Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre globalizare si globalitate – Inventarul României (I)

Cred ca pentru a încerca sa discutam serios de un remediu al economiei romanesti ar fi necesar un mic inventar pentru a deveni cu adevarat mândri de progresele facute de romanii condusi cu competenta de clasa politica de dupa 1989.

Situatia din România la sfarsitul anului 1989

Romania avea un  excedent al contului curent al balanţei de plăţi de 2,8 miliarde dolari, folosit pentru lichidarea datoriei externe şi creşterea rezervelor internaţionale ale României. Romania avea creanţe de 24 de miliarde de dolari, majoritatea lor in Orientul Mijlociu si tarile comuniste. Din acesti bani au fost recuperati mai putin de 10%. Adica 2.5 miliarde de dolari restul de aproximativ 24.5 miliarde de dolari s-au evaporat sau nu au fost recuperati.  Înainte de 1989 raportul era de circa un bugetar la 40 de locuitori. Acum există un bugetar la 22 de locuitori, în timp ce în economiile cu adevărat eficiente media este de un bugetar la aproape 75 de locuitori.

Situatia României la sfarsitul anului 2009

Transporturi si agricultura. România dispune de 81.693 kilometri de drum public. Aproape 60.000 de kilometri sunt de drum vechi şi plin de gropi, iar 22.865 km au trecut printr-un proces de modernizare, cea mai mare parte cu îmbrăcăminţi asfaltice de tip greu şi mijlociu. Investiţiile realizate nu garantează însă şoferilor o călătorie fără griji, pentru că jumătate dintre aceste suprafeţe refăcute sunt deficitare şi au durata de serviciu depăşită.

Din totalul de drumuri, 16.600 sunt drumuri naţionale, în jur de 35.000 km sunt drumuri judeţene şi 29.843 km – drumuri comunale. România dispune, în prezent (aprilie 2009), de numai 281 kilometri de autostradă. Cele mai multe drumuri din ţară sunt de două benzi şi doar 1.280 km dispun de patru benzi de circulaţie. Sursa.

România ocupă locul 123 la capitolul calitate a drumurilor, într-un top realizat de Forumul Economic Mondial (FEM). Înainte României apar ţări ca Albania, Bulgaria, statele asiatice Kârgâzstan şi Cambodgia şi statele africane Burundi, Tanzania şi Zambia. Sursa.

Investiţiile României în infrastructură feroviară sunt mult în urma celor mai multe dintre ţările europene. În ultimii zece ani s-au primit doar 8-10% din necesarul de bani pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii feroviare. România dispune de 10.785 kilometri de cale ferată, din care doar 4.000 kilometri sunt electrificaţi. Sursa.

Agricultura si piscicultura. România are o suprafaţă agricolă de 14,7 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. După o evaluare făcută în noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate Aproape jumătate din suprafaţa agricolă este lucrată de exploataţii de subzistenţă, care menţin eficienţa agricolă generală la un nivel scăzut, contrabalansând realizările fermelor mari care obţin, de altfel, rezultate bune. Sursa.

Producţia de peşte din România a scăzut constant începand cu anul 1989. Astfel, dacă imediat după Revoluţie, producţia naţională de peşte din ape amenajate se cifra la 50-60.000 de tone anual, în anul 2006, aceasta era de numai 8.000 de tone. Şi pescuitul din Marea Neagră s-a diminuat considerabil – de la 4.431 tone peşte, în 1998, până la 2.026 tone, în anul 2005. Sursa.

Agricultura României este departe de ceea ce se practică în Europa atât ca producţie, cât şi ca tehnologie. Produsele „made in România” sunt prezente în cantităţi mici pe piaţa externă, în timp ce importurile cresc de la an la an, fostul grânar al Europei în perioada interbelică devenind un importator net, pe anumite segemente – exemplele cele mai concludente sunt carnea, fructele şi legumele.

Din punct de vedere al mecanizării, în septembrie 2009 situaţia se prezintă astfel: România dispune de o dotare cu tractoare şi utilaje agricole printre cele mai slabe din Europa, încărcătura pe fiecare tractor fiind de aproximativ 54 de hectare, comparativ cu UE, unde media este de numai 13 hectare. Parcul intern de tractoare se ridică la circa 170.000 de unităţi, din care circa 80% sunt îmbătrânite. Spre deosebire de Occident, unde tractoarele sunt considerate vechi la 3.000-4.000 de ore, în România încărcătura pe tractor ajunge chiar şi la peste 12.000 de ore de utilizare.

Problemele majore ale agriculturii din România sunt: lipsa unor investiţii majore în agricultură (nu atât din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din dificutatea accesării acestora), fărâmiţarea pământurilor, litigiile legate de proprietate şi tehnologia precară Produsele româneşti nu corespund întotdeauna standardelor de calitate ale UE, ceea ce şi explică lipsa prezenţei pe pieţele externe, în timp ce mărfurile din import au invadat rafturile magazinelor autohtone.

Dintre companiile străine, au pătruns pe piaţa românească giganţi precum Smithfield Foods, cu investiţii de câteva sute de milioane de euro, Cargill, Bunge, Glencore, Lactalis şi Meggle. Sursa.

Migraţia forţei de muncă.  În ultimii ani, o bună parte din forţa de muncă a migrat în special în Italia şi Spania (aproximativ 2,8 milioane persoane). Sumele trimise de românii care lucrează în străinătate au fostintre 2005 si 2008 transferurile romanilor din strainatate au fost  aproximativ 5,3-5,7%  din PIB :

2009: 6,0 miliarde USD
2008: 9,0 miliarde USD
2007: 8,5 miliarde USD (5,6% din PIB)
2006: 6,7 miliarde USD (5,7% din PIB)
2005: 4,7 miliarde USD
2004: 1,7 miliarde USD

Economia subterana.  În anul 2009, economia subterană reprezenta circa o treime din produsul intern brut al României, potrivit unor estimări ale companiei A.T. Kearney. Aproape două treimi din aceste sume provin din munca la negru, iar restul din nedeclararea veniturilor obţinute. Sursa.

Performantele Financiare. Moody’s este singura din cele trei mari agenţii de rating care mai acorda României rating investiţional, după ce S&P şi Fitch au coborât, în toamna anului 2008, calificativul ţării la nivel speculativ (junk).

Date despre industrie si exporturi intr-o postare viitore.

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. – Sa inteleg ca Romania e ca o baba care se umple de operatii estetice , de fatada , pentru a ascunde devastarea reala ?
  – Cu toate eceste date , pe ce au mers datoriile statului care reprezinta azi mai mult de 27 % din PIB ?

  Stefan A.

  08/05/2010 at 9:00 pm

  • Stefan,
   eu voi fi oglinda acestei clase politice. Poate pana la urma romanii se vor destepta. Nu numai cand vor canta imnul national.

   Theophyle

   08/05/2010 at 9:04 pm

 2. Super. Date ALBE. Asta trebuie facut.

  Keep walking.

  Putem avea totusi si o dinamica a PIB-ului Romaniei intre 1989=8/198 si 2009?

  PS: Atentie, totusi si la nostalgicii comunisti. Abia asteapta sa le „servesti cauza”.

  nicole

  08/05/2010 at 9:22 pm

  • Nicole
   Doar un om batut in cap sau foarte batrin poate fi nostalgic al comunismului !
   Am fost eu membru PCR si secretar cu probleme de ideologie in organizatia de baza dar batut in cap , niciodata !
   Poate de aia au hotarit sa ma deie afara din partid cind am depus cerere de plecare definitiva din tara! 🙂

   Stefan A.

   08/05/2010 at 9:29 pm

   • Te inseli. Exista oameni care opereaza constient sau inconstient cu astfel de comparatii, asezandu-se confortabil sau la limita subzistentei exact intr-un astfel de pattern. Exista apoi altii care ii urmeaza ca pe niste guru. Romania asta a facut 20 de ani. A gandi cu propriul cap este inca un sport extrem in romania. Chiar ieri am vazut un „sondaj de opinie” la tv, facut itr-o piata. Asta apropo de scaderea pensiilor si de scaderea salariilor bugetarilor. Ti se facea pielea de gaina cat de invocat era binele lui Ceausescu.

    nicole

    08/05/2010 at 9:57 pm

    • Nu cred, insa adevarurile sunt astea!

     Theophyle

     08/05/2010 at 9:57 pm

    • In plus, nu conteaza ca e batut in cap sau nu, conteaza ca statistic Romania are inca un astfel de model de gandire intr-un procent statistic semnificativ. In romania exista 5 milioane de pensionari, mai vechi sau mai noi. Acestia au constituit 20 de ani masa de manevra a variantei kominterniste a „capitalismului de cumetrie”. Daca ma gandesc bine, cei care in 90 aduceau flori minerilor sunt pensionarii de azi.
     La nivelul intregii tari, pot afirma ca cei care au adus atunci flori minerilor intr-o forma simulativa, potentiala si psihanalizabila au fost extrem de multi (iliescu a castigat alegerile cu 83% parca, nu?). Crezi ca la nivelul gandirii individuale si internalizate s-au petrecut masive mutatii, asa incat sa ne asteptam la altceva de la cele 5 milioane de actuali pensionari?

     nicole

     08/05/2010 at 10:03 pm

    • Nicole,
     sper ca totusi dupa atat de mult timp s-au schimbat cateva lucruri. Altfel pentru ce toata munca?

     Theophyle

     08/05/2010 at 10:05 pm

 3. Va rog sa cititi pe Hotnews aberatile lui Dinu Patriciu, autodeclarat liberian radical .
  Daca asta este cel mai bogat roman , cu astfel de idei , ma intreb cum de nu sintem in faliment total ! (sau poate sintem ? )

  Stefan A.

  08/05/2010 at 9:47 pm

  • Singurul lucru sigur care se poate spune despre Patriciu este ca e un idiot. Din nefericire unul hot care a reusit sa-i mituiasca pe politicienii lui peste si sa faca o avere din hotiile pe care le-a comis.

   Theophyle

   08/05/2010 at 9:57 pm

 4. @Theophyle,

  Ai spus mai sus „Nu cred, insa adevarurile sunt astea!”. Nu am inteles exact ce anume nu crezi. Poti relua putin? 🙂

  nicole

  08/05/2010 at 10:05 pm

  • Ca se fura mult mai putin decat s-a furat in acesti ani. Ca au fost niste bani care au disparut si au aparut niste milionari si miliardari in dolari.

   Theophyle

   08/05/2010 at 10:07 pm

   • Da, astazi se fura mai putin, din diferite motive: din motive de politica si strategie nationala diferita, din motive de asumare deschisa a optiunilor europene si de aparare, din motive de dependenta de organismele la care Romania a aderat, din motivul cresterii numerice a clasei mijlocii etc., dar si din motivul ca a ramas totusi mai putin de furat. 🙂

    nicole

    08/05/2010 at 10:16 pm

    • a mai ramas de furat si se fura ca in codru si astazi, dupa cum probabil sti si tu 🙂

     Theophyle

     08/05/2010 at 10:18 pm

 5. Da, s-au schimbat multe lucruri, fara indoiala, insa inca mai exista care speculeaza ideologic si tactic potentialul unei „piete” electorale tributare acelor vremuri. Daca te uiti cine face „corp comun” astazi dintre partidele politice cu aceasta piata, vei descoperi exact si in primul rand opozitia de astazi.
  Acestia folosesc exact vulnerabilitatile acestei piete, manevrand-o exact impotriva politicilor de restructurare a statului, impotriva progresului statului sau, mai grav, impotriva supravietuirii lui.

  nicole

  08/05/2010 at 10:12 pm

  • cat timp nu va exista o alta clasa politica nu avem prea multe sanse. Poate totusi se va mai schimba ceva cand romanii vor invata cum se poate face o schimbare 😦

   Theophyle

   08/05/2010 at 10:19 pm

 6. Buna seara tuturor…
  Mai intai, felicitari inca o data, @Theophyle, @citoyen, @bascaliosu’ 🙂
  Banii care s-au evaporat se afla astazi in buzunarele acelorasi indivizi care inainte de ’90 aveau dreptul sa detina afaceri in ro. Felix e unul dintre ei.

  Diana

  08/05/2010 at 10:20 pm

  • Diana, buna seara 🙂
   da, cam stim cu totii unde sunt bani, nu stim insa cum sa-i recuoeram 😦

   Theophyle

   08/05/2010 at 10:22 pm

   • De ingreunarea recuperarii au grija amicii nostri sandei.

    Diana

    08/05/2010 at 10:29 pm

    • „mda, corb la corb nu scoate ochii 😦

     Theophyle

     08/05/2010 at 10:32 pm

  • De Berceanu, Videanu, Blaga , Cucos n-ai auziot ?!

   raduhumor

   09/05/2010 at 4:11 pm

 7. Imi amintesc acum ca, intr-o discutie din anul de gratie 1991 cu doctorul Galeriu, fiul minunatului preot Galeriu (Dumnezeu sa-l odihneasca), acesta facea o analiza a situatiei economice a Romaniei din 1989, spunand: „Nicole, fata draga, Romania ar fi putut fi o adevarata Elvetie. N-aveam datorii, aveam un popor cu o deschidere extraordinara spre Europa, un entuziasm si o ardoare de a face lucruri cum rareori s-a intamplat in istoria noastra. Le-au ingropat „astia”.
  Doctorul Galeriu este una dintre persoanele cu o activitate prodigioasa in cumplitul an 1990, a fost agresat, batut la Ploiesti cu prilejul mitingului pe care l-am organizat la Casa Sindicatelor din orasul meu de bastina, si este cel care a participat la fundamentarea proiectului Alianta Civica. Un om de o daruire, eruditie si o cultura exemplare.

  nicole

  08/05/2010 at 10:23 pm

  • Daca in saptamana aia inainte de anul nou 1990 puneau la zid cativa baieti cu ochi albastri, am fi putut fi Elvetia. Ei au trait ca sa ne ingroape pe noi.

   Theophyle

   08/05/2010 at 10:31 pm

   • cine „puneau la zid”, @Theophyle? 🙂

    nicole

    08/05/2010 at 10:40 pm

    • Nici o tara cu o majoritate rurala a populatiei nu se poate apropia comparativ de Elvetia ( sau Occident, in general; toate sunt societati puternic urbanizate ).
     E o naivitate sa crezi asta si toata discutia se apropie de ridicol.
     Declarativ suna bine, mangaie urechile maselor si mai da apa la moara demagogilor dar nu are nimic de-a face cu realitatea.

     Societatile occidentale au ajuns acolo unde au ajuns printr-un proces lent de „invatare” a „regulilor” ( acceptate ca axiome astazi ) statului de drept, economie capitalista concurentiala, respectul proprietatii private si multe altele.

     Nimic din toate astea nu exista in Romania anului 1990 si rezultatul l-am vazut cu totii.

     Lucian

     09/05/2010 at 10:15 am

 8. am sarit cateva cuvinte importante: „mitingul pentru Punctul 8 de la Timisoara”!

  nicole

  08/05/2010 at 10:24 pm

 9. Noapte buna…

  Diana

  08/05/2010 at 11:01 pm

  • OK, multumesc pentru vizita sper ca ne vom citi si maine. Noapte buna 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 11:22 pm

 10. 5 ore de tribunal in audienta privind cauza de divort intre Silvio berlusconi si sotia !
  Avocatii au declarat: sintem aproape de incheierea unui acord rezonabil.
  Ma intreb cit este acest acord „rezonabil ” ?
  Sotia lui a cerut 3,5 milioane de euro/ luna ca despagubire (pe viata)
  Berlusconi a declarat ca este dispus sa plateasca pina la 300.000 euro/luna + doua mega vile !
  Si eu care ma preocup de amaritul meu furgon accidentat ! 😆

  Stefan A.

  08/05/2010 at 11:24 pm

  • Andrei, cam asa arata viata. Uni au si alti au mai putin, pana la urma trebuie sa fi multumit de ceea ce ai reusit singur si cinstit 🙂

   Theophyle

   08/05/2010 at 11:28 pm

   • Theophyle , cine e Andrei ?
    Nu vad nici unu pe acest articol ! 🙂
    Noapte buna ca vad ca esti obosit ! 😆

    Stefan A.

    08/05/2010 at 11:31 pm

 11. salut,

  1. pina si cambodgia este inaintea noastra?!
  rusine, pe bune

  2. va mai dau o cifra care mi-a ramas intiparita bine: intre 1990 si pina in 2008 au fost defrisate/anihilate peste 70% din livezile din Romania…si acum importam en-gross fructele…

  3. l-am urmarit putin pe patriciu, vorbeste greu, gifiie, cuvinte simple si timpe…
  am retinut o cifra spusa de el, cind a invocat necesitatea amnistiei fiscale si anume ca in Elvetia ar fi cca 18 miliarde euroi pusi la pastrare….de catre haita de hoti (asta este de la mine) postdecembrista.
  daca patriciu vorbeste de 18 mld. euro, nu cumva cifra este mult mai mare?

  paguba facuta de o mina de oameni – dupa 1989 – se ridica la cca 120 miliarde euroi…cf. unor specialisti germani

  orangeskorpion

  09/05/2010 at 12:18 am

  • o’sk
   au ajuns şi specialiştii germani la suma asta?
   😆

   gabhryel

   09/05/2010 at 1:31 am

 12. Salut!
  Abia acum am reusit sa citesc foarte reusita postare a lui Theophile precum si comentariile. Cifrele, inventarul, nu pot fi contrazise, oricat de multe vorbe s-ar spune.
  Dezastrul e cat se poate de evident.
  Cred ca la ora aceasta dormiti, totusi imi voi spune si eu parerea.
  In acesti douazeci de ani s-a furat, tocat, vandut ce mai era prin Romania. Cu o parte din banii obtinuti din vanzari s-a platit tacerea populatiei, impingerea ei spe inactivitate. Ne-am intretinut din acesti bani, incetand aproape total productia autohtona.. Acum, banii s-au terminat si economia este la pamant. Acesta este cel mai grav aspect al crizei.
  @Nicole, poate ca ai dreptate ca batranii, nostalgicii, populatia proasta sa te nemultumeasca. Dar decisiv in decaderea acestei tari – si de plans – este ca generatia tanara (nici cea batrana, pentru a nu discrimina si sa nu riscam a fi taxati ca inapoiati) nu au putut furniza personalitati valoroase, capabile sa fie la inaltime in aceste vremuri complicate.
  @Skorpion Si mie mi s-a parut un mare tupeu ca un bogat sa mai ceara si concesii de la statul pe care l-a pradat. Iar statul, in loc sa incerce a recupera pagubele de la cei cu care a fost darnic, incearca sa le recupereze pe spinarea saracilor. Total aiurea!

  val

  09/05/2010 at 1:25 am

  • @val,
   eu nu faceam decat sa raspund si sa argumentez pe cine ar putea face nostalgice cifrele despre decaderea Romaniei din ultimii 20 de ani.

   As fi interesata sa aud cifre si pareri despre progresul nostru.
   Tot pentru nostalgicii nostri. Chiar si pentru cei care nu sunt nostalgici dar au obosit.
   🙂

   nicole

   09/05/2010 at 2:19 am

 13. cristian sima:

  „Daca faceti un test cu toti ministrii din ’89 si pana acum, veti avea o surpiza: sunt foarte multi care nu au citit trei carti de macroeconomie. Vreti sa va faca reforma si restructurare si sa gaseasca solutii? Nu au cum!”

  …………………..Recesiunea economica va avea un al doilea val. Poate ar fi bine ca Romania sa IMPORTE UN PREMIER

  orangeskorpion

  09/05/2010 at 8:14 am

 14. Salutare!
  Oare cine, cum şi cât?
  1. Oare cu ce sume au fost răsplătiţi mafioţii români, în conturile lor din afara tării, pentru complicitatea amabilă şi inestimabilă la evaporarea sau neurmărirea creanţelor României?

  2. Oare cum se numeşte mafiotul-reprezentant al Statului roman- care a rătăcit cota parte din Rompetrol, în timp ce complicele mafiot încasează tot ce se poate, iar Romania se alege cu dreptul de proprietate asupra… creanţei de urmărit când ţi-e criza mai mare şi de încasat după modelul calendelor greceşti?

  Băşcăliosul

  09/05/2010 at 8:31 am

 15. Salut prieteni
  In just very moment in piata Rosie presedintele rusiei: spune Zdrasfutuite tavarisch. ! 🙂 🙂
  Sovietism, demonstratie armata de tip hitlerist,stalinism . E bun pentru Majestatea sa Regele Mihai sa fie acolo. La sfirsit vor da si fursecuri la sampanie.

  Un tanar de stanga

  09/05/2010 at 9:14 am

 16. „Zdrazvîite” – si vorbeste frumos!

  nicole

  09/05/2010 at 9:42 am

 17. mai frumos e pe romaneste: ‘neata!

  nicole

  09/05/2010 at 9:43 am

 18. Nicole
  ideea este ca trupa ruseasca ne-a cam sodomizat din 44 pina cind s-au retras. Nu exista vre-o vorba cu conotatie de viol care sa nu se potriveasca cu ocupantii
  .
  E drept ca aceia care spuneau „stalin si poporul rus libertate ne-au adus ” nu cred asta
  Indecent mi se pare cuvintul tavarish

  Un tanar de stanga

  09/05/2010 at 9:47 am

 19. Ocupatia din 1940 in Basarabia:
  Imediat dupa ocupatie a inceput exterminarea românilor: arestati, impuscati, torturati, deportati in Siberia, supusi foametei provocata de regimul bolsevic. Intre 1940 si 1950, conform recensamintelor oficiale efectuate de autoritatile rusesti, o treime din populatia romaneasca a disparut; de la 3.200.000 in 1940, au mai ramas doar 2.229.000 in 1950.

  La 22 Iunie 1941
  In retragerea din Basarabia, armata rusa va aplica tactica distrugerii totale: 42 biserici, 28 scoli, 32 localuri ale unor institutii publice, 79 ale autoritatilor au fost dinamitate.

  Alte sute de mii de victime se vor adauga in timp, alte mii de romani vor fi impuscati, torturati, jupuiti de vii, crucificati, arsi, aruncati in Nistru; jafuri, violuri, indendii, masacre, cruzimi inspaimantatoare ale Armatei a 14-a Ruse, ale gardistilor si cazacilor

  Un tanar de stanga

  09/05/2010 at 9:55 am

 20. Buna dimineata…
  Mihai nu mai e regele meu. Ce hahalera 😦
  Sa-i stea in gat zacustile si vodca.

  Diana

  09/05/2010 at 10:04 am

 21. Buna Diana, 🙂
  El este regele romanilor. E drept ca ne-a dezamagit cumplit in ultimii ani , dupa o viata intreaga in care a procedat corect in general.

  • Nu, dupa ce s-a vandut (ieftin, fie vorba intre noi) nu mai este. Da, vremuri a fost onest. Numai ca se poate spune ca s-a inecat ca tiganul la mal. Chiar daca ar fi ramas fara resurse pentru trai, si tot e inacceptabil. A procedat ca un om fara pic de onoare.
   Cum naiba sa ne mai reprezinte el, cum sa mai confere legitimitate? Cum sa mai fie rege?
   Imi pare rau 😦

   Diana

   09/05/2010 at 10:13 am

   • Buna dimineatza ! Cum poti sa folosesti termenul ,,hahalera” fata de regele Mihai si ce intelegi prin,,s-a vandut” ? Mihai are toata legitimitatea sa participe la un eveniment la care participa si alti sefi de state ;a fost, si in aceasta calitate a fost invitat ,comandantul suprem al armatei romane pe frontul antihilerist si cea mai inalata personalitate politica din Romania care, la o varsta foarte frageda s-a opus fatis comunistilor. Este singurul monarh care a facut ,,greva regala”,la care a renuntat numai la cerera expresa a anglo-americanilor. Pacat ca, lipsa de cunostiinte, va face sa spuneti enormitati 😦

    Loda

    09/05/2010 at 10:23 am

    • D-na Loda, imi pare rau, dar nu exagerez.
     Nu sunt chiar atat de ignoranta. Dar nu am intelegere pentru comportamentul RECENT al lui Mihai. L-a acceptat in familie pe Duda si acum e clar ca a devenit si el un rusofil cu plata.
     Desigur stiti mult mai multe detalii decat mine despre raul imens pe care l-au facut rusii aici. Stiti, de exemplu, si istoria tezaurului din care s-a intors aici o foarte mica parte. Stiind toate acestea, dvs, ca regina a romanilor, v-ati fi dus la parada de la Moscova?

     Diana

     09/05/2010 at 10:34 am

 22. PS – salut, @TDS, ma bucur ca ne intalnim din nou. 🙂

  Diana

  09/05/2010 at 10:14 am

 23. Buna Dimineata la toata lumea,
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  09/05/2010 at 11:00 am


Comentariile sunt închise.