Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână – 1 Mai

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfarsit de saptamana si inceput de luna, Ziua Muncii. În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi liberă. În ţările comuniste, ziua de 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. De asemenea, şi naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. Ziua de 1 mai, fusese transformată într-o sărbătoare a comunităţii naţionale germane, promiţându-se construirea unui socialism naţional, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.

Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de 12°C, si o maxima termica de  24°C, in cea mai mare parte insorit. Caldura placuta.  Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4.1276 RON (-0.0104 RON); 1 USD = 3.0973 RON (-0.0238 RON); 1 EURO = 1.3326 USD; (+0.0068).

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, se declara „extrem de dezamagita” de proiectul Guvernului privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate: „E un proiect care arata dispret la adresa transparentei, la adresa opiniei publice din Romania.” Dna Macovei a criticat faptul ca, in forma publica a viitoarelor declaratii de avere, ar urma sa nu mai fie trecute o serie de date „importante” si care nu reprezinta aspecte care sa tina de viata privata. Ea s-a declarat dezamagita si de faptul ca ANI nu mai poate sesiza decat Fiscul, iar Parchetul doar in cazul infractiunilor de fals, nu si instanta, pentru confiscarea averii.

In spitalele romanesti moarte continua sa-si ia tributul. O tanara in varsta de 21 de ani, insarcinata in luna a saptea, a decedat la maternitatea Polizu din Capitala. Un cetatean italian care a fost ranit intr-un accident de motoscuter la Iasi a refuzat sa fie internat la Spitalul de Urgente din municipiu. Italianul in varsta de 56 de ani avea citeva coaste rupte si fractura de tibie, dar a spus ca vrea sa se intoarca in tara sa, dupa ce a vazut conditiile din spitalul iesean.

Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu a dat vineri asigurări, după o scurtă întâlnire cu reprezentanţii misiunii FMI în România, că taxa pe valoarea adăugată (TVA) nu va fi majorată, fiind purtate în prezent discuţii despre lărgirea bazei de impozitare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI)  a coborât pentru acest an estimarea de creştere economică de la 1,3% la 0,8%.  De asemenea, Fondul a majorat estimarea în ceea ce priveşte inflaţia din România în acest an, de la 3,6% la 4%, în vreme ce în 2011 creşterea medie a preţurilor de consum s-ar putea tempera la 3,1%.

În privinţa deficitului de cont curent, FMI anticipează pentru România un nivel de 5,5% atât pentru 2010 cât şi în 2011, uşor sub cel anticipat în precedentul raport, din octombrie 2009, de 5,6%. Misiunea FMI, care va ramane  în România pana la data de 7 mai.

Pavilionul Naţional al României la Expo 2010 Shanghai, China, se deschide oficial sâmbătă, 1 mai 2010, ora 11.00 – ora locală (ora 6.00 – ora României), în cadrul unei ceremonii la care participă comisarul general pentru expoziţii mondiale al României, Ferdinand Nagy, comisarii generali ai Croaţiei şi Ungariei la Expo 2010, comisarul general al pavilionului Uniunii Europene, ambasadorul României în R.P. Chineză, Viorel Isticioaia-Budura, şi consulul general al României la Shanghai, Florin Tacu. Expoziţia Mondială Shanghai 2010 se va desfăşura pe durata a 184 de zile, în perioada 1 mai – 31 octombrie 2010. Organizatorii EXPO 2010 se aşteaptă la participarea unui număr de peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi a unui număr de aproximativ 70 de milioane de vizitatori. Cei interesati pot citi detalii despre acest pavilion, aici.

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), noua formaţiune politică înfiinţată de deputatul Gabriel Oprea, va fi lansată oficial, sâmbătă, în Piaţa Revoluţiei. Evenimentul, programat între orele 14,00 şi 17,00, va include discursuri ale viitorilor lideri interimari ai UNPR, precum şi ale invitaţilor.

Totodată, bucureştenii care se vor afla la ora 20,00 în zona Pieţei Revoluţiei se vor parte si  de un foc de artificii.  Înaintea evenimentului de lansare va avea loc conferinţa care va alege conducerea centrală a partidului. Din structura de conducere a UNPR urmează să facă parte Cristian Diaconescu, Marian Sârbu, Neculai Onţanu şi Gabriel Oprea. UNPR se doreste un nou partid de stanga.

Un sfârşit de săptămână placut.

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Militez cu drag si spor pentru eliminarea zilei libere de 1 mai in Romania, pentru eliminarea lui 8 martie ca ziua femeii si pentru sarbatorirea pe 10 mai a independentei, victoria aliata din WW2 fiind un subiect neinteresant pentru noi.
  Doamna Macovie confirma increderea pe care i-am acordat-o si sprijinul meu de cetatean. Un politician atipic, mai bine zis un reformist deranjant. Inca o vreau la justitie. 🙂
  Vladescu e un subiect care ma depaseste. Nu ma pricep la finante, nu il cunosc pe Vladescu. Ce se intampla in minister nu e un exemplu de treaba buna facuta. Dar in general nu ma pronunt daca sunt depasit de chestiune. Cu un amendament, poti nu maresti TVA si sa maresti alte taxe, efectul e acelasi. In continuare averi nejustificate stau neintrebate de fisc, in continuare sunt taxate vile cat apartamente confort 3. Eficienta aparatului de control scartaie rau, dar asupreste cu spor SRL-uri fara suport politic sau de alta natura.
  Generalul de ata si a sa formatiune cred ca va avea sanse de succes de sub 10%. Sunt prea diversi, prea in pripa si e mai mult un instrument de presiune fata de PDL si PSD ca sa iau in serios formatiunea. Pot sa ii compar cu PLD si comparatia e net in defavoarea lui Oprea si compania.
  Eu am dedicat Chinei si unei pocnitori jurnalistice postarea de azi. Shanghai e doar un aspect al relatiei de azi si maine a Chinei. Daca am facut o relatie buna cu SUA, Franta sau Polonia, pe langa Israel si Germania trebuie sa facem o relatie cat mai buna cu Republica comunista a Chinei.

  Turnofftheglory

  01/05/2010 at 9:46 am

  • @TOG, Buna Dimineata
   Raspuns la comentariul tau: 😆

   1. Vladescu nu stie pe ce lume traieste si isi acopera incompetenta cu noi taxe care amana iesirea din criza. Nimeni nu investeste pentru a plati noi taxe.

   2. Oprea este un general de ata, care a avut mult noroc conjunctural. Nu poate conduce nici un pluton de prima line asa ca nici un partid nu poate fi condus de el.

   3. China este importanta. dar are si ea mari probleme.

   http://politeadigest.wordpress.com/2010/04/24/china-crunch-time/

   Theophyle

   01/05/2010 at 10:08 am

 2. neata,

  1. invatamintul este la pamint in Ro;
  2. sanatatea este la pamint in Ro.
  ne trebuie DECENII ca sa le reparam.

  3. criza mondiala ne afecteaza si pe noi.

  concluzie: nu stiu daca in tara asta oamenii vor fi fericiti in sensul spus ieri de reprezentantul BM macar peste citeva decenii.

  4. fibra umana in marea ei majoritate este la pamint in Ro si cred ca putini oameni isi doresc multe multe Monici Macovei => cert este ca cei de pe acest blog dorim o justitie adevarata. se poate?
  trebuie si aici citeva decenii?

  5. china – va deveni in curind number one in lume? si apoi va inlocui SUA?
  nu doresc asa ceva!

  orangeskorpion

  01/05/2010 at 9:59 am

 3. +

  participarea UNPR in piata Revolutiei mi se pare indecenta!

  orangeskorpion

  01/05/2010 at 10:02 am

 4. Buna Dimineata, pentru interesati postare noua pe Politea Digest:
  http://politeadigest.wordpress.com/2010/05/01/the-economist-corner-%e2%80%93-essential-readings-v/

  Theophyle

  01/05/2010 at 10:04 am

  • inspirat

   Theophyle

   01/05/2010 at 10:10 am

 5. Theophyle am citit articolul si mi-a dat o doza de optimism moderat, totusi, China nu e un jucator ce il vrei refractar, mai ales ca nu suntem intr-o relatie proasta cu ei.
  Chinezii nu imi plac, insinuanti, cu o explozie demografica, economica si un last de fier comunist. Dar nu vad de ce nu am folosi bani chinezesti.

  Turnofftheglory

  01/05/2010 at 10:21 am

  • @TOG, exact ce am spus, China este importanta, dar nu va fi niciodata o supraputere de prima mana 🙂

   Da bani lor sunt importanti si necesari, dar nu se prea desparte ei de bani asa de usor 🙂

   Theophyle

   01/05/2010 at 10:27 am

 6. Pentru interesati o postare pe Politea Doctrinara, o Istorie a romanofobiei 😦

  http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/05/o-istorie-romanofobiei-1.html

  Theophyle

  01/05/2010 at 11:33 am

 7. cu exemplul Chinei ni se serveşte o nouă iluzie: a treia cale, între capitalism şi comunism/socialism

  gabhryel

  01/05/2010 at 11:44 am

  • gabhryel, salut 🙂
   Adevarat, a treia cale duce la aceasi prapastie, mai incet insa 🙂

   Theophyle

   01/05/2010 at 11:50 am

   • salve şi aici, Theophyle

    organizarea politico-economică a Chinei e strict determinată de numărul locuitorilor ei

    esenţial este aici managementul populaţiei, nu valori ca libertate, piaţă liberă etc.

    gabhryel

    01/05/2010 at 11:57 am

 8. Va salut pe toti, muncitori, nemuncitori, someri dar si politici (ca nici ei nu lucreaza ) ! 🙂
  Salut si marea Republica Populara Chineza care da cu trifla peste nasul capitalistilor .
  Salutari doamnei Monica Macovei , una din putinele personaje a clasei politice actuale care are coloana vertebrala si stie ce vorbeste !
  Si daca sintem tot la urari , chiar daca nu au muncit in viata lor decit cu gura , salut tovarasii Ion Iliescu si Geoana !
  Inchei salutind toti cei care citesc , comenteaza acest blog , incepind cu Theophyle si inchei cu SRI , SIE , s.a.m.d. 😆

  Stefan A.

  01/05/2010 at 11:58 am

  • @Stefan, salut 🙂
   vad ca ai un spirit muncitoresc care sarbatoreste. Majoritatea nostra, suntem intr-adevar o clasa care munceste. Clasa muncitoare in Romania contemporana a devenit numai o sintagma sindicalista.

   Aia de muncesc nu prea sarbatoresc 🙂 Vanghelie sarbatoreste vagbondul 😉

   Theophyle

   01/05/2010 at 12:11 pm

   • Voicu , in arest sarbatoreste 1 Mai ? 🙂

    Stefan A.

    01/05/2010 at 12:18 pm

    • Sigur, a primit pachet de la Vanghele 🙂

     Theophyle

     01/05/2010 at 12:21 pm

 9. Mici si o bere ?
  Pai nu are partidul datorii pina peste cap ? 🙂

  Stefan A.

  01/05/2010 at 12:25 pm

  • Stefane, a scos-o din rezervele strategice. Are vanghele un buget pentru „educatia populara” care include astfel de materiale didactice 🙂

   Theophyle

   01/05/2010 at 12:28 pm

 10. am vazut ieri in sectorul 1/bucuresti:

  – masini de tuns iarba => marca MERCEDES => apartinind primariei sector 1;

  – masini de gunoi => marca MERCEDES => apartinind primariei sector 1

  si ma mai mir cum tiriac este pe locul 1 in topul celor mai bogati oameni din Ro?
  peste un miliard euroi avere???

  asa se fac averile, fratilor, nu muncind

  gata, merg si eu la munca, adica dupa micii lui vanghelie si sa darim guvernul..
  :mrgreen:
  am glumit

  orangeskorpion

  01/05/2010 at 12:28 pm

  • Skorpi,
   Daimler isi recompenseaza cumparatorii cu gentilete si in special cu bani gheatza ! 😆

   Theophyle

   01/05/2010 at 12:31 pm

 11. Vezi ca Beppe Grillo a publicat in engleza si circul facut la adunarea Telecom Italia . Este extrem de instructiv sa citesti CIFRELE pentru a intelege unde se ajunge cu o privatizare facuta cu „dedicatie” si cum se distruge un colos mondial pentru a salva buzunarele unor „moguli „.
  Citeste si invata ca sintem aceiasi ginte latina ! 🙂

  Stefan A.

  01/05/2010 at 12:32 pm

  • Si acum o informatie „confidentiala „.
   Am aprins carbunele pentru grill (gratar).
   Ne pregatim pentru o masa de prinz demna de traditia imperiului roman. 🙂

   Stefan A.

   01/05/2010 at 12:41 pm

   • Ai grija sa nu poluezi atmosfera ca vin ecologisti sa protesteze. Poate sa-ti manace si gratrul ca sanctiune 🙂

    Theophyle

    01/05/2010 at 12:44 pm

    • Ecologistii italieni sint acum ocupati cu proiectul de centrale nucleare Berlusconi – Putin.
     Restul ,sint prin USA ocupati cu dezastrul ala ambiental aparut datorita exploziei unei platforme marine ! Pare ca va depasii ca efecte cel provocat de Exxon Valdez in Alaska !

     Stefan A.

     01/05/2010 at 12:51 pm

  • Am vazut si am dat si linkul ieri pe blog 🙂

   Theophyle

   01/05/2010 at 12:43 pm

 12. salut

  f. bun articolul de pe blogul doctrinar 🙂

  razvan

  01/05/2010 at 1:01 pm

  • Salut @razvan

   Prietene este o intreaga saga de 7 postari, ai sa inveti niste lucruri cu care din nefericire nu stim cum sa ne confruntam, istoric si cum noi protestam prosteste numai cand lucrurile ies la presa.

   Theophyle

   01/05/2010 at 1:05 pm

  • ai sa vezi cum studenti exceptionali nu au fost primiti la universitati in occident pentru ca erau romani si ai sa vezi specialisti romani care au trecut examene cu 10 si nu au fost primiti in Germania la locuri de munca pentru ca erau romani, si au fost primiti francezi care au avut numai 7

   Theophyle

   01/05/2010 at 1:07 pm

   • Teofil,

    primo, fii convins ca o sa fii acuzat de etnocentrism si nationalism; spalatii pe creier cu idei „liberal”-socialiste abia asteapta asta, cum indraznesti sa-ti aperi poporul, ceva inadmisibil in zilele noastre 😦
    secundo, trebuie sa avem in minte si pacatele si defectele reale pe care le avem, chiar ieri au fost 2 postari fix pe aceasta tema; in primul rand noi romanii trebuie sa ne respectam intre noi si sa ne respectam tara si istoria, inainte sa pretindem respectul de la altii

    razvan

    01/05/2010 at 1:16 pm

    • Razvan intre victimizare si xenofobie impotriva noastra este o distanta. Trebuie acoperita asa cum trebuie, stiintific si argumentat.

     O vom face, si daca cineva va considera ca nu o fac bine sa vina si sa ma ajute 🙂 De critici sunt satul 🙂

     Theophyle

     01/05/2010 at 1:22 pm

 13. Postare noua 🙂

  Theophyle

  01/05/2010 at 3:21 pm


Comentariile sunt închise.