Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Desculţi pe drumul spre Canossa

Am vorbit in postarea de dimineata despre doua lucruri legate de “Afacerea Rompetrol” si intentiile de privatizare / listare la bursa a ultimelor fime energetice pe care le are Romania.  Nu pot sa ma abtin si sa nu citez comentariul lui @razvan:

– la creanta rompetrol conteaza cine gestioneaza din partea statului problema si cat de apropiat este de patriciu si psd; in caz ca videanu se ocupa, am pus-o;

– listarea companiilor, asa cum vrea adriean [Videanu], e o aberatie; cea mai decenta solutie este incredintarea managementului, cu un contract beton, catre companii specializate care sa reduca costurile, sa creasca eficienta si sa le retructureze pe baze economice, nu politice etc; dupa un an-doi, si tinand cont si de evolutia pietei si de interesele strategice, mai vedem;

Cred ca acest comentariu reflecta tot ce se putea spune despre ambele subiecte. Inteleg lipsa de bani si inteleg si problematica bugetara, sunt insa lucruri care nu trebuie sa se mai intample in aceasta tara. Guvernul Boc este un guvern cu o sustinere publica extrem de precara, din nefericire acest guvern primeste tot tirul pentru programul de austeritate. Bineinteles ca nu guvernul Boc singur a adus tara in situatia in care am ajuns, este mai mult decat clar ca porcariile guvernului Tariceanu si coalitia malefica PNL-PSD si apoi PDL-PSD isi au contributia majoritara la aceasta situatie. Boc este de vina numai de nesiguranta, frica si lipsa de fermitate de care a data dovada si de faptul ca a judecat politic o situatie economica.

Un lucru TREBUIE sa fie clar – acest guvern NU ARE VOIE sa instraineze nimic din putinul care ne-a ramas.  Guvernul Boc  NU ARE VOIE sa primeasca o plata partiala care ar da posibilitatea patronilor de astazi ai Rompetrol sa ramana majoritari in aceasta firma.   Aceasta firma trebuie executata silit ca orice firma care nu-si respecta obligatiile financiare la stat. Sunt sigur ca ei vor sti cum sa rezolve problemele si sa aduca banii necesari la bugetul statului, pot sa-i ia de la Patriciu!

Poate cel mai important lucru ar fi activitatea lui Videanu in legatura cu aceste subiecte. Indiferent de parerile mele personale si ceea ce crede Videanu despre voturile pe care le-a adus sau nu la PDL, acest om  nu are nici un drept moral sa faca orice actiune de genul pe care el a declarat ca va face (inclusiv afacerea Rosia Montana). Videanu este un oligarh rosu, imbogatit din afaceri cu statul si din cadouri primite de la Adrian Nastase, exact ca Patriciu. Daca PDL isi doreste un viitor politic este important de luat aminte!

Acest popor merge descult pe drumul spre Canossa de 20 de ani, ajunge! Nu mai instrainati bunurile acestui popor in situatia in care ne aflam!

P.S. O postare interesanta pe Politeia Digest despre exercitiile israeline in Romania

P.P.S.  Blogul Paleografia si-a reluat activitatea  🙂

Written by Theophyle

06/08/2010 la 3:00 pm

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua, pe fuga 🙂

  „Un lucru TREBUIE sa fie clar – acest guvern NU ARE VOIE sa instraineze nimic din putinul care ne-a ramas”.

  Exista o solutie partiala pentru a acoperi o parte din gaura bugetara: nu vinzarea a ceva, ci readucerea in buget a vreo 60 de milioane de euro anual, actualmente in buzunarele Sandeilor.

  Nu spun mai multe, insa e destul ;-)!

  Cetatean

  06/08/2010 at 3:46 pm

  • Cetatean, salut 🙂
   multumesc pentru mail 🙂

   Theophyle

   06/08/2010 at 4:51 pm

 2. Salut Theophyle!

  Videanu susţine că nu a avut afaceri cu statul.
  Ai alte informaţii?
  Că „bordurile lui Videanu” s-au dovedit a fi simple subiecte de atac ale tonomatelor, nedovedite.
  Videanu spunea că numai vreo 1 sau 5% (nu mai ţin minte exact) din bordurile din Bucureşti vin de la el.

  Nu trebuie să inventăm păcate. Are destule, oricum.
  Însă a fost cel mai bun primar al Bucureştiului, comparat cu ceilalţi.

  gabhryel

  06/08/2010 at 3:53 pm

  • gabhryel, salut 🙂
   tu sti ca nu vorbesc aiurea. Ti-am trimis pe mai niste documentatie, asa usurica 🙂

   Theophyle

   06/08/2010 at 4:50 pm

 3. Emil Cioran despre munca

  ,, Oamenii muncesc in general prea mult pentru a mai putea fi ei insisi. Munca este un blestem. Iar omul a facut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru munca, a gasi o bucurie intr-un efort care nu duce decit la realizari irelevante, a concepe ca te poti realiza numai printr-o munca obiectiva si neincetata, iata ceea ce este revoltator si ininteligibil. Munca sustinuta si neincetata tampeste, trivializeaza si impersonalizeaza.
  Ea deplaseaza centrul de preocupare si interes din zona subiectiva intr-o zona obiectiva a lucrurilor,intr- un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseaza atunci de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevarata, care ar fi o activitate de continua transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei. Este caracteristic ca in lumea moderna munca indica o activitate exclusiv exterioara. De aceea, prin ea omul nu se realizeaza, ci realizeaza. Faptul ca fiecare om trebuie sa aiba o cariera, sa intre intr-o forma de viata care aproape niciodata nu-i convine, este expresia acestei tendinte de imbecilizare prin munca. Sa muncesti pentru ca sa traiesti, iata o fatalitate care la om e mai dureroasa decit la animal. Caci la acesta activitatea este atat de organica, incat el n-o separa de existenta sa proprie, pe cind omul isi da seama de plusul considerabil pe care-l adauga fiintei sale complexul de forme al muncii. In frenezia muncii, la om se manifesta una din tendintele lui de a iubi raul, cind acesta este fatal si frecvent. Si in munca omul a uitat de el insusi. Dar n-a uitat ajungand la naivitatea simpla si dulce,ci la o exteriorizare vecina cu imbecilitatea. Prin munca a devenit din subiect obiect, adica un animal, cu defectul de a fi mai putin salbatic. In loc ca omul sa tinda la o prezenta stralucitoare in lume, la o existenta solara si sclipitoare, in loc sa traiasca pentru el insusi – nu in sens de egoism, ci de crestere interioara – a ajuns un rob pacatos si impotent al realitatii din afara.
  Ideea din spatele citatului este ca munca in exces diminueaza personalitatea umana, cu cat muncesti mai mult, cu atat te transformi mai mult intr-un automat, robot. Ti se diminueaza sau chiar dispare timpul sa-ti pui intrebari, sa gandesti, timpul destinat contemplatiei, artei, amicilor, persoanei iubite, adica exact ceea ce ne defineste ca oameni.
  Viata ti se petrece intr-o rutina obositoare (de la a da cu sapa, pana la a aduna cifrele intr-un cabinet de contabil si chiar pana la a preda aceeasi materie, ani de-a randul, elevilor de aceeasi varsta), pe care cand o termini, nu mai poti face altceva decat sa dormi, pt a o putea lua de la cap a doua zi.
  Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala.”

  canadianul

  06/08/2010 at 4:06 pm

  • salut Canada 🙂

   Sper ca esti bine 😆
   cunosc textul!

   Theophyle

   06/08/2010 at 4:52 pm

 4. Dupa Paturiciu, Adriean a avut cea mai tare „afacere” cu statul : a luat in concesiune (pt. 49 de ani !) carierele de marmura ale Romaniei.
  Dupa `90, majoritatea rechinilor care se lafaie azi in Top 100 s-au repezit sa smulga halci cat mai mari din averea noastra, a tuturor romanilor (inainte se chema „avutia nationala”, acu` nu se mai cheama in nici un fel).
  Sigur, cei care au impartit-o fara sa-i intrebe pe proprietari si-au indesat in buzunare comisioane grase, acoperite de „matusi Tamara”.
  Sunt convins ca asa-zisa „vanzare pe bursa” a actiunilor intreprinderilor de gaze/electricitate este doar o a doua etapa a marelui jaf national (ce a mai ramas), rechinii avand ceva „malai” pe care vor sa-l bage in chestii care aduc dividende grase si sigure.

  Tzepelica

  06/08/2010 at 4:14 pm

  • Timi, salut 🙂
   stiu prietene, din nefericire stiu 😦

   Theophyle

   06/08/2010 at 4:51 pm

 5. […] afla mai mult: Desculţi pe drumul spre Canossa […]

 6. rompetrol si proiectul rmgc extrem de mari tepe

  H.N.

  06/08/2010 at 4:39 pm

 7. e prea cald pt polemici, dar daca videanu zice ca nu e vinovat, asta chiar nu inseamna nimic, pt ca omul are un lung sir de declaratii care au fost demontate ca mincinoase
  iar treaba cu „cel mai bun primar” ma lasa perplex, inseamna ca, desi (probabil) stam in acelasi oras, traim in universuri paralele

  razvan

  06/08/2010 at 4:57 pm

  • Razvan,salut 🙂
   Este vinovat cat cuprinde, ti-am lasat ceva pe mail 🙂

   Theophyle

   06/08/2010 at 4:59 pm

   • tare de tot, Teofil, chestia cu Secon chiar n-o stiam, e pattern-ul majoritatii averilor actale
    vad ca ti-ai creat o baza de date, ai trecut la 2.0, foarte bine, pt ca romanii au o memorie f. scurta

    razvan

    06/08/2010 at 5:10 pm

    • razvan, eu sunt istoric. Cineva trebuie sa documenteze tot jaful care s-a facut in aceasta tara. Exista o documentatie de 30 de mii de pagini despre tot ce s-a furat la noi, si de catre cine!

     Theophyle

     06/08/2010 at 5:23 pm

 8. Theophyle, pentru putin! 🙂

  Am oaspeti, vorbim mai tirziu!

  Cetatean

  06/08/2010 at 5:28 pm

 9. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Desculţi pe drumul spre Canossa ” gasiti aici: Desculţi pe drumul spre Canossa […]

 10. Eu unul nu as putea sa sustin politic deloc PDL atata timp cat Adriean e un discipol la fel de credincios al lui Adrian ca si Victoras.

  Turnofftheglory

  06/08/2010 at 6:04 pm

  • TOG, salut 🙂
   ceea ce zici tu este poate in asentimentul multora din noi!

   Theophyle

   06/08/2010 at 6:07 pm

 11. […] more here: Desculţi pe drumul spre Canossa This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 12. Buna seara!
  Cu banii de pe nechezol
  Patriciu a luat Rompetrol
  Dupa ce au pus-o in pioneze
  Acum vor sa o listeze
  Romanii raman desculţi
  Pe un drum plin de curnuţi
  Vai di-ali noastri chişioare
  Cand ne-om trezi din visare?

  Creanga

  06/08/2010 at 8:28 pm

  • salut, prietene Creanga 🙂

   Theophyle

   06/08/2010 at 8:30 pm

 13. Buna Seara la toata lumea 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  06/08/2010 at 8:29 pm

 14. Salutare
  In tara minunilor (Romania) statul a fost , este si va fi jefuit cu legea in mina !
  PDL este la fel ca restul partidelor . Baieti destepti ajunsi sa faca politica pentru interesul personal sau al amicilor „profund recunoscatori ” ! 😆
  PS. Erati preocupati ca nu ma „vedeti” ? 🙂

  Ștefan A.

  06/08/2010 at 8:31 pm

  • Salut!
   Am crezut ca ai iesit ca tot omul la cateva zile de concediu.

   Theophyle

   06/08/2010 at 8:33 pm

   • Am muncit ca un bou pina seara tirziu pentru a incheia lucrari urgente !
    De azi ma odihnesc 14 zile ! 😆

    Ștefan A.

    06/08/2010 at 8:42 pm

    • Bravo, omule. A venit timpul pentru putina odiha na 😆

     Theophyle

     06/08/2010 at 8:45 pm


Comentariile sunt închise.