Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Un raport “durere de inimă”

Am citit cele 120 de pagini ale Raportului echipei FMI in Romania (Staff Report). Acest raport, semnat de echipa FMI in Romania, este unul pe care-l pot clasifica cu gentilete – “durere de inima”. Raportul publicat astazi este istoria unui mare esec al clasei politice romanesti. Raportul critica la greu si foarte dur politicile guvernului Tariceanu, dar si nebunia PSD-PDL si cea a PDL, pe care o traim in zilele de astazi. Toti au fost de vina si toti sunt de vina. Bineinteles ca marele vinovat este Premierul actual, care a taraganat de 8 luni situatia, care nu arata nici pe departe o imbunatatire! 

Moto: Jeffrey Franks: “absorbtia fondurilor europene este dezastruoasa”.
 

Echipa FMI a sustinut taierea salariilor in sectorul bugetar, dar si-a exprimat opinia ca o crestere a taxelor care se aplica unei baze largi va genera un impact asupra unui grup mai larg decat taierea cheltuielilor sociale.

Echipa FMI a sugerat ca reducerea numarului de angajati in sectorul public si restructurarea beneficiilor sociale, precum si a sectorului de sanatate, vor duce la rezultate mai bune.

Raspuns guvernamental: Autoritatile au fost de acord in principiu, dar au precizat ca asemenea reforme necesita timp, pana atunci preferand taierea cheltuielilor unei cresteri a taxelor.

Echipa FMI  sugereaza ca stocul de arierate a crescut de la inceputul anului, in mare parte datorita cresterilor in zona sectorului de sanatate si a administratiei centrale, care a determinat ratarea tintei, din nou, in martie 2010. Eforturile de a controla arieratele in ultima parte a anului 2009 si inceputul lui 2010 au fost blocate de reducerea veniturilor la toate nivelele administratiei, lasand putine resurse financiare pentru plata arieratelor, dupa acoperirea cheltuielilor curente.

Raspuns guvernamental: Autoritatile se lupta cu problema cronica a arieratelor interne. Autoritatile au indicat ca vor adopta masuri in continuare pentru a combate problema arieratelor.

Cam asa se desfasoara discutia. FMI: trebuia de facut! – Guvernul: vom face!

Doua imagini vreau sa postez. Prima care arata situatia absorbtiei fondurilor Europene, care prezinta niste date care te fac sa te intrebi in ce tara traim si cine naiba guverneaza aceasta tara. Nu trebuie uitat ca cifrele se refera la perioada care incepe in 2007, adica pe timpul lui Tariceanu. A doua imagine este una de viitor. Ce se va intampla daca nu vom rezolva radical problema pensiilor. Cititi si sper ca aveti o inima puternica, daca exista in voi putin patriotism. 

Citind acest raport pe care-l ofer si voua si paralel interviul lui Videanu din Revista 22, va puteti da seama in ce fel de minciuna traim cu toti. Mare noroc, ca cineva ne da posibilitatea sa cunoastem si adevarul. Singurul lucru onest pe care l-ar putea face Presedintele Basescu dupa citirea ambelor documente este trimiterea urgenta a lui Videanu la Ambasada noastra din Micronezia, acolo este locul lui!  

Puteti descarca: Raport-Staff-FMI-07-2010

Written by Theophyle

27/07/2010 la 8:20 pm

70 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. SALUT 🙂

  tibi

  27/07/2010 at 8:21 pm

  • Salut @tibi 😀

   Theophyle

   27/07/2010 at 8:23 pm

   • Am citit postarea şi evident, m-am luat cu mîinile de cap-
    Mie asta nu mai mi se pare de mult prostie ci, sabotaj.
    Nu la ambasade trebuie trimişi aceştia ci, ori în siberia ori la puşcărie, mama lor de nemernici.

    tibi

    27/07/2010 at 8:27 pm

    • asta e prietene. Asta este clasa noastra politica 🙂

     Theophyle

     27/07/2010 at 8:37 pm

 2. 😆 argentina?! care argentina, cumparati-va un Pinochet cum sugereaza un articol din numarul trecut de The Economist, intitulat http://www.economist.com/node/16397098?story_id=16397098

  Dani Rodrik, an economist at Harvard, has talked of a “trilemma” in which countries aiming for the three goals of deep economic integration with the rest of the world, national sovereignty and democratic politics can achieve two of them but not all three. Left to themselves, voters will resist the sacrifices needed to remain competitive in a system of deep economic integration, and nation states are constantly erecting barriers to international trade. One way of eliminating those barriers would be to set up some sort of global federal government. Another would be to install a “free-market Stalin”—a figure in the mould of Chile’s Augusto Pinochet—who would force his country’s citizens to accept the constraints of the global market, including debt repayment. Neither option is appealing.

  Chiar daca sustine ca nu ar gasi „atragatoare” niciuna dintre optiuni, Economist (City di Londra, Rothschild) subliniaza ca pentru a reduce debitul vor fi necesare „cateva decizii politice dure” … Oops, si care-i noua Junta… cine-s noii coloneli?! BM, FMI, Uniunea Europeana?!

  viviana

  27/07/2010 at 8:30 pm

  • Viviana, buna seara 🙂
   te-am pierdut de tot. Chiar nu mai inteleg ce vrei 🙄

   Theophyle

   27/07/2010 at 8:32 pm

   • Ciao, nu vreau nimic 😆
    Faptul ca nu sunt alineata cu pozitia te deranjeaza? Ce ar trebui sa inteleg cu „te-am pierdut de tot” 🙂

    viviana

    27/07/2010 at 8:37 pm

    • Viviana nu trebuie sa te aliniezi. Nu inteleg ceea ce vrei sa spui. Ca FMI este un camatar malefic.

     Ei bine nu este! Pentru ce au facut inainte de criza merita un sut in cur. Ceea ce au facut in timpul crizei, merita NOBEL, au salvat natiuni!

     Theophyle

     27/07/2010 at 8:40 pm

     • FMI si compagna bella sunt ca soferul care a supravituit dupa ce a rasturnat in prapastie un autobus cu scolari, morti si raniti … tu l-ai angaja din nou 😆

      viviana

      27/07/2010 at 8:57 pm

  • hai sa fim seriosi, fata! Toata lumea stie exact cine a fost acest domn si ce grade erau pe epoletii lui albastri, lasa!

   Theophyle

   27/07/2010 at 8:36 pm

   • oh madonna santissima, crezi ca suntem toti prosti 😆 am devenit si eu comunista 😆 sau socialista.

    viviana

    27/07/2010 at 8:40 pm

    • Nu stiu, daca esti proasta, comunista sau socialista treaba ta si opiniile tale 🙂

     Theophyle

     27/07/2010 at 8:42 pm

 3. Unde ar trebui să stea banii de la FMI ?
  La care bănci româneşti ? Că sunt tare curios!

  Sigur că se duc în alte bănci, unde primesc dobîndă!

  Problema este că stabilitatea leului, nu convine speculatorilor pe curs, pe care i-a mai pus Isărescu cu botul pe labe de cîteva ori.

  De-asta este FMI bau-bau pentru ghişeieni şi şerbăneşti gradaţi corespunzător, mama lor.

  tibi

  27/07/2010 at 8:45 pm

  • @tibi, am dat structura FMI in postarea trecuta. Cineva isi inchipuie ca Rusii sau Chinezii dadeau bani pentru ca niste capitalisti occidentali sa faca bani. Hai sa fim seriosi 🙂

   Theophyle

   27/07/2010 at 8:48 pm

 4. He he heeee, alte metode decît avea humoralul. 😛

  tibi

  27/07/2010 at 8:46 pm

 5. sunt multe metode, unele chiar dragutze 🙂

  Theophyle

  27/07/2010 at 8:49 pm

  • O metodă este să-ţi iei nume de fată (mare) 😀

   tibi

   27/07/2010 at 8:50 pm

   • tibi am inceput sa obosesc si sa observ cat de futil este efortul pe care-l fac. Nimic nu se va intampla in viitori 10 ani. Nu are cum!

    Theophyle

    27/07/2010 at 8:54 pm

    • Teofil
     Eu nu ştiu cum se poate cuantifica efortul tău dar, ştiu precis că foarte mare parte dintre cititorii tăi au aflat lucruri pe care altfel poate nu le-ar fi aflat nu în următorii 10 ani ci, poate niciodată.

     Humoralii şi vivianele sunt tablagii care tocmai asta urmăresc : să descurajeze oameni ca tine şi să îi deruteze pe cei cu judecata mai slabă, dacă nu chiar labilă.

     Ca să nu mai vorbim de faptul că ţinta lor este tineretul care citeşte dar nu comentează : pe aceştia vor ei să-i confuzeze de fapt. Mama lor de nemernici.

     tibi

     27/07/2010 at 9:07 pm

     • Grazie 😆

      viviana

      27/07/2010 at 9:25 pm

      • Mai vrei ? Că pot să-ţi dau de să nu poţi duce ! 😀

       tibi

       27/07/2010 at 9:30 pm

       • @tibi, gata. Este totusi o doamna 🙂 de asta sunt sigur!

        Theophyle

        27/07/2010 at 9:31 pm

 6. Aste este situaţia : FMI UE BM trag de noi să intrăm în lumea bună, iar noi alegem netrebnici care ne trag înapoi spre Moscova, derbedeii naibii.

  Eu m-am săturat de idioţii din parlament şi de cozile lor de topor care infectează inclusiv blogurile cu minciuni şi cu tîmpenii, bleah.

  tibi

  27/07/2010 at 8:54 pm

  • exact!

   Theophyle

   27/07/2010 at 8:55 pm

   • 😆 nu erai tu ala care zicea ca din „criza” asta nu vom iesi asa cum am intrat?! Culmea e ca aveai dreptate insa nu spui si de ce chiar daca cauzele le analizezi, o zi da si una ba … tulburand apele bine, foarte bine 🙂

    viviana

    27/07/2010 at 9:03 pm

    • viviana,
     eu scriu despre ceea ce cred. Cu onestitate. Daca nu asi fi citit raportul FMI de astazi nu as fi stiut cat sunt de mintit! Pentru mine este un mare ajutor!

     Theophyle

     27/07/2010 at 9:10 pm

     • ti se pare ca FMI face cadouri? Ofera un prestit si daca nu erau conditiile nu trebuia sa-l dea. De ce se ocupa astazi FMI de absorbtia Fondurilor UE, NU trebuie sa o faca, PUNCT. Nu sunt afacerile lor sa se ocupe de cum Guvernul plateste sau nu plateste pensii si salarii … FMI are un STATUT pe care-l incalca … E evident ca in Comisia Europeana nu se mai salveaza nici macar aparentele … astazi Romania si maine?! Pe tine nu te intereseaza, oricum te gasesti acolo si veti fi ultimii pe corabia care afunda.

      viviana

      27/07/2010 at 9:19 pm

      • ha, ha, ha, 🙂

       Diferenta intre noi este ca eu traiesc in Ro, 6 luni pe an, fiecare an. Ma voi reintoarce si anul asta asa cum o fac de multi ani. Pe mine ma ia naiba aici si nu acolo!

       Theophyle

       27/07/2010 at 9:24 pm

   • 😆 Lumea Buna 😆 cum sa nu!

    Anul 3.000
    http://phastidio.net/2010/07/26/anno-tremila/

    viviana

    27/07/2010 at 9:11 pm

    • poti sa o vezi si astazi in statele „democratice” marxiste ale americii latine, dac imi dedici atat de multe lucruri frumoase am si eu ceva pentru tine:

     Avanti o popolo, alla riscossa,
     Bandiera rossa, Bandiera rossa.
     Avanti o popolo, alla riscossa,
     Bandiera rossa trionferà.

     Bandiera rossa la trionferà
     Bandiera rossa la trionferà
     Bandiera rossa la trionferà
     Evviva il comunismo e la libertà.

     Theophyle

     27/07/2010 at 9:16 pm

     • 😆 asta-i boala lui Berlusconi, nu faci una bella figura 😆 da ia priveste matale harta asta: World debt
      http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2010/06/indebtedness_after_financial_crisis

      Iti spune ceva BRIC 🙂 Eu as vrea doar sa nu avem parte de soarta lor ca sa punem creierul in functie, atat 😆

      viviana

      27/07/2010 at 9:31 pm

      • O cunosc si am si publicat-o. Nimic nu se va schimba in Romania. Nu are cine sa schimbe. Noi batem apa in piua si ne ceratam aiurea.

       Cand va ajunge cutitul la os poate vor fi schimbari aparente dupa care ne vom intoarce la ciclul istoric obisnuit!

       Theophyle

       27/07/2010 at 9:35 pm

    • Zîmbăreaţo 🙂

     De ce tre să aşteptăm anno tremila ?

     E destul să vezi ravagiile făcute de comunişti peste tot pe unde au condus.

     tibi

     27/07/2010 at 9:34 pm

     • Puteti sa accelerati 😆 care-i problema?! Mi se pare ca Basescu a facut primul pas insa l-au blocat colonelii aia din Parlament. Era unul care l-a bombardat, ati auzit voi ca Occidentul, FMI, etc. a protestat? Spor la treaba 😆

      viviana

      27/07/2010 at 9:44 pm

      • Viviana

       Cred că tre să vorbesc ceva mai explicit, da astăzi nu am chef.

       E limpede că vrei să discuţi în „spirală” îndepărtînd discuţia de la obiectul postării. 😀

       Fată dragă, nu fi tristă.
       Data viitoare, poate ai noroc. 😛

       tibi

       27/07/2010 at 9:56 pm

  • @TOG,
   eu am citit raportulFMI. Pentru mine este mult mai autoritar si m-am luat de cap!

   Theophyle

   27/07/2010 at 9:13 pm

 7. Salutare all !
  Vad ca viviana se „ataca” tare cu Theophyle . 😆
  Eu doar mentionez ca nu e nimeni OBLIGAT sa mearga cu caciula in mina la FMI .
  De obicei o fac prostii care cheltuiesc aiurea banii cetatenilor si dupa aia cer ajutor international .
  Logic ca cine da imprumutul te obliga sa „joci” cum zice el ! Asa e peste tot in lume , inclusiv in sectorul privat ! Nu am auzit nicaeri sa se deie bani in imprumut si sa zica , faci ce vrei cu ei ! Poate in Romania unde unii viseaza ca functioneaza asa ! Doar am avut si credit cu buletinul !
  In rest , ca nu luam banii de la UE , o stiu de mult ! Ma intreb daca e incapacitate profesionala sau prostie elementara ! 😆 😆
  PS. Important ca avem multi cu diplome ” marete” care in vest ar valora cit un sul de hirtie igienica ! 😆
  Dupa perioada „academician de renume mondial” , e greu sa ajungi pe fagasul normal al valorii personale . Cu diplome sau fara ! 🙂

  Stefan A.

  27/07/2010 at 9:39 pm

  • Salut @Stef 🙂
   Asa e! Pentru multi inclusiv noi este singura optiune!

   Theophyle

   27/07/2010 at 9:42 pm

 8. Ciao la toti, noapte buna 🙂 ma duc la tembelizor sa vad un nou documentar despre China: La zampata del Dragone
  http://www.monopoli.info/radio-e-tv/304

  viviana

  27/07/2010 at 9:52 pm

  • O seara buna si vizionare placuta 🙂

   Theophyle

   27/07/2010 at 9:54 pm

  • Servus viviana !
   Cam „pornita” azi ! 😆

   Stefan A.

   27/07/2010 at 9:57 pm

 9. Viviana este perfecta ca urmasa a omului nou. Pe care voia sa-l „edifice” Ceasca.

  Si ce bine ar fi fost sa fi ajuns Geoana presedinte, nu ne mai imprumutam de la FMI, ci de la rusi. Ne-ar fi ajutat frateste.
  Al dracului capitalisti cum vor ei sa ne jecmaneasc.

  victor L

  27/07/2010 at 9:55 pm

  • Joc de glezne!

   Şi-a încercat puterea de seducţie, n-a ţinut, n-a insistat. 🙂

   tibi

   27/07/2010 at 9:58 pm

 10. Salutare!
  Carevasăzică, faţă de absorbţia Poloniei din fonduri europene -circa 12%, ştiute prin 2007- guvernele României au avut motive serioase să-şi secretizeze ruşinea absorbită, de teamă să nu atingă vreun record mondial.
  Ultimul răcnet al guvernului, cu 4,93%, a făcut ce-a făcut şi tot s-a făcut de băşcălie.

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 10:04 pm

  • Băşcăliosule,
   vreau sa intelegi eu am avut raportul de ieri. Cand l-am citi am inebunit. Nu am putut sa-l public pentru ca nu era inca facut public de ei. Am crezut ca-mi vine damblaua!

   Theophyle

   27/07/2010 at 10:08 pm

   • Îmi pare rău că n-ai deschis un concurs de ghicit. Nu ziceam 4,93%, dar aveam bunul simţ să trec de 5%, nu cu multe sutimi. 🙂

    Băşcăliosul

    27/07/2010 at 10:42 pm

  • Salut bascaliosul ! 😆
   Poate in administratia de stat poloneza nu sint asa multi „experti” ca in administratia din Romania. Poate polonezii au experti cu diplome jegoase (in imaginea romanilor )obtinute prin vest si nu la Stefan Gheorghiu sau Spiru Haret ! 🙂

   Stefan A.

   27/07/2010 at 10:11 pm

   • Salut, Ştefan!
    Avem Ştefani de-ai lui Gheorghiu, Hareţi, hrăpăreţi de la Institutul Naţional de Administraţie (INA) sau scoala Naţională de Studii Politice si Administrative (SNSPA) şi multe tragătoare în particular de diplome în bandă, inclusiv de doctori… în absorbţie de fonduri salariale cumulate, răscumulate şi necuvenite.

    Băşcăliosul

    27/07/2010 at 10:23 pm

 11. salut

  am vazut ca a fost citat mai sus ca mare autoritate ilie serbanescu
  aminiti-va doar cat de bine a performat ca ministru; de asemenea, are o bibliografie „beton” din care eu am citit o carte de prin 7o si ceva care denunta capitalismul hraparet de pe pozitii marxiste
  macar omul e consecvent (si prin prisma stapanului la care presteaza acum)

  razvan

  27/07/2010 at 10:10 pm

  • razvan, Serbanescu este citat mai intotdeauna de cei cate nu-i cunosc biografia cu epoletii albastrii 🙂

   Theophyle

   27/07/2010 at 10:13 pm

   • Eu nu aveam habar de ce a facut Serbanescu inainte de 1989 ! 😦

    Stefan A.

    27/07/2010 at 10:16 pm

 12. ce ziceti de fraza de mai jos:

  Reaching the original end-year targets proved unrealistic. The downward revision in economic conditions, falling revenue yields, and the sharply higher projected expenditures in goods and services, pensions and social transfer payments, combined to move the program’s deficit target of 5.9 percent of GDP well out of reach. In the absence of compensatory measures, staff estimated the deficit would have climbed to 9.1 percent of GDP.
  Of this deterioration, roughly 0.8 percent of GDP is due to lower economic growth and a statistical revision in the size of GDP, 1.3 percent of GDP is due to expected expenditure
  overruns (including paying down arrears), and 1 percent of GDP due to falling revenue yields.
  Staff and the authorities agreed to adjust the target to 6.8 percent of GDP to accommodate for the cyclical deterioration of the economy and the statistical revision of GDP without endangering the medium term credibility of the consolidation path.

  Theophyle

  27/07/2010 at 10:14 pm

  • Salut…
   Ce sa zic decat ca guvernu’ lu’ peshte nu vrea sa faca nimic. Raul cel mai mare e inauntru.

   Diana

   27/07/2010 at 10:21 pm

   • Diana, salut 🙂
    astia ne omoara cu zile 😦

    Theophyle

    27/07/2010 at 10:23 pm

 13. Citesc o informatie care da multa bataie de cap din lipsa de bani !

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Romania_trebuie_sa_accepte_avioanele_F-16_pana_la_3_august_0_305969776.html

  Eu zic sa cumparam din alea de modelism (scara 1-50 )in idea ca macar pentru astea de undeva vor scoate banii ! (tot imprumut , garantat si sigur ) 😦

  Stefan A.

  27/07/2010 at 10:15 pm

 14. rumeg,
  rumeg,
  rumeg,

  imi sta in git….

  cred ca in continuare, ca tzara, mergem la vale, inclusiv in anul 2011….

  pacat de cei care chiar nu merita sa intre in acest vertij, in schimb cei care si-au cladit averi in 20 de ani cit pentru cinci generatii ale lor, li se filfiie…

  skorpion

  27/07/2010 at 10:32 pm

  • Skorpi, sti cum e cu averile facile: easy come easy go!

   Theophyle

   27/07/2010 at 10:36 pm

   • nu la toti, unii sint foarte precauti chiar cu banii pe care i-au furat; i-au investit in viloaie, actiuni, unii chiar au pornit afaceri profitabile….

    parerea mea
    🙂

    skorpion

    27/07/2010 at 10:37 pm

 15. Hai ca este prea de tot. Politia lui peshte si a marelu ministru profesionist Blaga:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7635078-video-filmul-conflictului-cogealac-confruntare-bate-buldozer-gloante-cauciuc.htm

  Theophyle

  27/07/2010 at 10:40 pm

  • Theophyle
   Atrag atentia ca in toate tarile sarace si corupte firmele private mai mari au societati autonome de paza ! Destul sa vezi prin Africa unde marile firme petrolifere au paza armata la platforme de foraj si la tuburile de transport ! Nu am incredere nici macar in fortele armate a acelor tari ca si acolo coruptia , santajul si mita sint in floare !

   Stefan A.

   27/07/2010 at 10:50 pm

 16. noapte buna, all

  a demain!
  🙂

  skorpion

  27/07/2010 at 11:01 pm

 17. Plecaciuni adanci atat gazdei cat si invitatilor,

  Aceeasi mentalitate de a ni se da. Sa ne dea FMI-u’ da sa nu ne ceara nimic, marsavii dreaq’. Nu poti sa razbati logic la mintea lor. Daca incepi sa le spui ca FMI-ul nu da pe gratis dar da ieftin banii cu niste conditii, respunsul este ca ne-au vandut tara tradatorii de neam.

  Pe de alta parte se pare ca guvernul face o echilibristica pe sarma care imi aduce aminte de ritmul iambic(poate) al unui plugusor:
  ” De furat am mai fura
  Da ni ca s-o termina”
  Credinta lor sincera este ca daca aduc bani din fonduri europene, si nu pot sa se infrunte din ei, practic sunt nedreptatiti si atunci fac echilibristica poate doar doar iese ceva.

  @ Teofile
  Nu cred(sper) ca 10 ani nu se va face nimic (cu toate ca este logic la prima vista. PSD-ul vine la putere peste 2 ani si va sta 8 =10). PDL nu isi da seama ca numai masurile dure il pot duce mai departe.

  eugeni

  27/07/2010 at 11:05 pm

 18. Noapte buna…

  Diana

  27/07/2010 at 11:47 pm

 19. O zi bună Teofil 🙂

  Noapte bună ALL !

  tibi

  28/07/2010 at 12:38 am

 20. Dupe asa zisa clasa politica nici noi nu aveam nevoie de FMI da ne obliga UE .Vreti bani restructurativa si lasati FMI sa controleze sa nu ziceti ca se amesteca uniunea in treburile voastre interne adica in HOTIILE de la buget.

  Vericu

  28/07/2010 at 6:12 pm

 21. „Singurul lucru onest pe care l-ar putea face Presedintele Basescu dupa citirea ambelor documente este trimiterea urgenta a lui Videanu la Ambasada noastra din Micronezia, acolo este locul lui! ”
  Poti argumenta de ce ar trebui sa-l trimita in Micronezia pe Videanu ?

  zog

  29/07/2010 at 6:31 pm

  • Cat mai departe atat mai bine! Omul este unul din cei mai corupti politicieni ai tranzitiei! Nu-mi cere sa-ti justific si asta, suficient sa-i cunosti afacerile oneroase. Eu le cunosc, tu?

   Theophyle

   29/07/2010 at 6:38 pm


Comentariile sunt închise.