Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 5 Mai

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  8°C, si o maxima termica de  25°C. Cerul mai mult insorit. Caldura placuta.   Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4.1352 RON (+0.0077 RON); 1 USD =   3.1491 RON (+0.0313); 1 EURO =  1.3131 USD; (-0.0107).

Toata lumea vorbeste de o remaniere a guvernului Boc. Guvernul a pierdut increderea finantatorilor externi dupa un an de la semnarea acordului stand-by, ca urmare a incapacitatii de a reduce cheltuielile publice. Gandul anunta: Pregatirea remanierii guvernului a intrat in linie dreapta, PDL urmand sa stabileasca data cand vor fi inlocuiti ministrii care s-au dovedit a fi „neperformanti„. Desi, oficial, nici un nume nu a fost discutat la varful PD-L, liderii democrat-liberali lasa de inteles ca se va trece cat de curand si la stabilirea celor care vor trebui sa plece. Probabil ca acesta este adevarul si suntem foarte aproape de momentul remanierii. Guvernul Boc s-a dovedit incapabil de a scoate tara din criza, combinatia extrem de nepopulara la varful partidului si al guvernului a lichidat orice sansa de aprimi sprijinul populatiei in aceasta perioada grea.

Comportamentul politicianist al Guvernului Boc motivat de pastrarea sanselor electorale la viitoarele alegeri, va produce efectul invers. Nici criza nu va fi rezolvata si PD-L va pierde alegerile din 2012. Este doar o chestiune de timp pana cand imprumuturile enorme acumulate in ultimii ani si lipsa de perspectiva in evolutia economica, frica investitorilor interni  si externi ne vor aduce repede la o situatie asemanatoare Greciei.

Colac peste pupaza, premierul  Boc va merge, joi, în Statele Unite ale Americii pentru a primi titlul onorific de doctor în drept al Universităţii din Michigan, potrivit unor surse autorizate. Distincţia îi este acordată premierului român drept recunoaştere a „meritelor din domeniul politic şi universitar„, Boc fiind primul lider politic din spaţiul est-european care ar primi o recunoaştere din partea Michigan State University. Din partea mea poate sa ramana acolo. Mai multe, aici.

Sindicatele din Grecia au anunţat organizarea unei ample greve, începând de astăzi, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate adoptate de guvernul elen. Greva va afecta şi traficul aerian. Numeroase şcoli, ministere şi instituţii publice vor rămâne închise, iar în multe spitale elene nu vor fi tratate decât cazurile de urgenţă. Şi traficul aerian va fi afectat. Companiile de zbor Aegean şi Olympic Air au anulat peste o sută de curse. Nici cursele în străinătate nu vor putea fi efectuate, devreme ce personalul din aeroporturi se află şi el în grevă. Miercuri vor fi anulate toate zborurile, atât pe rute interne cât şi pe rute externe. Funcţionarilor publici li se vor alătura, de asemenea, mii de persoane angajate în economia privată.

Executivul de la Atena a înaintat parlamentului elen un proiect de lege privitor la măsurile de austeritate. Faptul că partidul aflat la guvernare se bucură de o majoritate largă în parlament îi poate permite adoptarea pachetului legislativ în regim de urgenţă, respectiv deputaţii sunt chemaţi să se pronunţe prin vot până cel târziu miercuri. Mai multe, aici.

Incep sa se extinda protestele populare in unele state UE aflate in zona euro. Slovenia, membru al zonei euro din 2007, va fi forţată să se împrumute şi să îşi revizuiască bugetul pentru a putea participa la planul de ajutor financiar de 110 miliarde de euro pe 3 ani al FMI şi UE destinat Greciei, a anunţat marţi seară ministrul sloven al finanţelor. Slovenia, o mică ţără de două milioane de locuitori, va trebui să contribuie în cadrul celor 15 ţări partenere ale Atenei în zona euro cu o valoare de 384 de milioane de euro la planul de salvare dintre care 144 de milioane urmează a fi acordate începând din acest an. Societatea civila din Slovenia a anuntat ca nu va sustine guvernul in aceasta actiune, mai multe aici.

Din nefericire toate stirile de astazi sunt strans legate de economia romaneasca si guvernantii nostri incapabili de a rezolva problemele atat de clare si urgente, vom vedea deznodamantul in cateva zile.

Va doresc sa aveti o zi buna!

Written by Theophyle

05/05/2010 la 8:56 am

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. o Analiza interesanta despre „O criza de legitimitate” pe Politea Digest. Prima parte, a doua care se refera la Europa va fi postata maine 🙂

  http://politeadigest.wordpress.com/2010/05/05/the-global-crisis-of-legitimacy-12/

  Theophyle

  05/05/2010 at 9:17 am

 2. Buna dimineata, Theophyle!

  Multumesc pentru analiza preluata, acum o citesc!

  Cit despre guvernul Boc, ai dreptate: nici actul guvernarii nu e performant, nici alegerile ju le vor cistiga in 2012. In acest moment, PSD si PNL stau in expectativa, bagind motiuni simple fara numar. Insa e inadmisibil sa ai majoritate si sa taraganezi lucrurile. Luna asta e luna de foc, trebuie sa treaca legea pensiilor si a educatiei. Plus coeficientii reasezati ai salarizarii. Cred ca abia la sfirsitul lunii vom avea remaniere.

  Observ ca la Senat motiunile sunt mereu respinse cu 65 de voturi ale puterii. Inclin sa cred (u mai verific pe site) ca restul de 4 pina la majoritatea organica sunt citiva grei ai partidului si ai guvernarii (Berceanu, Blaga, Bela, Verestoy) care nu se sinchisesc sa voteze. Sigur, cred ca au vreo 72 de oameni, insa doar 65 sunt constant la vot, si nici macar atit (am vazut motiuni cazute cu 52). Vor trebui sa se mobilizeze pentru legea pensiilor, in conditiile in care citiva din PDL vor punctul de pensie la 45 %.

  Cum souneam si aseara, PSD nu vrea decit ca Guvernul sa taraganeze reformele, pentru ca odata depasita toamna, pragul de suportabilitate va fi si el depasit. Ori ce dezbatare despre Constitutie va fi ingropata de problemele TVA-ului, a impozitului marit, a concediilor fara plata, a facturii la incalzire iarna, etc.

  Exista citeva ministere unde eu as intra cu barda: Finante, Transporturi, Economie, Muncii: Vladescu, Berceanu, Videanu, Seitan.

  Deocamdata vad ca se agita doar Funeriu. In restl liniste si pace.

  Ieri Stiglitz a vorbit despre disparitia euro, un tabu pina acum citeva zile. E clar, daca statele care nu au deficit sunt puse sa faca deficit ca sa ajute grecii, oameni ivor iesi unilateral din zona euro. Degeaba cere Germania mecanism pentru intrarea in faliment a unui membru euro, Comisia nu va permite asta, intrucit ar insemna sa sa sinucida.

  Cetatean

  05/05/2010 at 9:53 am

  • @Cetatean,
   Am niste date relevante despre „Criza Euro”, le vom dezbate la pranz.

   Nu stiu cum se vor termina povestile la guvern. Ultimele date pe care le am (pe surse) vorbesc despre o remaniere dupa Congres, lucru care ar fi prost pentru ca bola lunga moarte omului. Vom vedea.

   Inca o data lucrurile stau prost economic, lipsesc multi bani la buget. am spus ieri intre 6-8 miliarde de euro.

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:00 am

 3. bună dimineața tuturor. citeam ieri de o eventuală creștere a taxelor și a TVA. asta n-ar face decât să încurajeze economia subterană, munca la negru și creșterea prețurilor. de pierdut vor avea tot persoanele cu venituri medii și mici.
  guvernul Boc a dezamăgit profund, economia e în declin de mai bine de un an iar statul ar fi intrat în incapacitate de plată fără împrumuturile de la FMI, ceea ce spune multe despre viziunea economică a guvernanților noștri, indiferent de culoarea lor politică. cu toate că nu e singurul vinovat (în fond numărul bugetarilor a crescut necontrolat încă din 2000 încoace, în special în administrația publică) guv. Boc va fi țapul ispășitor.

  Camil Stoenescu

  05/05/2010 at 10:18 am

  • Camil, salut 🙂
   Conducerea unei tari implica automat cateva calitati care lipsesc liderilor locali in general si lui Boc in particular.

   Nu poti conduce o tara in criza cu ajutorul vorbelor si cu un guvern complet incompetent si populat de oameni cu imagine de care se bucura „greii” partidului.

   Marea tragedie este totala lipsa de alternative umane.

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:31 am

   • bun, bun, si atunci ce ne facem? întrebarea cheie care s-ar pune acum ar fi dacă o guvernare PNL-PSD s-ar fi descurcat mai bine. dacă nu (cum sunt înclinat să cred)…chiar nu mai sunt speranțe pentru țara asta

    Camil Stoenescu

    05/05/2010 at 10:46 am

    • Camil Stoenescu,
     sunt Camil daca va exista suficienta constiinta si dragoste ADEVARAT de tara. Vom discuta astazi in 3 articole derspre asta. Rabdare si bine te-ai intors 😆

     Theophyle

     05/05/2010 at 11:08 am

    • e o perioadă agitată, de aici și intermitențele :). răbdare încă am

     Camil Stoenescu

     05/05/2010 at 11:51 am

 4. Theophyle, daca e dupa Congres, e rau. Congresul va fi la jumatatea lunii iulie. Pare cam mult pina atunci, desi exista o oarecare logica.

  Pina la sfirsitul lunii iunie trebuie adoptate legile grele, deci nu trebuie distrusa fragila majoritate la Senat, prin eliminarea greilor cu functii senatoriale. Astia sunt in stare sa voteze altceva! Daca legile nu trec (Doamne apara!) nici nu mai trebuie gasite motive de remaniere.

  In plus, pina la Congres au loc alegeri in filiale. Daca greii nu vor fi trecuti in plan secund prin votul din teritoriu, atunci Basescu isi rezerva arma de rezerva, recte remanierea.

  Scenariul asta nu pare chiar asa de improbabil, desi perioada pina la Congres pare lunga, dar nu este.

  Exceptional articolul de pe Digest, am retinut paragraful cheie: „The corporation was a political invention, so by definition, its behavior depends on the political system. But in a deeper sense, the crisis is one of both political and corporate elites, and the perception that by omission or commission they acted together — knowingly engineering the outcome”. In locul corporatiei daca punem „banca”, avem inca un diagnostic, poate mai radical. Bancile centrale si comerciale, in cirdasie cu statele, prin tiparirea de moneda, transfera bogatia oamenilor in buzunarele lor proprii. Reteta e simpla: monede fiduciara, bani ca datorie, imprumuturi sistemice, rostogolirea lor, cresterea fiscalitatii, taxe din c ein ce mai mari, pauperizarea contribuabililor, amanetarea viitorului lor si al copiilor, spirala mondiala a datoriilor, insolenta globala. (Va exista, matematic, un punct, dincolo de care datoriile adunate de generatii nu vor putea fi platie nici daca „creditorii” ar cumpara tot pamintul, cu toate bunurile de pe el. Cind va veni acesta si mai ales cum va fi „executata” datoria, asta e o chestiune de detaliu, nu de principiu. Finalmente, citeva corporatii vor detine, prin titluri de creanta, intreaga lume, asta daca nu vine mai repede Judecata de Apoi 😛 ).

  Iar euro…va disparea. Tarile vor iesi unilateral, pentru politicineii sunt, in ultima instanta, responsabili in fata electorilor nationali. Iar Bruxelles-ul nu va putea sa se devina o superstructura care nu mai raspunde in fata unor alegatori in carne si oase. Discutam de Germania saptamina trecuta. La un moment dat, parlamentele statelor membre vor primi mandat expres de a iesi din euro. Atunci va fi interesant, Comisia va invoca Tratatele, insa nimeni nu va mai da doi bani pe ele, cum nu au dat nici pe pactul de stabilitate si pe deficitul maxim de 3%. Germania va fi prima care va iesi, si celelalte state o vor urma, vrind sa se descurce fiecare pe cont propriu.

  Cetatean

  05/05/2010 at 10:31 am

  • Dragul meu dupa ce vei citi cele doua articole de la pranz, unul aici, care-ti va dezvalui adevarata situatie a „uniunii” si unul pe Politea Digest care-ti va analiza Criza Europeana, vei vedea ca suntem la sfarsitul festivalului, un adevarat noroc Romanesc 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:34 am

   • Theophyle, eu sunt ca persoana privata funciarmente optimist, dar ca ginditor (modest) al politicului, un pesimist. Impartasesc un scepticism bine argumentat teologic, filosofic si politic in ceea ce priveste viitorul Europei, a sistemului capitalist asa cu me el azi si al omenirii in general. Cred ca valorile morale sunt in permanenta eroziune de catre financiarizarea lumii iar politicul ca urmarire a binelui comun e de mult urmarire a bunului propriu.

    Asa ca loveste-ma cu analizele, abia astept! Voi sti cit de mare trebuie sa fie bucata de pamint pe care ma voi retrage la batrinete, citi ciini de paza si cite arme trebuie sa imi cumpar pentru a ma feri de birocratii europeni, politicienii romani si agentii bancari 😉

    Cetatean

    05/05/2010 at 10:39 am

    • Cetatean, nu pot sa-ti raspund decat cu un citat al unui mare roman ucis de nemernicia acestui popor care este si al nostru:

     “Toate politicile promit progresul insa numai conservatorismul vi-l poate da” -Barbu Catargiu, in primul numar al publicatiei “Conservatorul Progresist” 29 decembrie 1859

     Theophyle

     05/05/2010 at 11:07 am

  • @richard salut 🙂
   Multumesc, cunosc situatia in intreaga tara, citesc cu multa atentie Monitorul 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:37 am

  • gabhryel, salut 🙂
   patriciu nu este un oligarh, este un brigand prost, care are teorii la fel de destepte si argumentate ca filmuletul copilului batut 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:35 am

 5. Buna dimineata…
  Imaginea face cat o mie de cuvinte. Fotoliul de prim ministru e prea mare pentru dl. Boc.

  Diana

  05/05/2010 at 10:37 am

  • @Diana, salut 🙂
   adevarat, problemele sunt mult prea mari pentru un om atat de mic, la figurat. 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 10:38 am

 6. O veste buna, coana Lidia la DNA.

  Turnofftheglory

  05/05/2010 at 11:07 am

  • @TOG, salut Twitterul meu nu merge, la 13:30 vei avea niste vesti sper eu bune 🙂

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:10 am

  • Tog, salut! Tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! 🙂 🙂 🙂

   Cetatean

   05/05/2010 at 11:11 am

 7. The state both invents the principle of the corporation and defines the conditions in which the corporation is able to arise. The state defines the structure of risk and liabilities and assures that the laws are enforced. Emerging out of this complexity — and justifying it — is a moral regime. Protection from liability comes with a burden: Poor decisions will be penalized by losses, while wise decisions are rewarded by greater wealth. Because of this, society as a whole will benefit. The entire scheme is designed to increase, in Adam Smith’s words, “The Wealth of Nations” by limiting liability, increasing the willingness to take risk and imposing penalties for poor judgment and rewards for wise judgment. But the measure of the system is not whether individuals benefit, but whether in benefiting they enhance the wealth of the nation.
  (s.m.)

  gabhryel

  05/05/2010 at 11:09 am

  • gabhryel,
   vad ca si tie-ti place 😆

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:10 am

 8. Cifre seci ale salariilor bugetare:

  http://khris.ro/index.php/05/2010/cum-au-evoluat-salariile-bugetarilor-intre-2007-si-2009/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Khrisro+%28khris.ro%29

  Spicuiesc si analizez rapid:

  1. Administratie: „In octombrie 2009, numarul angajatilor crescut la 325,909 (+39,383 sau +13.7%), dintre care 4.7% castigau salariul minim de 600 de lei lunar. De remarcat ca in doar doi ani salariul minim a crescut cu 54%, iar in 2010 a ajuns la 705 lei, doar pentru bugetari insa”.

  2. Invatamint: „In octombrie 2007, in invatamant lucrau 374,307 de persoane, dintre care 28.7% au castigat pana in 1,000 de lei brut. Doi ani mai tarziu, in octombrie 2009, numarul angajatilor a scazut la 359,638 (-14,669 sau -3.9%), dintre care doar 15.2% castigau mai putin de 1,000 de lei.

  „In ceea ce ii priveste pe cei cu venituri de peste 7,000 de lei, numarul lor a crescut de la 2,256 la 3,077, iar <b. Salariul mediu realizat in invatamant a crescut cu 27% intre 2007 si 2009, de la 1,639 la 2,085 lei”.

  E o timpenie, salariul asta mediu se obtine prin ponderarea salariilor debutantilor, care iau 770 ROn cu salariul unuia ca Marga (jdemii de euro). Baza in invatamint e la limta existantei, rechinii universitari se lafaie.

  3. Sanatate: „Tot in 2007, 64.2% dintre angajati castigau mai putin de 1,500 de lei, iar 82.3% castigau mai putin de 2,000 de lei. In 2009, procentele au fost de 45,4%, respectiv 64.9”.

  Am colegi de liceu care au plecat in Franta si huzuresc acolo, fata de Romania. Un singur coleg ramas, medic psihiatru, sta intr-un apartament ANl si cistiga in jur de 1000 RON pe luna, chiar mai putin.

  4. Comparatie: „Mai departe, daca in 2007, 37.9% dintre angajati castigau mai putin de 1,000 de lei iar 61,2% castigau mai putin de 1,500 de lei, in 2009, procentele au scazut la 24.8%, respectiv 47.9%.

  Spre comparatie, in sectorul privat, in 2007, 55.6% dintre angajati au castigat mai putin de 1,000 de lei, iar 74.1% mai putin de 1,500. Doi ani mai tarziu, procentele au scazut la 41.3%, respectiv 62.7%”.

  Concluzie: statul s-a extins pe spinarea privatului, iar acum ii trimite tot mediului privat factura. la dracu cu economia care duduia si cu cele 3.5 miliarde de euro din privatizarea BCR paraduite pe cresterea pensiilor in 2008 si pe marirea aparatului de stat! Pentru 5% in 2008, PNL-ul lui Tariceanu aruncat cresterea economica pe fereastra. Clasic, acum sa deconteze cine a urmat la guvernare. Iar astia inca nu s-au prins ca nu au alta solutie decit sa deconteze repede, cit inca e relativ departe 2012 si modelul grecesc.

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:10 am

  • @Cetatean, nu avem noi dreptate? Can toti kktzi ne spun noua ca Bocutzu saracul de el este mic si nevinovat 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:12 am

 9. Theophyle, mare om (Catargiu), mare adevar! La naiba cu progresistii de profesie!

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:12 am

 10. marja de manevra a lui Boc s-a terminat, greii nu vor sa miste nimic. Videanu urla ca avem nevoie de rusi, iar Berceanu tipa la FMI s ane lase sa crestem deficitul, pe „investitii”. Astia nu stiu decit sa dea gauri in buget. Pai orice imbecil poate sa faca asta! 😦

  Boc e depasit pe partea economica, greii il sfideaza pe fata.

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:16 am

 11. Cetatean,
  vei vedea pe la ora 13, cat de singura poate ramane Romania daca politicienii ei nu-si vor baga mintile in cap si autoritatile romanesti nu vor activa „Planul Lichtenstein„.

  Theophyle

  05/05/2010 at 11:22 am

  • Abia astept sa vad! 🙂

   Cetatean

   05/05/2010 at 11:24 am

 12. SECHESTRU PE AVERILE LUI LOCIC SI CASUNEANU!

  Creste bogatia natiunii romane 😉

  http://www.mediafax.ro/social/sechestru-pe-averile-lui-locic-si-casuneanu-6091553/

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:23 am

  • Vezi mai sus 🙂

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:23 am

 13. Ce sistem de trimiteri incrucisate am inaugurat 😛

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:25 am

 14. 🙂
  Buongiorno Theophyle all

  Cateva ziceri la tema

  Cand spui idiot sau parlamentar(politician) inseamna ca te repeti.
  (Mark Twain)
  Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stand intr-o galeata, incearca sa se ridice
  tragand de miner.
  (W Churchill)

  Un liberal este cineva care se simte indatorat fata de aproapele sau, care datorie este de acord sa o plateasca din banii tai.
  (Gordon Liddy)

  Democratia trebuie sa insemne mult mai mult, decat doi lupi si o oaie care voteaza ce sa manance la cina.
  (James Bovard)

  Ajutorul extern trebuie inteles ca un transfer de bani de la oamenii saraci din tarile bogate catre oamenii bogati din tarile sarace.
  (Douglas Casey)

  Guvernul este o mare inventie, prin care toata lumea se chinuie sa traiasca pe cheltuiala altora.
  (Frederic Bastiat)

  Daca tu crezi ca sistemul de sanatate este scump acum, stai sa vezi cit va costa cind o sa fie gratuit!
  ( O’Rourke)

  In general, arta de a guverna consta in capacitatea de a lua cit mai multi bani de la o parte dintre cetateni, pentru a o da altora.
  (Voltaire)

  Sa vorbesti este ieftin, in afara de atunci cind o face parlamentul.
  (Nu stiu)

  Raul inerent al capitalismului este impartirea neechitabila a bogatiilor.Bunul inerent al socialismului este impartirea echitabila a saraciei.
  (W Churchill)

  Ceea ce are nevoie tara asta: mai multi politicieni fara loc de munca.
  (Edward Langley)

  Un guvern suficient de mare, incat sa-ti dea tot ce ai nevoie, este suficient de puternic sa-ti ia tot ce posezi.
  (Thomas Jefferson)

  mircea

  05/05/2010 at 11:29 am

  • @Mircea salut 🙂
   Ei au fost oameni destepti ca au spus-o tu ca ne-ai amintit 🙂

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:31 am

   • 🙂
    Salut draga Theophyle
    Mari oameni intr-adevar.

    mircea

    05/05/2010 at 11:47 am

 15. Mircea, delicioase citatele! Merci 🙂

  Preferatii meu: Bastiat si Voltaire (doar am facut ceva studii la francezi 😉 ).

  Mentiune speciala: Jefferson.

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:31 am

  • wow
   sechestru pe averile casuneanu + locic
   Tare. 😉

   mircea

   05/05/2010 at 11:37 am

 16. Gaby, am citit articolul, cunosc bine situtia. Suntem pe traiectorie de colaps in Educatie, daca nu trece noua lege, am pus-o rau in urmatorii 10 ani! Deja e dezastru. Dovada irefutabila (vezi ce informatie cere ala pe messenger):

  http://cocalari.com/2010/04/poezie-de-eminescu/

  Cetatean

  05/05/2010 at 11:37 am

  • Cata dreptate are Aligica. 😦 Nu toti oamenii se nasc prosti,se formeaza odata cu timpul.

   mircea

   05/05/2010 at 11:44 am

 17. Cetatean

  05/05/2010 at 11:40 am

  • @Cetatean,
   asa cum am scris si spus acum cateva zile, daca Baselu se intalneste cu delegatia FMI, situatia este albastra, parerea me este chiar vanata 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:44 am

   • Azi se intilneste, si cred ca daca o face, pentru citiva din guvern situatia e chiar maro.

    Cetatean

    05/05/2010 at 11:46 am

 18. Păi, Croitoru – şi alţii, nu mai vorbesc de FMI, BM… – a spus clar: 100.000 de disponibilizări.

  Ce aşteaptă Boc?

  Greve oricum vor fi. Măcar să fie cu motiv.

  Băsescu l-a asigurat că dacă face ce trebuie, îl susţine.
  Are verde la disponibilizări. Ce naiba aşteaptă? Împăcarea caprei – criza – cu varza care este tot sistemul nostru administrativ?

  gabhryel

  05/05/2010 at 11:48 am

  • Corect! Greve oricum vor fi, pensionarii oricum vor vota PSD.

   Asa ca reduceri/inghetari/disponibilizari bugetare si micsorarea punctului de pensie!

   Cetatean

   05/05/2010 at 11:56 am

  • gabhryel,
   Boc asteapta, judecata de apoi, ca aicea a fost deja judecat 😦

   Theophyle

   05/05/2010 at 11:57 am

 19. Buna ziua, all!

  Au acum ca Boc, Vladescu si numaistiucine se afla in acest la Cotroceni, unde vor discuta cresterea TVA la 24% si a impozitului pe profit la 20%. (RTV)

  1. Daca va fi asa, eu ii bag in pizda masii pe toti si incit la greva fiscala.
  2. MAI INTAI SA-I DEA AFARA DIN SISTEMUL PUBLIC PE TOATE LIPITORILE, SI HABARNISTII, SI TRAFICANTII DE POSTURI, MAMA LOR DE NENOROCITI SI DIN TOATE PARTIDELE DE 20 DE ANI!

  NU VREAU SA MAI PLATESC IN TARA ASTA NIMIC! PENTRU NICIUN STAT, PENTRU NICIO HAHALERA POLITICA!

  nicole

  05/05/2010 at 12:21 pm

  • @nicole, salut 🙂
   Incet soro inca nimic nu s-a hotarat 🙂

   Theophyle

   05/05/2010 at 12:27 pm

   • niciun incet! dupa ce ca am mancat cuvinte de la nervii ulcerului ce mi l-au facut astia!…

    Deci, io – ca sa stiti – am ascultat-o atent aseara pe Andreea Vass (mai era invitat si lipitoarea aia de exministru psd al turismului, actual presedinte de patronat, mama lui…).
    Dar io nu stiu ce draci mai fac in final astia, ca de impotenti (pardon) ca astia din politica m-am saturat.
    Iar apoi, pe fondul emotiei provocate ieri de campania pe crestere TVA si impozite, Bursa romaneasca statea rau de tot azi dimineata, iar niste speculatori din gasca Vantu/Patriciu si alti nenorociti precis ca-si umflau teschereaua…

    nicole

    05/05/2010 at 12:53 pm

 20. 🙂
  Nicole buna
  Asera Andreea Vass(consiliera) a spus clar(a fost la discutii)-nu se ia acum in calcul asa ceva(a insiruit alte masuri posibile).Ar fi ultima masura deluat si in niciun caz la cifrele astea(20/25).
  Sper ca nu sunt asa de dusi cu pluta.

  mircea

  05/05/2010 at 12:39 pm

 21. Inghetarea salariilor e o solutie insuficienta, intrucit exista anumite hotariri judecatoresti prin care unele categorii de salariati au cistigat drepturi, conform unor legi acum suspendate (in invatamint). Drepturile astea sunt oricum minore.

  Concediu fara plata timp de o luna macar la toti bugetarii pare o solutie buna, insa insuficienta.

  Disponibilizari masive trebuie facute totusi, insa cine sa le faca? La invatamintul preuniversitar deja se vor face reduceri, la universitati sunt insa rechini inamovibili de peste 65 de ani. La sanatate pleaca medicii singuri. In Transporturi, Administratie, Economie, MUnca, nu aud de asa ceva, sunt doar citeva ministere unde se vorbeste deschis de disponibilizari. Primariile au organigrame greoaie si stufoase.

  De pilda, un oras mare ca Iasul are un sfert din angajatii Primariei RUDE de singe si alianta:

  http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010021139743/Actualitate/Primaria-Iasi-cuibusor-de-cumetrii.html

  Blaga azi a iesit cu un proiect pentru insolventa administratiilor locale. E un pas mic, cam tardiv, dar bun. Administratia locala trebuie dezvatata de a cheltui nesabuit, insa vad ca boala asta vine de sus, de las Guvern.

  Cetatean

  05/05/2010 at 12:47 pm

  • 😆
   Ce prompt e Blaga.Ieri vorbeam de „dezmatul” din administratiile locale.Basca,aparura cumetrii de la Iasi si-n Curentu`. Si Iasi o fi mic copil,cre`ca sunt localitati unde procentul depaseste 25%.Pai nu se misca repede ? 🙂

   mircea

   05/05/2010 at 1:03 pm

   • Cind aud de remaniere, baietii se pun pe treaba. Tardiv insa, Blaga mai misca ceva, insa Videanu si Berceanu nimic! A, da, unul vrea deficit mai mare, altul privatizari!

    Cetatean

    05/05/2010 at 1:04 pm

    • Glumeam desigur. 😉 Dar daca nu prind tauru` de coarne cu disponibilizarile astea,cu reducerea cheltuielilor bugetare,marirea bazei de impozitare mai ales la”nesimtitii nevazuti”, nu-i vad bine.Nu stiu ce naiba este acolo.Poate SVoinescu are dreptate(si altii) si e necesara o schimbare acum(am impresia ca tine si de lupta de putere din pdl si perspectiva 2012)
     Daca vine alt guvern care reuseste sa ia masurile astea nepopulare,dispare la fel de usor pe fondul miscarilor sociale.Si atunci trebuie iar inlocuiti.Au oamenii necesari ?

     mircea

     05/05/2010 at 1:15 pm

 22. E groasa tara, Boc nu mai pleaca in America, Basescu i-a chemat pe el si pe ministri la Cotroceni.

  Vrem sa vedem capete taiate, altfel ne taie ei pe noi cu taxele marite (cota unica marita la 20%).

  Cetatean

  05/05/2010 at 12:51 pm

 23. da, da, discut ca si cum ar fi reala informatia, pentru ca guvernantii nu au alta solutie, preiau cele livrate de Vantu.

  Cetatean

  05/05/2010 at 1:05 pm

 24. Postare noua 😦

  Theophyle

  05/05/2010 at 1:12 pm

 25. Boc e un bou cinstit.
  Dar bou.

  1. Dacă se gîndeşte la binele ţării, la depăşirea crizei de acum şi dintotdeauna, trebuie să ia măsuri nepopulare – disponibilizări, adică.
  (Disponibilizările oricum ar trebui făcute, chiar dacă nu ar fi criza mondială).

  2. Dacă se gîndeşte la cîştigarea alegerilor trebuie să rezolve problema crizei de acum şi dintotdeauna. Deci, iar trebuie să treacă la disponibilizări.

  Orice altă soluţie duce şi la adîncirea crizei şi la pierderea alegerilor.

  gabhryel

  05/05/2010 at 1:14 pm

 26. 100.000 de disponibilizări înseamnă 100 sau 200.000 de mii de voturi pierdute (dacă se supără şi consoarta/consortul 🙂 ).

  Dar înseamnă şi conservarea celorlalte sute de mii/milioane, dacă nu chiar apariţia altora.

  În schimb, dacă cei 100.000 sunt protejaţi, vor fi mult mai mulţi nemulţumiţi, dacă nu chiar toţi.

  gabhryel

  05/05/2010 at 1:19 pm


Comentariile sunt închise.