Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 9/6 – “Lonely Riders”

Nu cred ca vreun cetatean mai informat al Romaniei poate sa nu recunoasca ca aceasta clasa politica, care ne bantuieste de cam multicel timp, este de fapt un sindicat, mai mult sau mai putin organizat. Importanta doctrinelor sau ale partidelor din care faci parte nu este, asa cum nu a fost niciodata, esentiala. 

De fapt nu de astia ma omoara grija, desi ne-au facut si continua sa ne faca un pustiu de bine. As dori sa scriu si sa discut cu voi sansele unor politicieni care au ajuns la politica, dupa niste cariere implinite fara dorinte ascunse de a se capatui pe seama votului universal. Nu-i cunosc personal, nici macar nu am discutat cu ei vreo data, am urmarit insa cu multa placere parcursul lor politic si adeziunea la unele principii de corectitudine pe care as dori sa le vad la mai multi politicieni romani.

Primul politician in preferintele mele absolute este Monica Macovei. M.Macovei  a reusit sa porneasca reforma justitiei luptandu-se cu toata lumea, inclusiv cu politicienii coalitiei din care a facut parte, pana la urma a fost indepartata. Sindicatul politicienilor romani a reusit cu ajutorul unor minciuni flagrante sa o departeze cat mai mult posibil de politica cotidiana. Monica Macovei nu putea intra in tiparul ministrului de tranzitie, care vrea vizibilitate, influenta, avere si care are mereu ceva de ascuns, de aceea asupra ei nu se pot activa parghiile obisnuite ale sistemului. Si pentru ca nu putea fi manipulata sau convinsa de conservarea viciilor justitiei autohtone au fost puse la punct diverse scenarii prin care sa fie compromisa. Propun un articol mai vechi pentru a va reaminti cu cine s-a luptat Macovei si care au fost minciunile cu care a trebuit sa lupte. Absolut esential de citit.

Nu cred ca Macovei are sanse in PDL-ul lui Blaga-Videanu-Berceanu. Nu cred ca are sanse daca nu va fi sustinuita cat se poate de noi, cei care dorim sa repiram aer politic mai putin poluat. Si totusi tare mi-as dori ca vorbele ei sa ne aduca aminte pe ce lume traim:

Politicienii si celelalte persoane aflate in functii publice trebuie sa dea socoteala in fata opiniei publice pentru cum exercita puterea si cum cheltuiesc banii publici. De aceea, cind intra in serviciul public ei renunta la acele elemente ale vietii private care impiedica controlul public asupra activitatii lor. Opinia publica trebuie sa stie daca acestia acumuleaza averi peste venitul lor legal ori daca iau decizii in situatii de conflict de interese (isi dau de pilda contracte la companiile la care sunt actionari), adica isi creeaza avantaje personale prin functia publica.

Al doilea politician despre care as dori sa vorbesc este un opozant ideologic. Pentru mine el este reprezentantul autentic al social-democratiei Europene. In cazul lui Vasile Dâncu, chiar am citit aproape tot ce a scris si cred cu tarie ca daca Iosif Jumanca si-ar dori un urmas, Dâncu probabil ar fi ales. Cred ca cele mai interesante vorbe pe care le-am citit de la el sunt:  “Cred tot mai mult că politica este necesară ca aerul pentru o societate. Cred că politica noastra incă nu s-a desprins de nevoile fundamentale, cele de la baza piramidei lui Maslow. Nu ajuns la nevoile superioare, mai ales cele privind stima de sine. Politica noastra se va schimba cand o sa inteleg ca lipsa de organ pentru interesul de grup ne conserva saracia si ramânerea in urmă. Dar am sentimentul că facem pasi inapoi cu politica de astazi asa că m-am saturat sa mai fac planuri, sa mai vorbesc si chiar sa critic.”

Cred ca oameni ca Dâncu trebuie sa reformeze PSD si sa-l transforme in ceea ce trebuie, un Partid de stanga modern.

Din nefericire, nu prea vad cum si cand oameni ca M. Macovei si V. Dâncu ar trebui sprijiniti si nu sindicatul politicii romanesti actuale.

P.S. Din nefericire vad ca un blogger de calitate a obosit in lupta cu sindicatul si a hotarat sa paraseasca deocamdata frontul. Divergenti de multe ori il stimez si ii urez numai bine. O sa-mi lipseasca. Numai bine, Dan. 

Written by Theophyle

09/06/2010 la 3:29 pm

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. salutare

    am ras la faza cu pupaza, avea ip de la cdep.ro sau senat.ro?

    acum on topic: dancu e o figura benigna comparat cu balaurii din partidul sau, dar pierde decisiv puncte la corelarea practicii cu discursul; a fost totusi ministrul informatiilor in cabinetul bombonelian, iar puterea, cata a avut, nu a folosit-o pt a-si pune in practica principiile, ceea ce monica macovei a facut si face

    mai un link, sa mai si radem: http://www.paginademedia.ro/2010/06/incredibil-dar-adevarat-un-detinut-suparat-pe-publicitatea-din-filmul-stefan-cel-mare-a-dat-in-judecata-national-tv/

    razvan

    09/06/2010 at 3:56 pm

    • Razvan, salut 🙂
      eu sunt un om rabdator cu propagandistii inteligenti. Dar cand imi bagi pe gat de ‘nespe ori acelasi link si eu de ‘nespe ori scriu despre, atunci chiar ma supara.

      Despre Dancu, cred ca PSD ar fi un partid mult mai suportabil cu oamenii ca el.

      Theophyle

      09/06/2010 at 4:01 pm

    • @razvan, il inteleg pe om. Personal i-as da si eu in judecata daca as fi un spectator TV.

      Theophyle

      09/06/2010 at 4:03 pm

      • eu zic ca e dus cu pluta si de nivelul intelectual al lui becali care, dat in judecata de oana pellea pt folosirea imaginii tatalui ei din filmul „mihai viteazul” in campania electorala, a spus ca nu stia ca nu era vorba de adevaratul mihai viteazul si nu de un actor
        in plus, e un sport prin inchisori sa dai pe toata lumea in judecata, daca are loc procesul, sunt obligati sa te duca la termen, ceea ce inseamna o mica permisie

        razvan

        09/06/2010 at 4:10 pm

  2. Exact. Ca sa reformezi Romania, si Drepata, ai nevoie si de Stinga, si de o Stinga reformata. Nu vad nici cea mai mica urma de reponsabilitate/alternative de la PSD si PDL fata de situatia curenta.

    La asta ma refer eu cind sustin ca soc civila (noi) ar trebuie sa sustina pe orcine mai de Doamne ajuta indiferent de apartenta politica (faza pre-ideologica).
    Sa se stie ca Voinescu e popular, ca nu se atinge nimeni de Macovei, ca marginalizarea lui Dancu e o eroare etc etc. Ceva de genul vote swap

    Tio

    09/06/2010 at 4:12 pm

    • @Tio,
      Exact nu-mi pasa daca omul erste stanga sau dreapta, important este sa fie curat!

      Theophyle

      09/06/2010 at 6:00 pm

  3. Salut ! 🙂
    MM trebuie sustinuta.
    Sustinuta puternic, in asa fel incat mafia din partid sa priceapa ca PDL n-are nici o sansa fara ea.

    Dancu e, totusi, un tip alunecos, care a muscat cat a putut ca ministru PSD. Nu-mi inspira incredere pt. ca actioneaza/se comporta conjunctural (sigur ca pus langa ceilalti din PSD pare un corp strain).

    Daca e sa vorbim de oboseala in lupta cu fosilozaurii/mafiotii, indiferent unde ar fi ei, eu cand ma simt coplesit de inutilitatea demersului ma gandesc imediat la tinerii asasinati la lovilutie.
    Si-mi trece repede.

    Tzepelica

    09/06/2010 at 5:38 pm

    • @Timi, salut 🙂
      o vom sustine. Si sper din toata inima ca vom fi si multi si eficienti.

      Theophyle

      09/06/2010 at 5:59 pm

  4. Vin si eu pentru Monica! 🙂

    Cetatean

    09/06/2010 at 6:19 pm

    • @Cetatean, exact 🙂

      Theophyle

      09/06/2010 at 6:45 pm

  5. Salut ! 🙂

    Pentru Monica, toata stima si sustinerea; pentru Dancu, NU. Chiar acum minte de zor la B1tv.

    tibi

    09/06/2010 at 6:36 pm

    • @tibi, Monica este a „noastra.” Dancu este al lor, eu insa cred ca este un om decent.

      Theophyle

      09/06/2010 at 6:47 pm

  6. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7397335-curtea-apel-bucuresti-informatiile-furnizate-securitatii-dan-voiculescu-adus-atingere-drepturilor-libertatilor-fundamentale-ale-cetatenilor.htm

    Dumnezeule mare, Felix chiar a turnat?! 😉

    „Magistratii Curtii de Apel Bucuresti sustin ca exista probe care atesta ca liderul conservator Dan Voiculescu a fost colaborator al fostei politii politice comuniste, pe vremea cand acesta era economist la Intreprinderea de Comert Exterior Vitrocim. In plus, informatiile furnizate sub numele conspirativ „Felix” au fost de natura a aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, informeaza Agerpres.

    Cetatean

    09/06/2010 at 6:57 pm

    • wow.. ce surpriza 🙄

      Theophyle

      09/06/2010 at 6:59 pm

  7. Lazaroiu se pregateste sa depuna in scurt timp juramintul ca judecator la CCR.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:00 pm

    • Care Lazaroiu?

      Theophyle

      09/06/2010 at 7:01 pm

  8. Petre Lazaroiu.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:02 pm

  9. Ai pe IRTV, dar te sfatuiesc s ate uiti fara sonor. te enervezi subit cind deschizi sonorul, eu ma uit la irtv fara sonor mai tot timpul. Savurez grimasele lor tacute.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:03 pm

  10. kknarul de deputat pdl Oajdea isi da cu pararea. Nu vreau sa ascult ce spune, insa acest individ are IQ sub minim.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:04 pm

  11. Gata, avem CCR de 7 oameni. Pentru ceilalti doi, Dumnezeu cu mila.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:08 pm

  12. Theophyle, merci! Iti voi explica eu altadata ce e si cu oajdea asta.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:10 pm

    • Fara grija, e pe lista mea de „pedelisti preferati”, are deja dosar la mine 🙂

      Theophyle

      09/06/2010 at 7:20 pm

  13. Cred ca ai ceva baieti acolo 😉

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:21 pm

  14. ne bucuram prematur, ajunge Felix la madam Barbulescu care-l scoate victima a regimului

    razvan

    09/06/2010 at 7:21 pm

    • Gaby, merci! super tare!

      Cetatean

      09/06/2010 at 7:33 pm

  15. Sunt surprins de preferintele lu Theophyle, ma asteptam ca altcineva sa fie in TOP.
    Nu cumva e o manevra?

    neamtu tiganu

    09/06/2010 at 7:30 pm

    • neamtzule te asigur ca este o manevra.

      Am fost platit baiete, ce crezi tu. Fac publicitate fara bani?

      Theophyle

      09/06/2010 at 7:48 pm

      • Ala, sti tu care, nu mai are bani? sau deja e cu sacii-n caruta si nu-l mai intereseaza?

        neamtu tiganu

        09/06/2010 at 8:02 pm

  16. Ponta e disperat (las ca si Anastase e la fel)

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7397539-pnl-psd-vor-contesta-ccr-masurile-austeritate-daca-motiunea-cenzura-respinsa.htm

    „Doamna Anastase cred ca nu stie, necunoscand Constitutia si legile, ca atat timp cat Curtea Constitutionala nu va avea componenta completa, nu va putea judeca sesizarile vizavi de legi, inclusiv cele pe care isi angajeaza Guvernul raspunderea”

    Hai Victoras, mai zi!

    Ia de aici: legea 47/1992:

    „Art.6. – Curtea Constituţională îşi desfăşoară activitatea în plen, în condiţiile prezentei legi şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, iar actele Curţii se adoptă cu votul majorităţii judecătorilor, dacă prin prezenta lege nu se prevede altfel.

    „Art.50. – Plenul Curţii Constituţionale, alcătuit din judecătorii Curţii, îndeplineşte atribuţiile acesteia, prevăzute de Constituţie şi de lege. Plenul poate lua orice măsură necesară pentru buna desfăşurare a activităţii Curţii.

    „Art.51. – (1) Curtea Constituţională lucrează legal în prezenţa a două treimi din numărul judecătorilor. Plenul decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii, dacă prin lege nu se prevede altfel.

    Ponta joaca la intimidarea Robertei, vrea sa o suspende pentru 15 zile, ca un vicepresedinte al Camerei (psd) sa ssemneze actul de numire a lui Dorneanu. Asta e terorism politic, judecatorii CCR au fost mereu nimiti conform legii 47/1992, cu minim 168 de voturi la Camera. Ca sa il puna pe Dorneanu, vor sa o suspende pe Anastase, la fel cum planuiesc sa il suspende pe Basescu ca Geoana sa puna un PM. Pentru asta insa trebuie votul plenului Camerei. Nu voir reusi, de aceea joaca la intimidare.

    Eu pe astia alde Crin si Ponta, ti-am spus, i-as biciui in piata Constitutiei.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:32 pm

    • şi eu ţi-am spus că i-ai biciui degeaba
      sunt irecuperabili
      Bunicuţa, cu moştenirea ei – nepoţeii – ne va urmări multă vreme după ce se va fi dus la dracu.

      gabhry_el

      09/06/2010 at 7:38 pm

      • Or fi irecuperabili, dar tot i-as biciui.

        Cetatean

        09/06/2010 at 7:41 pm

  17. Pentru cine nu stie, avem de azi 7 judecatopri din 9. Ponta ori e prost de bubuie, ca orice pesedist care se respecta, ori face prea tare pe-a prostul, tot ca orice pesedist bogat ce mimeaza saracia.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:34 pm

  18. Salutari ca avem 32 grade la umbra !
    Barbati si femei demne de incredere , se gasesc in Romania !Problema de baza , care distruge intregul sistem politic , nevoia de finantare oculta a partidelor . Ca urmare, imposibil sa domine un partid persoanele mai presus de orice indoiala !
    Sint necesare noi forte politice , decuplate de ciolan.
    Pentru Romania de azi este o utopie .
    Daca chiar nu gasiti oameni de incredere , ma pot sacrifica eu ! 😆
    „cu ghilotina in frunte” , celebra lozinca , voi curata tara in 6 luni dar in mod sigur voi umple si cimitirele !
    Adica vom ramine mai putini dar buni ! 😆
    Cu mine in frunte , romanii vor refuza sa mearga acasa dupa 8 ore de munca . Vor muncii voluntar si gratuit alte 2 ore zilnic pentru scoaterea tarii din mizerie .:lol:
    Cit priveste pensionarii de lux , nu va preocupati.
    AK- 47 face minuni ! 😆
    Am zis si acum ma duc sa iau medicamentele prescrise de medic ! 🙂
    PS . Dan Selaru e prea tinar sa arunce buretele . Viata e plina de dezamagiri dar important sa ai taria de a trece drept peste aceste probleme !
    Cum am facut noi astia mai putini tineri, imprastiati pe toata planeta si plini de sacrificii pentru o viata mai buna ! .

    Stefan A.

    09/06/2010 at 7:38 pm

  19. Ce spuneam de Ponta?

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7397589-psd-paraste-roberta-anastase-comisia-juridica-cere-suspendarea-temporara.htm

    In comisie psd si pnl au 13 oameni, pdl, udmr si indep au 12, mai exista 2 de la minoritati nationale si unul fara apartenenta.

    Am ajuns sa socotesc voturi ca Hrebenciuc, pentru ca la noi votul bate legea si regulamentul.

    Cetatean

    09/06/2010 at 7:41 pm

  20. Cetatean, am vazut, sa fie el sanatos cu increderea lui in colegii de la sectia penala

    razvan

    09/06/2010 at 8:01 pm

  21. E pur si simplu picat in cap. Vrea si el un os de ros.

    Cetatean

    09/06/2010 at 8:05 pm

  22. Buna seara tuturor 🙂
    Si eu il apreciez pe dl. Dancu pentru decenta. Amintiti-va de atitudinea din timpul alegerilor…
    Din nefericire nu vad la domnia sa suficienta forta pentru a aduce si a sustine o schimbare decisiva in bine…

    Diana

    09/06/2010 at 8:07 pm

  23. ce palitura a primit cartarescu! Las ca atunci cind ii citesti articolele sale „politice” iti dai seama ca o merita, omul se pricepe la politica si la viata civica precum se pricepe un papagal la jucat sah.

    http://www.realitatea.net/herta-muller–cartarescu-nu-asculta-europa-libera–pentru-mine-e-de-neconceput_717659.html

    Cetatean

    09/06/2010 at 8:10 pm

    • Fiecare cu ce poate, cat poate…

      Diana

      09/06/2010 at 8:23 pm

  24. Dati o fuga si la prietenul TOG, scrie cu nerv si bine, ca de obicei!

    http://turnofftheglory.com/blog/2010/06/09/banana-republic-romania/

    Cetatean

    09/06/2010 at 8:21 pm

  25. Buna seara, buna seara.
    Intru totul de acord cu Monica Macovei, in schim fata de Dancu am mari rezerve.

    clemycali

    09/06/2010 at 8:24 pm

    • clemy, salut 🙂

      Theophyle

      09/06/2010 at 8:27 pm

  26. Buna seara la toata lumea!
    Postare noua 🙂

    Theophyle

    09/06/2010 at 8:26 pm

  27. Baieti si fete, nu stiu cit de fani ai aderarii Turciei la UE sunteti voi (eu sunt un adversar ferm al aderarii acestui stat neeuropean la UE si niciodata nu voi sustine aderarea Turciei), insa asta mi s-a parut tare. Triviala in formulare, dar adevarata.

    http://patrupedbun.net/gaddafi-turcia-un-cal-troian-in-uniunea-europeana/

    Cetatean

    09/06/2010 at 8:26 pm

    • Cetatean, numai Turcia lipsea in Ue ca hardughia sa se duca naiba 😦

      Theophyle

      09/06/2010 at 8:28 pm

      • Corect! parlamentul Ue ca parlament turc…

        Cetatean

        09/06/2010 at 8:32 pm


Comentariile sunt închise.