Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dinastia – Cele trei cincinaluri ale lui Cici

Postarea precedenta nu este necesara, dar ajuta. Cici si familia si-au petrecut tranzitia cu schepsis. Avand scoala geniului din Carpati, Cici a tranzitat  trei cincinaluri bine pregatite si bine aplicate. Rezultatele l-ar fi inverzit de ciuda pe marele conducator.   Primul cincinal, numit “nu ne vindem tara pentru ca o vrem gratis”, al doilea cincinal “daca nu sunt bani ii facem” si in sfarsit ultimul “mai bine procente mici dintr-o suma mare decat viceversa”. Din nefericire pentru familie, al patrulea cincinal nu s-a mai putut, am fost anuntati de la Brussels ca am devenit europeni (mare scofala!).

Dupa ce don Pedro inocentu’ a deschis magaziile de alimente pentru ca poporul revolutionar sa se simta bine, conu Cici a simtit nevoia patriotica sa devina intermediar intre proştii lui don Pedro si popor. Marea problema a magaziilor a fost faptul ca s-au golit cam repede, bineinteles ca banutul agonisit nu a fost deloc rau si nici irosit. Trei apartamente si o garsoniera tot au facut!

Imediat s-a trecut la gospodariile de partid. Cici, om gospodar, stia unde, cum si cel mai important cât. Nevoia de capital l-a indrumat spre valorificarea fierului vechi al fostei cooperative “Avântul socialist”. Asa a intrat conu Cici in afaceri internationale. Cumparatorul, un Mustafa din Izmir, a cumparat tot fierul pe care l-a putut vinde Conu Cici, plus tot felul de alte specialitati autohtone aranjate de Julica ţărănistu si Sile liberalu’. Guţa se odihnea, baiatul lui don Pedro inocentu’ era in opozitie, se va revansa el, nu-i bai. Imparţelile nu l-au scapat din vedere, bani negrii pentru zile mai albe. Asa se procedeaza intr-o famile ideologica.

Cu banii lui Mustafa din Izmir a reusit familia sa aduca in tara toate bunurile la care jinduiau romanii, si nenica pune-te pe vanzari. O alta parte din banuti au fost trimisi in Elvetia sa se odihneasca, ca erau putin ofticosi si aerul Alpilor le face bine dupa cum stiti ofticosilor.   Afacerile “internationale” ale familiei ideologice au necesitat sediu. Dupa cum se stie un sediu respectabil necesita bănet si nu produce, asa ca ideea cârciumei-birou a prins imediat forma. La cârciumă, ca la cârciumă, fiecare isi are locul, politicienii la etaj cu despartire ca sa fie ordine si la demisol familia si apropiatii. Taman bine pentru “servicii”, toti la un loc, să stie si tataie ce se intampla in orasul in care sa da ora exacta.  Obiceiurile se schimba greu si vremea mai schimba ceva. Si in Romania familia a uitat metoda si de acolo i se trage lui nea’ Voicu supliciul, de la uitare.  

Julica pe cai mari, ţărănismul in floare. Daca nu sunt bani pentru ca primul cincinal i-a consumat pe toti, ce se mai poate face? Simplu, se merge la bănci si printr-un procedeu de vase comunicante, perfectat in primul cincinal, banii de la banci au devenit si banii lor. După ce tot ce trebuia a trecut din mană in mană, conform vechii traditii tătărăsti, inradacinata pe meleaguri noastre, se aplica alta metoda:  dupa ce jefuiesti cetatea ii dai foc. Până si conu Cici recunoaste că perioada in care fras’u a fost la putere s-au facut banii cei mai mari. Din nefericire, dobitocu de Milică a hotarat ca a fost invins de sistem cand el de fapt a fost ajutat de el. Milică si-a primit ceea ce a dorit, adica un un “mare buget de onoare”, cum se zice “lider regional” cât cuprinde, si ei au luat mult mai putin, bugetul tării, fară onoare si făra sa fie lideri de nici un fel.

Dupa ce al doilea cincinal a fost indeplinit si banutii investiti cum trebuie au facut minuni, prinosul mult mai consistent a fost pus de-o parte, de asta data pe plaiurile insorite ale Alasiyei.  Al treilea cincinal a inceput greu. Bombo-voda, greu la mană si ager la minte. Sacoşe si sacoşele s-au schimbat pe geamantane, că asa se purta atunci.

Adevarat, sumele mici au devenit mari si procentele mari au devenit mici. Cum a spus o data o doamna ca dacă nu’i paine mancăm gogosi, a reusit familia sa faca trafic de compensaţii. Noi dăm electricitate, voi dati cărbune, noi luam cărbune, il ducem la indienii din Galati si luăm bani. Mai complicat, dar merge. Totul ca la carte, afaceri nationale la nivel international. Tony Blair primeste de la indieni, indienii sunt platiti de Bombo-voda, si Bombo-voda ca Bombo-voda, cine sa-i numere ouăle? 

Si asa s-au terminat cincinalele, noi am devenit europeni si băietii lui Guţa impreună cu băietii lui Sile au ajuns la putere. Asta este insă alta poveste pe care o veti citi mai pe seara. Pofta mare!

Alte postari de astazi pe blogurile noastre:

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua!

  Capo di tutti securistii
  S-a unit cu valutistii
  Si-am avut in decemvrie
  Gloante si ceva galagie
  Pe scena aceiasi actori
  Ochi albastri sclipitori
  Acelasi sistem ticalosit
  Ce pe noi ne-a saracit
  ‘Mugetul’ cu sapte tzatze (merci Mr B)
  Vaca-i fara de taratze
  Tara toata e schiloada
  Din picioare sta sa cada
  Cici a lui famiglie
  Stiu aceiasi meserie
  De la sacosa la servieta
  Avem aceiasi opereta
  Noi stam doar spectatori
  Inghitim aste putori
  Cate cincinaluri sa treaca
  Sa scapam de a lor gashca?
  La dracu! sa ii belim!
  Nu sa stam sa suferim

  Creanga

  02/05/2010 at 3:20 pm

 2. Dinastiile lipitorilor neschimbătoare:

  -de nedezlipit ;
  -de nedespărţit ;
  -de nesăturat ;
  -de neschimbat ;
  -de neînlocuit ;
  -de nestăvilit ;
  -de neam prost ;
  -de ne-am sătura, am avea o poftă…

  Poftă bună, stimaţi transfuzionişti!
  Aşa-i la reanimare, stăm cu ochii la bec …să nu ni-l tragă şi pe ăsta!

  Băşcăliosul

  02/05/2010 at 3:28 pm

  • Mai bine zis:
   Aşa-i la reanimare, stăm cu ochii la bec… ca să vedem când ni-l vor trage şi pe ăsta. (Să fim pregătiţi, cu conştiinţa împăcată, când ni se stinge lumina)

   Băşcăliosul

   02/05/2010 at 4:49 pm

   • Mr. B,
    Sper ca le vom stinge noi lumina cat mai repede posibil si sa-i tratam cum se cuvine in traditia sistemului de sanatate romanesc .:)

    Theophyle

    02/05/2010 at 6:49 pm

 3. Buna ziua,seara si saptamana!

  In basmele ce la citeam/auzeam in copilarie, un balaur cu un numar variabil de capete (3 – 7) ocupase o tara blanda si cerea periodic cativa copii ca sa-i manance. Ca sa nu fie un dezastru si mai mare, oamenii dadeau, cuminti, copii balaurului. Pana la urma cineva, cred ca Fat Frumos, a stopat miselia, altfel, situatia s-ar fi perpetuat pana cand balaurul si odraslele lui ar fi secatuit totul.
  Copil fiind, cel mai mult ma impresiona si ma nedumerea rabdarea acelei populatii. Cred ca erau romani.

  val

  02/05/2010 at 4:18 pm

  • @Val salut,
   Fat-frumos? as prefera-o pe doamna cu coasa 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 6:50 pm

 4. buna ziua,

  nasol „desert” dupa un prinz..
  🙂
  ma refer la postare!

  totul este perfect adevarat si chiar mai mult, din pacate….

  val,
  popoarele sint greu de urnit,
  unele se urnesc mai repede ca altele,
  unele se lasa calcate in picioare, altele nu sau mai deloc..

  aici este diferenta !

  viitorul ???
  sumbru, doar un cutremur dedicat ne-ar scapa de lacuste!
  :mrgreen

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 4:41 pm

 5. Update
  Tara aceea avea imparat, sfetnici. Cred ca ei au gasit solutia trocului criminal cu balaurul, poporul doar s-a supus. 😕

  val

  02/05/2010 at 4:48 pm

 6. Am revenit dupa o plimbare in orasul meu drag. Intr-un an au jumulit efectiv orasul de bacute, au neglijat total mobilierul stradal. Intr-un cuvant, primarul meu si consilierii de toate culori si-au batut joc de cetateni. Ma doare infiorator, in ciuda vremii frumoase de afara.

  Turnofftheglory

  02/05/2010 at 4:58 pm

 7. Asa ma gandesc si eu, Skorpion. Un cutremur dirijat sau niste radiatii selective venite de undeva din Cosmos, de la o inteligentza superioara careia i s-a facut mila de cei mai prosti dintre pamanteni…

  val

  02/05/2010 at 5:25 pm

 8. Salut Theophyle & friends,

  Dinastia ot Dâmbovița n-a luat în calculul de începuturi un factor care-i încurcă, o mică „pietricică” ce va duce inexorabil la griparea mecanismului minciunii instituționalizate- deschiderea spre lume prin media și NET.

  Pentru Ei e o amenințare ce nu poate fi parată și prin care bizonul, luând contact cu altă realitate, se va schimba, va ieși din tiparele luate în calcul „atunci”.

  Chiar dacă mulți „treziți” o vor tăia din RO, efectul va continua să se resimtă aici.
  Datoria celor de afară rămâne aceea de a semnala, cum a făcut-o recent, momentul și tipul de contramăsuri pregătite de Dinastie împotriva libertății care se întrupează cu greu aci.
  Depărtarea amplifică și clarifică perspectiva…

  Deci, Theophyle, fă adepți!
  Succes ❗

  oldhashu

  02/05/2010 at 5:34 pm

  • @hasule, facem cum putem mai bine 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 6:51 pm

  • Skoprpi Europa prinde… muste 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 6:52 pm

 9. Oribil,
  Grecii primesc 30 miliarde si fac sacrificii 🙂 : renunta la al 13 lea si la al 14 lea salariu, iar virsta minima de pensionare este 60 ani.
  Eu imi doresc sa muncesc si peste 60 ani si nu mai intereseaza al 15 lea salariu. 🙂 Probabil de aia UE , BM si FMI ma lasa sa ma descurc singur

  Un tanar de stanga

  02/05/2010 at 6:02 pm

  • UTS salut. Iar madam Merkel a dat azi o proba de prostie exemplara. Citat din Hotnews cu zicerea doamnei „Masurile de austeritate impuse de guvernul de la Atena in schimbul pachetului de ajutor financiar vor determina alte tari „cu probleme” din zona euro sa faca tot posibilul pentru a evita sa aiba aceeasi soarta”.

   clemycali

   02/05/2010 at 6:19 pm

   • @Clemy salut 🙂
    Grecia astia parca sunt romani, mint de ingheata apele 🙂

    Theophyle

    02/05/2010 at 6:53 pm

   • Buna Clemy 🙂 Totul se plateste cumva
    The crisis could not have come at a politically more awkward moment. On May 9th elections will be held in North Rhine-Westphalia, Germany’s most populous state. There, a coalition of the Christian Democratic Union and the liberal Free Democratic Party, the same alliance that Mrs Merkel leads in Berlin, is fighting an uphill battle to remain in office. A loss would cost her government its majority in the Bundesrat, the upper house of the legislature. But the perception that she is dragging out the process to avoid irritating voters is also damaging her credibility both at home and abroad.

    Un tanar de stanga

    02/05/2010 at 7:14 pm

    • UTS, salut. Cu intarziere iti raspund. Madam Merkel pierde ptr ca se invarteste ca un caine in jurul cozii. Neamtul nu e tampit sa nu-si dea seama ca guvernul il duce cu zaharelul. Nu m-ar mira sa asistam pana la urma la un puci in interiorul coalitiei de guvernamant. Bavarezii au un dinte mare impotriva eioricum. Am explicat zilele trecute de ce.

     clemycali

     02/05/2010 at 10:28 pm

  • Apa de ploaie .
   Sau cum sa salvam sistemul de datorii multilateral eliberate fara cap , fara logica . Adica prin noi datorii ca doar nu putem cere sa acopere bancile pierderile . Mai ales ca sint germane , franceze .

   Stefan A.

   02/05/2010 at 6:20 pm

   • Grecii mint cu mai mult talent decit ai nostri.
    Ai grija deca iti fac cadou un calut de lemn si t-il planteaza in curte 🙂

    Un tanar de stanga

    02/05/2010 at 7:09 pm

    • Sa lamurim citeva lucruri
     Asa numitele „sacrificii” facute de greci au UNICUL obiectiv de a reduce deficitul bugetar (pina in 2014) la sub 3% din PIB (PIB stimat pentru acel an).
     Deci nici o masura de a „schimba macazul”, din deficit in excedent bugetar si deci , reducere graduala a datoriei publice . Aceasta datorie va creste constant , cu miliarde anual . Nu voios ca pina acum , dar va creste . Adica cineva va continua sa imprumute statul grec . Anual si la o dobinda „rezonabila” , in afara pietei de capitaluri.
     Grecia are o datorie publica egala cu cea italiana (in procente PIB) . Cu diferenta ca datoria italiana este in valori absolute de 6 ori mai mare (600 %).
     Pina cind aceste tari super indatorate nu trec pe excedent bugetar pentru a avea banii reali necesari reducerii datoriei, toate masurile luate sint egale cu supozitorul dat unui bolnav de cancer generalizat !
     Adica paleative si efect 0 . Nu conteaza ca sint prescrise de medici conferentiari (FMI, BCE, UE). Efectele sint aceleasi . O agonie care duce la o moarte sigura !
     Nu vor germanii sau francezii sa piarde banii investiti in datoriile Greciei. AZI.
     Miine nu vor dorii aceiasi beneficiari (dar si altii) sa piarda banii investiti in Spania , Portugalia si Italia . Asa se alimenteaza un cerc vicios din care iesirea se face doar traumatic. Prin colaps financiar a monedei euro. Cu tot ce urmeaza social!
     PS. In capitalism , falimentul este o realitate si o necesitate obiectiva a oricarei activitati economice. Nu conteaza ca e de stat sau privata . Cit timp se incearca aminarea unei astfel de masuri (ca nimeni nu indrazneste sa impiedice falimentul firmelor private , mici sau mijlocii), strada UNICA spre cimitirul economic si social este garantata si sigura !
     Ce este mai dureros , sa tai azi un picior pentru a salva organismul sau a lua supozitoare in idea ca moartea prin cangrena generalizata este mai „suportabila ” ? 😆

     Stefan A.

     02/05/2010 at 7:37 pm

 10. Seara buna !

  Cam gata cu minivacanta de 1 si 2 MAI. 🙂
  Cred ca lumea a inceput sa revina pe la domicilii de pe la gratare, plimbari si alte distractiuni, mai ales ca miine incepe o noua saptamina de lucru pentru oamenii obisnuiti/normali si o saptamine ‘de foc’ pentru protestacii de meserie : maifestatii, greve, bla-bla-bla. Astept cu mare interes urmatoarea postare, pentru ca „dinastia I si II”, mie mi s-au parut destul de ‘criptice’. Secretul lui Polichinelle ? 🙄 ?

  tibi

  02/05/2010 at 8:28 pm

  • @tibi, salut 🙂
   astazi nu vor mai fi postari. Am obosit putin si am hotarat o mica pauza de citit. Carti noi si bune 🙂
   Maine vom continua 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 8:35 pm

   • OK Teofile ! 🙂

    Pe miine. Da’ spune macar despre ce carti este vorba, bine ? 🙂

    tibi

    02/05/2010 at 8:38 pm

    • @tibi 🙂
     sigur ca da 😆

     Theophyle

     02/05/2010 at 8:40 pm

 11. odihna placuta, ThPh, o meriti din plin!
  🙂

  orangeskorpion

  02/05/2010 at 8:39 pm

  • Skorpi, multumesc 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 8:40 pm

 12. Theophyle , relax placut ca si miine (fiind liber), voi invada acest blog !

  Stefan A.

  02/05/2010 at 8:48 pm

  • 😆

   Theophyle

   02/05/2010 at 8:58 pm

 13. Bon !
  O seara placuta sau dupa caz, o zi frumoasa sau noapte buna, ALL !

  tibi

  02/05/2010 at 8:58 pm

  • Multumesc @tibi si tie 🙂

   Theophyle

   02/05/2010 at 9:09 pm

 14. Seara buna tuturor, digestie/dregere placuta. Parca si pastele a fost nitel mai decent decat destrabalarea muncitoreasca.

  Turnofftheglory

  02/05/2010 at 10:41 pm

 15. A.Videanu.: Am constatat în această perioadă de criză o solidaritate mare a investitorilor ruşi cu propriii angajaţi: deşi n-au funcţionat o perioadă de timp, n-au făcut disponibilizări.

  Prezenţa investitorilor ruşi în sectoare strategice este foarte importantă pentru România, pentru a menţine o relaţie de încredere între investitorii ruşi şi statul român

  orangeskorpion

  03/05/2010 at 7:24 am

 16. Buna dimineata tuturor…
  Din pacate incep ziua cu o huiduiala: huo Videanu, cat te-au platit pentru reclama? Orange, unde ai gasit galusca?

  Diana

  03/05/2010 at 8:53 am

 17. …scuze, am vazut mai sus…

  Diana

  03/05/2010 at 8:54 am

 18. Buna Dimineata la Toata Lumea 🙂
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  03/05/2010 at 9:25 am


Comentariile sunt închise.