Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Memento: Regina Maria a României

Moto:Sometimes the things dreamers do seem incomprehensible to others, and the world wonders why dreamers do not see the way others do” – Cate odata vizionarii minunilor par sa fie neintelesi de altii  si lumea se intreaba de ce visatorii nu vad lucrurile ca toti ceilalti. Queen Marie of Romania at the dedication of the unfinished Maryhill Museum of Art, 1926.

Asa cum am povestit in articolul antecedent, am avut posibilitatea sa citesc o parte din corespondenta  Reginei Maria cu omul de afaceri Samuel Hill (Sam Hill). Prieten apropiat al reginei, primul american decorat cu Ordinul Coroana României, înfiintat de regele Carol I,  i-a dedicat reginei un muzeu situat în statul Washington, parte a Statelor Unite ale Americii, la nordul fluviului Columbia, care expune o mare parte din garderoba regală, mobilier, precum si alte obiecte, inclusiv coroana reginei si corespondenta despre care vorbesc.

Din nefericire, acest muzeu este extrem de putin cunoscut  romanilor, chiar celor care traiesc in America, cred ca sunt unul din cei foarte putini care l-am vizitat in ultimi 10-15 ani. Muzeul adaposteste in afara splendidelor obiecte personale ale reginei si o colectie de icoane ortodoxe de o valoare artistica si religioasa inestimabila.

Personal am fost extrem de interesat de corespondenta din care se pot vedea si intelege deficientele majore ale mult slavitei clase politice romanesti, chiar in momentele de restriste ale tarii in primele etape ale primului razboi mondial.

Regina Maria a României a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Printesa Maria a fost nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea. Nascuta la Eastwell Park, Kent, Anglia  in data de 29 octombrie 1875, Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Despre viata ei furtunoasa se stie sau se doreste a sti extrem de putin, nu am nici o pofta sa o discut in afara calitatilor reginei ca intelectual, soldat si om politic cu o formidabila adeziune fata de poporul si tara care au adoptat-o.

Celebra sa bunică, Regina Victoria, nu a fost entuziasmata de casatoria cu Printul Ferdinant, din doua motive. Primul ar fi diferenta de temperament si al doilea de proasta parere pe care o avea despre Romania (atunci mica), Romanie pe care o caracteriza “foarte instabilă si având populatia destul de coruptă”, asta era pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cu toate greutatile, Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Regina Maria a fost sfetnicul cel mai apropiat si mai credincios regelui Ferdinand, până la moartea acestuia în 1927.

Pe timpul negocierilor tratatului de la Versailles,  Regina Maria a călătorit la Paris, s-a instalat la Hotelul Crillon, în Place de la Concorde, si de acolo a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliatilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române. Serviciul adus României de regina Maria a fost crucial, desi putin înteles. Când negociatorul sef al delegatiei românesti, primul ministru Brătianu, a început să piardă teren, regele a rugat-o pe regină să intervină, iar aceasta a plecat într-o misiune neoficială la Paris si la Londra. Voiajele ei diplomatice au fost extraordinare si au produs rezultate extrem de putin cunoscute.

Sper ca intr-un articol viitor voi continua sa va informez despre munca diplomatica si succesele atat de putin cunoscute ale acestei eroine a istoriei Romaniei.

Written by Theophyle

20/08/2010 la 8:38 pm

71 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut Teofil ! 🙂

  Este extrem de utilă această aducere aminte !

  tibi

  20/08/2010 at 8:42 pm

  • Wow @tibi, ce corespondenta interesanta, cum ii face pe politicieni, mama mia. Eu sunt super delicat 😆

   Bumna seara!

   Theophyle

   20/08/2010 at 8:45 pm

   • Multumesc din inima ptr postare. Bunica, Dumnezeu s-o ierte, m-a crescut intr-un cult ptr Regina Maria. Regina a carei viata personala a avut multe minusuri dar care palesc in comparatie cu calitatile intelectuale si meritele ei politice.

    clemycali

    20/08/2010 at 9:05 pm

    • Clemy, Regina Maria nu a avut nici un minus, a fost o FEMEIE, adevarata si a facut ceea ce a facut DUPA romanul lui Ferdinand cu Bibeasca!

     Theophyle

     20/08/2010 at 9:07 pm

 2. Salutare
  Deci , ce am banuit , este confirmat . 🙂
  Tot strainii (chiar adoptati) au facut mai mult pentru tara asta decit politicienii autohtoni .
  Traind in alte societati , pentru o buna perioada de timp , reuseau mai bine sa vada problemele societatii mioritice dar si solutile necesare .
  PS. Exact ca mine ! 😆 😆 Si asta ma preocupa pentru viitorul meu ! 😆 😆

  Ștefan A.

  20/08/2010 at 8:58 pm

 3. […] afla mai mult: Memento: Regina Maria a României […]

 4. Salut @stefan 🙂
  Traim intr-o lume statica cu o clasa politica care evolueaza din hartoapa in hartoapa. Comunistii au „specializat” tzoparlimea care ne conduce. Da, Regina Maria a fost o mare PATRIOATA!

  Theophyle

  20/08/2010 at 9:04 pm

 5. buna seara

  vorbele reginei Victoria sunt mai valabile ca niciodata (foarte instabili=neseriosi, incapabili de a construi ceva, corupti= ne-am insusit temeinic lectia bizantina, turceasca si fanariota, de la toti am luat cu precadere chestiile rele, ca si mai recent)

  habar n-aveam de Sam Hill, vad ca a fost un self-made man, dar si un excentric si un patron al artelor si culturii, ca atati alti moguli americani

  razvan

  20/08/2010 at 9:12 pm

  • razvan,
   drumul este si lung si anevoios. Pana la urma se poate ca vom ajunge, sansele au fost intotdeauna mici 😦

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:17 pm

   • adevaru’ ca nici Master Frodo Baggins & co nu aveau prea mari sanse 🙂 deci sa ne pastram speranta

    razvan

    20/08/2010 at 9:25 pm

 6. Salutare!
  După dicţionar, patriotismul este un sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi popor.
  După unii, dragostea nu-i totuna cu iubirea.
  După alţii, dragoste se poate face şi fără devotament.
  După ceilalţi, potopul!

  Băşcăliosul

  20/08/2010 at 9:25 pm

  • Salut Băşcăliosule 🙂
   Pentru politicienii nostri patriotismul nu este nici dragoste si nici iubire, e sex! Ne-o trag tot timpul de nu ne vedem si o numesc patriotism!

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:34 pm

   • Ziua buna,

    Se spune ca dragostea este un complex sado-masochist.
    De vreme ce ii votam, inseamna ca avem o componenta maso foarte dezvoltata. 🙂

    eugeni

    20/08/2010 at 9:52 pm

    • salut @eugeni, nu stiu sado/mazo, eu vreau sa-i bat, ai naibi golani!

     Theophyle

     20/08/2010 at 10:07 pm

   • Salut, Theophyle!
    De aici ni se trage… încă o explicaţie:
    ORGIE = grup de interese nelegitime.

    Băşcăliosul

    20/08/2010 at 10:03 pm

    • niste vaselina sau sa ne administreze niste calmante, la naiba 😦

     Theophyle

     20/08/2010 at 10:06 pm

 7. Marghiloman parca i-a spus Reginei ca au fost momente in care ea singura din tara mai credea ca razboiul se va termina cum s-a terminat iar Romania Mare se va infaptui. Maria scrie ca a fost extrem de magulita de aceste cuvinte

  Un tanar de stanga

  20/08/2010 at 9:29 pm

  • Femeie fenomenala, prea mare pentru niste politicieni atat de meschini 😦

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:35 pm

 8. articolul din wiki in engleza e mai complet decat cel in romana, care omite episodul cu Crucea Rosie
  cand ma gandesc cine conduce acum Crucea Rosie Romania, mi se face rau

  razvan

  20/08/2010 at 9:38 pm

  • <da' sunt adevaruri care trebuie ocolite, nu?

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:40 pm

 9. Hehehe tiganul e dat afara pe usa de francez si intra pe fereastra.

  Tot asa si eu, tiganul de stanga. Am un client mare francez care a zis ca renunta la serviciile mele acum 2 luni din cauza de restriuctiurasion iar acum in seara asta mi-a zis ca a vazut ca mai ieftin (e foarte zgirciti francezii )si mai bun ca noi nu gaseste. 🙂 🙂 Asa ca de luna asta tinarul de stinga creste exportul de creier romanesc. 🙂 si reduce deficitul extern al patriei

  Un tanar de stanga

  20/08/2010 at 9:42 pm

  • 😛

   skorpion

   20/08/2010 at 9:45 pm

  • Tzigan, Tzigan, da ieftin 😆

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:46 pm

  • TDS

   ai dreptate cu francezii, se si imbraca de parca traiesc din alocatie
   au venit unii, fermieri de calibru mediu, voiau sa importe muncitori sezonieri, platiti mizerabil si voiau ca salariul sa le fie platit partial de statul roman
   am ras cu lacrimi la combinatia asta (care probabil ar fi fost realizabila daca dadeau spaga, ca la noi orice e posibil)

   razvan

   20/08/2010 at 9:49 pm

 10. buna seara,

  frumoasa postare !!

  skorpion

  20/08/2010 at 9:45 pm

  • Multumes Skorpi, Buna Seara 😆

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:47 pm

   • buna seara,
    frumoasa regina !!

    Un tanar de stanga

    20/08/2010 at 9:49 pm

    • da Frate si frumoasa si desteapta si femeie cum trebuie, mai rar 🙂

     Theophyle

     20/08/2010 at 9:51 pm

     • Ei si tu theophyle . 🙂
      Are urmase de valoare regina . Tip Udrea , Eba si lista e foarte lunga . 🙂
      In trecut a fost o alta serie de doamne frumoase si inteligente . Elena Ceausescu , Aneta Spornic , Suzana Gâdea. Refuzi sa vezi gloriile natiunii ! 😆

      Ștefan A.

      20/08/2010 at 9:59 pm

      • nu stiu, cand am sa ajung la corepondenta lor, am sa vad. Da, nu cred ca au prea scris repectivele. Unele nici macar nu stiu sa vorbeasca 😆

       Theophyle

       20/08/2010 at 10:02 pm

    • UTS, Regina Maria a fost intai de toate o mare doamna si apoi o mare frumusete a epocii. Bunica, care a avut ocazia sa o cunoasca personal pe regina in ultimii ani ai vietii, sustinea, atunci cand discuta despre frumusetea ei, ca si in varsta fiind, era mult inaintea multor contemporane mai tinere. Dar nu asta era prima si cea mai importanta calitate a ei. Bunica vorbea de o inteligenta scanteietoare, de generozitatea si de umorul Mariei.

     clemycali

     20/08/2010 at 10:02 pm

 11. Gata, gata sa fie regina Marii Britanii…

  Un tanar de stanga

  20/08/2010 at 9:53 pm

 12. incredibil cum de-a lungul timpului au existat si mai exista oameni de alta etnie decit romana, care sint mai patrioti decit romanii (unii) get-begeti…

  skorpion

  20/08/2010 at 9:54 pm

  • skorpi, dupa cum se spune, totul vine din inima si trece pe la creier 🙂

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:55 pm

 13. de la Regina Maria la mihaela geoana, cam asta e evolutia noastra

  razvan

  20/08/2010 at 9:55 pm

  • razvan, te referi la involutie 😦

   Theophyle

   20/08/2010 at 9:56 pm

   • normal

    razvan

    20/08/2010 at 9:56 pm

 14. Generalii francezi, din primul razboi mondial , Skorpi care si-au luat neveste romance si au facut lobby pentru noi,pentru Romania Mare si multi multi altii…

  Un tanar de stanga

  20/08/2010 at 9:56 pm

  • oricum eu cred ca sanse putine sa ne redresam cumva, fie economic, fie moral, mergem catinel la vale…poate sint putin pesimist, dar asta-i mersul….
   pentru ca nu pot instaura tzepe cum isi doreste timi…ca ne-ar trebui citeva milioane bune..

   skorpion

   20/08/2010 at 9:59 pm

 15. Tzepelica

  20/08/2010 at 10:13 pm

  • Multumes, timi 🙂

   Theophyle

   20/08/2010 at 10:16 pm

   • Cu placere ! 🙂

    Tzepelica

    20/08/2010 at 10:28 pm

  • Tzepelica
   Cred ca Romania ar face bine sa urmeze exemplul italian . Restaurarea DE CALITATE a tuturor inregistrarilor audio – video din arhivele statului . Si acum se prezinta documentare de epoca cu „imperiul ” sau protagonistii acelor timpuri .
   O tara care nu conserveaza istoria nationala (buna , rea ), nu are nici un viitor !

   Ștefan A.

   20/08/2010 at 10:23 pm

   • Comunistii au avut grija ca regalitatea sa ramana o pata/gaura neagra in istoria acestei natzii.
    Si vad ca nici cei de acum (de „dreapta”, n`asha ?) nu se-nghesuie sa repare porcaria.

    Tzepelica

    20/08/2010 at 10:32 pm

    • @timi, cine sa doreasca restaurarea adevarului istoric? vechile cadre sau cei plantati in casa regala de securitate?

     Theophyle

     20/08/2010 at 10:38 pm

    • De remarcat ca in Italia , pina in 2002 , repet 2002 , barbatii din familia regala ( Savoia) au avut interzisa intrarea pe teritoriu tarii , fie ea si temporara . Prin constitutia post razboi . Asta nu a impiedicat studierea regalitatii in cadrul orelor de istorie . La scoala sau universitati specializate . nu a impiedicat nici transmiterea de documentare dedicate analizei istorice . Plus interviuri a familiei regale , facute in afara granitelor nationale .
     La noi , istoria a inceput doar cu PCR , Ceausescu si bineinteles Iiescu ! 😆

     Ștefan A.

     20/08/2010 at 10:42 pm

 16. O alta confirmare (in afara discutiei prezente si sper sa ma iertati ) ca se duc lupte grele pentru a atrage noi parlamentari in tabara opozitiei :

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7712927-victor-ponta-caderea-guvernului-boc-obiectiv-national.htm

  Toamna asta , sau iarna , vor fi foarteeeeeeeeeee calde !

  Ștefan A.

  20/08/2010 at 10:17 pm

  • Dragule, se doarme asa cum se asterne! Nu poti fraierii tot timpul pe toata lumea!

   Theophyle

   20/08/2010 at 10:20 pm

  • Să vedem pe unde mai scoate Puţulache instrumentul coerenţei, după ce a declarat că PSD nu depune moţiunea de cenzură decât dacă strânge cele 236 de semnături necesare.

   Băşcăliosul

   20/08/2010 at 10:23 pm

   • Ponta merge pe drumul deschis de Geoana. Nu putem vorbi de coerenta la nivelul conducerii PSD.

    clemycali

    20/08/2010 at 10:53 pm

    • Clemy, stam prost cu coerenta cam peste tot. Adevarat la uni mai prost decat la alti, toti insa vorbesc Bas dar se comporta Soprana 🙂

     Theophyle

     20/08/2010 at 10:57 pm

     • Sună a aluzie la Bombosoprana politicii mai pe (la) ocolite. Vocile astea se confundă cu diplomaţia profundă.

      Băşcăliosul

      20/08/2010 at 11:43 pm

 17. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Memento: Regina Maria a României ” gasiti aici: Memento: Regina Maria a României […]

 18. Tzepelica

  20/08/2010 at 10:37 pm

 19. Oricum, Udrea e mai tare (esti p`acilea, tibi ?) :

  „20 august, 19:45. Lori
  Avand in vedere ca dna Urea se agita atat de mult este si normal.
  20 august, 14:08. Elena
  Elena Udrea nu va candida la presedintie pentru ca o dorim la primaria capitalei. Dupa un mandat la primaria capitalei o puteti persuada pentru a incerca la Cotroceni, deocamdata avem multe treburi de rezolvat la capitala si Liviu Negoita nu este dispus sa ajute.
  20 august, 13:51. Aventina
  Am ramas profund impresionati toti cei vizitati de doamna ministru Udrea cand a fost necazul cu inundatia. Este o doamna de cuvant si ne-a ajutat. La alegerile urmatoare in cazul in care ar candida o vom alege presedinte
  20 august, 13:10. Sonia
  Nu stiu cat de adevarate sunt datele privind prietenii celorlalti politicieni insa Udrea chiar are prieteni pe facebook. Acolo au loc discutii si se propun solutii deci la Udrea nu e o joaca e ceva adevarat
  20 august, 13:09. Sorina
  Sper ca intr-un viitor top Udrea sa primeasca pozitia invingatorului pe care o merta din plin. Eu nu am ami vazut politician care sa lucreze asa de mult ca ea. Este peste tot nici nu stiu cum reuseste
  20 august, 13:09. Didi
  Stiti de ce ee mai simpatizata Udrea fata de multi altii? Pt ca ea se implica, isi tine cuvantul si pt ca ii pasa. Ea nu pute interesul personal pe primul loc. Pentru ea politica e pe primul loc
  20 august, 13:09. Dana
  Udrea este mai simpatizata decta multi alti oamnei politici pentru ca ea este mult mai activa si mai implicata.
  20 august, 13:08. Diana
  Sunt bucuroasa ca sunt ocntemporana cu politicianul Elena Udrea. Mi-ar placea s aprnd si momentul in care Udrea va deveni prima femeie presedinte al Romaniei
  20 august, 13:08. Claudia
  Udrea e cea mai atre. NU afce politica d emulti ani ins afiind femeie a stiu sa gestioneze mai bine politica romaneasca. O sa ajunga departe!
  20 august, 13:08. irina
  Eu o votez pe Udrea politicianul anului. Nu sunt vreo institutie autorizata pentru acest lucru dar sunt un cetatean cu drept de vot si astfel cred ca parerea mea conteaza si mai mult
  20 august, 13:08. Oana
  Elena Udrea ar trebui sa fie cel mai simpatizat politician din Romania la cat de multe lucruri bune face”

  Toate aceste ineptii le puteti gasi aici :
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-mai-simpatizata-decat-traian-basescu-topul-politicienilor-pe-facebook-903590.html

  Tzepelica

  20/08/2010 at 10:56 pm

  • Scumpele de ele, codoi incepe sa fie actuala 😆

   Theophyle

   20/08/2010 at 10:58 pm

   • PS. Si eu sunt mandru ca sunt contemporan cu respectiva!

    Theophyle

    20/08/2010 at 11:00 pm

  • Cariera politica se construieste si cu postaci .
   Problema incepe cind tu , ca politic , chiar crezi in ceia ce se scrie la ordin sau la finantare oculta .
   Berlusconi in Italia are aceiasi boala. 😆
   Chiar in seara asta pus la colt de anchete judiciare , arestari de „oameni de incredere” si „tradarea ” unor parlamentari ( nu e sigur ca mai are majoranta) a declarat : ori sustinere ampla in parlament , ori alegeri anticipate in decembrie .
   A uitat din nou ca alegerile vin stabilite de presedintele tarii nu de primul ministru. 😆

   Ștefan A.

   20/08/2010 at 11:02 pm

   • Ala nu este deja senil sau i s-a ars siguranta de la abuz de viagra?

    Theophyle

    20/08/2010 at 11:06 pm

    • A declarat public
     Sint cel mai mare om politic de dupa Cavour. Si cel mai polular/iubit din ultimii 150 de ani .
     La 73 de ani , operat de prostata, cu stimulator cardiac si transplant de par , este de inteles . 🙂
     Cind se intilneste senilitatea cu megalomania , rezultatul e garantat . 😆

     Ștefan A.

     20/08/2010 at 11:12 pm

     • Eu parca stiam ca si-a facut si un lifting cu ceva timp in urma. E posibil sa fi apelat si la niste injectii cu Botox. In fine.
      Intr-un fel revad decaderea lui Papandreu si parca prevad ca si Berlusconi va fi inlaturat de la putere de o lovitura de palat condusa de proprii oameni convinsi ca senilitatea lui ii duce in groapa.
      Anumite lucruri au tendinta de a se repeta.

      clemycali

      21/08/2010 at 12:10 am

     • @ Stefan,

      sper cu nu este contagios :), da’ viagra este al dracu’ de scumpa. (mi spus alataieri bunicul lui bunica cand a trecut pe la noi in timp ce facea joging cu taica-su)
      Pe de alta parte fiind vorba de un viciu, ca ala cu tigarile, inteleg ca sunt accize mari, a fi avand bani sireacu’?

      eugeni

      21/08/2010 at 12:14 am

 20. Oameni buni,

  Revenind la Ponta. Omul vrea sa profite de relansarea economica din 2011 (atata cat va fi)si de curatirea aparatului bugetar(atata s-a facut). Daca PDL-ul reuseste niscai rezultate pozitive, PSD’ul nu o sa mai aiba 40-50% cu siguranta. (Ce sa zic de PNL).
  Nimic nu se compara cu afectiunea cuiva care crede ca te-a jignit, si acum isi cere iertare.
  Deci PDL poa’ sa fie pe val daca este lasat. (cred eu). Ponta va face totul ca sa treaca motiunea de cenzura, dar nu poate intarzia prea mult. Ce isi zice el:Pana schimbam guvernul trec 2-3-4 luni. trece iarna. Totul este bine si frumos. Noi am scos Ro din Criza.

  eugeni

  20/08/2010 at 11:58 pm

 21. geniale mesajele aduse de Tzepelica
  am ras ca la perlele de la bac 🙂

  razvan

  21/08/2010 at 12:07 am

 22. Nu ca as vorbi neaparat de iubire, dar pentru mine optiunea PSD is out of question (aripa PSD pre nume de PNL included)

  eugeni

  21/08/2010 at 12:08 am

 23. clemy

  nimeni nu le cere pedelistilor sa fie niste heruvimi sau serafimi, asa cum pretind portocalii mai inflacarati despre cei mai sceptici
  in acest moment e necesara o conduita decenta si, atunci cand iau o masura, sa asculte pe oamenii mai destepti ca ei, nu pe asa-zisii experti de partid
  daca ar face chestiile astea minimale, cred ca ar scoate-o la capat; daca nu, o sa fie un nou triumf al prostiei in politica romaneasca

  razvan

  21/08/2010 at 12:25 am

 24. Salut theophyle, salut Politeia!

  Sublime, din suflet, cuvintele ultimei binecuvântări pentru tara noastra ale acestei mari regine.Ar trebui constientizate, meritate, ca sa se-nfaptuiasca:
  ”Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa”
  (Din testamentul Reginei Maria a Romaniei)

  noradamian

  21/08/2010 at 12:39 am

 25. Seara dimineata!

  Regina Maria
  A iubit mult Romania
  Romanul cu greu se schimba
  Inca are in dinti mamaliga

  Creanga

  21/08/2010 at 12:59 am


Comentariile sunt închise.