Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O soţietate fără prinţipuri, carevasăzică nu le are, dom’le!

Esecul pe care l-am avut ieri, cand am incercat sa vorbesc despre limitele individului fata de  societatea in care traieste si uneltele civice de care se poate folosi pentru a determina  locul lui in aceasta societate, aproape m-a descurajat de a continua programul pe care l-am dorit astazi – o  incercare de a “decoji” educatia de sistemul politico-economic in care traim si a analiza-o ca proces uman, necesar evolutiei sociale.  Sper ca astazi voi avea o zi mai buna!

Autorul unui dialog care se doreste serios poate cadea intr-unul din doua pacate cruciale: supraestimarea sau subestimarea partenerilor de dialog. Problema unui blog devine si mai acuta cand “cazi” cateodata pe niste egouri frante sau nesatisfacute, care incep sa denatureze subiectul prin abtibilduri in format de slogan, care de fapt pot distruge orice incercare de a elucida problemele propuse.

Problematica blogului, ca unealta de comunicare si discutii tematice, se izbeste de necesitatea unei comunicari libere fara cenzura. Cateodata lucrul devine imposibil si atunci autorul are doua alternative – prima ar fi sa lase in plata domnului   dialogul, poluand blogul cu niste aberatii formulate totusi civilizat sau moderarea fortata prin excluderea “delirantilor.” Ambele  metode nu servesc dialogul si ambele reduc subiectul la trivialitate.

Daca in zilele saptamanii acest blog se ocupa de problemele cotidiene ale cetatii, weekendul este dedicat dezbaterilor putin mai complicate, le-as numi ideologice, in sensul pozitiv al cuvantului. Aceste dezbateri necesita de la autor un nivel de pregatire mult mai dificil decat cel cotidian, mai mult timp, deci un efort mult mai mare. Rog participantii la “trafic” sa respecte acest lucru, minima politete fata de acest efort benevol. 

Ca punct de pornire in discutia de astazi as lua articolul lui Sever Voinescu din Dilema Veche, intitulat “Închiderea minţii României” – un articol interesant, care porneste de la o premiza formulata astfel:

“Defectul reformei educaţiei noastre este acela că ignoră iresponsabil miza etică a educaţiei, fiind preocupată de reducerea numărului de ore şi de uşurarea ghiozdanului. Adoptîndu-se rigid principiul relevanţei dimpreună cu restrîngerea numărului de ore, se va diminua studiul în domeniul umanist. Sînt în curs de dispariţie, dacă nu au şi dispărut deja, latina, logica, retorica, muzica şi nici măcar filozofia nu se simte bine. Aceste materii nu sînt, desigur, relevante. „Defectul“ materiilor umaniste este acela că par a nu avea o valoare imediată de întrebuinţare. Matematica sau fizica contribuie mult mai relevant la formarea unui bun inginer de poduri, decît etica sau latina. Piaţa muncii cere ingineri, computerişti, medici sau manageri. Umanioarele nu satisfac acest gen de cerere. Un elev încercat de lene sau vreun părinte nu foarte antrenat cultural ar putea susţine explicabil aşa ceva. Dar să aud asta de la pedagogi sau profesori este, pentru mine, cu totul surprinzător.”

Poate are dreptate dl Voinescu, pe care personal il apreciez mult, dar poate nu are, in special prin faptul aplatizarii si generalizarii procesului educational. Greseala domnului Voinescu este prin timitere directa la faimoasa carte a lui Alan Bloom (The closing of the American mind, 1987; în versiune românească, Criza spiritului american, Humanitas, 2006). Zice dl Voinescu: diagnosticul pe care Bloom îl punea sistemului american de învăţămînt în anii ’80 se potriveşte sistemului nostru actual, deşi peisajul în ansamblu şi în detalii este, evident, diferit. Nimic mai departe de substanta cartii si de situatia noastra contemporana. Allan Bloom, cartea lui si situatia din America contemporana lui, sunt absolut dintr-un alt film. Cateva date despre carte veti putea citi pe blogul  Bibliophyl in postare de astazi.

Din nefericire, nici articolul lui Voinescu si nici programul lui Funeriu nu abordeaza cea mai importanta problema educationala cu care se confrunta acest proces peste tot in lume si bineinteles si in Romania – saracia. Saracia resurselor si implicit saracia rezultatelor. Lumea occidentala se fereste ca de foc de probleme care pot fi incadrate sub titlul de “corectitudine politica” – egalitatea silita a procesului educational, fara a tine cont la diversitatea sociala.

Intorcandu-ne la Allan Bloom, nu putem decat accepta ideea formulata de el: egalitarismul inseamna conformism, deoarece confera putere celui steril, care poate utiliza valori gata facute de alti oameni, care nu sunt vii si carora promotorii lor nu le sunt devotati. Egalitarismul e intemeiat pe ratiune, care neaga creativitatea. Faptul ca noi, contemporanii, nu am facut nimic pentru a genera o educatie adaptata la timpurile in care traim si incercam sa perpetuam metode expirate, pentru ca asa a fost intotdeauna, este inamicul principal al procesului educational modern.

Copiii care au fost expusi la tehnologiile de comunicare moderne si-au asumat modele prescolare de care scoala nu tine cont. Modelul de predare frontal, compus din profesor, tabla, creta si clasa elevilor nu mai tine astazi. Nu mai are cum, chiar daca invatamantul nu este un proces democratic si totusi profesorul impune clasei disciplina si metodologia educationala.

Voi incerca in postarea viitoare sa dezbat si expunerea domnului Voinescu si lipsurile pe care le vad eu in aceasta propunere si in procesul educational romanesc, bineinteles asa cum il vad eu.     Postarea paralela pe Bibliophyle este relevanta, desi nu extraordinar de necesara pentru intelegerea procesului pe care-l propun in postarea viitoare.

189 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut prieteni, 🙂
  Nu sunt de acord ca saracia resurselor este mai importanta decit lipsa abnegatiei.

  Exista profesori de matematica de la tara ce scot clase intregi de buni matematicieni care cu noroc ajung la catedrele de matematica de la toate universitatile americane impreuna cu alti tarani rusi, polonezi, japonezi taivanezi. Si exista profesori de matematica de la oras incepind din Bucuresti si pina in Atlanta Ge. care nu reusesc sa faca nimic cu diapozitivele lor.

  Este drept ca fizica performanta si chimie se fac cu laboratoare performante dar nu stiu cum sa spun dar indrumatorii mei cu exceptia lui Doug erau toti est europeni.

  Aici nu vorbim de salarii ci de apostolat. Cind cineva cu capul pe umeri alege meseria de profesor el o alege din dragoste pentru ceva deoarece el este constient ca profesorii nu o duc la fel de bine ca bisnitzarii nicaieri in lume.

  Etica, daruirea si mindria sunt inainte de resurse.
  Asta o poate spune orice crestin-democrat sau conservator.

  • @TDS, salut 🙂
   Cand am vorbit de saracie, m-am referit si la propriu si la figurat. Am inclus si saracia spirituala, intelectuala si profesionala a unor profesori.

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:10 am

   • Saracia intelectuala se datoreaza si faptului ca viitorii profesori se recrutau si din cei ce visau de mici sa devina profesori dar si din cei ce esuau in profesorat din incapacitate de a face ceva.
    Nu vreau sa supar pe nimeni si nu generalizez dar nechematii au stricat multe in invatamintul romanesc.

    Si paralel cu asta, stiti de ce avem o economie de rahat ? Pentru ca, decidentii specialisti (nici aici nu generalizez) sunt absolvenitii de Institut de Stiinte Economice absolvit intre 1970 -1989 cind la stinte economice se duceau cei mai slabi elevi, in ideea de a face si ei o facultate.

    • Salut TDS!

     …poate d’aia în epocă s-a născut seria de bancuri „Are mama doua fete…”.
     În cazul de față circula varianta „Are mama două fete, una deșteaptă și cealaltă studentă la ASE” ❗

     Amplificarea efectului menționat de tine se producea și prin „specializarea” celor chemați să conducă economia la Academia „de politruci” Stefan Gheorghiu…

     oldhashu

     16/05/2010 at 11:31 am

 2. @Nicole – iti raspnd aici…
  Eu am patit-o. E adevarat ca doar in ultimul timp – cam de anul trecut. Licitez pentru job-uri de programator pe site-uri ca elance.com. In ultimul timp, o cerinta din ce in ce mai des intalnita este ca provider-ul sa fie „US based”. Uneori mi se spune: „your location makes me nervous”.
  Sa nu mai spun de plata. Pentru US, 40 – 50 dolari / ora. Pentru restul lumii, 10 – 20. La $25 / ora, l-ai apucat pe Dumnezeu de picior. „Discleimar”: nu-mi fac treaba mai prost decat unul din state.
  Nu de rusine e vorba. Dar poate fi pur si simplu nepractic sa provii de aici. 😦

  Diana

  16/05/2010 at 11:24 am

  • Diana, buna.
   Intelege-i. Multora din ei le este frica sa nu primeasca scripturi plagiate. Prefera sa dea mai mult cuiva care are firma afisata pe strada lui 🙂 Clientul meu cel mai bun este un tip cu care am facut afaceri corecte timp de 4 ani inainte sa imi dea primul contract de programare.

  • @Diana salut 🙂
   Si tu si nicole aveti dreptate. Fiecare traieste experientele lui. 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:32 am

  • @Diana,

   Da, te inteleg foarte bine. Dar asta nu e valabil numai pentru Romania, ci pentru extrem de multi cetateni nerezidenti ai acelui stat (USA, in cazul asta). Ce doresc sa spun, de fapt, este ca multe alte semintii pot reactiona la fel ca tine pe o piata a muncii specifica acelui stat.
   Eu vorbeam din punctul de vedere al unui cetatean roman/companie romaneasca ce a facut business cu cetatenii altor piete/tari etc., ori ca turist roman.

   nicole

   16/05/2010 at 1:17 pm

 3. Iata un subiect very hot…aaa hotz. Ultima parte a postarii imi aduce aminte de mottoul unei manastiri :Dic puer magister=Invatati de la copii…

  richard

  16/05/2010 at 11:26 am

  • richard salut 🙂
   Lumea trece transformari radicale. Copiii intotdeuna le simt si le asimileaza cel mai rapid 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:33 am

   • Mda, calugarii aia stiau ei ceva, fara sa fie masteranzi in drept constitutional si datul cu coasa.

    richard

    16/05/2010 at 11:48 am

 4. Dic puer magister.Erata.

  richard

  16/05/2010 at 11:27 am

 5. Ziua buna ( de dimineata astept postarea noua :))
  Din pacate cultura nu creste pe cimp ! (ca toate oile ar fi inteligente ).
  Daca adaugam si un sistem de promovare bazat pe non valoare , rezultatul este o natiune fara respect fata de trecut , fara istorie si fara viziune . Dar si fara demnitate sau principii morale .
  Conteaza prezentul si atit .
  Parerea mea in baza capacitatilor mele intelectuale reduse !
  Cit despre blog , pina pot sa scriu si parerile mele , voi fi multumit ca te comporti uman cu mine ! 🙂

  Stefan A.

  16/05/2010 at 11:35 am

  • Stefan, Buna Dimineata 🙂

   Este extrem de important, asa cred eu, faptul ca lucrurile de baza ale esentei noaste umane si nationale sunt discutate si preocupa.

   Eucatia este poate cel mai important lucru care trebuie sa ne preocupe. Din nefericire noi vorbim despre formule si nu despre principii.

   Chestia cu comportamentul, pot sa-ti promit ca te voi trata cu politete si civism indiferent de parerile exprimate 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:45 am

 6. Calculatorul va dezgheta interactiunea elev – profesor. 🙂 70% din elevi au cont de messenger iar 50%(asta e estimarea mea) din domnisoarele profesoare au cont pe matrimoniale.ro

  • Iar restul de 50% de pe iubireaeunlucrufoartemare.ro sunt bugetari care flirteatza cu donshoarele profesoare pina la ora 5 cind se termina serviciul. 🙂

   • TDS, esti rau. 🙂
    Restul este adevarat. Cred ca o ora pe zi intre profesor si elevi pe forum ar fi un lucru fenomenal 🙂

    Theophyle

    16/05/2010 at 11:47 am

    • chiar e: Am vazut pe evz o profesoara care discuta seara cu elevii pe forum asupra lectiilor.

     Imi cer scuze: Sunt rau, dar am dreptate 🙂

   • de unde stii, tds, de site+ul asta==??
    te pomenesti ca-l accesezi?
    exista asemenea site?
    :mrgreen:

    deocamdata ANCORA !
    revin mai tirziu

    orangeskorpion

    16/05/2010 at 12:06 pm

    • Salut @skorpi 😆

     Theophyle

     16/05/2010 at 12:12 pm

 7. incep cu o platitudine: educatia e formata de societate, familie si scoala. Lipsa unei componente nu poate fi suplinita de celelalte.
  Nivelu stiintei de azi e imens, e imposibil ca scoala sa poata pregati ing. si in acelasi timp filozofi. Doar un „filozof” ca Voinescu, care dupa parerea mea e un papagal, isi poate imagina ca se poate invata si latina si mate si fizica si IT si lb. straine.
  Principala sarcina o au parintii care trbe din frageda pruncie sa vada ce talente au plozii lor pt. a-i specializa.
  P.S Faptu ca pe blogu tau se vorbeste imens off topic se explica prin existenta multor forumisti ultramotivati care vor sa-si demonstreze adeziunea.

  neamtu tiganu

  16/05/2010 at 11:42 am

  • @neamtule, 🙂
   Voinescu este departe de a fi un ..papagal. Il cunosc pe baiat de cand a fost consul la Chicago, unde a facut o treaba EXCELENTA. Toba de carte si extrem de inteligent. Restul este politica.

   Offtopicul nu deranjaza daca este coerent, justificat si fara pasiuni.

   Cat despre educatia de acasa cred ca ai dreptate si o vom pune pe tapet in postarea viitoare.

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:50 am

   • Faptu ca a fost consul si a facut treaba buna nu-nseamna ca trebe sa aiba competenta in toate domeniile. De altfel asta-i tipic romanesc, fiecare se considera expert pt. orice problema, chiar si eu.

    neamtu tiganu

    16/05/2010 at 11:54 am

    • @neamtu ,ca un roman traitor in strainatate ar trebui sa
     stii ca tocmai aceasta capacitate de a cuprinde ,,priceperi multiple,,=competente interdisciplinare este motiv de apreciere a strainilor fata de romani…
     specializarea asa zis ingusta practicata in occident
     nu este neaparat benefica dupa parerea mea…

     emily

     16/05/2010 at 12:22 pm

 8. „nivelul stiintei de azi e imens” Tzigane nu trebuie la scoala sa invete o stiinta de la cap la coada. Nici pe Shakespeare. Dar ceva la nivelul lui Charles si Mary Lamb sau Sophie Choices chiar ca merita.
  Limba latina ? iti disciplineaza mintea. La ce folosete anul de latina din clasa a 9 a ? Romanii care au dat examene de tipul GRE , SAT etc in america stiu cit de mult i-a ajutat la teste sa bifeze discover in dreptul lui find out . Si toate testele contineau si citeva neologisme pe care romanasii nostri le depisteaza imediat

  • A invata ceva superficial numa la suprafata e mai periculos decit a nu stii nimic. O chestie superficiala iti da senzatia unei „competente” cind de fapt nu-i nimic e chiar mai rau.

   neamtu tiganu

   16/05/2010 at 11:56 am

   • Bine neamtule. zici ca mai bine nu inveti nimic.

    Uite te invat eu:
    Nu poti invata la scoala ceva profund ci doar superficial. De exemplu poti invata fizica toata viata fara sa spui ca o stii pe toata

    In acelasi timp elementele unei stiinte sau a unei discipline umaniste sunt necesare pentru ca pe deoparte iti dau instrumentele de investigare de mai tirziu iar pe de alta parte reprezinta sertarele si structura formala in care bagi la greu dupa aia
    Panimaiesh ? 🙂

 9. @Theo, iti dau Ip-ul unui bugetar de la MF care surfeaza dupa pornache in timpul serviciului? Pe banii fraierilor care isi platesc impozitele.Poate il trimite Boc la cosit.

  richard

  16/05/2010 at 11:51 am

  • richard, asta ar fi si un demers educational. Daca-l ai il vom publica sa se simta si el bine 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 11:53 am

 10. ‘Neata si buna sa va fie inima! 😉
  Comunicarea asta spontana, in scris, pe blog/forum risca des sa duca la neintelegeri/confuzii. Neintentionat.

  Cred ca scoala romanesca trece printr-o criza de identitate si printr-o perioada de ajustare. DE la evul mediu la sec 21 (asa am avut eu noroc de scoli unde se practica terorism). Si a intrat in perioada vesnicei reforme.

  Inteleg ce vrei sa spui dar scoala e pt toti si este platita de toti. Imi place sistemul american in care egalitarism si elitism merg mina in mina (exista alternative).

  Egalitarism e partial fortat tocmai de lipsa de resurse. Nu poti sa te ocupi de toti sau doar de unii, preferential din motive practice.

  Nimic nu impedica pe cineva creativ sa-si exploareze creativitatea. Universitatile din tarile cu resurse sint descise pt toti pina la +70. Cunosc persoane care invata sanscrita la pensie.

  M-am mai duelat cu un „mare jurnalist” cu mare frica de Dumnezeu pe subiectul educatiei (M.Maruta) care este total convins ca treaba unei invatatoare este doar sa aiba grija de briliantele lui fete si sa ignore restul, adica tocmai pe cei care chiar au nevoie de ajutor/atentie. Ce se intimpla cu restul copiilor?

  Tio

  16/05/2010 at 11:52 am

  • @Tio, salut 🙂
   nu este rusine sa ai „frica lui Dumnezeu” si eu o am. Un profesor bun are grija si de briliante si de celelalte nestemate. Cate odata este greu si atunci parintii trebuie sa gaseasca alte alternative.

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:15 pm

   • Cineva cu “frica lui Dumnezeu” are si dragoste pt semenii lui. Asa CA TINE ;-).
    Daca nu o vad atunci stiu ca astia se inchina de fapt la Zarathustra 😉

    Tio

    16/05/2010 at 1:06 pm

 11. @TDS – ce spuneam, e nepractic sa provii de aici, nu de rusine e vorba. Sta cineva sa judece ca nu toti cei de aici furam? Pai nu-ti vine sa te dai drept orice altceva? Altfel, pot si eu sa povestesc cate ceva despre tzepele pe care le-am primit de la parteneri din state. Dar nu refuz sa lucrez, de exemplu, cu californieni pentru ca ultimul client din California a „disparut” din spatiul virtual fara sa-si achite ultima factura catre noi.
  Ar trebui sa pomenesc si de firmele indiene care si-au deschis sediu in state si care de fapt isi desfasoara activitatea in India. :mrgreen:
  In ce priveste scoala, da, poate ca metodele de educatie nu mai tin pasul cu lumea noastra (nici acum 20 – 30 de ani nu tineau). Dar cred ca va conta intotdeauna atitudinea familiei fata de scoala. Daca acasa afli ca scoala e doar o formalitate, daca parintii tind sa-si supraevalueze „odorul” si nu inteleg ca te duci la scoala pentru a invata (nu intotdeauna e placut…) nu pentru a sta la sueta, intotdeauna invatamantul mediu va fi de proasta calitate.

  Diana

  16/05/2010 at 11:56 am

  • Diana,
   evident ca nu toti de aici furam. Dar atita timp cit la Hollywood in filme personajele suspecte si negative sunt alien 🙂 sunt cam ca noi asa nu poti sa ii invinovatesti. Necunoscutul sperie.
   Bineinteles ca de tine profita toti excrocii lor care dau de lucru tocmai in ideea ca neavind o firma inregistrata acolo te pot fura.

  • Diana , o divers sa faci scoala in Afganistan, Romania sau USA .
   Sint realitati diverse si este imposibil sa aplici aceleasi metode .
   Scoala normala romaneasca incearca o aplatizare a cunostintelor , indiferent ca esti in Bucuresti sau Ciorogirla din deal (este linga Ciorogirla din vale 🙂 ). In USA universitatile sint competitive , scot la suprafata pe cei mai valorosi, in Romania nu !
   Lasa complexul ala de inferioritate ca vi din Romania . E greu dar cu ambitie si truda sa vezi cum se aduna clientii. Eu cel putin asa am actionat in 20 de ani si am destui clienti italieni care doresc profesionalitate si nu vorbe sau aparente !

   Stefan A.

   16/05/2010 at 12:07 pm

 12. Buna dimineata!

  Am sa va supun atentiei o intamplare-parabola:

  Exista la PRIMA TV de ceva vreme un format de televiziune care se numeste „Schimb de mame”. In doua vorbe, doua familii cu copii, fiecare din alta localitate a tarii, face pentru o saptamana un schimb de mame. Niciuna dintre cele doua mame nu afla unde va merge decat pe drum, iar detaliile le afla direct la fata locului. Primele 2 zile trebuie sa urmeze instructiunile familiei unde ajunge fiecare mama, urmatoarele 4 zile trebuie sa impuna propriul regulament, dupa ce a observat „greselile” (in optiunea ei) din acea familie.
  Urmaresc adesea emisiunea pentru ca ea furnizeaza foarte multe informatii despre cetatenii romani si educatia lor, despre modul in care-si cresc copiii, despre nivelul lor de trai si comportamente in situatii reale date etc. Extrem de multe concluzii se pot extrage din aseemenea emisiuni.

  Cazul dat:
  1. o mama cu trei copii si sot dintr-o comuna extrem de saraca din Moldova. Casa din chirpici, vaca, porci, pasari, cal, lot de pamant in camp. Curte plina de noroi, hrana pe sponci, mizerie in casa cat cuprinde (inclusiv purici). Copii cu potential bun, dar indrumati sa munceasca inca de mici la vite (baiatul cel mic, de 6 ani, raneste ca un adult la porci), fata cea mare (12 ani) indrumata sa iasa pe „piata” maritisului devreme. se machiaza, merge deja la discoteca. Tatal trage la masea si e multumit de familia sa. Nimeni nu citeste vreo carte in casa, baiatului cel mic nu i s-au citit niciodata povesti, nu i s-a cumparat niciodata o carte. Lumea in casa se spala extrem de rar, vasele se spala cu apa rece dupa ce se strang maldar dupa intreaga zi.

  2. Mama cu un copil, dintr-un oras muncitoresc din sudul tarii. Casa spatioasa, superba, amenajata dupa ultimele standarde de design interior. Confort familial, venituri mari, hrana de cea mai buna calitate. Afacere personala, instructie si nivel inalt al asteptarii, limbaj pretentios, adesea afectat si snob. Sotul ramas acasa este extrem de comod si pare ca isi „prinde” viata numai intre ore fixe. Totul este cronometrat. Tip deosebit de sarcastic.

  Rezultatele switch-ului intre mame:

  Mama din familia saraca ajunge in noua casa, unde se sperie ingrozitor. Calca pe varfuri pe langa covoare, practic se scurge pe langa ziduri. Nu poate folosi baia pentru ca-i e frica de ea. Nu a vazut niciodata o cada, iar la wc nu stie cum se trage apa. Pe chipul ei isi schimba culorile stresul cumplit de a se afla in aceasta casa. O deranjeaza de asemenea muzica (clasica si disco) din casa, o agreseaza chiar. La primul pranz i se pun pe masa mai multe cutii si ingrediente si i se spune ca trebuie sa faca 4 feluri de mancare, pentru ca asa e obiceiul casei, cu 4 feluri ca sa fie cat mai divers: lasagna, supa-crema cu brocoli si crutoane, salau la cuptor si nu mai stiu ce. Desert: budinca de vanilie. Timp de preparare simultana – 2 ore.
  Camera o urmareste pe femeia de la tara ingrozita. Citeste reteta de pe cutia de lasagna intr-un chip care imi zbarleste parul pe cap. Silabiseste si citeste mot-a-mot cuvintele de sorginte straina. Nu stii daca sa plangi sau sa razi. Din cand in cand mai trage cate-o injuratura sau il invoca pe Dumnezeu. Asa o mancare nu s-a mai auzit pe lume. Pentru aceasta femeie acesta pare sa fie iadul. Iese un dezastru tot ce pregateste, barbatul casei o face sa simta ca e foarte proasta, o isonizeaza „intelectualiceste”, o face sa se simta si mai prost. Tine sa-i aminteasca in permanenta de unde vine si care sunt diferentele intre ei. In fine…
  Regulamentul pe care il propune taranca dupa 2 zile: in casa se vor asculta manele, nu „porcaria” aia de muzica pe care-o pun ei, va pregati mancarea pe care-o vrea ea – le face o asa zisa ciorba de varza (varza cu apa si patrunjel fierte pur si simplu), nu va mai fi pusa sa curete in casa cu sprayurile si aparatele alea groaznice, VA DA CU MATURA SI GATA!, fetita de 5 ani se va culca seara fara povesti, CA E OBOSITOR! (sa-i citeasca tac’su daca tine neaparat). Dar, ca un premiu – va fi dusa la coafor, ca e visul vietii ei. Nu va descriu chipurile auditoriului.

  La tara: mama de schimb oraseanca e ciupita toata de purici, isi pune cizme de cauciuc ca sa mearga la fantana sa se spele pe dinti si pe fata dimineata, inoata prin noroaie pana la porci sa raneasca, apoi la vaci. Cu sticla de tuica-n fata, la 9 dimineata, barbatul casei ii spune c-o s-o duca la camp sa duca balegarul care s-a strans de 2 saptamani. O duce: el in caruta, ea pe langa caruta, ducand furca. O pune sa dea balegarul jos, el se uita si da instructiuni. Asa facea si cu nevasta-sa, asta e modelu’.
  In fine, dupa o corvoada de 2 zile, femeia schimba regulamentul: baga smotrul in casa si-i pune pe toti sa munceasca. Totul se intampla cu tipete si urlete de protest.
  Merge cu copilul de 6 ani la o librarie si ii cumpara carticele. Copilul e realmente fericit. Taica-sau protesteaza, ca nu-i trebuie lui carte, ca n-are cine sa i le cumpere daca ea pleaca. Mama oraseanca il pune sa bata traverse in curte ca sa nu se mai inoate in noroi. El protesteaza, „asa e la tara, trebuie sa mergi prin noroi!”. Dupa ce apar traversele pare bucuros, dar ii e greu sa recunoasca.
  mama le pregateste apoi spaghete. Celor trei copii le plac nespus, jubileaza de placere. Tatal – ‘O PORCARIE! Asta nu-i mancare!”. Femeia ii interzice cat sta ea acolo sa mai puna copilul sa munceasca precum un adult, la animale. Ii cere sa munceasca el. „Eu? Sa munceasca ei, ca sa-si merite mancarea!”
  Face apoi un sacrificiu si taie o gaina din curte penru pranz.
  Dimineata urmatoare – la oglinda, la fantana, mama de schimb se machiaza ca sa-si ridice moralul si-si unge iritatiile de la purici. Barbatul – „ia uite-o ce curva! SE MACHIAZA!”.

  In fine, nu mai continui, dar v-am supus atentiei o poveste, daca vreti.
  Intrebarea este: Cum se poate modela invatamantul romanesc pe aceste tipologii?
  Ele sunt reale la nivel de grupuri mari. Cine raspunde?
  🙂

  nicole

  16/05/2010 at 12:00 pm

  • Si eu zic la fel ca moldoveanu’.
   Trebuie sa fii redus mintal sau sa-ti placa sa te vada lumea la tv, sa iti lasi copii, barbatul 2 saptamini sa rinesti in curte la betivul ala puturos.

   Eu nu mi-as lasa nevasta nici batut sa se duca acolo sa experimenteze pentru prima tv, dar ma rog nu sunt eu cel mai bun exemplu de urmat… etalonul cum se zice 🙂

   • @UTS,

    am supus atentiei „modelul” respectiv din alte ratiuni decat spre a judeca motivele pentru care cineva participa la o emisiune sau nu. dar pana si acest fapt ar putea sa dea informatii despre logica educationala si profilul unora, nu crezi? 🙂

    nicole

    16/05/2010 at 12:36 pm

  • @nicole, salut,
   Despre asta am vorbit in articol cand am numit fenomenul (cu blandte) diversitate sociala. In conditii pe care le-ai descris egaliatrismul dauneaza si nu ajuta.

   Nu trebuie sa uitam ca o mare parte din intelectualii de seama ai Romania s-au nascut in satele romanesti.

   Geniile adevarate razbesc in orice caz.

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:18 pm

   • Desigur, @Theophyle. Insa acest lucru – modelarea pe niveluri si pe minime de standard acceptabile trebuie sa se faca in FOLOSUL COPILULUI.

    Te rog sa tii seama de faptul ca nici macar nu am adus in discutie mijloacele – scoala si profesori, lege si manuale scolare, metodica etc. Am propus sa consideram in discutie tocmai „piata” de consumatori careia i se adreseaza invatamantul nostru.
    Daca ar fi sa analizam agentul educational si formator – cadrul didactic – atunci, crede-ma, ar fi foarte multe de spus! Cred ca jumatate dintre ei n-ar avea ce cauta in sistemul educational. Imi asum ceea ce spun.

    Tu mai spui ceva mai sus: ca „o mare parte din intelectualii de seama ai Romania s-au nascut in satele romanesti.”.
    SI CE FAC EI ASTAZI PENTRU SATELE ROMANESTI?
    Cei mai multi au format snobilimea romana. Si atat.
    @TDS spune ca nu trebuie rânit la taranul ala puturos. Femeia aceea „rânea” oriunde s-ar fi aflat, inclusiv pentru comodul sau barbat (in fine, ea alesese).
    Dupa parerea mea, BINE A FACUT CA S-A DUS! O asemenea emisiune pot genera un tip de atitudine cu mult mai benefica decat comoditatea. Macar daca s-ar infige mai multi in treaba ca sa schimbe lucrurile!

    nicole

    16/05/2010 at 12:47 pm

    • Nicole…. ma rog…. daca vrei tu …. 🙂
     E un film ca Zorro sau Contele de Monte Cristo cu scenariu si regie. Evident ca si din Zorro poti invata ceva.

 13. Neamtule ti-am zis-o la 12.02 !

 14. Pentru cei interesati pe Bibliophyle – blogul de care (renascut) aveti un articol despre Allan Bloom si „criza spiritului american” cartea citata in postare.
  http://bibliophyle.wordpress.com/2010/05/16/allan-bloom-criza-spiritului-american/

  Theophyle

  16/05/2010 at 12:10 pm

 15. Buna dimineata! 🙂

  In calitate de cel care l-am stirnit pe Theophyle, semnalindu-i articolul lui Voinescu si propunindu-i o postare, ma vad nevoit sa explic de ce am considerat ca articolul ui merita una.

  Doua fraze mi-au atras in mod deosebit atentia:

  „Sîntem preocupaţi să asigurăm elevilor abilităţile necesare mişcării pe piaţa muncii secolului XXI, să le dezvoltăm spiritul antreprenorial, să le dezvoltăm reflexele traiului într-un spaţiu pluricultural, să-i obişnuim cu libertatea politică şi cu diversitatea religioasă. Dar nu părem deloc preocupaţi de dezvoltarea obişnuinţei de a evalua etic ceea ce se întîmplă în jur şi nici de a le dezvolta conştiinţa conţinutului moral al oricărui gest social”.

  Intreg textul lui Voinescu este constuit pe opozitia deschidere a mintii (catre piata financiara) versus inchidere a mintii (catre etica si responsabilitate).

  Dincolo de referinta la Bloom, miza articolului, asa cum am vazut-o eu, in contextul dezbaterilor noastre de aici din ultimele zile despre Europa si viitorul ei (BCE, Germania) este financiarizarea tot mai mare a vietilor naostre, si erodarea eticului (in sensul larg al cuvintului). denuntarea de care Voinescu a regresului materiilor umaniste in linia aceasta o percep.

  In definitiv, Voinescu denunta orientarea educatiei din ce in ce mai exclusiva spre piata muncii, in detrimentul aspectului uman-reflexiv. Acum, Voinescu sare prea repede in paralela cu Bloom: una este denuntarea egalitarismului la Bloom, alta este finaciarizarea educatiei, recte transformarea elevilor in mici antreprenori in nuce, cum o denunta Voinescu.

  Asa cum a spus Theophyle, problema neabordata de Voinescu sau de legea Funeriu este saracia, in general. Eu as numi-o „precaritatea resursei umane”, centrindu-ma mai degraba pe partea umana, decit pe cea financiara. Hiba cea mare a legii lui Funeriu este ca ataca nu ataca frontal incompetenta formatorilor si lipsa vizibila de dezinteres a elevilor si studentilor. Si inca o hiba mare pe care am sesizat-o: credinta ca scoala trebuie sa livreze elevi „competenti” in ceva la 16 sau 18 ani(personal, resping distinctia idioata intre competenta si cunostinte, si consider ca cele 8 competente cadru ale UE sunt niste idiotenii simpliste). Scoala nu are a face oameni competenti in ceva, de asta se ocupa piata muncii. Scoala preuniversitara trebuie sa livreze societatatii oamenii suficient de bine formati incit ei sa poata decide singuri unde vor deveni competenti, daca vor urma un parcurs universitar adecvat. Scoala preuniversitara nu este o anticamera a pietii muncii, ci o anticamera a polisului.

  Cetatean

  16/05/2010 at 12:19 pm

  • @cetatean salut 🙂
   Problemele din nefericire sunt mult mai multe si dificile. De la infrastructura si pana la competentele dascalilor. De la programele existente si pana la egalitarismul imposibil. Sper ca voi trata obiectiv problemele in postarea viitoare.

   Intrebarea esentiala a fost si va ramane intotdeuna: Ce fel de oameni dorim sa devina copii nostri. Aici incepe actul pedagogic si tot aici trebuie sa se termine. 360 de grade.

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:31 pm

   • Theophyle: „ce fel de oameni dorim sa devina copii nostri”. 🙂

    Eu spun acelasi lucru, cu alte cuvinte insa: „Scoala preuniversitara nu este o anticamera a pietii muncii, ci o anticamera a polisului.

    Politicienii vor sa ii faca niste robotei formati doar in orizontul pietei muncii, ca si cum acesta ar fi singurul inb care elevii se pot misca.

    Cetatean

    16/05/2010 at 12:35 pm

    • mai bine nu putea fi formulat!!! Bravo prietene. 🙂

     Theophyle

     16/05/2010 at 12:37 pm

  • Merci 🙂

   Cetatean

   16/05/2010 at 12:49 pm

 16. @TDS, ora 11.49,

  După cum gândești și după argumentele pe care te sprijini, cred ca esti mai degrab’ un OC (old de centru) cam ca mine.

  Sunt absolventul unui liceu de cultură generală de la finele anilor ’70 unde am asimilat latină, istorie, filosofie economie politică, logică, mate, astronomie, calculul probabilitătilor, fizică, chimie, geografie geologie, biologie botanică zoologie anatomia umană, etc.

  Am terminat Politehnica și am lucrat în cercetarea aplicată de vârf încă de la început și cunostintele pe care nu le-am folosit „la serviciu” nu le-am considerat un lest de care să mă debarasez. Devenisem o curiozitate, un soi de enciclopedie ambulantă pentru colegii mei superspecializați! („Ia zi amice, la ce folosește lama lui Occam?!”)

  Cultura generala nu doare!!!

  Singurul inconvenient este că trebuie să le „treci multe de la tine” semidocților care deseori au tupeul să-ți scuipe semințe în creștet cătărați de la înalțimea poziției lor, fie că asta se numește funcție, grad sau altcumva…

  oldhashu

  16/05/2010 at 12:24 pm

  • Pune-le lama aia sub dos :).

   richard

   16/05/2010 at 12:31 pm

  • Hashule salut 🙂
   Nu prietene cultura nu numai nu doare ea este necesar si fara de ea devenim robotei unilaterali 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:33 pm

   • Theophyle, esti mereu cu un pas inaintea mea azi 😉 : tu spui „robotei unilaterali”, eu spun „robotei formati doar in orizontul pietei muncii”.

    Si la postarea mea de la 12.35 iti semnalam acelasi lucru.

    Cetatean

    16/05/2010 at 12:38 pm

 17. Theophyle

  Eşti nedrept cu Voinescu.
  Îi reproşezi că abordează un subiect şi nu altul, care ar fi problema cea mai importantă a educţiei.

  Poate că Voinescu nici nu-şi propune să discute cea mai importantă problemă a educaţiei.
  El doar sesizează un defect şi un pericol: „Defectul reformei educaţiei noastre este acela că ignoră iresponsabil miza etică a educaţiei”.

  Aceasta este substanţa şi esenţa articolului.

  gabhryel

  16/05/2010 at 12:27 pm

  • problema umanioarelor

   gabhryel

   16/05/2010 at 12:30 pm

  • Gaby, asta mi se pare si mie miza textului lui Voinescu “Defectul reformei educaţiei noastre este acela că ignoră iresponsabil miza etică a educaţiei”. Paralela cu Bloom e un pic pe linga. Nu total, insa destul de mult pe linga.

   Cetatean

   16/05/2010 at 12:30 pm

   • lasă-l pe Bloom
    ok, e deplasată analogia

    dar nu te agăţa de chestia asta
    mergi la esenţă: ne oprim doar la „competenţe”, acestea e scopul educaţiei sau modelarea unui om întreg?

    gabhryel

    16/05/2010 at 12:33 pm

  • gabhryel

   nu-l critic pentru faptul ca a deschis subiectul ci pentru faptul ca l-a aplatizat si genaralizat printr-o trimitere academica inadecvata. Sa fie clar eu sunt adeptul lui Bloom, dar referirea lui a fost si este la nivelul de varf universitar. Noi vorbim de ciorapi el vorbeste de nadragi.

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:36 pm

 18. @TDS – am vazut 😦
  Si, apropo, un invatamant mediu de calitate te formeaza astfel incat te lasi influentat de subproductii Hollywood, n’asha? 🙂
  @Stefan – multumesc pentru incurajare. 🙂 As fi lucrat si in Ro, dar aici suntem din start outsideri. Iar uneori pur si simplu preferam sa nu ne asociem cu diversi dubiosi pe mana carora au ajuns, de exemplu, bani europeni.
  Din experienta proprie pot sa spun ca scoala noastra accepta doar un singur tip de minte – as putea sa o numesc „minte de micromanager”. De exemplu, in cazul cursurilor de fizica si de chimie, s-ar fi cerut mai degraba memorarea unor formule (complicate sau nu) decat intelegerea unui fenomen. Corifeii invatamantului nostru uitau cu desavarsire (daca stiau…) ca Einstein a expus intr-o mica lucrare teoria relativitatii folosind un aparat matematic accesibil elevilor din primul an de liceu.
  Erau mai apreciate abilitatile aritmetice decat capacitatea de a intelege concepte matematice avansate. Tot ce tinea de deschiderea catre lume era dispretuit. In viclenia lor, stiau ca o educatie umanista solida te face mai greu de tras pe sfoara.
  Eu pot discuta acum cu voi pentru ca am avut norocul unor profesori exceptionali…
  Cred ca educatia ar trebui sa inceapa dinspre partea umanista, cu un accent pe cunoasterea de sine. Astfel ai si timpul si puterea sa-ti alegi bine calea.

  Diana

  16/05/2010 at 12:28 pm

  • Corect. Etologia si psihologia ar trebui predate intensiv.

   richard

   16/05/2010 at 12:35 pm

  • Diana
   Scoala nu trebuie sa puna „ochelari de cal” pe mintea elevului.
   Trebuie sa il invete sa judece cit mai obiectiv informatile din viata si sa traga concluzile juste .
   In tineretea mea , profesorul de istorie integra ora cu citate din documente istorice , analiza problemele trecute , cauzele si efectele . Era o PLACERE sa asculti si sa judeci informatile primite. Discuta cu noi chiar in contradictoriu!
   Calitatea profesionala a persoanei nu mai este de mult timp o masura a promovarii obiective in munca!

   Stefan A.

   16/05/2010 at 12:42 pm

 19. Salut. Sa va spun o poveste de acum 2 ani. De la tara. Directorul scolii e un inginer. Cam derbedeu dar in niciun caz prost. Avea nevoie de o profesoara suplinitoare de romana.

  Si vine o fatuta cu o universitate terminata. Directorul o intreaba care sunt membri Scolii Ardelene. Habar n-are. Nu o angajeaza. Un inginer de 50 de ani si o absolventa de universitate la filologie.

  Despre ce dracu’ vorbim? Cred ca abordam lucrurile la un nivel mult prea inalt.

  Dan Selaru

  16/05/2010 at 12:36 pm

  • Salut Dane
   Pai asta cu scoala ardeleana, ingineru o stie, ca a avut-o si la bacaloriat. Dar profesoara probabil ca nu-si luase bacaloriatul.

  • Salut Dan Selaru
   Raposatul meu tata , ofiter inginer spunea :
   ” Diploma universitara este o hirtie care impacheteaza mai frumos piinea pe care o cistigi .Asta nu inseamna ca esti si destept ! „

   Stefan A.

   16/05/2010 at 12:48 pm

  • Dan, salut

   ai dreptate cand vorbeste de incompetenta dascalilor, uita-te la rzultate dezastruase cintind lucrarile copiilor la bacaloreat si intreaba-te cum au ajuns astia sa promoveze 12 ani de invatamant.

   undeva insa trebuie sa se puna punct si sa inceapa o munca de constructie. Mai da’le in masa de programe cu care fiecare ministru inebuneste sistemul.

   Theophyle

   16/05/2010 at 12:51 pm

 20. pregătim tînărul pentru piaţa muncii sau vrem şi altceva de la el?

  gabhryel

  16/05/2010 at 12:36 pm

 21. Gaby, cred ca si eu si Theophyle suntem in acelasi sentiment cu tine, cu un amendament:

  „pregătim tînărul EXCLUSIV pentru piaţa muncii sau vrem şi altceva de la el?”.

  Aici e noexus argumentativus. Permitem pietei muncii ocupe INTEGRAL educatia copiilor?

  Cetatean

  16/05/2010 at 12:41 pm

 22. As avea o sugestie de facut. Instrucit subiectul e generos si polomorf, haideti sa postam mesajele unul sub altul, succesiv. scriind:

  Raspund lui Y, la postarea de la ora xx.xx, pentru ca altfel fugim meresu in sus, sa vedem ce raspunsuri au mai aparut, si riscam sa continuam discutia dintr-un loc care a fost depasit, cronologic.

  Cetatean

  16/05/2010 at 12:43 pm

 23. @Nicole,
  Nu, nu cred.
  Ne lamentam ca televiziunile ii manipuleaza pe alegatori.
  Ce ai vazut tu acolo la PrimaTV e o facatura. Iar dintr-o facatura nu poti scoate invataminte de viata altele decit vrea scenaristul serialului.
  Toate emisiunile astea francizate sunt atent pregatite. Personajele sunt atent alese. Iar concluziile ? Si ele sunt atent induse Pentru cei ce maninca si gindesc la nivel fastfood. Poate sunt adevarate dar asta nici nu mai conteaza

  • @TDS,

   nu am inteles ce anume nu crezi.

   Eu am relatat o „poveste”, un „story”, care nu e absolut deloc diferit de realitate, indiferent de micile manipulari posibile intr-o emisiune tv. Pe de alta parte, daca nu ai vazut emisiunea, te informez ca fata de tipologia personajelor, NIMIC nu e trucat. Oamenii aceia nu sunt actori, ei se joaca pe ei insisi. Nici copiii lor nu sunt actori. Dar, inca o data: presupnand chiar ca sunt manipulati: scenariul este o realitate cu care ne intalnim peste tot in Romania. Mergi in Moldova vreo luna si stai acolo, studiaza fenomenul. Apoi vorbim.

   nicole

   16/05/2010 at 12:55 pm

 24. Dan Selaru, ai semnalat foarte bine ceva ce stiu si eu. Faptul ca facultatile romanesti, in goana dupa studenti, au introdus cursuri pompoase, inutile, menite s aii atraga, uitind esentialul: fundamentele fiecarui domeniu.

  Cetatean

  16/05/2010 at 12:48 pm

 25. Salut, Theophyle!

  Mă bucur că ai revenit cu aceeași determinare, în ciuda momentului de oboseală de ieri!

  Salut richard!

  „Lama/briciul lui Occam” nu i-ar deranja de loc la sezut! Culmea, „chestia” este ceva pentru minte, un principiu logic care afirmă parcimonia nr de ipotezele folosite in explicarea a ceva sau pe scurt „raderea” presupunerilor inutile care pot încurca mai mult decât ajuta!

  oldhashu

  16/05/2010 at 12:49 pm

 26. @TDS, @Theophyle,
  v-am raspuns mai sus.

  nicole

  16/05/2010 at 12:51 pm

 27. @Stefan – am avut norocul de a urma cursurile unui liceu de care autoritatile comuniste nu prea aveau curajul sa se atinga. Deci parte dintre profesori nu tineau seama de programa. Asta a fost norocul 🙂
  Pretul a fost un an si ceva de depresie, dupa ce mi-am dat seama ca, in ciuda unei perioade „stralucite” din gimnaziu, nu sunt buna de nimic…
  De aia pot sta acum de vorba cu voi.

  Diana

  16/05/2010 at 12:59 pm

 28. @Dan Selaru – ce facultate terminase fatuta cu pricina?

  Diana

  16/05/2010 at 1:00 pm

  • Scuze – ce universitate?

   Diana

   16/05/2010 at 1:00 pm

   • Spiru Haret 😉

    Cetatean

    16/05/2010 at 1:03 pm

 29. @Theophyle,

  Tu spui la 12:18 (parca):

  „Geniile adevarate razbesc in orice caz.”

  Sistemul de educatie nu trebuie cladit numai pentru genii, pe principiul „scapa cine poate”. Nu?
  Romania – prin parinti, educatori/profesori si saracie a irosit foarte multe „genii”.
  Noi avem probleme cu standardele de normalitate in primul rand. Asta e problema. Din bazinul de normalitate pot aparea si geniile. Pe mine ma intereseaza bazinul acela, al educatiei si civilitatii NECESARE.

  nicole

  16/05/2010 at 1:04 pm

 30. Am terminat matematica. Si am ajuns la un institut de cercetare. Mi-am dat seama ca nu stiu nimic din ce trebuie, dar scoala m-a invatat cum sa invat. Cred ca asta e esenta oricarei reforme in Educatie. Sa-i inveti pe copii sa invete. Sa aleaga sursele, sa inteleaga ce citesc si sa aplice.

  De la mecanica cereasca am ajuns la inteligenta artificiala sau aplicatii ale matematicii in filologie.

  Singurul instrument pe care trebuie sa-l dea scoala, pe langa o bruma de lucruri de baza, e sa te invete sa inveti.

  2 cents

  Dan Selaru

  16/05/2010 at 1:06 pm

  • Mare adevar, dane, mare adevar!

   Theophyle

   16/05/2010 at 1:09 pm

   • Politicienii spun adesea ca scoala trebuie sa ii invete pe elevi sa invete.

    Problema este ca pentru asta e nevoie, ca instrumente principale in procesul ulterior de invatare dupa scoala, de spirit critic, in vederea discriminarii informatiilor utile de cele redundante si de capacitatea de auto-evaluare corecta a tinarului.

    Or, nimic din fisolofia actuala a legilor educatiei nu arata ca exista o astfel de preocupare. In treacat fie spus, cele doua instrumente principale tin de stiintele umane si de latura formativa e educatiei. Care sunt marginalizate, pentru ca nu livreaza nimic cuantificabil si evaluabil in timpul scolii.

    Cetatean

    16/05/2010 at 1:17 pm

  • Salut Dan Selaru!

   Asta e, școala trebuie să te deprindă cum să înveți și unde să cauți ce-ți trebuie („bruma” pomenită, care poate fi și o „promoroacă” mai consistentă!)

   oldhashu

   16/05/2010 at 1:14 pm

  • Absolut. Asta e aproape singurul lucru pe care l-am folosit dupa ce am terminat scoala.

   Diana

   16/05/2010 at 1:21 pm

 31. @TDS,

  Nu tin sa dezbat cu tine ceea ce nu e deloc esential. Nu, nu e un film cu Zorro. E un model de lucru cu reprezentare statistica foarte mare in romania. Te-ai fixat intr-un punct si te tii cu dintii inutil de el, pierzand ideea.

  nicole

  16/05/2010 at 1:12 pm

 32. Buna ziua ! Theophyle :
  ,,Copiii care au fost expusi la tehnologiile de comunicare moderne si-au asumat modele prescolare de care scoala nu tine cont.” La ce modele te referi ,dezvolta putin si ce ar trebui, in acest context sa faca scoala ?
  ,,Modelul de predare frontal, compus din profesor, tabla, creta si clasa elevilor nu mai tine astazi.”
  Ce ai propune il loc ?

  Loda

  16/05/2010 at 1:18 pm

  • Loda, salut 🙂
   am vazut (cu ochii mei) copii in clasa a doua care lucrau la un calculator si niste invatatoare se uitau la ei ca vitelusele la poarta noua. Aici in bucuresti la o scoala langa locul in care locuiesc.

   Nu cred ca este o chestie izolata.

   Despre alte modele pe care le-am vazut la scolile unde au invatat copii mei la sfarsutul anilor 80 in SUA si care l-am vazut si in capitala in doua scoli primare am sa va povestesc in postarea viitoare.

   Theophyle

   16/05/2010 at 1:53 pm

 33. Daca scoala romaneasca nu invatata omul sa invete singur (cum zice Dan Selaru) , avem citeva generatii depasite profesional . O fi ca multi din aceste generatii au gasit supravietuirea in politica sau ca angajati de stat ? 🙂

  Stefan A.

  16/05/2010 at 1:20 pm

 34. Buna ziua Theophyle, si forumului..

  Count me on in simpatia fata de S Voinescu.
  Imi place cum gandeste si imi place cum interactioneaza cu oamenii.

  Printre alte lucruri interesante ai zis Theophyle „Eucatia este poate cel mai important lucru care trebuie sa ne preocupe. Din nefericire noi vorbim despre formule si nu despre principii.”

  Si afirmatia asta o asociez cumva de alta idee din post;
  „.. Adoptîndu-se rigid principiul relevanţei dimpreună cu restrîngerea numărului de ore, se va diminua studiul în domeniul umanist. Sînt în curs de dispariţie, dacă nu au şi dispărut deja, latina, logica, retorica, muzica şi nici măcar filozofia nu se simte bine. Aceste materii nu sînt, desigur, relevante. „Defectul“ materiilor umaniste este acela că par a nu avea o valoare imediată de întrebuinţare. Matematica sau fizica contribuie mult mai relevant la formarea unui bun inginer de poduri, decît etica sau latina. Piaţa muncii cere ingineri, computerişti, medici sau manageri. Umanioarele nu satisfac acest gen de cerere.. ”

  Matematica sau fizica da contribuie mult mai relevant la formarea unui inginer de poduri. Dar ce te faci cu un pod care leaga sa zicem doua orase, iar comunitatile care traiesc in orasele respective, legate de pod se dusmanesc de moarte intre ele?

  Ce te faci fara filozofi care sa inteleaga problemele acute ale vietii cu care se confrunta omul, ce te faci fara dezbaterile filozofice care dau perspectiva, care deslusesc conflicte inerente existentei si pe care de cele mai multe ori le rezolva exact prin punctele de intelegere a situatiilor in lumina noua, benefica omului..

  Ce face inginerul dupa orele de munca daca nu ar avea satisfactia sa stie ca munca lui a adus un aport. Ce face el daca nu sunt oameni care sa se ocupe sa promoveze etica, logica, morala? Ce face omul daca nu are dascalul care sa raspandeasca si sa instruiasca cunoasterea principiilor eticii, demnitatii, teoria modelului cetatenesc vital functionarii unei societati normale si nu anarhice?!

  Ce face omul cand da cu piciorul la atata informatie scrisa in latina , ignorand mintile profunde ale predecesorilor, ganditori disciplinati, cu minti antrenate pentru gandire ,pentru dezbateri si analiza care au lasat o mostenire enorma de informatie si modele, numai daca ar exista intentia buna si logica simpla ca latina nu poate dauna ci aporta. Folositoare si necesara!

  Sunt uimita ca pentru orice problema care se iveste, in strainatate (ma refer la tari democratice-dezvoltate ) sunt adusi specialisti sa explice situatia pe toate fetele.

  Sunt uimita ca nu exista domeniu care sa nu abunde de specialisti. Pe cand in Romania nici in domeniile de importanta majora nu aud specialisti proaspat documentati.
  Ci depasiti in majoritate.

  Cand a inceput stirea cu vulcanul din Islanda la canalele din afara specialistii explicau efectele in amanunt .

  In Romania se facea haz si deradere; Ce dom’le, un pic acolo de nori, de fum, de praf. Ce nu suntem noi obisnuiti cu niste praf?!

  Ceea ce vreau sa zic, si nu stiu cum pot sa-mi exprim durerea si dezamagirea altfel decat sa fac niste comparatii; daca comunismul oprima prigonind intelectualii cu sicane pentru a construi o comuna de muncitori in principiu, mutantul democratic de azi din Romania ar fi de dorit sa nu oprime (legal dar abuziv) creativitatea in ideea ca doar un anume tip de om este necesar societatii ❗ 💡

  O astfel de mentalitate de monstrii mai tarziu o sa zica la ce bun muzica clasica ca doar nu face poduri.. si ce-i aia hrana spirituala ,ca doar n-o cumperi in malluri.

  Si la astfel de monstrii necesare or sa fie DOAR manelele ca o sa se bataie lumea in ritmul lor si o sa fie presupuse aerobica sau imnuri ceva..

  Daca pe piata creste pretul la unt si margarina e mai ieftina , creste cererea la margarina .
  Modificarea oricarei situatii in societate influenteaza automat formarea altei situatii, altei realitati. Astea-s fapte.

  Mai putine materii umaniste o sa duca la cresterea violentei, criminalitatii si alte efecte negative. Nu se intampla in cinci ani. Dar in 15 statistica o poate demonstra!
  Dar ai nevoie de sociologi, de psihologi si alti oameni care sa ‘povesteasca si sa explice drama’ pana ce ajunge sa fie cifre in niste rubrici.

  A propos tocmai imi amintesc de decretul ala de pe vremea comunismului care eliminase sociologia ca materie.. A se lua aminte si a nu se repeta greselile trecutului si efectele devastatoare implicit societatea abrutizata pe care a lasat-o mostenire.
  Coruptia nu exista ca oamenii nu stiu sa adune cifre ci exista din lipsa de constiinta pe care numai materiile umaniste o dezvolta, nu?

  pitapata

  16/05/2010 at 1:21 pm

  • pitapata salut 🙂
   Cursurile umane si cultura generala sunt extrem de importante. Parerea mea este clara in acest subiect. Totusi multe materii pot fi predate extra-curricula sau intr-o forma inter-disciplinara.

   Personal as construi o disciplina care sa includa istorie-antropologie pote si geografie cand vorbim de istoria contemporana.

   As construi o disciplina care sa includa filozofie-logica-metafizica si limbi clasice.

   Totul incepe de la competentele dascalilor care cam peste tot in lume la nivelul claselor primare si cate odata si liceale sunt extrem de precare

   Theophyle

   16/05/2010 at 1:59 pm

   • Ideea e splendida.
    Nu-i nevoie decat de masa critica de oameni care sa preseze.. si de tine care sa organizezi aderarea la sustinere si ‘presiune’..

    pitapata

    16/05/2010 at 2:20 pm

    • pitapata, 🙂
     Lucrurile nu sunt noi, sunt destul de vechi si sunt implementate in multe locuri in lume. Personal am intrat in contact cu idea in state cand copiii mei au fost elevi la secundara prin anii ’90. Si in alte locuri in formate diferite (limudei behira 🙂 )

     Theophyle

     16/05/2010 at 2:24 pm

 35. apropo de cenţii lui Dan Şelaru 🙂
  eu aş reformula puţin
  şcoala/dascălii ar trebui să-i înveţe pe tineri să gîndească

  gabhryel

  16/05/2010 at 1:38 pm

 36. Theophyle

  16/05/2010 at 1:48 pm

  • Thei, once again, buna ziua :ti-am pus, sincer interesata, niste intrebari;nu le-ai vazut?

   Loda

   16/05/2010 at 1:52 pm

   • Ti-am raspuns mai sus

    Theophyle

    16/05/2010 at 1:53 pm

    • Multumesc ;problema cu invatoarea cred ca e o exceptie nefericita,dar ,cu putin noroc, putea ajunge ministru de finante, ca si ala…
     Teoretic, cel putin in scolile urbane nu ar trebui sa fie profesori, invaatori, educatori care sa nu fie bine familiarizati cu utilizarea calculatorului, macar aici statul si-a facut datoria.In ultmii 8 ani, s-au facut,GRATUIT, in fiecare an scolar, in incinta scolilor cursuri de Introducere in utilizarea calculatorului,cursuri de predare in sistemul AEl, cel putin la noi la scoala NU EXISTA profesor sa nu lucreze cu si pe calculator .

     Loda

     16/05/2010 at 2:00 pm

 37. Cine mai are pretentia de la dascali azi sa fie modele umane pentru elevi? Reducerea dascalului la rolul de functionar platit de stat pentru a furniza elevi competitivi pe piata muncii se manifesta in disparitia exigentei ca scoala, alaturi de familie, sa pregateasca elevii pentru viata comunitatii.

  Non scholae, sed vitae discimus, spunea dictonul. Acum nu ii mai putem spune elevului ca nu invata pentru scoala, ci pentru viata. Ne-ar ride in nas, aratindu-ne ca viata comunitatii nu mai cere oameni cu caracter, ci oameni in vesnica fuga dupa cistiguri materiale.

  Fianciarizarea economiei si a pietei muncii va omori scoala, ca pastratoare a memoriei educationale a unei civilizatii.

  Cetatean

  16/05/2010 at 1:51 pm

  • Cetatene ;
   Poate unii dascali, asa de fraieri,mai au pretentia fata de ei, sa se imbrace, sa se comporte, sa vorbeasca ca si cand ar urma sa fie modele umane pentru elevi .Chiar ti s-ar parea SF?

   Loda

   16/05/2010 at 1:55 pm

   • Loda, Intrebarea este cat reusesc ei sa fie aceste modele sau mai exact cum se impun ca modele

    Theophyle

    16/05/2010 at 2:02 pm

 38. LOda, mie nu mi se pare SF ca profesorii sa le ceara la elevi sa fie, la rindul lor, modele. Problema este ca rolul profesorului ca model uman pentru elevi este aproape pe moarte. Asta datorita filosofiei din spatele educatiei actuale (elevul ca subiect uman burdusit cu „competente”, dar fara caracter).

  Cetatean

  16/05/2010 at 2:00 pm

  • Problema REALA este lipsa de educatie hiar a cadrelor didactice! Aceasta este problema. Eu pot sa va furnizez un numar mare de exemple de cadre didactice din invatamant care sunt pur si simplu lipsite de bun simt, care discrimineaza copiii, care – am un exemplu chiar zilele astea la indemana – se razbuna pe copii pentru diferentele de opinii cu parintii acestora. Va puteti reprezenta profilul unei invatatoare care reproseaza unui copil de clasa a II-a, il cearta in public pentru o discutie intre adulti de la sedinta cu parintii? va imaginati un cadru didactic de primar care se razbuna pur si simplu pe parinti chemandu-i la sedinta sambata dupa-amiaza, pur si simplu ca „asa vrea ea”, fara sa aiba vreun motiv intemeiat? (parintii acelei clase vin cu regularitate la sedintele programate). Trebuie sa precizez ca nu e vorba despre clasa copilului meu, noi chiar avem noroc urias cu o invatatoare remarcabila.
   Va imaginati o invatatoare care bate cu palmele in cap un baietel care citeste „prea incet”?
   Va imaginati o invatatoare la clasa a IV-a care le spune (barfeste!) unor copii in clasa ca cei doi copii care lipsesc pe motive de boala „sunt prosti si nesimtiti”?
   Cum apreciati atitudinea unui profesor de meditatie care, anuntat fiind de parinte ca copilul va lipsi (pentru prima data!) de la meditatie pentru ca are gripail cearta pe parinte si spune ca nu o sa-l mai primeasca pe copil pentru ca nu se poate lipsi financiar de ora aceea? il va inlocui!
   Va puteti imagina noian de invatatori care isi oglindesc si transmit tarele de comportament pe copii? CUM sa fie asemenea oameni MODELE? Din pacate, ei chiar sunt, printr-un fenomen obiectiv care chiar se intampla.

   Cum spuneam, jumatate probabil din cadrele didactice din invatamant NU AU CE CAUTA IN EDUCATIE!
   Pentru asta, dat fiind interesul copilului, as crea un statut al cadrului didactic foarte consolidat, l-as urmari si i-as monitoriza, examina cu frecventa mare. In plus, as implica in procesul de invatamant prin reglementari speciale, PARINTII.
   Si, nu, nu mi se pare normal ca procentul de participare la procesul de invatamant sa fie 50%-50% parinti-profesori. Asta au cerut sindicatele.
   Nu, copiii sunt ai parintilor, ca atare, procentul nu poate fi decat in favoarea parintilor. Copiii nostri nu pot fi masa de testare pentru niste incompetenti si mutanti cu titlul de profesor.

   nicole

   16/05/2010 at 2:20 pm

 39. Va salut , din nou , si azi !
  Theophyle ,
  aseara am intrat cam abrupt si cu temele nefacute , in sensul ca citisem postarea ta dar nu si toate comentariile .
  Bine macar ca nu m-am ales si cu inca o absentza .
  😛 😛 😛
  Eu am o fobie cu absentzele nemotivate , ramasa inca vie din perioada studentiei . 😆 😆
  Blogul tau are parte de comentatori civilizati in limbajul lor scris, foarte documentati unii,dar si cititori ferventi si captivati de ceea ce ne impartasesti prin dezvoltarea temelor tale pornind in explorare in general de la „subiectul zilei ” -cei mai multi dintre noi adesea ramanem mutzi .
  Adica citim si nu vorbim / scriem.
  Vorba poetului :
  „E usor a scrie vorbe
  Cand nimic nu ai a spune.”
  De aceea ma abtin de cele mai multe ori sa scriu ceva.

  Pe blogul tau se simte un RESPECT pentru vorba scrisa.
  E pacat sa o luam razna ca si comentatori .
  In acelasi timp insa mi se pare frustrant sa nu-ti poti exprima o parere ca si comentator pe un blog , fara argumente si fara exemplificari , chiar daca ea -parerea- e pur personala are totusi in spate niste lecturi si experiente de viata dobandite de-a lungul devenirii noastre ca OAMENI.

  O zi plina de dezbateri !

  luminita

  16/05/2010 at 2:07 pm

  • @luminita 🙂 Salut!
   Totul incepe si se termina cu buna credinta. Important de retinut ca limbajul uman poseda nuanta prin care poti aduce idei fara justificare. Se numesc ipoteze 🙂 Problema este ca aceste idei trebui insotite de „parerea mea” sau „cred”.

   Cand ataci frontal articolul fara argumente este alta mancare de peste. Aici trebuie sa fi pregatit sau inainte de a o face, trebuie sa ceri argumente de la autor.

   Asta se numeste bun-simt sau curtoazie. Se invata din viata si cateodata si la universitate.

   Theophyle

   16/05/2010 at 2:12 pm

   • No coment!

    …”Multiculturalismul poate exista la nivel de elite si nu inca la nivel de popoare.”

    Eu cred ca multiculturalismul exista in mod natural, in momente de calm si prosperitate si poate fi scos din firesc doar de fixatiile unor asazisi filosofi, economisti, istorici sau sociologi cu mentalitati sau obsesii dubios si interesat orientate.

    Andrzej

    15/05/2010 at 10:15 pm

    Andrzej

    16/05/2010 at 2:49 pm

 40. Una peste alta, mi se pare ca, in afara de necesara racordare a educatiei actuale la trendul modernizarii tehnologice, Voinescu atrage totusi atentia asupra unui lucru: caderea in desuetudine a materiilor umaniste, considerate nerelevante pentru educatia actuala, intrucit nu formeaza „competente” pe care piata muncii sa le ceara.

  La nivel general, daca financiarizarea economiei continua, vom avea numai specialist in invirtit banii si CDS-urile si in acele meserii care aduc cea mai mare frata a profitului (cine detine creditul – bancile – , detine in mina si alocarea lui spre cele mai „profitabile” zone ale economiei. Naturalmente, politicienii vor „stimula” scoala sa formeze specialisti „ceruti” de economie).

  Scoala devie, treptat, prizoniera fluxurilor de capital (care impun pietei ce meserii sa ceara de la sistemul educativ). Normal ca fluxurile de capital nu vor cere specialisti in Homer, ci in rata de crestere a CDS-urilor Greciei!

  Cetatean

  16/05/2010 at 2:07 pm

  • @Cetatean,
   trebuie facuta o rectificare ideologica profunda in predarea materiilor umane. Am sa vin cu niste exemple din „viata” din scolile secundare in state. Rectificarile s-au facut acolo de pe timpul cand copiii mei erau in secundara asta se intampla la inceputul anilore 90.

   Probelea sunt dascali care au nevoioe de o mai mare eruditie, as spune eu. 😦

   Theophyle

   16/05/2010 at 2:17 pm

   • Perfect de acord cu rectificarea ideologica a materiilor umaniste!

    Cetatean

    16/05/2010 at 2:26 pm

    • @cetatean, vezi aici.
     Cred ca este o comoara de model:

     http://www.friesian.com/school.htm

     Theophyle

     16/05/2010 at 2:34 pm

    • Vazut, super, sper sa am timp sa comentez dupa ce ii scriu lui Gaby ! 🙂

     Cetatean

     16/05/2010 at 2:44 pm

    • Eu sunt probabil printre ultimi invatacei (de origine romana) ai acestei scoli 🙂

     Theophyle

     16/05/2010 at 2:45 pm

    • Gaby, mult mi-ai mai dat de comentat!

     1. Suntem de acord, desi ne exprimam diferit. Formarea de pure „competente” cerute de piata muncii si de fluxurile financiare care dicteaza politicienilor ce fel de noua filosofie a educatiei sa aplice, in caz de reforme, pentru ca elevii sa aiba o mai buna insertie pe piata muncii inseamn de fapt, inchidere a mintii. Mintea inchisa este atenta doar la partea financiara a vietii, nu si la cea umana, formativa. Competentele cerute nu sunt competente umane, ci competente economice si cvasi-economice.

     Cetatean

     16/05/2010 at 2:48 pm

  • Salut Cetatean, &all. Si mie mi se pare deosebit de importanta educatia umanista in anii de scoala primara si gimnaziala, din pacate am observat o lipsa cronica de dascali cu adevarat calificati(- dascali-apostoli), care sa fie preopcupati de a sadi copiilor dragostea pentru studiu si carte.
   Cei care cunosc sistemul anglo-saxon de pot depune marturie ca studiul umanist este determinat. Dobandirea unor cunostinte generale este si trebuie sa fie tinta oricarui sistem educationat pornind din gradinita si pana la terminarea gimnaziului.
   Am avut un sef(inginer) care scotian fiind se lauda ca vorbeste oxford english. Si asa era.

   Andrzej

   16/05/2010 at 2:21 pm

   • Si evident un inginer de exceptie care activase in corpul de ingineri ai US army dar si in Royal army.

    Andrzej

    16/05/2010 at 2:26 pm

    • Andrzej, materiile umaniste sunt „nerentabile” social, de aceea cei mai buni nu sunt indemnati spre ele 😦

     Cetatean

     16/05/2010 at 2:27 pm

 41. Theophile, ar trebui sa se autocenzureze nr. de vorbe. Poastari kilometrice dilueaza tema si cred ca nu le citeste niimeni!

  neamtu tiganu

  16/05/2010 at 2:12 pm

  • Neamtule, gresesti. Eu le citesc si pe mine chiar ma intereseaza. Regulile blogului nu limiteaza discursul. mie’mi place 😆

   Theophyle

   16/05/2010 at 2:14 pm

 42. Cetatean,
  te salut cu tot respectul , domnule profesor !

  luminita

  16/05/2010 at 2:14 pm

 43. Buna, luminita!

  De unde stii ca sunt profesor? Se vede? 😉

  Cetatean

  16/05/2010 at 2:24 pm

  • Se vede , da .
   Si pun pariu ca ai nu doar capacitatea de a trece sticla monitorului ci si pe aceea de a captiva auditoriul .

   luminita

   16/05/2010 at 3:44 pm

 44. Cetăţean
  am două obiecţii la ce spui tu la 12:19

  1. „Intreg textul lui Voinescu este constuit pe opozitia deschidere a mintii (catre piata financiara) versus inchidere a mintii (catre etica si responsabilitate).”

  Voinescu a spus exact pe dos: formarea de pure competenţe înseamnă închidere a minţii, pe cînd deschiderea minţii înseamnă mai mult decît formarea de competenţe (teoretice, practice), înseamnă formarea unui cetăţean, nu numai formarea unui muncitor

  2. „Scoala nu are a face oameni competenti in ceva, de asta se ocupa piata muncii. Scoala preuniversitara trebuie sa livreze societatatii oamenii suficient de bine formati incit ei sa poata decide singuri unde vor deveni competenti, daca vor urma un parcurs universitar adecvat. Scoala preuniversitara nu este o anticamera a pietii muncii, ci o anticamera a polisului”

  păi, tocmai asta-i problema învăţămîntului nostru

  a. că şcoala nu formează competenţe iar tinerii ajung pe piaţa muncii nepregătiţi, că piaţa muncii trebuie să le formeze competenţele
  ceea ce spui tu înseamnă perpetuarea acestei anomalii

  b. că tinerii noştri nu ştiu să facă nimic dacă nu urmează o facultate
  ceea ce spui tu înseamnă perpetuarea celeilalte anomalii, care garantează clienţi universităţilor gen „Spiru Haret”

  Şcoala preuniversitară ar trebui să fie o anticameră a pieţei muncii – asta vrea să facă reforma lui Funeriu – dar şi o anticameră a polisului – ăsta e defectul acestei reforme.

  Eu asta am înţeles din articolul lui Voinescu şi sunt perfect de acord cu el.

  gabhryel

  16/05/2010 at 2:29 pm

 45. Iti raspun detaliat in 10 minute 🙂

  Cetatean

  16/05/2010 at 2:30 pm

 46. sunt curios dacă se face Retorică la Facultatea de Jurnalism, la SNSPA, la nenumăratele facultăţi de ştiinţe politice, de integrare europeană, de relaţii internaţionale etc.

  logică, se face?

  filosofie, se face?

  şi am zis de „facultăţi”, nu de preuniversitar!

  ne specializăm la extrem şi nu mai vedem pădurea, cetatea….

  lipsesc perspectiva, ansamblul, întregul, principiile (morale, logice, filosofice)

  gabhryel

  16/05/2010 at 2:43 pm

  • hai sa fim seriosi prietene 😆

   Theophyle

   16/05/2010 at 2:48 pm

 47. Buna ziua!
  Mi-a luat ceva timp sa citesc postarile de ieri si de azi, foarte interesante, mai ca nu prea imi vine sa imi bag nasul. Eu sunt un omulet mai practic, asa ca am sa va spun o scurta poveste:
  Imi aduc aminte ca in clasa a 2 a am luat mentiunea a 2 a, cu media 9.82. Eu am fost mai moscait de fel, dar in acel moment m-am abitionat sa ajung primul. Am reusit abia in clasa a 4 a, am luat in sfarsit coronita. Dupa ce i-am depasit pe toti, am luat ceva distanta apoi am incetinit pasul. Cand eram in clasa a 6 a, dupa o ora de matematica am ajuns acasa si ii spuneam mamei mele ca e asa usor, dar ca ceilalti colegi parca sunt batuti in cap si nu inteleg. Din a 5 a pana in a 8 a am schimbat in fiecare an profesorii de romana si de matematica, nu din cauza mea, asa s-a intamplat. Nu prea faceam mari eforturi la scoala, bagam la cap din clasa, asa ca acasa mai faceam doar temele. Cum mintea mea nu prea era asa ocupata la scoala, vorbeam in timpul orei si ma puneam in gura cu unii profesori. Daca era posibil sa fiu mutat in alta clasa mai buna, cred ca m-as fi dezvoltat mai bine. Copilul din povestea lui Nicole nu prea are sanse, chiar daca esti de rasa, daca mananci doar hlujani (bete de porumb) mai tarziu poti manca tot trifoiul din lume, tot un pricajit ramai. Pentru a te dezvolta ai nevoie de stimulare, concurenta si conditii prielnice, dar asta la momentul potrivit. Sunt cam ‘batran’ pentru a manca trifoi acum, macar sa il adulmec aici pe blog.

  O sotietate fara printipuri
  In care toti fac tertipuri
  Carevasazica s-o schimba ceva
  Daca mai multi ne-om implica

  Creanga

  16/05/2010 at 2:48 pm

  • Ave, Creanga!

   „Pentru a te dezvolta ai nevoie de stimulare, concurenta si conditii prielnice,”

   Concurenta e acum doar intre banii parintilor si hainele colegilor 😦

   Cetatean

   16/05/2010 at 3:12 pm

  • Salut @Creanga,
   frumoasa poveste autobiografica si semnificativa, cred. Competenta maximala a dascalui trebuie sa fie in clasele de baza 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 3:26 pm

  • Salut , Creanga !
   Frumoase amintiri din copilarie ai .

   luminita

   16/05/2010 at 3:47 pm

  • @Creanga,

   ave!

   Ai sesizat exact ce am vrut sa propun ca premisa. thanks. 🙂

   nicole

   16/05/2010 at 4:12 pm

 48. Ziua buna all 🙂
  Cred ca tot de la politicieni ni se trage, si rolul lor ca modele asumate de ceilalti.
  Lipsa de incredere generata de felul in care a fost dobandita bunastarea materiala peste noapte si opulenta afisata,mai ales in zona politica,a generat perturbari majore in capacitatea de analiza a fiecaruia(in termeni statistici desigur) iar efectul este evident in educatie,subscris in primul rand interesului material.Vreti educatie,dati-mi bani.Vrei bani, da-mi calitate.Vocatia,devotamentul tinde spre minim si-n scoala si-n familie,fiecare aruncandu-si raspunderea formarii,pe umerii celeilalte.
  Incercand sa fac legatura cu postarea de ieri,as zice ,cine si ce poate impinge,departa(apropia) the final frontier(vazuta ca spatiu dihotomic nu ca hiatus) ce aparent ne desparte de „aproapele” ? In ce masura curentele politice,doctrinele,ideologiile pozitioneaza aceasta granita,pentru a sti pana la urma ce fel de copii crestem.
  Motivatia materiala,se pare ca vrea sa ocupe tot mai mult motivatia spirituala(noscete ipsum).Lipsa armoniei,a echilibrului intre cele doua,sunt izvor pentru situatia de azi,cred.Foarte greu reuseste un profesor sa fie model,cand modelul este identificat in alta parte a societatii,iar profesorul,nu stie,nu vrea,sau ii este indiferent pentru ca vede ca nu reuseste in demersul(domeniul) sau.
  Prea mare conflictul asta pentru mine. 😆

  mircea

  16/05/2010 at 2:49 pm

  • @mircea salut 🙂
   Da bineinteles ca de la ei ni se trage. Fiecare ministru are reforma lui. Fiecare se crede un mare reformator si copiii inebunesc 😦

   Theophyle

   16/05/2010 at 3:27 pm

 49. Gaby, pentru postarea ta de la 2.29.

  1. Suntem de acord, desi ne exprimam diferit. Formarea de pure “competente” cerute de piata muncii si de fluxurile financiare care dicteaza politicienilor ce fel de noua filosofie a educatiei sa aplice, in caz de reforme, pentru ca elevii sa aiba o mai buna insertie pe piata muncii inseamn de fapt, inchidere a mintii. Mintea inchisa este atenta doar la partea financiara a vietii, nu si la cea umana, formativa. Competentele cerute nu sunt competente umane, ci competente economice si cvasi-economice.

  Cetatean

  16/05/2010 at 2:50 pm

 50. Theophyle ;
  ,,trebuie facuta o rectificare ideologica profunda in predarea materiilor umane.” Adica ? Nu inteleg ce inseamna rectificare ideologica, deci nu stiu daca sunt de acord sau nu 🙂

  Loda

  16/05/2010 at 2:50 pm

  • @Loda, ideologic in sensul ideilor pedagogice. Adica formarea unor elemente multi-disciplinare care pot atrage elevul dandu-i mult mai multa informatie cu acelasi efort.

   Theophyle

   16/05/2010 at 3:31 pm

 51. @ pitipata
  ˝O astfel de mentalitate de monstrii mai tarziu o sa zica la ce bun muzica clasica ca doar nu face poduri.. si ce-i aia hrana spirituala ,ca doar n-o cumperi in malluri.˝
  ˝Sînt în curs de dispariţie, dacă nu au şi dispărut deja, latina, logica, retorica, muzica şi nici măcar filozofia nu se simte bine. Aceste materii nu sînt, desigur, relevante.˝

  Parerea mea este ca sunt foarte relevante iar disparitia lor din programa ar duce la o saracire si mai accentuata a unei resurse publice.
  Zic asta in calitate de inginer (practicant) si cu specializare la terminarea facultatii in -culmea- poduri masive (adica poduri din beton armat).

  Latina e foarte importanta -pe langa cele evidentiate de antevorbitori-si pentru ca sintetizeaza o experienta istorica originara si indispensabila identificarii si exploatarii resurselor publice de civism intr-o forma concentrata, sintetica.
  Ma refer la dictonul latin.O forma sintetizata de intelepciune.
  In plus, forma mentis a poporului roman cuprinde arhetipal modul de a invata si a transmite experienta prin structuri lingvistice condensate.
  Ma refer la zicale, proverbe, cimilituri, formule retorice enuntate la Marile Treceri (botezul, moartea), strigaturi la jocuri si nunti samd.

  De pilda atunci cand e striga la joc ˝N-am spart casa nimanui/ Sa fiu talpa iadului˝ asta era o forma condensata, codificata de transmitere a unui
  percept etic.

  p

  16/05/2010 at 2:51 pm

  • Frumos comentariu, de acord cu el! Din pacate, unii morti inca vii (birocratii din minister) considera latina inutila, pentru ca ei nu ii vad rostul.

   Cetatean

   16/05/2010 at 3:38 pm

  • Este exact ce subliniez. Materiile umaniste sunt necesare, relevante, folositoare.

   Am ironizat conceptia unora ca muzica clasica nu ar fi necesara. Sper ca mesajul a fost clar, nu?

   ˝Sînt în curs de dispariţie, dacă nu au şi dispărut deja, latina, logica, retorica, muzica şi nici măcar filozofia nu se simte bine. Aceste materii nu sînt, desigur, relevante..”

   Acesta este un citat pe care l-am reprodus din postul lui Theophyle pentru a-mi expune ideea.
   Dar te rog sa bagi de seama ca i-ai scurtat contextul si i-ai schimbat implicit sensul.

   Personal draga P sunt chiar *foarte, foarte* pentru toate materiile umaniste.

   pitapata

   16/05/2010 at 4:07 pm

 52. ideea lui Voinescu e că să nu cădem într-o frenezie a antreprenoriatului
  şi acesta este un exces, un viciu, ca şi lipsa lui (pe care acum vrem să le corectăm)

  gabhryel

  16/05/2010 at 2:56 pm

  • aceasta este un viciu, voiam să spun, adică „frenezia”,
   nu acesta – antreprenoriatul

   gabhryel

   16/05/2010 at 2:59 pm

   • gaby, scoala nu trebuie sa formeze antreprenori, ci sa educe oameni. Piata formeaza antreprenori, scoala trebuie sa educe copiii sa isi poata evalua corect situarea in societate, in general, si pe piata in particular.

    Nu faci din cerintele pietei criteriul fundamental al educatiei. vei ajunge sa elimini de tot materiile umaniste, unde nu ies bani repede si mult. Tii cont de piata, insa nu in toate filierele si in toate domeniile.

    Cetatean

    16/05/2010 at 3:04 pm

 53. Gaby, continuarea. Despre scoala romaneasca.

  Tu: „a.că şcoala nu formează competenţe iar tinerii ajung pe piaţa muncii nepregătiţi”.

  Raspund: tinerii ajung pe piata muncii din facultati, nu din scoala preuniversitara. Eu consider ca doar liceele de meserii trebuie sa formeze competente pentru piata muncii, nu liceele teoretice si vocationale. Nu se poate cere unui liceu teoretice sa formeze pentru munca un tinar de 16 sau 18 ani. Daca acel tinar vrea sa munceasca dupa terminarea liceului, sa faca un liceu de meserii. Problema: la noi nu mai exista scoli de arte si meserii. taicame-u a facut o astfel de scoala, a lucrat de la 17 ani.

  Tu: „că tinerii noştri nu ştiu să facă nimic dacă nu urmează o facultate”

  Aici e problema. Nici dupa terminarea facultatii nu stiu sa faca nimic multi dintre ei, deoarece facultatile au ramas in urma. Insa aici trebuie distins intre facultatile teoretice si cele aplicative. Facultatile aplicative trebuie sa fie cele mai bransate la piata muncii, sa propuna stagii aplicative. Or, invatamintul teoretic de nivelul anilor 1970 e un handicap la Politehnica, la medicina sau la Agronomie. In materiile umaniste, acolo e problema ideologizarii, chiar si la 20 de ani de la Revolutie. Prin ideologizare inteleg o anumite conceptie despre viata si lume, nu cursuri marxiste de-a dreptul. Ideologizarea trebuie eliminata si facultatile umaniste recladite pe soclul culturii adevarate.

  3. Reforma lui Funeriu are aceeasi hiba: vrea sa financiarizeze TOATA scoala, sa o branseze la piata muncii. Nu orice competenta si orice meserie are aplicare imediata pe piata muncii. Nu desfiintezi logica, latina sau filosofia pentru ca nu „se cer” pe piata. Funeriu ar vrea el poate intarirea ecucatiei, in sensul umanist si a dezvoltarii competentelor critice si axiologice, dar nu poate merge impotriva curentului general. Scoala de meserii trebuie sa fie o anticamera a muncii, scoala teoretica, o anticamera a facultatilor unde, abia acolo, studentii vor dobindi competente lucrative.

  Nu poti face din toata scoala preuniversitara o anticamera a Oficiului Fortelor de Munca.

  Cetatean

  16/05/2010 at 3:00 pm

  • „Raspund: tinerii ajung pe piata muncii din facultati, nu din scoala preuniversitara”

   De ce să mai piardă şi ei şi societatea 3-5 ani?

   gabhryel

   16/05/2010 at 3:12 pm

   • Gaby, cum am mai spus: nu poti asuma o meserie direct din liceu decit daca faci scoala de meserii. Insa in meseria asta vei ramine mereu la un anumit nivel daca nu faci studii universitare de specialitate.

    Cine vrea sa munceasca de la 16-17 ani, sa fie stimulat sa mearga la o scoala de meserii. Problema: nu le mai avem. Sau sunt muribunde.

    Cetatean

    16/05/2010 at 3:15 pm

  • Errata, din viteza am scris „taicame-u”, corect e „taica-meu”, scuze.

   Cetatean

   16/05/2010 at 3:13 pm

  • reforma lui Funeriu încearcă să corecteze o problemă: ocolul – universitar – pe care îl face tînărul ca să ajungă tot acolo unde se putea ajunge numai cu bacalaureatul (de cele mai multe ori şomer)

   gabhryel

   16/05/2010 at 3:27 pm

   • Ai dreptate. la noi si piata munci ie deformata, si invatamintul. Grea misiune!

    Cetatean

    16/05/2010 at 3:36 pm

  • Cetatean,
   Sigur inca exista scoli de arte si meserii, ba chiar si licee cu profil tehnic(vezi loda care e profesoara intr-un astfel de liceu).
   Problema sta in profesionalismul dascalilor acestor scoli. Eu stiu sigur ca in aceste segmente de invatamant(scoli de meserii si licee tehnice ) nivelul este deplorabil, iar absolventii sunt absolut nepregatiti(nici macar la nivelul unui ucenic cu vechime de un an -doi.
   Altfel spus aceste scoli fabrica muncitori necalificati cu diplome bune doar sa ambalezi un kil de branza, dar cu pretentii. Spune-i lodei ca scolala in care ea preda fabrica rebuturi si sa vezi reactia…

   Andrzej

   16/05/2010 at 3:32 pm

   • Andrzej, cele care inca exista, sunt niste exceptii 😦 Loda e privilegiata.

    Cetatean

    16/05/2010 at 3:35 pm

    • Probabil ca cei care cunosc sistemul de invatamant din Romania sunt familiarizati cu fenomenul de coruptie care guverneaza aceasta activitate.
     Stiu cazuri in care in unele licee (nu putine) exista adevarate retele care negociaza contracte intre elevi si profesori, prin care fiecare din parti isi protejeaza interesele(prezenta fals confirmata la curs, note de trecere(negociate separat) si alte privilegii materiale cuantificate precis in beneficiul profesorilor).
     Nu mai vorbesc de anii terminali in care legatura devine si mai stransa iar pretentiile „dascalilor”, devin aproape transparente(vezi plocoane catre profesorul indrumator de proiect, apoi birul general numit:protocol la bac.

     Andrzej

     16/05/2010 at 3:52 pm

   • Cetatean, apropo de scoli de meserii si licee tehnice, in anii ’70 cand au fost infintate liceele industriale(cum erau numite in epoca) era o concurenta enorma la examenul de admitere, la fel ca la liceele cu mare prestigiu(Caragiale, Balcescu etc.-in Bucuresti.
    Probabil UTS stie ca Liceul de Arhitectura de pe Lemnena era cotat ca liceu de super elita….

    Andrzej

    16/05/2010 at 3:40 pm

    • Andrzej, taica-meu a facut liceu de meserii si de la 16 ani si 8 luni a lucrat in continuu. Toata viata a cistigat din meseria lui, pe care a invatat-o foarte bine. Acum da ceata la orice tinar care are pretentia ca e calificat si el pe domeniul ala.

     Cetatean

     16/05/2010 at 3:47 pm

   • Andrzej :
    Pai…normal ca te bag undeva (adica in istorie, da ce ai crezut? 🙂 ),ca vorbesti fara sa stii.Sunt licee si licee cu profil tehnic, Liceul meu este destul de bun, daca nu indeplinea niste parametrii nu putea deveni colegiu.Acum,normal ca nu putem concura cu Colegiul Teoretic, unde merg premiantii din toate clasele, dar al doilea din judet, al nostru este.Tu daca iti inchipui ca avem clase de strungari te inseli, avem clase de informatica, de economic, electro,telecomunicatii.Cam 30% din elevi sunt foarte buni, dar si cu restul, buni, satisfacatori si slabutzi se pot face progrese semnificative, daca exista dorinta dascalilor si motivatia copiilor.Treaba proasta e ca, aceeasi copii, la aceasi varsta si,teoretic absolventi pe aceleasi programe, prezinta, la venirea in liceu diferente de la cer la pamant.Un copil inteligent nativ, venit dintr-un colt de tara, unde acelasi profesor preda si sport si limbi si fizica (si nu se pricepe la nici una)are enorm de muncit pentru a ajunge la nivelul unui elev mai putin inteligent dar care vine de la o scoala buna din oras. Sa recuperezi matematica, fizica, chimia si limba straina este foarte greu.Vin ,de la tara, copii cu note mari si cand primesc note la nivelul real la care se afla, au un adevarat soc.Cu acestia trebuie lucrat separat si incurajati, trebuie explicat lor ce li se intampla , atlfel sunt pierdutzi si nu din vina lor.Hei, ce crezi, treaba e mult maui complexa ,decat vad cei din afara sistemului.

    Loda

    16/05/2010 at 4:43 pm

    • Loda, buna ziua!
     Probabil ca de la voi in liceu vor iesi si copii pregatiti- lauda parintilor, fiindca tot spui ca va chinuiti cu diferente mari intre elevi(oare nu despre rezultatul muncii profesorilor vorbim?).
     Eu oricum nu am particularizat, vorbeam doar de medie.
     Nu vad de cete inflamezi spunad ca voi nu scolarizati strungari, oare categoria lucratorior industriali e o categorie inferioara celor care lucreaza in IT, comert sau comunicatii?
     E oare degradant sa scolesti buni strungari tinichigii, sau lucratori in constructii, de aceasta categorie cine se ingrijeste?

     Andrzej

     16/05/2010 at 6:22 pm

 54. Mircea, salut!

  Perfect de acord cu tine! „Motivatia materiala,se pare ca vrea sa ocupe tot mai mult motivatia spirituala (nosce te ipsum)”

  Exact ce spuneam si eu: se financiarizeaza educatia, pentru ca politicienii si formatorii fac inginerie sociala: se obliga sa livreze pietei, prin filosofia educatiei adoptata si prin masuri administrative, specialisti „ceruti” de piata. Dar politicienii sunt in urma pietei. Se infiinteaza sectii de Asistenta Sociala in toate Univrsitatile din tara, pentru ca cica, piata „cere” asistenti sociali. Insa de fapt politicieni incurajeaza aceasta masura, prin supradimensionarea statelor. Sau cohorte intregi de economisit, pentru ca „se cer” economisti.

  Fluxurile de capital si politicienii pun treptat mina pe educatie, dezorientind tinerii si familiile si creind impresia ca se anumite meserii sunt mai „cerute” decit altele (citi au fost anul trecut la sectia X? 10 pe loc? se cere deci, sa mergem acolo!”). Cind de fapt scoala ar trebui sa il educe pe elev sa isi descopere singur vocatia si sa ia o decizie nu cu ochii pe cresterea Bursei si pe meseriile legate de ea, ci uitindu-se la ce daruri si-a descoperit el in sine pe parcursul formarii.

  Cetatean

  16/05/2010 at 3:11 pm

  • Salve Cetatean 🙂
   Am citit ce ai scris si sunt de acord si eu si as adauga,”noscete ipsum” ce instrumente se ofera,se identifica de catre formatori,pentru a se descopri,a se cunostae pe sine.Cat de mult sunt implicati,profesorul(societatea) respectiv familia.
   Non multum sed multa sau pe dos,non multa sed multum.
   Sau altcumva zis,pana cand(la ce nivel de scolarizare) multe, dupa care,mult.

   mircea

   16/05/2010 at 3:25 pm

   • Mircea 🙂

    Voi fi poate putin mai dur, insa trebuie sa pot pune un diagnostic.

    Profesorilor li s-a luat roliul de formatori de catre birocratia ministeriala.

    S-a formalizat in asemenea hal educatia (programe minsteriale de respectat, hirtoage de completat, activitati obligatorii de realizat, ideologii de 2 lei de asimilat si de predat la elevi, presuni politice de suportat), incit profesorul nu mai are spatiu pentru exprimarea calitatilor persoale de formator. In cel mai fericit caz reuseste sa debiteze ce este obligat prin lege. Iar politicienii vin si se mira ca profesorii nu mai sunt dascali adevarati, ca acum 100 de ani. Pai cum naiba sa fie, cind politicienii le spun ce si cum sa predea, sub amenintarea sanctiunilor administrative? (ma refer la preuniversitar, la facultate e inca mai relaxat).

    Profesorul nu mai are timp sa il ajute pe elev sa se descopere pe sine, i se cere sa isi cuantifice rentabilitatea si eficienta activitatii de formare.

    Asta e boala cea mai grava a vocatiei de profesor (in preuniversitar). La universitar e alta: incompetenta, mepotismul si ideologizarea inca prezenta.

    Cetatean

    16/05/2010 at 3:34 pm

 55. ciao Theophyle, ciao la voi toti 🙂

  Un bellissimo post si bellissimi commenti 🙂

  viviana

  16/05/2010 at 3:18 pm

  • @Viviana, multumesc 🙂

   Theophyle

   16/05/2010 at 3:32 pm

 56. Ciao, vivi! 🙂

  Cetatean

  16/05/2010 at 3:21 pm

 57. salutare Theoph, all 🙂
  hai sa va spun si eu o poveste.
  prin 2000 am ajuns si eu la catedra intr’un liceu vocational din capitala. madam abramburica era si ea in acelasi timp ministresa. facu reforma. repartizarea pe calculator la admiterea la liceu. am ajuns sa am in clasa elevi care nu stiau verbul a fi si elevi care vorbeau fluent limba engleza. o tragedie pentru elevii cu potential. vad o singura solutie. reintroducerea examenelor punctuale, la fiecare liceu, in 2 sesiuni.
  – vine si bacalaureatul in aceeasi vara. aici imi este putin rusine dar stiu ca stiti si voi cum stau lucrurile cu promovarea la noi. ma trimit la liceul grivita. proba de specialitate. asta va scrie pe diploma lor. elevii acestia vor ajunge probabil sa conduca si sa repare trenuri. se uitau toti la mine nedumeriti si speriati. daca nu ii las sa copieze, multi vor repeta examenul in toamna. le spun ca se pot inspira de la colegi si adun toate manualele si caietele din clasa. va rog sa ma credeti ca 1 ora intreaga nu s’a miscat un pix in toata sala. pina la urma am iesit pe hol „la tigara” 😦
  cine’i vinovat pt asta? dascalul si managementul scolii!
  cum ziceati si voi, dascalul trebuie sa invete elevul sa invete. treaba managementului este sa angajeze dascali capabili. nu pensionari.

  @cetatean ai perfecta dreptate, la liceele teoretice, competentele vocationale cad in plan secund.
  am parasit sistemul si am luat calea freelancingului nu din cauza banilor. din cauza „sistemului”. povestea este lunga si trista.
  sustin ideea de titularizare pe scoala.
  practica in facultate trebuie sa dureze un an de zile si, in primul rind, sa se faca! practica in cazul meu, a fost 1 ora de curs. profesorul care ne supraveghea era prea plictisit. va dati seama ce ar fi insemnat pentru el un an de zile cu niste filoloage pe cap.
  ah si inca ceva, atita timp cit directorul poarta insigna psd la job, ca pe o decoratie, reforma este corupta din nascare, oricit de buna ar fi ea.

  dana.o

  16/05/2010 at 3:39 pm

  • vivana :
   Corect, am mai spus-o si eu, absolventii de facultate vin toba de informatii(in cel mai bun caz) dar zero la pedagogie si nu din vina lor.Pe vreme mea (long time ago) se facea pedagogie (examen de an) metodica generala, metodica predariispecialitatii, psihologia copilului ,iar in anul trei se facea practica pedagogica serioasa, cu asistenta metodistului si a unui profesor foarte bun de liceu, cu lectii finale notate si adunate la medie.Nu zic ca ieseam gata profesori,dar cu o pregatire teoretica si cat de cat practica tot intram in scoli, mai departe era chestiunea de dorinta de perfectionare si experienta pe care o capeti doar in timp.

   Loda

   16/05/2010 at 4:48 pm

 58. dana, buna! 🙂

  Scurt, adaug si eu la ce ai scris tu.

  1. Sustin introducerea examenelor e admitere la licee, intr-a 5-a, a 10-a si mai ales la facultati.

  2. Sustin titularizarea pe scoala sau pe oras, nu insa nationala. As desfiinta transferurile pe „puncte”, introduc concursurile pe post, la care si tinerii si virstinicii sa plece de la aceeasi linie 9nu ala batrin, cu jde mii de „formari” si „diplome”, dar nul, sa aiba intietate in fata unuia fara „vechime”)

  3. Sustin intarirea liceelor de meserii, retehnologizarea lor cu bani europeni si formarea de formatori tineri.

  4. Pensionarea celor ajunsi la virsta (in special la universitati!).

  Mai sustin eu multe, insa nu sunt ministru al Educatiei, sa fac aici un pomelnic.

  Cetatean

  16/05/2010 at 3:46 pm

  • hehe cetatean,
   justitia si educatia sint, in opinia mea, domeniile in care compromisul nu are ce cauta. ele sint garantia unei societati sanatoase. e cale lunga pina acolo. eu tot sper ca vom reusi. cum zicea si theophyle, optimismul ne omoara 🙂
   pentru asta ne trebuie oameni care sa induca sentimente precum mindria nationala si de ce nu patriotismul. nu vreau sa trag discutia pe panta politica. dar sincer, in pofida discursului electoral, base a reusit sa stoarca ceva din mine in sensul asta. acum am deja oroare cind citesc replici de genul: sintem toti o apa si’un pamint. rominia tara de prosti si hoti. s.a.m.d.
   da. avem o macovei, avem un ciolos. de ce n’am profita de ei? simtamintul civic cum ziceai tu Theoph la postarea de ieri este vital. fara el ne vom inneca. ilici cu mineriadele lui a reusit sa rada bruma de demnitate a acestui popor, dar ea nu are cum sa moara. low self-esteem’ul este arma lor impotriva unei natii. si aproape ne’au ingenunchiat.
   doamne ajuta! sper ca funeriu sa reuseasca sa sparga gastile din universitati si sa aduca oameni de valoare la catedre.

   dana.o

   16/05/2010 at 4:13 pm

   • „sper ca funeriu sa reuseasca sa sparga gastile din universitati si sa aduca oameni de valoare la catedre.

    Ar fi cea mai mare realizare! Doamne ajuta!

    Cetatean

    16/05/2010 at 4:18 pm

  • Cetatean, subscriu la toate capitolele insirate de dvs., si as mai adaoga inca un articol-doua:
   1.Lucrarea de diploma la sfarsitul studiilor universitare (master)sa fie o tema de cercetare/sinteza cu publicare in reviste de specialitate(eventual tema comuna unui grup);
   2. In cazul liceelor si scolilor de meserii initierea de precontracte cu firme private interesate de specificul acelor licee/scoli de meserii cu atestat si drept de angajare a celor mai merituosi absolventi;

   Rmai fi si alte cai si solutii, dar cine asculta daca nu ai „expertiza” si nu argumentezi unde se dicid astfel de masuri.

   Andrzej

   16/05/2010 at 4:47 pm

   • Scuze , am utat …
    La pt.2 eu as include in comisiile de atestare specialisi desemnati de firmele care fac precontracte cu liceele si scolile de meserii.
    Cred ca Pt. 2 ar putea fi aplicat si in cadrul invatamantului universitar, iar „beneficiarul” adica firmele private interesate ar putea astfel face o triere „involuntara”, dar profesionista a sutelor de facultati nascute peste noapte. Profitul ar fi evident al tuturor.

    Andrzej

    16/05/2010 at 4:53 pm

 59. Probabil ca cei care cunosc sistemul de invatamant din Romania sunt familiarizati cu fenomenul de coruptie care guverneaza aceasta activitate.
  Stiu cazuri in care in unele licee (nu putine) exista adevarate retele care negociaza contracte intre elevi si profesori, prin care fiecare din parti isi protejeaza interesele(prezenta fals confirmata la curs, note de trecere(negociate separat) si alte privilegii materiale cuantificate precis in beneficiul profesorilor).
  Nu mai vorbesc de anii terminali in care legatura devine si mai stransa iar pretentiile “dascalilor”, devin aproape transparente(vezi plocoane catre profesorul indrumator de proiect, apoi birul general numit:protocol la bac.

  Andrzej

  16/05/2010 at 3:55 pm

 60. P.S. Aceiasi reteta ca si in cazul liceelor este aplicata si in cazul institutiilor de invatamant superior. Rare cazurile unor profesori dedicati care chiar vor sa-si faca meseria.

  Andrzej

  16/05/2010 at 3:57 pm

 61. Andrzej, ne furam singuri caciula.

  Daca profi universitari platiti regeste accepta mita de la studenti, e jale. Nu poti reforma invatamintul decit cu Parchetul.

  Iar daca la Bac parintii string bani de protocol, e pentru ca „indulci” profesorii pentru ca ai lor copi is aiba note mai bune.

  Auri sacra fames distruge invatamintul incet incet. La liceu un profesor cu 700 de ron e usor coruptibil, dar aia de universitate cu 7000 de ron ce naiba mai vor?

  Cetatean

  16/05/2010 at 3:59 pm

  • Cetatean am trei membri din familie care sunt in divese stadii de studii universitare si postuniversitare, de la care am informatii la zi. Crede ca nu spun povesti.
   Norocul meu ar fi ca toti cei trei chiar sunt studenti merituosi si nu au nevoie de „suport material suplimenta”(doi bursieri de merit), pentru a-si definitiva studiile.

   Andrzej

   16/05/2010 at 4:08 pm

   • te cred, si eu stiu ce spun, sunt de acord cu tine.

    Cetatean

    16/05/2010 at 4:12 pm

 62. Eu consider ca sistemul de romanesc de invatamant are o singura lectie pe care o cultiva constant si cu obstinatie: familiarizeaza copii si tineretul cu un obicei blamabil si pagubos-coruptia.

  Andrzej

  16/05/2010 at 4:02 pm

 63. Ok, prieteni, am obosit de atita comentat, ma voi retrage un timp! 🙂

  Cetatean

  16/05/2010 at 4:15 pm

  • see u around cetatean 🙂

   dana.o

   16/05/2010 at 4:21 pm

  • Servus !

   Cit mai scurt – timpul (vb. foarte serios !), cu atit mai bine !

   tibi

   16/05/2010 at 4:21 pm

   • Comentul meu era adresat pentru @ Cetatean, evident !

    tibi

    16/05/2010 at 4:23 pm

 64. Nicole,
  iti raspund aici la postarea ta privind emisiunea „Schimb de mame „pentru ca intre timp s-a scris mult si mi-e teama sa nu ma mai gasesti . 😆
  Ca sa vezi ca si eu urmaresc emisiunea atunci cand se intampla sa nu fie vreun tocsou politic pe alt canal iti dau ca argument faptul ca nu dupa 2 zile ci dupa 3 zile mama de schimb poate sa-si impuna propriul regulament. 😉
  Si da, ai surprins bine diferentele educationale dintre oamenii de la tara si cei de la oras ,
  sau dintre cei fara scoala si fara o ocupatie profesionala care sa le aduca bani si cei care au si bani , au si confort , au si cuptor cu microunde chiar daca locuiesc la tara dar sunt niste snobi cu staif.
  Emisiunea este foarte buna in tristetea ei .
  Eu insumi lupt pentru dreptul asupra telecomenzii cu sotul meu ca sa o pot urmari.
  Cu prilejul acestei emisiuni am vazut copii de doi ani jumate care stateau in fata calculatorului toata ziua si refuzau sa vina la masa.
  Am mai vazut copii care nu-si faceau temele decat daca tata le dadea bani pentru acest „efort”.
  Dincolo de ridicolul situatiilor in care femeia -mama era obligata sa faca toata treaba in gospodarie iar sotul -cel mai adesea un betivan agramat si analfabet si puturos si jegos – isi aroga drepturi de stapan ca in triburile salbatice din jungla amazoniana pe vremuri.
  Una peste alta,
  cui nu-i place nu se inscrie la o asa experientza de realitishou 😆 asta am spus-o pt Tanarul imberb de stanga ,care nu stie ca se dau doua mii de euroi ca sa te lasi filmat in intimitatea proximitatii tale ….hihihi!
  dar pentru noi , cei care privim consternati cum arata casele unora, cum sunt mutilati sufleteste copiii lor , cum sunt tratate femeile lor si chiar cat de proaste sunt unele desi nu constientizeaza niciodata asta…..
  ne arata ca nu traim intr-o lume cu standarde egale pentru toti.
  Mai sunt multe de facut.

  Important si dramatic mi se pare insa faptul ca scoala romaneasca a luat-o la vale demult.
  Si cu programa din manuale si cu minima educatie morala si cu tot.
  Eu inca mai am un copil intr-a unshpea .
  Altii sunt abia la inceput de drum educational cu copiii lor pe care obligatoriu trebuie sa-i inscrie la SCOALA .
  Care scoala ?

  luminita

  16/05/2010 at 4:38 pm

  • OK, @lumi, n-am insistat pe detalii, 2 sau 3 zile – tot una. Dar… am remarcat ca te uiti si tu si ca ai localizat aceeasi logica pe care am propus-o dezbaterii.
   Nu stiam exact ce sume primesc mamele participante la emisiune desi stiam ca ele primesc o suma. 🙂

   Hai, ca incepe acush-acush emisiunea, in seara asta… 😆

   nicole

   16/05/2010 at 6:19 pm

 65. @Theophyle, buna ziua. Buna, tuturor!

  Sunt in trecere, am invitati. Dar am citit. multumesc pentru teme, foarte, foarte importanta.

  @nicole, de acord cu tine in ce spui aici. si o observatie supblimentara: geniile se nasc in orice mediu, din orice fel de parinti, in orice colt al lumii. Dar, daca parintii nu au antibiotice sa trateze o pneumonie interstitiala cand geniile sunt prunci… Geniile nu razbat in orice conditii.

  @Cetatea. In primul rand, scuze ca nu am revenit mai devreme la discutia noastra anterioara, dar promit sa o reluam. Astzi sunt 100% de acord cu tine. Interesele economiei, reflectate in piata muncii, tind puternic sa confiste interesele politsului. Dar si noi am permis acest lucru prin fundamentalismul entuziast cu care am promovat fara pic de reflexivitate modele: competiei absoluta, noul management al resurselor umane. Duse la extrem, acestea produc monstri. In fond, polisul este cooperare in primul rand, nu competie. Polisul are nevoie de cetateni responsabili si cu abilitatile necesare pentru a fi pe deplin cetateni. Cand produsului educatie i se puine in vedere sa fie „resursa umana” in economie, sa dea totul in companie, nu prea mai are rezerve pentru a fi cetean responsabil, empatic, curajos, etc…
  Am transformat simple modele/metode/instrumente de organizare in dogme, le-am introdus si in sfera complexa a interesului comun (calitatea si bunastarea polisului) si acum observam efectele perverse.

  Daca mai reveniti la aceasta tema, candva dupa ora 22,30 voi fi si eu aici. Excelenta tema aleasa de Theophyle si merita insistenta si revenire. Este fundamentala. Multumesc, Theophyle!

  casandra

  16/05/2010 at 4:39 pm

 66. Neamtu Tiganu ,
  iti cer scuze pentru lungimea si latimea postarii.
  La (l)atitudine stau bine. Sper.

  luminita

  16/05/2010 at 4:40 pm

 67. „Totusi multe materii pot fi predate extra-curricula sau intr-o forma inter-disciplinara.

  Personal as construi o disciplina care sa includa istorie-antropologie pote si geografie cand vorbim de istoria contemporana.

  As construi o disciplina care sa includa filozofie-logica-metafizica si limbi clasice.”

  s-ar putea numi chiar „antropologie” disciplina asta
  acum are alt înţeles, dar etimologic n-ar fi greşit să se numească aşa 🙂
  oricum, important nu e numele, ci conţinutul

  gabhryel

  16/05/2010 at 4:53 pm

  • Dan Barbilian ar construi o disciplina care include poezia si matematica

   Un tanar de stanga

   16/05/2010 at 4:57 pm

   • salut tinere !
    Cu o singura conditie : ca macar o parte dintre, sa stie ca Dan Barbilian = Ion Barbu, NU ? 🙂

    tibi

    16/05/2010 at 5:32 pm

 68. Luminita
  miersi de iexplicatii
  Cine primeste 2000 euro- mama sau PrimaTV ?
  E halucinant oricum 🙂
  Neveste tati surori la schimb nu au ?

  Un tanar de stanga

  16/05/2010 at 4:56 pm

  • Banii ii primeste mama care dupa o paruiala strasnica ii cedeaza sotului , na !
   Dar ce credeai ?
   Ca-si filmeaza mucegaiurile din casa pe gratis , unii ?
   Sau livingurile de la Elvila si plasmele cat Rapirea din Serai , altii ?
   N-ai sa vezi .
   Dar sa stii ca mai exista si oameni normali in tara asta.
   Nu dispera .
   Cauta-i !

   luminita

   16/05/2010 at 5:17 pm

 69. mai există o problemă a educaţiei care va deveni în timp şi mai acută şi care nu e specific romînească, adusă de lumea virtuală

  educaţia va fi tot mai mult (inter)mediată de internet

  învăţarea/educarea la distanţă are nu numai avantaje, dar şi importante dezavantaje

  cel mai mare este alienarea relaţiei ireductibile între indivizi concreţi

  nimic nu poate înlocui omul prezent, în carne şi oase, omul (v)orbitor – cu vocea, intonaţia, prezenţa lui de spirit
  vom trăi – am intrat deja – în veacul omului absent

  gabhryel

  16/05/2010 at 5:17 pm

 70. Salut pe toata lumra inca o data 🙂
  Postare noua:)

  Theophyle

  16/05/2010 at 5:37 pm

 71. de aceea zic: nu voxpublica, ci textpublica ar fi mai aproape de adevăr 🙂

  omul textelor şi imaginilor, a-vocal, fără voce, fără suflu şi în cele din urmă fără suflet
  vocea ţine de intimitate, e aerul plămînilor tăi, modelat prin gura ta de spiritul tău

  vocea vibrează, textul nu (sau nu vibrează decît metaforic)

  gabhryel

  16/05/2010 at 5:38 pm

 72. gabi,
  am fost saptamana trecuta la scoala , intr-o recreatie , si proful-dirigintele fiului meu – m-a invitat sa continuam discutia in clasa.
  Eu am incercat sa ma eschivez crezand ca-i voi impiedica desfasurarea normala a orei , cu predare-ascultare …..
  N-ai sa vezi !
  Toata ora elevii au stat cu ochii in calculator (fiecare are calculatorul lui ) , mai dadeau SMS-uri , ba chiar la un moment dat o fata i-a zis profului : ” stiti , ma duc pana afara , a venit tata sa-mi spuna ceva ” iar o colega a sarit imediat :”ma duc si io cu ea , domn profesor „.
  Le-a lasat sa plece fara nicio grija de lectia zilei respective.
  Pana am terminat noi de dezbatut subiectul s-a terminat si ora.
  Elevii au plecat cuminti la ora urmatoare.
  Fara sa se imbranceasca. :mrgreen:
  Asa se desfasoara orele in scolile dotate cu calculatoare.
  Proful sta la catedra dar nu vorbeste cu nimeni.
  Notele se pun pe referate scoase tot din calculator.

  luminita

  16/05/2010 at 5:40 pm


Comentariile sunt închise.