Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 30 Aprilie

Bună dimineata intr-o zi de vineri, sfarsit de saptamana si de luna. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  8°C, si o maxima termica de  23°C. Cerul mai mult insorit. Confortabil.   Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4.1380 RON (-0.0050 RON); 1 USD = 3.1211 RON (-0.0205); 1 EURO =  1.3258 USD; (+0.0071).

Stirile de astazi le voi incepe cu situatia economica. Daca tot a ajuns FMI la noi in “inspectie”, mai aflam si noi cateva stiute si cateva mai putin stiute. Datoria publică a României a crescut în februarie faţă de ianuarie cu 11 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde euro), în special ca urmare a acordării tranşelor trei şi patru de către FMI, astfel că ponderea în PIB a datoriei a ajuns la 28,77%, cu două puncte procentuale peste nivelul din ianuarie. Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,26%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,74% din sumă.

Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 47,07%, în timp ce 38,34% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,59% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni).  O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în februarie au mai avut-o şi împrumuturile Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor, condus de Vladescu,  a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat de 17,3 miliarde de lei. MFP a programat pentru luna mai cinci licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, prin care vrea să atragă de la băncile comerciale 4,5 miliarde de lei, apropiată de suma împrumutată şi în luna aprilie. Daca asta insemna program anti-criza si redresare economica eu pot sa devin cosmonaut chinez. Toate datele relevante le puteti citi aici.

Pe “frontul FMI”, este clar ca principalele criterii prevăzute în acordul încheiat iniţial, pentru care autorităţile române au bătut palma cu FMI în martie 2009, nu au fost îndeplinite. Mai mult, în vizitele sale ulterioare, delegaţia FMI a mai îndulcit din condiţii şi a amânat termene. Din acest motiv, s-a ajuns ca disponibilizările din sectorul bugetar să nu fie decise nici până astăzi, iar deficitul bugetar din 2009 să depăşească ţinta convenită. Asa cum am anuntat ieri, misiunea FMI, se va afla la Bucureşti până pe 7 mai pentru a evalua acordul de împrumut, astăzi va discuta cu ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, sa vedem cum explica el datele pe care le-am citat mai sus. Interesant!

Cazul Marino” continua sa fie pe frontalul  discutiilor publice. Intr-un articol din EvZ de astazi, criticul şi istoricul literar Adrian Marino este prezentat ca a fost un informator prodigios al Securităţii şi al Direcţiei de Informaţii Externe, sub numele de cod „Brătescu” şi „Bratosin”. Nu stiu cat de adevarata este povestea, stiu fara dubiu ca el a fost agent de influenta al regimului ceausist care  miza pe reîntoarcerea lui Eliade în ţară. Mai mult decat atat, Eliade a fost avertizat despre intentiile lui Marino si anumite legaturi ale lui cu regimul, si a fugit de el ca de foc in perioada respectiva. Cunosc aceste lucruri la modul personal, asa ca se prea poate ca respectivul articol este adevarat. De citit in orice caz

Am scris acum cateva saptamani de situatia din “Gun Hill Craiova,” probabil lucrurile nu se schimba acolo si siguranta cetateanul degenereaza pe zi ce trece. Interesanta ar fi parere eficientului “buldog” Vasile Blaga. Un caz halucinant s-a petrecut miercuri în Spitalul de Urgenţă din Craiova: un interlop muribund a fost răpit, cu pat cu tot, de rudele acestuia, care în prealabil i-au luat la bătaie pe medici şi pe asistente. Incidentul a avut loc fără ca agenţii de pază sau poliţiştii să intervină. Două asistente medicale şi un doctor de la Spitalul de Urgenţă din Craiova au fost agresaţi în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de un grup de romi care au pătruns cu forţa în incinta unităţii medicale. De citit si de luat aminte. Nici macar minsitrii considerati eficienti in guvernul Boc, nu-si fac treaba cum trebuie.

Astazi nu am stiri bune, de parca ieri asi fi avut.

Sa aveti o zi buna!

Written by Theophyle

30/04/2010 la 8:49 am

93 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata

  vine week-end-ul, vremea se zice ca va fi ok, iar cameron se pare ca a castigat dezbaterea de ieri, pe teme economice, care cica erau punctul forte al lui brown
  deci sunt si vesti bune 🙂

  razvan

  30/04/2010 at 9:03 am

  • @razvan, ‘mneata 🙂
   Vedem, poate totusi castiga conservatorii, sper 😆

   Theophyle

   30/04/2010 at 9:11 am

 2. Buna dimineata, prieteni!

  Razvan, ca sa terminam, ai aici decizia CC germane in engleza. http://www.bverfg.de/entscheidungen/es20090630_2bve000208en.html

  Cind ai timp, o poti citi pe indelete. Ideea ca nemtii au semnat, dar Parlamentul a semnat cu un anumit mandat care prevedea conditii exprese de limitare a prerogativelor transferate. Acum, nu stiu daca exista vreo anexa la Lisabona, insa exista cu certitudine un mandat al parlamentului german, tradus prin cele 4 legi speciale de abilitare si de armonizare, care sunt tot in spiritul si in litera lui Solange: cita vreme nu exista un popor european, UE nu are legitimitatea Parlamentului German. Prin urmare, Parlamentrul German este ablitat, chiar dupa semnarea Tratatului, sa isi mentina anumite competente inalienabile, dupa cum poporul german isi mentine drepturi inalienabile. E relativ specioasa chestiunea, ideea pe care am inteles-o eu este ca in Europa exista cineva care isi permite sa spuna masinarie bruxeleze: deciziile tale se aplica pe teritoriul meu doar daca eu consider ca asta nu afecteaza drepturile cetatenilor mei, si asta e Curtea Constitutionala de la Karlshrue si, legislativ, Parlamentul German. Si asta e valabil chiar dupa Lisabona.

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:14 am

  • @Cetatean, salut 🙂

   Theophyle

   30/04/2010 at 9:17 am

 3. Neatza si aici!

  Oare Vladescu vine cu ceasul de jdemii de euro?Stand pe langa atatea muraturi a devenit si el o muratura, ce cauta asta la Finante stie doar al de sus.
  De Marino nu stiu mai nimic, abia am auzit de el acum 2-3 luni.
  Haoleuuu l-ati omorat
  Pe asta mic si borat
  Mancati-as te sparg la fata
  Te dau cu capul de faianta
  Gardienii au ramas de lemn
  De tigani tare se tem
  Legea trebuie respectata
  Chiar de fusta colorata

  Creanga

  30/04/2010 at 9:14 am

  • @creanga, Tiganii au devenit o mare problema, si ni8mic nu se face pentru a o rezolva, mare pacat, mare!

   Theophyle

   30/04/2010 at 9:18 am

 4. Theophyle, cred ca asta te-ar interesa si pe tine, e vorba de o posibila armata europeana in in contextul semnarii Tratatului de la Lisabona. In acest domeniu cheie, Germania NU si-a transferat competentele.

  Dă clic pentru a accesa 2009_artrel_319_oct09-ehrhart-germany-opinion-european-army.pdf

  PS Domnule, Constitutia asta a Germaniei e beton, ar trebui studiata mai in amanunt, poate invatam si noi ceva 😉

  Cu asta chiar ca am terminat cu Germania, a fost un serial cam lung, dar, sper, instructiv.

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:29 am

  • @Cetatea, sigur ca da. Eu cel putin am avut de invatat. Sper ca si altii 🙂 Multumesc!

   Theophyle

   30/04/2010 at 9:41 am

 5. Buna dimineata. Am urmarit argumentatia despre amendamentele nemtilor la Tratatul Lisabona si ma gandesc ca oricare din tarile membre UE le poate invoca, chiar in temeiul egalitatii partenerilor. Cred ca un lider de talia lui Vaclav Klaus nu ar ezita sa o faca, chiar daca acum cand spun ar pute sa para un pic fortat.

  Gino

  30/04/2010 at 9:30 am

 6. Gino, sincer, nu stiu, nu ma pricep, insa spontan inclin sa cred ca daca nu ti-ai negociat dur conditiile semnarii, semnind cu un anumit mandat si in anumite limite, nu mai poti dupa aia sa faci figuri la Bruxelles.

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:34 am

  • Nu mi se pare normal ca o legislatie comuna sa fie amendata separat de parteneri in functie de optiunile fiecaruia, ori functioneaza la fel pentru toti ori este vorba goala, o sa mai vedem.

   Gino

   30/04/2010 at 9:39 am

   • Gino, fiecare a negocoat pentru el, din pacate, uni iau fost mai cu cap, altii au semnat ca primariul.

    Cetatean

    30/04/2010 at 9:40 am

    • Gino, salut 🙂
     din nefericire noi nu am negociuat, noi am acceptat asa cum am primit 😦

     Theophyle

     30/04/2010 at 9:42 am

 7. Gino, daca vrei inca o analiza detaliata a efectelor deciziei CC germane, explict netehnic dar in acelasi timp filosofico- politic, pentru a intelege miza pentru nemti:

  Dă clic pentru a accesa PDF_Vol_10_No_08_1277-1286_Lisbon%20Special_Wohlfahrt.pdf

  Document de 10 pagini, care rezuma filosofia politica (exceptionala) care a stat in spatele deciziei Curtii germane de la Karlshrue.

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:36 am

 8. Ceva ce nemtii si-au rezervat si noi sau altii nu:

  „Ultra vires review (“Ultra‐vires‐Kontrolle”) and identity review (“Identitätskontrolle”) can result in Community or Union law being declared inapplicable in Germany. To preserve the viability of the legal order of the Community it is only to the Federal Constitutional Court to decide. In which type of proceeding the Federal Constitutional Court’s jurisdiction may be invoked for such review is explicitly left open by the Court.38

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:38 am

 9. Daca s-au acceptat negocieri de felul asta eu vad ca din start s-au acceptat parteneri care sunt „mai egali” decat altii. Nu poate sa mearga bine asa, se va vedea cand va aparea o criza.

  Gino

  30/04/2010 at 9:50 am

 10. Gino, cind va aparea criza majora, Germania se va retrage. Nu vor plati la nesfirsit. Cred ca Grecia e prima si ultima tara pentru care platesc, si asta pentru ca au expunere pe ea.

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:54 am

 11. ON-topic: FMI ne mai pasuieste pina in septembrie pentru coeficientii legii salarizarii.

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/5762-Jeffrey-Franks-Speram-ca-legea-salarizarii-sa-fie-gata-pana-in-septembrie.html

  Cetatean

  30/04/2010 at 9:55 am

 12. in UK sondajele de dupa dezbatere sunt cam asa: 38-32-26
  se voteaza joia viitoare

  razvan

  30/04/2010 at 9:59 am

  • 38 pentru conervatori?

   Cetatean

   30/04/2010 at 10:02 am

   • 🙂 tu ce crezi?

    razvan

    30/04/2010 at 10:04 am

    • Asta cred, si as fi foarte bucuros daca nu i-as mai vedea mutra machiata a lui Brown-premierul-care-face-alegatorii-bigoti.

     Cetatean

     30/04/2010 at 10:08 am

 13. Despre Constitutie:

  http://www.realitatea.net/ce-spun-daniel-barbu-si-corneliu-liviu-popescu-despre-revizuirea-constitutiei–varianta-boc_711434.html

  Fiti foarte atenti la aceasta fundatie petro-liberala si mai ales la Corneliu Liviu Popescu, profesor la Facultatea de Drept as Universitatii Bucuresti. Are un CV asezonat cu studii la paris, insa este un petro-judecator convins. A fost avocatul OBG-urilor care au cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea referendumului, in baza legii ocntenciosului administrativ (super-pervers!).

  Veti mai auzi de el, ca de mare specialist constitutionalist, in urmatoarea perioada. ONG-urile si-au gasit o fata constitutionalista si o scot la inaintare.

  Cetatean

  30/04/2010 at 10:01 am

  • CL Popescu si Simina Tanasescu sunt urmasii de drept ai lui Iorgovan si Muraru; mai cititi, poligloti, dar au acelasi spirit

   razvan

   30/04/2010 at 10:12 am

   • Habar nu aveam de ea, bine ca m-ai avertizat! 😉

    Cetatean

    30/04/2010 at 10:21 am

  • Salutare!
   Ăştia sunt constituţionalişti cu ochelari de gloabe.
   Printre alte bazaconii, C.L. Popescu vorbeşte de neinformarea publicului pentru ultimul refenrendum-cică „nelegitim”- şi în acelaşi timp aminteşte de revizuirea din 2003 pentru Năstase.
   -unde au fost el şi ONG-urile Pârţuitorului, că nu i-am văzut să sară la fel, de necazul dezinformării, în 2003 când se susţinea concertat pretextul, de le-au rămas sechelele până astăzi, că revizuirea a urmărit doar adaptarea la cerinţele europene; faceţi o comparaţie cantitativă între nr articole în acest sens şi nr. art. modificate sau introduse cu alt scop decât legat de cerinţele europene şi veţi vedea dezinformarea la ea acasa; fără să nu mai vorbim de gradul lor diferit de influenţă şi utilizare, în favoarea duplicităţii.
   -acelaşi CLP a susţinut la RTV,acum 3 ani, că avem constituţia din 1991 şi cea revizuită în 2003 fiindcă aşa au votat romanii, în sensul de ţapi ispăşitori, de parcă cei implicaţi direct în scrierea şi control ei, prealabile referendumurilor din 1991 şi 2003, care nici până în prezent nu i-au înţeles sau desluşit conţinutul şi sensurile, n-ar fi avut nico tanenţă cu usturoiul şi alte materii mâncate continuu.
   – tot repet asta degeaba: pentru a fi nelegitim referendumul din nov 2009, gloabele astea trebuie să marcheze o încălcare a legii, a normelor legale care au guvernat demers şi rezultatul obţinut, singura modalitate de contatare sau înregistrare a unui motiv de contestare a legitimităţii… dar tot într-un cadru legal, nu la botul calului cu ochelari de gloabă benoclată; aici vorbim de un rezultat validat conform normelor în vigoare, inclusuiv cele constituţionale, şi nicium nelegitim, iar neobligativitatea parlamentului de a ţine cont n-are nicio legătură cu nelegitimitatea, ci este doar un factor de risc pentru cei mandataţi, când cred că mandatul sfidării e reacţiunea ideală pentru protejarea caracterului neimperativ din timpul exercitării.

   Băşcăliosul

   30/04/2010 at 10:54 am

   • Binoclaţia nu salvează România de gloabe ci o înglodează în aceeaşi gloată glorioasă.

    Băşcăliosul

    30/04/2010 at 11:00 am

   • Salut Mr. B. 🙂

    Spalati cu petrolul furat de Patriciu. Societate civila petro-oligarhica, vai de mama lor si de a noastra 😦

    Theophyle

    30/04/2010 at 11:00 am

    • Salut, Thoephyl, Cetăţean şi iarăşi all!
     M-a revoltat atât de tare reapariţia cocnertului gloatelor de gloabe binoclate încât am scris repezit, cu litere scăpate, da’ nu-i ăsta baiul cel mai mare.

     Băşcăliosul

     30/04/2010 at 11:15 am

    • concertului… mamii lor : democraţia parveniţilor.

     Băşcăliosul

     30/04/2010 at 11:19 am

   • Salut, mister B.!

    Astia o dau la sentiment numeric acuma, ca altfel nu le iese „fraudarea” sau „nevalidarea”. desi legal referendumul e valid, astia fac niste socoteli imbirligate, cum ca au votat pentru unicameral 77% din cei 51% deelectori ai romaniei, deci cica ar fi votat pentru unicameral „o treime din populatie”, adica in jur de 7 milioane.

    Duble eroare. Nu se socoteste populatie TOTALA, ci nr. de electori. Deci nu 21 de milioane, ci 18.

    In plus, e vorba de doua conditii cumulative, recte majoritate de electori plus majoritate de voturi exprimate. Ambele au fost acoperite. Dac nu era prima, urlau ca nu e valid. Asa, urla ca nu e majoritate din POPULATIA TOALA (ca si cum voteaza si copii). Logica mamii lor de Sandei!

    Ca s anu mai zic de faptul ca NIMENI nu i-a tinut de gura sa faca „informare”, au preferat sa urle ca referendumul nu e decit consultativ. Asta e timpenie de clasa a IV-a, sa numesti consultativ un exercitiu de exercitare a suveranitatii, pe de alta parte sa crezi ca e asa de periculos pentru democratie exercitiul asta „consultativ”! 😉

    Cetatean

    30/04/2010 at 11:02 am

 14. Europa: care sunt aia care sustin intrarea Turiciei islamiste in Europa?

  http://www.antena3.ro/stiri/externe/turcia-introduce-reforma-constitutionala-premierul-va-primi-puteri-fara-precedent_98114.html

  Cu un asemenea viraj constitutional, politicienii europeni sunt ori nebuni, ori platiti de turci pentru a le sustine cauza!

  Cetatean

  30/04/2010 at 10:05 am

 15. Prieteni, niste actualitati interesante pe Politea Digest, de citit, in sopecial articolul despre dezbaterea de ieri la Londra 🙂

  http://politeadigest.wordpress.com/2010/04/30/american-pie-april-30th/

  Theophyle

  30/04/2010 at 10:13 am

 16. Se stringe latul in jurul Goldman, cit as vrea sa ii vad in faliment pe acesti declansatori de crize!

  Cit despre Anglia, taaaaare bine ar fi sa o ia in freza Brown-raise-the-deficit!

  Cetatean

  30/04/2010 at 10:20 am

  • Cred ca va pierde la un scor mai mare decat arat sondajele. Despre Turcia, nimic nou! Trebuie lasati acolo unde sunt.

   Theophyle

   30/04/2010 at 11:03 am

  • @TOG, salut 🙂
   asta chiar trebuie lovit la gioale 🙂
   Poate baietii trec pe la el 😆

   Theophyle

   30/04/2010 at 11:02 am

 17. „nu sunt convins că o lege adoptată şi publicată în Monitorul Oficial nu înseamnă că autorităţile mandatate să aplice legea dispun de mijloacele necesare punerii în aplicare a ei”.

  Ceapa mamii lui de parlamentar, niste curele pe spinare in piata publica i-ar arata de ce mijloace ar fi nevoie pentru ca el sa puna legea in aplicare (presupunind ca el ar pune-o).

  Cetatean

  30/04/2010 at 11:04 am

 18. Deci ii dau cu ctrl+v pe postarea anterioara postarea mea de pe blog. Omul o taie in subiectul catelusilor comunitari. Boldea e un dragut. Il doare in paishpe.

  Turnofftheglory

  30/04/2010 at 11:10 am

 19. Da-i ce vrei tu 😉 !

  Cetatean

  30/04/2010 at 11:13 am

 20. Mister B. nu conteaza cum scrii, insa va trebui sa fii atent cu inima, in urmatoarea perioada vor reaparea rinocerii constitutionali deghizati in aparatori ai democratiei!

  Cetatean

  30/04/2010 at 11:22 am

  • Stau bine cu inima, dar şi cu tensiunea, adică aş fi preferat să nu fie atât de săltăreaţă.
   De regulă mă amuză persistenţa unora în ciuda rezultatelor primite de ei… cum ar zice cel mai bine Nicole, cu bocancii peste bot. Chiar mă gândeam într-o zi să-i propun o bineventă privatizare bloggeristică: să ne facem o fabrică de bocanci, fiindcă cererea persistă incredibil, şi un îndemn de mobilizare în concert „Un bocanc pentru fiecare, iar când cer mai mulţi, puhoi, câte doi!”

   Băşcăliosul

   30/04/2010 at 11:37 am

   • 😛 Nu e rea ideea, discutam noi acum ceva timp de mici afaceri. Eu impleteam curele si bice pentru alesi, Tzepelica avea o afacere cu tepe, nu stiu cine avea o firma de protezat (cred ca Tjeophyle), tu aduci boncancii…Mai ramine sa luam Rompetrolul inapoi, sa avem si de banzina, c ain bancul ala.

    In alta ordine de idei, vom avea scadere economica si anul asta, d ela 1,3, s-a scazut la 0,8, iar acum la 0 si la sfirsitul anului va fi -5%.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7185389-fmi-putea-revizui-scenariu-crestere-economica-romaniei-noua-estimare-fiind-zero-suta.htm

    Cetatean

    30/04/2010 at 11:48 am

   • Nici n-avem nevoie de vreun studiu de impact. Oricum se desfăşoară de la sine, zilnic. Îmi place grozav cum sună şi cât de bine se mulează… fiecare bocanc la locul cu botul potrivit, dar când sunt câte doi reacţia răsună mai tare decât satisfacţia.

    Băşcăliosul

    30/04/2010 at 11:51 am

    • Am reţinut când Theophyle i-a spus lui Nicole să mai lase bocancii la uşă. Eu cred că vrea să-i sustragă şi să-i folosească singur, în acelaşi scop, mai ales că sunt ideali şi la băgat picioarele. La atâtea cereri calitative de bocanci e nevoie de cantitate… pe măsură.

     Băşcăliosul

     30/04/2010 at 12:02 pm

    • Vreau să spun că puterea colectivă poate urca şi Everestul cu bocanci ca lumea în dotare.

     Băşcăliosul

     30/04/2010 at 12:08 pm

 21. Pentru interesati o postare noua pe blogul de Istorie:

  http://theo-phyl.blogspot.com/2010/04/o-istorie-poloniei-46-b.html

  Theophyle

  30/04/2010 at 11:27 am

 22. Uite de asta au unii gard in jurul Casei Poporului, Everestul democratiei romanesti: ca sa nu ajungi cu bocancii pe peluza. 😉

  Cetatean

  30/04/2010 at 12:17 pm

  • Da, şi aceiaşi propovaduitori ai democraţiei convenabile lor au tendinţa să invoce în apărare statul de drept, tot ca realizare performantă, tocmai fiindcă le prieşte contrucţia lui cu valoare de întrebuinţare protectoare… de scut. Uită să caute calea de acces a mulţimii la statul lor de drept, fiindcă nici n-au unde s-o găsească. Păi, să nu dărâmi gardul şi să tratezi leopardul cu ceva bocanci pe(ste) măsură?

   Băşcăliosul

   30/04/2010 at 12:36 pm

 23. Statul de drept pentru ei e statul nostru drepti in fata interpretarilor lor strimbe la Constitutie si legi, interpretari strimbe facute sa apare status quo-ul in care am intrat de 20 de ani: noi ne facem ca votam schimbarea puterii, ei se fac ca alterneaza la putere. In realitate, s-au betonat dupa majoritati de 2/3, referendumuri consultative, CSM-uri alese piramidal, Sandei inamovibili in afara legii, vot pe liste, 7 Pesedei la CCR si, cu voia Dvs, 3 mandate ale lui Iliescu.

  Insa cum nimic din ce construieste mina omului nu dureaza la nesfirsit, a venit vremea sa punem si noi piciorul cu bocanc in pragul Casei. Doar e a noastra, a poporului! Mie mi-a placut cum a iesit la referendum ala amarit: 77 si 88%. Cred ca va fi 99% in 2012 daca au tupeu sa nu faca nimic pina atunci. 99%, c-asa-i in statul de drept!

  Cetatean

  30/04/2010 at 12:55 pm

 24. Prezenţa la referendum+prezidenţiale a fost fantastică în conjunctura creată în timp cu tendinţa spre indiferenţă a alegătorilor, aşa cum s-a resimţit la ultimele parţiale. Rezultatul la referendum a fost uimitor în primul rând tot datorită prezenţei, pentru că a condus la validare, şi apoi prin disproporţile faţă de opţiunilor de la prezidenţiale.Asta înseamnă mobilizare reală şi conştientă pe o direcţie clar recepţionată, nicidecum o prezenţă insuficientă şi legitimitatea afectată de interpretarea lui CLPopescu. Problema este perspectiva ipocriziei parlamentare, când se va confrunta din nou la proxima ocazie cu aceeaşi masă şi nu numai, tocmai datorită unui alt grad de conştientizare a votanţilor, pe un teren gol şi simplu de inventariat. Amatorii riscului de a vedea neapărat o altă uimire, o vor avea cu ochii cât cepele.

  Băşcăliosul

  30/04/2010 at 12:57 pm

 25. Parlamentarii inca nu au vazut fisura in zid mare de incape un tanc prin ea produsa la referendum. Inca se mai chinuie sa o acopere cu guma de mesteca. Nu au priceput ca ideea de reducerii si unicameralului a fost votata si de oameni care au votat cu Geoana si Crin . Asta spune multe de capacitatea acestei idei de a seduce si de a face votanti sa fuga de la PSD si PNL spre vectorul de imagine care lupta pentru ea si o promoveaza. Nu a fost un vot pe aliniamente de partid, si in 2012, la parlamentare, ideea asta risca sa dizloce aliniamentele electorale care sunt sondate de institute.

  Cetatean

  30/04/2010 at 1:04 pm

  • Salut, Gaby, vazut!

   Asta e monumentala, e la fel ca „Rusia considera Marea Neagra un lac rusesc”.

   Exista insa un precedent. Basescu, in 2005 parca, interprelat de un oficial rus in Parlamentul European, privind prezenta soldatilor americani in Romania, i0a raspus casant: „Ati avut Armata in estul Europei timp de 50 de ani si numeni nu v-a intrebat nimic, asa c anu aveti dreptul de a pune intrebari” (citat din memorie).

   A primit aplauze spontane pentru asta.

   Cetatean

   30/04/2010 at 1:13 pm

  • foarte tare!

   Regele Mihai I va fi acolo insa. 🙂

   nicole

   30/04/2010 at 1:15 pm

   • Greseala mare. Regele pare sa fi uitat forta simbolurilor.

    Cetatean

    30/04/2010 at 1:19 pm

   • pai un detaliu minor cum e faptul ca pe noi rusii ne-au nenorocit si pe el l-au detronat nu putea sa-l tina departe de putin

    razvan

    30/04/2010 at 1:22 pm

 26. Personal, vad o polarizare ca in 2009 cu ocazia parlamentarelor din 2012. Numai ca strigatul „Opriti dictatura lui Basescu!” va avea ca raspuns „Trimiteti acasa parlamentarii care se opun unicameralului”!. Si tare ma tem ca alegerile vor fi parlamentare, iar nu prezidentiale ;-), asa ca mai degraba a doua varianta va avea de cistigat.

  Cetatean

  30/04/2010 at 1:08 pm

 27. Salutare

  E indoielnic faptul ca imprumutul a fost facut pentru binele Romaniei sau al romanilor de rand. Imprumutul de la FMI ridica o intrebare simpla. De ce o mare parte a venit cu dedicate pentru BNR si nu a venit pentru investitii?
  BNR-ul deja avea in cont vreo 25miliarde cand s-au hotarat sa mai imprumute si de la FMI.

  pasiivorbelor

  30/04/2010 at 1:13 pm

  • @pasiivorbelor, salut!

   E vorba despre mentinerea cursului valutar la un nivel acceptabil.

   Cetatean

   30/04/2010 at 1:15 pm

   • Cetatean

    30/04/2010 at 1:17 pm

    • @Cetatean, salut

     Se stie ca politicile monetare sunt foarte utile in economia unei tari dar nu pot tine locul investitiilor.
     In plus, e greu de crezut ca Romania are nevoie de peste 30mld ca sa faca fata speculatiilor valutare. Speculatii valutare au existat si inainte de acest imprumut iar Isarescu s-a laudat vreo doua luni de zile cat a fost el de meserias si i-a facut pe aia sa isi piarda banii si apoi a chemat la raport si niste banci de la noi sa le bata obrazul ca i-au ajutat pe speculatori.

     Tintele FMI se stia ca nu vor putea fi respectate (bugetul pe 2010 contine la rubrica Venituri niste surse cel putin dubioase ca sa nu spunem ca sunt minciuni sfruntate).
     Nu trebuie sa le aminteasca nimeni celor de la FMI care sunt solutiile verificate de scoatere a unei tari din criza si nici cum se verifica un buget. Ei stiu aceste lucruri, curios este ca nu par interesati sa aplice aceste cunostinte.

     Buna idea cu investitia de care ai pomenit. Sa speram ca vor reusi sa mai tina niste cercetatori buni in tara.

     pasiivorbelor

     30/04/2010 at 3:28 pm

 28. Buna ziua,
  Pe langa atatea mizerii care ne umbresc viata, am gasit o pata de lumina:
  Ghimpu către Lavrov: Nu România are armată pe teritoriul Moldovei
  Un exemplu ca mai exista politicieni care nu-si vand sufletul.
  Sa dea Dumnezeu sa nu-l invinga „structurile”.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ghimpu-catre-lavrov-nu-romania-are-armata-pe-teritoriul-moldovei-893658.html

  cedric

  30/04/2010 at 1:13 pm

  • Doamne, unde nu da Dumnezeu! ce veste tare 🙂

   Politicieni de mucava, cind ii vad fata de baroneasa europeana incepe sa imi cinte in urechi imnul Germaniei, ca simbol al rezistentei impotriva birocratilor comunistoizi de la Bruxelles.

   Cetatean

   30/04/2010 at 1:32 pm

   • Cine naiba a ales-o pe muhaiaia asta sa reprezinte UE in lume? Mama lor de negocieri consensualiste! Parca Europa a consacrat in lume principiul excelentei si al competitivitatii!

    Cetatean

    30/04/2010 at 1:36 pm

    • Se duce frate, se duce 😆 Impreuna cu preietenul ei Brown

     Theophyle

     30/04/2010 at 1:50 pm

 29. Buna ziua si aici ! Theophlye, nu m-a conmvins ceea ce este scris despre Marino.Nu vad nici un angajanment, nici o nota de ,,turnatorie” ;din Jurnal atitudinea lui Eliade reiese altfel, ca il interesa ce este in tara numai in raport cu posibilitatea editarii a cat mai multor opere de ale sale.Chestia cu ,,pretextul” nu este un pretext, pentru ca Marino chiar si-a lansat cartrea la acea editura si era foarte firesc sa dea exemplare oamenilor romani de cultura de la Paris.Nu ma conving nici macar desele invocari ale lui ,,Bratosin” poate fi exclusiv numele sub care era urmarit de DIE sau Secu.Am citit pe blogul domniei sale, notele Securtitatii despre cum lucra spre a convinge strainatatea ca Tadoran este un agent al sau, tocmai pentru ca actiunile sale sa fie primite cu neincredere peste hotare si activitatea de disident pusa sub semnul intrebarii.Aceste note ale Securitatii cu planul ,,lucrarii ”lui Tudoran le-am citit pe blogul sau cu ochii mei, de ce nu l-ar fi ,,lucrat” si pe incomodul Marino la fel? In ,,Jurmal” el spune de multe ori ca oamerni care la inceput il primisera bine peste hotare, la un momendat dat se raceau brusc de el si il evitau, parese fiind alimenmtati cu zvonuri ca este omul Secu, trimis de aceasta in strainatate si acest lucru i s-a intamplat de mai multe ori,inclusiv cu Eliade, dar nu parea prea afectat de situatie.
  Fiecare crede ce doreste, dar eu sunt convinsa mie la suta ca omul care a facut 14 ani de puscarie politica fara a se prevala de acest lucru dupa ’89, care a urat cel mai tare invita sa comunuismul(si e o performanta, caci, in general,Marino a urat destul) nu a fost un turnator sau informator,nici a lui DIE ,nici al Secu.

  Loda

  30/04/2010 at 1:28 pm

  • @Loda, salut 🙂
   din fericire rolul meu in viata nu este cel de a te convinge pe tine. Am o scrisoare olografa a lui Eliade in acest caz. Punct.

   Sunt sigur ca nici Mircea Elade nu este o functie pentru tine, nu?

   Theophyle

   30/04/2010 at 1:48 pm

   • Theophyle 😛

    Tareeeee!

    Cetatean

    30/04/2010 at 1:53 pm

   • Theophyle,salut din nou :
    Tonul otzarat nu te avantajeaza, pe cuvant, e deja hilar ce rapid il adopti cand vorbesti cu mine, desi eu ma adresez tie in mod politicos ? Ai o scrisoare olografa de la Mircea Eliade? Bravo tie, asa si, de ce as jura eu mai putin pe scrierile lui Marino decat tu pe scrisoarea lui Eliade? Cat priveste ultima propozitie, intrebarea, eu, ca o biata profa de provincie, nu inteleg, poate ai bunatatea sa fii mai explicit ca sa-ti pot raspunde.

    Loda

    30/04/2010 at 2:25 pm

    • Loda, raspunsul meu este exact pe masura comentariului tau:

     1. L-am cunoscut pe Eliade personal.
     2. In scrisoarea respectiva vorbeste de Marino si de suspiciunile pe care le-a trezit prin insistentele lui.
     3. Nu am spus ca Marino a fost securist sau agent DIE, am spus ca a fost agent de influenta.
     4. Omul iesea din Romania cand dorea si ramanea perioade lungi in occident. Daca tu cunosti multe personalitati care ieseau din Romania in acest fel fara a avea o misiune precisa, te rog enumera-i.

     Ceea ce cred eu despre comentatorii mei este alta poveste. Ceea ce nu-mi place este ca tu te bazezi pe o carte pe care el a scris-o cand eu ma bazez pe documente care sunt surse primare. Asa ca, ce sa-ti mai zic asta-i cam totul.

     Theophyle

     30/04/2010 at 3:03 pm

    • Theopyle :
     Pai vezi, ca daca esti explicit, ne lamurim ? 🙂 Eu nu ma refeream la ce ziceai tu cu ,,agent de influenta” ci la titlul din Ev.Z. ca de acolo e linkul ,in care Marino era facut ,,superspion” si ,,turnator”.
     ,,Daca tu cunosti multe personalitati care ieseau din Romania in acest fel fara a avea o misiune precisa, te rog enumera-i.” regret enorm ca nu am cartea, am citit-o de la un coleg, dar din cate citeaza Marino si in cate am mai citit si eu , au fost o multime de oameni care s-au plimbat pribn strainataturi inainte de ’89 ,eu enumar numai cativa pe care mi-i amintensc instant, dar daca caut gasesc mult mai multi;deci : amorul meu Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Constantin Noica (ca agent de influenta pentru ca Ceausescu sa primeasca Nobelul pentru pace), Ana Blandiana si sotul (cu burse la o Universitate SUA inainte de ’89),Eugen Simion si crede-ma multi altii, daca doresti ,mai fac niste sapaturi si iti mai aduc nume.In Jurnal,Marino se intreba, pe buna dreptate, era de bun simt, de ce toti acestia au fost in strainatate, la fel ca el, altii si de mai multe ori, si numai EL era suspect pentru aceste iesiri ?
     Dar, cu tot respectul, iti reamintesc ca nu m-ai lamurit ce doreai sa spui cu asta :
     ,,Sunt sigur ca nici Mircea Elade nu este o functie pentru tine,”

     Loda

     30/04/2010 at 3:15 pm

 30. Buna, Loda!

  Trebuie sa mai apara ceva docomente, sa ne informam mai cu atentie. Deocamdata, inca avem prea putine date. Eu nu ma pronunt.

  Cetatean

  30/04/2010 at 1:33 pm

  • Buna, Cetatene :
   Exact pentru asta pledam si eu, pentru moderatie si informatie, din pacate, vad ca pana si asta deranjeaza (daca e din partea mea,of course 😉 ).Plus pentru dreptul de a avea o opinie a mea, intemeiata pe ce am citi si nu pe Mirela Corlatean

   Loda

   30/04/2010 at 2:28 pm

 31. Theophyle mi-a raspuns al meu parlamentar:
  Mihail Boldea a scris:

  @Turnofftheglory – înţeleg că sunteţi foarte interesat de prezenţa mea în colegiu? Dacă locuiţi în colegiul 9 atunci nu are rost să vă spun când mă găsiţi la sediul Cabinetului Parlamentar. Cei de acolo ştiu. În ce priveşte lucrurile pe care le-am făcut pentru oamenii de acolo, am mai afirmat-o într-o postare anterioară – cine locuieşte în colegiul 9 îmi cunoaşte demersurile, atât pe problemele punctuale ale fiecăruia, cât şi cele legate de comunitatea de aici. Dacă vă supără vreun material pe care vi l-am trimis, vă rog să-mi trimiteţi pe e-mail adresa dvs. şi pe viitor nu veţi mai fi deranjat. Iniţiativele mele parlamentare se află pe site-ul Camerei.

  Turnofftheglory

  30/04/2010 at 1:55 pm

  • OOOO, super, ia sa dam noi o fuga pe site! 😉

   Cetatean

   30/04/2010 at 1:57 pm

 32. Baieti si fete, nu am discutat degeaba de euro si Germania.

  http://hymerion.ro/2010/04/30/nu-se-va-introduce-nicio-clauza-care-sa-permita-iesirea-din-euroland.html

  Barosso nu vrea intoducerea unei clauze pentru explulzarea din zona euro a unei tari ca Grecia. Nu-i nimic, vor iesi tarile singure: alea falimentare vor reveni la moneda lor, ca sa plateasca prin devalorizarea ei, iar alea excedentare, vor reveni la moneda lor, ca sa nu plateasca pentru altii.

  Cetatean

  30/04/2010 at 1:56 pm

 33. Rumegus tata, bun de indopat falcile mele.

  Turnofftheglory

  30/04/2010 at 1:56 pm

  • Turnof,
   cica Boldea : „cine locuieste in colegiul 9 imi cunoaste demersurile „!!!!!!
   pai, demersurile nu sunt totuna cu realizarile, demersurile lui Boldea-daca exista- au ramas la stadiul de vorbe goale, gargarita cronica adicatelea,
   de vreme ce nu au avut nici un rezultat concret si mai ales palpabil.
   Bleah !
   Imi pare bine ca te-ai luat de el.
   Mai trage-i cate o smetie sa-l usture, deocamdata vad ca are soriciul gros si n-a simtit nimic.

   luminita

   30/04/2010 at 2:03 pm

   • Luminita, cum spuneam, nici o initiativa legislativa adoptata.

    Cetatean

    30/04/2010 at 2:04 pm

    • Cetatean,
     pai, cum sa fie adoptata daca nu o depune unde trebuie si nu se zbate apoi pentru a intra in plen la dezbateri si aprobare ?????

     luminita

     30/04/2010 at 2:05 pm

 34. Nici o initiativa legislativa aprobata.

  Cetatean

  30/04/2010 at 2:00 pm

 35. Buna ziua , tuturor !

  luminita

  30/04/2010 at 2:04 pm

  • Buna! 🙂

   Cetatean

   30/04/2010 at 2:07 pm

  • Buna sa-ti fie inima ,Lumy !

   Loda

   30/04/2010 at 2:28 pm

 36. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua )

  Theophyle

  30/04/2010 at 2:50 pm

 37. Ziua buna !

  Sa nu te umfle risul cind vezi ca Loda il compara pe Eliade – savant de talie mondiala, cu Marino – un mare zero barat autohton ? 😛 😛 😛 😛 😛

  tibi

  30/04/2010 at 3:02 pm

  • @#tibi, salut 🙂
   asta se numeste protocronism si o sa avem parte de el pana la sfarsitul veacurilor, din nefericire 😦

   Theophyle

   30/04/2010 at 3:06 pm

   • Teofil

    Am citi o carte de calatorii scrisa de Marino si m-am lamurit : individul acesta ura din rasputeri tot ce era cultura romaneasca de adevar si cert nivel, de la Eliade, Panait Istrati si pina la Brancusi. Ii ura pentru ca erau liberi sa se exprime in deplinatate, pe cind insi jalmnici ca el, trebuia sa se tirtasca in genubchi pentru niste avantaje, in fata unor ticalosi chiar mai mari si mai analfaberti decit el, De asta uraste si actuala elita a tarii. Stiu ca a murit. Dar uraste tot ce inseamna valoare, chiar si dincolo de mormint.

    tibi

    30/04/2010 at 3:13 pm

 38. Scuze pt ortografie, dar graba si minia pe care mi-o induc niste cozi de topor ca … madama aia … 😦

  tibi

  30/04/2010 at 3:14 pm

 39. Salut prieteni,
  Salut tibi (tot prieten) 🙂
  Din ce am inteles eu povestea cu Adrian Marino a fost lansata de Mircea Dinescu care a fost shifonat rau de ultima carte a lui Marino. Eu doar am citit bine despre ce e vorba, si cu mintea mea slaba de femeie mi-am dat seama ca scirtie ceva acolo. Asa ca nu as da primul cu piatra

  Un tanar de stanga

  30/04/2010 at 4:32 pm

  • Salut prietene 🙂

   Nici vorba despre Dinescu. Pe vremea in care mai traia, in jurul lui Marino s-au adunat contestatarii lui Plesu, Liiceanu si Patapievici; un individ absolut anost, Matei Sorin sau cam asa ceva, a scris o carte ” Boierii mintii” in care i-a pus la zid pe acesti intelectuali. Despre asta este vorba.

   tibi

   30/04/2010 at 8:10 pm


Comentariile sunt închise.