Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 26 Iulie / “2% din populaţia activă!”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  17°C, si o maxima termica de  28°C, umiditate: 88%. Mai mult noros, cald. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2642     RON (-0.0022 RON); 1 USD =  3. 2943 RON (-0.0332 RON); 1 EURO =  1. 2944   USD; (+0.0123). În primul an de criză, aproape 300.000 de români, adică mai mult de 2% din populaţia activă, au părăsit ţara. Majoritatea pentru contracte temporare de muncă, ce pot fi, însă, primul pas spre plecarea definitivă.  Cei care îşi caută o slujbă cât mai bine plătită, urmând să se întoarcă acasă la finalul contractului, s-au orientat, anul trecut, spre Marea Britanie, Germania şi în Italia (circa 45.000 de persoane fiecare) şi Franţa (cam 35.000 de plecări). În cazul celor care renunţă definitiv la România, clasamentul destinaţiilor pe 2009 a fost dominat copios de Canada, Germania şi SUA. Însă, comparativ cu 2008, Spania a înregistrat o creştere de 130%, iar Marea Britanie şi fostele ei colonii de la antipozi, de peste 50%. Iar apetitul pentru Australia şi Noua Zeelandă ar putea creşte puternic şi anul acesta, având în vedere recenta relaxare a condiţiilor de emigrare în cele două state. Noile reguli ar putea să-i facă pe tot mai mulţi români să renunţe la destinaţiile tradiţionale (Europa de Vest şi America de Nord) în favoarea celor din emisfera sudică. În plus, pentru cei care îşi doresc o viaţă liniştită, într-o climă blândă, insulele din Caraibe devin o opţiune din ce în ce mai tentantă. Mai multe puteti citi aici.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se va afla, în perioada 26 iulie – 4 august, la Bucureşti, pentru a încheia cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului Stand-By, semnat în mai 2009. Concomitent, se va afla la Bucureşti şi o misiune a Comisiei Europene. Misiunea FMI va avea trei obiective principale, şi anume analizarea rectificării bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 şi trecerea în revistă a politicilor fiscale şi monetare, a declarat pe 20 iulie, pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru al finanţelor publice.  (sursa: Agerpres)

Proiectul privind returnarea de către stat a unei sume de bani către consumatori în schimbul bonurilor fiscale şi acordarea de deduceri fiscale pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor va fi finalizat la începutul lunii septembrie şi aplicat din trimestrul IV al anului sau începând cu anul viitor. În cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat că Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metodă de combatere a evaziunii fiscale. Garda Financiară a anunţat duminică faptul că a suspendat, în primul semestru, activitatea comercială a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice şi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă de cel al agenţilor economici suspendaţi, din aceleaşi motive, în ianuarie – iunie 2009. Neemiterea bonului fiscal este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, atrăgând şi suspendarea activităţii firmei în cauză pentru trei luni. Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, vineri, că magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale şi au început să se aprovioneze de pe piaţa neagră, după majorarea TVA de la 19% la 24%. (Sursa: Mediafax)

Cel puţin 19 persoane au murit şi alte 340 au fost rănite în urma busculadei produse sâmbătă la Love Parade, festival al muzicii tehno la care au participat peste un milion de persoane la Duisburg, în vestul Germaniei, a anunţat duminică poliţia locală. Tragedia s-a produs într-un tunel de acces către fosta gară de mărfuri unde a avut loc festivalul, la care organizatorii afirmă că au participat 1,4 milioane de persoane. Conform martorilor, tunelul cu o lungime de peste 200 de metri şi o lăţime de 30 de metri reprezenta principalul punct de trecere către zona de desfăşurare a evenimentului. (Sursa: Mediafax)

Sa aveti o zi buna!

Written by Theophyle

26/07/2010 la 9:31 am

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. `neata,
  dormi lume, o sa defrisez io terenul.
  Chestia cu bonurile fiscale e un motiv de inmultire a birocratiei. Poate nu pricipesc eu, dar cineva trebuie sa-ti adune lunar/trimestrial/anual sumele de pe bonurile fiscale. Ca sa stie statul cit iti returneaza. Si la milioane de cumparatori cred ca ar fi necesari citeva mii de amploaiati.

  Apoi, Rogozanu se intreba daca trebuie cerut bon fiscal popii pentru botez/cununie/inmormintare.
  O lamurire aici:
  http://think.hotnews.ro/impozitarea-bisericii-o-forma-de-respect-fata-de-societate.html

  victor L

  26/07/2010 at 10:31 am

  • Buna dimineata!

   Nu cred in metoda. Nu trebuie sa dai premii cuiva pentru a fi un cetatean responsabil. Singura cheie este un fisc integru si eficient.

   Huniad

   26/07/2010 at 11:05 am

   • ba, pentru început trebuie
    civismul se învaţă şi el, dacă nu e
    şi nu e

    gabhry_el

    26/07/2010 at 11:46 am

    • gabhry_el
     Pe romanii din strainatate nimeni nu-i invata civism. Majoritatea lor respecta legea sau sunt penalizati si marginalizati.

     Poate ai dreptate ca uni trebuie „invatati”. Parerea mea este totusi, ca intr-o tara in care legea este atat de…natanga, nu ai cum si pe cine sa inveti.

     Huniad

     26/07/2010 at 11:52 am

 2. Buna dimineata !

  Eu as paria anul asta pe un procent si mai mare de plecati. Cel putin asta e senzatia in jurul meu. Si nu e datorata faptului ca eu am plecat, pur si simplu am auzit multi oameni care au plecat sau isi cauta activ sa plece.

  kingsnake

  26/07/2010 at 10:47 am

  • Buna dimineata!
   Ai dreptate, am plecat in 2002 mi-am terminat studiile in State. Anul asta am venit (convins de Theophyle) sa vad daca am ce face in Ro.

   Dupa 4 luni am ajuns la concluzia clara ca nu am. Chiar nu pot gasi un loc de munca onest in Romania. Un Doctorat american, nu are prea multa trecere aici.

   Huniad

   26/07/2010 at 11:03 am

   • Salutari tuturor!
    Huniad, de ce nimeni(si nici cei cu doctorate americane) nu vrea sa sparga monopolul asupra puterii detinut de o minoritate? E chiar asa de utopic? De ce complicitatea e singura tendinta?

    Tocmai citesc „De ce m-am intors in Romania” iar unul dintre ei s-a intors pt ca doar in Romania putea sa fie „impertinent si infatuat”

    Salutari lui Theophyle!

    Tio

    26/07/2010 at 11:22 am

    • Tio Salut,
     Castig in State un salariu mai mult decat mediocru, 48K$ pe an, pot sa traiesc decent cu acest salariu. Perspectiva in viitori ani este poate 60 K$.

     Sunt multumit de lucrarile mele din state. In Ro. nu am gasit nici macar un loc de munca la jumatate din ceea ce castig acolo, perspective ioc si despre ceea ce am de facut aici, sunt complet in ceata.

     Cel mai enervant, este acel „vino maine” care nu devine niciodata astazi!

     Huniad

     26/07/2010 at 11:29 am

     • Inteleg perfect ce spui (si cred ca inteleg si de ce cei ca tine nu au voie in sistem).
      Problema pe care o vad eu e ca doar cei ca tine (cei cu o alta prespectiva/masura) ar mai putea face ceva pt o schimbare si ca, la fel ca tine, mai toti vor face o ultima tentativa si disparea definitiv. Romanii din inauntru nu sint capabili macar sa stea de vorba unul cu celalalt.

      Daca eu as avea 20 de ani as pleca fara indoieli.

      Tio

      26/07/2010 at 11:46 am

 3. Neatza!

  http://www.zf.ro/eveniment/companiile-de-stat-au-afaceri-de-10-mld-pe-an-dar-sunt-incapabile-sa-faca-profit-6713257

  Bilanţurile celor mai mari 45 de companii controlate de stat, cu 200.000 de angajaţi, arată că au avut în total pierderi de 70 mil. euro anul trecut. Salariaţii acestor companii câştigă însă dublu faţă de media pe economie.

  Creanga

  26/07/2010 at 11:09 am

  • Salut!
   Nu au de ce sa castige, ei stiu ca indiferent de rezultate vor continua sa existe. Locurile de munca a „celor mari” sunt asigurate de clientela politica si „cei mici” sunt asigurati de sindicate.

   Huniad

   26/07/2010 at 11:32 am

 4. Buna dimineata. Mi-ar placea sa primesc ceva bani inapoi de pe facturile de la utilitati, mai ales de la telefon, care se calculeaza in euro, prin marinimia guvernantilor. Si este culmea cum se umbla totdeauna la ultima veriga a lantului, acolo unde efectele sunt cel mai greu de provocat, de constatat si de influentat. Eu zic sa faca ce vor, pentru mine si-au demonstrat competenta.

  Gino

  26/07/2010 at 11:32 am

 5. Huniad

  îţi răspund şi aici

  civismul se învaţă, ca orice lucru pe lumea asta
  (şi ce 7 ani de-acasă se învaţă. în 7 ani 🙂 )

  cum nu poate să apară peste noapte, trebuie stimulat

  aşa că mi se pare, repet, o idee foarte bună

  gabhry_el

  26/07/2010 at 11:49 am

  • Multumesc, am vazut mai sus si ti-am raspuns.

   Huniad

   26/07/2010 at 11:53 am

  • Bazeaza-te pe civism si o sa vezi ce bazaconii de bonuri se deconteaza, va fi ca la rambursarile de tva, doar la o scara mai mare si valori mai mici pe unitate. In loc de asta niste zile de inchisoare contraventionala cu executare neconditionata pentru cei care nu dau bonuri ar pune ordine in cateva luni.

   Gino

   26/07/2010 at 11:57 am

 6. Eu astept sa vad ce o sa se concretizeze, ca m-am plictisit de atatea „o sa”. Stai sa vedem cum o sa arate legea, cum exact se va face decontarea/deducerea. Deocamdata discutam de civism pe baza unui praf in ochi. Dar daca se va aplica la modul asta, cu venit cu teancul de bonuri, abia astept spectacolul cu hoardele de romi care se bat cu hoardele de pensionare, toti veniti cu sacosele pline cu bonuri. Si dupa aia astept ofertele personalizate de la comercianti: vrei cu bon sau fara bon si 2% mai ieftin ? 😆

  KingSnake

  26/07/2010 at 12:07 pm

  • Si desigur piata neagra a bonurilor. Daca eu mi-am luat cota de pe bonuri, restul de bonuri le vand cu un sfert din prima aferenta. Bonurile fiscale sunt noul aur. 😆

   KingSnake

   26/07/2010 at 12:10 pm

 7. Si mai remarc si supararea eterna a domnului Minea pe existenta magazinelor de proximitate, stiu ca d-sa ar dori sa vada doar suprmarketuri, dar nu inteleg de ce nu propune desfiintarea magazinelor mici daca sunt asa nocive. Cateva constatari, un studiu, o propunere legislativa si gata, ii ucidem si pe astia cum s-a dorit „disciplinarea” oierilor, a producatorilor autohtoni de legume si in general a tot ce scapa sistemului organizat de muls bani, ca sa fie de unde plati clientela.

  Gino

  26/07/2010 at 12:24 pm

 8. Magazinele de proximitate oriunde in lume se bazeaza ori pe marfa pt care nu dai fuga la supermarket dar mai ales pe marfa care este diferita de cea de la supermarket, mai specializata. Astfel pot coexista impreuna. Dar daca la proxim gasesc numai ce e la supermarket dar mai scump bine atunci tot degeaba.

  • Mai este o problema, cat de accesibil este supermarketul. Si depinde de cumparator daca vrea sau trebuie sa plateasca pretul. Marfa mai specializata, sa zicem bio, are pretul ei, nu as vrea sa fiu obligat sa o cumpar doar pentru ca nu pot ajunge la supermarket.

   Gino

   26/07/2010 at 12:57 pm

   • corect . Nu vreau sa dau 100 de tzechini pe o cana cu apa doar pt ca sunt in desert 🙂
    Dar daca magazinul mic are de pilda toate mirodeniile posibile pt ca le cauta cu asiduitate, sau cafeaua de Costa Rica care imi place mie sau macinata cu „scuipat de bufnitza la miezul noptii” atunci magazinul meu vinde pt tot orasul prin delivery sau prin clientii care vin aici sa cumpere…

    Un tanar de stanga

    26/07/2010 at 1:12 pm

 9. Fiecare isi intareste pozitia 🙂 🙂
  In timp ce unii pleaca mincind pamintul, cca 30.000 de pensionari inainte de termen s-au facut in luna iunie , un record. Cei ce pot sa ne mai jefuiasca pe cei ce platim impozite sunt pe ultima suta de metri

 10. Salutare!

  Şi-o să fie, şi-o să fie,
  Codu roşu de prostie,
  La piaţă şi-n tărăboanţe
  O să plouă cu chitanţe.

  Băşcăliosul

  26/07/2010 at 1:08 pm

  • Şi-o să fie mai hazliu
   Când codul portocaliu,
   Prin propuneri indecente,
   Inundă cu stimulente.

   Băşcăliosul

   26/07/2010 at 1:16 pm

   • Salutare!

    O sa fie chiar cod verde
    Ca romanul pe Boc il crede
    Şi-o să fim plini de speranţe
    Vom face dig din chitanţe

    Creanga

    26/07/2010 at 1:38 pm

 11. magazinele de cartier cu marfuri de negasit in alta parte sunt sifi in romania
  la noi la micile magazine au de fapt cele mai proaste si vandabile produse de la supermarket, dar cu 15-25% in plus la pret; de altfel aprovizionarea se face cu dacia papuc sau papornita chiar de la selgros si metro (mai putin berea si cola care sunt aduse de firmele respective)

  razvan

  26/07/2010 at 1:19 pm

  • Da, ai dreptate, si sunt la parterul blocurilor turn, unde coboara Dorel in „treling” si slapi si Geta in „capod” cu bigudiurile in cap si lumea este multumita, cu oamenii astia greu mai faci educatie civica, asa ca au si astea segmentul lor.

   Gino

   26/07/2010 at 1:30 pm

   • Mai precis, „domnu` Dorel” de la etaj si „doamna Geta” de la mansarda…

    Tzepelica

    26/07/2010 at 1:38 pm

 12. Si sa vezi cum fac scandal
  cand o sa strig : BON FISCAL !
  Lelita cu păstârnacu
  va face ochii cât napu`
  Iar baba cu trei dovleci
  face ochii ca la melci ! 😆

  Tzepelica

  26/07/2010 at 1:33 pm

 13. Scuze…salut voios ! 🙂
  Sa fim seriosi…astea-s doar zgomote de vuvuzele pe plaiuri de balada, mioritice, n`asha ? 🙂

  Tzepelica

  26/07/2010 at 1:35 pm

  • Nu, sunt masuri de dreapta.

   Gino

   26/07/2010 at 1:40 pm

   • Adica… facute cu mana dreapta ? 🙂

    Tzepelica

    26/07/2010 at 1:42 pm

 14. Nu mă pot abţine să vă povestesc, poate nu aţi văzut, o fază de la RTV. Un tip de vreo 25-30 de ani, întins la pământ, cu faţa în sus, intrase cu capul într-un gard metalic, printre două ţevi verticale şi paralele. Nu mai putea să-şi scoată capul şi a fost chemată o echipa… de descarcerare. După îndoirea unei ţevi, a fost salvat şi redat societăţii.

  Bănuiesc că omul se grăbea să-şi găsească un loc de muncă, potrivit pentru capul lui, dar a fost puţin reţinut de împrejurări.

  Băşcăliosul

  26/07/2010 at 1:37 pm

  • Poate ca omu` era dupa un „numar” scurt si i se dilatasera urechile din cauza afluxului de endorfine.
   Cf. reclamei „gustos de-i flutura urechile”… 🙂

   Tzepelica

   26/07/2010 at 1:41 pm

   • Cre’ca i-a trecut o idee prin cap
    In timp ce se-ncheia la prohab
    Unde nu-i cap, vai de urechi
    Intre doua tevi parelelo-verticale vechi

    Creanga

    26/07/2010 at 1:50 pm

 15. Am pastrat un bon de la Petrom.
  Dupa doua zile de stat in masina, la 50 grade C, s-a facut cenusiu/ilizibil (e pe hartie termosensibila).
  Merg si xeroxurile ? 😆

  Tzepelica

  26/07/2010 at 1:47 pm

  • Trebuie sa-l pastrezi in conditii cat mai bune. Ia-ti o lada frigorifica pentru bonuri. Sau un seif, scoate aurul din el si pune bonurile.

   KingSnake

   26/07/2010 at 1:51 pm

   • Una cu cristale Swarovski, n-asha ? 🙂
    De acu`, o sa tezaurizam bonuri fiscale.

    Tzepelica

    26/07/2010 at 1:56 pm

 16. „gabhry_el
  Pe romanii din strainatate nimeni nu-i invata civism. Majoritatea lor respecta legea sau sunt penalizati si marginalizati.”

  Tocmai, de aceea zice @gabhryel ca trebuie cumva stimulat civismul, diferenta dintre Ro si alte parti fiind ca aici daca nu respecti legea nu esti penalizat si nici marginalizat. Ba dimpotriva, se vor gasi destui sa te laude ca esti „descurcaret”.

  Aha

  26/07/2010 at 1:56 pm

 17. http://www.hotnews.ro/stiri-international-7630705-britanic-primit-slujba-dupa-afisat-pancarta-mesajul-rog-dati-job.htm

  Oameni buni, va roooog
  Dati-mi si mie un job
  Si romanii au afisat:
  Pensionati-ma anticipat!

  Creanga

  26/07/2010 at 2:00 pm

  • Anticipat, fara-ndoiala,
   da` si c-o pensie…speciala ! 🙂

   Tzepelica

   26/07/2010 at 2:06 pm

   • Altcumva nici ca se poate
    Mai ales pentru cei in capoate
    Dom’le e anticonstitutional
    Sa spui ca nu sunt special

    Creanga

    26/07/2010 at 2:23 pm

  • Vrei să ieşi anticipat?
   Fă-te, dom’le, magistrat!
   Amâni dosare cu anii,
   Faci teancuri, la fel cu banii,

   Te mai dai un pic stresat
   Şi la 60 ai luat
   Pensie-n vacanţa mare,
   Dar te-ntorci la… cumulare.

   Băşcăliosul

   26/07/2010 at 2:19 pm

   • Băşcăliosule, salut 🙂
    s-a terminat proza incepem cu versurile? 😀

    Theophyle

    26/07/2010 at 2:56 pm

    • Salut, Theophyle!
     Nimic nu se termină, totul abia începe. 🙂
     Haz de macaz!

     Băşcăliosul

     26/07/2010 at 3:02 pm

  • saracul om, merge pe la ei 🙂
   Nu cred ca la noi ar merge 😦

   Theophyle

   26/07/2010 at 2:56 pm

 18. Traiasca şpaga
  in care ne-am nascut !

  „Patru oameni, printre care şi viceprimarul din comuna constănţeană Cogealac, au ajuns la spital după ce au fost împuşcaţi de paznicii firmei care construieşte în Dobrogea cel mai mare parc eolian din Europa. Totul a pornit de la un conflict mai vechi.
  A fost un protest spontan. Oamenii din Cogealac spun că cei care ridică eolienele nu respectă legea. Firma are autorizaţie doar de la Consiliul Judeţean ocoleşte obligaţiile către primarie şi astfel păgubeşte bugetul local.”

  Intrebare : cam cat e şpaga, in cazul unei investitii de 2 md. de euroi ? 🙂

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-oameni-impuscati-in-constanta-901584.html

  Tzepelica

  26/07/2010 at 2:47 pm

  • Timi salut 🙂
   Cel putin 5%

   Theophyle

   26/07/2010 at 2:55 pm

 19. Aha
  tu eşti AHA de pe Blogary?

  gabhry_el

  26/07/2010 at 2:53 pm

  • nu, doar coincidenta.

   Aha

   26/07/2010 at 3:01 pm

 20. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  26/07/2010 at 2:54 pm


Comentariile sunt închise.