Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 17 Mai

Bună dimineata intr-o zi de luni, inceput de saptamana.  Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  10°C, si o maxima termica de  12°C. In cea mai mare parte noros. Burnita si rece.   Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4.1814  RON (+0.0029 RON); 1 USD = 3.3633  RON (+0.0424); 1 EURO = 1.2432 USD; (-0.0150). Leul pierde putin in fata monedei unice si mai mult in fata dolarului american. Euro pierde in fata dolarului american. În raport cu francul elveţian, leul s-a depreciat la 2,9646 lei/CHF, de la 2, 2.9814 lei/CHF. Moneda unica europeana a scazut astazi la cel mai mic nivel in fata dolarului din ultimii patru ani, iar bursele asiatice au avut pierderi importante,  pe fondul ingrijorarilor privind criza datoriilor tarilor europene. La jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, bursa din Tokyo pierdea 1,98%, cea de la Sydney cobora cu 2,82%, la Shanghai actiunile au scazut cu  2,60%, la Hong Kong cu 2,47%, la Taipei 2,20% si la  Bombay cu 1,57%. Nu este bine ce se intampla, nu este bine de loc.

CES (Consiliul Economic şi Social), din care fac parte reprezentanţi ai guvernului, sindicatelor şi patronatelor, va decide astazi dacă dă sau nu un aviz favorabil pachetului de măsuri de austeritate convenite de guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Vlădescu a afirmat că guvernul trebuie să reducă cheltuielile pentru a coborî deficitul bugetar de la un nivel potenţial de 9,1 la sută la 6,8 la sută din PIB şi că, de fapt, statul nu rămâne cu nişte bani în plus prin aceste măsuri, ci doar se îndatorează mai puţin.

Printre măsurile avute în vedere de autorităţi figurează reducerea salariilor în sectorul public, reducerea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj. Confederaţiile sindicale vor ca reducerea de 25 la sută a veniturilor salariale să nu fie calculată pentru fiecare bugetar, ci pentru întreg fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a fondului de prime, inclusiv prin acordarea de concedii fără plată şi prin disponibilizări.  O altă solicitare a partenerilor sociali este aceea ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie diminuate. (Sursa: AGERPRES)

Cate odata iti vine sa te palmuesti singur. Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor cabinetului său să îi demită „fără somaţie” pe şefii din subordine care nu combat evaziunea fiscală. Solicitarea a fost formulată în reuniunea de sâmbătă a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, din care fac parte reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Internelor, Justiţiei, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Parchetului General.

Nu poţi cere oamenilor reduceri de salarii şi pensii şi să accepţi în continuare evaziunea. Evazioniştii nu plătesc pensii şi dacă autorităţile nu îşi fac datoria, înseamnă că statul este pus în pericol. Vă cer să–i schimbaţi fără somaţie pe cei care nu aplică programul Guvernului împotriva evaziunii fiscale, nu avem timp să mângâiem pe creştet. Cine nu aplică programul Guvernului pleacă„, a spus Boc miniştrilor, în faţa presei. Pana acum ce naiba au facut? Este premier de aproape sase luni in ultima varianta, de ce naiba nu a facut-o pana astazi. Vorbinm vorbe. Mai mult aici.

Inca o caracatita a fost dezvaluita in ultimele zile. Fostul director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Daniel Drăgan a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare, pentru o retrocedare ilegală. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs. În schimb, în hotărârea de condamnare a lui Drăgan magistraţii scot la lumină un adevărat mecanism de fraudare a statului, girat la cel mai înalt nivel în interiorul unei agenţii guvernamentale. Ca preşedinte al ADS, Daniel Drăgan a emis pe 26 iulie 2007 o decizie prin care acorda, în compensare pentru un imobil ce nu se putea retroceda în natură, lui Constantin Nicolaide un teren în suprafaţă 147,14 ha, aproape de Bucureşti, în comuna Popeşti-Leordeni.  Cati din astia mai sunt? Cati?

De mai bine de o săptămână trebuia să se ştie numele celor trei care-i vor înlocui pe judecătorii al căror mandat expiră pe 7 iunie. Problema nu se află însă pe agenda politicienilor.  Cele două Camere ale Parlamentului şi Preşedinţia au încălcat Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, în condiţiile în care actul normativ obliga să-i fi desemnat deja pe cei trei noi judecători. Potrivit Legii nr. 47/1992, „numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor”. Cum mandatele lui Ioan Vida, Nicolae Cochinescu şi Petre Lăzăroiu expiră pe 7 iunie, rezultă că ar fi trebuit să ştim deja care sunt noii judecători constituţionali. Mai ales că CCR a avertizat încă din 16 martie, în scris, asupra datei  de expirare a mandatelor. În cazul celor două Camere, Birourile Permanente au luat act, dar procedura nu a fost demarată, deoarece liderii grupurilor parlamentare nu au căzut la o înţelegere. Cine  naiba mai are nevoie de justitie in tara asta? Clasa politica in totalitatea ei isi bate joc de cei care i-au ales. Nu exista pentru ei nici lege si nici ordine. Mai multe, aici.

Problemele in Europa continua. Spania şi Portugalia au anunţat săptămâna trecută programe dure de austeritate bugetară. Acestea ar fi necesare pentru a putea beneficia, la nevoie, de pachetul de asistenţă financiară de urgenţă, elaborat de UE şi FMI. Împreună, cele două instituţii sunt gata să pună la dispoziţia ţărilor cu probleme o sumă fără precedent, de 750 de miliarde de euro.

O altă ţară cu probleme, Irlanda, aplică deja de doi ani planuri de austeritate bugetară. Salarii mai mici şi impozite mai mari sunt la ordinea zilei şi în această ţară. În următorii doi ani, Dublinul vrea să economisească în total încă şase miliarde de euro. În pofida tuturor măsurilor, statul irlandez a acumulat datorii noi în acest an de 11,6 procente din BIP.

Chiar dacă moneda euro a înregistrat în ultimele zile cel mai scăzut curs în comparaţie cu dolarul american din noiembrie 2008, şeful celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, Josef Ackermann, a declarat într-o dezbatere televizată că nu îşi face prea mari griji privind evoluţia monedei unice.

Ackermann se teme însă că Grecia nu-şi va putea plăti datoriile masive acumulate. Ackermann crede că Spania şi Italia vor putea fi stabilizate prin pachetul de asistenţă UE-FMI, dar în cazul Portugaliei va fi mai greu. Josef Ackermann nu recomandă însă renunţarea de către creditori la o parte din sumele datorate de aceste ţări. Această măsură trebuie adoptată în ultimă instanţă, spune şeful Deutsche Bank. (Sursa : DW)

Grecia ar putea acţiona în justiţie mai multe bănci de investiţii din Statele Unite. Iată ce a declarat premierul de la Atena, George Papandreou, într-un interviu la CNN. Prim-ministrul grec acuză mai multe instituţii bancare americane că ar fi contribuit la producerea crizei economice profunde în care se află statul elen. Papandreou a mai afirmat că decizia privind acţionarea în instanta a băncilor americane va fi luată după încheierea unei investigaţii a parlamentului elen privind cauzele criza. „Nu aş exclude că am putea apela la astfel de acţiuni„, a declarat Papandreou într-un interviu acordat CNN, răspunzând unei întrebări privind rolul băncilor americane în criza datoriilor de stat. Interviul a fost înregistrat joi şi este programat pentru difuzare duminică, notează Bloomberg. Toata lumea este de vina, numai grecii sunt inocenti. Dupa Germania a venit randul Statelor Unite. (Sursa:CNN)

Written by Theophyle

17/05/2010 la 8:55 am

58 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata si aici! 🙂

  Am lasat un raspuns pentru Casandra la finalul postarii despre Popper si Bloom. Cam lung, dar, din pareta mea, concluziv. Nexus argumentativus consta, ca orice problema legata de stat si de economie, in mecanismul de creare a monedei. Daca prietena Casandra reuseste sa inteleaga cum apare si care este rolul monedei, va inteleg si ca statul asistential, vesnic in deficit, sta sau cade odata cu moneda fiduciara. Problema structurala a capitalismului actual nu este, prin urmare, faptul ca niste baieti destepti numiti corporatii si golden boys muta bani de la stat (care ar trebui sa ajute cu ei categoriile defavorizate), ci faptul ca insusi statul muta valoare de la oameni in conturile lui, prin moneda fiduciara emisa de bancile centrale si speculata de corporatii. Problema profunda nu e ca „undeva pe traseu se fura bani”, ci ca intregul traseu de impozitare a unora pentru a distribui la altii e o schema generalizata de furt calificat. Mai mult, traseul de creare a monedei si de distribuire a ei in societate e un furt urias, prin inflatie.

  Revin deci la subiectele zilei.

  Cetatean

  17/05/2010 at 9:17 am

  • Buna Dimineata! 🙂
   Am citit toate postarile voastre inclusiv ultimul tau raspuns. Cred ca Casandra, confunda simptomele cu boala in sine. Din nefericire ea nu poate sa depaseasca conditia doctrinara. Sper ca noi vom putea pana la urma sa urnim ceva 🙂

   Theophyle

   17/05/2010 at 9:21 am

   • Salut!

    „…Casandra, confunda simptomele cu boala in sine”.

    Si eu cred la fel. E bine intentionata, insa nu isi da seama care e sursa primara a bolii si aplica un tratament gresit, care inrautateste boala.

    Cetatean

    17/05/2010 at 9:30 am

  • Salut @All
   Poate Cetatean vrea sa se uite si la alte opinii:

   http://www.senat.fr/basile/visio.do?id=r867348_27&idtable=r867297_25|r866893_12|r867348_27|r868530_15|r866839_15|r867346_9|r866963_8|r867381_24&_c=marini&rch=gs&de=20090517&au=20100517&dp=1+an&radio=dp&aff=sep&tri=p&off=0&afd=ppr&afd=ppl&afd=pjl&afd=cvn&isFirst=true

   Pupaza din tei

   17/05/2010 at 12:17 pm

 2. ‘Neata si o saptamina buna tuturor!

  O gramada de iresponsabili in Europa lipsiti de curaj politic, si la stinga si la dreapta, care au incercat sa intretina o „bunastare/welfare suedez cu impozite americane”.

  O sa ne fie noua dor de CCJ curind… Cine mai crede ca problemele din Romania sint legate doar de competena?

  P.S.
  Am auzit de un nou documentar despre Berlusconi care explica citeva ceva despre scoala italiana de manipulare politica
  „Draquila”

  Tio

  17/05/2010 at 9:23 am

  • Deputatul PDL, Sever Voinescu, discuta online cu cititorii HotNews.ro luni, de la ora 12.00. Loc de intrebari?

   Tio

   17/05/2010 at 9:30 am

   • Da @Tio intreba ce se intambla cu „greii” PD-L, si de ce Videanu este de neinlocuit la Economie ca tot nu face nimic decat gafe.

    Theophyle

    17/05/2010 at 9:41 am

    • Impresia mea e ca „saracul” Voinescu e cel tolerat, tolerat pt a simula ceva diversitate 😉

     Tio

     17/05/2010 at 9:46 am

  • Tio Buna Dimineata!
   Statul Social a murit acum il ingroapa, in cateva lunui parastasul. Vor trebui sa recunoasca mai devreme sau mai tarziu. Politicienii europeni sunt la fel de lasi ca peste tot.

   Birocratia de la Bruxelles a ingropat Europa.

   Theophyle

   17/05/2010 at 9:32 am

 3. „Ackermann se teme însă că Grecia nu-şi va putea plăti datoriile masive acumulate.”

  Dumnezeule mare, insa cum sa le plateasca ,cind datorii noi sunt acoperite cu datorii vechi, iar moneda este o moneda-datorie?

  Pentru ca grecia sa plateasca datoria, ar trebui ,prin absurd, ca banii care i-au venit acum sa nu ii fie imprumutati, ci dati, daruiti. Insa cine sa ii daruiasca, cu titlu gratis? BCE-ul! De ce nu poate BCE-ul sa i idea gratis? Pentru ca doar moneda fiduciara nu este decit o bucata de hirtie pe care scrie X Euro. Costa asa de mult tiparnitele si curentul electric, cerneala, spatiul de stocare 😉 ? Nicidecum! Insa e in natura monedei fiduciare sa fie tiparita si sa fie data ca datorie: eu iti dau 100 Euro, spune BCE-ul, tu imi dai inapoi 110, din care cei 10 sunt dobinda. Presupunind insa ca Grecia ar fi primul client al nou infiintatei BCE, si ca cei 100 de euro ar fi prima sarja d ebani tipariti, de unde Dumnezeu sa mai ia Grecia cei 10 euro in plus pentru plata dobinzii, din moment ce doar BCE-ul poate tipari bancnota euro? Prin urmare, Grecia ar putea plati toti cei 100 euro, in aceasta situatie imptetica, insa ar ramine mereu indatorata cu cei 10 reprezentind dobinda. Vorbim deci de moneda ca datorie. http://www.youtube.com/watch?v=rk9rdG2jdbo

  Euro este o meda fiduciara, care indatoreaza pe cei ce o folosesc.

  Grecia nu va palti niciodata sdatoria, cum nu vor palti niciodata nici o datorie statele care folosesc moneda fiduciara. Insa vor continua sa imprumute moneda fiduciara pentru a-si plati datiriile vechi si tot asa, pina cind…. castelul din carti de joc se va prabusi.

  Cetatean

  17/05/2010 at 9:28 am

  • Cetatean, lumea se va reintoarce la Aur. Cred ca au inteles ca manipularile nu mai merg. Intr-o lme de hartie, cand nu exista incredere, povestea se termina.

   Theophyle

   17/05/2010 at 9:33 am

   • Theophyle,

    Moneda ca credit. Hirtia fiduciara ca semn al increderii ca ea reprezinta ceva real. Cindva, era acoperirea in aur. Acum, nu mai este decit puterea statului de a scrie pe ea „singur mijloc de plata acceptat”.

    Dar daca nu mai am incredere in ea, nici o inscriptie nu e de ajuns pentru a o restabili. Toate dezastrele economice moderne se datoreza acestei monede-incredere.

    Pentru cei nefamiliarizati cu puterea etalonului aur si cu etapele distrugerii lui de catre stat, o scurta prezentare in romana:

    http://www.ecol.ro/content/aurul-realitatea-dincolo-de-mit#comment-929

    Pentru a va deschide gustul: „Etalonul aur clasic (aur-monedă) avea drept caracteristici principale definirea unităţii monetare (dolar, liră, franc, leu) în uncii sau grame de aur, posibilitatea baterii monedelor de aur fără aplicarea seniorajului (monopolului statului), posibilitatea topirii libere şi nelimitate a monedelor, asigurarea liberei interconvertibilităţi a monedelor de aur şi a celorlalte tipuri de bani la parităţile stabilite şi permisiunea comerţului liber cu aur. Toate aceste calităţi duceau, în opinia economiştilor clasici, la crearea unui mecanism automat de reglare a balanţei de plăţi”.

    Cetatean

    17/05/2010 at 9:42 am

 4. Luminita, buna dimineata aici! 🙂

  Problema mea si a Casandrei este sa diagnosticam corect nu doar o stare de fapt, ci mai ales cum a fost ea pozibila si ce o intretine. Avem multe idei comune, insa eu sustin ca doctrina profesata de ea este tot o parte a bolii originare, anume erodarea continua libertatii oamenilor de catre state (prin moneda fiduciara, impozitare, dreptul de a redistribui bogatia si incercarea de a reglementa, prin lege, relatiile de iubire si intr-ajutorare dintre oameni).

  Cetatean

  17/05/2010 at 9:36 am

 5. Buna dimineata , Cetatean !
  O saptamana buna tuturor !

  Cetatean,
  eu am inteles de la fiecare dintre voi doi ceea ce ati vrut sa exprimati.
  M-am ferit sa dau verdicte de genul „el/ea are dreptate „.
  Dialogul in sine este interesant si captivant.
  Rar am mai avut rabdarea de a citi cu atentie postari atat de lungi ca ale voastre.
  Si va admir elocintza.

  luminita

  17/05/2010 at 9:41 am

  • luminita, Buna Dimineata!
   Asta se numeste civism. Nimeni nu injura, nimeni nu jigneste toata lumea are argumente care sunt puse pe masa am incredere in astfel de oameni. 🙂

   Theophyle

   17/05/2010 at 9:43 am

  • Luminita, multumim amindoi. Uneori argumentatia se lungeste din dorinta de a explica mai bine si de a fi mai concis 😉

   Cetatean

   17/05/2010 at 9:44 am

   • Cetatean,
    „si de a nu fi neaparat concis” cred ca ai vrut sa spui.
    „Concis” presupune a nu folosi prea multe cuvinte ca sa te faci inteles.
    (m-am trezit devreme azi si am baut doua cafele tari 😆 )

    luminita

    17/05/2010 at 10:32 am

 6. Un sfat de speculator: vindeti euro, cumparati altceva 😉

  (hahaha, creez si panica pe burse, daca mai era nevoie!)

  Cetatean

  17/05/2010 at 9:46 am

 7. Legat de problema valorilor si de fundamentele imanente sau nu ale moralei, si, cu bataie mai lunga, de problema filosofica a naturii umane, o referinta gasita prin intermediul Hotnews:

  http://smartwoman.hotnews.ro/copiii-mici-fac-diferenta-intre-bine-si-rau-si-sunt-dispusi-sa-ia-justitia-in-propriile-maini.html

  PS un fel de epilog la discutia mea cu Casandra, care se poate prelungi intr-o discutie filosofica despre natura umana si resorturile formarii si mentinerii societatii.

  Cetatean

  17/05/2010 at 9:54 am

  • Astia mici au mai mult sens al dreptatii decat parintii lor. Pacat ca copiii astia cresc mari 😦

   Theophyle

   17/05/2010 at 10:03 am

   • Asa e, pacat ca propaganda ideologica le spune ca binele si raul sunt interschimbabile, depinde din care sistem politic privesti 😦

    Cetatean

    17/05/2010 at 10:08 am

 8. Theo

  individul este atît de imbecil încît se dă singur de gol. Iată:
  „Nu poţi cere oamenilor reduceri de salarii şi pensii şi să accepţi în continuare evaziunea”.

  Aici, Boc recunoaşte clar şi cu cuvintele lui că a acceptat evaziunea!!!

  rahoveanu

  17/05/2010 at 9:59 am

  • @raho, salut. Am vazut pentru asta am postat fragmentul. Chiar nu mai inteleg ce se intampla, traim intr-o tara a absurdului total 😦

   Theophyle

   17/05/2010 at 10:02 am

 9. Ma duc si eu prin targ pentru o ora doua sa vad cum stam cu „rascoala” lu’ peste. Astazi sunt mamicile. Sa vedem cum stam cu fetele din opozitie 🙂

  Theophyle

  17/05/2010 at 10:05 am

 10. Buna dimineata !
  „Cate odata iti vine sa te palmuiesti singur.”

  Mie imi vine, mai degraba, sa ii palmuiesc pe cei carora le-am dat votul, adica pe :
  Boc – o marioneta caraghioasa, cu accente tragi-comice;
  Ministrii – o clica de impostori lacomi, de fanfaroni impotenti, o buna reflectare a continutului sintagmei „stat clientelar”;
  Presedintele – inca un tip care ne spulbera sperantele, pe cale de a fi „infrant de sistem” (desi n-o recunoaste), coplesit pana la urma de interese/orgolii marunte.

  Ma abtin cu greu de la alte comentarii, asa ca prefer sa raman pe margine…

  Tzepelica

  17/05/2010 at 10:07 am

 11. Cetatean,
  eu cred ca UE s-a nascut intr-un laborator ca urmare a unor experiente facute pe soareci.
  Nici o constructie nu se poate baza pe un experiment nefundamentat decat printr-o moneda unica continentala atata timp cat fiecare stat isi are propria politica fiscala , propriul standard de salariu minim garantat , propriul „etalon” in ceea ce priveste raportul „venituri obtinute din munca versus costuri de trai „.
  In RO s-a trecut rapid la preturi si costuri ca in Occident la orice produse si servicii (alimente, electronice, auto , telefonie, internet, combustibili , chirii , impozite pe proprietate etc )
  desi veniturile celei mai mari parti a populatiei nu depasesc cateva sute de euro fata de cateva mii de euro in tarile UE.
  Eu mai cred ca toate guvernele care s-au perindat la conducere de 20 de ani nu au avut o viziune pur economica si realista asupra structurii functionale a economiei producatoare de venituri si nu doar de cheltuieli pentru nesufocare ,
  nu s-au concentrat pe aducerea de plus valoare ci mai mult pe mentinerea unui modus vivendi pagubos in inertialitatea lui.
  Stiu ca suntem prinsi pana la gat in criza mondiala dar la noi nu se intrevede nici o minte luminata , niciun ministru sau om politic/de stat care sa aiba macar o singura idee buna sau rea despre cum sa impingem tara asta inainte .
  De aceea sustin ca daca n-avem specialisti atunci sa-i importam.
  Ceea ce ne transmit guvernantii in ultima perioada , prin viu grai sau subliminal,
  este ca nici ei nu stiu ce sa faca .
  Decat un nou experiment pe cocoasha poporului.

  luminita

  17/05/2010 at 10:07 am

 12. Theo

  fi cu băgare de seamă! Unele suferă de sindrom postnatal şi să nu te trezeşti în cap cu vre-un pampers folosit. 🙂

  rahoveanu

  17/05/2010 at 10:12 am

 13. Luminita, eueropenii sunt soarecii pe care s-a facut experimentul. De fapt, experimentul acum are loc, politicienii au trecut direct la implementarea teoriei lor idioate despre bunastare si fratietate, intr-o economie sociala de piata sprijinita pe o moneda fiduciara. Vezi art. 2 din Tratatul de la Lisabona.

  La noi, Dumnezeu cu mila. Noi avem de 20 de ani economie sociala de piata, de cind nea Nelu a decis ca e prea greu in capitalism pentru noi, sa mai stam o tura intr-un socialism cosmetizat.

  Cetatean

  17/05/2010 at 10:13 am

 14. Mergi cu bine, Theophyle!

  Cetatean

  17/05/2010 at 10:15 am

 15. Traiasca trasferul de tehnologie si de bogatie europeana catre Rusia, in scopul „modernizarii statului de drept” rusesc.

  Traiasca parteneriatul socialist dintre Ue si Rusia 😦

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/parteneriat-ue-moscova-pentru-modernizarea-rusiei-186763.html

  „Să fim sinceri. Este mai de­­grabă un transfer uni­­direc­ţio­nat. Bineînţeles că ei vor fi ­beneficiarii. Nu suntem naivi. Dar este în interesul nostru ca Rusia să se modernizeze”, a explicat un diplomat european pentru EUObserver”.

  Europa asta a birocratilor merita cu prisosinta sa crape.

  Cetatean

  17/05/2010 at 10:28 am

  • @Cetatean,
   Sau sa se „civilizeze”… Europenii cred ca in procesul asta Rusia va capata reflexe si institutii europene. Ca Rusia va avea iesi cu o „schimbare de sex” din procesul asta. Asta vara sa vrea sau fara sa stie 😉
   Si mai ales…ca nu vor lua in colimator propriile investitii 😉

   Tio

   17/05/2010 at 10:39 am

   • Europenii cumpara de fapt bunavointa si materiile prime ale Rusiei. Niste idioti. S-au suparat degeaba ca nu le cumparam avioanele lor si ca ne ancoram politica de securitate de cea a SUA, dar cum naiba sa ai incredere in europeni cind fac timpenii ca asta?

    Cetatean

    17/05/2010 at 10:43 am

    • Mercantilism, pragmatism si compromis (in sensul pozitiv). Totul impus de o realitate destul de dura. Asta scapa politicienilor romani… si voua aici pe blog(principii vs pragmatism; teorie vs practica).
     Cum crezi ca e bunastarea aia europeana intretinuta? Plus ca oamenii de afaceri sint relativ autonomi. Se greseste cind se asuma ca Merkel poate odona cuiva sa faca sau sa nu faca afaceri in Rusia sau Romania.

     Tio

     17/05/2010 at 10:57 am

   • Nu te iluziona vorbind de pragmatism, e alt nume pentru calcule politice si electorale. O conducta ca North Stream intre Germania si Rusia are gir politic si garantii guvernamentale, chiar daca, aparent, capitalul e privat.

    Cetatean

    17/05/2010 at 11:08 am

 16. http://www.zf.ro/eveniment/pentru-prima-data-apar-date-despre-un-grup-de-bugetari-speciali-secretele-bugetului-260-000-de-paznici-consuma-40-din-fondul-public-de-salarii-6125333/

  Astea da cifre! Aflam si noi cine si cu ce pret ne protejeaza. Nu ma refer la SRI, care are atributii legale, ci la celelalte structuri, penetrate de alde Voicu-Vanghelie.

  pentru doar 19% din numarul total de bugetari statul cheltuie 4 miliarde de euro, adica 36% din bugetul alocat salariilor din sistemul public. Cele 4 miliarde de euro cheltuieli salariale anuale inseamna cheltuieli lunare de 330 milioane de euro, adica un venit mediu net de circa 2.700 de lei pentru fiecare din acesti 260.000 de angajati speciali„.

  Macar daca si-ar face treaba toti si ar ajuta la prevenirea si combaterea infractionalitatii si la apararea statului de drept!

  Cheltuielile cu serviciile sunt mai mari decit cele cu invatamintul si sanatatea! halucinant! Au ajuns astea care apara, cica, statul de drept, sa coste mai mult decit serviciile vitale ale statului!

  „In invatamant, unde lucreaza 360.000 de bugetari, adica profesori si personal auxiliar, cheltuielile totale ale statului cu salariile sunt de circa 2,7 mld. euro, in timp ce pentru cei aproximativ 260.000 de angajati din sanatate sunt cheltuite fonduri in valoare totala de 1,9 mld. euro”

  Deci: 260.000 de speciali = 4 miliarde de euro.
  360.000 invatamint = 2,7 miliarde de euro
  260.000 sanatate = 1,9 miliarde de euro.

  Mai e ceva de comentat?

  Cetatean

  17/05/2010 at 10:36 am

  • Salut. Este dar asta e un loc civilizat. E realmente halucinant.

   Dan Selaru

   17/05/2010 at 11:34 am

   • Buna, Dane!

    Sper ca ai vazut si documentul PNL care va fi prezentat azi in CES. Prea tirziu pentru „investitii”, dupa ce au marit aparatul bugetar si pomenile electorale in 2007-2008, acum nu mai au de unde lua bani pentru investitii.

    PNL aluneca pe panta unei social-democratii de facto, cosmetizata ca liberalism.

    Cetatean

    17/05/2010 at 11:40 am

    • E inutil in situatia data. Daca faceau asta la 1 ianuarie 2008 acum nu mai eram in criza. Dar noi duduiam si Tariceanu ne trimitea sa cumparam case in US.

     Dan Selaru

     17/05/2010 at 12:03 pm

 17. Via blogul lacoltulstrazii, proiectul PNL entru scoaterea Romaniei din criza care va fi prezentat azi in CES. Redactat personal de Vrujan, sub dictarea lui Crin 😉

  http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2010/05/17/programul-anticriza-al-pnl-bun-dar-nu-se-aplica/

  Linkul spre textul original in cuprinsul analizei.

  Cetatean

  17/05/2010 at 11:37 am

 18. iar trebuie sa revin, prezentarea lui cetatean este din nou incorecta.
  citez:
  „Unul din cinci bugetari lucreaza la Interne, servicii secrete sau Aparare. Cei 260.000 de bugetari „speciali” consuma 4 mld. euro anual, adica aproape 40% din cheltuielile cu salariile in sistemul public. ”
  deci e vorba despre armata si politie in primul rand.
  serviciile speciale sunt in mod cert prea numeroase si prea bine platite.
  a asimila insa armata si politia cu serviciile speciale este o dovada de neatentie ptr ca nu-l pot acuza pe cetatea de rea credinta.
  rog mai multa rigoare, dati apa la moara cringionistilor si altor categorii de isterici.

  estu

  17/05/2010 at 11:38 am

 19. estu, citatul dat de tine nici macar nu l-am dat eu. Eu am citat altceva. Vezi mai sus.

  Nu am asimilat armate si politia cu serviciile speciale, am vorbit doar de „servicii” si „structuri penetrate de Vanghelie”. Stiu sa fac diferenta.

  Problema e insa in cifre. Serviciile (tout compris) maninca mai mult decit educatie sau sanatatea. Nu e normal, mai ales avind in vedere cum functioneaza.

  Cetatean

  17/05/2010 at 11:46 am

 20. Corect. Am vrut sa precizez ca sint si exceptii.
  Asa e dar politicienii nu fac doar promisiuni de pomana. Le mai si onoreaza. Nemtu judeca (si voteaza) cu portofelul.
  O demonsteraza si scrisoarea de acum citeva zile:da, avem principii, va intelegem, „va vedem” dar v-am facut cadou 9000 de euro….

  Romanii nici nu-si imagineaza ce eforturi au facut/fac nemtii sa uite razboaiele si vina lor.
  Dar ce crezi ca le spune Merkel la nemtii cind benzina ajunge la 2-3 Euro? Sau factura de curent la 3-500 euro pe luna? Si toata energia aia necesara pt economia germana de unde sa vina? Ce se intimpla cu competitivitatea germana daca ai +15% cheltuieli mai mari la energie? Interzici IG Metall?

  Tio

  17/05/2010 at 11:54 am

  • Mesajul de mai sus e pt @Cetatean

   Tio

   17/05/2010 at 11:56 am

   • Tio, „Dar ce crezi ca le spune Merkel la nemtii cind benzina ajunge la 2-3 Euro?”

    Nu le mai spune nimic, decit: „am inteles de ce m-ati sanctionat la urne in Rhenania. O meritam”.

    „Si toata energia aia necesara pt economia germana de unde sa vina?”

    De la Rusia, evident, cu pretul unor calcule geo-strategice (Germania se opune intrarii un Nato a Georgiei si Ucrainei, eventual saboteaza eforturile Romaniei de a atrage Moldova in UE).

    Competitivitate cu materii prime ieftine de la rusi pe seama fraierilor din est. Are si competitivitatea germana costurile ei politice.

    Cetatean

    17/05/2010 at 12:09 pm

    • @Cetatean, Se poate trage concluzia ca razboiul nu s-a terminat? Ca marsul spre est continua cu alte mijloace?
     De asta ii spuneam lui Theophyle ca nu trebuie sa mergem pe mina UE in legatura cu Moldova.
     Ai nostrii or sa joace cuminte ca sa ramina in barca europenilor, din pacate sintem sub linia de plutire.

     Tio

     17/05/2010 at 12:26 pm

 21. Salut tuturor 🙂
  Nu am fost niciodata mare iubitor de cultura germana, acum cu atat mai putin 😦
  Nu cred ca se apropie de rusi doar din motive de portofel. I-ar mai uni si aversiunea fata de liberalismul clasic si dispretul fata de etica. Cred insa ca nemtii sunt prosti pe termen lung, rusii nu au alt interes decat jaful, chiar de la aia care-i ajuta.

  Diana

  17/05/2010 at 12:30 pm

 22. …si o alta fateta a prostiei europene. E simplu acum sa te ratzoiesti la emigranti si sa uiti ca te considerai prea „domn” pentru minca la camp:
  http://www.nytimes.com/2010/05/16/world/europe/16spain.html?ref=europe

  Diana

  17/05/2010 at 12:37 pm

 23. Diana, am mai facut referire la acest articol, el explica geopolitica filo-rusa a Germaniei:

  http://www.stratfor.com/weekly/20081006_german_question?fn=63rss12

  Cetatean

  17/05/2010 at 1:20 pm

  • Sa-i ia dracu’ 🙂
   Scuze…

   Diana

   17/05/2010 at 1:26 pm

 24. Diana, inca un articol despre Gremania, mult mai clar redactat:

  http://politeadigest.wordpress.com/2010/03/28/germanys-choice/

  Germany’s position in the center of the plain gives it plenty of commercial opportunities but also forces it to participate vigorously in conflict as both an instigator and victim. Germany’s exposure and vulnerability thus make it an extremely active power. It is always under the gun, and so its policies reflect a certain desperate hyperactivity. In times of peace, Germany is competing with everyone economically, while in times of war it is fighting everyone. Its only hope for survival lies in brutal efficiencies, which it achieves in industry and warfare.

  Cetatean

  17/05/2010 at 1:24 pm

  • Da, dar nu pe spinarea noastra. 😦

   Diana

   17/05/2010 at 1:45 pm

 25. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7282361-biroul-permanent-pdl-propune-amanarea-alegerilor-interne-pentru-anul-viitor.htm

  Reforma in PDL se amina pina la calendele grecesti 😦

  sau pina la demisia intregului cabinet, cu Boc, BVB, Udrea in corpore 🙂

  Depinde cum privim. personal, vroiam alegeri in iulie.

  Cetatean

  17/05/2010 at 2:01 pm

  • Se agata de orice ca sa mai ramana putin pe felie 😦
   Ma mir de Base ca le-a cantat in struna.

   Diana

   17/05/2010 at 2:13 pm

 26. salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  17/05/2010 at 3:10 pm


Comentariile sunt închise.