Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 27 Iulie / “viaţa in rate”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  17°C, si o maxima termica de  28°C, umiditate: 94%. Mai mult noros, furtuni in diverse zone, cald. Atentionarea Cod galben de ploi torentiale emisa de meteorologi pentru Transilvania, Maramures si zona Carpatilor Orientali si Meridionali expira, azi, la ora 18.00. Dupa cum informeaza Administratia Nationala de Meteorologie, cantitati importante de apa se vor inregistra si in Campia Romana, Dobrogea si Moldova, dar pe arii mai restranse.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2571      RON (-0.0071 RON); 1 USD =  3. 3003 RON (+0.0060 RON); 1 EURO =  1. 2899   USD; (-0.0045). Prognoza FMI privind amplitudinea recesiunii din acest an este în curs de revizuire, dar scenariul unei contracţii de 3% precum cel avansat de BERD este prea pesimist în viziunea instituţiei financiare internaţionale, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. Vizita misiunii FMI a început ieri la BNR, mai întâi cu şeful supravegherii, Nicolae Cinteză, şi apoi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Pentru Banca Naţională revenirea economiei pe creştere nu mai constituie o chestiune prioritară, guvernatorul Isărescu refuzând chiar să mai avanseze posibile scenarii privind evoluţia PIB după mai multe pronosticuri ratate în 2009. BNR s-a opus până în ultima clipă majorării TVA, insistând pentru tăierea pensiilor şi a salariilor – formula cu care a ieşit preşedintele Traian Băsescu în luna mai. Tot ieri a apărut pe piaţă un nou scenariu de modificare a impozitelor – reducerea cotei unice la 10% în paralel cu majorarea TVA la 25%.  (Sursa:ZF)

FMI a ajuns la Bucureşti şi i-a găsit pe oficialii Guvernului Boc cu o mare problemă: nivelul arieratelor, respectiv datoriile mari pe care statul le are către mediul privat. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a avertizat încă de acum două săptămâni că acordarea tranşei a şasea din acord, de 900 de milioane de euro, depinde şi de reducerea arieratelor. Abia ajuns în România, şeful misiunii Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks, a anunţat că FMI va lua în calcul pentru 2010 o recesiune mai adâncă de 0,5% din PIB, dar până la 3%.La începutul lunii mai arieratele statului au urcat până la 1,7 miliarde de lei iar la finele lunii iunie ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că situaţia acestora nu s-a îmbunătăţit, respectiv că nivelul lor nu a scăzut. Neîncadrarea guvernului în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenită cu FMI dar şi blocajul creat în mediul economic de nivelul ridicat al arieratelor ar putea obliga statul să îşi plătească datoriile, indiferent că e vorba de salarii, pensii sau facturi către constructori, cu porţia, raţionalizat. „România nu are cum să dea faliment. Pur şi simplu statul ar putea rămâne fără bani, ceea ce înseamnă că va fi nevoit să raţionalizeze cheltuielile. Asta poate însemna şi anularea totală a investiţiilor şi plata cu întârziere a salariilor şi a pensiilor”.(Sursa:Gandul)

Guvernul lucrează la un proiect care porneşte de la propunerea UNPR şi care prevede impozitarea suplimentară a averilor mari, considerând că aceste averi nu sunt impozitate la valoarea reală, a declarat, luni, premierul Emil Boc. Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, că formaţiunea sa a expus în coaliţia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afişate, el precizând că progresiştii sunt convinşi că vor fi sprijiniţi în adoptarea acesteia. El a menţionat că BPPN al UNPR a decis, miercuri, ca grupurile sale parlamentare să depună o iniţiativă legislativă în acest sens, aceasta urmând a fi depusă la Parlament cel mai târziu pe 1 septembrie, când începe următoarea sesiune parlamentară, în cazul în care nu va exista o seisune extraordinară dedicată altor subiecte.  În urmă cu o săptămână, UNPR a anunţat că a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipulând că această taxă va fi plătită de persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere şi ambarcaţiuni a căror valoare însumată depăşeşte 450.000 de euro. (Sursa: Mediafax)

În plină caniculă, ANAF anunţă campania de iarnă: de la 1 ianuarie 2011, va începe vânătoarea de români bogaţi prin Europa.  Sorin Blejnar şeful ANAF, declara ca fiscul chiar se apucă de treabă: va cere instituţiilor similare din Europa o „evidenţă a proprietăţilor deţinute de cetăţenii români persoane fizice într-o ţară, peste un anumit nivel”, urmând ca tot ce nu va putea fi justificat să fie taxat cu 16 la sută. „Până la 1 ianuarie 2011, vrem să detectăm cu exactitate toţi contribuabilii cu averi mari şi dacă aceste averi au fost impozitate. Discutăm despre marile averi provenite din economia subterană”, explică Blejnar. „Cred că voi identifica câteva sute de persoane”, mai precizează şeful Fiscului. Aceştia sunt „oamenii cu iaht, cu Ferrari şi cu o proprietate mult peste medie”. Citiţi în continuare cum vrea Fiscul să le intre în conturi, ce spun oamenii de afaceri, dar şi cum întrega istorie a vânătorii de bogaţi a fost, până acum, doar o sumă de declaraţii gen „Cel puţin doi miniştri au conturi ascunse în Elveţia”.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

27/07/2010 la 9:04 am

Publicat în Civic, Economice, Guvern, Media, O zi obişnuită

Tagged with , , , ,

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare!
  1. Care este deosebirea dintre putere şi opoziţie?
  -Puterea caută soluţii anticriză pentru România;
  -Opoziţia găseşte soluţii anti-România pentru criză.

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 9:25 am

  • o sinteză excelentă

   gabhry_el

   27/07/2010 at 10:16 am

   • Salut, Gabhryel!
    E o sinteză a adevărului nenorocit şi nimicitor.
    Mare noroc pe cap… de locuitor!

    Băşcăliosul

    27/07/2010 at 10:44 am

  • Numai ca nici una nu reuseste sa-si faca numarul :mrgreen:

   Radu Humor

   27/07/2010 at 12:58 pm

 2. 2. Cum recunoşti un parlamentar după vorbă, dacă e de partea puterii sau a opoziţiei, cum se poziţionează ei faţă de un rezultat concret, evolutiv, şi unde se află beneficiarul?
  -de la putere spune ce va face;
  -din opoziţie spune că celălalt nu a făcut nimic;
  -ambii n-au nicio legătură cu obţinerea unui rezultat pozitiv; îşi prezintă aceleaşi replici inutile, din vremea când aveau rolurile inversate, în aceleaşi repetiţii generale… pentru spectacolul următor;
  -beneficiarul se află în titlul spectacolului, mereu acelaşi: „Gură-cască…cu caseria închisă”

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 10:17 am

  • casieria

   Băşcăliosul

   27/07/2010 at 10:21 am

  • Vezi ca in #2 te contrazici flagrant cu ce sustii in #1

   Radu Humor

   27/07/2010 at 1:00 pm

   • Vezi că frăna şi gargara opoziţiei nu se contrazic ci merg simultan! Cască ochii mai bine şi apoi îndrăzneşte să spui CONCRET în ce constă o eventuală contradicţie!
    Dacă nu poţi, scuteşte-mă!

    Băşcăliosul

    27/07/2010 at 1:24 pm

    • La fel în cazul puterii: a căuta soluţii nu-i totuna cu a le găsi, iar a spune ce va face nu exclude gargara, dimpotrivă.

     Băşcăliosul

     27/07/2010 at 1:30 pm

     • 1 „Puterea cauta solutii anticriza pentru Romania”

      2 ” ambii (si din opozitie si de la putere s.m. ) n-au nicio legătură cu obţinerea unui rezultat pozitiv; îşi prezintă aceleaşi replici inutile, din vremea când aveau rolurile inversate, în aceleaşi repetiţii generale… pentru spectacolul următor; ”

      Incearca sa pastrezi borcanul de mustar cu capacul pus atunci cand te repezi asa de hotarat sa-ti aperi vreo idee la care tii atat de mult 😳 ! Altfel s-ar putea ca lumea sa nu stie doar dupa culoare, ce-i acela cu care te-ai manjit 🙄

      Radu Humor

      27/07/2010 at 1:47 pm

      • Ai pretins depistarea unei contradicţii flagrante şi ni nu eşti în stare să o vezi. Atât la 1 cât şi la 2 nu am invocat niciun rezultat poziziv, ci doar gargară si un rău mult mai periculos din partea opoziţiei: obstrucţia permanentă (distructivă, frână oarbă şi ideea profund falsă că ar fi mai breji).
       Din moment ce ai ajuns la acest ultim răspuns în bâjbâială perfectă, era normal să simţi, din obişnuinţă, nevoia de a-ţi asorta ieşirea în decor cu substanţele tale preferate.Nu m-ar mira să ai şi senzaţia că sunt surprins… flagrat.

       Băşcăliosul

       27/07/2010 at 2:13 pm

 3. 3. Care sunt culmile opoziţiei?
  Ar fi culmea să recunoască valabilitatea unor măsuri ale puterii, dar ar fi şi mai culmea, chiar dacă presupunem prin absurd că ar deţine soluţii concrete, să le ofere celorlalţi pe tavă pentru a le susţine menţinerea mai confortabilă la putere. Ar fi prea mare culmea ca opoziţia să însemne altceva decât gargară cronică; asta e doar marea alternativă în culmea-culmilor.

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 10:29 am

  • E o singura culme : a nerusinarii !
   Unii fac gargara la putere, iar altii in opozitie 🙄

   Radu Humor

   27/07/2010 at 1:01 pm

 4. Guvernul ne lucrează la un proiect de scamatorii: cum se operează o scădere, prin revenire trâmbiţată de la TVA-ul de 24 %, prin trecerea la 25%.
  Rămâne să vedem cine îşi mai revine.

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 11:48 am

 5. Gata! Am vorbit destul singur.
  Încercaţi şi voi, să vedeţi cum e!

  Băşcăliosul

  27/07/2010 at 11:52 am

  • Salutare!
   S-a uitat Mr B prinmprejur
   Şi-a vşzut că e singur
   S-a dus, s-a dus bombănind
   La punctul 4 lucrand

   Creanga

   27/07/2010 at 12:50 pm

 6. FMI, fara a face niste analize obiective, mai bine zis fara a-si urmari decat propriile avantaje, face abstractie ( voit sau in necunostinta de cauza), de situatia economica precara a populatiei, de care nici guvernatii romani pare ca nu se sinchisesc, vrand parca cu tot dinadinsul sa provoace o stare de instabilitate si dezordine :mrgreen:
  Pe aia-i inteleg, sunt straini, vin si pleaca cu ce-au apucat sa castige in urma unor astfel de expeditii financiare ( din Ungaria au iesit cam sifonati 😉 ), dar nu-i pot intelege pe ai nostri 🙄
  Nu sesizeaza pericolul ?!
  Pentru ca refuz sa cred ca mai putem trece printr-o dictatura, singura care ar putea justifica si sustine bataia asta de joc :mrgreen:

  Radu Humor

  27/07/2010 at 12:56 pm

 7. Vezi sa nu iti fure tara, leberalule.
  Voi vreti sa furati doar prin voi insiva ;))

  Dar pe tine cine Sarsaila naibii te poate intelege?

  Dai tu lectii celor de la FMI?
  Si cum, nu e dictatura in Romania?

  victor L

  27/07/2010 at 1:02 pm

  • „Dar pe tine cine Sarsaila naibii te poate intelege?”
   Oricum, nu unul ca tine 😉

   Radu Humor

   27/07/2010 at 1:07 pm

 8. Incet-incet ma gandesc ca o sa ajungem sa ne fie rusine ca suntem romani :mrgreen:
  Si asta nu numai din cauza strainilor, ci si , mai ales, a romanilor 🙄

  Radu Humor

  27/07/2010 at 1:09 pm

 9. Ziua buna!

  Raducu a iesit de la spam
  Dar ramane acelasi neam
  Ba in Coreea de Nord se crede
  Ori in camasa de forta verde
  Si-o maimuta tre’s-apara
  C-o sageata liberala
  Cand face spune si se oftica
  O sa intre in turbinca

  Creanga

  27/07/2010 at 1:37 pm

 10. Buna ziua la toata lumea 🙂
  putin cam devreme pentru mine 🙂

  Radu Humor, ori incetezi cu propaganda lipsita de sens ori ma slabesti cu comentariile tale. Habar nu ai despre ce vorbesti si o faci asta si necivilizat.

  Theophyle

  27/07/2010 at 2:01 pm

  • Ma intorc intr-o jumatate de ora!

   Theophyle

   27/07/2010 at 2:02 pm

  • Daca a mea e propaganda, a voastra ce-o fi 🙄

   Radu Humor

   27/07/2010 at 2:57 pm

   • Ai observat ca te-am asteptat ?!

    Radu Humor

    27/07/2010 at 2:57 pm

 11. salutare, salutare
  onorată adunare 🙂

  tibi

  27/07/2010 at 2:22 pm

  • salut tibi 🙂

   Theophyle

   27/07/2010 at 3:20 pm

 12. Buna ziua.

  Am vazut de curind citeva minunate sondaje. In primul, Crin cel vesnic alternativa este aproape prezident cu 43%. In al doilea, se pare ca prezident ar iesi Ceausescu cam cu acelasi scor. Prezidentul PNL se pare ca si-a gresit tinta. El se tot razboieste cu dictatorul Basescu si nu a observat ca electoratul il prefera pe dictatorul Ceausescu. Crunta soarta, sa fii mereu in competitie cu dictatori si tot sa pierzi.
  UNPR-istii s-au gindit ca e momentul sa cistige si ei niste electorat bugetar, incurajati de ultimul sondaj unde pe linga Crin presedinte si ei trec pragul electoral. Asa ca il concureaza pe Ponta la haiducie. Ai elicopter si yacht, atunci plateste. Boc balmajea si el ceva zilele trecute de impozitat averile mari care sint greu de justificat. Mai nou si fiscul se porneste pe haiducit, urmind a pindii bogatanii mioritici care se ascund prin cantoane elvetiene.
  Nu vi se pare ca e cam mare inghesuiala la declaratii si actiuni care suna suspicios de socialiste?

  Aha

  27/07/2010 at 2:32 pm

  • Aha, salut!
   Taxele pe lux sunt destul de piperate si in state profund capitaliste. Nu vorbesc de Scandinavia, vorbesc si de SUA 🙂 Sa nu mmai vorbim ca majoritate baietiilor cu iahturi si vile in strainatate din Ro si-au facut banii din hotie si evaziune!

   Theophyle

   27/07/2010 at 3:23 pm

 13. Salut inca o data 🙂
  postare noua 😆

  Theophyle

  27/07/2010 at 3:20 pm


Comentariile sunt închise.