Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre globalizare si globalitate – O enigmă românească

Acest articol este o prima parte dintr-o analiza mai ampla pe care o voi posta in zilele urmatoare pentru a intelege o singura “enigma” in legatura cu care cred am nevoie (poate) de parerile unui colectiv pentru a  descifra-o. “Enigma” ce ma bantuie poate fi formulata printr-o fraza simpla: “este Romania o victima a globalizarii fara putinta de a se apara de pericolele fenomenului sau este o victima a lipsei competentelor pentru a seziza si materializa avantaje create de fenomenele care se petrec in lumea in care traim?”. Am sa repet cateva definitii, (intr-o forma mai ampla) pe care le-am dat intr-un articol anterior, cand am tratat posibilitatea de a gasi un “capitalism onest”.

In primul rand, despre fenomenul de globalizare. Globalizarea descrie un proces multicauzal, care este rezultatul evenimentelor dintr-o parte a globului, cu repercusiuni ample asupra societăţilor şi problemelor din alte părţi ale globului. Din punct de vedere economic si social, aspectul numit “globalizare economica” se refera la (1) fluxuri de bunuri/servicii; (2) fluxuri de persoane (migraţia);  (3) fluxuri de capital si (4) fluxuri tehnologice.

FMI-ul defineşte globalizarea ca şi “creşterea în interdependenţa economică a ţărilor din întreaga lume, prin creşterea volumului şi a varietăţii tranzacţiilor de bunuri şi servicii peste graniţe, fluxul de capital internaţional mult mai liber şi mai rapid, dar şi o difuziune mai largă a tehnologiei.” Banca Mondială defineşte globalizarea ca “Libertatea şi capacitatea indivizilor şi a firmelor de a iniţia tranzacţii economice voluntare cu rezidenţi ai altor ţări”.

În management, globalizarea este descrierea unei  strategii care se referă la apariţia unor pieţe internaţionale pentru bunuri de consum, caracterizate de nevoi şi gusturi similare ale clienţilor, reuşind  sa vanda niste bunuri sau servicii unor persoane ce aparţin unor culturi diferite (de exemplu, să vândă aceleaşi maşini, produse financiare, produse alimentare, etc.) Această uzanţă contrastează cu internaţionalizarea, care descrie activităţile companiilor multinaţionale, în instrumente financiare, mărfuri, ori în produse care sunt exclusiv destinate pieţelor locale.

Globalitatea este de fapt sfârşitul etapei de globalizare – O stare ipotetică în care procesul de globalizare este complet sau aproape complet, majoritatea barierelor au fost desfiintate şi „o nouă realitate globală” este în curs de dezvoltare.

Termenul a fost folosit în 1998 de către autorul şi economistul Daniel Yergin într-un articol din Newsweek, care a descris starea finala a procesului de globalizare. Termenul a fost detaliat în cartea sa “Puntea de Comanda: Bătălia pentru economia mondială” (Commanding Heights: The Battle for the World Economy). Deşi Yergin a fost creditat ca cel care a  inventat aceast cuvânt, termenul este de fapt mult mai vechi. Raposatul William Safire a gasit etimologia cuvantului  şi o identifică printr-o serie de citate de prin anul 1942, când a fost folosit ca sinonim pentru a descrie un „nivel mondial.” Utilizarea curentă a termenului „globalitate”  se aplică la afaceri si este descrierea unei stări  a competitivitatii in comertul mondial.

Globalitatea implica trei fenomene diferite: (1) O schimbare structurală importantă în fluxul comertului international, bazata pe factori comerciali (companii) din fiecare parte a lumii, care concureaza cu alti factori comerciali (companii) intr-o competitie totala, care include: furnizori, parteneri, capital, proprietate intelectuală, materii prime, sisteme de distribuţie, capacităţi de producţie şi cel mai important lucru – abilitatea sau  talentul de implementare. În aceasta arena “free-for-all”, fluxul de produse şi fluxul de servicii au mai multe locaţii pentru multe destinatii. (2) Defalcarea ierarhiior traditionale (putere şi influenţă comerciala) si schimbarea centrelor tradiţionale de influenţă (Statele Unite, Europa,  Japonia), cu noi centre  apartinand  economiilor emergente (RDEs), care “cuceresc” poziţii de conducere la nivelul comertului mondial (China, India, Brazilia). (3) Apariţia de noi afaceri şi practici de guvernare potrivite pentru un mediu de afaceri cu adevărat global şi descentralizat, pentru a concura cu succes într-o lume care atinge gradul de globalitate. Practicile de guvernare includ deplasarea autonomiei şi posibilitatea de luare a deciziilor la nivel local; redistribuirea facilitatilor de productie sau de comert in  regiunile emergente şi extinderea rapida pe noi pieţe pentru a se adapta rapid la  amploarea creşterii comertului si a dezvoltarii potentialilor concurenti.

Dupa aceste definitii, destul de sumare dar clare, intrebarea ar fi: “unde se situeaza Romania in acest proces de globalizare si unde la nivelul superior de globalitate ?”. Dupa parerea mea, aproape nicaieri. Din punct de vedere al globalizarii, singurul obiectiv (rudimentar) pe care l-am indeplinit este la punctul doi (fluxuri de persoane – migraţia), care ne asigura aproximativ intre 4 si 6 miliarde de euro annual.  La celelalte obiective constatate in procesul de globalizare, noi nu existam sau existenta noastra este sporadica si ineficienta, mult sub potentialul pe care l-am putea avea.

La nivel de globalitate, Romania este total inexistenta. In postarea viitoare vom discuta despre un proiect ipotetic, elaborat de o mare universitate din lume, proiect numit Condor (common development rules)  pentru o tara de genul Romaniei. Bineinteles ca acest proiect nu este fezabil in faza in care ne aflam, starea competentelor utilizate de noi si a clasei politice – la nivel feudal care ne conduce. Totusi o dezbatere teoretica  nu strica niciodata, nu?

P.S. Va propun sa vizionati un film produs de televiziunea publica Americana, bazat pe cartea lui Daniel Yergin pe care am mentionat-o mai sus. Aveti aici linkul necesar pentru promo sau linkul pentru filmul complet.

Surse si bibliografie:

Axel Dreher, Noel Gaston, Pim Martens, Measuring Globalisation: Gauging Its Consequences, Springer, ISBN 978-0-387-74067-6.
Jurgen Osterhammel and Niels P.Petersson. Globalization: a short history. Springer, 2005.
Sirkin, Harold L.; Hemerling, James W.; Bhattacharya, Arindam K; with John Butman. GLOBALITY: Competing with Everyone from Everywhere for Everything. New York: Business Plus 2008 ISBN 0446178292
Safire, William . No Uncertain Terms. New York: Simon & Schuster. 2003 ISBN 9780641668272
Wiki under GNU

76 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua si aici ! Total off topic, dar de mare actualitate,: ieri spuneam ca scaderea slariilor nu e la varianta cu concedierile ci este ,,si-si”.Azi Vladescu concretizeaza ,pe Hotnewes :
  ,,Toate salariile se vor reduce cu 25% iar punctul de pensie scade cu 15%, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-un interviu acordat incont.ro si Stirile ProTv. Masura se va aplica tuturor bugetarilor si pensionarilor, inclusiv presedintelui Basescu, premierului Boc si ministrilor. ”
  Vestea ca reducerea ii atinge si pe cei mai sus enumerati, mi-a zdrobit inima.Propun sa ii ajutam cumva si reamintesc ca, a doua zi dupa ce a fost ales presedinte al Ucrainei, Iuscenko a anuntat public ca a renuntat la 50% din salariul cuvenit ca presedinte !Evident ca efectul financiar a fost inexistent, dar ca gest simbolic de solidaritate cu cei loviti, nimic de zis !

  Loda

  08/05/2010 at 4:20 pm

  • Loda salut 🙂
   ce sa-ti spun, aproape am avut un presedinte de genul lui Iuscenko, il chema Geoana (ambi sunt la fel de inteligenti) probabil ca ambi ar fi primit solda in plic de la GRU (aici chiar stiu ce vorbesc!)

   Asa ca nu-i noroc ai un presedinte care-l cheama Basescu si care e cu mult mai inteligent decat ami trogloditi.

   Theophyle

   08/05/2010 at 5:27 pm

 2. Loda,
  o pastila pentru inima ta atit de sensibila!!!! caci o vad zdrobita….cine o poate ajuta pe loda???

  globalizare inseamna si sa pastrezi sau nu investia de cca 800 milioane facute de statul roman la Krivoi Rog !!
  vad ca videanu vrea sa vinda actiunile…la ce pret???
  asta-i intrebarea!

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7240440-romania-putea-vinde-grupului-arcelormittal-participatia-detinuta-combinatul-krivoi-rog.htm

  orangeskorpion

  08/05/2010 at 4:30 pm

 3. skorpi :
  Lasa, ca ma ajut singura, iau Sotalol pentru inima, sa nu mai am palpitatii; cat priveste Krivoi Rog, daca ia ptet bun pe el ,eu zic sa vanda !

  Loda

  08/05/2010 at 4:45 pm

 4. @Loda
  Se vorbeste de globalizare
  Nu de inima ce doare
  Va trateaza Theophyl
  Ori Tibi cu.. stiti dvs

  http://www.thomaslfriedman.com/bookshelf/the-world-is-flat

  Creanga

  08/05/2010 at 4:50 pm

  • Creanga
   Te rog sa vorbesti in numele tau; atunci cind am ceva de spus, nu am nevoie de imboldul nimanui.

   tibi

   08/05/2010 at 5:33 pm

 5. Creanga :
  Scuteste-ma !

  Loda

  08/05/2010 at 5:08 pm

  • Vreti scutire pentru scoala?
   Ca aveti pe Base boala?
   O reteta compensata
   Ca sa nu mai fiti stresata?
   „Tot utecista ai ramas”
   Vi se simte si in glas
   De rabdare abuzati
   Si ca musca va bagati

   Creanga

   08/05/2010 at 5:19 pm

   • Creanga :
    Tinere, nu sunt stresata, nu am nevoie de reteta pentru ca tocmai mi-am luat-o de la medic, dar vreau sa te intreb : vrei tu boala mea de inima ? Nu de alta, dar ca o buna crestina, fata de interesul manifest pe care mi-l porti,mie si inimii mele(desi eu cu tine nu am avut texte) ,poate ti-o trimit si tie 🙂 Sa nu zici ca sunt egoista !
    In concluzie, propun sa abandonam interesantul dialog, nu de alta, dar se presupune ca placerea ar fi reciproca, ori eu nu vreau sa mint 😉

    Loda

    08/05/2010 at 5:28 pm

    • Konetz filma.

     Creanga

     08/05/2010 at 5:37 pm

 6. Usurel, fratilor! 🙂

  Daca nu o lasati mai moale, discutati ca noi aseara, cu dl judecator!

  (P.S. am ajuns la foaia nr. 11 din rezumatul discutiilor de aseara. O sa iasa o expunere pe cinste!).

  Cetatean

  08/05/2010 at 5:16 pm

  • bravo, citizen, bravo

   iata, aici tupeu/nerusinaru/siguranta pe politica lui de expansiune spre Vest… cu caru’ din partea lu’ Putin-kgb:

   Vladimir Putin a refuzat participarea printului Charles si a vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la parada din Piata Rosie

   orangeskorpion

   08/05/2010 at 5:21 pm

   • Skorpi :
    O sursa ? Eu stiam ca dansii l-au refuzat pe motiv ca isi organizeaza propriile comemorari .

    Loda

    08/05/2010 at 5:23 pm

    • vezi, loda, ca ti-am dat linkul mai jos.
     in plus dyadya Putin va defila si cu poza lui stalin; rusine sa-i fie….

     orangeskorpion

     08/05/2010 at 5:27 pm

   • ce sa-ti spun. Bine fac rusii ei l-au invitat pe mihaitza 🙂

    Theophyle

    08/05/2010 at 5:28 pm

  • Cetatene :
   Spor la treaba, v-am citit,dar azi, nu m-am bagat ca ma depaseste,dar mi-a placut foarte mult.

   Loda

   08/05/2010 at 5:24 pm

   • O sa iti placa si rezumatul, cind va fi gata.

    Cetatean

    08/05/2010 at 5:28 pm

   • loda,
    davai ceas, davai denghi 😆
    Traiasca armat rosie eliberatoare si toti cei care ne-au eliberat de la Ana Pauker pana la Ilici 🙂

    Theophyle

    08/05/2010 at 5:29 pm

    • Theophyle :
     dar ce s-a intamplat draghe, de scandezi lozinci ? 🙂 de unde si pana unde?

     Loda

     08/05/2010 at 7:01 pm

  • multumesc !

   Loda

   08/05/2010 at 5:29 pm

  • sa le stea in gat aniversarea si lui Putin si lui Medvedev. Saraci rusi ce noroc au astia cu tatuci lor 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 5:30 pm

 7. ziua buna ALL !

  tibi

  08/05/2010 at 5:34 pm

  • salut @tibi 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 5:36 pm

   • salut Teofil 🙂

    Am intrat numai sa va salut; nu ma pricep la tema, voi citi si sper sa fie iar un regal ca aseara ! 🙂

    tibi

    08/05/2010 at 5:39 pm

 8. pe mine chiar ma ingrijoreaza tupeul lui Putin…dublat de afirmatia lui medvedev ca un razboi stil ww2 nu ar fi exclus in viitorul apropiat…

  ajung la concluzia, ca acesti doi politicieni cred ca numai un razboi extins ar putea scoate rusia din rahat…

  totodata, sarkozy de ce oare a renuntat sa participe la parada, invocind criza Greciei?
  ciudat, nu??

  orangeskorpion

  08/05/2010 at 5:34 pm

  • skorpi, rusia nu mai este cea dinaintea WW-II. Cu toate armele lor atomice rusia e varza si daca europenii ar fi fost oameni seriosi, nu ar fi avutut tupeul pe care-l au.

   Theophyle

   08/05/2010 at 5:39 pm

   • ThPh, ai pus punctul pe i; voiam si eu extind ideea asupra liderilor europeni naivi, prosti sau mediocri, unii corupti (vezi schroder)

    si inainte de WW2 Urss nu era o forta, dovada ca a trebuit sa moara o groaza de carne de tun pina ce – inclusiv cu ajutorul rushilor – nemtii au fost infrinti…

    orangeskorpion

    08/05/2010 at 5:42 pm

 9. Globalizarea merge inainte, indiferent ca ne place noua sau nu, indiferent ce pozitie va avea Ro in toata afacerea asta.

  Cit derpre Putin, are cineva impresia ca poate vre-un kaghebist, sa-si schimbe naravul ?

  Nici vorba, gaspadinilor. 🙂 Niet !

  tibi

  08/05/2010 at 5:36 pm

 10. Salutari tuturor.
  In epoca globalizarii, Romania e pe drumuri !
  No export, no infrastructura , no strategie .
  In consecinta , no cash, no hope , no future !
  Bad prezent and great illusion ! 🙂

  Stefan A.

  08/05/2010 at 5:42 pm

  • Scurt si la obiect, cam asta a fost si concluzia mea 😦

   Theophyle

   08/05/2010 at 5:47 pm

   • In schimb :
    Great moguli, super parveniti cu masini groase si scumpe pe strazi desfundate , super pensionati de lux in case primite cadou . Mega justitie care protejeaza privilegiatii!
    Adica tipic si de manual pentru o banana republic.

    Stefan A.

    08/05/2010 at 5:55 pm

    • o sa se termine si cu astia, paraiti mor impreuna cu victima si victima agonizeaza 😦

     Theophyle

     08/05/2010 at 6:00 pm

 11. Comunismul s-a cladit pe singe, de aceea se va cere din miinile tuturor conducatorilor comunisti singele tuturor nevinovatilor varsat de la intemeierea sistemului si pina la sfirsitul lui.

  Cetatean

  08/05/2010 at 5:43 pm

  • Multumesc, vorbesc baietii vorbe si bat apa in piua. Aproape au imprumutat limbajul de lemn al comunistilor de dinainte de 89 :mrgreen:

   Theophyle

   08/05/2010 at 6:16 pm

   • Adica :
    Ne angajam sa reducem DEFICITELE la nivele ce pot fi sustinute .
    deficit = noua datorie
    Deci vor continua anual sa faca noi datorii care se vor ajunge celor vechi.
    De mentionat ca vor sa aprobe „masuri impotriva speculatiei” , adica nu incercati sa ne cereti dobinzi mai mari ca punem jandarmii pe voi.
    Logic ca se pot finanta doar intre ei ! 🙂
    Cine dracu din lume va cumpara titluri de stat din tarile euro stiind din start ca dobinda primita este ridicola ?

    Stefan A.

    08/05/2010 at 6:23 pm

    • Stefan, asa cum am spus, trei posibilitati:

     1. sau au venit la intalnire „afumati rau”
     2. sau nu au inteles ceea ce le-au scris consultantii
     3. sau au hotarat sa continuie schema Ponzi, adica sa-si ruleze banii intre ei.

     Personal nu inteleg nimic din ceea ce au hotarat 😦

     Theophyle

     08/05/2010 at 6:51 pm

    • Theophyle
     Nimeni nu intelege nimic din ce au hotarit .
     Cu atit mai putin comisarii UE care miine se intilnesc de urgenta pt. a aplica hotaririle luate .
     Eu personal cred ca noutatea va fi la BCE .
     Le va impune sa tipareasca bani noi pentru a realiza un fond de salvare la nivel UE.
     Un fel de copie a planului american TARP care sa finanteze „nevoiasii”. (am citit in un comentariu , acum disparut/sters ca ar fi vorba de cam 600 miliarde de euro pentru fondul de „stabilizare si sustinere a monedei euro”)

     Stefan A.

     08/05/2010 at 7:09 pm

    • stefane,
     asta este traducerea in limba romana a hotararilor lor:

     Este de remarcat ca principalul capitol al comunicatului subliniază următorul acord politic la care statele din zona euro au ajuns în urma negicierilor încheiate azi:
     1.Consolidarea finanţelor publice este o prioritate şi toate statele vor trebui să ia măsurile necesare pentru atingerea ţintelor fiscale stabilite pentru anul în curs i anii ce vor veni în linie cu procedurile de deficit excesiv – importantă din acest punct de vedere este o anunţată re-evaluare din partea Ecofin a situaţiei din fiecare stat membru al zonei euro.

     2.Sprijinirea acţiunilor şi deciziilor Băncii Centrale Europene

     3.Construirea unui mechanism de stabilizare financiară – care va fi supus deciziei imediate a Ecofin reunite în sesiune extraodinară duminica aceasta.

     Daca asta nu e limba de congres PCR, atunci eu chiar m-am ramolit 😆

     Theophyle

     08/05/2010 at 7:24 pm

 12. Buna seara tuturor.

  turnofftheglory

  08/05/2010 at 7:09 pm

  • @Tog, salut 😆

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:22 pm

 13. Vad ca imperialimul rus e tot acolo infloritor.

  turnofftheglory

  08/05/2010 at 7:13 pm

  • @TOG, si UE au luat-o pe aratura 😆

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:26 pm

 14. […] in chestiuni de doctrina politica romaneasca graieste io-mi pot doar pleca capu’(ala mic). La Politeia, cu accent pe ultima, ma simt ca la o prestigioasa universitate si incep sa beau ceai negru cu […]

 15. Theophyle, vesti proaste de la varful UE? Se tiparesc bacnote?

  turnofftheglory

  08/05/2010 at 7:25 pm

  • @TOG, se intoarce lumea la normalitate, in sfarsit Marca si Dolar 😆

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:40 pm

 16. O alta informatie
  Egiptianul Al Fayed , dupa 25 de ani de investiti in Anglia ,a vindut faimosul magazin Harrods (Londra) la familia regala din Qatar.
  Pentru cifra de 1,5 miliarde sterline !
  Anglia merge din lac in put ?
  God Save fhe Queen ! 😆

  Stefan A.

  08/05/2010 at 7:33 pm

  • probabil Queen of Sheba 😆

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:40 pm

 17. Salut prieteni 🙂
  Stefan – nici o problema. Magazinul ramine in Londra.

  Un tanar de stanga

  08/05/2010 at 7:42 pm

  • Era o chestie daca familia regala din Quatar ar fi cumparat cu 1 miliard de lire sterling, participatiunea lui Vanghelie la magazinul Bucuresti. 🙂

   Un tanar de stanga

   08/05/2010 at 7:46 pm

  • Salut U t d s. !
   Bineinteles ca magazinul ramine unde este !
   Ma intreb daca nu fac la ultimul etaj un minaret pentru ca muezzinul de servici sa poata recita coranul de 5 ori pe zi ! 🙂
   Cu sistem de amplificare sa auda toata Londra ! 😆

   Stefan A.

   08/05/2010 at 7:46 pm

  • TDS, poate acum cu criza si preturile vor fi mai atractive 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:54 pm

 18. buna seara

  doar in trecere: un interviu pe tema viitorului Europei al lui A. Glucksman tradus si pe Prioritate de dreapta
  catelul din Atena de care v-am zis ieri are deja pagina lui pe Facebook cu mii de fani 😉

  razvan

  08/05/2010 at 7:45 pm

 19. Mie mi se pare ca tema este fundamentala pentru Romania. Si ma bucur ca @Theophyle a adus-o in discutie,
  Practic, la asta se reduce intreaga „ordine mondiala” care a urmat proceselor din europa anilor 80, iar apoi 90 – pana in prezent.

  Noua strategie si noul razboi de cucerire de dupa „razboiul rece” au presupus pentru estul Romaniei (si nu numai) tocma deschiderea pietelor si a spatiilor fara acces din blocurile aflate sub dictatura, deci a spatiilor inchise.
  Probabil ca din negocierea liderilor lumii, dincolo de acordurile eventuale de interventie sau neinterventie deschisa a acestor spatii, a rezultat o alta sfera de influenta. Chiar daca initial Romania s-a aflat in sfera ruseasca, este clar ca americanii au STIUT ca democratia va insemna pentru popoarele iesite din blocul socialist exact MOTORUL care va impinge sfera ruseasca, printr-un proces intern rapid, in afara scenariului initial. Frustarea fundamentala a acestor popoare si ura lor pentru fostul asupritor urmau sa fie cele care ii vor face sa castige.

  Ce s-a intamplat cu Romania?

  Romania a fost preluata sub control de un grup de comando de sorginte bolsevica, ce a instaurat la conducerea ei cele mai invechite, mai hâde, mai anacronice, mai mafiote si mai antiromânesti personaje. Da, le numesc „antiromanesti”, pentru ca numai cineva care uraste poporul roman poate face atata rau cu asa de clara intentie, precum au facut acestia. Numesc aici grupul Iliescu si toata camarila lui de politruci, kgb-isti si hoti komunisti de la toate nivelurile.
  Cu acestia la carma statului, au inabusit orice gest romanesc de intrare in lumea civilizata, de accedere in conditii EGALE pe pietele europene si straine, au eliminat TOATE atuurile competitive pe care Romania le-ar fi putut avea, au instalat si promovat in toate structurile si la varful statului roman insi obedienti si lipsisti de expertiza reala, au creat toate conditiile ca expertii, tinerii si crema intelectualitatii sa paraseasca Romania, si-au insusit toate atributele proprietatilor statului roman, au blocat accesul corect al cetateanului spre orice pozitie sau bun al statului prin competitie corecta.

  Au distrus practic toate obiectivele industriale care ar fi putut intra intr-o piata internationala prin redimensionare gestionata inteligent si util, au pus pe butuci TOATA agricultura creind o falsa proprietate, dar o performanta mafie intermediara.

  NICIUN OBIECTIV ROMANESC n-a scapat de praduiala acestor structuri.

  Cand au simtit ca presiunea sociala ii va duce spre pierderea puterii, au inceput sa vanda in conditii oneroase marile retele romanesti (ganditi-va numai la Petrom) in conditii dubioase, secrete (de ce???) si pe bani albi putini si negri multi.

  Romania a intrat in piata UE globala nepregatita nici structural, nici printr-un management care sa poata intra in competitie, nici prin resurse financiare. Nu poti sta pe o asemenea piata fara know-how si MANAGEMENT. Singurele care au putut face business-uri de oarece tinuta au fost intreprinderile mici si mijlocii, cele private, unele, care au strans din dinti si au preluat modele de dezvoltare din Vest, intr-o structura administrativa si fiscala din Est – Romania.
  Multinationalele au fost singurele care au stiut sa gestioneze o tara nereglementata, in care frustarea de decenii ii face pe oameni sa cumpere aproape orice, fara criterii. Ele au fost singurele care au facut masuratori corecte si au analizat profilul publicului/cumparatorului roman si s-au pliat corect. Asta insa nu inseamna productie romaneasca, ci importuri masive. Si ieftine. Cum romanii, chiar si cei care produc romaneste, nu stiu sa faca/vanda. Cred ca nicaieri in europa, america etc., producatorii nu sunt la fel de hrapareti ca in romania:mark-up-urile lor depasesc orice imaginatie. Pe de o parte din cauza fiscalitatii si spagilor „fara numar”, pe de alta parte LACOMIEI, PARVENITISMULUI, LIPSEI DE RESPECT FATA DE CLIENT. Clientul este un prost – asta ar fi deviza. Si poate chiar este, din moment ce cumpara.

  De aceea, pana la aparitia crizei, extrem de putine companii romanesti au reusit sa vanda „afara”. Pentru ca profilul clientului „afara” este extrem de serios si competitiv: nu il poti fraieri! Nu poti face o fushareala ceva, ca sa ii pui o marfa scumpa in brate. Intr-o piata diversa si supercompetitiva, el a invatat SA ALEAGA. El a invatat sa fie CETATEAN (salut, @cetatean!) 🙂 )

  @Teophyle scria la „globalitate”:
  „(3) Apariţia de noi afaceri şi practici de guvernare potrivite pentru un mediu de afaceri cu adevărat global şi descentralizat, pentru a concura cu succes într-o lume care atinge gradul de globalitate. Practicile de guvernare includ deplasarea autonomiei şi posibilitatea de luare a deciziilor la nivel local; redistribuirea facilitatilor de productie sau de comert in regiunile emergente şi extinderea rapida pe noi pieţe pentru a se adapta rapid la amploarea creşterii comertului si a dezvoltarii potentialilor concurenti.”

  CE PRACTICI DE GUVERNARE a propus statul roman?
  Cu ce oameni a facut practica statul roman? Cei cu care ar fi putut face au plecat, cei care au ramas in romania sunt eliminati din parghiile guvernarii.
  Romania se afla astazi, dupa 20 de ani de democratie, ca un analfabet intre academicieni in ceea ce priveste demersul economic. Insulitele de normalitate globalista nu pot ridica la nivel de piata economica competitiva piata si statul roman.

  E mult de muncit institutional in Romania. Fara asta, economia de piata va muri inainte sa credem cu totii in ea.

  nicole

  08/05/2010 at 7:48 pm

  • @nicole salut 🙂
   Inca putin vei avea datele de plecare din 89, si o parte din situatiile in care ne aflam astazi. Poti face si socoteala cam cat s-a furat. In postarea de la 20:30 vei avea ocazia sa vezi cateva date interesante 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 7:56 pm

   • Salve, @Theophyle, salve all!

    O parte din date le cunosc bine (daca te referi la cele economice. In fiecare an le-am monitorizat, iar in ultimii 10 ani a trebuit sa fac business-planuri sprijinindu-ma pe date reale.
    Este extrem de necesar ca toata lumea sa cunoasca realmente aceste lucruri!

    nicole

    08/05/2010 at 8:00 pm

   • 120-150 miliarde euroi in 20 de ani?
    😉

    orangeskorpion

    08/05/2010 at 8:07 pm

   • In decembrie 1989 statul roman NU AVEA DATORII EXTERNE, AVEA CREANTE DE RECUPERAT SI INTREPRINDERI DESPRE CARE ROMAN AFIRMA ATUNCI CA SUNT UN MALDAR DE FIARE VECHI.

    In 1990 au dat „verde” la praduirea IAS-urilor, o executie FIZICA a tuturor mijloacelor fixe pe care acestea le aveau.
    Ulterior, au demarat acelasi proces de dezmembrare IN FAPT a tuturor intreprinderilor romanesti si instrainarea lor in mainile fostilor sefi de partid si directori de intreprinderi.
    O parte au ajuns, s-au vandut ca „fier vechi”, desi ele sunt si astazi utilizate ca mijloace de productie in anumite, multe, intreprinderi private. Cele mai multe au fost pur si simplu FURATE de fosti smecheri din conducerile acestor unitati.

    Au intrat in propietate apoi patrimonii intregi prin metoda MEBO. Cladiri, linii de produse si produse diverse au ajuns, chipurile in mana „intregului popor” printr-o metoda absolut odioasa, capitalizandu-se in mana catorva smecheri care au achizitionat pe nimic apoi actiunile celei mai mari parti a actionarilor saraci si habarnisti.
    Apoi „Marea Cuponiada” a instrainat ceea ce mai era de instrainat, intr-un proces in care romanii au avut de ales praful de pe toba unor intreprinderi care au fost bagatein faliment rapid si preluate ca spatii/locatii/proprietati de diversi alti smecheri si securisti. Eu am avut actiuni (hahaha) la Electrotehnica. Ma gandeam atunci ca asta ar fi putut deveni un domeniu de varf. Stie cineva sa-mi spuna ce este astazi „Electrotehnica”?
    Nimeni nu m-a sunat vreodata sa-mi trimita vreo informare si nimeni nu mi-a transmis vreodata vreo instiintare cu privire la participatia mea. 🙂

    Intre timp, am mai avut in Romania Caritasuri, Gelsori, Bancorex, Banca Internationala a Religiilor si muuulte, muuulte altele.

    Daca e sa ma gandesc bine, de 20 de ani ma intreb cum de reusesc romanii sa-si puna si ultimul leu in bratele unor javre cu chip de om, in speranta ca isi vor inzeci averile. Sunt romanii atat de prosti sau spera mereu romanii ca pot castiga, ca la „acordul global”, bani fara munca?

    nicole

    08/05/2010 at 8:20 pm

    • corectie: „propRietate”.

     A, si am uitat de FNI! Vantu’ vegheaza pentru tine…
     Ca asa se alege prafu’!…………

     nicole

     08/05/2010 at 8:23 pm

 20. „pentru estul Romaniei” a se citi „pentru estul Europei”. scuzati, nu mi-am revazut textul ca a trebuit sa fac sandwich-uri pt copilul revenit din parc… 🙂 „Mi-e foameee!”

  nicole

  08/05/2010 at 7:58 pm

 21. Salut, Nicole! 🙂

  Sunt in preajma, citesc tot ce scrieti, insa nu postez.
  Rezum discutia de aseara si o explicitez unde nu e clara.

  Am ajuns la pagina 17 si am rezumat cam 3/4 din discutia cu judecatorul Neacsu. Si nu am pus la socoteala interpretarile finale (ale mele; una juridica si una politica).

  Cetatean

  08/05/2010 at 8:10 pm

  • Salut Cetatean
   Aseara a fost un eveniment de prim ordin !
   Vezi sa nu scri un roman ca nu citeste nimeni zeci de pagine ! 🙂

   Stefan A.

   08/05/2010 at 8:18 pm

  • 🙂

   Hai, ca stiu ca faci treaba excelenta. Da-i inainte, nu te lasa! 🙂

   nicole

   08/05/2010 at 8:22 pm

 22. Va fi un o anexa la un memoriu oficial, care va include postarile (decupate pentru a reliefa firul logic), dar si niste comentarii, pentru a nu obosi cititorul. Cit va iesi, va iesi, ideea este sa expun mecanismul juridic de aparare al Sandeilor, pe care, fara sa vrea, judecatorul Neacsu l-a exemplificat.

  Cetatean

  08/05/2010 at 8:23 pm

  • Memoriu catre?
   It’s secret?

   nicole

   08/05/2010 at 8:29 pm

   • nu nicol il vom adresa ministrului de justitie cu copie la orcine il va dori si vom hotara impreuna!

    Theophyle

    08/05/2010 at 8:31 pm

    • Foarte tare! Excelent! Bravo!

     Let’s do it! 🙂

     nicole

     08/05/2010 at 9:00 pm

 23. daca va intereseaza, postarea sandeilor a avut ieri si astazi 6800 de vizionari si nu uitati este o zi de sambata de primavara 🙂

  Theophyle

  08/05/2010 at 8:26 pm

  • Theophyle ,te apropri de performantele lui Grillo in Italia. Asta spune multe ! 🙂

   Stefan A.

   08/05/2010 at 8:31 pm

   • Stefan, ne doare suficient ca sa tipam. Noi nu o facem pentru binele nostru personal, o facem pentru ca nimeni altcineva nu o face.

    Theophyle

    08/05/2010 at 8:33 pm

  • Uau, ASTA DA TRAFIC!

   Cetatean

   08/05/2010 at 8:35 pm

 24. Uimitor, dar relevant. Sper ca si domnul judecator Neacsu sa inteleaga interesul pentru o justitie curata.

  turnofftheglory

  08/05/2010 at 8:27 pm

 25. Postare noua 🙂

  Theophyle

  08/05/2010 at 8:56 pm

 26. […] doua notiuni – globalizare si globalitate -, pentru cei care nu cunosc diferenta, propun o mica lectura a unei postari anterioare. Am sa incerc prin acest mic articol sa va conving de necesitatea unei Europe unite, cu alte […]


Comentariile sunt închise.