Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 29/4 – “cine a comandat lăutari, sa-i plătească!”

Buimacit de zvonurile contradictorii, articolele de presa, declaratiile guvernului si iesirea de ieri la rampa a guvernatorului pe viata al BNR, am fost obligat sa incerc astazi sa inteleg ce se intampla. Nu sunt nici economist si nici expert financiar, dar cum se spune la roamani, am relatii. Lipsa de transparenta totala in care se fac lucrurile, total peste capetele noaste, de parca nu am fi noi cei care sa platim costurile, m-a obligat sa bat drumurile pentru a scrie ceva pertinent. 

In primul rand, am in vedere simplul fapt ca nimeni nu va raspunde niciodata unde s-au evaporat banii economiei, care “duduia” pe timpul lui Tariceanu si unde au disparut banii privatizarilor. Premiza este ca schimbarile dupa alegerile din 2008 ne-au gasit la inceputul unei crize despre care nimeni nu stia cand a inceput in Romania si cum se va sfarsi. Nu numai asta, nimeni de la Presedinte si pana la ultimul expert economico-financiar nu putea sa explice cum stam cu finantele statului la inceputul anului 2009.

Asadar, hai sa recapitulam care au fost imprumuturile pe care Romania a trebuit sa le ia pentru a acoperi necesarul dupa nebunia cheltuielilor populiste din anul 2008:

 1. Acordul Stand-By cu FMI încheiat  în 4 mai 2009, care prevede că împrumutul, în valoare de 12,9 miliarde de euro, este acordat în opt tranşe, pe o perioadă de 24 de luni. 
 2. Un împrumut de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană.
 3.  Banca Mondială acordă României trei împrumuturi în cadrul Programului pentru Politici de Dezvoltare, în valoare totală de un miliard de euro.
 4. Alţi finanţatori internaţionali mai acordă României încă un miliard de euro, valoarea totală a pachetului de sprijin fiind de 20 de miliarde de euro.
 5. Imprumuturi pe piata bancara romaneasca sau internationala al caror volum nici naiba nu stie.

Până în prezent, România a primit aproximativ 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 330 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Total 12.13 miliarde de euro (12 130 000 000 euro).

Vizita FMI vine sa aprobe eliberarea unei noi transe de 850 milioane de euro la inceputul luni iunie a.c. Autoritatile romane se asteapta ca evaluarea acordului stand-by sa fie pozitiva, iar eliberarea transei sa fie aprobata.

Faptic vorbind, pana astazi,  majoritatea promisiunilor guvernamentale nu au fost respectate. Care sunt datele care ne stau la dispozitie legate de aceasta afirmatie:

 1. Nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste cheltuielile de personal in anul 2010 fata de anul precedent. În schimb, cele cu bunuri  şi servicii s-au majorat cu 12%, cu toate asigurările guvernului că s-au luat măsuri dure de limitare a achiziţiilor materiale curente. Sau guvernul nu stie, sau el minte!
 2. Cheltuielile cu pensiile şi ajutoarele sociale au crescut semnificativ, adica cu 17% fix. Pentru acoperirea plăţilor curente s-a renunţat la cheltuielile de investiţii, care au scăzut cu 34% faţă de 2009. Asta inseamna ca nu avem cum sa creem locuri de munca si cum sa iesim din criza.
 3. in cauza scaderii drastice a activitatilor comerciale au fost reduse veniturile din TVA, cu 19% faţă de 2009, urmate de impozitul pe venit, de 7,9%.
 4. Deşi rata şomajului a crescut în primele două luni ale anului, sumele încasate de stat din contribuţii sociale au rămas constante, iar cele din impozitul pe profit s-au mărit cu 3,6%. Asta inseamna ca in curand vom avea parte de noi someri si de noi fime, care-si vor inchide portile din cauza taxarilor abuzive.
 5. Deşi de mai bine de un an se vorbeşte despre reducerea aparatului birocratic, numeroase instituţii publice au anul acesta bugete şi scheme de personal mai mari decât în 2009. Ba chiar continuă să facă angajări.
 6. Conform buletinului lunar al Institutului Naţional de Statistică (INS) în februarie 2010, ar fi existat în România 1.005.800 de bugetari, cu 34.400 mai puţini decât în luna similară din 2009. Adevarul este complet diferit.
 7. Tentativele de restructurare de până în prezent nu au fost, în general, decât praf în ochi, consideră majoritatea analiştilor. „Legea de reorganizare a agenţiilor a fost un eşec total. În loc să reducă personalul, nu a făcut decât să-i ascundă pe unii în mijlocul altora. Mai mult, agenţii care aveau posibilitatea să se autofinanţeze parţial au ajuns să fie finanţate integral de la bugetul de stat“, spune prof. univ. dr. Mircea Coşea, fost preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie.
 8.  Majoritatea datelor legate de activitatile vizate de acordurile cu institutiile de creditare internationale sunt considerate necredibile sau eronate de aceste institutii.

Desi Ministerul Finanţelor Publice, a făcut publice date preliminare privind  deficitul Bugetului General Consolidat si care a fost de 8,22 miliarde lei, în trimestrul unu, în limita ţintei de deficit, în sumă de 8,25 miliarde lei, prevazută în Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, adevarul este ca probabil deficitul a depasit suma anuntata si prevazuta in ţinta de deficit si a ajuns de fapt la 8,32 miliarde lei, cel putin astea sunt datele pe care le detin oficialii FMI.

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europene (UE) şi Băncii Mondiale (BM) care a venit mari la Bucuresti isi va termina maine lucrarile programate. Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a început miercuri discuţiile la Bucureşti, prima întâlnire fiind cea cu preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Astazi, misiunea FMI in Romania va continua intalnirile la nivel de oficiali cu autoritatile Romane pentru evaluarea stadiului de indeplinire a conditiilor si masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa, dupa ce pana in prezent au avut loc intalniri la nivel de experti. Astfel, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, se va intalni astazi cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, iar vineri cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

In jurul orei 12:00, membrii misiunii FMI se aflau la sediul BNR pentru consultari cu oficialii bancii centrale.  Reprezentantii misiunii FMI se vor mai intalni pe parcursul vizitei si cu reprezentanti ai bancilor, sindicatelor si patronatelor.

Dl Jeffrey Franks, se va întâlni, maine, cu ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, pentru a concluziona rezultatele discutiilor.

Daca va exista si o intalnire cu Presedintele Basescu, va insemna ca lucrurile arata foarte prost. Deocamdata “cine a comandat lăutarii trebuie  sa-i si plătească”, personal chiar nu vad de unde. Ramane sa spalam vasele, desi noi nu am mancat in  acest restaurant 😦

Written by Theophyle

29/04/2010 la 3:07 pm

90 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua

  „Circula zvonuri in piata publica conform carora, speriati de „tragedia greaca”, oficiali de la UE si FMI i-ar fi conditionat presedintelui Basescu continuarea acordului financiar cu Romania de inlocuirea guvernului Boc cu un guvern de tehnocrati.”

  http://www.ziare.com/basescu/emil-boc/opinii-basescu-trebuie-sa-aleaga-intre-banii-de-la-fmi-si-guvernul-boc-1012465

  Creanga

  29/04/2010 at 3:28 pm

  • @Creanga, daca ai sa te uiti la PS cu litere miciin postarea trecuta, ai sa vezi ca se va face.

   In nici un caz ca conditie ci ca rugaminte si nu tot guvernul ci numai cativa ministrii de la economic.

   Theophyle

   29/04/2010 at 3:38 pm

   • Am citit PS ul, ca in reclame, mic mic sa nu bage lumea de seama. Ramane de vazut.

    Creanga

    29/04/2010 at 3:48 pm

    • vedem 😆

     Theophyle

     29/04/2010 at 3:50 pm

 2. Ai-ai-ai, vesti proaste tare 😦

  Dupa ce am comentat de zor despre Germania, ne intoarcem in Romania.

  Exista ceva care pe mine ma roade si pe care nu reusesc sa il inteleg complet. Cum Dumnezeu se pot acorda pensii marite in crestere economica si nu se pot ele diminua in recesiune? Bun, o sa imi spuneti ca e chestia aia cu un drept acordat prin lege care nu poate fi luat, odata acordat. Dar mie cum mi se micsoreaza salariul? Adica e criza si unii (pensii speciale, pensii normale, salarii speciale ale unor destepti) au aceleasi incasari ca in perioada de crestere, iar altii primesc mai putin pentru ca „e criza”?

  Ce mama naibii, eu as reduce cu x% TOATE salariile de la stat. Prin lege. Prin lege au primit salarii mari, prin lege le reduc. A, sau prin lege ai voie doar sa maresti salariile si pensiile, precum Tariceanu in 2008 (liberal comunistoid de 15%!), ca apoi sa tipi ca tu ai adus economia la starea de duduiala. Halal duduiala, prefaram sa fie inghetata, si odata cu ea si cistigurile anumitor categorii. Nu ma mir de cresterea evaziunii fiscale, cum naiba sa nu devii evazionist cind doar pe tine, care platesti taxe, se pun biruri, neplatitorii au dreptul, legal, de a primi aceleasi sume ca inaintea crizei!

  Cetatean

  29/04/2010 at 3:30 pm

  • @Cetatean, se poate face prin marirea si micsorarea punctului de pensie. Asta este singura posibilitate.

   Marea problema este ca pensionarii voteaza in masa si cei tineri nu. Toate guvernele se tem de pensionari!

   Theophyle

   29/04/2010 at 3:40 pm

   • Normal, fraierii aia din comisia de munca au propus minim 45 la suta ca valoare a pucntului de pensie raportat la salariul mediu brut. Eu le propun minim 100%, ca incaltea sa imi ia jumatate din ce cistig acum. Oricum, nu votez si nu voi vota nici mort cu PSD, chiar daca ar face economia sa explodeze, nu sa duduie.

    Cetatean

    29/04/2010 at 3:51 pm

 3. Creanga, salut! 🙂

  Nu cred.

  Cetatean

  29/04/2010 at 3:30 pm

 4. Salut pe toata lumea, multumesc ca ati tinut blogul cand am fost sa-mi strang informatiile 🙂

  Theophyle

  29/04/2010 at 3:36 pm

  • Cu placere, Theophyle! 🙂

   Cred ca l-am hranit cu prea multe postari, unele chiar lungi, despre relatia Germania-UE.

   Cetatean

   29/04/2010 at 3:47 pm

   • Am vazut si am citit totul EXTREM de interesant, o placere 🙂

    Theophyle

    29/04/2010 at 3:51 pm

    • Merci! 🙂 Mi-am mai clarificat si eu unele lucruri.

     Cetatean

     29/04/2010 at 3:55 pm

 5. Salve Cetatean, nici eu, dar sper.
  Theophyl eu am stat pitit.

  Am cheluit banii pe chefuri, casa a ramas neingrijita, basca mai suntem si datori. Muzica maestre:

  Hac, hac, hac am chefuit
  Economia a duduit
  Facturile s-au adunat
  Mult m-am indatorat
  Varul atarna pe pereti
  Ploua din tavan in galeti
  Jerpelit ca vai de tine
  FMI oare mai vine
  De suferit tot amaratu
  Nu prietenii lui Vantu
  Hai noroc si la mai mare
  Leul are trei picioare
  Si alea anchilozate
  De politicieni fara carte
  La gioale trebe sa le dam
  Nu sa stam si suspinam

  Creanga

  29/04/2010 at 3:45 pm

  • Hac, hac, am petrecut
   Banii toti noi i-am ….baut
   Acuma mahmuri suntem
   In genunchi noi tot cadem
   La femei si la ioropa
   acus ajungem la popa,
   sa ne cinte un prohod
   n-avem bani pentru norod!
   Mai bine vindem ceva
   Bani poate om capata!

   Cetatean

   29/04/2010 at 4:00 pm

 6. limitarea cheltuielilor din administratie, inclusiv de personal, e masura administrativa
  la salariu, e adevarat, umbli prin lege/contract colectiv de munca, disponibilizari insa se fac prin ordin admnistrativ
  problema e ca incep sa cred ca nu se doreste

  razvan

  29/04/2010 at 3:50 pm

  • Razvan am discutat cu un baiat de la BM, expert care a insotit delegatia (adica a facut parte din delegatia BM) il cunosc de 20 de ani, baiat texan – 100% neto om.

   Omul este siderat de lipsa de profesionalism, este sigur ca oamenii nu cunosc realitatea si ca nimeni in sistem nu cunoaste cu adevarat detaliile.

   Theophyle

   29/04/2010 at 3:53 pm

 7. Theophyle, problema cea mai mare nu sunt imprumuturile angajate cu creditorii mari FMI, CE, Banca Mondiala etc., pentru ca sunt imprumuturi pe termen mediu si lung (rezonabile pentru a iesi din criza), ci imprumuturile aberante facute de pe piata bancara interna, pe termen scurt si foarte scurt si la dobanzi foarte mari.

  Ministerul de Finante a consumat practic oxigenul economiei private care avea nevoie de finantare la dobanzi rezonabile.

  dromichaetes

  29/04/2010 at 3:52 pm

  • dromichaetes, salut prietene 🙂
   adevarat 100%. Problema fundamentala este asa cum am scris mai sus, baietii au pierdut controlul, total!

   Theophyle

   29/04/2010 at 3:55 pm

 8. zua buna !
  io’s doktor in iokonomie, de mijloace, da’ tot nu poci ‘ntzelege cum de aia’n strada urla ca legea salarizarii unice le’o taiat nu’s’ cit din retributziune iar de la finans se zburatacira mai multzi banutzi !
  ori vladescu fuge cu tot cu banii ?

  nikuelektriku

  29/04/2010 at 3:53 pm

  • @nikule. salut 🙂
   astia nu-si mai gasesc chilotii, pe bune. Vladescu a ramas buticar de chinezari, habar nu are pe ce lume traieste sa nu mai vorbim de Videanu care a fost tranferat in liga a treia in campionatul din Marte si Boc este deja in Andromeda.

   Theophyle

   29/04/2010 at 3:59 pm

 9. Razvan, limitarea cheltuielilor se face pe spinarea profesorilor si medicilor. Baiatii destepti din ministere si pensionarii (toti) stau relaxati.

  Logica economica: nu poti reduce deficitul cita vreme ai mai multi beneficiari de pensii decit contribuabili iar tu tai doar de la contribuabili! Trebuie sa reduci de la cei care inghit bani, nu de la cei care produc, altfel creste deficitul! Mama ei de economie elementara!

  Cetatean

  29/04/2010 at 3:54 pm

  • intr-un birou de 10 oameni lucreaza pe bune 2, maxim 3
   nu dai 7 sau 8 afara, dar macar 1-2
   e simplu

   razvan

   29/04/2010 at 3:57 pm

 10. ce fakura’tzi, bre, ma bagara’tzi la askimet ?
  as zice si eu: rusine dinu…

  nikuelektriku

  29/04/2010 at 3:58 pm

  • @nikule platforma nu ti-a recunoscut IPul sau ai gresit pe mail.

   Theophyle

   29/04/2010 at 4:01 pm

  • Niku, salut!

   Legea salarizarii o fi taiat la cei mai mici. Insa cu siguranta la aia mari nu s-a miscat nimic. Cit despre deficit, el se datoreaza si programelor de „relansare” a economiei gen prima casa, care sunt o teapa cumplita pe care o ia statul. Au aparut primele falimente ale celor are au liat credite.

   Cetatean

   29/04/2010 at 4:02 pm

 11. Teofil

  la mine la cooperativa vine 4 zile la cate 2 saptamani un domn englez din City care stie ce si cum si face un raport exact pe aceleasi probleme; raportul ma depaseste, prea multe cifre, dar citesc executive summary
  tot ce spui tu e adevarat, situatia se deterioreaza exponential

  razvan

  29/04/2010 at 4:05 pm

  • @razvan,

   eu lucrez la numerele aste catva timp si astazi am avut doua intalniri cu oameni seriosi, pentru a fi sigut.

   Tot este scris la noi pe blog trece cel putin doua trei verificari 🙂

   am sa incep sa public si situatia pe ministere 🙄

   Theophyle

   29/04/2010 at 4:17 pm

 12. Lidia Bărbulescu
  25% din magistraţii ÎCCJ vor să se pensioneze.

  🙂

  gabhryel

  29/04/2010 at 4:05 pm

  • Gabriel, unde nu da Domnul! Le dau si bani din salariul meu enorm 😉 numai sa iasa odata toti Sandeii!

   Cetatean

   29/04/2010 at 4:06 pm

  • buna ziua!

   pai, vor sa se pensioneze, ca apare acush-acush legea lustratiei si ii da afara pe capete, oricum…

   nicole

   29/04/2010 at 4:45 pm

 13. Acum valoarea punctului de pensie e de 39.9%. Niste fraieri vor sa il duca la 45%.

  Eu l-as scadea la 35%, pariez ca pensionarii tot cu PSD voteaza, insa mediul de afaceri reactioneaz apozitiv si va tine minte in 2012? Va dau in scris ca PSD nu cistiga mai multe voturi, insa ca PDL primeste mai multe in 2012?

  Cetatean

  29/04/2010 at 4:05 pm

 14. pentru că li se reduc salariile, nu de alta
  şi vor să intre la pensie de la salariile actuale

  gabhryel

  29/04/2010 at 4:06 pm

 15. Dependenta de petrol si gaze a Europei va creste in urmatorii 20 de ani, iar idiotul de Videanu vrea azi sa vindem pachetul majoritar al Nuclearelectrica! Dupa ce Nastase a vindut Petrolul si Tariceanu a cincesionat Marea, Videanu vinde nucleara.

  Mai, mai, in 20 de ani, cit mai rezista rezervele noastre de petrol si gaze, iti faci ditamai centrala nucleara, si dai drumul la eoliene, in Dobrogea, cit sa stai boier. Si daca mai aduci si gaz lichefiat prin proiectul AGRI, le dai cu tifla la rusi.

  Halal gindire de Videanu!

  Cetatean

  29/04/2010 at 4:10 pm

  • Tot ceea ce face Videanu la economie sunt doua lucruri incearca sa vanda tot ce a ramas nevandut in Ro. Mare foame de comisioane. Derbedeul dreku’

   Theophyle

   29/04/2010 at 4:19 pm

  • Videau cu gandul la marmura
   Cu acte ‘in regula’ te fura
   Vinde Rosia Montana
   Sa-si mai cumpere o blana
   Fir-ar Rolexu sa-i fie
   Bordura in cap sa-i vie
   Hai nene la rema(n)iat
   Tu si castravetele murat

   Creanga

   29/04/2010 at 4:24 pm

 16. asta’i aberant. videanu sa nu uite ca nu este el statul romin. cum sa renunte statul la controlul asupra unei facilitati ce opereaza cu energie nucleara?

  dana.o

  29/04/2010 at 4:26 pm

 17. salutare tuturor 🙂

  dana.o

  29/04/2010 at 4:26 pm

  • @dana, salut. 😦
   Uite ca se poate, mare derbedeu 😦

   Theophyle

   29/04/2010 at 4:27 pm

  • Salut, dana! :-0

   Cetatean

   29/04/2010 at 4:36 pm

 18. nuclearelectrica trece prin CSAT, cred
  deci ultimul cuvant il are Base, nu adriean

  razvan

  29/04/2010 at 4:30 pm

  • razvan, chiar nu conteaza daca trece sau nu. parlamentul e plin de videni, basescu unul singur. nu mai pupam noi un lider ca el curind. m’am saturat de vinzatori de tara.

   dana.o

   29/04/2010 at 4:52 pm

 19. Slava Domnului!

  Cetatean

  29/04/2010 at 4:33 pm

  • cetatean salut 🙂

   dana.o

   29/04/2010 at 4:47 pm

 20. No comment:

  „Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor Pensionari, Ştefan Mateescu, a declarat că proiectul de lege a pensiilor este neconstittuţional şi a spus că acordarea pensiei la nivel de 80% din salariul magistraţilor nu este imoral.

  Judecătorul este ceva mai mult decât ceilalţi oameni”, a spus el, adăugând că nu se poate pune judecătorul pe aceeaşi linie cu omul de serviciu” (gandul.info)

  Cetatean

  29/04/2010 at 4:40 pm

  • Da, este ceva mai mult decat ceilalti oameni, de fapt sunt neoameni.

   Se cred cumva ca au 3 baoalse?
   Magistratii cu pensii bengoase?
   Judecatorul e ceva mai mult
   Cu gandul mereu la furt
   Tara corupta fara corupti
   Sa nu-ti vina sa… te uiti?
   Banii nu le mai ajung
   Dreptatea e pusa pe rug

   Creanga

   29/04/2010 at 4:46 pm

 21. Bonjour!

  „Intr-un birou de 10 oameni lucreaza pe bune 2, maxim 3
  nu dai 7 sau 8 afara, dar macar 1-2
  e simplu”

  (razvan, 29/04/2010 at 3:57 pm)

  Da, ii dau afara, insa pe aia care chiar lucreaza. cum naibii sa-i dea afara p-aia care si-au platit postul???
  Eu i-as da afara pe toti si as reangaja prin concurs. Pe modelul examenului auto – direct pe calculator, ca sa nu se re-cumpere postul.
  Nesimtitii!

  Bai,
  Suntem epuizati astia care ii tinem de douajdaani pe parvenitii astia analfabeti si furaciosi.
  De douajdaani ii tinem in puf cu munculita noastra pe toate jegoseniile lenese, pline de ifose, parvenite si hoate!
  Bai, la sapa i-as trimite, frate. Pe cine l-am prins cu mâtza-n sac, ca fura, ca nu munceste, ca manareste date, rapoarte etc., la sapa l-as trimite! Munca in folosul comunitatii!

  Sa vezi atunci ce campuri muncite, cu grane si legume, am avea!

  nicole

  29/04/2010 at 4:50 pm

  • Buna, Nicole!

   Trista tara, vai de noi, cu asa baieti destepti. 😦

   Cetatean

   29/04/2010 at 4:54 pm

   • mai, dar nu e vorba numai de pdl! DE TOATE LEPRELE TUTUROR PARTIDELOR!
    e vorba despre aceiasi fosti mardeiasi comunisti, de legea oficiala si nescrisa a hotiei generalizate, de acesti mutanti care ajung pe cai, de acesti mincinosi ordinari si fara de vreo doctrina politica! singura lor doctrina este PRAPADUL! „Apres nous – le deluge!”

    Muncim ca BOII zi si noapte o mana de oameni in Romania ca sa tinem MILIOANE IN PUF.

    Bai, ma doare fierea! Am insomnii! Toti oamenii care sunt in zona privata sunt DISPERATI! DISPERATI!

    Daca nu se schimba in p–a ma-sii ceva in bine, fiti atenti, bai, c-o sa iasa rau de tot! O sa fie un taifun de-i va matura pe toti de la dreapta la stanga si de sus in jos, indiferent cine sunt ei. Bagati bine de seama! Tara asta nu e doar a leprelor, frate, mai sunt TOTUSI si oameni cinstiti aici. inca. Nu sunt chiar toti santajabili, asa ca sa bage bine la cap, ca ii ia mama dracului. Nici n-au idee…
    Si chiar nu glumesc!

    nicole

    29/04/2010 at 5:10 pm

 22. Cetatean

  29/04/2010 at 4:52 pm

 23. Ce nu vii tu Tzepelica, sa te-asociezi cu Nicole
  Sa ii bagi la mititica, sa mi-i fierbi ca pe rasol
  In suturi mereu sa-i tii, pan’ dau banii inapoi
  De pe margine va vom sustine, de e pace sau razboi

  Creanga

  29/04/2010 at 5:02 pm

  • Dar de ce de pe margine, mai @crenguta? Ia bagati-va, frate, ca din cauza ca suntem fraieri si-i lasam in pace, ne mananca toti jegosii si analfabetii seminte-n cap!

   nicole

   29/04/2010 at 5:14 pm

   • Nicole, asa a iesit poezia. Nu stiu altii cum sunt, dar eu m-as baga daca as fi in zona. Si pana la urma asta e adevarul, sunt cativa care se zbat, restul stau si inghit in sec si accepta semintele scuipate in cap.

    Creanga

    29/04/2010 at 5:26 pm

 24. Theophyle :
  Salut ! deci tu crezi ca, cu guvernul va fi numai remaniere ? Hm ! Ma gandesc ca anul trecut, cand o tineam pe cateva bloguri langa ca guvernul nu ia masuri anticriza era acuzata de propaganda sau mi se spunea ca nu am rabdare, ca nu las o perioada de gratie guvernului ca sa lucreze. Azi vad ca acelasi guvern, cu aceesi membrii, dezamageste tocmai pe cei care l-au sustinut .O sa te supoeri, dar raspunderea ultima, degeaba se incearca disocierea dansului, o are presedintele.Dansul l-a numit a patra oara premier pe Boc ca si cand a fi onest si loiala este tot ce e necesar pentru a fi un excelent premier in vreme de criza iar altul nu se gasea in Romania, dansul i-a impus pe Vladescu si Oprea, dansul a acceptat componenta guvernului.Sa nu ma luati cu ,,domne, nu presedintele ci parlamentul numeste ministrii”;ok, poate un alt presedinte nu, dar presedintele Basescu, DA ! A spus cu guritza dansului ca l-a avertizat pe Geoana ca NU VA PRIMI juramantul lui Voicu,chiar si aprobat de parlament, deci e clar NICI un ministru din guvernul Boc nu si-a ocupat postul contra ci cu aprobarea presedintelui.Concluzia : ultimul responsabil pentrtu ,,eficienta’ si rezultatele guvernului, pe care in sfarsit le puteti vedea si voi, este cel care i-a nominalizat.

  Loda

  29/04/2010 at 5:21 pm

  • auzi, bai, @loda,

   Ia mai du-te si tu si plimba ursu, de komunista habarnista de trei parale! Daca ar fi zis altcineva asta as mai fi crezut vreo doua-trei cuvinte din polologhia ta, dar vii tu cu tupeul tau de profesoara analfabeta si mancatoare de buget sa ne tii noua discursuri? Du-te si ia-tii pe pesedisti in brate si azvarliti-va in garla, de tupeisti ce sunteti! Va matura oamenii, bai, daca se-ntampla ceva. Hai, ciocu’ mic si joc de glezna, ca ati facut destul rau Romaniei!
   nu v-ar fi rusine sa va fie, de nesimtiti!

   nicole

   29/04/2010 at 5:30 pm

   • Bang! Runda intai la box
    Nicole un ochi i-a scos
    Profa la tveu a fugit
    „Ca cu guvernul” a sucit

    Creanga

    29/04/2010 at 5:40 pm

    • Sa vezi ce „zbang” iti dau si tie in versuri, ca stai pe margine! Sa vezi ce sprinturi tragi tu acum si ce viteza prinzi! 🙂 Crezi ca poetii nu pot s-alerge la lupta??? Stai asa, stai asa…

     nicole

     29/04/2010 at 5:42 pm

    • Ai, ai, de unde atata poet? Si nu am bani de bileeeet. Stai asa, eram arbitru,Na-m ce face cu sprintu. KO

     Creanga

     29/04/2010 at 5:47 pm

  • Da, Loda, cam asa e. Din pacate insa, Guvernul trebuie sa urmareasca si obiective politice, din pacate, nu doar economice, pentru ca in Parlamement reformistii din PSD si PNL se ingrijesc de Constitutie si de binele tarii. Asa ca e buna si ceva onestita si loialitate, acum sa nu fim naivi sa credem ca daca vine PSD-ul la putere curge lapte si miere.

   Cetatean

   29/04/2010 at 5:43 pm

   • Cetatean :
    ,,acum sa nu fim naivi sa credem ca daca vine PSD-ul la putere curge lapte si miere.”
    Corect, nici nu am sustinut asa ceva. De fapt, nici nu putem sti daca ar fi fost mai bine sau mai rau,daca nu a fost la guvernare acum, deci putem doar specula.In schimb, pe cei care sunt acum la guvernare ii putem aprecia cat de cat dupa un an.
    Sigur ca este nevoie de onestitate si loialitate, mai las in vremurile de azi, cand ambele sunt marfuri rare;problema ca ca, pentr7u a fi si eficient ,aceste doua rare calitati nu sunt eficiente 😦

    Loda

    29/04/2010 at 6:17 pm

    • er5ata :
     ,,suficiente” in loc de ,,eficiente”.

     Loda

     29/04/2010 at 6:19 pm

    • Oooo problema ca ca??? Poate era ka kaia problema. Cu tot cu erata utlima fraza este … o mare varza.

     Creanga

     30/04/2010 at 6:48 am

 25. Mamaaa ce de sange
  Nicole de gat o strange
  Ori poate plimba ursu
  Frate bun cu nenea rusu

  Creanga

  29/04/2010 at 5:43 pm

 26. @Creanga,

  auzi, mai, @creanga,
  Daca n-ai bani de bilet mergi per pedes, badie! Ca si badea Cartzan a facut asa si vezi bine c-a ajuns departe. Da’ avea si el un scop inalt in viata asta de rahat. Noi, astia, romanii de azi, ce dracului de scop inalt avem? Singurul scop generalizat este cum sa facem noi s-ajungem mai repede la hipermarket. Pentru ai mai smecheri – la Mall.
  Asta in timp ce extrem de putini mai si produc ceva ca sa aiba bani de hipermarket si mall. Da’ toti se cred domni.

  Bheeeei, ati uitat de cozile alea de la 3 dimineata la lapte, bai? Cozile alea la „orce, orce”?
  Ati uitat de cozile la carti? Cine mai face azi cozi la carti? CINE si cati mai cumpara carti?
  Scurta memorie, lipsa idealuri.

  nicole

  29/04/2010 at 5:53 pm

  • Si de cadouri? Cumparai si ce nu iti trebuia. Rand si la hartie igienica… Era o melodie cu banii de belet, per inot mai degraba, hihihihi. Peste 3 saptamani ajung sigur, o manifestatie de protest la orizont?

   Creanga

   29/04/2010 at 6:03 pm

   • stiu, bre @creanga, melodia aia cu „n-am bani de bilet”. e a produsului shoubîz „Akcent”!
    Text mai imbecil de prost-tranzitie (sau post-tranzitie) nici c-am mai auzit. Ce proasta spalata pe creier poate sa fuga cu asa imbecil, ca in cantecu’ ala??? 😆

    nicole

    29/04/2010 at 6:06 pm

    • Ala de la Acşent, era mare poet. Mandra vrei sa fugi cu mine? Dar sa ai banul pe tine. Eu cre’ca era Cernea, ca asta nu are bani de bilet, inca sta cu parintii.

     Creanga

     29/04/2010 at 6:12 pm

   • asa, adu-ti aminte cat de greu era sa ai hartie igienica!

    I-am explicat la un moment dat fetei mele cum era la tzara acu’ cateva zeci de ani (ca acu’ nu stiu cum o mai fi): weceu in curte „la capu’ locului” si shura de coceni si foi de coceni aproape. ziare – in cel mai fericit caz. Cand ma duceam la rude acolo imi luam rezerve de hartie igienica, platita cu cozi de ore.
    Fata mea a zis ca „face mami niste glume teribile”. N-a crezut o iota. „asa ceva este chiar imposibil”! hahaha, copiii astia…

    nicole

    29/04/2010 at 6:10 pm

 27. Ziua buna oameni buni ! 🙂

  Se pare ca e mai rau decit credeam.
  Citesc si io p’acilea si parca nu-mi vine sa cred, ca la teveuri am renuntat. Bleah !

  @ salut nicole ! 🙂
  Eu mai stau pe la coada la carti. 😀 Ca si tine. 😛

  tibi

  29/04/2010 at 5:57 pm

  • salve, @tibi!

   mai, de fiecare data cand comut pe tv fac criza de ulcer. pe bune. toata revarsarea asta de grotesc – grotesc politic, social, pseudocultural, „omor” de cacat si omoruri la propriu – au transformat oamenii pur si simplu in niste cretini. daca fac criza de stomac inseamna ca inca mai exista ceva la mine care se opune abrutizarii si uniformizarii. Dar, NU MAI POT SA VAD IN CE TARA TRAIM CLIPA DE CLIPA!

   nicole

   29/04/2010 at 6:14 pm

   • Nicole

    Am stiut chestia aceasta, din momentul SUSPENDARII lui Basescu; de-asta mi-am pus feciorasul la adapost. 🙂 Comedia care se joaca acum in Ro, ma umple de scirba. Si cind vad ce ‘tineret’ avem acum pe la toate partidele, ma apuca disperarea : ponta, boureanu, eba, etceterela si etceterelui, darar-ar stiu eu cine peste ei si peste cine le mai ia apararea.

    tibi

    29/04/2010 at 6:19 pm

 28. @tibi,

  rareori am trait dupa 89 o fericire mai deplina decat aceea pe care o aveam cand luam bursa de student: ma opream direct la librarie si o cheltuiam aproape pe toata pe carti. Din 25% din ea ii luam fratelui meu cel mai mic jucarii (alea care erau, ca altele n-aveam de unde). Cheltuiam inclusiv banii pentru transportul in comun pe carti si mergeam aproape toata luna pe jos la facultate. Le mancam pe paine, @tibi. Singura „pila” pe care mi-o facusem era la libraria facultatii. Este singura „pila” cu care ma mandresc si eu de pe vremea comunismului. In rest, detestam comertul „pe sub mana”. Ma simteam extrem de umilita ca trebuie sa „aranjez” sa avem mancare mai repede. D-aia si statea cu orele la cozi. Aveam si noi mandria noastra de familie saraca cu multi copii (cinci).
  Stii, mai @tibi, tot ce mi-a ramas dupa o viata intreaga constant in minte este ca exista oameni care nu pot trai decat prin munca cinstita si sacrificiu. Daca n-ai in „fibra” chestia aia cu „descurcareala” si hotia, nu poti, frate, sa faci asa. Ori, in cacatul asta de „economie de piata” romaneasca, o mana de fraieri cinstiti si muncitori care au crezut in „prin noi insine” tin in spate o liota de snapani, de hoti si „internationalisti” ai lipsei de caracter, care au, de mai mult de 20 de ani, pe frontispiciu, dictonul: „prin voi, INSINE!”.

  Pentru asa ceva poti sa ajungi sa urasti rau, nene, nu gluma!
  Pentru asa ceva poti sa rastorni o lume, stiai?

  nicole

  29/04/2010 at 6:32 pm

  • Da, @ nicole, stiu; de ce crezi tu ca nu mai intru pe bloage ? Ma enervez; prefer sa tac. Am vazut zilele trecute, ca si Teofil a avut o iesire. Atunci, m-am intristat. Daca un astfel de om a ajuns fie si pentru moment, la capatul rabdarii, cu niste golani pe care eu i-am mirosit din prima, inseamna ca e de rau. E tare rau. Asta e tara in asta traim; cine mai crede ca lucrurile vor sta mai bine, bravo lui, il invidiez, dar nu mai este si cazul meu. Punct si de la capat. Cred ca nici sa mor nu mai vreau in tara asta, daramite sa mai traiesc .

   tibi

   29/04/2010 at 6:46 pm

   • @tibi,

    ba, eu n-am sa tac deloc. Si am sa spun drept in fata ce cred, oricui. pe considerentul ca avem bun simt, tot luam suturi in gura de 20 de ani, iar parintii nostri de alti zeci de ani, ca au avut grija nenorocitii sa le inchida gura in cele mai sinistre moduri.

    stii, le-am reprosat parintilor mei la un moment dat ca n-au facut nimic, n-au protestat in niciun fel, vreme de 40 de ani. atata suferinta traiau zilnic, si asa niste cosmaruri avusesera familiile lor incat, ca sa ne menajeze, nici macar nu ne-au povestit mare lucru. principiul fiind: „mai bine sa nu stie copiii, sa n-aiba de suferit”.

    ori, nu puteam, nu pot, ca mie insami sa-mi reproseze copilul meu acelasi lucru mai tarziu. o picatura daca schimbam fiecare din raul instapanit in tara asta, tot e mai mult decat nimic. Desi, in toti anii astia, EI, stapanii raului deplin, au instalat halde uriase de steril al Raului, asa ca e greu sa te bati tu cu picaturile tale.
    Daca insa se aduna picaturile, tibi, eu nu-i vad bine p-astia deloc. dar deloc!

    nicole

    29/04/2010 at 7:00 pm

    • @ nicole

     Stii de ce m-am hotarit sa tac ?
     Simplu : multi gindesc EXACT asa cum gindesc si eu, dar TAC ! Tac pentru ca isi pastreaza bunul renume de oameni civilizati; ma lasa pe unul ca mine sa le dau potailor peste botul lor plin de bale rosii. Nu vezi cum de o ORA intreaga, s-a asternut tacerea ? Nu mai spune nimenea, nimic !

     Gata ! Chiar am plecat ! Seara buna @ nicole !

     tibi

     29/04/2010 at 7:28 pm

 29. Gata ! Am plecat sa mai citesc ceva.

  O seara excelenta va UDREZ tuturor. 🙂

  tibi

  29/04/2010 at 6:48 pm

  • seara buna, @tibi! lectura placuta!

   nicole

   29/04/2010 at 7:02 pm

  • Ne-au izolat. 😆 Suntem „oile negre”.
   Dar e eronat – parerea mea. Noi doar parem putini, dar suntem multi rau, mai tibi! Sa-i fereasca Dumnezeu de „oile-astea negre”… 😆

   nicole

   29/04/2010 at 7:33 pm

   • Beheheheee si eu sunt, sorry ca am disparut.

    Creanga

    30/04/2010 at 6:50 am

 30. va citesc zilnic chiar daca nu scriu…ma alatur voua trebuie sa actionam

  costi

  29/04/2010 at 7:20 pm

 31. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7182882-csm-intentioneaza-atace-curtea-constitutionala-proiectul-legii-pensiilor.htm

  Curtea Constituţională, în componenţa actuală, o să dinamiteze toate măsurile de reformă ale Guvernului.

  Aşa că trag tare băieţii, pînă mai sunt suficienţi dinozauri la Curte…

  gabhryel

  29/04/2010 at 7:31 pm

 32. nicole

  29/04/2010 at 7:53 pm

 33. Seara bună, tuturor!

  Dragilor, sunteți pe cale să deveniți un grup foarte simpatetic – e suficient ca unul să strige „vai”, că începe un adevărat cor de jelanii…
  Si asta, mai ales, când Theophyle este plecat în documentare!

  Oameni buni, nu mor caii când vor câinii!

  Nu lași casa in urmă, când te năpădesc furii, o aperi!

  Nu blestemi pământul pe care te-ai născut, căci în el ți se odihnesc părinții, bunii și străbunii!

  Dacă vrei să afli vinovatul că ți s-a umplut ogorul de spini, te uită în oglinda! Nu l-ai ocrotit deajuns…

  Am doi urmași care virtual bântuie lumea pe net ori cu afaceri on-line, au fost plecați și-n realitate, dar un lucru n-am auzit de la ei: «Îmi bag picioarele în țara asta de rahat!»
  Pentru asta și pentru că nu-și datorează absolut nimic din ceea au ajuns altcuiva decât lor înșiși, le pot ierta necazurile pe care mi le mai fac mie și bătrânicii mele! 🙂

  Toate cele bune de la un old trăitor prin trei epoci „istorice”: democretia-populară, epoca de aur și lunga-lunga tranzitie! 🙂 🙂 🙂

  oldhashu

  29/04/2010 at 7:54 pm

 34. Salut voios dupa o zi de munca la mare , cu soare !
  Baietii nostri din guvern au pierdut friiele !
  Tariceanu , inainte a taiat si frinele !
  Nastase, cu mult inainte, a combinat si el ceva la sistemul frinant al bugetului de stat !
  Partea proasta ca nici PSD si nici PNL nu vin cu niste idei pentru a reduce cheltuielile bugetare !
  De departe de unde locuiesc , vad o „Banana Republic”. 🙂

  Stefan A.

  29/04/2010 at 8:11 pm

 35. Salut pe toata lumea,

  Din nefericire in 2010, sunt in Bucuresti pene de electricitate de 3 ore. Asta este! Ne intoarcem la polivalanta lui Ceasca, multilaterali dezvoltati.

  in curand postare noua 🙂

  Theophyle

  29/04/2010 at 8:19 pm

  • Deschide ferestrele ca se face curent ! 😆

   Stefan A.

   29/04/2010 at 8:24 pm

   • @Stefan, salut 🙂
    Asta este din cauza mamei lor de italieni de la Enel, au cumparat electica pe nimic, au promis ca vor investi in retea, au facut pe naiba. La fiecare doua saptamani se duce alt transformator.

    Mama lor de hoti 😦

    Theophyle

    29/04/2010 at 8:28 pm

 36. Postare noua 🙂

  Theophyle

  29/04/2010 at 8:28 pm

 37. Puilor ,
  intamplator am auzit ( sursa sigura ) ca prin septembrie 2009 se discuta la Ministerul de Finante despre situatia din aprilie 2010. Previzunile erau :omaj masiv, contestatii , miscari de strada, societate spre haos. Deocamdat nu e asa insa mai este timp…
  Cioaca cea mai tare este ca discutau da nu faceau !!! Si am auzit de la unu carele era consilier la MF …

  Ghita Bizonu'

  30/04/2010 at 7:15 pm


Comentariile sunt închise.