Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2012 vine mai devreme!

Am scris acum o luna si jumatate despre  un posibil turneu virtual la Acropolele din Atena. Nu-mi plac profetiile natange, dar s-ar putea sa ajungem acolo mult mai repede decat ne-am inchipuit. Anuntul grevei bugetarilor din ziua de 5 mai nu-si are o mare relevanta, in ecuatia actuala, pentru simplu fapt ca trenul ar putea porni mult mai repede.

Nu trebuie sa va amintesc situatia Greciei, care totusi are un avantaj asupra noastra, ei fura banii contribuabilului European cu mai mult talent decat o vom face noi vreodata. Ei si-au asigurat si spatele in dosul mult preaputernicului Euro, daca ei cad, cade si moneda unica Europeana si asta e rau pentru toata lumea.

Doua stiri de o gravitate exceptionala, observate poate de cei care stiu cum sa faca legaturile corecte. Prima, triviala: Delegatia FMI este la Bucuresti pentru evaluarea periodica, de care depinde eliberarea urmatoarei transe a imprumutului, si, ca de obicei, autoritatile romane sunt departe de a fi gata cu promisiunile date la ultima intalnire.

Aparatul bugetar nu a fost restructurat, este in continuare imens si consuma un procent dublu din PIB (9%) fata de celelalte tari UE. Asistenta sociala nu a fost nici ea reformata, astfel incat primesc ajutor de la stat, de-a valma, si oameni care au intr-adevar nevoie, dar si cei care n-ar fi indreptatiti la nici un leu.

Tinta de deficit bugetar fixata poate fi atinsa doar daca va creste numarul platilor restante ale statului catre mediul privat. Iar arieratele sunt deja o imensa problema. La sfarsitul lui 2008, arieratele erau de 1,08 miliarde de lei. In decembrie anul trecut, se ridicau la 1,5 miliarde de lei, suma care, potrivit acordului cu FMI, trebuie injumatatita pana in septembrie si din nou injumatatita pana la sfarsitul anului. Lucrurile stau extrem de prost, mult mai prost decat isi poate inchipui omul de pe strada. Cred ca puteti citi despre situatia in care au ajuns autoritatile la intalnirea cu oficialii FMI, in articolul dnei Ene, domnia sa o face mult mai metaforic dect mine. 

 A doua stire, criptica si mai curioasa: guvernatorul BNR, stimatul domn Isarescu, care nu prea este vorbaret cand este vorba de banii care intra sau ies din Romania, a avut astazi o iesire la media mai mult decat interesanta. Zice dl Isarescu:

Noi nu avem încă ieşiri de capital din România şi sperăm să nu avem. Sperăm ca nici dumneavoastră (presa – n.r.) să nu îi speriaţi pe cei care au capitaluri aici, ca să plece din România
 
Totodată, guvernatorul BNR a afirmat că lumea trebuie să îşi exprime îngrijorarea, pentru că este un moment tensionat, pe care nici el nu-l poate nega.

Rugămintea BNR este să nu exagerăm„, a spus Isărescu, îndemnând presa să nu preia de o manieră exagerată diversele opinii exprimate, întrucât îngrijorarea se transmite.

Incheie dl Isarescu,  “Rezerva este în creştere, poate, ca să fac un soi de glumă, chiar prea ridicată, dar într-o perioadă de turbulenţe, de necazuri internaţionale, începi să te gândeşti că e bine să ai o rezervă ridicată” sursa citatelor o aveti aici.

Daca veti pune una langa alta, ambele stiri si veti citi mai cu grija situatia din Grecia, puteti ajunge la concluzia ca exista o posibilitate ca banii FMI de la vara sa nu ajunga, si ca multi alti bani s-ar putea sa iasa din tara concomitent. Exista absolut toate conditiile. Un guvern  incompetent economic, o clasa politica lipsita de scrupule si mai presus de toate sindicate inconstiente. Sper ca schimbarile posibile in pozitiile economice vor fi rapide si eficiente. Asteptati-va la o remaniere pe posturile economice mult mai iute decat va inchipuiti. Anul 2012 vine mai devreme?

Written by Theophyle

28/04/2010 la 8:09 pm

111 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Multa minte le mai trebuie sindicalistilor romani ….

  Am citit ca grecii au asa o brambureala in tara incit nimeni nu e in stare sa spuna citi bugetari are Grecia
  🙂

  Un tanar de stanga

  28/04/2010 at 8:31 pm

  • Nici cati contribuabili 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:33 pm

 2. Servus la toti !
  Frumos articol si la obiect !
  Cit priveste guvernantii nostri , clasa politica in general , dupa 2012 cine le plateste salarile si pensile de „lux” ? Direct FMI ? 😆

  Stefan A.

  28/04/2010 at 8:33 pm

  • Stefan,
   Multumesc, dupa cate stiu eu, pe surse, lucrurile stau nasol in relatia cu FMI, s-au cam plictist de baliverne.

   Intalnirea cu Vladescu de la Banca Mondiala (cu FMI) nu a fost o mare placere, pentru Vladescu. 😦

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:38 pm

 3. In ce il priveste pe Mugurica Isarescu, el este un fel de Cristian Diaconescu cu mai mult noroc.
  Are nasul curat, are batista, miroase a aftershave de calitate. si…. cam atit. La avertismente se pricepe bine dar la predictii nu le prea nimereste. Nu le nimereste bine nici pe cele din trecut, dar din viitor 🙂

  Un tanar de stanga

  28/04/2010 at 8:34 pm

  • TDS, adevarat, are insa suficient tact sa nu iasa in fata. Daca a iesit astazi probabil a avut de ce.

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:39 pm

 4. Cu privire la restructurarea sistemului bugetar am retinut ca guvernul intentioneaza reducerea drastica a angajatilor dar am mai sesizat si opozitia acerba a politicienilor PSDPNL cu privire la aceste masuri.
  Referitor la platile restante catre mediul privat acestea in general provin din returnarile de TVA si facturi de servicii .
  Aici ministerul economiei si cel al finantelor ar avea de facut niste modificari legislative si asta cat mai repede.
  Fiscalitatea excesiva coroborata cu rigiditatea creditarilor bancare vor sufoca de tot mediul privat.
  In vreme de criza ar trebui relaxate impozitarile , astfel s-ar putea misca banii si spre domeniile momentan intzepenite.
  Si da, ministerele acestea doua nu dau semne ca ar fi eficiente.
  Cu alte cuvinte Vladescu si Videanu ar trebui remaniati.
  Nu mai avem timp sa asteptam .
  Si-au atins limitele incompetentei.

  luminita

  28/04/2010 at 8:38 pm

  • @luminita, zvonurile nu le sunt favorabile, cre 🙄

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:40 pm

 5. Apropo de viitor si trecut, una tare de la Radio Erevan, (a zis-o Mircea Crisan la NewYork):
  I Poate partidul comunist sa prevada viitorul ?
  R Partidul comunist poate sa prevada viitorul. Problema este ca nu poate sa prevada trecutul. Cind se schimba un secretar general cum se schimba si trecutul 🙂

  Un tanar de stanga

  28/04/2010 at 8:38 pm

  • 😆

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:40 pm

  • tareeee de tot .

   luminita

   28/04/2010 at 8:50 pm

 6. Salut din nou! 🙂

  TDS, tare gluma ta, cit adevar ascunde!

  Grecia, repede:

  „Grecia a refuzat să accepte noile reduceri salariale pentru angajaţii din sectorul public cerute de Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) în timpul discuţiilor de la Atena, a declarat ministrul Muncii, Andreas Loverdos, citat de AFP.

  „Cea mai mare parte a discuţiilor cu FMI şi europenii au în vedere politicile salariale, salariul al 13-lea şi al 14-lea pentru greci; ei ne-au cerut să renunţăm la acestea, dar am refuzat„, a afirmat ministrul.

  Oficialul a făcut declaraţia după o întâlnire cu preşedintele Uniunii Industriaşilor Greci, potrivit Mediafax.

  Într-o primă serie de măsuri de austeritate anunţate în martie, guvernul a renunţat la mai multe bonusuri şi aproape în întregime la al 14-lea salariu pentru angajaţii din sectorul public. Al 14-lea salariu se acordă în Grecia sub forma unor prime de Paşte şi în timpul verii. (sursa: evz)

  Astia-s nebuni, daca nu vor sfirsi vinzindu-si Acropolele pe dolari americani, sa nu imi spuneti mie!

  Cetatean

  28/04/2010 at 8:50 pm

  • @Cetatean, nu stiu cat de nebuni sunt. Baietii merg la un santaj, si eurobirocratii lu’ peste ii ajuta.

   Theophyle

   28/04/2010 at 8:57 pm

   • Sa nu uitam ca Grecia este un bun client pentru RFG in sectorul armelor! Cheltuieste 6 % PIB pentru sectorul aparare ! Sa vezi cum se schimba situatia cind vor refuza sa mai cumpere submarine de la nemti ! 😆

    Stefan A.

    28/04/2010 at 9:04 pm

  • Omul asta face bani si din vinzarea de aerul di nstomac, mai ales daca gaseste o structura a statului pe care sa o capuseze. E revoltator!

   Pe de alta parte, daca a coborit in strada, inseamna ca pietele amri pe care juca nu ii mai sunt accesibile.

   Cetatean

   28/04/2010 at 9:07 pm

 7. Este un cerc vicios fiscal din care se incearca iesiri teoretice .Unii propun mai multe taxe , altii mai putine cheltuieli.
  In viziunea mea personala nu se poate rezolva situatia decit jucind pe doua fronturi . In zona venituri fiscale si in partea de cheltuieli. IN PARALEL !
  Vor trebui sa mareasca TVA , indiferent ce zice lumea si ar trebui sa impoziteze mai mult veniturile mai mari!
  La pensie de echivalent 3.000 euro pe luna este absurd sa cer impozit de 16 %. Poti sa ceri linistit 25 % ca nu cade lumea ! Sa nu vorbesc de venit echivalent de 37.000 euro/luna care poate fi linistit impozitat cu 45 % ! (Eximbank).
  La cheltuieli se poate taia cu gramada dar o reforma adevarata are nevoie de aprobarea tuturor partidelor din parlament .
  Aici e problema de baza a Romaniei.
  Fiecare partid , fiecare parlamentar, senator, se gindeste doar la interesul personal si sa atace adversarii .

  Stefan A.

  28/04/2010 at 9:01 pm

  • Stefan, asa cum am mentionat. Oamenii astia nu au scrupule. Vina este juma-juma, a lor ca se comporta asa cum se comporta si a noastra ca i-am ales 😦

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:11 pm

  • Buna seara…
   TVA e prea mare deja. Si nici impozitarea progresiva nu-mi place. Reactia o stii prea bine – declaram ca lucram pe salariul minim si luam banii pe alte cai. Sa-si concedieze taietorii de frunza la caini.

   Diana

   28/04/2010 at 9:11 pm

   • diana,
    nu zic ca tva este mic, dar sint tari ca ungaria, danemarca etc care au tva = 25%

    orangeskorpion

    28/04/2010 at 9:15 pm

    • Si ca daca? De ce ar trebui sa-i imitam?
     Sa-si concedieze din functionarii aia lenesi si incompetenti, sa mai verifice hoardele alea de asistati social pe de-a moka, sa vina cu metroul la servici, sa-si plateasca chiria din buzunar, sa aduca bani de acasa, ca, vorba aia, la cat au furat si la cat stau degeaba ne sunt datori.

     Diana

     28/04/2010 at 9:18 pm

 8. Buna seara,
  Andreea Pora la B1, la Nasu.

  cedric

  28/04/2010 at 9:06 pm

  • @Cedric Buna seara, multumesc 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:11 pm

 9. Merci, Cedric, acuma dau drumul la streaming!

  Cetatean

  28/04/2010 at 9:09 pm

 10. buna seara,

  un minutzel si eu pe aici…

  daca NU li se va da cu fermitate bugetarilor peste bot
  (nu ma refer la cadrele medicale & profesori, care in marea lor majoritate au salarii de bataie de joc:

  – medicii fug afara mincind pamintul, cu miile anual,
  – profesorii isi aleg alte meserii, profesii),

  Ro se va scufunda la fel ca Grecia…

  si boala Nu este numai la politicieni,
  a intrat cancerul distrugerii caracterului, a atitudinii umane de sus pina jos……

  si remedierea, daca va exista vreodata, va dura decenii….

  si nici sa fugi afara nu este prea ushor, medicii inca mai pot, dar altii tot mai putin,
  criza atinge curind si pigurile si nu numai..

  orangeskorpion

  28/04/2010 at 9:12 pm

  • Skorpi, salu. Multumesc pentru vizita si pentru graire. Sper ca esti bine 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:15 pm

   • multumesc, ThPh, sint bine in masura in care poate sa-ti fie bine intr-un lant uman in care esti bagat….

    aici este o oaza (acest blog), pe bune, ma intreb cite asemenea oaze umane mai exista in Ro, nu numai virtuale, ci si reale…caci oaze reale mai rar !
    am ajuns haite de ciini care se maninca unul pe altul, iar cel care nu musca din principiu este executat
    :mrgreen:

    orangeskorpion

    28/04/2010 at 9:19 pm

    • @skorpi, iti promit ca vom fi cat vom putea de mult aici, pentru tine si pentru noi

     Theophyle

     28/04/2010 at 9:21 pm

 11. Mai oameni buni, vreau si niste vesti bune. Domnule Boc, m-am saturat naibii de cartofi. Aruncati ciurucurile sindicale din schema. Oameni buni crapa busniessuri si ajung afacerile sa se inchida in situatia asta. Vor pleca din tara astia care am ramas si va veti muta banii dintr-un buzunar in altul ca nu va mai produce nimeni plus valoare. Cu ce nituri i-au prins curul lui Videanu de scaun?
  Daca Cotrocenii isi trimit consilierii au un guvern functional ce naiba.

  Turnofftheglory

  28/04/2010 at 9:17 pm

  • D-le Boc, haideti, putin curaj, ce naiba…
   Pur si simplu m-am saturat de jucaria asta de plus care se pretinde prim ministru 😦

   Diana

   28/04/2010 at 9:21 pm

   • @Diana, salut, curaj? poate are. Cu faptele sta mai rau 🙂

    Theophyle

    28/04/2010 at 9:23 pm

  • @TOG, inca cateva zile. Se rostogoleste buzduganul 😆

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:22 pm

 12. skorpion,
  asa este, medicii fug pe capete.
  Dintre prietenii mei , ea-medic a plecat deja in Franta ,
  el-inginer asteapta vara sa-si termine fiica liceul si o tuleste cu ea dupa nevasta.
  Si au 51 de ani .
  Fiecare , nu impreuna.

  luminita

  28/04/2010 at 9:22 pm

 13. luminita,
  si in cercul meu de prieteni zboara medicii pe capete, doi tineri sot-sotie au zburat in germania in ianuarie, nu le-a fost ushor la inceput, dar sint capabili, au experienta la SMURD si se vor integra perfect..
  si nu au nici 30 de ani….

  medicii romani in anglia sint platiti cu 8000 euro pe luna…

  raminem noi aici in tara,
  sistemul de pensii va crapa intr-un viitor relativ scurt,
  vai, de tinerii care vor ramine, caci vor ramine multi din varii motive…iar peste decenii daca nu-si pun bani deoparte altfel decit platind aiurea banii din salariu, nu vor avea pensii…

  vad viitorul nostru , dar in special al lor in culori sumbre.

  orangeskorpion

  28/04/2010 at 9:26 pm

  • din pacate nu-mi gasesc cuvintele ca sa te incurajez.
   si la mine corabia a inceput sa ia apa.

   luminita

   28/04/2010 at 9:28 pm

 14. Skorpi, salut! 🙂

  A propos de pensii. S-a votat azi, militarii nu vor avea pensii speciale. Daca se voteaza asta si pentru Sandei, e super.

  Cetatean

  28/04/2010 at 9:33 pm

  • citoyen, salut,

   sa-nteleg ca azi miine ies militarii la o grevutza misto??
   :mrgreen:

   orangeskorpion

   28/04/2010 at 9:40 pm

   • Cine are euro, sa il vinda repede! 😉

    Cetatean

    28/04/2010 at 10:01 pm

 15. luminita,

  din lasitate, bun simt, lene, onestitate s=a ajuns unde s-a ajuns…

  este inadmisibl ca un tinar ca tog sa fie azi somer
  si
  as mai putea da si alte exemple….

  orangeskorpion

  28/04/2010 at 9:33 pm

  • eu nici macar la somaj nu m-am inscris.
   desi as avea dreptul.
   astept sa-mi reiau afacerile.
   deocamdata nu ma incumet.
   de banci nu vreau sa mai aud iar vanzarile imobiliare din care sper sa-mi obtin finantarea proprie sunt aproape inghetate aici.

   luminita

   28/04/2010 at 9:43 pm

 16. Peste 500 de functionari vor picheta maine sediul Guvernului, iar pe data de 5 mai ameninta ca vor intra in greva generala,

  80% din somerii de azi sint din sfera privata…

  dar nu am vazut o greva a acestor someri, pentru ca practic este imposibil…

  in schimb, ei, ei, care stau la ghiseu fac greva.
  revoltator!
  nu le este rusine???

  pauza s-a termiant!
  🙂

  orangeskorpion

  28/04/2010 at 9:38 pm

  • Skorpi, numai bine. Capul sus 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:43 pm

  • nu mor caii cand vor cainii.
   fie ei rosii, portocalii sau galbeni.

   luminita

   28/04/2010 at 9:46 pm

 17. Succes! 🙂

  Cetatean

  28/04/2010 at 9:39 pm

 18. germania a spus DA autorului catre Grecia .
  Guvernul a inaintat parlamentului proiectul de ajutor de 8,4 miliarde euro . Inclusiv propunerea de ajutor/imprumut de 30 miliarde euro in urmatorii 3 ani . (in urmatorii 3 ani , Grecia are nevoie de „ajutoare” de 150 miliarde euro).

  Stefan A.

  28/04/2010 at 9:47 pm

  • 150 de miliarde de euro e o suma frumusica.

   luminita

   28/04/2010 at 9:48 pm

  • Sa le fie de bine grecilor, au reusit sa-i imbrobodeasca pe toti 🙂 ai naibi „fanarioti” 😯

   Theophyle

   28/04/2010 at 9:49 pm

  • Am baut un vin bun . Cititi :
   Germania a spus da ajutorului catre Grecia .
   Cer scuze dar mincarea a fost stropita abondant cu un vin primit cadou ! 🙂

   Stefan A.

   28/04/2010 at 9:49 pm

   • abondant , daaaa.
    asa se zice in italiana.
    hihihi!

    luminita

    28/04/2010 at 9:51 pm

    • Luminita , am lucrat in casa unui italian instarit . Am primit cadou un vin din rezerva personala !
     Este extraordinar cu pui la rotisor si garnitura : cartofi prajiti + salata + rosii !
     😆

     Stefan A.

     28/04/2010 at 9:55 pm

  • Buna seara din nou.
   Madam Merkel este o idioata daca a acceptat sa ajute Grecia in conditiile date. Mare minune daca la presiunea opiniei publice, si dupa alegerile regionale pe care probabil le va pierde dupa scamatoria asta, sa nu asistam la un puci de partid care s-o trimita pe angelica la cratita.
   Si inca ceva. Isarescu a mai spus ceva azi: ca in vremuri de criza impozitele trebuiesc reduse. Cine are urechi sa auda.

   clemycali

   28/04/2010 at 9:59 pm

 19. salut

  intr-adevar economia noastra e in deep shit si ne afundam pe zi ce trece
  au trecut 4 luni fara sa vedem nimic, si nu exista nicio scuza pt restructurari si disponibilizari, astea se fac prin acte administrative, doar se aplica legislatia muncii sau cea functionarilor publici
  bocutz vorbea la inceputul mandatului IV de note acordate ministrilor, de target-uri, vrajeli obosite

  razvan

  28/04/2010 at 9:51 pm

  • razvan,
   stai sa vezi ca vine vara si se alege praful si de promisiunile cu „relansarea” agriculturii.
   Daca n-au noroc de seceta inventeaza ei altceva.

   luminita

   28/04/2010 at 9:54 pm

   • Aiurea, astia vorbesc numai bazaconii. Cine-i mai poate crede 🙂

    Theophyle

    28/04/2010 at 9:55 pm

  • Theophyle , astia sint ” baieti de mingi” !
   Daca intra si Italia in colimator , stai linistit ca euro e kaputt! 🙂 (1.780 MILIARDE DE EURO DATORIE PUBLICA)

   Stefan A.

   28/04/2010 at 9:58 pm

   • Am vazut, sunt pe primul loc, inaintea grecilor. Crezi ca Berlusconi se pune pe imprimat euroi, la particular 😆

    Theophyle

    28/04/2010 at 10:01 pm

 20. Theophyle, BCE va fi intre ciocan si nicovala: injecteaza fonduri, prin tiparire (reala si electronica) sau tine cu dintii de nivelul inflatiei, cu riscul miscarilor sociale? Germania va vrea presedintia BCE pentru miscarea cu ajutorarea Greciei, si dupa aia va stringe surubul. Sau va incerca.

  Cetatean

  28/04/2010 at 10:05 pm

  • @Cetatean, cea mai buna solutie pentru Grecia si Europa este scoaterea ei din zona Euro si posibilitatea de a intra intr-o inflatie de 20 la suta, singura metoda de a „lucra” cu mama lor de sindicate.

   Este exact metoda aplicata de Tanasescu in guvernul nastase 2002-03. Le-a dat bani fara valoare 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:10 pm

   • Institutional, e extrem de greu de dat afara Grecia din UE, ea va fi data doar daca va pune in pericol iminent mastodntul numit UE. Acuma astia cred ca nu e chiar asa d egrava situatia, dar daca lucrurile vor merge rau, vor aplica reteta descrisa de tine.

    Cetatean

    28/04/2010 at 10:17 pm

    • Nu am spus nici o clipa din UE, am spus din zona euro, atat!

     Theophyle

     28/04/2010 at 10:19 pm

   • Theophyle,
    Oare? In 2000, rata anuala a inflatiei a fost 45,7%, in 2001 a scazut la 34,5% si a continuat sa scada mereu pana la 11,9% in 2004.
    Tanasescu nu a facut ce spui tu, asa apare din cifre, nu?

    casandra

    28/04/2010 at 11:14 pm

    • Casandra,
     nu am spus-o critic, chiar au facut bine. Am eu ce am cu ANastase, nu am spus niciodata ca nu este un om capabil.

     Ei au inceput sa-si micsoreze datoria interna prin imprimarea de bani micsorand-o treptat.

     Ei au luat bani din bugetele care trebuiau tinute separat (asigurari sociale si medicale) si i-au bagat in bugetul de stat micsorand de la sfarsitul lui 2003 inflatia, dar producand multe probleme pa care le-am simit inainte de catastrofala majorarea pensiilor de catre VaruJan 😦

     Theophyle

     28/04/2010 at 11:21 pm

 21. Theophyle

  28/04/2010 at 10:07 pm

  • Am comandat-o deja 😆

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:21 pm

 22. La notizia del downgrade alla Spagna è arrivata a mercati in una giornata segnata dai colloqui dei vertici di Fmi e Bce con il governo tedesco, al termine del quale il cancelliere Angela Merkel ha detto di non voler evitare «le proprie responsabilità» e di sperare che i negoziati con la Grecia possano «concludersi entro pochi giorni». Anche perché «non possiamo permettere che la Grecia diventi una nuova Lehman Brothers»

  Asta este o parte din articolul aparut on line in cel mai important ziar economic italian . „Il sole 24 ore ”
  Cancelarul neamt spune : nu ne putem permite ca Grecia sa devina o noua Lehman Brothers !

  Stefan A.

  28/04/2010 at 10:21 pm

  • Bravo ei 🙂 pe banii ei poate sa faca ce vrea. Vom vedea ce spun compatriotii ei.

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:22 pm

   • Cred ca pierde la alegerile din 8 mai in cel mai benestant land german .

    Stefan A.

    28/04/2010 at 10:25 pm

 23. Ma intreb daca tratatul Lisabona nu a complicat lucrurile si daca nu e cvasi imposibil sa excluzi pe cineva din zona euro. M-am exprimat gresit mai sus.

  Cetatean

  28/04/2010 at 10:26 pm

  • Eu i-am citit cartile lui Bruckner unde am prins. Tentatia inocentei a fost prima carte care mi-a cazut in mina, a fost super!

   Cetatean

   28/04/2010 at 10:27 pm

  • Habar nu am in orice caz este pentru binele lor

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:27 pm

   • Am citit acum ceva timp un material pe tema asta, facut chiar de un grec de la BCE, poate il gasesc 😉

    Cetatean

    28/04/2010 at 10:30 pm

  • Cetatean
   Problema cu zona euro este urmatoarea .
   Indiferent de datoria publica (40 %- 60%- 115% ), unicul parametru , valabil pentru toti , sa nu depasesti deficitul de 3 % din PIB .
   O aiureala . 🙂
   Cum nu la fel este sa fi in apa pina la genunchi, la piept sau cu apa pina peste cap !

   Stefan A.

   28/04/2010 at 10:30 pm

   • La ora actuala, cam toti au depasit deficitul maxim. Nu stiu cum il vor readuce inapoi.

    Cetatean

    28/04/2010 at 10:36 pm

  • gabhryel, este si el un hot ca si altii in PDL, bine ca l-au shutuit de la Arges, da-l in masa de golan!

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:29 pm

   • bine zici: un golan
    sper că nu va mai avea tupeul să vrea să candideze!

    gabhryel

    28/04/2010 at 10:33 pm

    • Buna seara, Theophyle. Buna seara tuturor.
     Am ajuns destul de tarziu astazi. Mult de lucru.

     Ce porcarie este asta cu eliminarea sechestrului asigurator, ce porcarie! Nu-mi vine sa cred.

     casandra

     28/04/2010 at 10:59 pm

    • @casandra, Buna Seara 🙂
     si noi ca si tine suntem siderati, maine il vom trata pe dl Boureanu cu tot „onorul” meritat.

     Theophyle

     28/04/2010 at 11:05 pm

 24. Buna seara!

  @Theophyle,

  crezi ca poti face o decriptare mai clara a afirmatiilor si sugestiilor lui Isarescu? Multumesc!

  nicole

  28/04/2010 at 10:35 pm

  • @nicole, salut 🙂
   In postarea de de dimineata cand voi avea mai multe date, promit!

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:53 pm

   • ok!

    noapte buna!!!

    nicole

    28/04/2010 at 11:15 pm

    • @nicole noapte buna 🙂

     Theophyle

     28/04/2010 at 11:16 pm

 25. Fiti atenti, scaneriu alternativ in Germania: parasirea zonei Euro de catre Germania.

  Scenariu alternativ in Franta: doua zone euro, una de Nord si una de Sud (nordul, industrial, sudul, PIIGS).

  E clar, se exploreaza optiuni radicale, imposibile teoretic acum citiva ani.

  Cetatean

  28/04/2010 at 10:48 pm

  • Se prea poate desi cred ca este extrem de complicat, chiar nu vad cum 😦

   Theophyle

   28/04/2010 at 10:55 pm

   • Zona euro descopera acum ce slaba este, practic stabilitatea ei depinde de puterea fiecarui stat de a tine deficitul sub 3%.

    Cetatean

    28/04/2010 at 10:57 pm

    • Care este o aiureala din principiu !(cum spuneam mai devreme).
     Nu se poate permite unei tari care intra in moneda euro cu o datorie publica peste 100 % PIB sa aiba un singur criteriu de urmarit . Deficit inferior la 3% PIB.
     Trebuia sa aiba un excedent bugetar dar promisiunile ca „vom face „, „vom drege”, „ne angajam solemn” au anesteziat logica economica !
     Am citit ieri un articol in care niste nemti „cu greutate” chiar asta cereau . Modificarea parametrilor pentru a sta in moneda euro in BAZA DATORIEI PUBLICE .
     Deficit de 3 % admis pentru cei cu datorie sub 60 %
     Paritate (deficit = 0 ) pt. cei cu datorii sub 100 %
     Excedent bugetar pentru cei cu datorii peste 100 %.
     Clar ca multi sar in sus la astfel de idei !

     Stefan A.

     28/04/2010 at 11:06 pm

    • euro se arata astazi ca politica externa a uniunii, slab si palid 😦

     Theophyle

     28/04/2010 at 11:06 pm

 26. […] original post here: 2012 vine mai devreme! This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 27. Pai, daca tarile astea tari -cum e Germania- se gandesc sa revina la moneda nationala inseamna ca noi am scapat de o grija in plus –nu ne mai facem temele pt 2014 si ramanem cu leul.

  luminita

  28/04/2010 at 10:58 pm

  • Luminita
   Eu sustin de 2 ani ca idea cu Romania in euro in 2014 este o minciuna gogonata !

   Stefan A.

   28/04/2010 at 11:07 pm

   • Nu stiu cat de minciuna este, un singur lucru il intuesc, pericolul social 😦

    Theophyle

    28/04/2010 at 11:09 pm

    • Theophyle , nu raspundem la nici un parametru !
     Mai putin datoria publica (in procente PIB )
     Si asta de ani de zile !
     Cum sa intri in zona euro cind criteriul de inflatie cere ca pentru 3 ani sa fi in media primelor 3 tari cu inflatia cea mai mica din zona euro ? Niciodata Romania nu a centrat acest obiectiv ! Toti vorbeau de 2014 pentru a adopta euro dar NIMENI nu explica poporului ca sintem complect in afara obiectivelor /cerintelor pentru a intra in zona !

     Stefan A.

     28/04/2010 at 11:16 pm

  • @luminita, crede-ma pentru noi ar fi un premiu amanarea trecerii la euro 🙂

   Theophyle

   28/04/2010 at 11:07 pm

 28. Theophyle, sigur va fi un interval dupa 2015. ma intreb:

  – daca ne vor mai primi

  – daca va mai exista euro.

  Cetatean

  28/04/2010 at 11:09 pm

  • Crede-ma habar nu am. Cu clasa politica care ne „conduce” si cu justitia care ne imparte dreptate, chiar am multe indoieli 😦

   Theophyle

   28/04/2010 at 11:12 pm

 29. Personal, sunt impotriva euro, la cum e el conceput. Nu cred ca va rezista mult timp, nu are baze economice sanatoase.

  Eu prefer ca fiecare stat sa aiba moneda lui, euro e un fel de seringa infectata acum, care infecteaza pina si pe cei sanatosi.

  Cetatean

  28/04/2010 at 11:15 pm

  • Sunt impotriva orcarui lucru sintetic care reflecta nimic.

   Theophyle

   28/04/2010 at 11:23 pm

   • Corect! Orice actor economic aparut pe piata prin decizia politicienilor se va mentine tot prin decizia acestora. Euro nu a aparut pentru ca l-a creat piata, ci s-au gindit citiva s ail creeze. Insa astia habar nu aveau cum apare moneda. Acum se vede fragilitatea educatiei lor economice.

    Cetatean

    28/04/2010 at 11:25 pm

 30. Off-topic, la postarea de dmineata:

  Un articol pe RL care vine sa completeze ce discutam dimineata de Ucraina si Rusia:

  „Edward Chow, expert în cadrul Center for Strategic and International Studies, ucrainenii nu au obţinut nimic din ceea ce ar fi obţinut şi fără să cedeze Sevastopolul: reducerea cu 30% a preţului gazelor se aplică preţului majorat pe care Moscova l-a impus Kievului anul trecut şi îl aduce de la 330 dolari pe mia de metri cubi la 230 dolari, ceea ce este aproape de preţul pieţei, în condiţiile scăderii generale a cererii de gaze în Europa. Cu alte cuvinte, Vik­tor Ianukovici a dat Sevastopolul pe nimic. În schimb, Ucraina devine dependentă de gazul subvenţionat rusesc.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/ce-a-cumparat-rusia-de-la-ucraina-cu-40-miliarde-dolari-184881.html

  Cetatean

  28/04/2010 at 11:23 pm

  • @Cetatean mi-am exprimat parerile despre Ucraina, chiar nu-mi mai pasa de ei.

   Theophyle

   28/04/2010 at 11:24 pm

   • Stiu, stiu, doar semnalam „pretul” bazei. Am incheiat.

    Cetatean

    28/04/2010 at 11:25 pm

    • Furtul propriei caciuli nu e monopol romanesc 🙂

     Diana

     28/04/2010 at 11:29 pm

 31. OK, prieteni, multumesc pentru vizita. Va rog sa continuati. O seara / noapte buna. Sper ca ne vom citi si maine 🙂

  Theophyle

  28/04/2010 at 11:26 pm

 32. Noapte buna, pe miine 🙂

  Cetatean

  28/04/2010 at 11:27 pm

 33. Noapte buna va spun si eu !

  luminita

  28/04/2010 at 11:29 pm

 34. Noapte buna…

  Diana

  28/04/2010 at 11:36 pm


Comentariile sunt închise.