Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Acum un an: Criza noastra cea de toate zilele

Am fost sfatuit de prietenul meu Mark, ale carui teorii le expun in fata dumneavoastra, sa nu public discutia dintre noi pentru ca din nefericire criza a creat multa activitate si a devenit obiectul muncii a mai multor persoane incepand de la astrologi, ghicitoare, ziaristi, care nu cunosc regula de patru simpla, analisti economici care au terminat ASE-ul,  avandu-l pe Dl. Vosganian profesor, politicieni expirati sau actuali care-si dau cu parerea in orice caz si orice subiect si in general oricine doreste sa se afle in treaba.

Dupa ce i-am explicat lui Mark ca blogul meu nu este exact “New York Times” si majoritatea cititorilor mei nici macar nu au sa citeasca aceasta postare, fiind Duminica [azi a iesit sambata] dupa masa si saracii sunt deja nauciti de caldura, sosele si guvernantii actuali sau fosti si in general  nu mai au  nici un chef  de inca unul care si-a gasit obiectul muncii in a explica aceasta criza. “Atunci de ce totusi scrii?”, “Mark pentru ca asta este fisa postului pe care mi-am impus-o si pentru ca explicatiile tale chiar au sens”.

Zice Mark: “Criza romaneasca, contrar perceptiei generale, a inceput exact ca in SUA, bineinteles urmarind un model diferit si un traseu diferit. Vezi tu, daca in 2002 o garsoniera intr-un bloc vechi bucurestean putea fi vanduta cu 10-15 mii de dolari, in 2007-2008 preturile au ajuns la 60-70 de mii de euro. Toata lumea a inceput sa construiasca sau a inceput sa cumpere apartamente. Bancile straine, in majoritatea lor absoluta, primeau “de acasa” bani ieftini pe care-i vindeau scump, luand garantii supra evaluate, America, frate. Daca mai pui la socoteala si creditul cu buletinul, o aberatie economica nemaivazuta intr-o economie cu public needucat in normele minime de credit-economie-buget personal, ajungi la un drum extrem de periculos care poate duce la mari probleme.” Tu vrei sa zici ca bancile sunt de vina?” “In mare da, ei poarta o mare vina. Uita-te pe strazile centrale ale Bucurestiului, 6-7 sucursale la o distanta de 500 de metri. Bancile-mama din Europa care au intrat in greutati de fluiditate au oprit imediat toate operatiunile in Est incepand retrageri masive.” Ce crezi ca s-a intamplat?, cred ca nu trebuie sa o mai lungesc”.

Teofil fii atent acum la exporturile Romaniei. Ce exportam noi?, “Nu stiu, ce?. ”Exportul romanesc este bazat pe semifabricate; pe aceasta piata, valoarea adaguata este mult mai mica decat a celui  pe care-l servesti. In caz de criza el micsoreaza productia sau te obliga sa-i vinzi mai ieftin, sau sa astepti pana-si termina stocul, sau ambele impreuna. In ultima jumatate de an exporturile romanesti au scazut cu 30-33% , norocul este ca si importurile au scazut poate si mai mult, poate cu 4o%. “Pai atunci e bine, zic eu cu o fata de analist economic.” “Poate, zice Mark, daca este vorba de televizoare plasma de ‘jde inci sau mertzanuri e de bine, daca este vorba de materie prima pentru productie, este foarte rau.”  ‘Ok m-ai lamurit, pai asta-i tot?” “Nu Teofil, asta-i declansatorul minei, problema adevarata a fost ingrozitorul guvern pe care l-ati avut, Dl. Tariceanu este un om de afaceri, dar s-a comportat fata de economia romaneasca de parca ar fi fost un CAP din vremea lui Ceausescu, incredibil cat de multe greseli a facut guvernul lui, incredibil. Teofil, politicianismul este cel mai mare pericol economic si social, veti plati greselile guvernului Traiceanu, poate 5-6 ani de aici incolo“.

Bun si ce facem? “Uita-te exact la numere, vezi ca din toamna si pana in luna mai productivitatea a scazut cu 5%, stii ce inseamana asta?” “Da, probabil producem mai putin.” “Bineinteles, dar asta inseamna si ca exista multe zeci de mii de oameni care nu produc si castiga salarii. Lucrul asta nu se poate intampla intr-o firma privata. Astia sunt nepotii nepotilor, functionarii publici care nu produc nimic.”

Mark, atunci eu numai inteleg nimic; suntem sau nu suntem in criza? “Pai ce sa-ti spun, as intitula ceea ce se intampla in Romania drept rectificare de piata, si nu exact o criza ca in America sau Anglia. Prostii, neresponsabilii si speculantii vor plati. Ceilalti, fiecare cu ale lui. Fiecare trebuie sa se gandeasca daca este sau nu in criza, si sa ia masurile pe care poate sa si le ia. Un guvern responsabil trebuie sa-si reduca drastic cheltuielile bugetare, in special cele fixe – adica salarii, cele variabile sper deja ca le-au facut, nu?” Pe dracu, raspund eu” .

Asta a fost exact acum un an, ce s-a intamplat deocamdata? voi stiti? Eu NU!

P.S. Postari noi pe Politea Digest si pe Blogul de Istorie.

Written by Theophyle

21/08/2010 la 2:11 pm

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salut

  descrierea asta cuprinde aspectele economico-financiare pe care le avem in comun cu occidentul;
  ca bonus, noi avem si niste probleme structurale, sau mai bine zis boli cronice care ne toaca incet, dar sigur

  razvan

  21/08/2010 at 2:32 pm

 2. Ce să se întâmple? Iaca, acum au găsit că le datorează nemții vreo 18 miliarde de euro. Ce să mai faci reformă, muncă, stres, atunci când poți să canalizezi energia națională pe presupusa datorie germană? Poate chiar ajunge de o mărire de pensii. Totul e să țină pânza până la următorul ciclu electoral.

  sym

  21/08/2010 at 2:39 pm

  • @Theophyle
   Ok, Mark are dreptate dar asta o stiu toti cei care vroiau s-o stie, mai de demult. Cei care NU vor s-o stie, n-o stiu si nici n-o s-o afle.

   Problema in Romania e ca o stiu mai putini decat cei care n-o stiu.

   Lucian

   21/08/2010 at 3:05 pm

   • scuze sym, nu este un raspuns la postul tau ci greseala mea 🙂

    Lucian

    21/08/2010 at 3:11 pm

    • Lucian salut 🙂
     Are dreptate, mai precis a avut acum un an. Problema este ca noi nu am facut aproape nimic in acest an pierdut 😦

     Theophyle

     21/08/2010 at 5:07 pm

  • Sym, salut 🙂
   am auzit de prosti mai mari decat asta, in orice caz, este o prostie de proportii 🙂

   Theophyle

   21/08/2010 at 5:08 pm

 3. […] afla mai mult: Acum un an: Criza noastra cea de toate zilele […]

 4. Salutare!
  „V-am dublat salariile, o vom face din nou.V-am dublat pensiile, o vom face din nou. Votaţi, iute ca săgeata, ţeapa cea mai lungă! Dacă vă grăbiţi, prindeţi şi un loc prosper în mândra Europa, la a şaptea încercare!”

  Băşcăliosul

  21/08/2010 at 2:57 pm

 5. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Acum un an: Criza noastra cea de toate zilele ” gasiti aici: Acum un an: Criza noastra cea de toate zilele […]

 6. „Nu mai vorbi de montruoasa moştenire! Asta-i deja istorie, noi avem probleme cu prezentul şi mai ales cu viitorul”.

  1.În traducere, opoziţia abia aşteaptă să ridice amnezia la rang de virtute şi, de ne prinde, iar ne aminteşte cum se trage ţeapa cu arcul guvernamental.

  2.Cine nu-şi cunoaşte istoria poate ajunge un repetent promiţător în stat şi chiul, dispus oricând să repete greşelile trecutului cu aceiaşi oameni de viitor.

  3. Cine recunoaşte istoria ţepei, chiar şi parţial, măcar arată că înţelege să nu o lungească prin repetenţie.

  Să ne ferească Domnul de persistenţa în prostia nerecunoscută şi de moştenirea monştrilor politicii nulităţilor nesimţite!

  PS. „Somnul naţiunii naşte monştri”
  Somnul monştrilor naşte clasa repetenţilor în decenii de-a rândul şi formează o naţiune fără demnitate.

  Băşcăliosul

  21/08/2010 at 4:01 pm

  • Băşcăliosule salut 🙂
   personal mi-as dori niste ţepe, pentru a face istorie 🙂

   Theophyle

   21/08/2010 at 5:09 pm

   • Salut, Theophyle!
    Interesantă ideea ta! Vrei o lucrătură la scară mai mare: ţeapă pe ţeapă se scoate! 🙂

    Băşcăliosul

    21/08/2010 at 5:20 pm

    • Prietene, trebuie de facut un lucru simplu! ceea ce a promis Basescu in 2004 inainte de alegeri. Cine va face acest lucru intra garantat in istoria Romaniei. Un curent garantat sa-l numim neo-vladţepeşism 🙂

     Theophyle

     21/08/2010 at 5:24 pm

 7. Buna ziua.
  Am mai spus si mai spun o data, contrar multor opinii, ca ma bucur ca nu toate pensiile au putut fi diminuate asa cum se dorea, asta stimuleaza „seceta” de bani din sectorul bugetar si stimuleaza reducerile de personal.
  Nu as fi vrut sa stiu ca pensia parintilor mei scade si clientela chicoteste mai departe. Chiar trebuia sa fie ei solidari cu lefegiii din agentii, ministere, societati ale statului?
  Nu-mi fac iluzii ca vor cadea toate capusele si Doamne fereste de niste bani pe care sa-i luam acum de la cineva ca iar nu ne trezim din chefuri cativa ani, unii.

  Gino

  21/08/2010 at 4:57 pm

  • Gino, salut 🙂
   capusele mioritice nu mor ele migreaza intre partide sau hiberneaza 😦

   Theophyle

   21/08/2010 at 5:10 pm

 8. Cand ma gandesc ca un freaca-menta politic intr-un serviciu platit gras are un venit lunar cat maica-mea intr-un an pensie cum sa fiu de acord cu reducere pensiilor mici?
  Daca unul din asta sta doi ani in servici papa mai multi bani decat mama in toata viata ei de pensonar, nu-i aberant?

  Gino

  21/08/2010 at 5:18 pm

  • este prietene. Diferenta ar fi ca mama ta te are pe tine de ajutor, canaliile alea ne au pe toti fara voia noastra!

   Theophyle

   21/08/2010 at 5:26 pm

  • Gino,
   După ratarea diminuării pensiilor cu 15 %, s-ar putea spune că tot răul a fost spre bine, în sensul menţionat mai sus de tine, fiindcă ar fi scăpat clientela ceva mai confortabil, pe când acum e nevoită să se ajusteje un pic mai tare. Înţeleg să priveşti problema dpdv al pensiilor părinţilor, numai să nu intre fondul de pensii într-o sustenabilitate de n-o mai poate duce nici cu diminuare de 15%. Reducerea neoperată a fost o luptă victorioasă pentru pensioanari, dar războiul pare departe de a fi câştigat.

   Băşcăliosul

   21/08/2010 at 5:31 pm

   • Sa stii ca ei si mai multi cunoscuti ai nostri in situatia lor nu priveau reducerea de 15% ca o catastrofa dar cand ma gandeam ca pe seama lor unii vor face balanta disponibilizarilor sa se echilibreze cu castigul pe seama pensionarilor se intorcea ceva im mine.
    Sunt sigur ca o gestionare buna a banilor care sunt, cati sunt, ar face bugetul asigurarilor sociale sa rasufle mai usor dar eu nu simt ca s-ar dori asta.

    Gino

    21/08/2010 at 5:50 pm

    • E adevărat. Cunosc şi eu pensionari care m-au impresionat cu puterea lor de înţelegere, prin acceptarea diminuării pensiilor de sub 800 lei, cu demnitate, fără lamentări şi scrâşnete. Nici nu prea s-au bucurat când au scăpat, fiindcă n-au găsit motive să-şi reducă îngrijorarea.

     Băşcăliosul

     21/08/2010 at 6:02 pm

 9. Salut,
  Astia chiar nu au facut mare lucru in ultimul an.
  Si cred ca guvernul nu a facut suficienta publicitate la porcariile lui Tariceanu. Sunt sigur ca vom mai gasi multi Green Weenie . Guvernul ar fi trebuit sa faca un audit complex al „dezastruasei mosteniri” si publicat peste tot si referit la el. Au gresit la fel ca CDR-ul.

  Un tanar de stanga

  21/08/2010 at 5:48 pm

  • Salut 🙂
   Greselile se repeta, incompetenta perpetueaza si timpul trece 😦

   Theophyle

   21/08/2010 at 5:50 pm

 10. Am vazut in articol Tariceanu=om de afaceri! Pai afaceri de dilarit citroen-uri la Romtelecom inainte de privatizare stiu si eu sa fac si nu mi se poate spune om de afaceri.
  Si parca a mai vandut un procent (unu da’ de aur) din Radio Contact, la un pret la care ii poti spune mita sau spalara de bani, asa ca mai usurel cu „om de afaceri”.

  Gino

  21/08/2010 at 5:59 pm

 11. Salutare
  O reducere de salarii (sau pensi) NU este o reforma . Este o improvitatie pe termen scurt si gata .
  Reforma adevarata trebuie sa reduca masiv numarul de bugetari . Economiile financiare astfel obtinute se duc in doua directii .
  – Prima , reducerea deficitului structural a bugetului
  – Seconda , liberarea de resurse financiare pentru a asigura retribuirea personalului in baza rezultatelor , a performantei . Asigurarea de venituri mai mari doar prin vechime in munca , categorie de incadrare este aceiasi Marie din RSR dar cu o alta palarie . 🙂
  Ma opresc momentan aici si inca nu am scris tot . Nu am scris inca despre debirocratizare , despre cum se cresc veniturile , etc .

  Ștefan A.

  21/08/2010 at 7:45 pm

  • Salut Stefan 🙂
   de fapt Maria nu este din RSR este mult mai veche, este poate din totdeauna, vezi postarea mea imediat urmatoare 🙂

   Theophyle

   21/08/2010 at 7:48 pm

   • Salut theophyle
    Fara introducerea performantei si a rezultatelor ca unici parametri a retribuirii , poate taia Boc din pix cit vrea . Un alt politic va marii aceleasi salarii . Tot din pix .
    De mentionat ca sistemul actual aplatizeaza profesionalitatea . Nu stimuleaza in nici un fel pe cel mai bine pregatit , mai profesional . Adica sistemul din RSR dar cu o alta definitie ! 🙂

    Ștefan A.

    21/08/2010 at 7:54 pm

 12. Postare noua 🙂

  Theophyle

  21/08/2010 at 8:00 pm

 13. […] here: Acum un an: Criza noastra cea de toate zilele This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]


Comentariile sunt închise.