Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 17 Iunie / “mai putini bani din afara”

Bună dimineata intr-o zi de joi.  Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  19°C, si o maxima termica de  23°C. Mai mult insorit. Cateva averse, posibile furtuni,  moderat.  Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4.2254  RON (-.00068 RON); 1 USD = 3.4350   RON (-0.0206); 1 EURO = 1.2301  USD; (+0.0054). Investiţiile străine directe în România au scăzut în ianuarie-aprilie cu 36% faţă de intervalul similar din 2009, până la 1,13 mld. euro, apetitul investitorilor fiind menţinut la un nivel redus de incertitudinile legate de evoluţia economiei, arată datele publicate ieri de BNR.

În primele patru luni, investiţiile străine au acoperit 55,1% din deficitul contului curent, care s-a ridicat la 2,06 miliarde de euro, în creştere cu 40,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea deficitului bugetar a fost influenţată în principal de balanţa transferurilor curente, care a înregistrat un sold mai mic cu 61,2% pe fondul reducerii sumelor de bani trimise în ţară de muncitorii aflaţi în străinătate. „Reducerea remiterilor angajaţilor români care lucrează în ţări din sudul Europei ce traversează o criză a datoriilor suverane a produs efecte negative asupra deficitului de cont curent. Pe lângă reducerea remiterilor transferurile curente nete au fost afectate şi de diminuarea intrărilor de fonduri europene la începutul lui 2010”, a mai precizat Şinca. Circa 80% din remiterile muncitorilor străini provin din Italia, Spania şi Grecia.  Investiţiile străine reprezentând participaţii la capital, inclusiv profit reinvestit, au totalizat 975 mil. euro în primele patru luni ale anului, înregistrând o scădere de 10% faţă de 2009. Mai mult, aici.

Sesizarea PSD depusa la CCR, impotriva Legii care prevede reducerea de pensii si salarii, invoca mai multe hotarari CEDO si reclama incalcarea proprietatii private a cetatenilor, restrangerea nejustificata a libertatilor fundamentale, dar si riscul instaurarii haosului social si anarhiei. PSD sustine ca proiectul de lege asupra caruia si-a angajat Guvernul raspunderea, respectiv pentru reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, incalca articolul 1, alin. 5 din Constitutie raportate la prevederile Legii nr. 24/2000. Astfel, social-democratii apreciaza ca „in procesul de legiferare este interzisa instituirea acelorasi reglementari in doua sau mai multe acte normative”, iar legea asumata de Guvern instituie un paralelism legislativ. – Toate sesizarile privind legile de reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor vor fi judecate de CCR pe 24 iunie.  Am citit de 5 ori articolul 1.5 si chiar nu inteleg cum  pot pesedisti sa faca legatura intre sula si prefectura constitutiei babesti scrise chiar de ei.

Prim-ministrul Emil Boc va face joi precizări privind reducerea de cheltuieli care va fi operată în ministere, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul unei şedinţe care a început miercuri dimineaţa şi s-a încheiat seara. Numărul secretarilor de stat urmează să fie redus, însă aceste modificări implică negocieri şi decizii mai degrabă la nivel politic. Şedinţa de Guvern de miercuri a început la ora 9,00 şi a fost întreruptă în jurul orei 14,00, pentru ca premierul Boc să participe la o întâlnire cu parlamentarii PDL. Reuniunea Executivului a fost reluată după ora 18,00 şi s-a încheiat în jurul orei 22,30, însă o parte dintre miniştri, precum ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, plecaseră înainte de această oră de la Palatul Victoria. (Sursa:Agerpres). Interesant daca vorbaria lui Boc va insemna si niste fapte, sau ramanem la capitolul intenitii. Despre Berceanu am mai scris acum cateva zile,  puturos, corupt si ineficient!

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins miercuri, ca neîntemeiată, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de senatorul Cătălin Voicu. Acesta şi-a motivat cererea prin faptul că urmărirea penală a fost încheiată şi dosarul trimis în judecată, iar el nu mai poate influenţa ancheta.

Cătălin Voicu a precizat că şi judecătoarele de la Înalta Curte care aveau pe rol dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu au declarat că nu au simţit nicio presiune în legătură cu soluţionarea acelui caz. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit, pe 21 mai, ca data de 14 iulie să fie primul termen de judecată al dosarului în care a fost deferit justiţiei senatorul Cătălin Voicu, alături de judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a senatorului Cătălin Voicu, acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. (Sursa:Agerpres).

În discuţiile germano-franceze referitoare la un posibil guvern economic european s-a pus accentul pe componenţa acestuia. Cancelarul federal Angela Merkel a reuşit, în mare parte, să se impună în faţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ea susţine implicarea tuturor celor 27 de state membre, implicit şi a euro-scpeticilor britanici, şi nu limitarea cerută de Paris, la numai 16 ţări din „zona Euro.” Şefii grupurilor parlamentare din Legislativul European consideră însă că nu contează numărul participanţilor şi că prioritate au alte teme. (Sursa: DW)

CV Tudor continua sa ne reprezinte cu onare si peste hotare. Europarlamentarul roman a sustinut in PE un discurs despre coruptie in timpul caruia a dat-o ca exemplu si pe ducesa de York, implicata recent intr-un de coruptie in Marea Britanie, Vadim a declarat ca starea de betie a ducesei de York, invocata de aceasta in apararea ei, „e starea ei naturala”. (Sursa: Jurnalul National) Eu zic ca trebuie sa o excluda din partid, asa cum a procedat cu sarmanul Bolcas.

Sa aveti o zi buna !

Written by Theophyle

17/06/2010 la 7:31 am

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. somn ushor, ThPh,

  noi fugim pe plantatiile noastre..
  traim interesante, agitate, nedrepte mai traim

  skorpion

  17/06/2010 at 7:40 am

 2. Salut voios !
  Un banc (de criza) :

  „Extenuat de lupta pentru iesirea din criza, premierul face el insusi una si (Doamne fereste !) da ortu` popii.
  Funeralii nationale, popor, sobor, alesi, culesi, regrete eterne etc.
  Pe marginea mormantului, Base plange in hohote iar Nutzi Udrea, cernita toata, jeleste telegenic si ecumenic.
  In trei cuvinte, mare jale mare !
  In drum spre iesirea din cimitir, Elena Udrea se apleaca discret la urechea piratului si-i sopteste plina de speranta:
  – Traiane, nu-i asa ca as putea acum sa-i iau eu locul ?
  Iar Traian o asigura :
  – Cum sa nu, Elena, numai ca trebuie sa te grabesti pana nu astupa aia groapa.”

  Tzepelica

  17/06/2010 at 8:47 am

 3. @Theophyle: acum daca ne-ai atatat cu acest faimos articol 1, linia 5, ce se zice acolo de fapt, in caz ca se gasesc amatori care nu dispun de materialul conspectat da ar vrea sa-si dea cu opinia?

  Aha

  17/06/2010 at 8:56 am

 4. Un securist, despre „Piata Universitatii” :
  „La ordinul lui Voican Voiculescu, am cules informaţii din oraş despre PNŢ şi PNL pentru a cunoaşte intenţiile acestora. Pentru a obţine informaţii unii dintre noi s-au înscris în PNŢ şi în PNL. Informaţiile erau primite de Voican Voiculescu şi de consilierii acestuia. (…) Voiculescu îmi trasa sarcini să aflu cât mai multe informaţii despre Ion Raţiu, Cornelui Coposu, Radu Câmpeanu şi în general despre cei care se opun lui Ion Iliescu”, scria Florea într-o declaraţie dată procurorilor militari în 2007.”

  Trebuie lamurite toate porcariile astea iar clica lui Iliescu (acum in Parlament, in partide, in institutiile statului sau cu pensii grase) trebuie sa raspunda pentru crime.
  Daca nu, ne vom scalda perpetuu in mocirla in care ne aflam.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/adjunctul-doi-s-un-sfert-vorbeste-dupa-20-de-ani-898342.html

  Tzepelica

  17/06/2010 at 9:57 am

 5. Mai zilele trecute Theophyle, şi nu numai el, era interesat de GSS 2000, făcătorul de făcături de sondaj.

  Iaca:
  http://badeadan.blogspot.com/2010/06/mineriada-gurilor-si-sondajul-mincinos.html

  gabhryel

  17/06/2010 at 11:36 am

 6. ARTICOLUL 1 – Statul roman
  (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
  (2) Forma de guvernamant a statului roman este republica.
  (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.
  (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.
  (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

  gabhryel

  17/06/2010 at 11:45 am

 7. 😆

  Acuma văd: conform Constituţie Romînia este un stat social.

  Bine că n-are acelaşi sens cu cel de „stat asistenţial”.
  Adică poate că are, dar nimeni nu poate dovedi asta. :mrgreen:
  Decît dacă „social” este înţeles ca „socialist”.

  gabhryel

  17/06/2010 at 11:50 am

 8. Buna ziua,
  gabhryel, multumesc pentru link. Zilele trecute intrebasem si eu cine e in spatele GSS, acum m-am lamurit.
  Nu ma prea pricep la afaceri, dar ma intreb : o firma suspendata are dreptul sa mai activeze (chiar in perioada suspendarii ) fara sa plateasca din nou niste taxe pt a se reactiva?
  Dupa mine, pare o incalcare flagranta a legii, mai ales ca rezultatul „muncii” sale a fost facut cunoscut pe plan national.

  cedric

  17/06/2010 at 11:58 am

 9. In RL :
  „PDL derapează pentru că nu aduce în Guvern specialişti care să poată vorbi despre viitorul previzibil în termeni rezonabili.
  ……………
  PDL intră în derivă pentru că nu ştie să-şi folosească oamenii cu potenţial, pentru că se bazează prea mult pe baroni şi pentru că a dat pe mâna clientelei majoritatea posturilor administrative.
  ……………
  Pentru a-şi păstra majoritatea firavă, Cabinetul Boc nu are nevoie doar de o simplă remaniere, ci de oameni mai bine pregătiţi în posturile-cheie ale Executivului şi, mai ales, de o schimbare a filosofiei de a guverna.”

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/pdl-pacalit-la-teo-show-190532.html

  Tzepelica

  17/06/2010 at 12:04 pm

  • iată de ce, printre multe alte motive similare, Motanul Felix şi ceilalţi moguli îl urăsc de moarte pe Băsescu

   iată de ce este radicalizată societatea noastră: pentru că Voiculescu şi cei ca el au strecurat în societatea ura lor personală faţă de „dictator”

   gabhryel

   17/06/2010 at 12:46 pm

  • Ce bine i-ar sta motanului intr-un costum vargat ! 🙂

   Tzepelica

   17/06/2010 at 12:47 pm

 10. Mai observ ceva: cum a încercat (conştient sau nu) partidul lui Iliescu să se confunde cu statul.

  Constiuţia spune că Romînia este un stat „democratic şi social”.
  Excact aşa se vrea şi Partidul: Social şi Democrat.

  De drept n-a fost niciodată.
  Şi de aceea n-a fost nici statul.

  Q.E.D.

  gabhryel

  17/06/2010 at 12:28 pm

  • completare
   …să se confunde şi terminologic

   gabhryel

   17/06/2010 at 12:37 pm

 11. şi o altă veste bună: Zegrean, propus de Băsescu, e noul preşedinte al Curţii Constituţionale, ales cu scorul de 5-4 😀

  gabhryel

  17/06/2010 at 12:30 pm

  • Salut!

   Păi nu „este” sindicatele angrenajul intre partide și mase care trebuie uns corespunzător pt buna funcționare!

   Si apoi să nu uităm ca termenul initial pentru asociațiile de tip sindical a fost „union”.
   „Syndicate” avea o altă semnificație, e drept, mult mai apropiată de realitatea Ro!

   oldhashu

   17/06/2010 at 1:33 pm

 12. Nu banuiam cat sunt de procopsiti domnii lideri. Daca tot fac atata galagie, speram sa „compatimeasca ” alaturi de mase!
  Cum Dumnezeu mai indraznesc sa latre , cand stiu ca daca ar fi cautati la averi ar depasi toate astepatrile. Sper sa afle cat mai multi din fraierii care au urlat in soare la parlament sau in balcoanele salii de sedinte, cine ii mana in lupta.
  As vrea sa vad daca Ursu si japitza care il secondeaza vor ataca acest subiect.

  cedric

  17/06/2010 at 1:47 pm

 13. Buna ziua la toata lumea,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  17/06/2010 at 2:59 pm

 14. […] O zi obişnuită – 17 Iunie / “mai putini bani din afara” Bună dimineata intr-o zi de joi.  Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  19°C, si o maxima termica de  […] […]


Comentariile sunt închise.