Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 24 August / “săracii senatori bogati”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  15°C, si o maxima termica de  33°C, umiditate: 84%. Insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2244  RON (-0.0060 RON); 1 USD =  3. 3298 RON (+0.0070); 1 EURO = 1. 2687  USD (-0.0045). Datoria publică a României a scăzut în iunie faţă de mai cu 1,45 miliarde de lei şi a coborât la 34,66% din PIB, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat de la bănci mai puţini bani prin emisiuni interne de titluri de stat. În termeni nominali, datoria a scăzut la 176,9 miliarde de lei, fiind formată în proporţie de 93,8% din datoria publică guvernamentală. Ministerul Finanţelor a împrumutat în iunie doar 957 milioane de lei prin emisiuni de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, cu circa 1,5 miliarde de lei mai puţin decât în luna anterioară, când valoarea împrumuturilor s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei. Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 43,44%, era în lei, iar 42,16% în euro. Împrumuturile în alte valute reprezantau aproximativ 15% din total. (Sursa:Capital)

Senatorii se reunesc, azi  în plen, în sesiune extraordinară, având o ordine de zi încărcată, cu zece puncte, printre care Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului privind descentralizarea în sănătate şi, respectiv, creşterea TVA, dar şi proiectul de lege cunoscut sub numele de „mica reformă în justiţie”. Cel mai „fierbinte” punct al ordinii de zi se anunţă a fi Legea ANI, reprezentanţii PSD+PC anunţând că nu vor vota proiectul legislativ, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda că nu va participa la dezbatere şi vot în semn de protest faţă de presiunile exercitate asupra senatorilor de preşedintele Traian Băsescu şi de unii membrii ai Guvernului. Nici PDL nu este de acord cu raportul propus de Comisia juridică, cea care i-a eliminat din categoria persoanelor supuse controlului averilor pe liderii de sindicat.

Dezbateri aprinse se anunţă şi la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului privind descentralizarea în sănătate, creşterea TVA şi finanţele publice locale, care au fost avizate negativ de unele comisii de specialitate, în anumite cazuri chiar cu votul împotrivă al reprezentanţilor PDL. La fel şi în cazul legii „micii reforme în justiţie”, adică al proiectului de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care a primit observaţii critice din partea instituţiilor care aplică justiţia şi un raport negativ, în condiţiile în care nu a întrunit majoritatea voturilor membrilor Comisiei juridice a Senatului. Pe ordinea de zi a şedinţei mai figurează şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, proiectul de lege privind modificarea şi completarea legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, precum şi un proiect de modificare a legii gazelor. (Sursa:Agerpres)

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, luni, la sfârşitul întrevederii cu sindicatele că nu simte că ar fi vizat de o eventuală remaniere şi că nu îşi pune această problemă. „Nu îmi pun această problemă pentru că nu cred că trebuie să te preocupe aşa ceva. Ca ministru trebuie să fii preocupat de activitatea ta. Nu simt, dar poţi să ştii?…” a precizat ministrul Transporturilor. Acesta a precizat că remanierea este decisă doar de primul-ministru după o analiză a activităţii primului ministru şi apoi propusă către preşedinte care face toate actele în vederea remanierii. (Sursa: Agerpres ).

Adoptarea monedei europene ar putea fi amânată cu cel puţin doi ani faţă de termenul formal stabilit în prezent la 1 ianuarie 2015, dar nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca intrarea României în zona euro să aibă loc după 2020, principala cauză fiind întârzierea reformelor care să pregătească economia reală pentru această schimbare, spun analiştii. România nu îndeplineşte niciun criteriu de convergenţă. România nu îndeplineşte în prezent niciunul din cele patru mari criterii de convergenţă, potrivit unui raport publicat în mai 2010 de Comisia Europeană, stabilitatea fiscală fiind în prezent principalul obstacol pentru adoptarea euro. Criza datoriilor suverane din Europa a dat peste cap şi planurile altor state care sperau să treacă la euro în următorii ani. De exemplu, Bulgaria şi-a stabilit anul 2013 ca ţintă oficială pentru adoptarea euro, dar Banca Centrală Europeană (BCE) nu pare convinsă de menţinerea pe termen lung a stabilităţii fiscale a ţării, iar analiştii spun că trecerea la euro poate avea loc mult mai târziu decât cred oficialii de la Sofia.

Dintre est-europenii care au devenit cetăţeni ai Uniunii Europene în ultimele două valuri de aderare, din mai 2004 şi ianuarie 2007, doar estonienii sunt siguri de data la care vor începe să utilizeze euro ca monedă oficială. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat în iunie intrarea Estoniei în zona euro la 1 ianuarie 2011. Celelalte două ţări baltice, Letonia şi Lituania, şi-au stabilit ca dată ţintă pentru adoptarea euro 1 ianuarie 2014, dar se confruntă cu deficite bugetare semnificative.

Pe de altă parte, Cehia, Polonia şi Ungaria nu mai au un orizont oficial de timp pentru trecerea la euro, în condiţiile în care nu au reuşit să respecte calendarele de adoptare stabilite anterior. Cele trei ţări au însă şanse să intre în zona euro în 2014-2015, spun analiştii. Dintre cele zece ţări care au intrat în UE în 2004, doar Slovenia, Cipru, Malta şi Slovacia au adoptat euro până în prezent (Sursa:ZF)

Ca sa-si dovedeasca transparenta, 36 de senatori PDL au decis sa isi publice declaratiile de avere chiar inainte de votarea legii, in conditiile in care vechea lege a fost declarata neconstitutionala. HotNews.ro a analizat declaratiile depuse in urma cu aproape doua saptamani:

 • 6 senatori din cei 36 care si-au depus declaratii pe 2009 au raportat castiguri substantiale: case, masini sau economii de sute de mii de lei.
 • Un senator a reusit in 2009 sa isi dubleze veniturile castigand nu mai putin de 950.000 de lei.
 • In unele cazuri, desi au donat sume mari la partid in campania din 2009 (23.000, respectiv 48.000 de RON), din declaratia depusa in 2010 nu rezulta diminuarea averii cu sumele de mai sus

Grupul PDL de la Senat are 52 de parlamentari, dintre care 36 si-au facut publice, pana acum, declaratiile de avere pe site-ul grupului. Restul declaratiilor ar urma sa fie publicate in perioada urmatoare. Din analiza celor 36 de declaratii reiese ca 16 senatori si-au modificat averea. Restul de 20 au declarat modificari nesemnificative in structura averii si veniturilor. Din cei 16 senatori, majoritatea au raportat castiguri substantiale. De citit! detalii aici!

O zi buna!

Written by Theophyle

24/08/2010 la 8:23 am

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Iata ce scrie un membru a „elitei” intelectuale PDL.
  In parerea mea ,deputat cretin si folosind expresia lui de intelectual : avorton .

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/urban-repatrierea-tiganilor-pe-bani-e-o-prostie-a-francezilor-nomazii-nu-au-ce-cauta-in-europa-197212.html

  Ștefan A.

  24/08/2010 at 10:53 am

  • Stefan, cunoastem baiatul, imbecil cu stelute. 😆

   Theophyle

   24/08/2010 at 4:03 pm

 2. Salut prieteni,

  Obama te protejeaza Theophyle, in calitatea ta de blogger fata de abuzuri in strainatate 🙂
  http://www.bluemaumau.org/9240/obama_signs_act_protecting_american_bloggers

  Un tanar de stanga

  24/08/2010 at 1:28 pm

  • norocul meu 😆

   Theophyle

   24/08/2010 at 4:03 pm

 3. Bună ziua, că dimineață nu mai e 🙂
  România nu îndeplinește niciun criteriu, pentru nimic. cu atât mai mult pentru zona euro. și oricm, apartenența la aceasta nu asigură, la o adică, nici ea lapte și miere, după cum prea bine se vede în cazul Greciei, în lipsa unor politici economice performante.

  Camil Stoenescu

  24/08/2010 at 1:43 pm

  • Camil, salut 🙂
   Norocul nostru!

   Theophyle

   24/08/2010 at 4:03 pm

 4. mai dau un link, ca-mi place cum scrie acest domn:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7722302-opozitia-autista.htm

  razvan

  24/08/2010 at 2:49 pm

  • Salut razvan, e ceva care noi nu stim 🙂

   Theophyle

   24/08/2010 at 4:02 pm

  • @TOG, o mare prostie!
   1. Va costa cateva joburi a catorva romani amarati.
   2. Si ce? unde este problema?

   Theophyle

   24/08/2010 at 4:02 pm

 5. Salut pe toata lumea!
  Postare noua 😆

  Theophyle

  24/08/2010 at 4:04 pm


Comentariile sunt închise.