UNPR – 10 senatori).

  Majoritatea este exact 69 de senatori, iar Opozitia, cu tot cu Georgica severin are 137-69 = 68. pe hirtie doar, pentru ca de la PSD lipseste Voicu, asa ca Opozitia poate stringe la vot maximum 67 de senatori.

  Ieri Frunda a absentat la legea ANI, asa ca Puterea a avut 68 de oameni. Ne dam seama ca o lege organica la care lipseste fie si un singur om de la Putere, nu poate trece.

  In aceasta situatie sunt legea Educatiei (care este asteptata la Senat) si legea marii reforme in Justitie (in octombrie).

  O zi buna tuturor!

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:30 pm

 5. Errata: dupa renumararea fizica a deputatilor, se pare ca sunt totusi 70, nu 69. Voi mai cerceta problema.

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:32 pm

 6. Cetatean

  – e corect ce spui cu finantele locale, sunt adevarate gauri negre; un exeplu clasic in care un concept european-descentralizarea- a fost deturnat in interesul cui trebuie;
  – statul social e un miraj, o nada aruncata electorala; ti-o amintesti pe @casandra, ce patos si cata elocventa; era sarcina de partid, dupa cum se vede;
  – giugula ala e un smecheras, avocat si el; cauta-l un pic pe google sa vezi ce invarteli are si carui partid ii este afiliat; credibilitate zero, pe scurt
  http://www.gandul.info/politica/doru-giugula-responsabilul-integritatea-morala-pesedistilor-secu-1028050

  razvan

  25/08/2010 at 1:37 pm

 7. Buna ziua.
  Cu standardele de cost in administratiile locale va fi jale mare in clientela.
  Hai sa vedem un banc:
  G.W.Bush il suna pe Basescu si spune:
  -Dear Base, poporul american are nevoie sa fie ajutat cu un stoc de prezervative pentru ca a intrat in criza.
  -Of course, dear W., cum sa fie?
  -Sa aiba o dunga albastra si 25 cm.
  -OK.
  Base suna la Ministerul Industriei si spune:
  -Productia de prezervative pe o luna se livreaza USA, va rog sa aiba 25cm, o dunga albastra,…si sa scrie pe ele:
  Proudly Made in Romania. MEDIUM SIZE.

  Gino

  25/08/2010 at 1:39 pm

 8. imi place sesizarea asta a PNL via AP cum ca se incalca principiul autonomiei administratiei locale. Adica astia ar vrea sa fie autonomi la cheltuit. Dar cind cer bani de la guvern (sa ne dea, ca de aia e stat) atunci nu au probleme cu depistarea gaselnitelor constitutionale???? Pai autonmonia asta, in capul penelistilor, merge numai intr-un sens?

  Aha

  25/08/2010 at 1:45 pm

 9. in ritmul asta al dezvaluirilor despre basescu, o sa apara marturii de oameni arsi cu lampa de sudura, calcati repetat cu trenul, electrocutati etc

  razvan

  25/08/2010 at 1:50 pm

  • hahaha!

   Miine poimiine fac astia de la IRTV un reportaj in largul marii pentru a gasi scheletul unor pirati somalezi aruncati de Basescu peste bord, in ziua in care au incercat sa se urce pe Biruinta. 😉

   razvan, a propos de @Casandra. Doamna avea clar sarcina de la partid, si, retrospectiv, nu imi pare rau ca am demascat-o, in acea lunga analiza a mea pe postarile ei. Una din sarcinile ei era aceea sa acrediteze ideea ca TOATE pensiile sunt drepturi cistigate, si deci intangibile. Ea nu facea diferenta intre pensiile speciale si cele normale, contributive. Invoca alandala tot felul de jurisprudente CEDO fanteziste (aveam si eu o speta exact contra ei). Acum, dupa decizia 873 a CCR, stim bine ca pensiile speciale nu sunt „un drept cistigat” si ca pot fi taiate. ca partea contributiva e si intangibila dpdv al cuantumului, asta e bonus CCR, pe care insa Casandra nu avea cum sa il anticipeze.

   Ei bine, eu cred ca astia de la PSD au ales o doamna spilcuita si documentata si au decis sa atace Politeia dupa ceva pregatire. Scopul lor era sa injecteze in blogosfera de buna calitate mituri social-democrate care sa intretina minciuna cea mare numita „statul social”. A fost nevoie de mai multe dezbateri lungi care au mers pina la problema fundationalismului valorilor social – democratiei si conservatorismului pentru a scoate la iveala ancorarea ideologica a Casandrei si faptul ca avea un scop precis pe aici: sa intretina in viata miturile cu care PSD pacaleste lumea.

   Oricum, acuma ma bucur ca a plecat de bunavoie dupa ce a fost demascataca facind parte din laboratorul de manipulare al PSD.

   Cetatean

   25/08/2010 at 2:02 pm

 10. Aha, abia acum, cind statul e pe drum spre faliment daca nu se reformeaza se vede minciune numita stat social, care consta in a lua de la cei care „au” si a da la cei „saraci”. Criteriile saraciei si bogatiei le stabileste PSD.

  Razvan a sesizat bine: mafiotii de la noi sunt in stare sa detirneze si sa videze de sens orice prevedere europeana si orice norma constitutionala. Doar au invatat asta din perioada comunista: averea e a poporului, care o maninca prin alesii lui.

  Cetatean

  25/08/2010 at 1:55 pm

 11. nu am urmarit ce e prin ro,dar aici aflu ce cred ca imi trebuie;
  daca legea aia a finantelor locale intra in vigoare cred ca prima lege din romania care respecta principiul „nu te intinde mai mult decat plapuma’
  pe baza ei sa se dezvolte autonomia locala:vreau sa vad si eu primari care alearga dupa firme sa investeasca in parohia lui,care intai face drumuri&utilitati sio apoi cheama oamenii sa-si construiasca case,samd,samd
  dupa ea ar trebui sa urmeze si restructurarea modului de intocmire a bugetului care mai mult sau mai putin e tratat de mf cam cum fac primariile cu cheltuielile acum

  intamplator

  25/08/2010 at 2:22 pm

 12. scuze pentru greselile de acord

  intamplator

  25/08/2010 at 2:23 pm

 13. Intimplator, salut, asa e: ar fi prima lege care spune: nu te intinzi peste plapuma ta. Iti dai seama de ce e jale mare in primarii…

  Cetatean

  25/08/2010 at 2:26 pm

  • sincer: nu-mi dau seama!dar tare mi-ar placea sa am in subordinea mea cativa disponibilizati din locurile acelea; as incepe cu un citat din moisil : vreau 8 ore cap nu 8 ore cur
   dar cum imi place sa spun reducerea cu 85 pct a personalului bugetar-cu exceptia sanatate si invatamant- e singurul loc unde sunt de acord cu patriciu

   intamplator

   25/08/2010 at 6:13 pm

 14. Salut pe toata lumea, 🙂
  Postare Noua!

  Theophyle

  25/08/2010 at 3:29 pm


Comentariile sunt închise.