Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dinastia – Începuturi

Pompiliu Cicero, cunoscut sub numele Cici,  era secretar de partid la “Avântul” cooperativa mestesugareasca din Bucuresti. “Avântul” facea primavara palarii de paie,  toamna umbrele si in celelelte anotimpuri decoruri la diverse teatre din Bucuresti. Frate-su, Iuliu Filip, zis Julica, avea ochi albastri. Bine plasat in ’89 era maior in a cincea.  Tasu’,  si el numit Cicerone, in timp devenit “Cici cel Batran”, fost invatator la tara cu gusturi clasice,  in tinerete roman verde, dupa ‘47 s-a transformat in roman rosu, ce mai, familie ideologica.      

Revolutia l-a prins pe drum spre Bucuresti cu porcu’ in bagaj si cu sase damigene in spate. Comunist sau nu, traditiile trebuiau pastrate. Ajuns acasa, a privit revolutia la televizor. Frasu’ apare noaptea ingrozit la un consiliu de familie. Dupa 3 zile groaza trece. Zizi, nevasta lui Cici, le-a confectionat doua banderole tricolore de toata frumusetea, asa ca sa poata circula.  Inainte de Boboteaza s-a intors la cooperativa, colegii l-au privit chioras, nu aveau ce sa faca, el era cu relatiile, aducea comenzi si banii de salariu, avea pile la Centrocop. In cateva zile a devenit reprezentantul CFSN in cooperativa, prin februarie a devenit FSN. Frasu’ Julica a fost repartizat la “ţaranisti”, cumna’su Sile (de la Vasile, batranul lui nu fusese latinist), fratele lui Zizi, si el cu ochi albastri a fost repartizat la liberali, Lăzărescu il cunostea bine si l-a primit cu bratele deschise.

Familia ideologica era asigurata. Bineinteles ca Ivanovici i-a transformat pe toti in revolutionari ca nu strica la casa omului inca un carnet.    Cand Petre Roman a facut FDSN au aparut probleme ideologice in familie, pana la urma s-a hotarat ca cumnatul lui Julica,  Gogu, poreclit Goanţa va fi repartizat la FDSN (mai tarziu PD). Inca o data familia si-a dovedit eficienta ideologica, au fost peste tot.

Cooperativa a murit prin 93, Cici a mostenit-o cu tot ce avea. Masinile la fiare vechi, terenul, intravilan de prima mana a fost pastrat pentru viitor. Cici a ramas aciuit la partid pe langa Ivanovici, toata lumea a prosperat. Cand a venit  CDR la putere in ‘96, a fost mai complicat, dar lucrurile s-au aranjat, familia era peste tot. Julica a ajuns in Parlament, om mare.   Asta-i politica in Romania,  cand nu e Cici e Julica, acum e Gonţa, familia este intotdeauna la guvernare.

Pe timpul lui Nastase s-a hotarat ca niste baroni trebuie sacrificati, Ivanovici trebuia sa plece, a plecat si Cici. Nu a fost suparat Cici pe Nastase, a inteles necesitatile partidului.  Cici a ramas la organizatia de Bucuresti i-a petrecut pe DIP si pe Oprescu fara probleme, de cand cu Vanghelie la Bucuresti, lucrurile au mers struna. Coana Aura i-a zis: “stai cu noi si o sa-ti fie bine”. Cici a ramas cu ei, el e om ideologic ce naiba. A primit “piata Cosbuc”; acolo, cu un carnetel, se ducea sa cotizeze pentru partid, era primit frumos si cotizatiile erau intotdeauna platite la timp, adeziunea politica costa, asa se spune. Cici a facut intotdeauna planul. Acum e mai greu, Geoana s-a dus, nea Voicu e in patimi si nici sefu’ nu se simte prea bine.

Acum cand Goanţa e la guvernare, secretar de stat, s-au stricat si relatiile, nebunul a hotarat sa o lase pe nevasta-sa si sa-si ia model mai tanar, cine stie ce dracu mai face si asta, manca-l ciroza. Lucrurile mai merg, stiti cum e: daca nu curge, cel putin pica, romanul stie sa se aranjeze si cu putin, tot aduce el acasa cateva mii de euro pe luna.

Vom vorbi si de generatia tanara a familiei, ca asa cum zice inteleptu’, aschia nu cade departe de copac. Mai vorbim noi de dinastia ideologica a lui Cici, Julica si Gonţa. Bineinteles ca numele nu sunt adevarate, personajele sunt insa 100% reale.

70 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Dinastia – Începuturi ” gasiti aici: Dinastia – Începuturi […]

 2. […] afla mai mult: Dinastia – Începuturi […]

 3. NEATA,

  si asemenea familii au pus laba pe conducerea tarii.
  mai trebuie adaugati fostii securisti, care si-au tras firme de la intreprinderile socialiste unde lucrasera pina in 1989, directorii de fabrica care au jefuit tot, astfel ca in 1996 si dupa, cind au fost invitate capitalurile straine, acestea au spus NU, pentru ca fabricile erau aproape goale…iar fostii activisti de partid s-au bagat in parlament, ca, deh, stiau sa vorbeasca!

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 9:40 am

  • Skorpi, ‘Mneata 🙂
   Asta este calsa politica, astia sunt oamenii so ai sa vezi de ce sperantele sunt problematice. Astazi avem la program inca doua povesti din acelasi serial. sper 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 9:50 am

 4. si eu sint sceptic, ca ne vom insanatosi prea curind ca societate…

  peste asta a mai venit criza globala,
  daca aceasta se va adinci, se vor intoarce cei plecati in spania, italia – nu toti – etc si vor ingrosa rindurile somerilor si ale infractorilor – desigur ca nu este vorba de toti, dar prea rapid nu se va putea face curatenie…

  s-au infipt prea bine in toate structurile si s-a vazut foarte bine in primul mandat basescian, ca a fost cit pe ce ca basescu sa zboare inca din 2007 – ma refer la referendum…din nou pe muchie de cutit decembrie 2009.

  asa ca plosnitele din politica, magistratura, etc. se vor lupta pentru pastrarea privilegiilor cistigate pe nedrept impotriva unei societati civile debile si aproape inexistente…

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 9:55 am

  • Skorpi, problema este perpetuarea acestor membrii ai clasei politice si aparitia a noii generati de beizadele.

   Greu de vazut o schimbare, cel putin tinand cont de datele pe care toti le avem in legatura cu acesti oameni.

   Theophyle

   02/05/2010 at 10:05 am

   • corect:

    bogdan olteanu = gisella vass,

    plus alte beizadele..

    orangeskorpion

    02/05/2010 at 10:12 am

    • Salut prietenii de pe acest for!

     Skorpi, eu cred ca B. Olteanu ar fi beizadea de generatia II-a.
     Petrica Roman si cei de-un leat cu el sunt de generatia I-a, iar Prigoana jr. ar fi dupa socotealamea cam de generatia a IV-a.

     Andrzej

     02/05/2010 at 11:27 am

 5. Salut
  Skorpi, nu captitalurile straine au spus Nu in 96 ci tot ei au spus nu, pentru ca nu se furase tot ce se putea fura. Eu dadeam atunci din gura despre UE si despre aducerea de firme in Romania, iar un securist scolit la Georgetown spunea ca nu e inca momentul…. ticalosii drakului.

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 10:04 am

 6. tds, neata,

  eu vorbeam la modul concret.
  o uzina mare, voia in anii 91-92 sa vina MAN/deutschland, atunci se urla „nu ne vindem tara”, iar cind fabrica a fost pusa pe butuci, smecherii de directori s-au gindit: hai, sa-i chemam pe MAN, au venit si au plecat cum au venit: fabrica era jefuita de grosul utilajelor etc. cei calificati s-au carat.

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 10:08 am

 7. Intradevar, confiscarea spatiului politic de o gashca (deoarece acest spatiu le aduce bunastarea ) este o realitate care va functiona pe termen scurt -10 ani – cum va functiona si sistemul jafului prin coruptie. Dupa acesti 10 ani lucrurile cred ca lucrurile vor fi la fel ca in tarile normale.

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 10:15 am

  • Salut @tinere,
   alte vremuri aceasi oameni 😦

   Theophyle

   02/05/2010 at 10:18 am

   • Salut Teoph!
    Cam acelasi lucru am spus si eu la postarea lui Skorpi de mai sus.
    Aceasi platforma , dosr ceva „imbunatatiri” de imagine…
    Aceiasi golani conduc de vreo 5 generatii.
    Aceleasi haimanale hoate si puturoase au furat destinul Romaniei si si-o transmit generatie dupa generatie ca pe o avere de familie.

    Andrzej

    02/05/2010 at 11:36 am

 8. Pentru interesati o postare noua pe blogul de istorie:
  http://theo-phyl.blogspot.com/2010/05/o-istorie-poloniei-56.html

  Theophyle

  02/05/2010 at 10:18 am

 9. Vedem cit de greu este sa faci un partid nou, si cit de imposibil este sa reziste in al doilea ciclu electoral un astfel de partid. In ce priveste cercul strins al politicului, mergeam cu trenul la vagonul restaurant spre Iasi prin 97 parca, si acolo erau toti deputatii si senatorii din PSD, PNTCD, PRM care se intorceau de la Bucuresti si care erau exact ca fratii, si isi promiteau servicii unul altuia, de te apuca sila.

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 10:19 am

 10. Ultimul numar din The Economist in primplan tot Grecia
  Unul din subiecte despre resentimentul reciproc Grec-German (este si in editia online:
  http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=16009195&source=hptextfeature )

  „Neither a borrower nor a lender be” 🙂 este ca majoritatea titlurilor din The Economist o parafraza la un citat sau un eveniment local celebru mai greu de prins de cine nu e de acolo. Daca saptamina trecuta am depistat un titlu din Oscar Wilde , acesta de mai sus este povata pe care Polonius ministrul regelui din Hamlet il da fiului sau Laerte cind acesta pleca in Franta.

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 10:21 am

 11. Interesant ca au fost precupati sa fie peste tot repartizati. Care principii, bani sa fie.

  Turnofftheglory

  02/05/2010 at 10:27 am

  • bineinteles TOG, daca te uiti pe filmele cu sedintele din CPUN ii vezi o gasca de actori distribuiti by random sa joace rolul taranistului, al liberalului, al vinatorului si al scufitei rosii.
   Cei ce au jucat rolul sindicalistilor au cistigat – sunt tot aceiasi de 20 ani – cu ceasuri Vacheron Constantin- 🙂
   Adicate-lea Mircea fa-te ca lucrezi ! Mircea urca pe tanc ! Mircea fa ce zice dom Iliescu.

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 10:32 am

  • @TOG, salut 🙂
   Fiecare dupa cum i s-a spus la partid 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 10:39 am

 12. Eu ma uitam dupa guma Turbo pe atunci. 🙂

  Turnofftheglory

  02/05/2010 at 10:33 am

  • Eu m-am uitat la ele acum 3 luni 🙂 Pe vremea cind se tineau eram departeeee…. 🙂

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 10:38 am

 13. Servus. Skorpion, daca te gandesti la Autocamioane BV. din fabrica aia nu mai alegea nici un investitor sincer nimic, am facut practica multa acolo prin 83 si daca auzeai parerea sincera a inginerilor te luai cu mainile de cap. Asta nu inseamna ca nu s-a jefuit ca in codru.
  Cu dinastiile, eu vad criza asta ca pe o binefacere, numai lipsa banilor usor de ciordit ii va scoate pe oamenii astia din functiune. De fapt incep sa vad ca pentru asta se dau lupte acum, se gata banii, nu poti mulge privatii la nesfarsit si nici imprumuturi nu mai primesti fara garantii.

  Gino

  02/05/2010 at 10:34 am

  • da Gino, neatza
   investitorii aia nu doreau tehnologia din 69 la care de 10 ani nu mai existau piese de schimb pt ca genialul conducator nu mai facea importuri.
   Ei doreau un acoperis , doreau muncitori cu salarii de 200 euro, ingineri care se scolisera in germania, nu voiau hirburile noastre. Nenea Cici le tinea ca sa le dea el la fiare vechi si sa cumpere fabrica sa o faca spatiu de vinzari angros si second hand 🙂 Vai de capul nostru

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 10:43 am

 14. practic, foarte multi securisti au fost infiltrati in toate partidele, in special sau mai ales in cele istorice: PNTcd si PNL.

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 10:43 am

 15. tds,

  sa stii, ca in multe fabrici au fost date la fiare vechi pe 70 dolari/tona utilaje chiar bune si relativ noi…jaf la drumul mare s-a facut in 20 de ani.

  iar intreprinderile de comert exterior au fost preluate pe firme noi tot de securistii care activau acolo din umbra inainte de 1989 si ii supravegheau pe cei care munceau
  :mrgreen:

  dupa 1989 au preluat pe fata conducerea

  si sa nu uitam ca au existat securisti cu averi ascunse chiar de 1 milion dolari, pe care abia asteptau sa le puna in miscare dupa 1989 intr-un capitalism de haos total.

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 10:46 am

 16. Un exemplu clar este cum s-a facut privatizarea la mare la noi si la bulgari. la noi le-au luat niste smecheri cu pile la nea Cici cu bani putini cu gindul sa le vinda in 2 ani la americanii sau klingonienii care nu au venit.
  la bulgari le-au cumparat chiar cei care doreau sa faca industrie hoteliera ei insisi, si au investit in ele, au luat knowhow si management german global pt toate hotelurile

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 10:47 am

 17. Buna dimineata!
  Gino,
  si eu am facut practica prin ’83 tot acolo.
  Daca in prima zi un inginer ne-a plimbat prin cateva hale sa ne arate procesul de productie apoi ne-a trimis in incaperea unde se tineau sedintele de partid si restul practicii acolo ne-am facut veacul , jucand carti si spunand bancuri.
  Halal practica !
  Dupa doi ani m-am trezit inginer intr-o fabrica si am simtit ca pica tavanul pe mine.
  Noroc ca m-au repartizat in proiectare.

  luminita

  02/05/2010 at 10:50 am

  • @luminita salut 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 11:02 am

  • luni 🙂
   Noroc ca m-au repartizat in proiectare

   Hehehehe, nu mai zice asta lumi, ca o sa creada lumea ca nepriceputii ajungeau in proiectare si din cauza lor cadeau avioane, diguri, si crapau casele. Nu de alta dar si eu am lucrat in prioectare

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 11:09 am

   • Luminita, cool!!!

    Gino

    02/05/2010 at 11:14 am

   • Acum, Luminita, o domnisoara nu avea ce cauta acolo, eu cand am vazut femei lucrand la presele pentru caroserie am jurat ca nu voi ajunge niciodata intr-o fabrica de felul ala.

    Gino

    02/05/2010 at 11:17 am

    • Gino, daca o vei vedea pe luminita cu motocoasa in mina cred ca iti vei schimba impresia despre selfdifensul domnisoarei inginer. 🙂

     Un tanar de stanga

     02/05/2010 at 11:20 am

    • Da UTS, dar nu trebuie sa mergi la slujba ca la oaste.

     Gino

     02/05/2010 at 11:25 am

   • Tinere,
    salut !
    pai nici n-am zis asta.
    Nepriceputii erau repartizati in sectiile de productie sa ii zoreasca pe muncitori sa-si depaseasca planul si sa le numere suruburile si ce mai faceau ei pe la strunguri si freze.
    Senzatia ca-mi pica tavanul fabricii in cap provenea de la huruitul asurzitor al sutelor de utilaje si de la praful acela de pilitura de fier care-ti intra prin toti porii ….,
    de aceea ziceam ca bine ca m-au trimis la planseta , habarnistii nu se pricepeau la conceptie si desen tehnic.
    Ei dadeau din clantza prin sedintze si bineinteles ca erau primii pe listele cu butelii sau apartamente.
    Plus la primele de cincinal in 4 ani. 😆

    luminita

    02/05/2010 at 11:19 am

 18. Pentru cei interesati de o presa de mare calitate, puteti citi pe Politea Digest o noua rubrica – Sunday’s New Yorker,

  Aveti Linkul:

  http://politeadigest.wordpress.com/2010/05/02/sunday%e2%80%99s-new-yorker/

  Theophyle

  02/05/2010 at 11:01 am

  • grozav Theophyle, parca am baut din acelasi pahar cu apa 🙂 De multi ani cind vreau sa ma simt om normal citesc sau rasfoiesc NYorker. E drept ca este scris de intelectuali de stinga dar intelectuali de mare calitate – nu va ginditi la Secares sau la H2O.

   Eu am dat de el acum citeva zeci de ani pentru ca imi placeau caricaturile rominului Saul Seimberg

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 11:15 am

   • Steinberg sorry

    Un tanar de stanga

    02/05/2010 at 11:16 am

 19. Salutare la toată lumea!

  Înţeleg că ar fi mai indicat să nu ghicim numele reale ale personajelor şi să aşteptăm mai întâi celelalte episoade.

  Asta-i cea mai tare modalitate de înţelegere a unui fenomen, când te plasezi în interiorul unui sistem, domeniu, curent, castă, dinastie etc. Numai cunoscându-le practicile, lanţul de relaţii, mentalitatea, dimensiunile, durata de funcţionare, modul de organizare şi prevenţie ş.a. poţi realiza în ce măsură mai există sau nu posibilitatea însănătoşirii mediului… în care trăim degeaba pe post de asistenţi demni de felicitări… pentru complicitatea decenală-tacită sau bocită- prin amorţire paralitică.

  Cred că ar fi binevenită o lege mai tare decât cea a lustraţiei:
  Legea ilustraţiei tâlhăriei naţionale până în 2010 inclusiv.
  Au contribuit destul!
  Un concediu de odihnă profundă, de 5 -10 ani, pentru toţi cei implicaţi, inclusiv descendenţii lor (până la gradul 4 de rudenie), indiferent de nivelul şi funcţiile de răspundere (din părţi) deţinute până în prezent, ar fi o cale de refacere… a conştiinţei acestor supereroi ai neamului.

  Unul ca Năstase ar fi încântat s-o susţină şi s-o voteze mulţumit, pe motivul că, spre deosebire de legea lustraţiei, Legea ilustraţiei tâlhăriei naţionale nu mai poate fi caracterizată nici prea târzie, nici străină de rezultatul contribuţiei celor direct implicaţi. Cei mai mulţi ar fi dispuşi să-şi prezinte demisiile în masă înainte de adoptarea legii, pentru a nu se lăsa surprinşi de vreo decizie de neconstituţionalitate. Nici nu mă aştept ca tâlhăria să fie declarată constituţională.

  Băşcăliosul

  02/05/2010 at 11:34 am

  • Salut Mr. B,
   Cred ca cititorii nostri care sunt mai inteligenti decat cititorii tuturor, vor gasi repede numele in special ca niste specimene de acest gen si-au facut si niste bloguri (pe care bineintele nimeni nu le citeste) bantuind ca troli prin blogosfera si demonstrand inteligenta.

   Suficient cateva vizite pe blogul lui Ilici, a lui Nastase sau a lui Felix pentru ai localiza 😀

   Theophyle

   02/05/2010 at 11:40 am

   • UTS, spune ce palma zmeului de ceai sa le aruncam astora in mare ca sa scapam de ei mai repede, ma tot gandesc?

    Gino

    02/05/2010 at 11:52 am

    • DNA, Gino + Cattani + Eliot Ness + sa voteze englezii la scrutinurile noastre 🙂

     Un tanar de stanga

     02/05/2010 at 12:00 pm

  • Salut Mister B
   In Nomenklatura – cartea lui Voslesensky – aparuta in 1975 e prezentat profilul acestor personaje, de origina umila dar care parvin folosind ideologia si partidul bolsevic. Dupa 89 s-au adaptat perfect la multipartidism acumulind putere si implicit avere. Ei au fost mai pregatiti pentru schimbare decit oamenii obisnuiti tot asa cum pe parte economica turci cu doar 1000 dolari au venit in 90 aici si au facut avere pentru ca aveau notiuni de economie de piata + institutia bacshishului

   Un tanar de stanga

   02/05/2010 at 11:44 am

 20. apropo,

  a lucrat careva din voi la vreo firma condusa de fosti securisti?
  nu va doresc o asemenea experienta.

  acum va dau un exemplu, peste un timp inca unul:

  in urma cu multi ani sora mea lucra la o firma privata; banuia ca este condusa de securisti (stil, comportament, maniere, ticalosie cit cuprinde); a fost data afara din firma (sora mea avind guritza cam mare) cind ea era in concediu de odihna (miscare ilegala, dupa cum stiti).
  Apoi ea a emigrat in canada.

  ….u mai trecut vreo 2-3 ani si in EVZ am citit cine este conducatorul acelei firme: un fost mare securist, acum general
  :mrgreen:

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 12:05 pm

  • @skorpi, nu, nu am avut placerea 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 12:27 pm

 21. O dimineata placuta !
  Multi fosti securisti au devenit patroni . La fel ca multi activisti de partid. Partea proasta ca nu au nici acum habar de cum se conduce real o activitate economica . In consecinta , sint toti patroni de firme cu client unic , (sau majoritar) statul . Asa au ajuns milionari si in schimb finanteaza direct dar mai mult ocult (cu valiza) partidele din Romania !
  Nu va pare surprinzator ca asa numitii capitalisti autohtoni nu sint in stare sa exporte nimic ? (bineinteles , cu putine exceptii care nu au legaturi cu secu sau PCR )

  Stefan A.

  02/05/2010 at 12:21 pm

  • Ieri am confundat @ Luminita cu @ Nicole .
   Cer umil scuze si pentru a fi iertat , va ofer o cafea cind veniti prin Italia ! 😆

   Stefan A.

   02/05/2010 at 12:27 pm

  • Stefan, salut 🙂
   Cine ti-a bagat in cap ca astia sunt interesati de vreo activitate economica, astia sunt interesati de activitati financiare, in special.

   Vor banutii de la stat si alti sa faca treaba. Comisioane pretene, comisioane!

   Theophyle

   02/05/2010 at 12:29 pm

  • Salut, Stefan!
   Când reţeaua de alimentare seculară porneşte de la fondurile statului este suficient să opreşti robinetul (vana) de la sursă şi să-i laşi să respire prin forţe proprii:
   -cine are o activitate independentă şi utilă, n-are decât să supravieţuiască;
   -cine e dependent de vana statului, n-are vână şi nici nu-i bai că are nevoie de bocitoare.

   Băşcăliosul

   02/05/2010 at 12:36 pm

   • Salveeeeeeeeeeee Bascaliosul !
    Corect ! Dar asa dispar si partidele politice ocupate doar de vinarea CIOLANULUI ! 🙂

    Stefan A.

    02/05/2010 at 12:39 pm

 22. salut

  off topic:
  „The trouble with most people in economics and finance these days is that they study too much math and not enough history. If they read more history they’d know that governments go broke all the time. They’d probably get a hint about why governments go broke too – they pay too much; hire too many people; give away too much money on bread and circuses; and they get involved in too many costly foreign wars.
  What’s new?
  Nothing really. But the fab finance is an innovation. Now, with the debt spread among so many unaware debtors…we can all go broke in a much bigger way.”

  http://www.csmonitor.com/Money/The-Daily-Reckoning/2010/0502/Governments-can-go-broke.-Guess-who-picks-up-the-pieces.

  razvan

  02/05/2010 at 12:28 pm

  • salut, razvan.

   Chiar este on topic, adevarat noi vorbim metaforic, dar adevarurile sunt adevaruri reale 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 12:30 pm

 23. Este o poveste asta ca securistii si activistii care au intrat in afaceri dupa 89 aveau milioane de dolari in saltea. Nici pomeneala. Nici povestea ca am vindut un televizor si am cumparat gaini care au facut oua de aur nu sta in picioare. De fapt ei au avut toate relatiile dinainte cu intreprinderile de stat si le-au folosit la maximum. Cei din comert exterior si-au pastrat parternerii straini si au continuat exporturile pe cont propriu (luind marfa din fabrici si platind-o cind incasau ei banii dind o spaga si directorilor cu care se cunosteau) Cei din presa au facut ziare si reviste iar plata tipografiei manopera si hirtia se platea la interval de 30-60 zile timp in care ei nu plateau nimic.

  Nu banii, ci reteaua a contat.

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 12:32 pm

  • Adevarat, TDS, asta a contat si pe asta se bazeaza s astazi capitalismul Romanesc. Vezi Videanu si numirile lui. Reatea, pura insolenta si golaneasca 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 12:41 pm

  • Salut
   O explicatie si mai lamuritoare !

   Stefan A.

   02/05/2010 at 12:41 pm

  • TDS,
   Aşa cred şi eu, au fructificat sistemul de relaţii, informaţia şi domeniul de acţiune, au mai prăşit şi udat pe ici colo, au preluat afacerile din mers, dar n-aveau cum să încapă toţi pe culoarul acesta de export/import. Aceştia pot supravieţui la o strângere de …vană, ba chiar pot deveni contribuabili mai consistenţi după o eventuală corijare a scutirilor preferenţiale, dar ceilalţi s-au orientat spre resursele interne şi au produs pagubele cele mai mari, la tâţa mugetului naţional.

   Băşcăliosul

   02/05/2010 at 12:50 pm

 24. Buna ziua ! Bag seama ca eu nu fac parte din cititorii vostri destepti, deci cum zici ca se numeste ,,famiglia” ? Am inteles ca nu e fictiune, atunci de ce sa nu-i cunoastem si noi ? macar pe don’Cici 🙂

  Loda

  02/05/2010 at 1:03 pm

  • Buna ziua Loda,

   Ai intrat deja trantind usa, de ce? Cineva ti-a spus ca nu faci parte din cititorii nostri destepti? Sau te simti tu asa?

   Conu Cici este un nume generic a cel putin trei persoane politice pe care sigur le vei cunoaste si recunoaste pana la sfarsit, si sfarsitul este inca cateva postari.

   Dupa cum ai citit fac parte din toate partidele politice, asa ca nu-i nimic partinitor. Toti au fost activisti ai partidului unic, bravi comunisti si bineintele o parte din ei au avut si ochi albastri.

   Theophyle

   02/05/2010 at 1:12 pm

   • Scuze Theo daca asa am lasat impresia,ca trantesc usa.Nu, era o pic autoironie si mult mai multa ciuda ca nu am putut ghici, atat doar ! Cat despre raspanditul in toate partidele, asta e clar si lucru stiut, vorba cuiva care nu va place, dar cand a avut dreptate (premonitie sau stiintza?)a avut :,,Dumnezeu i-a semanat pe ticalosi in chip democratic, la toate partidele” :)Adica ochi albastri si inimi puternic ,,rosii” gasim peste tot, ca asa a fost ,,ordenul”, ,,mai rasfirati baieti, mai rasfirati” 😉

    Loda

    02/05/2010 at 1:35 pm

 25. @Buna ziua Theophyle. Buna ziua tuturor.

  Excelent postul de astazi. Asa este, cum scrii aici.
  Sunt in toate partidele famiglii din acestea. Si, ca sa fim corecti, sunt cei mai influenti in partide. Sunt cei cu „malaiul”, necesar functionarii partidelor si cand sunt la guvernare, si cand sunt in opozitie. ei sunt cei care apara si aplica strict porunca „politica se face cu bani”. N-ai bani, n-ai talent politic!
  Ei sunt cei care au eliminat orice criteriu de competenta in structurile administrative ale statului. Ba chiar si in parte din organizatiile societatii civile. „Sponsori si parteneri”, deh!
  Acum, la vreme de criza, sunt principalii oratori si promotori ai „investitiilor publice”. V-ati uitat sa vedeti cam care este structura investitiilor si achizitiilor publice din ultimii doi ani? Mai nimic util si trebuincios pe termen lung. Scump si trecator totul. Dar, pentru a alimenta „vana” banului public la care sunt abonati cu randul, baietzii acestia sunt in stare de orice: sa nu mai finanteze sanatatea, sa nu mai plateasca pensiile, sa taie posturile in structurile guvernamentale care se ocupa cu fondurile structurale europene…

  Sunt in toate partidele si in toate guvernarile si nu mai scapam de ei. Dar si noi suntem de vina. Ne tot altoim unii pe altii pe motive ideologice, suntem atat de naivi incat sa-i scuzam pe cei din „tabara” proprie si sa-i afurisim pe cei de la „inamic”. Iar ei, TOTI, isi rad de noi si le merge bine. Ce afaceri mai fac ei impreuna si cum se protejeaza reciproc cand guvernarile alterneaza! Se simt deja stapanii noastri. Si chiar sunt.
  Pentru ca ei au alte treburi, mai importante!, de facut, in politica deja isi trimit rudele mai tinere sau mai sarace. Sau subalternii cu scoala inalta. Finantarea campaniilor uninominale – mai costisitoare si prohibite pentru romanii de rand! – o asigura ei. Dar „reprezentantii” lor trebuie apoi sa munceasca pentru interesele lor importante. De initiative legislative si dezbateri serioase nu mai ramane timp si nici nu este cazul sa se ocupe. Ia uitati-va putin la tematica propunerilor legislative in cele doua camere ale Parlamentului, in ultimii 2 ani! Cam cate probleme ale electoratului „colegial” se regasesc acolo? Mai nimic.
  Dar acesti „reprezentanti” beneficiaza si de finantarea imaginii lor in mass-media. Au bani pentru a fi prezenti in paginile jurnalelor, in emisiuni de televiziune de toata mana, oriunde se stie ca „bizonul” isi arunca privirea zilnic.
  Acum, dupa 20 de ani, retelele numite PCR sau Securitate au devenit nerelevante, s-au golit de continut, si-au indeplinit rolul. Deja s-au format alte retele puternice, discrete si fara legaturi rusinoase cu trecutul. Poate tocmai de aceea ei se pot dispensa de vechile retele, le pot expune furiei populare. Prostii vor mai avea ce mesteca timp de cativa ani, nu-i asa? Inca o supapa…

  casandra

  02/05/2010 at 1:37 pm

  • @Casandra, salut 🙂
   Ce pot spune eu mai mult decat ai spus tu. Mai nimic. Lucrurile trebuie schimbate, din nefericire mai nimic nu se schiba. Cred ca nimic nu se poate intampla fara o justitie de calitate care sa-si faca treaba. Cand o vom avea, nu stiu. Musai insa sa o avem

   Din nefericire sunt prea putini oameni constienti care au potentialul de a se departa de detalii si a vedea adevarul prin perspectiva patriotismului adevarat, fara culoare in afara tricolorului.

   Theophyle

   02/05/2010 at 2:56 pm

 26. […] the original here: Dinastia – Începuturi This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 27. Ziua bună tuturor!

  Dacă aveți plăcere, ascultați o povestioară imaginară, țara și personajele principale sunt pe bune!

  Una din ambițiile prostești ale Cârmaciului a fost să devină BM a lumii a treia, cu fondurile strânse după ce se termina plata datoriei externe!

  Numa’ că se adunau zilele una după alta de la terminarea datoriei și în conturile $ ale BNR ioc valută!

  « – Unde drak se strâng, Leano, dulăii aia de nu intră neam în țară?!
  – Auzi, eu nu sînt cu politica, sînt savantă cu chimia. Ce, n-ai destui socotitori pe acolo să-i pui la treabă?»

  Ascultător, Cârmaciu’ puse câtiva cu abacu să adune și să tot adune ce valută întră-n țară…

  De treaba asa aflară și oarecine care îi pregăteau preaiubitului de ziua lui, 26 ianuarie, o surpriză di granda – scoatere la pensie cu felicitări ca tovului de luptă bulgar, Jivkov.

  Treaba dădu în clocot, căci dacă Cel mai iubit afla cine legase „dulăii” afară, tratament cu plumb îmbrăcat cu cămașă de alamă urma…

  Urmă acea punere în scenă care fu cât pe ce să ajungă să coresoundă cu ce părea – Revolutia Română în direct pe ritm de lambada.

  Noroc că „băieții” se mișcară repede, aburiră și Cârmaciul și poporenii, unii cu trasul dupa teroriști, alții cu trasul din conturi, alții cu „facutul că lucrează” și multe alte faceri…

  Se acoperiră unii pe alții până furară mai tot ce se putea așa, cât să nu bată prea tare la ochii!

  Acum ce a rămas e tare puțin și își pun întrebarea ce să facă: să taie porțile au să impuțineze potăile pofticioase! :mrgreen:

  Om vedea, că șanse de trezire a bizonului, mai va!!!

  oldhashu

  02/05/2010 at 1:48 pm

  • @Hasule salut,
   adevarata poveste si dureroasa. Am cunoscut-o in zeci de variante si zeci de exemple. Poate o da Dumneze cand vom avea puterea sa spunem: Gata nu mai vrem!

   Theophyle

   02/05/2010 at 2:58 pm

 28. Inca o data: Buna ziua!
  Nu ca as vrea sa ma bag in seama cu sila, dar am mai dat bunaziua de cel putin doua ori aici , azi.
  Si fiindca tot suntem aici iata ce spuneam acu’ fro’ doua ore(nu ca ar fi ceva o analiza complexa, ci doar o constatare)…
  Ma autocitez(cu voia dvs.):Aceasi platforma , dosar cu ceva “imbunatatiri”la imagine…
  Aceiasi golani conduc de vreo 3 generatii.
  Aceleasi haimanale hoate si puturoase au furat destinul Romaniei si si-o transmit generatie dupa generatie ca pe o avere de familie.
  Cu voia dvs., parerea unui cetatean alegator, folositor se pare doar in campanii, ca si aici…

  Andrzej

  02/05/2010 at 2:29 pm

  • Andrzej, buna ziua 🙂
   adevarat conduc, si vor conduce si in a patra generatie daca nu-i vom opri. Destinul este in mainile noastre. Din nefericire am fost intotdeuna minoritari in masa de manevrati si manipulati 😦

   Theophyle

   02/05/2010 at 3:00 pm

 29. […] a comment » Postarea precedenta nu este necesara, dar ajuta. Cici si familia si-au petrecut tranzitia cu schepsis. Avand scoala […]

 30. […] Postarea precedenta nu este necesara, dar ajuta. Cici si familia si-au petrecut tranzitia cu schepsis. Avand scoala geniului din Carpati, Cici a tranzitat trei cincinaluri bine pregatite si bine aplicate. Rezultatele l-ar fi inverzit de ciuda pe marele conducator. Primul cincinal, numit “nu ne vindem tara pentru ca o vrem gratis”, al doilea cincinal “daca nu sunt bani ii facem” si in sfarsit ultimul “mai bine procente mici dintr-o suma mare decat viceversa”. Din nefericire, al patrulea cincinal nu s-a mai putut, am fost anuntati de la Brussels ca am devenit europeni (mare scofala!). […]

 31. POSTARE NOUA

  Creanga

  02/05/2010 at 2:53 pm

 32. adevarat @creanga 😆

  Theophyle

  02/05/2010 at 3:01 pm

 33. […] Ca incheiere va propun un serial foarte bun despre imbogatirea tranzitiei marca Theophyle – Di…. […]


Comentariile sunt închise.