Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Solidaritate? În jurul a ce?

Trebuie sa hotaram daca dorim sa  amanetam viitorul nostru, al copiilor nostri sau al nepotilor celor care au reusit sa ajunga la performanta de a jefui suficient pentru a cumpara ziarele si televiziuniile, pentru a ne sufoca in minciuna si a reduce existenta noastra la derizoriul reprezentat de ciobani miliardari, Vip-uri porno sau camatari, care se considera mult prea importanti pentru a da cu subsemnatul pentru potlogariile zilnice pe care le fac.  Singurul demers posibil este disjunctia intre masele de oameni de buna credinta si dezinformarea continua si desantata.

Am scris aceste cuvinte in septembrie anul trecut. Eram mai proaspat si cu mai mult optimism. A trecut aproape un an, pentru mine, cat zece. Am recitit articolul si sursa inspiratiei. Am hotarat sa le re-postez, un fel de  exemplu al  futilitatii demersului si totusi al necesitatii sale . Din articolul meu meu, un fragment, din susa inspiratiei integral. Invers de felul in care am procedat atunci.  Sursa a fost eseul “Noi şi Ei” scris de Teodor Baconsky (Teodor Baconschi este ministrul de Externe al Romaniei) si  aparut in “Dilema Veche” din 18 August 2009.

Noi şi ei

A trăi în societatea românească e deja un pariu imposibil. Sila de triumful mitocăniei a devenit letală pentru orice om cu bun-simţ. Tabloidizare, scandal artificial, calomnie generalizată, stare de asediu mediatic, deturnare de sens şi manipulare continuă. Diagnosticul e pus şi răsuflat pe la colţuri, în textele rarilor autori care se obstinează să denunţe anomalia noastră de toate zilele. Voi opri aici schiţa stării de fapt. Încerc în schimb să conturez o soluţie. Am ajuns atît de jos şi de josnici nu doar din cauza altora: impostori, interlopi strecuraţi în politică, mari corupţi, analfabeţi cu tupeu, fiinţe dedicate violenţei, neciopliţi, idioţi utili, mercenari. Vina e şi a noastră: persoane educate, intelectuali, specialişti, profesionişti din toate domeniile, personalităţi afirmate public, după 1990 sau după 2000. De la ţăranul onest pînă la universitarul solid şi de la preotul de ţară pînă la diplomat, de la activistul civic cu blog pînă la omul de afaceri serios sau la studentul dotat ” oriunde ne-am întoarce, făcînd suma bunei credinţe şi a competenţei, dăm peste figuri singuratice, incapabile să se unească, să acţioneze împreună, să-şi asume, dincolo de agenda proprie, orizontul binelui comun.

Bătălia dintre civilizaţie şi salbăticie a fost pierdută, temporar, din simplul motiv că oamenii bine sînt mai puţin uniţi decît abjecţii cu vocaţia distrugerii, a furtului şi a simulacrului obştesc. Zicea un filozof că proştii cîştigă pentru că deştepţii se ceartă. Iată explicaţia, să nu ne epuizăm inutil, căutînd în stele vreo alta. Deştepţii României emigrează sau se ignoră, adică nu-şi pot surmonta individualismul, egoismul, vedetismul, resentimentul competiţional. Prin neputinţa de se solidariza, intelectualul român încarnează viciul major al acestei naţiuni fragile. Şi îl difuzează, fără să vrea, către „masele largi populare”. Rîdem de cutare apelomaniac nocturn, care ne spamează cutia poştală. De inşii care mai au naivitatea de a trimite spre semnătură petiţii colective etc. Dar trebuie să recunoaştem că tot ce s-a obţinut, pe seama societăţii civile renăscute după comunism, a fost rezultatul unei acţiuni laolaltă. Nimeni nu a rezolvat vreo problemă sau nu a provocat o evoluţie pozitivă de unul singur, de la Solidaritatea poloneză pînă la GDS, în primii ani ’90.

Solidaritate, aşadar. În jurul a ce? Aici discuţia se complică. Mai întîi, pentru că acceptăm ipocrizia din jur. Nu am racordat filozofic şi etic noua vîrstă socială, economică şi politică a României. Între simularea conectării la modernitatea laicistă şi refugiul fantasmatic într-un trecut pe care-l idealizăm necritic, elitele româneşti fabrică minciună şi se miră ” degeaba ” că-i suportă apoi consecinţele. Am lăsat şi un alt şantier neterminat: acela al postnaţionalismului. Casa naţiunii ar trebui zidită acum cu liantul contractualismului democratic şi al patriotismului constituţional, însă noi continuăm să o concepem ca pe o construcţie mitică, sacră moştenire şi tezaur de valori imuabile etc. Decalaje epistemice perfect imputabile celor care ar fi trebuit să determine, simbolic, reducerea lor.

Şi mai avem, cred, o culpă. Mi-o asum şi eu, recitindu-mi fraza unde relaţia civilizaţie-barbarie era transpusă în termeni „militari”. Nu putem să recivilizăm România printr-un latent război civil, ci prin generarea unui snobism al tendinţei, bazat pe o nouă cultură (şi practică) a dialogului social. Îmbogăţiţii de tranziţie, tineretul de discotecă, consumatorii de lux ostentativ, periferia clasei politice sau actorii ei principali ” în fine, „ei” ” pretind ” ca şi „noi” ” respectabilitate, siguranţă, acces la resurse, demnitate, statut. Nu vom asana dezbaterea publică şi nu vom convieţui civilizat dacă vom miza la nesfîrşit, prin diatribele noastre neputincioase, dar virulente şi dispreţuitoare, pe retorica demonizării „adversarului”. Ca într-o parabolă a romanităţii, barbarii trebuie seduşi pînă la punctul în care preferă să vorbească greceşte.

Written by Theophyle

24/06/2010 la 8:45 pm

86 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu vreau sa fiu primul din nou ! 😆 😆

  Stefan A.

  24/06/2010 at 8:48 pm

  • Stefan, esti primul! 😆

   Theophyle

   24/06/2010 at 8:52 pm

 2. salut,
  ca al treilea
  🙂

  radiografie excelenta a societatii,

  dar nu am vazut nici un strop de propunere pentru asanarea ei…

  😦

  skorpion

  24/06/2010 at 8:54 pm

 3. eventual asta este solutia??

  barbarii trebuie seduşi pînă la punctul în care preferă să vorbească greceşte.????

  dar cum sa-i seduci pe barbarii nostri?
  pare aproape imposibil…

  eventual:
  cu o justitie aproape de perfectiune,
  educatie asijderea,
  o presa onesta

  poate asa…

  skorpion

  24/06/2010 at 8:56 pm

  • Trebuie demolat totul si luat de la capat 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 9:00 pm

 4. […] afla mai mult: Solidaritate? În jurul a ce? […]

 5. Sal`tare, natiune ! 🙂
  Ce s-a ales de sloganu` electoral „ei cu ei, noi cu voi” ?
  Pana la urma, cine sunt ei si cine suntem noi ?
  Dar voi ?

  Tzepelica

  24/06/2010 at 9:01 pm

  • @timi, stiu sigur cine sunt eu 🙂
   Un fraier!

   Theophyle

   24/06/2010 at 9:02 pm

   • Fiind de aceeasi parte a baricadei, nu-mi permit sa te contrazic. 🙂
    PS
    Da` imi place mai mult…idealist. 😆

    Tzepelica

    24/06/2010 at 9:06 pm

  • salut tzepelica
   Societatea romana este „alterata” pina in maduva oaselor . Non valoarea umana a devenit exemplu de urmat si ca atare , moralitatea , principile sint la pamint !
   Unica iesire posibila , un contract social nou in care justitia eficienta devine motorul schimbarii !
   Oameni noi la timpuri noi , fara nici o „reciclare” admisa din clasa politica actuala ! Transparenta TOTALA a fiecarei decizii politice , secrete de stat reduse la minim si NICI UN FEL DE IERTARE PENTRU CORUPTII BUGETARI , indiferent de functie , post .
   Inlaturarea imediata din posturi a acestora , confiscarea averii si imposibilitatea de a mai ocupa o functie in aparatul de stat pe toata durata vietii !
   Nu exista alternative !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Stefan A.

   24/06/2010 at 9:09 pm

   • Salut !
    Adica, pe scurt, „tzepe in Piata Victoriei”.
    Pana la urma, cine e suficient de potent ca s-o faca ?

    Tzepelica

    24/06/2010 at 9:15 pm

    • Puterea se cucereste , pas cu pas !
     Bun simt , cooperare si strategie valabila , cheia succesului !
     Din cei puternici de azi , nici o speranta !

     Stefan A.

     24/06/2010 at 9:18 pm

 6. Informatie proaspata !
  Atentat cu exploziv in ministerul de interne grec !
  Biroul vice ministrului ! Un mort sau un ferit grav !
  Presa italiana nu poate clarifica inca !
  „lupta de clasa” nu e moarta !

  Stefan A.

  24/06/2010 at 9:26 pm

  • Mda, aia au traditie cu bombele de diferite dimensiuni 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 9:31 pm

  • Buna seara, buna seara.
   Grecii au o istorie intreaga de razmerite, revolutii si razboaie civile. La ei sloganul cu „Garda moare dar nu se preda” e perfect valabil.
   PS: sorry ptr echipa nationala. Azzuri s-au cam facut de bafta.

   clemycali

   24/06/2010 at 9:40 pm

   • Clemy salut !
    Nu sint un tifos de fotbal . Indiferent de natiune !
    Cum dracu ajunge o bomba in biroul unui ministru ?
    Au ei firme exerne de paza , ca in Romania ? 😆

    Stefan A.

    24/06/2010 at 9:46 pm

    • Grecia e sora mai mare a Romaniei. Nu trebuie sa te mire nimic 🙂

     clemycali

     24/06/2010 at 9:50 pm

     • Clemy
      Nu ma mai mira nimic ! 🙂
      Totusi , ce harababura trebuie sa fie ca o bomba sa ajunga in un birou al unui ministru !
      In tarile dezvoltate , fiecare scrisoare , pachet adresat unui sef guvernamental vine controlat preventiv , inclusiv cu aparate de radiografie ! 🙂

      Stefan A.

      24/06/2010 at 9:55 pm

 7. Stefan A.

  24/06/2010 at 9:57 pm

 8. populism de doi bani: obama cu medvedev la un hamburger

  skorpion

  24/06/2010 at 9:59 pm

  • Sa le stea in gat 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:04 pm

 9. „O noua inclestare pe functiile de prim-vicepresedinte in PDL: Garda veche refuza solutiile lui Basescu.
  Presedintele PDL a declarat oficial la finalul sedintei ca partidul „este pe drumul cel bun”.”

  Saracu` Boc, n-a inteles nimic… 😦

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7477676-noua-inclestare-functiile-prim-vicepresedinte-pdl-garda-veche-refuza-solutiile-lui-basescu.htm

  Tzepelica

  24/06/2010 at 10:02 pm

  • Un imbecil sinistru 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:04 pm

  • exact asta spuneam si eu dincolo, ca boc nu intelege nimic,
   la postarea cealalta la ora 8.46 p.m.

   skorpion

   24/06/2010 at 10:04 pm

   • Skorpi, ti-am raspuns acolo si iti raspund aici. Omul nu are ce cauta la nivelul in care afost propulsat de soarta, de Basescu sau mai stiu eu cine!

    Theophyle

    24/06/2010 at 10:06 pm

 10. stefaneeeee,

  ai iesit din criza,
  felicitari

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7477586-italia-iesit-din-recesiune.htm

  oare???????

  skorpion

  24/06/2010 at 10:05 pm

  • Inca nu au fost anuntati cetatenii italieni 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:06 pm

   • cetatenii italieni vor fi anuntati in 2012
    🙂

    skorpion

    24/06/2010 at 10:10 pm

 11. Mie chiar mi-este mila de boc…

  sper sa predea cit mai curind stafeta altcuiva.
  problema mai mare este PDL cu tripleta.
  Si aici boc s-a dovedit foarte slab

  skorpion

  24/06/2010 at 10:09 pm

  • Va fi complicata inlocuirea lui Boc. Tinand cont de rezultatul de la motiunea de cenzura nu stiu daca se poate opera o schimbare de premier. O remaniere guvernamentala mai ampla este posibila, ma gandesc la grupul BVB, dar inlocuirea lui Boc imi pare problematica in prezent.

   clemycali

   24/06/2010 at 10:14 pm

   • Clemy, salut 🙂
    nici macar nu mai sunt suparat. Am obosit si sa ma mai enervez 😦

    Theophyle

    24/06/2010 at 10:17 pm

 12. Oficial am iesit din criza ! 🙂
  Poate sint eu orb ! 🙂
  De notat ca somajul (oficial) a depasit 9,1 %.
  Daca adaugam 1.200.000 de angajati in CIG, CIS , adica somaj tehnic , unde om fi iesit din criza , nu inteleg ! 😆

  Stefan A.

  24/06/2010 at 10:14 pm

  • Stefane, asa scrie „la ziar”. Tu nu crezi presa? In special cea a lui Berlusconi?! :mrgreen:

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:15 pm

   • La fel cum aveam incredere in ziarul Scinteia , din tinerete ! 🙂

    Stefan A.

    24/06/2010 at 10:20 pm

 13. Deci
  -Cetatean nu comenteaza . 100 lei amenda
  -Bascaliosul nu comenteaza . Facem credit ca poate e ocupat cu justitia ! 🙂
  -Maya . amenda 200 lei ca e din Ardeal si are de unde !
  – Nicole . 100 lei amenda .
  – Loda , iertam ca au redus salariul ! 🙂
  Andrej. 100 lei amenda !
  Andrei . alta suta !
  TOG . Ma mai gindesc !
  Neamtu tiganu . 500 euro amenda ca sta in RGF !
  Theophyle , ma opresc aici ca devenim milionari ! 🙂

  Stefan A.

  24/06/2010 at 10:33 pm

 14. skorpion 1000 lei amenda, pentru ca se cara

  ciao, tuturor amendatilor si nu numai

  🙂

  skorpion

  24/06/2010 at 10:35 pm

  • Skorpi .
   Ai cerut tu , nu am propus eu ! Noapte buna !

   Stefan A.

   24/06/2010 at 10:37 pm

   • Skorpi, noapte buna, fara amenda 🙂

    Theophyle

    24/06/2010 at 10:38 pm

 15. Stefan nu trebuie sa fim ingrijorati 🙂

  Total views: 702,094
  Views today: 3,095
  Comments: 75,398
  Posts: 889

  Theophyle

  24/06/2010 at 10:37 pm

  • asta in 10 luni cat a implinit blogul acum o saptamana 😆

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:38 pm

  • Nu ma ingrijorez ! Mai ales ca a trecut criza ! 😆
   Ma gindesc la „malai ” ca face bine la portofel ! 😆

   Stefan A.

   24/06/2010 at 10:38 pm

   • miticii spun cascaval 🙂

    Theophyle

    24/06/2010 at 10:40 pm

 16. Buna seara!

  Adica daca nu comentez, Stefan imi da amenda, hai? Dar dimineata cine baga comentarii ca la forja? 😛

  Sa iti fie rusine, Stefane, ai iesit din recesiune si nu dai de baut! 😉

  In alta ordine de idie, Boc da atacul la primarii, ceea ce trebuia facut de mult.

  http://www.gandul.info/news/guvernul-face-terapie-de-soc-cu-primarii-investitiile-care-se-taie-de-la-reabilitarea-termica-a-blocurilor-la-aqualand-6444793?p=1

  Intre timp, garda veche, ati vazut, se opune pe fata lui Basescu. Garda veche se bazeaza pe faptul ca nu vor fi remaniati pina la toamna. Iar pina in toamna, se intaresc. Daca nu pot fi schimbati pasnic, sa ii remanieze in vara, sa cheme parlamenetul in sesiune extraordinara, ca tot au restante!

  Cetatean

  24/06/2010 at 10:49 pm

  • Cetatene la asta ma refeream cand scriam saptamana trecuta ca PDL a ales o nefericita cale de mijloc, adica amanarea remanierii, care va creea mari probleme. Cu cat ii schimba mai repede cu atat mai bine.

   clemycali

   24/06/2010 at 10:53 pm

   • Clemy, perfect de acord!

    Cetatean

    24/06/2010 at 11:04 pm

 17. Theophyle, dar ce de-a postari si comentarii 😛

  Bravo, prietene! 🙂 Super!

  Cetatean

  24/06/2010 at 10:51 pm

  • 85 de comentarii medie per postare, e mult!

   Theophyle

   24/06/2010 at 10:54 pm

   • Theophyle, unele bat 200 de postari, altele au vreo 30, depinde!

    Cetatean

    24/06/2010 at 11:05 pm

    • Cred ca trebuie sa trec la 2 postari pe zi, cea de dupa masa este prea scurta si cea de seara la fel.

     Theophyle

     24/06/2010 at 11:06 pm

     • da, nu ar fi o idee rea, te-ar scuti de efort, cea din mijlocul zilei ramine cam cu 30-45 de comentarii.

      Schimba cu doua, intre timp ai si material de analizat.

      Cetatean

      24/06/2010 at 11:08 pm

 18. Cetatean, salut 🙂
  chiar nu-l vad face asta! In orice caz maine vom sti ce se intampla la CCR, cad pensiile, raman pentru ordonanta de urgenta la TVA.

  Theophyle

  24/06/2010 at 10:51 pm

 19. Cetatean salut .
  Ce sa dau de baut ca de cind am iesit din criza (Italia) am de lucru „aproape de casa „! Adica unde a intarcat mutu iapa ! 😆
  50 minute dus , 50 minute intors, pentru o lucrare de kkt! Sper sa si plateasca la sfirsit ! 🙂

  Stefan A.

  24/06/2010 at 11:00 pm

  • Cere si tu in avans, ca Dorel, apoi lungeste lucrarea 😉

   Cetatean

   24/06/2010 at 11:06 pm

   • Ce sa lungesc ca e la pret fix !
    Poate sa inventez ceva lucrari suplimentare urgente ! 🙂
    Slabe sperante ca clientul e un privat nu statul ! 😆

    Stefan A.

    24/06/2010 at 11:11 pm

    • ah, fa contracte cu berlusconi! ii repari prizele si intre timp afli si cu cine se culca, apoi dai in La Stampa 😉

     Cetatean

     24/06/2010 at 11:12 pm

     • La asta nu am visat NICIODATA ! 😆

      Stefan A.

      24/06/2010 at 11:18 pm

      • vezi, ce idei iti dau? 😉

       roman pe roman ajuta, pe italian infunda! 😛

       Cetatean

       24/06/2010 at 11:21 pm

 20. Eu va citesc. Ce naiba sa spun, ca sunt nemultumit al naibii de ce se intampla?
  Nici sa scriu nu am chef sincer cand vad ismana lui Emil si Blaga manevrandu-l linistit. Sincer, PDL are nevoie de o lovitura de partid. Rapid. Altfel crapa urgent.

  Turnofftheglory

  24/06/2010 at 11:00 pm

  • TOG, salut 🙂
   astia sunt pe drumul taranistilor 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 11:02 pm

 21. Sa ii ia naiba atunci. Sunt o martoaga cu trei capatani si o papusa.

  Turnofftheglory

  24/06/2010 at 11:02 pm

  • TOG, perfect de acord, daca nu se dau dusi, remaniere rapida, cu riscul de a chema parlamentul din vacanta!

   Cetatean

   24/06/2010 at 11:07 pm

   • Nu este nici un risc daca fac remaniere si cheama Parlamentul din vacanta. Ptr ca nu se da votul de investitura ptr guvern in ansamblu, ci doar se intrunesc comisiile de specialitate ptr audierea ministrilor si apoi plenul ptr votul doar asupra ministrului/ministrilor. Se poate rezolva problema si maine. E chestiune de vointa politica.

    clemycali

    24/06/2010 at 11:13 pm

 22. Mister B spunea acumciteva zile ca problema nu e votul, ci taraganarea lui in comisii…

  Cetatean

  24/06/2010 at 11:14 pm

 23. Seara buna Theophyle all 🙂
  O seara mai linistita,parca nici meciurile de fotbal nu mai au o miza cat de cat.Olanda Si Japonia merg mai departe.
  Grea postare draga Theophyle.Intelectual roman,cel capabil sa catalizeze energiile pozitive ale neamului nostru,adica f.f.f.multi oameni, sufera de boli grele,endemice.Dintotdeauna.Si,tot ca neam, avem si vocatia (auto)distrugerii.Distrugem efectiv tot,maculam,dam la tzurloaie cum se spune,gratuit si fara finalitate sa zicem patriotica(poate doar asa din cand in cand,ciclic la cateva zeci de ani se mai intampla cate o minune).Intelectualul roman cel capabil sa adune in jurul sau cam tot ce e rau, prolifereaza,face prozeliti cu viteza luminica si n-are nicio credintza adevarata,poate doar cu exceptia banului.Spun ca este tot intelectual,acesta din urma,pentru ca este totusi un om inteligent care speculeaza pe seama celuilalt,bovarismul,vanitatea,trufia si cate si mai cate,nu-s eu omul si nici nu ma pricep ca sa pun stampile intelectualilor nostri.Cert e ca au o vina.Si cei rai si cei buni.Aia rai ca-s prea uniti in rele si aia buni,ca-s prea individualisti (sau bisericutze).Si deasupra ignorantza omului de rand si o mass-medie care confuzioneaza mintea nepregatita.
  Eu nu mai am nicio sperantza(sunt patetic 😆 ).E doar inertie.

  mircea

  24/06/2010 at 11:24 pm

  • Mircea, salut 🙂
   vremuri grele, aduc schimbarile. Noi traim acum vremuri grele. sa speram ca si schimbarile vor veni!

   Theophyle

   24/06/2010 at 11:43 pm

   • Buna Theophyle 🙂
    Sunt vremuri grele intr-adevar.Vor veni insa si mai grele ; n-am o minima sigurantza ca schimbarile care vor veni vor fi (cele) mai bune.

    mircea

    24/06/2010 at 11:53 pm

 24. Mircea, intelectualii buni sufera de orbire politica, nu au fler. Dau cu bita in balta. Putinii care au fac deja politica, insa nu militanta.

  Aici suntem multi intelectuali care ne pricepem, este orezerva, insa noi nu suntem din aia care vor functii 🙂

  Cetatean

  24/06/2010 at 11:29 pm

  • Salve City 🙂
   E vorba aia stii,bate fierul pana e cald.La naiba,cand esti pe val rupi tot,daca esti cu poarta goala in fatza dai gol,nu astepti sa-ti vina aparatorii echipei adversare si portaru` sef .Poate la toamna vor fi ceva miscari sociale.Vor mai avea majoritatea ?Daca vor sa schimbe structural guvernul,trebuiau deja s-o faca,sau sa dea un semnal foarte clar.Vad certuri si gasti.Lazaroiu a zis foarte corect ce-a zis. 😦

   mircea

   24/06/2010 at 11:41 pm

 25. Ma duc, va urez noapte buna, ne citim miine dimineata! 🙂

  Cetatean

  24/06/2010 at 11:32 pm

  • Noapte Buna Cetatean. Crede-ma ca o sa fie bine. Trebuie. Cu astia sau cu altii lucrurile se vor schimba!

   Theophyle

   24/06/2010 at 11:40 pm

 26. Banuiam ca nu citesc acest blog degeaba. Pentru domnul cu blogul, chapeau, o radiografie traznet.

  Aha

  24/06/2010 at 11:37 pm

  • Aha, inca putin, vom fi multi. Oamenii cu suflet nu-si pot vedea tara intr-un asemenea hal 😦

   Theophyle

   24/06/2010 at 11:41 pm

 27. gabhryel

  24/06/2010 at 11:44 pm

 28. McChrystalGaby, si ce o sa-i faca? NU AU CE! S-au infrant cu mana lor. Pot sa trancaneasca atat!

  Theophyle

  24/06/2010 at 11:46 pm

 29. Prieteni, eu o iau spre casa. Sper sa va mai prind aici 🙂

  Daca nu va multumesc pentru vizita si sper ca ne vom citi si maine 🙂

  O seara / noapte Buna!

  Theophyle

  24/06/2010 at 11:48 pm

 30. […] the original here: Solidaritate? În jurul a ce? This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 31. Foarte bun articol!
  eu cred ca o schizma intre oameni de buna credinta si oameni de rea credinta este imposibila. ambele categorii sunt greu de depistat. nu exista un om de buna credinta in totalitate, cum nu exista un om de rea credinta- inteligent- in totalitate. in romania, justitia este un innalbitor de imagine, tot atat cat este un distrugator de imagine. in orice teorie, disparitia justitiei este primul pas intru dizolvarea unui stat. credibilitate 0, sperante pe masura, caci, nu-i asa… in ce speri?

  EO

  25/06/2010 at 2:21 pm

 32. „Solidaritate? În jurul a ce?”
  În jurul sacului bugetar fără fund, niciodată în criză. După CCR, statul ar fi la fel de bine obligat şi la asigurarea cheltuielilor bugetare de 150% din PIB. De unde? Din PIB.

  Băşcăliosul

  25/06/2010 at 6:57 pm

 33. Facem un schimb de linkuri, maestre?

  EO

  26/06/2010 at 2:26 am


Comentariile sunt închise.