Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 19 August / “ţeapa lui Patriciu & Co.”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  18°C, si o maxima termica de  34°C, umiditate: 73%. In cea mai mare parte insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2385  RON (+0.0029 RON); 1 USD =  3. 2839 RON (-0.0037); 1 EURO =  1.2907 USD; (+0.0023). Kazahii au plătit statului doar 10% din datoria de la Petromidia. Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu au semnat ordonanţa din 2003 prin care Petromidia, deţinută de Dinu Patriciu, a primit facilitatea de a-şi transforma datoriile de 570 mil. euro în obligaţiuni cu scadenţa în 2010.

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia – controlată acum de grupul kazah KazMunaiGaz, a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finanţelor ar putea primi acţiuni în companie, dar a căror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor. Problema obligaţiunilor de la Rompetrol Rafinare, afacere care a fost făcută acum 7 ani de Dinu Patriciu, care ulterior a devenit miliardar vânzând tot grupul Rompetrol kazahilor, ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatistă a României, principala problemă fiind acum interpretarea ordonanţei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate în obligaţiuni în favoarea statului.

Guvernul se baza la începutul anului că va încasa toţi cei 570 mil. euro de la Rompetrol. Între timp recuperarea banilor a devenit incertă, iar statul a tăiat în schimb salariile bugetarilor şi a majorat TVA pentru a mai face rost de bani. Dinu Patriciu spune că problema datoriilor este acum a kazahilor pentru că el şi-a vândut acţiunile grupului Rompetrol. Rompetrol Rafinare a răscumpărat pe 9 august obligaţiuni în valoare de 54 mil. euro de la statul român printr-un credit de la acţionarul majoritar, potrivit materialelor explicative pentru AGA din 14 septembrie.

Până la finele lunii septembrie, compania ar trebui să achite restul de 516 mil. euro, la care se mai adaugă dobânzile aferente ultimului an, de circa 17 mil. euro. Kazahii susţin însă că nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea întregii datorii, în condiţiile în care pierderile companiei au crescut de la an la an. Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligaţiuni în acţiuni.

Astfel, statul ar putea redeveni acţionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare. Cele 54 mil. euro plătite de kazahi în contul obligaţiunilor le vor permite acestora să păstreze pachetul majoritar, astfel că statul va fi acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare. În plus, valoarea companiei este în cădere liberă, din cauza datoriilor mari, majoritatea faţă de acţionarul majoritar, astfel că e greu de crezut că statul îşi va mai recupera toţi banii prin vânzarea acţiunilor.

Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de peste 844 mil. lei (200 mil. euro) în primul semestru, iar valoarea capitalurilor proprii ale companiei (diferenţa dintre active şi datorii) a scăzut la 307 mil. lei (72 mil. euro). (Sursa:ZF)

În România nu există o instituţie care să centralizeze numărul de studenţi români care învaţă în prezent la universităţile din străinătate, iar ONG-urile care activează în zona educaţională raportează cifre diferite. Astfel, dacă anul trecut organizaţia Integral Programe Educaţionale anunţa că 50.000 de studenţi români învaţă în străinătate, reprezentanţii grupului de ONG-uri Educativa spun că cifra este mult mai mică, de aproape 22.000 de români, bazându-se pe o serie de statistici realizate la nivel european. Franţa, Germania, SUA şi Italia sunt principalele destinaţii de studiu alese de mai bine de 12.000 de români care au vrut să-şi continue studiile la o universitate din străinătate, acestea fiind ţările în care taxele de şcolarizare au scăzut semnificativ pentru studenţii din ţările UE. O explicaţie pentru numărul mare de studenţi români care învaţă în Ungaria- peste 3000- îl reprezintă faptul că mulţi dintre aceştia au dublă cetăţenie Đ română şi ungară- şi preferă să studieze în ţara natală. Chiar dacă Franţa şi Germania au rămas destinaţii de top pentru studenţii români, universităţile din Spania şi Italia au început să câştige teren în utlimii ani, odată ce comunităţile de români din aceste ţări au crescut foarte mult. De altfel, există o tendinţă a studenţilor români să aplice pentru obţinerea de împrumuturi guvernamentale pentru a continua studiile, cum este în cazul Guvernului britanic, care acordă un credit ce acoperă în totalitate taxa de şcolarizare.

În prezent, în România învaţă 900.000 de studenţi la toate formele de învăţământ, iar majoritatea (680.000) urmează cursurile unei facultăţi de stat. Mai multe puteti citi, aici.

Tribunalul Bucureşti a hotărât arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Bogdan Alexandru Nichiţelea, comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Bucureşti, fiind prins în flagrant delict în timp ce primea mită. De asemenea, instanţa a hotărât cercetarea în stare de libertate a altui comisar, Marian Iulian Anghel, cercetat în acelaşi dosar, însă, faţă de această decizie, procurorii anticorupţie au formulat recurs.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de cei doi inculpaţi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. Cei doi comisari au fost reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, ei fiind prinşi în flagrant delict în timp ce primeau de la denunţător suma pretinsă de 5.000 de lei. (Sursa:Agerpres)

Franta va incepe joi expulzarea a circa 700 de tigani care traiesc in tabere ilegale in tara, a anuntat Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, citat de AFP. „In total, aproximativ 700 de romi vor fi dusi inapoi in tarile lor pana la sfarsitul lunii,” a sus Hortefeux. „Nu este vorba de stigmatizarea unei comunitati, ci de respectarea legii,” a precizat el. Ministrul a anuntat ca pana in prezent 51 de tabere ilegale au fost desfiintate. Zborurile catre Romania si Bulgaria vor fi efectuate de companii private, de pe aeroporturi publice, in zilele de 19 si 26 august, o a treia expulzare urmand sa aiba loc la finalul lunii septembrie. O prima cursa charter cu 50 de tigani va ateriza azi la Bucuresti. (Sursa: Hotnews)

Va urez o zi buna si racoroasa!

Written by Theophyle

19/08/2010 la 8:44 am

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bunadimineata 🙂 aproape 700.000 de studenţi, univ de stat la o pop de 20.000.000… enorm, an de an universiatea începe să producă şomeri. Din păcate cantitate şi nu calitate

  H.N.

  19/08/2010 at 9:33 am

 2. Mă întreb cum vor mirosi avioanele ălea, și ce de păduchi vor rămâne prin tapițerii. Brrr…

  sym

  19/08/2010 at 12:57 pm

  • Sym
   Poate vor fi asigurate avioanele de Tarom ! Ca francezii platesc zborul . 😆

   Ștefan A.

   19/08/2010 at 1:44 pm

 3. Important numarul asta de studenti.
  Ma uit la anunturile de joburi, pe langa saloanele de masaj si chat erotic anunturile sunt in marea majoritate in vanzari. Facutlatile de marketing nu produc oameni pentru acest domeniu.
  Nu sunt in schimb colegii sanatoase de mecanica si instalatii. Cererea si aici si afara de profesionisti in domeniu este enorma. Nu mai zic de tamplari.
  Universitatile nu au nici o legatura cu realitatea.
  Scoala produce oameni pentru dat din buza si calificat la locul de munca. Noroc ca exista carti, tutoriale si cursuri. Noroc cu firmele private care fac calificare la locul de munca. Nu prea exista internship.

  Turnofftheglory

  19/08/2010 at 1:31 pm

  • Tog
   Cind nu ai o ecomonie care produce , e logic sa se caute oameni in sectorul vinzarilor .
   Capitalismul mioritic e cam asta . Adica import si vinzare . Mai putin productie de bunuri si export .
   Prin vest , unde economia e bazata mai mult pe productie si export ( vezi RFG) inginerii sint cautati mereu . La fel si timplarii ! 🙂

   Ștefan A.

   19/08/2010 at 1:42 pm

 4. Salut 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  19/08/2010 at 2:32 pm

 5. postare noua

  razvan

  19/08/2010 at 2:32 pm

  • 😆

   Theophyle

   19/08/2010 at 2:33 pm

   • ce sincronizare 🙂

    razvan

    19/08/2010 at 2:33 pm


Comentariile sunt închise.