Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 20 August / “ţiganiadă Franţa-Romania-Franţa”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  17°C, si o maxima termica de  33°C, umiditate: 83%. In cea mai mare parte insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2283  RON (-0.0102 RON); 1 USD =  3. 2974 RON (+0.0135); 1 EURO = 1. 2823  USD (-0.0084). Bugetul încasează cele mai mari sume din TVA din Bucureşti, în timp ce judeţele Călăraşi şi Teleorman virează cei mai puţini bani, conform datelor de la Fisc aferente primului semestru. În primele şase luni au ajuns 7,7 mld. lei la buget de la marii contribuabili, majoritatea din Bucureşti, reprezentând încasări nete din TVA, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la solicitarea ZF.Suma reprezintă aproape jumătate din încasările totale din TVA la nivelul bugetului general consolidat, care au totalizat în primul semestru 16,4 mld. lei.

La categoria mari contribuabili intră circa 2.000 de companii, care au o cifră de afaceri de peste 70 mil. lei (16,5 mil. euro). TVA reprezintă principala sursă de finanţare a bugetului de stat şi a doua resursă la nivelul bugetului consolidat, după contribuţiile sociale. (Sursa:Ziarul Financiar)

Deşi ar fi trebuit să ne aflăm în anul restructurării sistemului public, tot companiile din economia privată au produs, până în prezent, cei mai mulţi şomeri. La 31 decembrie 2009, numărul salariaţilor din România era, potrivit Institutului Naţional de Statistică, de 4.368.000. Potrivit ultimelor date disponibile, la 31 mai 2010, mai erau angajaţi legal 4.278.000 de compatrioţi. Adică cu 90.000 mai puţini. În acelaşi timp, autorităţile anunţau recent că, de la începutul anului, personalul bugetar a scăzut cu puţin peste 27.000 de persoane. Oarecum în replică la declaraţiile şefului statului, premierul Emil Boc a arătat că în acest an va avea loc desfiinţarea a circa 88.000 de posturi bugetare, din care 74.000 sunt ocupate. Cu alte cuvinte, încă 47.000 de angajaţi ai instituţiilor publice îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul anului. „Pentru toate aceste disponibilizări există acte normative, iar în unele situaţii procedurile sunt în derulare. Rezultatele muncii noastre de acum se vor vedea în 2011 şi 2012. E un bilanţ  de etapă, suntem în grafic, dar procesul continuă. În fiecare domeniu de activitate vor rămâne atâţia oameni cât va fi nevoie“, a afirmat primul-ministru. O veste bună pentru guvernanţi este  aceea că o parte din angajaţi pleacă de bună voie: sunt tot mai mulţi bugetari care şi-au dat demisia, nemulţumiţi de scăderea veniturilor. 27.000 de bugetari au fost concediaţi în 2010, alte 47.000 de posturi ocupate şi 14.000 de posturi neocupate urmând să fie desfiinţate până la finele anului (Sursa: Capital)

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au dat dreptate patronului trustului Realitatea-Caţavencu, care contestase în instanţă dispoziţiile unui control derulat de fisc. În „războiul” dintre grupul Realitatea-Caţavencu şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Ovidiu Vîntu a câştigat miercuri prima repriză. Pentru omul de afaceri, care le recomanda anul trecut românilor să-şi „întărească statul”, miza acestui conflict este suma de 160 de miliarde de lei, avansată de inspectorii fiscali drept pagubă adusă de Vîntu bugetului statului. Cifrelor li se adaugă un ping-pong al declaraţiilor, în care Realitatea Media se prezintă drept victimă a unui „control dirijat politic”, iar ANAF-ul se dezice de orice acţiune revanşardă şi invocă atribuţiile dobândite prin lege. „Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel e doar o măsură provizorie. Astfel, până la soluţionarea contestaţiei, care ar fi trebuit făcută în 45 de zile, termen care cu siguranţă va fi depăşit, Vîntu are din nou acces la conturile firmei. E posibil să piardă contestaţia, şi fiscul chiar să-i impute cele 160 de miliarde de lei, sau e posibil să câştige. Cert e că în momentul de faţă a reuşit să suspende executarea silită”, ne-au declarat surse apropiate litigiului. (sursa:EVZ; ilustrtia: Hultanul) O justitie de doi bani, total aservita intereselor talharesti ale jefuitorilor nationali!

„Campania de «înjumătăţire» a celor 300 de tabere de rromi din Franţa i-a adus preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o creştere de 2% a încrederii în sondaje, dar şi cheltuieli deloc neglijabile din banii publici. Cel puţin aşa o dovedesc cheltuielile cu repatrierea rromilor, potrivit raportului de activitate al Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) pe anul 2009. Aceştia au reuşit «performanţa» să «mănânce» din cei 156 de milioane de euro alocaţi de francezi programelor pentru imigranţi circa 11 milioane de euro. Calculul este foarte simplu. Din cele 15.236 de persoane care au fost repatriate voluntar, în 2009, 10.177 au fost români”, se arată într-un material publicat de „Gândul” în ediţia de atazi.

Un rom din România care este de acord să părăsească Franţa primeşte o primă de repatriere de 300 de euro de la stat, iar pentru fiecare copil pe care îl ia cu el în ţară, romii mai încasează 100 de euro. În vestul ţării s-au întors peste 3.500 de romi în ultimii doi ani. Aproximativ 2.400 de romi din Banat, au fost repatriaţi în anul 2009, cu curse speciale, pe Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara, potrivit datelor Poliţiei Transporturi Feroviare Timişoara. În  2008, au fost repatriaţi, tot în Timiş, 1.500 de romi. „În acest an, a mai ajuns pe Aeroportul Timişoara o cursă de 140 de romi şi peste 120 vin astăzi”, a spus comisarul-şef Dan Peteri, de la Poliţia Transporturi Feroviare Timişoara. Doar pentru transportul şi prima de repatriere a romilor timişeni, statul francez a cheltuit, în 2009 şi 2010, peste un milion de euro. Banii sunt irosiţi, deoarece ţiganii repatriaţi pleacă înapoi în Franţa, după ce, pe banii autorităţilor franceze, îşi revăd rudele de acasă. „Uneori cei aduşi la Aeroportul Timişoara le spun poliţiştilor  că pleacă înapoi. Practic, vin de Crăciun şi de Paşti, cu transportul asigurat de statul francez, îşi văd rudele, iau acei bani pentru primele de repatriere, pe care îi cheltuie, după care pleacă înapoi. Frecvent, la transporturile de romi repatriaţi apar aceleaşi figuri, semn că oamenii fac naveta România – Franţa”, ne-a declarat comisarul-şef Dan Peteri, de la Poliţia Transporturi Feroviare Timişoara. (Sursa:Adevarul)

La şapte ani de la răsturnarea dictatorului Saddam Hussein de la putere, armata americană şi-a retras ultimele trupe combatante din Irak. Mass media americane au anunţat că ultima brigadă de luptă a SUA a traversat graniţa cu Kuweitul. Prin retragerea trupelor din Irak, Barack Obama respectă cea mai importantă promisiune privind politica externă făcută în campania electorală, promisiune prin care actualul preşedinte s-a distanţat atât faţă de predecesorul său George W. Bush cât şi faţă de contracandidata sa în alegeri, Hillary Clinton. Punctualitatea retragerii trupelor din Irak, cu puţin înaintea algerilor pentru Congres, este un mesaj foarte important. Operaţiunea „Iraqi Freedom” (Libertatea irakienilor) a fost declarată încheiată. Preşedintele Barack Obama s-a decis să redenumească misiunea din Irak începând cu 1 septembrie „New Dawn” (Orizonturi Noi), un nume care aminteşte de evenimente dureroase din trecut. „New Dawn” a fost iniţial denumirea aleasă de fostul guvern Bush pentru asaltul trupelor americane asupra oraşului irakian Falludja, acţiune care a făcut sute de victime în rândul civililor. Cu 535 de victime civile, luna trecută se numără printre cele mai sângeroase din ultimii doi ani. La cinci luni după alegeri, Irakul nu are încă un executiv apt de guvernare, iar recent, un atentator sinucigaşi a ucis 50 de persoane în Bagdad. (Sursa:DW)

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

20/08/2010 la 8:00 am

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ‘Neata
  7 ani de razboi, citeva zeci de mii de irakieni morti, +4000 de americani morti si o lume suficient de speriata cit dea premii Nobel pt Pace cu anticipare… 😉 Totul pt un dictator mai putin…
  A meritat?

  Daca romanii au motive (si dreptul) sa plece/stea la Paris de ca nu ar avea si tiganii acelasi drept? Sint drepturile legate direct proportional de igiena?

  Tio

  20/08/2010 at 10:10 am

 2. Salut Tio,
  Au dreptul asta. Nu orea au dreptul sa fure, sa cerseaca si sa vagabondeze. Uite exemple de tigani care nu ar fi trimisi acasa :
  Michael Caine, Yul Brinner,Sergiu Celibidache, Ion Voicu, Cécilia María Sara Isabel Ciganer Albéniz prima sotie a lui Sarkozy – prima doamna a Frantei timp cinci luni – Elvis Presley ,Gh Zamfir, Ion Iliescu, Adrian Nastase etc

  • TDS, „fure, sa cerseaca si sa vagabondeze” = criminalitate.
   Sa fie legati, judecati si inchisi daca activitatile respective sint nelegale in tara respectiva!
   Nimic altceva nu e acceptabil. Criminalitate e altceva decit discriminare( in masa).
   Dar Romania e aici adevarata responsabila pt situatia tiganilor si nu Franta.

   Tio

   20/08/2010 at 11:29 am

   • ei Tio, nu este in masa…
    Nu au luat unul din Cafe de la Paix si altul de la Cafe des Anglais si pe al 3 lea din Gare de Lyon, ca Gestapoul. Ci s-au dus pe cimpul ala unde stau ilegal si i-au luat pe cei de acolo. Daca sunt 10 suedezi la cersit si sunt amendati toti, inseamna cumva ca asta este o chestie de massa ?

    Un tanar de stanga

    20/08/2010 at 1:35 pm

 3. Buna ziua.
  Ma uit la Sarkozi cum poate sa traiasca sfasiat de sentimente divergente, pe deoparte interesul politic si pe cealalta glasul sangelui. Credeti ca omului ii este usor sa respinga ADN-ul pe care il simte cum se concentreaza in apropierea lui?
  Pentru cine nu stie ȘARKEZI este un nume obisnuit la tigani, am concetateni cu prenume Pardalian si Rupi, amandoi cunoscuti cu antecedente penale.
  Si daca aveti vreo indoiala punteti alaturi fotografiile lui Sarkozi si a lui Framita Lambru. Mari oameni amandoi!

  Gino

  20/08/2010 at 11:03 am

 4. Gino, salut nu ai dreptate. 🙂
  Nu inseamna ca simpatizezi cu toti infractorii din neamul tau. Sa zicem de pilda ca nu imi eschimosii. Dar sunt multi eschimosi pe care ii prefer unora din romanilor mei

  • Nu tin sa am dreptate, vreau sa spun ca omul este intr-o situatie delicata, nu?
   In al doilea rand pe mine ma distreza eforturile pe care le fac ca sa opreasca ceva ce nu poate fi oprit. Pot sa zic ca un efect sigur este o mica infuzie de euroi din Franta catre Romania, altceva nu se va intampla.

   Gino

   20/08/2010 at 11:22 am

 5. Ba se intimpla, Gino,
  Imi creaza probleme pe piata franceza cind spun ca sunt firma romaneasca.Nu insurmontabile dar totusi probleme

  • Daca suntem realisti o sa cautam sa ne acomodam cu asta, parerea mea este ca problema nu are solutie.
   Ma gandesc ca oamenii aia au copii care nu vorbesc romaneste, unii pot fi destul de mari. Cine crede ca-i poate tine in Romania?

   Gino

   20/08/2010 at 12:07 pm

   • Asa e.
    dupa cum zicea si Kir Ianulea:
    Daca esti sarac, mergi intr-o parohie bogata, daca esti bogat mergi intr-o parohie saraca 🙂

    Uite cine zic astia ca e tigan. De unii nici nu ai crede – Tigani faimosi http://www.imninalu.net/famousGypsies.htm

    • Interesant dar nu mi-i face mai simpatici pentru ca au ezitat sa-l numeasca si pe Sarchezi al nostru acolo, numai pe nevasta-sa. Auzi la el, evreu maghiar, my bushy ass!

     Gino

     20/08/2010 at 12:41 pm

   • Sigur că problema poate fi rezolvată. Dar nu neapărat într-un mod „politically correct”.

    De exemplu țiganii care nu-și trimit copiii la școală, și preferă o educație prin cerșit, vagabondat și furt poate că trebuie să-și piardă drepturile părintești. Eventual și pușcărie serioasă, la recidivă.

    N-aș da niciun ban pe „alocație pentru copii” (inutil, se cheltuie pe băutură), dar trebuie investit masiv în școlarizarea și civilizarea copiilor de țigani.

    Falsa problemă e încercarea de a tolera orice, până în pânzele albe, de teama asimilării, care este etichetată ca fiind abuzivă și „politically incorrect”. Ori defapt n-ai cum să tolerezi comportamentul antisocial, prin definiție. De aici apare ura și intoleranța, și defapt falsa toleranță nu-i ajută cu nimic nici pe ei, sunt lăsați pur și simplu de izbeliște, în sărăcie și criminalitate.

    sym

    20/08/2010 at 12:22 pm

    • Eu sint convins ca problema tiganilor e direct legata de problemele Romaniei (si proportionala la nivelul bunastarii). Reparati Romania si problema dispare.

     Atirna reputatia si prestigiul Romaniei doar de ce fac citeva mii de tigani in Franta/Italia?

     Sym, asimilarea nu e „abuzivă” și “politically incorrect”” ci doar delicat si dificil de planificat. Cine are intelepciunea si autoritatea sa spuna ce si cum? Cine isi asuma responsabilitatea?
     SE prefera o asimilare „naturala”. Plus ca au dreptul sa decida singuri cum vor sa traiesc (in limitele legii;asa cum am si eu)
     Faptul ca tiganii sint motivati sa traiasca mai bine e ceva bun.

     Tio

     20/08/2010 at 12:47 pm

     • Nu există niciun trend de asimilare „naturală”. Sau mai degrabă există în sensul invers, ceea ce e foarte grav. Am văzut mult mai mulți români cu comportament de țigani decât vice-versa.

      Eu nu văd în ce fel sunt țiganii motivați să trăiască bine. Văd că trăiesc în mizerie și infracționalitate, și își condamnă copiii la același stil de viață.

      Responsabilitatea, înțelepciunea etc. trebuie să fie a autorităților. De-aia sunt aleși, plătiți etc.

      sym

      20/08/2010 at 1:04 pm

      • Ce fac in Franta daca nu sint motivati?
       Eu am vazut toate semnele de asimilare acolo unde situatia o permite (Banatul de ex).
       Iar cei asimilati sint acceptati cu adevarat?

       Din pacate, si mult mai mult decit romanii, tiganii nu au nici un motiv de loialitate fata de societate, stat. Dimpotiva…

       Pe ultimul care credea ca are intelepciunea necesara il chema Hitler.

       Tio

       20/08/2010 at 1:17 pm

       • tiganii asimilati in Banat?????????!!!!!
        e poanta zilei
        poate invers,romanii asimilati de tiganii din BANAT;
        cum e cu casele din centru(str loga,de exemplu??) cum e cu palatele alea tiganesti/ cum e cu cersitul prin germania????samd,samd
        daca asta e asimilare…

        intamplator

        20/08/2010 at 2:42 pm

       • Pe ultimul care credea ca are intelepciunea necesara il chema Hitler.

        Adică să nu facem nimic, că altfel suntem ca Hitler.

        sym

        20/08/2010 at 2:52 pm

       • Tio, salut 🙂
        Nu te-am auzit de mult 🙂

        Ai dreptate, in afara ultimului rand, care este cam aiurea. Nu-ti urez un vecin „reabilitat” care asculta manele la ora 1:30 noaptea cu un volume de nunta. Politia vine da amenda care nu este platita niciodata!

        Hai sa fim seriosi. Probleme extreme se pot rezolva numai in generatii sau cu masuri extreme, care nu sunt cele ale lui Hitler. Deocamdata o intrebare: tu ai vecini tzigani?

        Theophyle

        20/08/2010 at 3:57 pm

       • Salut Theophyle,
        Nu ai obosit?

        Absenta din cauza de concediu de europen 😉
        Nu, nu am si nici nu am avut. M-am gindit si eu la asta mai ales dupa ce am vazut pozitia multor comentatori pe care-i admir.

        Vorbesc strict principial.

        Tio

        20/08/2010 at 4:08 pm

       • @Tio, cum naiba pot sa obosesc cu problemele pe care le are tara asta si poporul meu. Mai dau din gura, mai scriu ceva si mai fac si niste lucruri bune. Asa cum pot si cat pot. Asta voi face pana in ultima zi a vietii mele 😆

        Theophyle

        20/08/2010 at 4:20 pm

 6. Repet aici ce am scris cu 5 zile in urma pe acest blog :
  Folosind aceiasi metoda din vest . “bastonul si morcovul” !
  Vezi ca prin vest au primit 2,5 ani de puscarie 2 parinti tigani care au trimis copii la cersit !
  Se poate pierde si titlul de parinte .
  In general , in schimbul ajutorului banesc ( si vorbim de bani nu de banuti )se cere :
  -trimite copii la scoala , curati si imbracati adecvat.
  – nu fa porcarii tip furat ca zbori din tara .
  – lucreaza acolo unde primesti locul de munca .
  – respecta legea tarii in care stai ( si atunci adio casatorii combinate de parinti intre minori )
  – mentine cimpul de rulote doar in zone cu aprobare , curat si fara sa ascunzi criminalii ca zboara tot campusul in caz de probleme .
  Aceasta strategie a transformat tiganii din vest in o minoritate mult mai instarita dar si mai educata . Sint si exceptii ca peste tot . Au fost zeci de ani de “munca ” pe teren .
  La noi , in afara delapidarii banilor sau risipirii lor de sus in jos , care din aceste masuri din vest este aplicata ? 0 barat .

  Ștefan A.

  20/08/2010 at 12:28 pm

  • Salut STEFAN 🙂

   Complet de acord cu tine!

   Theophyle

   20/08/2010 at 3:59 pm

 7. Ca sa parafrazez o zicala mai veche, „nu pot ei trimite inapoi cat putem noi lasa sa plece” 🙂

  ZaffCat

  20/08/2010 at 12:30 pm

  • 😆 😆
   In schimb ne pot „arde ” acolo unde ne doare . La taierea de fonduri UE sau intrarea in zona Schengen.

   Ștefan A.

   20/08/2010 at 1:04 pm

 8. salutare tuturor.
  as adauga la ce a spus Stefan A ca cineva ar trebui sa intre pe site-urile tuturor mijloacelor de informare in masa din Franta si sa le explice ce se intimpla cu tiganii repatriati. (isi fac concediul, vad rudele si se intorc – pe banii francezilor).
  Nu cred ca stirea aceasta circula in Franta. Daca circula si a fost mediatizata cum trebuie atunci poate nu doar presa din Romania nu are nici un cuvint de spus…:)

  danko cvetic

  20/08/2010 at 1:57 pm

 9. Postare noua 😆

  Theophyle

  20/08/2010 at 3:58 pm


Comentariile sunt închise.