Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 1/6 – “beizadele si alte soiuri”

După definiţia din DEX, beizadea este un cuvânt provenit din limba turca si înseamnă fiu de prinţ, de domnitor. Cum România e plină de voievodate, unde diverşi marchizi şi conţi locali fac legea, avem si o multime de beizadele. Inspectand greva generala am ajuns la o cocheta cafenea din centrul Bucurestiului, in care am intalnit o groaza de tinere victime ale grevei in educatie. Ce sa mai zic, daca generatia actuala este plina de dubii, cea viitoare este plina de certitudini.

Am crezut intotdeauna ca o limba indo-europeana ca limba romana trebuie sa fie dotata cu consoane si vocale, ei nu! Limba romana vorbita de majoritatea acestor tineri este aproape lipsita de vocale, asemanandu-se cu limbile asiatice, nu prea vorbite pe continentul European. Asadar, dragi cititori, va informez cu respect ca prima-beizadea a tarii nu are un defect generat de botoxul buzelor, chiar asa vorbesc tinerii nostri limba romana.

Avand in vedere ca tinerii mei amici de discutie frecventau cafeneaua cu preturi piperate, aveau “mobile” extra performante si erau imbracati dupa ultima moda din Dorobanti, m-a facut sa constat ca respectivii elevi ai claselor superioare de liceu nu sunt exact fiii clasei muncitoare.

Nu numai lipsa vocalelor mi-a dat simtamantul orientului ci felul in care baietii consumau berea lor de toate zilele, in cesti de cafea. Ce sa va mai spun, exact ca in Arabia Saudita.   Au inceput smekeriile cam devreme, zic eu.

One-to-one, tinerii erau aproape simpatici, in gasca imposibili, probabil chestie hormonala. Am vorbit, bineinteles, despre greva, despre profesori si despre viitor. Majoritatea tinerilor nu-si vad viitorul in Romania. Romania pentru ei este prea mica si provinciala, ce vor face? Ce intrebare, bani desigur. Cum? Afaceri, vor cumpara ieftin si vor vinde scump, asa se fac afacerile. Am primit o dramatica lectie de economie de piata, imbibata de clisee si de pareri gresite despre lume, despre oameni, despre cum trebuie sa fie lumea in care ei vor trai.

Majoritatea lor au iesit cel putin o data in afara Romaniei, le-a placut, frumos! Majoritatea crede ca este normal sa fie acolo frumos si la noi mai putin sau de loc, noi suntem romani. Parerea lor despre profesori este extrem de diferita de cea pe care am incercat-o eu, fara ipocrizie! Eu mi-am apreciat profesorii, sincer si din inima. Traiesc si astazi cu simtamantul ca ei au contribuit la “facerea” mea, cel putin la cea intelectuala. Am fost si noi ciudati – cu parul, cu muzica, cu pantalonii evazati, cu “ciocele” . Traiam intr-o lume ermetica si totusi stiam mai mult despre ea, desi nu aveam internet, pur si simplu citeam. Ei nu citesc decat rezumate, rar cate o carte, si mai rar o si discuta. Lumea lor imensa este mica, lumea noastra mica era imensa. Toate informatiile pentru lucrarile lor in clasa sunt de pe net, profesorii stiu. Un aranjament tacit, ca toate aranjamentele din aceasta tara.

Intr-un colt al cafenelei statea un tanar parca mai altfel, m-am apropiat pe drum spre iesire. Langa el o cafea pe terminate si un pachet de Kent-8, citea. M-am uitat la carte, in engleza, Ayn Rand – The Fountainhead (Izvorul care Taşneşte). Un pusti la 17-18 ani, care citeste Ayn Rand, poate fi o mare speranta, sau o mare tragedie. L-am accesat in engleza, altfel probabil nu ar fi discutat cu mine. Am intrebat daca doreste o cafea, mi-a multumit politicos refuzand.  Am trecut la intrebari, de ce cartea pe care o citeste, cum a invatat atat de bine engleza. Mi-a raspuns putin cinic, cu un fel de falsa condescendenta, datorata probabil unei educatii de un anumit gen. Fiu de politician, fost diplomat. El se doreste tot politician, l-am intrebat daca este o chestie de traditie familiara, a ras. In nici un caz, a raspuns, chestie de optiuni. Politica este singurul mod de a face bani, in cel mai scurt timp, fara complicatii.

Mai, dar complicat viitor are tara asta, sau poate cine stie nu am intrebat eu unde trebuia!

PS. O postare interesanta pe Bibliophyle (sper) despre vremurile bune ale Americii si cate ceva despre capitalismul adevarat!

Written by Theophyle

01/06/2010 la 2:58 pm

163 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ayn Rand – For the new intellectual – filozofia unei femei inteligente scrisa in anii 60 … cititi’o ! este IMPRESIONANTA!

  O carte care are intentia sa fie un ajutor pentru aceia care doresc sa’si asume responsabilitatea de a deveni intelectuali – nu sunt cuvintele mele …sunt chiar cuvintele scriitoarei din prefata cartii !

  canadianul

  01/06/2010 at 3:06 pm

  • @canada, salut 🙂
   Roman filozofic extrem de interesant. l-am recenzat pe Bibliophyle (ai linkul in postare) am vorbit putin si despre filozofia ei 🙂

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:15 pm

 2. Theophyle,
  eu nu ma mir .
  Chiar deloc.
  Traiesc in miezul problemei , ca sa zic asa.
  Parinte de licean , cu alte cuvinte.

  luminita

  01/06/2010 at 3:08 pm

 3. Pentru ca n-am mai apucat sa vin dincolo cu o stire
  cer permisiunea sa o aduc aici desi-i offtopic -ma frige la degete :
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-in-2010-facem-500-de-km-de-drumuri-896421.html

  Oare Sfanta Treime BVB stie ???????

  luminita

  01/06/2010 at 3:11 pm

  • Limi, salut 🙂
   can am sa vad primii 10 km am sa si cred 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:16 pm

 4. Salut din nou…
  Nu-i o idee buna sa ai copii in mediul asta. Oricat ai fi de bun ca parinte, te va contesta si cel mai probabil va prefera lumea descrisa in articol.
  Imi amintesc de o tanara angajata la noi, absolventa de matematica. I-am recomandat sa citeasca vreun metru de carti. Pur si simplu i-a „picat fata”. Istoria s-a petrecut prin 2003 – 2004.

  Diana

  01/06/2010 at 3:13 pm

 5. Vina nu’i a lor, a tinerilor care vorbesc cu maselele strinse!
  Vina e lipsa celor 7 ani de’acasa, lipsa de educatie primara din familie, lipsa de cultura generalizata promovata de mas-media la vremea anilor 2000 si de scoala romaneasca, TOTUL fiind generat VOIT de comunistii care s’au infipt la putere in perioada 90-2000 si care au pus umarul la becalizarea, manelizarea si indobitocirea populatiei , stiut fiind dictonul – ” desteptul pagubeste si prostul mai mult alearga” ! sau ” mai bine mergi cu’n destept la perdere decit cu’n prost la cistig” …. sau „muieti is posmagii? „

  canadianul

  01/06/2010 at 3:13 pm

  • bai si ce naiba domle’ facem cu ei? Ii spalam sau facem altii.

   Ma gandesc la Romania dein 2030. 10 milioane ca astia si 5 miloane de tzigani. Ce naiba se intampla 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:19 pm

 6. Reiau de dincolo :
  salut, I’m home.Fost sedinta la scoala, lumea indarjita, injura Funeriu,injura lideri, greva continua.

  Loda

  01/06/2010 at 3:15 pm

  • Loda, salut!
   Injurati, dar terminati bre greva!

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:20 pm

   • Nu se poate , ,,massele” nu vrea 🙂

    Loda

    01/06/2010 at 3:39 pm

 7. Dar cunosc si tineri exceptionali. Doar ca trebuie sa-i cauti cu rabdare.

  Diana

  01/06/2010 at 3:17 pm

  • Diana, sunt sigur si-i multumesc lui Dumnezeu. Eu nu i-am intalnit astazi 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:20 pm

   • Eu stiu doar unul. De aia pomeneam de insistenta. Si de o sursa puternica de lumina, chiar pe timpul zilei.

    Diana

    01/06/2010 at 3:23 pm

 8. Theophyle, salut!

  La ce referi cind spui ca tinerii nu folosesc vocale? La vorbirea aia rastita, semi-tiganeasca, manelista, guturala?

  @Loda: „Serios ? Apoi, dragul meu, pana la educatia pentru termen lung, ii pierdem pe astia din scoala, bine-i?”

  Inteleg ca tu vezi educatia doar pe termen scurt, sau cum? Cred ca nu ai priceput sensul spusei mele. Am avut in vedere ceva precis cind am vorbit de termenul lung. Casandra a ocolit, intr-una din postarile ei pe marginea grevei (de acum citeva seri) problema fundamentala a Educatiei si a decis a o abordeze din alt unghi, super heringist, tragind discutia inspre, cum altfel, competenta morala a lui Funeriu si lipsa de protectie sociala a copiilor nevoiasi de la tara. I-am inteles manevra, i-am inteles si motivatia. A spus asa:

  „Caraghiosul acesta de ministru ar avea competenta morala sa invoce interesele elevilor doar daca guvernul, in primul rand, le-ar respecta. Si eu stiu ca nu s-au mai platit bursele pentru liceenii saraci, banii pentru subventia la abonamente de transport. Guvernul condamna mii de adolescenti saraci la intreruperea studiilor si vorbeste prostii!”.

  Cind am scris azi de abordarea pe termen lung a Educatiei, exact aceast fragment al casandrei l-am avut in vedere. Pupaza mi-a sarit cu exact acelasi argument ca al casandrei, sistarea fondurilor pentru copii nevoiasi de la tara.

  Sa nu ascundem dupa cires: liderii din sindicat de citeva luni cer prin cancelarii demisia lui Funeriu, si orice discutie despre educatia din Romania trebuie sa se opreasca, dupa unii, doar la problema burselor pentru copii saraci si la salariile profesorilor. In rest, liniste si pace. Ei bine, nu. Trebuie pusa intrebarea corecta:

  Loda, tu vrei o noua legea a Educatiei? Esti de acord cu Legea Educatiei, asa cum a iesit ea din Camera? Vrei sa iasa altfel din Senat? Sau consideri ca Educatia nu are decit probleme pe termen scurt?

  Eu am aratat ieri pe acte cum sistemul incurajeaza incompetenta si vechimea la sesiunile de pretransfer. Nu ai vrea s avezi astfel d eprobleme structurale rezolvate, sau vrei sa raminem la vesnicele lamentatii cum ca si acest ministru este incompetent (ca asa zic sindicatele)?

  Cetatean

  01/06/2010 at 3:20 pm

  • @Cetatea,salut 🙂
   Exact, parca scrasnesc si scuipa cuvintele. 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:22 pm

   • Pe „mess” (bine spus…) astia pur si simplu ignora vocalele. Probabil au ajuns sa nici nu le mai pronunte.
    Franceza sufera un proces asemanator de mutilare…

    Diana

    01/06/2010 at 3:25 pm

    • SMS-urile (les textos) sunt de vina.
     Cu franceza a inceput in anii 2000, cind era scump un SMS si trebuiau sa se incadreze in citeva zeci de semne.

     Dupa aia a devenit o moda, acum e norma.

     Cetatean

     01/06/2010 at 3:27 pm

   • Unii au supt manele odata cu laptele mamei lor.

    Altii au invhatat sa dechlare draghostea pa manhele de hinima albhastra.

    Unii vbsk asha dp msnger k asha e mi cool shi scializeaza mai bne.

    Iar restu le smekheri da Bucureshti care merge cu trendul, ca altfel e nashpa pentru ei.

    Cetatean

    01/06/2010 at 3:25 pm

    • hihihi !
     pe sistem TURBO ! 😛

     luminita

     01/06/2010 at 3:36 pm

  • Cetatene :
   Nu sunt de acord cu transferarea claselor a IX-a la gimnazii(am argumente, dar o sa zici ca ,la liceu fiind e normal sa zic asa,desi eu nu as pierde nimic),nu sunt de acord cu titularizarea la nivelul directorului scolii, mai ales ca acestia sunt numiti politic,nu sunt de acord ca in consiliul de administratie oamenii scolii sa fie in minoritate atata vreme cat in alte domenii situatia nu este la fel ,nu sunt de acord ca s-a schimbat limba de predare a geografiei si istoriei nationale printr-un troc politic ordinar, fara consultarea profesorilor. Cat priveste probleme semnalte de tine ieri si asupra carora am cazut ambii de acord ,ele nici macar nu sunt amintite in Lege !
   Si da, ministrul e un IPOCRIT ,atat vreme cat ne da in cap cu ,,grija fata de elevi” pentru bac, dar il doare in cot ca cei saraci nu vor mai putea veni la scoala.Parca in Constitutie dreptul la educatie e garantat, sau de acolo ne intereseaza doar art.53?

   Loda

   01/06/2010 at 3:46 pm

 9. Theo ,

  am cartea pe birou la mine ….. uite, citez din prima pagina:

  „…In any given period of history, a culture is to be judged by its dominant philosophy, by the prevalent trend of its intellectual life as expressed in morality, in politics, in economics in art. Prefessional intellectuals are the voice of a culture and are, therefore, its leaders, its integrators and its bodyguards”…..

  Impresionant , nu ? la vremea anilor 60 !!!!

  canadianul

  01/06/2010 at 3:24 pm

  • @Canada, este fundamentala. Din nefericire Ayn Rand NU a fost tradusa in romana 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:30 pm

  • Fuck!

   Ce ceapa masii fac aia din PDL???????????????

   Cetatean

   01/06/2010 at 3:28 pm

 10. Pai nu spusei eu mai sus ? Vorbesc cu buzele strinse si cu maselele inclestate!

  canadianul

  01/06/2010 at 3:26 pm

 11. „professional” instead of prefessional…. m’am grabit , scuze!

  canadianul

  01/06/2010 at 3:27 pm

 12. Pomeneam de franceza de „mess” – de exemplu „keskon mange…” in loc de „qu’est ce qu’on….”.

  Diana

  01/06/2010 at 3:27 pm

  • Diana, ti-am raspus mai sus. Asa e, a pornit de la sms-uri.

   Cetatean

   01/06/2010 at 3:29 pm

   • Parinti de kkt – copii de kkt.
    Scuze. 🙂

    Diana

    01/06/2010 at 3:30 pm

 13. Parerea mea la tema este ca dintre copiii care „si-au efectuat un stagiu complet ” in invatamantul postliceal al ultimilor 20 de ani foarte putini vor putea deveni intelectuali in adevaratul sens al cuvantului.

  luminita

  01/06/2010 at 3:29 pm

  • @lumi, aia pe care i-am intalnit eu in nici un caz 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:32 pm

  • Completez :
   Si asta pentru ca nici scoala nu s-a mai straduit sa ii educe si nici societatea nu le-a oferit modele credibile .
   A da vina numai pe cei 7 ani de acasa mi se pare in aceasta conjunctura neplauzibil .

   luminita

   01/06/2010 at 3:33 pm

   • totusi Lumy, ca pedadog iti spun ca cei 7 ani sunt fundamentali si se vad foarte mult daca au existat sau nu .

    Loda

    01/06/2010 at 3:48 pm

 14. Cetatene 🙂

  canadianul

  01/06/2010 at 3:29 pm

  • Tu stii ce m-am straduit?! Niciodata nu am scris asa, e prima data cit o fak! 😉

   Cetatean

   01/06/2010 at 3:30 pm

 15. Nu intrati in panica, nu sunt toti tinerii asa.
  Prin cafenelele scumpe bantuie doar copiii de bani gata, blazati si plini de ifose.
  In cazul multor tineri e vorba doar de teribilismul varstei (care n-a iertat pe nimeni).
  Important e sa fie stimulati, sa urmareasca obiective corecte, sa stie sa-si valorifice cunostintele/talentele, nu relatiile.
  Iar asta e rolul dascalilor si al familiei.
  Nu-i asa, Loda ? 🙂

  Tzepelica

  01/06/2010 at 3:31 pm

  • Stim, dar aia buni tare-s putini 😦
   Spuneam mai sus ca eu una cunosc doar unul…

   Diana

   01/06/2010 at 3:32 pm

 16. Si asta pentru ca nici scoala nu s-a mai straduit sa ii educe si nici societatea nu le-a oferit modele credibile .
  A da vina numai pe cei 7 ani de acasa mi se pare in aceasta conjunctura neplauzibil .

  luminita

  01/06/2010 at 3:32 pm

 17. Diana,

  inca din 90 , printre primele lucruri care a intrat pe poarta larg deschisa a Romaniei culturale au fost „Acronyms” – prescurtarile …. mi-au trebuit mai mult de 8 ani sa ma obisnuiesc cu ele…..aici in Canada , mai ales ca majoritatea sunt tehnice ! Vezi tu , tineretul prefera in loc de Q.E.D. sa foloseasca WTF ! si asta’i una din nenorocirile actuale culturale romanesti !

  canadianul

  01/06/2010 at 3:34 pm

  • Acronime erau destule si inainte, alea comuniste…
   Nenorocirea e in setul pe care-l folosesc tinerii. Crezi ca mai au habar de Q.E.D?
   Si mie imi trebuie timp sa ma obisnuiesc, cel putin cu ce-mi serveset Microsoft. Si cand m-am obisnuit cu ele, le schimba 🙂

   Diana

   01/06/2010 at 3:37 pm

 18. On topic, Theophyle :
  este nerealist sa judeci viitorul dupa un grup de copii din Dorobanti.Numai din cate am citit eu despre zona, e zona unui procent mic din populatia, tineretul, Romaniei,deci nesemnificativ.Dupa parerea mea, eu zic destul de cunoscatoare dar bazata fatalmente pe datele mediului in care traiesc(mic oras de provincie)ceea ce socheaza azi, este marea discrepanta intre indivizii unei generatii, a liceenilor in speta.In cadrul aceleasi grupe de varsta,an de studiu, gasesti(de la clasa la clasa,dar si in interioul aceleasi clase) copii studiosi si mai retrasi, maturizati;copii studiosi si foarte implicati in proiecte ale scolii sau comunitatii,copii cuminti dar care invata doar cand e strict necesar, copii cuminiti care nu invata, copii care au absente multe, dar, cand sunt la ore nu fac probleme disciplinare, copii apatici,copii care nu invata si cam lipsesc fiindca lucreaza (au mainile cu bataturi si ca niste lopeti), copii rasfatati, cu bani care nu vin la scoala dar parintii ii apara, cu replici ,,cool”,uneori agresivi si aroganti cu colegii, copii care nu invata ,vin rar la scoala si seamna cu niste salbaticiuni, se exprima onomatopeic, sunt violenti, au probleme in afara scolii (din familii dezorganizate sau cu parintii in strainatate sau foarte sarac ),si tabloul ar putea continua,dar am obosit eu.TOTI acestia reprezinta viitorul ,nu doar cei din Dorobanti.

  Loda

  01/06/2010 at 3:38 pm

  • Loda,
   Nu era in Dorobanti. Un cartier obisnuit din centrul capitalei. Aproape de Municipal.

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:41 pm

   • ok, dar in rest, ce am scris ramane.

    Loda

    01/06/2010 at 3:49 pm

 19. la dracu cu Dorneanu, daca a avut 161 de voturi inseamna ca au votat TOTI din PSD (94), TOTI din PNL(54) si inca 13 deputati.

  De unde erau aia 13?

  Dat fiind ca minea a avut doar 123, insemana ca nici macar PDL-ul nu si-a mobilizat toti deputatii (are 126). Unde erau ungurii si independentii lui Oprea? (in total unguri plus unpr = 38). Si tot mai ramin pe dinafara 4 deputati fara apartenenta plus 18 minoritari.

  PSD si PNL au votat in corpore si apoi s-au straduit sa mai atraga inca 20 de deputati. Nu au reusit prima data. Insa ce naiba face PDL-ul?

  Cetatean

  01/06/2010 at 3:38 pm

  • Urat 😦

   Diana

   01/06/2010 at 3:40 pm

  • PDL-ul e ocupar cu reforma. 😉

   luminita

   01/06/2010 at 3:41 pm

  • @Cetatene, Astia sunt, baiete. Astia sunt!!! Ne batem capul cu ei degeaba, niste nenorociti ordinari care ne-au furat voturile!

   Theophyle

   01/06/2010 at 3:42 pm

 20. Anastase are dreptate, trebuie 168 de voturi, adica majoritate organica.

  Au lipsit 7 voturi.

  Daca la Camera fac asa, la Senat, unde majoritatea e fragila, cum vor face?

  PSD si PNL se bazeaza pe omogenitatea propriilor grupuri. Le mai trebuie 20 de voturi.

  Puterea are de adunat voturi mai pestrite.

  In perspectiva motiunii de cenzura, e groasa treaba.

  Daca se pierde unul din cele doua posturi la CCR (senat sau camera), PSD cistiga alegerile in 2012. Cele trei posturi trebuie sa revina toate PDL-ului, pentru a contrabalansa Curtea in proportie de 5 la 4. Acum sunt 7 pesedisti.

  Cetatean

  01/06/2010 at 3:48 pm

  • De ce, sa castiga PDL-ul alegerile ? 🙂

   Loda

   01/06/2010 at 3:51 pm

   • Ca sa nu ne ducem naibii asa de repede 🙂

    Diana

    01/06/2010 at 3:53 pm

   • DA.

    Cetatean

    01/06/2010 at 3:58 pm

 21. Loda,

  poate astia de la PDL vor reforma scoala romaneasca … ca PSD si PNL au tot reformat intelectualitatea pina au redus’o la zero !

  nu ti-a fost de’ajuns cu suportul culturii romanesti in ultimii 20 de ani ???? tot asa vrei ? CCR a demonstrat’o ca fiind cea mai blocanta organizatie in promovarea noului….
  cu bosorogi scoliti la St. Gheorghiu si care in tinerete au pupat poala popii rusesti…. Nu ti-au fost de ajuns ? Mai vrei tot din aia ?

  canadianul

  01/06/2010 at 3:56 pm

  • canadiene ;
   deocamdata am vazut cum astia de la PDL au ,,reformat ”statul, economia si coruptia si da, cea mai mare grija a lor este reformarea culturii, mai ales acum, o santa simplicitas ! Deocamdata am vazut reformarea culturii de ministru PDL Paleologu, cat despre Hunor eu inca nu am auzit de vreo reforma fundamnetala (ca sa-ti reamintesc ca cultura e la UDMR si nu laPDL)

   Loda

   01/06/2010 at 5:05 pm

 22. @Loda:

  – „Nu sunt de acord cu titularizarea la nivelul directorului scolii, mai ales ca acestia sunt numiti politic”.

  NU e la nivelul scolii pentru cei care au acum titularizarea. Va fi valabila pentru cei care vor intra in invatamint pe noua lege. In plus, Basescu a cerut Ministrului sa sustina modificarea legii, prin introducerea titularizarii la nivelul localitatii.

  – „nu sunt de acord ca in consiliul de administratie oamenii scolii sa fie in minoritate”

  Nu e in minoritate. Profesorii au 50% si parintii si oficialitatile orasului au 50%. Directorul e profesor si face parte din CA. Deci profesorii plus directorul au majoritate in CA.

  – probleme amintite de mine ieri nu sunt nici in legea veche, astea se rezolva prin ordin de ministru.

  – „Si da, ministrul e un IPOCRIT ,atat vreme cat ne da in cap cu ,,grija fata de elevi” pentru bac, dar il doare in cot ca cei saraci nu vor mai putea veni la scoala”.

  Loda, pentru a rezolva problema elevilor saraci nu e destul sa le dai burse. Trebuie o rezolvare structurala. Si daca strigi ca ministrul e ipocrit pentru ca le ia aceste sume nu inseamna ca ai un argument legat de competenta ministrului.

  Te rog sa nu pomenesti de ipocrizie la Minister, cind am avut anterior un ministru care era si rector si parlamentar.

  Tu ai ceva s aii reprosezi lui Funeriu in afara de chestiile astea subiective?

  Cetatean

  01/06/2010 at 3:57 pm

 23. Loda, esti destul de dezinformata. Liderul tau de sindicat nu va spune adevarul a propos de consiliul de administratie. Asa ca joaa pe degete si va atita la greva inutila.

  http://forum.portal.edu.ro/index.php?s=9f41425e0623d19c8675a4b7657d7d7c&showtopic=128319

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:02 pm

 24. http://www.realitatea.net/legea-educatiei-a-fost-adoptata-de-camera-deputatilor_714446.html

  „Faţă de varianta Guvernului, deputaţii au adus o serie de modificări, la cererea sindicatelor, printre care condiţiile de titularizare. Astfel, s-a renuţat la titularizarea făcută exclusiv pe post. Profesorii titulari în sistemul de învăţământ preuniversitar pot să-şi păstreze dreptul dobândit în concursul naţional de titularizare, la data intrării în vigoare a acestei legii”.

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:05 pm

  • Cetatean :
   Eu nu vorbesc de ce deja titularizati, eu vorbesc de principiu.Altfel s-ar putea crede ca e vorba de titularizarea mea, or mie NU IMI e frica sa dau orice fel de examen, eu am susutinut la un moment dat o prpounere privind testarea profilor din cinci in cinci ani, cui ii e frica de examen nu poate merge in fata elevilor.Dar ma intereseaza sa dau un examen national nu unul in care directorul isi aranjeaza pilele.Asadar, nu e vorba de mine si de titularizarea mea.
   Ai dreptate ca trebuie o rezolvare structurala in problema elevilor saraci, ai vazut vre una in lege? pana una, alta, pana la rezolvare, trebuie sa lupte sa le mentina bursele celor care SUNT ACUM la scoala, e vorba de destine, nu de proiecte.
   ]In privinta competentei lui Funeriu nu ma pronunt ca nu am date asupra competentei sale manageriale, deocamdata m-a surprins neplacut preluarea , intr-o conferibta de presa a ceea ce ii dicta Oana badea, aceast factotum al Minmisterului.Frate, daca eu sunt Funeriu ,atunci EU vorbesc, nu las pe altul sa-mi sopteasca ce spun.Dar ,repet, mai astept inainte de a ma pronunta.

   Loda

   01/06/2010 at 5:01 pm

   • Iti raspund mai jos, chiar jos.

    Faptul ca nu stiai de prevederile citate de mine (CA, pastrarea titularizarii pentru ei care o au) si ca stiai doar ce se spune la TV arata ca nu erai informata. Un om neinformat e usor de manipulat.

    Pe fond, nu aveai informatiile corecte, judecai dupa ce ti-au spus altii.

    Cetatean

    01/06/2010 at 5:29 pm

 25. Si inca:

  http://www.realitatea.net/sindicalistii-nemultumiti-de-legea-educatiei-adoptata-de-deputati-nu-renunta-la-greva_714523.html

  Singura problemă rezolvată de deputaţi este alcătuirea consilului de administraţie, au spus liderii de sindicat. Astfel, ponderea profesorilor în consiliu va fi de 50%, iar restul va reveni reprezentanţilor administraţiei locale şi părinţilor.

  Loda, inainte de acuza ministrul de ipocrizie, cred ca ar trebui sa le spui citeva de dulce sindicalistilor care te-au dezinformat. Aia sunt ipocriti!

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:06 pm

  • Cetatean :te rog nu-mi distorsiona vorbele, eu stiu ce am scris; acuza de ipocrizie priveste problema cu grija fata de elevi vis-a-vis cu bursele,nu e legata de CA .

   Loda

   01/06/2010 at 5:02 pm

 26. Nu am gasit nicaieri varianta legii asa cum a iesit de la Camera, ca sa o analizez, a trebuit sa caut peste tot sa vad citeva zile ce modificari s-au adus.

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:07 pm

  • @Cetatean,
   nu intelegi, legea este pretextul facil. Povestea este politica. Cat timp educatia va fi politizata nu exista nici o sansa la ceva mai de soi decat avem acum 😦

   Theophyle

   01/06/2010 at 4:14 pm

   • Asa e! Politica este cel mai mare dusman al educatiei!

    maraco

    01/06/2010 at 4:50 pm

    • De acord, s-ar putea incepe cu Inspectoratele Scolare si directorii de scoli !

     Loda

     01/06/2010 at 5:09 pm

 27. Eu innteleg perfect, Loda se face ca nu vede adevarul. Liderii sindicali ii dezinformeaza si ii manipuleaza ca sa pastreze educatia sub talpa psd-ului. Poaste mai prinde o tura madam andronescu, eterna plingacioasa vanghelista, sau rectozaurul penelist de trei mandate pe nume marga.

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:16 pm

  • Cetatean :
   Din 2009 educatia este ,,sub talpa” PDL si a avut ,,succesuri” multe. Da, nu ascund, as vrea enorm ca Marga sa redevina Monostrul Educatiei, singurele lucruyri bune s-au facut sub ministeriatul sau, din pacate nu a avut timp suficient iar cine i-a urmat a demolat totul.

   Loda

   01/06/2010 at 5:08 pm

  • Cocalari su staif, astia nu sunt in stare sa cistige o bursa pe buna nici daca candideaza singuri. Astia nu rezista nici o luna in Occident, in conditii de competenta reala. Cind am facut anul I in Franta, din vreo 120 de stundenti citi eram, au avut medie de trecere putin peste 40.

   Cetatean

   01/06/2010 at 4:21 pm

   • Errata: „in conditii de CONCURENTA real”

    Cetatean

    01/06/2010 at 4:22 pm

  • gabhry_el,
   ai crezut o clipa ca Nastase a devenit un altul dupa ce a terminat mandatul de premier 😉

   Theophyle

   01/06/2010 at 4:21 pm

 28. In tara asta, numai un om orb de-a dreptul poate sustine ca educatia e buna in esenta ei, dar mai trebuie peticita pe ici, pe colo.

  Educatia are nevoie de o reforma radicala. Pina si legea asta nu e chiar cea mai buna, insa fata de ce am avut pina acum, e un mare pas inainte. Stai sa vezi obstructiile la senat. Se va lasa iar cu plinsete si sughituri ale madamei Cati.

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:18 pm

 29. Din nefericire @Loda este exemplul cu oameni cinstiti care vad totul negru la adversarii politici si totul alb la cei pe care-i simpatizeaza.

  Cat timp cetatenii nu vor adopta stitudini nepartizane in opiniile profesionale nimic nu va progresa aici. 😦

  Theophyle

  01/06/2010 at 4:20 pm

  • Imi pare rau pentru ea. Va fi mereu o masa de manevra, chiar daca intentiile ei sunt laudabile.

   Cetatean

   01/06/2010 at 4:23 pm

   • Cetateran :
    lasa, nu te supara, poate evoluez si, din masa, devin scaun (de manevra) 😉 Ma dezamgesti, credeam ca ti-ai putut usor da seama cat de putin manipulabila sunt.

    Loda

    01/06/2010 at 5:15 pm

    • Faptul ca nu stiai de prevederile citate de mine (CA, pastrarea titularizarii pentru ei care o au) si ca stiai doar ce se spune la TV arata ca nu erai informata. Un om neinformat e usor de manipulat.

     Pe fond, nu aveai informatiile corecte, judecai dupa ce ti-au spus altii.

     Cetatean

     01/06/2010 at 5:28 pm

    • Cetatean :
     Corect era sa scrii ,faptul ca nu erai informatsa INCA”ceea ce nu e totuna cu dezinformata.Dupa cum ai putut sa-ti dai seama, eu vorbeam pe proiectul Legii,nu pe varianta Camerei.Intr-adevar varianta adoptata de camera e diferita in unele prevederi de proiectul guvernului, dar mai ramane Senatul.Consideram ca nu are sens sa ma pun pe studiat pana cand legea nu trece si de Senat. Cand va fi final votata o voi citi cu creionul in mana, promit.In rest, te asigur ca, in ciuda dorintei unora, sunt foarte de greu de manipulat,uneori v-ati convins singuri de asta 😉

     Loda

     01/06/2010 at 5:53 pm

    • Loda, ti-am raspuns mai jos.

     Cetatean

     01/06/2010 at 6:02 pm

  • Theo :
   Unde e albul ? 🙂 cel pe care il vad eu la cei pe care ii simpatizez?

   Loda

   01/06/2010 at 5:14 pm

 30. Am o explicatie posibila pentru votul de azi de la Camera pentru CCR. Posibila, repet.

  Ora 13:49: Motiunea intitulata „Progamul Basescu -PDL, curbe de sacrificiu pentru romani”, semnata de 51 de parlamentari liberali, a fost respinsa, marti, de plenul Camerei Deputatilor. Motiunea a fost respinsa cu 143 de voturi impotriva, 130 pentru si 6 abtineri.

  Ora 15.05: Votul din Camera Deputatilor pentru desemnarea unui nou membru al Curtii Constitutionale, dintre Valer Dorneanu – sustinut de PSD – si Mircea Stefan Minea – sustinut de PDL, va fi reprogramat dupa ce presedintele Roberta Anastase a suspendat sedinta. Deputatii si-au dat avizul, la primul vot de marti, pentru Valer Dorneanu (161 de voturi) fata de Stefan Minea (123 de voturi). Votul a fost insa reprogramat, intrucat Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi (168, adica majoritatea din Camera Deputatilor).

  Primul vot: 279 de deputati. Al doilea: 284.

  Baietii de la Putere au plecat o parte (vreo 20 acasa), iar Opozitia a mai adus 14 oameni. Nu i-a adus din prima la vot, ca sa creeze impresia ca doar 130 poate mobiliza. E posibil ca o parte de la Putere sa fi votat cu baietii rosii, insa cert este ca o buna parte din parlamentarii puterii au sters-o la votul pentru CCR. Am mai vazut tactica asta a aducerii deputatilor exact in momentul oportun, dupa ce anterior lasi impresia ca mai multi nu poti aduce. Adormi adversarul. De fapt, cred ca asta a fost si scopul moriunii la Camera impotriva lui Vladescu: perdeaua de fum dupa care pindeau baietii rosi, plus citiva combinatori ascunsi de la Putere.

  Anastase iar a scrintit-o, e prea tinara ca sa isi dea seama cum merg lucrurile. Nu trebuia pusa motiunea prima, ci votul pentru CCR. Amatoare.

  Cetatean

  01/06/2010 at 4:31 pm

  • Errata: Opozitia nu a mai adus 14, ci 18 deputati (psd si pnl au impreuna 148. La motiune au avut prezenti doar 130).

   Cetatean

   01/06/2010 at 4:33 pm

   • prietene @cetatean, daca Dorneanu este numit la CC, eu nu ii mai sustin pe pedelisti. Nu cred ca merita si voi rupe toate ciomegele din dotare sa-i ciomagesc.

    1. Asta nu este coalitie;
    2. Asta nu este Parlament cu majoritate;
    3. Asta nu mai este disciplina;
    4. Asta nu mai este un partid;
    5. Nu mai este un guvern de mult!

    Theophyle

    01/06/2010 at 4:37 pm

    • Aprob pozitiv tot ce ai scris.

     Votul pentru CCR e pe viata si pe moarte.

     Republica lui iliescu trebuie ingropata, asta e oportunitate istorica, daca PDL rateaza, e vinovat de inca 20 de ani de iliescianism.

     Cetatean

     01/06/2010 at 4:41 pm

    • aşa e: extrem de importantă spargerea redutei PSD de la Curtea Constituţionale

     gabhry_el

     01/06/2010 at 4:56 pm

  • Aferim, sau cum ziceau aia despre care umbla vorba: sint turci de aia nu inteleg [romaneste]. Incep sa cred ca astia din PDL sint ingramaditi rau de tot, adica turci. Astia ori nu inteleg ori nu inteleg. Din doua, una. Daca trecea motiunea si trebuia inlocuit Vladescu nu era mare brinza, oricum sint alegeri in 2 ani. Dar postul ala la CC e pe 9 ani si am vazut toti ce putere are CC de fapt. Sau sint destui „sandei” si in PDL care de fapt au si ei nevoie de inca un dinozaur la CC care sa puna lacat pe chestii gen ANI? Ma gindesc la DNA.

   Aha

   01/06/2010 at 4:53 pm

   • Aha, salut 🙂
    Mai daca erau turci gaseam un traducator pentru ei, sunt prosti! Aici e mult mai greu, cu retardati greu sa lucrezi!

    Theophyle

    01/06/2010 at 5:00 pm

 31. Buna ziua!

  Realista si trsta postare TheoPh!

  Vad ca se continua discutiile despre invatamant.

  Stiti ca in noua lege Religia este aproape obligatorie? Nu mai poate fi inlocuita cu alta materie. Asta e o alta „suparare” personala la adresa domnului Funeriu. Cum a putut accepta asa ceva?

  maraco

  01/06/2010 at 4:36 pm

  • maraco, deputatii pot aduce amendamente. Nu toate sunt insa in sensul imbunatatirii legii.

   Cetatean

   01/06/2010 at 4:43 pm

   • Dar s-a opus cineva acestei aberatii?

    maraco

    01/06/2010 at 4:49 pm

    • asta nu stiu…

     Cetatean

     01/06/2010 at 4:53 pm

 32. maraco, salut 🙂
  vezi raspunsul de mai sus pentru @cetatean!

  Theophyle

  01/06/2010 at 4:38 pm

  • Salut ThoPh!

   Imi plac foarte mult relatarile tale de la fata locului!

   Parca cineva aici pe blog zicea foarte bine ca educatia este rezultatul a trei factori: familie, scoala, societate. Ceea ce ai vazut tu azi este influenta societatii fara repere valorice in care traim. Tinerii incearca sa sa adapteze la mediul in care traiesc.

   maraco

   01/06/2010 at 4:47 pm

 33. Cetatean

  01/06/2010 at 4:48 pm

 34. Salut prieteni
  Aud ca magaroii lui Ra2 ar vrea sa intrerupa lucrul la metrou in fiecare zi la ora de virf. Gostelacul mamii lor 🙂 Imi amintesc cu obida de controlorii de zbor americani care au refuzat sa mearga la lucru iar presedintele Reagan in veci fie pomenit, a dat afara 11.000 de controlori de zbor fara dreptul pe viata de a mai lucra pentru stat. Ma rog papagalul de Clinton a anulat masura in 1993.
  Hehehe Ra2 ai norocul sa nu fi in America iar Base sa nu aiba prerogativele lui Reagan 🙂

  Un tanar de stanga

  01/06/2010 at 4:58 pm

 35. PSD-PNL sabotează prin Birourile Permanente asumarea răspunderii pentru ca să se depăşească data în care board-ul FMI ia în discuţie scrisoarea de intenţie a Romîniei şi să constate că „prior actions” au fost luate

  deci, sabotează eliberarea tranşei a 5-a de la FMI

  gabhry_el

  01/06/2010 at 4:59 pm

  • invitîndu-l, de pildă, pe Boc mîine în Parlament pentru… nu ştiu… pentru a-şi motiva sau expune asumarea, probabil

   nici un regulament sau lege nu prevede aşa ceva

   dar băeţii mai cîştigă o zi

   Geoană a mai cîştigat o zi, ieri, cerînd amînarea cu 24 de ore a întrunirii Birourilor Permanente

   gabhry_el

   01/06/2010 at 5:04 pm

  • gabhry_el,
   nu stiu ce trebuie sa mai scriu eu ca sa intelegeti. Astia, adica PDL lucreaza ca niste imbecili, vezi mai sus tot ce se intampla. PSD-PNL va jocurile peste tot si baga stambe cat cuprinde. Basescu sta la cotroceni fumeaza si bea un spritz, noi ne amaram.

   Asa arata politica!

   Theophyle

   01/06/2010 at 5:05 pm

 36. Salutare!
  Cetăţean,
  Acum, după chinurile numirilor pedeliste în CC, se vede mai uşor cât de importantă a fost ordinea etapelor şi evitarea unor motive de încrâncenare(!?). Au ignorat prevederile legii 47/1992 (numirile cu o lună înainte de expirarea mandatelor), între timp s-a tensionat atmosfera, au crescut interesul şi mobilizarea opoziţiei (cel puţin). Prin „cel puţin” se înţelege acum concursul marilor caractere „hotărâte” din UNPR, dar eu am avut în vedere mai mult liniştea şi influenţa tagmei judecătoreşti de la vârf (CSM+ICCJ), cu amânarea discutată de noi în principiu.

  Băşcăliosul

  01/06/2010 at 5:02 pm

  • Inteleg, mister B.

   Problema mea este ca idiotul de Boc si PDL-ul au facut jocurile, nominalizind tirziu oamenii. Cine dracu i-a impiedicat sa o faca cu o luna jumate inainte, mai ales ca Vida ii instiintase?

   Sa mor io, ma bag strateg pentru jumate de an la PDL, as fi mai bun ca Boc.

   Acum PDL plateste aminarea reformei interne. S-a dat liber la criticarea partidului si la jocurile de picioare pina in 2011, intre timp unii incept sa aiba pozitii de fuga. Reforma trebuia facuta la timp, lalairea cu actul guvernamental nu aduce decit pagube mari.

   Cetatean

   01/06/2010 at 5:20 pm

 37. Era de asteptat.

  Cetatean

  01/06/2010 at 5:02 pm

 38. Off topic
  cetăţene, ce zici de asta?
  http://mises.ro/312/

  para

  01/06/2010 at 5:06 pm

  • Para, de acord cu rationamentul si cu tot ce scrie in articol. Nu sunt de acord cu concluzia. Maximalismul etic cerut de autor (nu votez, nu legitimnez statul) va fi mereu folosit in defavoarea omului (nu ai votat, nu contezi). Daca renunti la singura arma pe care o ai, atunci te cindamni singur.

   Una e pozitia etica pe care o inteleg, alta e lupta politica.

   Piate ar trebui meditat mai mult la posibilitatea introducerii dreptului de secesiune si a refuzului de a plati taxe care depasesc un anumit nivel.

   Cetatean

   01/06/2010 at 5:12 pm

  • Articolul e impecabil la nivel filosofic, in schimb esueaza in a propune o solutie reala care sa garanteze ca statul nu ma va strivi, legitimat de votul celor care il mentin in viata si care nu vor sa il boicoteze, ca mine.

   Cetatean

   01/06/2010 at 5:15 pm

 39. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7349912-pas-pierde-post-judecator-curtea-constitutionala-independentii-minoritatile-tradat-favoarea-candidatului-psd.htm

  Votul a fost secret, pe buletine de vot.

  Boc, Anastase, dormiti pe voi, ceapa maii voastre!?

  La suspendarea Presedintelui, psd si pnl au supravegheat votul fiecarui parlamentar, voi nu puteti face la fel?!

  Cetatean

  01/06/2010 at 5:07 pm

 40. Ciobanu Gheorghe
  Drăgulescu Iosif Ştefan
  Dugulescu Marius Cristinel

  ăştia-s pedeliştii care au votat împotriva Guvernului
  toţi din Timiş

  gabhry_el

  01/06/2010 at 5:10 pm

  • PDL-isti sub comanda lui Emil Constantinescu, prieten cu Ion Iliescu, fir-ar! 😦

   Andrei

   01/06/2010 at 5:58 pm

 41. Cine imi poate spune si mie daca maine tre’ sa imi trimit copilul la scoala sau la euronet ?
  S-a terminat greva ?

  luminita

  01/06/2010 at 5:10 pm

 42. a fost vot secret cu buletine

  razvan

  01/06/2010 at 5:10 pm

  • Razvan, asa se face la legi organice sau cineva a cerut asta?

   Cetatean

   01/06/2010 at 5:16 pm

   • din cate stiu nu e secret prin regulament, trebuie sa ceara presedintele de sedinta sau liderul unui grup parlamentar

    razvan

    01/06/2010 at 5:33 pm

 43. Numarul de vocale dintr-un cuvant si mai ales alternanta lor cu consoanele denota foarte multe caracteristici ale unei natii.
  Cei care risipesc sau sar peste vocalele limbii romane nu fac decat sa se intoarca fara voia lor, la gena primara de care se simt mai aproape, ca sa nu zic altfel.
  Faptul ca Udrea vorbeste ca_copilul minune, iar Eba ca Udrea nu-i deloc intamplator….

  Radu Humor

  01/06/2010 at 5:11 pm

  • Radule,
   aiurea. Asta cu caracteristici ale unei natii, este o prostie. Nu exista asa ceva 🙂 Restul chestie de interpretare.

   Theophyle

   01/06/2010 at 5:16 pm

  • Gabryel,
   Doc e mereu acelaşi bun observator al subtilităţilor mediului înconjurător.

   Băşcăliosul

   01/06/2010 at 5:42 pm

 44. Cetatean,
  maine mai e greva sau imi trimit copilul la scoala ?

  luminita

  01/06/2010 at 5:26 pm

 45. Buna ziua la toata lumea!

  La multi ani de Ziua Copilului!!! 😆

  nicole

  01/06/2010 at 5:31 pm

 46. La scoala Liei NU A FOST GREVA! 🙂

  La o alta scoala aflata la 4 strazi distanta A FOST.
  Asa ca, Luminita, nu-ti poate spune nimeni daca maine mai e greva. 😆

  nicole

  01/06/2010 at 5:33 pm

 47. s-au bagat ceva exceptii de neconst. in dosarul voicu, s-ar putea suspenda

  razvan

  01/06/2010 at 5:39 pm

 48. Apropo de „accente” de „cocalarism”: Fata mea, care e numai clasa a III-a, cand ii aude pe cei mai mari decat ea – fie ei alti copii sau adulti, se uita urat si ii imita sau le spune de la obraz ca „nu asa se vorbeste limba romana!”. Uneori, fara sa apuc sa parez, le-a spus ca vorbesc de parca ar fi spalatorii de parbrize de la semafor”. Alteori ii intreaba „ce calificativ ai la Limba romana? Eu ti-as da insuficient”.
  Faza e ca noi si invatatoarea doar i-am/le-am cultivat dragostea pentru limba romana. Ba, doamna invatatoare i-a indemnat sa-i corecteze inclusiv pe parinti daca vorbesc incorect. De exemplu, nu vreti sa stiti ce patesc cand imi scapa „optishpe” in loc de „optsprezece”.
  Deci, anticorpii vin singuri. 🙂

  Eu inca nutresc mari sperante cu generatiile de pana in 12-14 ani de astazi. Si chiar am motive. 🙂

  nicole

  01/06/2010 at 5:40 pm

  • Asta cu uitatul urit la ceilalti, corectatul si acordatul de calficative nerugata, tot de la doamna invatatoare o are ? 🙂 🙂

   Un tanar de stanga

   01/06/2010 at 5:47 pm

   • @Tinere,

    Un copil de 10 ani se uita urat/acuzator la cei care stalcesc limba romana pe care o respecta si o iubeste, asa cum isi iubeste mult tara. Reactioneaza pentru ca i se pare grav ca cei mai mari decat ea/decat copiii cei mici sa vorbeasca incorect.
    Desigur, muncim ca sa invete sa devina diplomata, pentru ca adesea, in lumea oamenilor mari, trebuie sa mascam adevarurile in lumea oamenilor mari.
    Pe de alta parte, o asemenea „palma” data de un copil are mai mult efect decat o tacere asurzitoare.
    Sa nu crezi ca n-am sesizat insinuarea din fraza ta. 🙂

    Sincer, daca ADULTII ar fi mai critici si exemplari cu lumea din jurul lor, poate ca lumea noastra ar arata altfel.

    nicole

    01/06/2010 at 6:00 pm

    • Domshoara,
     lasa domle copilul sa fie copil , ca are tot timpul sa se maturizeze.
     Ti-o spune un tatic cu puradei de freo 33 ani 🙂

     Un tanar de stanga

     01/06/2010 at 6:04 pm

    • scuze, am cateva cuvinte in plus sau minus. daca ma prindeeee… 😆

     nicole

     01/06/2010 at 6:05 pm

    • bre, te-ai tzacanit? crezi ca o pun eu? o reprezinti total aiurea. este o haioasa, nici nu stii ce spui. n-o las io??? EA nu ma lasa ! 😆

     nicole

     01/06/2010 at 6:07 pm

    • oricum, mersi pentru „domshoara”! 😆

     nicole

     01/06/2010 at 6:18 pm

 49. ˝Ma gandesc la Romania dein 2030. 10 milioane ca astia si 5 miloane de tzigani. Ce naiba se intampla ˝

  In 2030 statul cu numele Romania nu va mai exista.
  Probabil ca vor mai fi ramas 10 milioane de romani in tot Universul.
  Insa ei nu vor fi intr-o singura tara.
  Nu se va sti exact cati vor mai fi ramas pentru ca niciodata nu vor mai fi numarati la un loc.

  Ceea ce e bine, nu?.
  Pentru ca a fi numarat la un loc cu altii, fie si intr-o natiune, e de rau.Asa zice dreapta pura.˝Natiune˝ vazut dinspre dreapta pura e colectivist.

  Vazut dinspre stanga pura, ˝natiune˝ e mic burghez.Mai grav, e anti-internationalist proletar.

  ˝Natiune˝ va disparea.
  Viziunea lui Turambar e cat se poate de reala.

  p

  01/06/2010 at 5:42 pm

  • Nici o problema p
   Bulgarii erau un popor care a disparut.Peste ei au venit slavii de sud. Doar numele a ramas . Si kakaia prabliema ? Statul va exista bine mersi dar va fi aici un melting pot de toata frumusetea. 🙂

   Un tanar de stanga

   01/06/2010 at 5:45 pm

   • Nici o problema, asta am spus si eu.
    Natiuni nasc, traiesc si mor.Nu inteleg de unde toata tevatura asta.
    Populatii vor fi, intotdeauna.Natiune, nu.

    p

    01/06/2010 at 5:52 pm

 50. Loda, hai sa o luam babeste.

  1. Faptul ca nu stiai de prevederile citate de mine (CA cu profi 50%, pastrarea titularizarii pentru ei care o au) si ca stiai doar ce se spune la TV arata ca nu erai informata. Un om neinformat e usor de manipulat.Pe fond, nu aveai informatiile corecte, judecai dupa ce ti-au spus altii.

  2. Titularizare: „Eu nu vorbesc de ce deja titularizati, eu vorbesc de principiu. Dar ma intereseaza sa dau un examen national nu unul in care directorul isi aranjeaza pilele”.

  Nu te fa ca nu stii. Acum, la pretransfer e la fel. Nuami pilele au acces. La titularizare, Dumnezeu cu mila. daca pui profii sa dea titularizare pe oras sau pe scoala, si daca cei care evalueaza profii stiu ca un prof bun aduce elevi la scoala sau fugareste, prin cincompetenta lui, elevii d ela ore (finantarea urmeaza elevul), comisia de selectionare va avea interesul sa aiba profi buni. Progfesionalizarea pofilor atrage elevi buni, care atrag finantare. Care CA e sinucigas si vrea sa isi distriga scoala, sa bage pile, in citiva ani ramune fara finantare. La mine in oras sunt invatatori renumiti, parintii se bat sa isi dea odraslele acolo. La fel trebuie sa fie si profii, sa fie cincurenta sa fii la liceul unde sunt profi buni.

  3. Funeriu. Judeci un ministru pentru ca repeta ce spunea o secretara de stat. Irelevant. Politic e o timpenie, insa irelevant pentru dezbatarea noastra. Daca ai ceva sa ii reprosezi la nivel de CV sau de activitate manageriala.

  4. Elevii saraci. De acord, e strigator la cer sa le tai bursele. E asta un argument pentru ca Funeriu s aplece? Nu cred. Poate fac profii cu vechime o cheta si acorda 10% la suta din gradatiile si sporurile lor (luate pe hirtii semnate de inspectorul numit politic) pentru acoperirea burselor neplatite. Ar fi o solutie. Cunosc profi cu 2000 salariu si 30 de ani vechime care urla ca nu le ajunge daca le taie 25%. Profii aia nu zic nimic de burse rurale. Sa le fie rusine, un debutant nu ia mai mult de 800 ron.

  Hai sa nu facem din bursele alea calul de bataie al lui Funeriu, ok?

  5. Depolitizarea. S-ar putea incepe chiar cu ministrii educatiei, madam Cati-eterna prima. Sa i se interzica cumulul de functii si salarii. bSa vireze o parte din bani pentru elevii de la tara.

  6. Marga: „Da, nu ascund, as vrea enorm ca Marga sa redevina Ministrul Educatiei, singurele lucruri bune s-au facut sub ministeriatul sau, din pacate nu a avut timp suficient iar cine i-a urmat a demolat totul”

  Imi pare rau, reciti sloganuri si nu stii ce spui.

  Un ahtiat de putere, rector pentru a treia oara (ILEGAL), incaseaza pe luna sute de milioane, si-a angajat, a scos disciplinele umaniste de la toate liceele care nu erau teoretice si vocationale (sa nu invete logica si filosofie) baietii de la tehnice sau industriale. Un gaunos care nu are decit renumele, am asistat la Cluj la conferinte de ale lui, mesteca o limba de lemn din Habermas de ti se face rau si trece drept folosof.

  Un speriat ca are 64 de ani si nu va mai putea fi rector de la anul. Un politruc cu presa buna. Nu il sustine, ca nu stii ce ceri.

  Cetatean

  01/06/2010 at 5:49 pm

 51. Sorry pentru typos, ma grabeam.

  Loda, daca tot iti place Marga:

  „La alegerile care au avut loc pe data de 30 decembrie [stiu cum s-au desfasurat alegerile: cu universitatea incuiata. Mi-a povestit cineva prezent, prog la Cluj], Andrei Marga a fost singurul candidat. Senatul Universitatii Babes-Bolyai l-a ales rector cu 103 voturi pentru si cu 32 de voturi impotriva. Astfel ca Andrei Marga si-a inceput cel de-al patrulea mandat ca rector. El a ajuns in fruntea universitatii clujene prima oara ca rector interimar, in locul actualului presedinte al Academiei Romane, profesorul Ionel Haiduc, care plecase la studii in Statele Unite ale Americii. Au urmat doua mandate obisnuite de rector, in intervalul 1996-2004. In perioada 1997-2000 [ cica s-a autosuspendat ca rector, dar nu au fost organizate alegerile, UBB a avut conducere interimara 3 ani], Andrei Marga a detinut si portofoliul de ministru al Educatiei Nationale, din partea PNTCD. Treburile curente ale universitatii au fost gestionate atunci de echipa de prorectori, din care facea partea si Nicolae Bocsan. In 2004, Andrei Marga nu a mai candidat pentru postul de rector, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, o persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive. Astfel ca, in anul 2004, rector a devenit Nicolae Bocsan. Andrei Marga a devenit presedinte al Consiliului Academic al universitatii clujene, functie creata ad-hoc.

  Practic, in timp ce Nicolae Bocsan se ocupa de administrarea de zi de zi a universitatii, Andrei Marga a ramas la conducerea academica a institutiei.” (Romania libera, 3 ian. 200*)

  Marga e o Barbuleasca cu barba si pantaloni.

  Iata ce ce urla Marga cind aude de Funeriu:

  Astfel, peste doi ani, cand ii expira mandatul, Marga nu va mai putea ramane in fruntea Universitatii Babes-Bolyai, deoarece:

  – numarul de mandate prin noua lege este limitat strict la doua (chiar si nesuccesive)

  – nicio persoana nu mai poate ocupa o functie de conducere sau administrare la universitati dupa implinirea varstei de pensionare (65 de ani, Marga are 64)

  – se elimina functia de presedinte al universitatii.

  Deci te rog, fara dinozauri ca Marga si ca altii!

  Cetatean

  01/06/2010 at 6:01 pm

  • Sursa citatului. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/andrei-marga-reales-rector-114636.html

   Marga a avut deci 4 mandate de rector si unul de rpesedinte al colegiului academic (!?):

   – unul interimar, de rector
   – doua legale, de rector (din care unul in care s-a autosuspendat, cica, cit era ministru),
   – un mandat de presedinte al colegiului academic
   – si acuma alt mandat mandat de rector.

   O Barbuleasca, un Sandel din Educatie, nici nu mai stii cum sa ii numeri mandatele.

   Cetatean

   01/06/2010 at 6:06 pm

 52. „Judeci un ministru pentru ca repeta ce spunea o secretara de stat. Irelevant.”

  Ba eu as zice ca e foarte relevant. Este imaginea clara si jalnica a politicului dictand performantei :(, iar performanta ciulind urechea supusa la politic.

  De ce naiba s-a apucat sa repete, cand intrebarile erau simple si raspunsurile la fel. Abia se trezise?

  maraco

  01/06/2010 at 6:07 pm

 53. Marga e un ticalos care a facut un mare rau Educatiei. In plus a inventat functia de presedinte de universitate numai ca sa-si puna fundul in continuare pe un scaun tapitat.

  maraco

  01/06/2010 at 6:10 pm

 54. Cetatean :
  Nu mai are rost sa contiuam, pentru ca fiecare ramanem cu parerea lui,cum s-ar zice sunt de acord sa nu fim de acord.Un singur lucru mai vreau doar sa punctez : propunerea ta, cu cedarea a 10% din salariu de catre profesorii cu 30 de ani vechime si 2000de lei salariu mi se pare o ironie inutila.NU EI iau prea mult (si eu, la 34 de ani vechime iau 1947) ci profesorii debutanti iau prea putin; nu e vina profesorilor ca au atat vechime, nici a sotiei tale ca este tanara, si eu am inceput cu 1400 in timp ce colegii care aveau varsta mea de acum, aveau 4 000 !Deci, nu 2000de lei sunt prea multi, ci 800 reprezinta o bataie de joc.Mi se pare neproductiv ca, dupa ce au fost asumtiti privatii impotriva bugetarilor ,parintii impotriva profesorilor, acum sa asumtim si profesorii tineri impotriva celor mai in varsta. Gradtiile de merit sunt foarte putine (5% din numarul total de profesori in fiecare judet, dar la socio-umane se aplica 5 % din totalul profilor de istorie si filozofie, stiu ca am fost in consiliul consultativ de acordare;si nu, nu mi-am facut niciodata dosar pentru gradatie de merit,tocmai pentru ca faceam parte din consiliul respectiv).In rest, despre alte sporuri pe care le-ar avea profesorii pe hartii semnate de inspector, eu nu stiu sa existe, poate stii tu ? deci, ca profesor cu 34 de ani vechime si aproape 2000de lei salariu te asigur ca NU AM de loc sa-mi fie rusine si nici nu imi este .

  Loda

  01/06/2010 at 6:15 pm

  • Loda, nu m-am referit la tine.

   Cei mai vehementi contestatari ai lui Funeriu sunt cei in virsta, cu salarii mari Si la liceu, si la universitate. La astia m-am referit, nu trebuia sa o vezi ca o aluzie personala. Eu si sotia mea ne-am impacat cu ideea, insa cind aud pe cineva cu aproape 2000 ron (liceu) si 8000 ROn (universitate) ca urla ca nu ii ajunge, stiu exact de ce nu il vrea pe Funeriu. De frica distrugerii piramidei in virful careia s-au cototat.

   Pe fond nu mi-ai raspuns insa. Marga, CA, depolitizare, etc.

   Ramine cum am stabilit. Tu continui sa crezi ca Marga e cel mai bun si ca oricine e preferabil lui Funeriu, iar eu il apar pe Funeriu. Fiecare cu durerile lui ;-(

   Cetatean

   01/06/2010 at 7:13 pm

   • Cetatean :
    Ai vazut ca am realizat ,,consensul „? 🙂 Ei, de-ai fi tu seful partidului de guvernamant si eu seful opozitie sa vezi ce repede am face consensul 😉

    Loda

    01/06/2010 at 7:39 pm

 55. prostia nu are limite, retardul ala de hoara mai nou e si patron al artelor (pe banii statului, of course):
  http://www.ziare.com/marcel-hoara/stiri-marcel-hoara/marcel-hoara-da-200-000-de-euro-pe-o-pictura-pentru-biserica-din-rovinari-1019250

  razvan

  01/06/2010 at 6:21 pm

 56. Buna seara,
  On topic: am doua fete si confirm o parte din ce spune Theophyle, in sensul ca fata mea cea mare citeste la hectar, adica mult si dupa ureche pentru ca este la varsta cand nu accepta sfaturi. Este la filologie si trag sperante de mai bine.
  Cea mica e certata cu citititul dar, cum o copiaza pe sora ei mai mare, deja da semne ca o sa se schimbe.
  Despre comunicare, insa, e boala grea: asa se pierd in amanunte ca nu stii de unde au plecat si unde vor sa te duca.

  Of topic:
  – pentru cei care-l condamna pe Funeriu. Puneti mana pe carte si cititi „Cele 17 legi ale muncii in echipa” de John Maxwell, apoi veniti cu critici ca de ce i-a suflat consilierul la conferinta de presa. Cum e o carte scrisa de un preot, ma astept ca unii comunisti sa nu o citeasca. In rest 100% de acord cu @Cetatean.
  – cei trei parlamentari de la PDL care au votat cu opozitia trebuie spus ca sunt fosti taranisti, sub ascultarea lui Emil Constantinescu, cel mai bun prieten al lui Iliescu: „conserve” ce se activeaza la nevoie. Unul e Dragulescu, un fel de Marga la UMF Timisoara, cel cu alimentatia rationala pe timpul lui Ceausescu si fost ministru al sanatatii in guvernarea CDR-ista. Ceilalti doi sunt pocaiti (ca multi PDL-isti timiseni) si cu afaceri imobiliare in zona. Mai sus am pus cateva date despre ei.

  Andrei

  01/06/2010 at 6:28 pm

  • „Off topic”, scuze!

   Andrei

   01/06/2010 at 6:29 pm

   • Merci, Andrei 🙂

    Cetatean

    01/06/2010 at 7:13 pm

 57. Radule mama draga!

  Manelistii vorbesc cel mai consonizat din toti romanii… din cite imi amintesc despre consoana „h”

  {cut&Paste}

  „h” – fricativă glotală surdă, ca în ham, rahat, realizată şi ca alofonele

  Ori , balaoachesii vorbeasc cu
  h” cam pe la toate colturile ! ca ei o considera vocala si de aia vocalizeaza cel mai mult cind sunt prinsi la furat….

  canadianul

  01/06/2010 at 6:32 pm

 58. CSAT se convoaca de catre Basescu.

  Legea CSAT (LEGEA nr. 415 din 27 iunie 2002), art. 6.al (1) „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar”.

  Presedintele CSAT e Basescu, art. 5. al 1)

  Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

  Geoana nu are nici o prerogativa pentru a cere aviz CSAT. Nu exista nimic care sa il oblige pe Basescu sa convoace CSAT. Daca il convoaca, intr-o zi se rezolva.

  Cetatean

  01/06/2010 at 7:18 pm

 59. Teodor Maries vrea sa ia certificatul de revolutionar lui Ion Iliescu, lui Petre Roman, plus la 2000 de actuali si fosti militari. Pe baza documentelor desecretizate de ministrul Oprea. Bani la buget pentru ca trebuie sa dea facilitatile primite inapoi. 😆

  Uite asa ajuta PSD tara sa iasa din criza 🙂

  Andrei

  01/06/2010 at 7:20 pm

 60. Salut
  157 comentarii pina acum .
  Voi convoca CSAT pentru a analiza situatia ! 😆

  Stefan A.

  01/06/2010 at 7:26 pm

 61. CSAT a decis prin vot liber: Dictatorul are dreptate! 😛

  Cetatean

  01/06/2010 at 7:36 pm

 62. Buna seara,
  n-am mai scris de vreo saptamana desi va citesc cu interes. Sunt prea dezolat de ceea ce se intampla incat nu mai am cuvinte si nici vreo iesire nu mai vad.
  Cu vreo doua -trei flori nu se mai face primavara.
  Dar acum am auzit la Vox un citat de pe blogul lui A. Nastase(pe care nu l-am citit in viata mea) prin care incearca sa justifice faptul ca fiu-sau si -a desenat zvastica pe mana la o petrecere la scoala din Elvetia unde isi face studiile.
  Ceea ce m-a revoltat a fost faptul ca printul Dimitrie Sturza i-a acordat bursa, dat fiind faptul ca beizadeaua era agresata de colegii din Romania in
  legatura cu dosarele tatalui!
  Ce mama dracu de legaturi sunt intre printul Sturza si A. NAstase? Nu putea ajuta un copil sarac , bun la invatatura?
  Probabil ca Nastase l-a ajutat pe Sturza in afaceri si recuperarea de averi.
  Mi-e scarba!

  cedric

  01/06/2010 at 8:03 pm

 63. Buna Seara, la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  01/06/2010 at 8:31 pm


Comentariile sunt închise.