Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 18 August / “şomerii de aur de la Iaşi”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  18°C, si o maxima termica de  34°C, umiditate: 83%. In cea mai mare parte insorit, foarte cald si arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4.2356  RON (+0.0053 RON); 1 USD =  3. 2876 RON (-0.0159); 1 EURO =  1. 2884 USD; (+0.0078). România va avea anul acesta un produs intern brut de 511,6 mld. lei (120,6 mld. euro), conform noii prognoze luate în calcul la rectificarea bugetului, în scădere cu 27,3 mld. lei faţă de estimarea iniţială. Deşi după ultima rundă de negocieri cu FMI autorităţile au invocat ca prognoză de scădere a economiei un interval cuprins între -1,7% şi -1,9%, bugetul nu putea fi rectificat pe baza unui interval, aşa că până la urmă a fost avută în vedere o recesiune de -1,9%, diametral opusă faţă de creşterea de 1,3% prognozată iniţial.

La jumătatea anului, PIB a înregistrat o scădere de 1,5% conform estimării Institutului Naţional de Statistică. Varianta iniţială a bugetului construit pornind de la o ipoteză de creştere economică dovedită complet falsă a fost girată în totalitate de FMI şi nici BNR nu a semnalat public riscul pe care îl implică elaborarea bugetului general consolidat după nişte premise atât de şubrede. Reducerea PIB estimat face ca în pofida tăierii cu 3,5 mld. lei a cheltuielilor de personal bugetate, până la 42,2 mld. lei, ponderea acestora în PIB să rămână la 8,2%, faţă de 8,5% în varianta iniţială.

Deşi Finanţele se împrumută tot mai greu în lei la costul dorit, cheltuielile cu dobânzile sunt prevăzute să scadă cu 370 mil. lei, până la 8,7 mld. lei, rămânând la 1,7% din PIB. La investiţii, cheltuielile alocate scad cu 1,2 mld. lei, până la 33,4 mld. lei, dar ponderea acestora în PIB urcă de la 6,4% la 6,5%.Accizele, una dintre sursele importante de încasări bugetare, ar fi trebuit să aducă 18,4 mld. lei, respectiv 3,4% din PIB, potrivit bugetului construit iniţial, însă în varianta rectificată apare o scădere de aproape 2 mld. lei, respectiv o pondere de 3,2% dintr-un PIB diminuat.  (Sursa:Ziarul Financiar)

Incendiul de luni seara de la maternitatea Giulesti a curmat viata a patru bebelusi, a topit complet aparatura medicala si a facut scrum sectia de terapie intensiva. rei copii au murit in incediul devastator de la Maternitatea Giulesti, rezultatele necropsiei aratand ca doi dintre ei au murit din cauza lipsei de oxigen, iar altul din pricina intoxicatiei cu funingine. Un alt bebelus a murit la spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde a fost transferat alaturi de alti sapte micuti in stare grava, urmand sa se stabileasca in urma necropsiei cauza mortii. Unii dintre copii aveau arsuri pe 70-80% din suprafata corpului, potrivit medicilor. Se pare ca bebelusii care nu se aflau in intubatoare, ci pe mesele pentru nou-nascuti, au fost cel mai grav afectati si si-au pierdut viata in urma incendiului. (Sdursa:Ziare.com)

Trei medici israelieni de la Spitalul Sheba din Tel Hashomer vor sosi în România pentru a ajuta victimele exploziei de la maternitatea Giuleşti din Bucureşti, informează marţi site-ul de ştiri Israel News. După o evaluare a situaţiei, medicii israelieni vor decide dacă să transporte bebeluşii în Israel pentru tratament. Sursa citată aminteşte că în urma exploziei de luni seară patru bebeluşi născuţi prematur au murit şi şapte au fost răniţi. (Sursa: Agerpres)

Un diplomat din cadrul Ambasadei Ruse din Bucuresti a fost declarat persona non grata de catre MAE si trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei in 48 de ore, a anuntat marti MAE, ca reactie la decizia similara luata de Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse in cazul diplomatului Gabriel Grecu. „Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu regret de faptul ca, printr-o comunicare oficiala transmisa astazi, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitandu-se parasirea de catre acesta a teritoriului Federatiei Ruse in termen de 48 de ore. Diplomatul roman se va intoarce in Romania in termenul precizat.  Fata de aceasta situatie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis astazi partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore,” a precizat MAE intr-un comunicat. (Sursa:Hotnews)

Doi consilieri locali şi alte 140 de persoane din Iaşi sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie într-unul dintre cele mai mari dosare de fraudă economică din nordul ţării. Cei doi aleşi, consideraţi capii reţelei, sunt acuzaţi că împreună cu patronii a 15 firme ar fi angajat şomeri sau absolvenţi pentru a pune mâna pe subvenţii de la stat. Nu mai puţin de 140 de persoane din localităţile ieşene Gorban şi Răducăneni vor da cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sfârşitul lunii într-unul dintre cele mai mari dosare de fraudă din banii statului. (Sursa:Adevarul)

Gyorgy Frunda, senator UDMR a refuzat să participe în comisii la dezbaterea privind Agenţia Naţională de Integritate şi are un pronostic rezervat: legea pică la prima contestaţie la Curtea Constituţională. La a treia încercare, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a trecut ieri de comisiile juridică şi pentru drepturile omului ale Senatului, de la dezbateri lipsind însă cel care a modificat-o drastic în dăţile precedente, senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Argumentele de neconstituţionalitate reclamate însă de acesta au cântărit greu, chiar şi în absenţă, printre senatori, actul normativ fiind trimis către plen după un vot strâns, 9-7, în forma primită de la deputaţi, mai puţin prevederea referitoare la declararea averii de către sindicalişti. PSD s-a abţinut la vot, iar liberalii au recunoscut că dau undă verde legii doar din raţiuni politice. (Sursa: EvZ)

Unul dintre cele mai tinere partide din Germania este cel al Piraţilor sau aşa numitul Partid al Comunităţii online. Şi cum deducem din titulatură, principalele preocupări ale acestei formaţiuni sunt legate de Internet. La ultimele alegeri parlamentare, Partidul Piraţilor a înregistrat o cotă de 2% din preferinţele de vot ale germanilor.

Nu este o mirare pentru nimeni că partidul foloseşte internetul pentru comunicaţiile interne, iar acum a fost lansată o aplicaţie care doreşte să „democratizeze” procesele decizionale ale formaţiunii.  „Liquid Democracy” – adică democraţie fluidă. Cu aceste cuvinte sunt descrise procesele interne ale Partidului Piraţilor. Adică nu există structuri ierarhice rigide, explică Christopher Lauer, unul din liderii piraţilor. Partidul Piraţilor a fost creat în Germania în urmă cu patru ani. Formaţiunea militează pentru o deregularizare completă a spaţiului virtual şi pentru liberul acces la informaţii şi la conţinut, restricţionat în prezent de drepturile de autor.

Actualmente există 12.000 de piraţi înregistraţi în Republica Federală. Sistemul lor de feedback a fost însă cât se poate de controversat chiar în rândurile partidului. Conducerea a fost nevoită să oprească lansarea iniţială a proiectului cu doar o zi înainte de data stabilită. (Sursa:DW)

Va urez o zi buna si racoroasa!

Written by Theophyle

18/08/2010 la 8:36 am

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut
  Partidul Piratilor in Germania are 2 consilieri locali alesi la alegerile anterioare.
  Primul partid al piratilor infiinta este cel din Suedia iar acum au aparut in mai multe tari europene.
  Aici le vedeti pe cele inregistrate deja http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Parties_International

  Un tanar de stanga

  18/08/2010 at 9:42 am

 2. Azi la ora 10 se incepe cercetarea in sediul fostei securitati din Cluj sa gaseasca pe cei 13 luptatori impuscati de securitate in beci in 1950. Cei 13 fusesera condamnati intre 20 ani si pe viata dar dupa un an de inchisoare au fost adusi la sediul securitatii si impuscati in subsol de colegi ai parintilor lui Orban, Geoana, Oprescu,

  http://www.stiridecluj.ro/social/cei-13-luptatori-anticomunisti-ingropati-in-beciul-de-la-palatul-copiilor-au-fost-identificati-vezi-aici-cine-sunt-victimele-

  Un tanar de stanga

  18/08/2010 at 9:45 am

  • tinere,
   chiar daca ar fi fost frati si nu doar colegi -cum presupui tu- ai parintilor cuiva nu poti arunca vinovatia acelor grozavii in carca unor presupusi descendenti .
   Cei enumerati de tine , adica Orban , Geoana si Oprescu, pot fi trasi la raspundere doar pentru faptele lor , pentru deciziile lor luate in calitate de oameni politici sau gestionari ai unor ministere si primarii.
   Altfel ar insemna ca in loc sa cautam solutii problemelor actuale noi incepem cu o prigoana de la anul 1000 inainte de Hristos si pana azi ca sa gasim tot felul de presupusi descendenti pe care sa-i invinovatim azi nu de greselile lor ci de cele ale stramosilor lor care le-au stricat si softul si hardul ,
   bata-i sa-i bata !

   luminita

   18/08/2010 at 11:48 am

   • Luminita, las-o balta
    Nu il iau eu gitul lui Geoana. Are grija Ponta de asta.

    Ideea este ca acesti conducatori ai Republicii Capitaliste Romania au auzit in casa de cind erau mici despre banditii din munti, banditii din universitati – vezi 1956, si banditii de la canal. Si probabil asta mai discuta taxu lu Oprescu cu Oprexu cel mic la gura sobei.

    Daca bunicul tau ar fi fost condamnat de o instanta la 10 ani de inchisoare, iar dupa aceia dupa ce a stat un an si mai avea noua a fost luat de securisti intr-o noapte din inchisoare si dusi la sediu si impuscati si ingropati in pivnita ce ai zice. Nu te-ai duce bineinteles sa ii iei gitul unui general de securitate venerabil primul incaltat din familie, dar sigur ca atunci cind l-ai vedea pe Oprescu ai scuipa pe ecranul televizorului 😦

 3. Buna ziua! Postare Noua.

  Theophyle

  18/08/2010 at 1:41 pm

 4. buna seara,

  1. am inteles de la cineva, ca la maternitatea Giulesti a fost distractie maxima: se serba sf. Maria si de aceea nimeni nu s-a prins ca ceva arde mocnit. Tragedie mare

  2. 10 medici israelieni vin in Romania la spitalul Gr.Alexandrescu, dar din pacate medicii romani sint cam ofuscati de acest ajutor…adica deranjati.

  3. tds a vrut sa spuna, ca aschia nu sare departe de trunchi, nu ca geoana, orban, nastase, oprescu ar fi vinovati de faptele parintilor lor, dar din felul cum se comporta in viata politica, din atitudinea lor tragi concluzia ca aschia seamana cu trunchiul si daca regimul ceausist ar fi continuat, nu=i exclus ca fiii lor sa fi procedat la fel ca tatii lor.

  asta a vrut sa spuna tds, luminita!

  skorpion

  18/08/2010 at 8:38 pm

  • După 22, au tras în eroi… aşchia şi trunchiul.

   Băşcăliosul

   18/08/2010 at 9:34 pm

   • si inca mai trag !!!!

    IN NOI!

    dar ne si lasam!

    skorpion

    18/08/2010 at 9:41 pm

    • Ne lăsăm moale ca să amortizăm gloanţele.

     Băşcăliosul

     18/08/2010 at 10:04 pm


Comentariile sunt închise.