Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Din carnetul unui vechi conservator – IV / Compasiunea naturala

Egalitatea divina: Un om e egal oricarui altul intr-un singur sens – acela ca e o entitate fizica si spirituala pe care Dumnezeu si natura ne cer sa o consideram scop si nu mijloc. Din acest principiu de egalitate morala decurg citeva altele pe care conservatorismul modern le proclama mai elocvent in public decit in particular: egalitatea de oportunitate, adica dreptul fiecaruia de a-si folosi propriile talente; egalitatea in fata legii, adica dreptul la justitie in aceeasi termeni ca toti ceilalti; si egalitatea politica, sub forma votului universal. Clinton Rossiter

Egoismul este cotat ca trasatura predominanta in darwinsmul social, mult  mai puternica si coplesitoare decat altruismul. Ultimele cercetari stiintifice demonstreaza, insa, conform lui Dacher Keltner, profesor de psihologie la Universitatea din California (Berkeley), ca marinimia si compasiunea au o baza biologica fundamentala, propagate prin mostenirea genetica a fiintelor omenesti. Articolul lui Ketlner, aparut in revista americana Greater Good, poarta titlul Instinctul compasiunii.

Exista si alte argumente pentru existenta biologica a compasiunii. Sistemul nervos vegetativ uman,  are, se pare, o reactie standard de raspuns pentru situatii in care altii au nevoie de ajutor. Cand simtim compasiune, pulsurile inimii ni se incetinesc, pregatindu-ne „nu sa fugim sau sa lovim, ci sa ne apropiem si sa alinam”. Mai e si un hormon care ne umple sangele cand simtim compasiune, sugerand ca aceasta s-ar autoperpetua: compasiunea produce o reactie chimica in corp ce ne motiveaza sa simtim chiar mai multa compasiune.

Abordarea lui Keltner considera compasiunea, ca reactie vitala pentru supravietuirea omeneasca, trebuie sa se manifeste prin semnale non-verbale. Aceste semnale ii vor alina pe cei aflati in suferinta, „permitandu-le oamenilor sa ii identifice pe indivizii inclinati spre bunatate, cu care vor sa stabileasca relatii de lunga durata”. La fel ca in cazul primatelor, una dintre modalitatile cele mai puternice de transmitere a unor emotii precum compasiunea este atingerea fizica, o bataie prieteneasca pe umar sau o mangairere putand genera „caldura si placere”.

De la a simti compasiune pana la a actiona, in sprijinul semenilor, este totusi o cale lunga, arata Dacher Keltner. Un alt experiment invocat in articol demonstreaza ca unul dintre motivele pentru care trecem la actiune este capacitatea noastra empatica, faptul ca ne putem pune in pielea celor aflati in suferinta. Aceasta abilitate, scrie Keltner, „nu este doar una dintre cele mai umane inzestrari ale noastre; este unul dintre cele mai importante aspecte ale capacitatii noastre de a face judecati morale si de a duce la indeplinire contractul social”.

In sfarsit, cum cultivam compasiunea in fiintele umane? Unele cercetari arata ca emotiile pozitive se mostenesc intr-o masura mai mica decat cele negative si ca structurile cerebrale asociate cu emotiile pozitive sunt „mai plastice – supuse schimbarii aduse de impulsurile din mediul inconjurator”. Parintii pot cultiva, asadar, in copii lor compasiunea, sau dimpotriva. Eduicatia inductiva, prin care copiilor li se cere sa se gandeasca la consecintele propriilor fapte si la cum acestea i-au ranit pe altii, e mai eficienta decat educatia bazata pe forta, prin care copiilor li se spune ce  e rau si ce e bine, cu sprijinul, deseori, a pedepselor fizice. „Parintii care fac apel la inductie si la ratiune”, scrie Keltner, „au mai multe sanse sa creasca copii care sunt mai bine adaptati si mai predispusi sa-si ajute semenii”.

Asadar preieteni, un om normal este un om bun!

97 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Magnific, postare de mare anvergura! Theophyle, ai reusit sa scoti in evidenta presupozitiile biologice si antropologice cu care lucreaza conservatorismul. 🙂

  Cetatean

  24/04/2010 at 8:21 pm

  • @Cetatean, noi suntem oameni rationali care ne bazam pe stiinta si nu pe bazaconii 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 8:23 pm

   • Insa in raporturile noastre pe blog ne ghidam dupa inima, nu dupa stiinta 😉 !

    Cetatean

    24/04/2010 at 8:25 pm

    • Inima si suflet, Cetatene 😀

     Theophyle

     24/04/2010 at 8:26 pm

 2. Intereant studiu. As adauga o observatie: copii care au crescut in familii cu dragoste ptr animalele de companie devin la maturitate mult mai buni si milosi.

  clemycali

  24/04/2010 at 8:22 pm

  • @clemy, sunt absolut sigur 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 8:24 pm

 3. Buna, clemy, nu am apucat sa te salut la postarea anterioara! 🙂

  Cetatean

  24/04/2010 at 8:23 pm

  • E ok nu ma supar 🙂 Nici eu nu am apucat sa va salut ieri la discutia despre Uniunea Europeana si Tratatul de la Lisabona. In plus, nu stiu daca as fi avut ceva in plus de adaugat fata de ce ai spus si tu si Theophyle.

   clemycali

   24/04/2010 at 8:27 pm

 4. Clemy, mereu e ceva de spus, invatam unul de la altul!

  Cetatean

  24/04/2010 at 8:28 pm

 5. Salut din nou…
  O pisica sau un catel sunt printre cei mai buni prieteni si profesori…

  Diana

  24/04/2010 at 8:30 pm

  • @Diana si elevi, crede-ma 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 8:33 pm

 6. De acord cu pisica – dar cu conditia sa nu fi soricel. Desi am vazut filme idioate cu prietenia soarecelui cu pisica. 🙂

  Un tanar de stanga

  24/04/2010 at 8:40 pm

 7. No multam fain ca cineva a demonstrat ca sint un om normal ! 🙂

  Stefan A.

  24/04/2010 at 8:43 pm

  • Am si un ciine in casa ! 😆

   Stefan A.

   24/04/2010 at 8:44 pm

   • Auzi, mai usurel cu ciinele, ca doarme sub F-16, si asta spune multe despre tine 😉

    Cetatean

    24/04/2010 at 9:00 pm

    • E un ciine corcitura luat de mic din mila ! Acum a ajuns primul pe lista de cheltuieli a sotiei (si eu ultimul) 😆

     Stefan A.

     24/04/2010 at 9:04 pm

 8. Seara buna , prieteni!
  Theophyle, buna postare. 🙂 Bunatatea e prima dintre valori! Fara bunatate( si tot ce decurge din ea) inteligenta nu creaza ci distruge…

  noradamian

  24/04/2010 at 8:45 pm

  • @nora servus, asa e 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 8:52 pm

 9. Deci oamenii nu sunt rai prin natura lor…
  @Theophyle, vezi ca oamenii sunt buni?

  Eu eram sigura ca asa este.
  Si ca rautatea, cu toate corolarele sale, este o infirmitate dobandita.
  Si ca – daca mediul social si cultural in care traim este constient modificat pentru a elimina sursele de inraire a omului- societatea poate fi din ce in ce mai buna.

  casandra

  24/04/2010 at 8:50 pm

  • @casandra, nu toti, in nici un caz!
   Familia si educatia scot din om ceea ce este bun, fara ele este asa cum il cunoastem noi.

   Theophyle

   24/04/2010 at 8:53 pm

   • Depinde de ce familie are fiecare si de educatia primita in principal ” in aia 7 ani de acasa „.

    Stefan A.

    24/04/2010 at 9:08 pm

 10. 🙂
  Splendida postare Theophyle.E un sentiment inaltator pe care ar trebui sa-l simta toti cei care iti citesc cuvintele( si gandurile 😉 )
  Si cand ma gandesc ce rol formator asupra societatii il au „mediile” noastre consacrate,consumismul asta destrabalat,crearea de false repere morale,”mancatzi-as,sa moara dusmanii mei”,imi dau seama inca odata cat de mult mai e.Cand aceste medii nasc(sau au doar contributii minime-subliminal chiar au) viitorii oameni de afaceri,politicieni,aparatori ai dreptatii,profesori doctori etc.etc.,nu cred ca ne putem astepta curand la ceva bun pentru cetate.

  mircea

  24/04/2010 at 9:21 pm

  • @Mircea,
   Pana la urma vom intelegem cum se poate trai impreuna sau lucrurile vor fi extrem de dificile

   Theophyle

   24/04/2010 at 9:38 pm

 11. Superba postare, ThPh, umana,

  buna seara, tuturor, abia acum am scapat de placutele „corvezi” ale primaverii….

  🙂

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 9:40 pm

  • @Skorpi, buna seara.
   Suntem oameni buni, nu?

   Theophyle

   24/04/2010 at 9:55 pm

  • Bună seara, prieteni!

   La fel și eu, Skorpy, plus o vizită fulger a juniorilor, așa, pentru ridicarea moralului Mmei Old, „cocoșata” de o criză biliară severă, tratată în cinstea vizitei cu un grătar, bere eu + junior 1 și cola junior 2 (volanul, deh!) + mama lor.

   Theophyle, deci omul este „programat” bun, viața cu greutătile ei, ajutate și de slăbiciunile întrupării de tărână ne intinează stropul de lumină divină cu care descindem în lumea asta!

   Dovedit științific, ateule pentru care timp de 45 de ani cerul ți-a fost populat doar de sfere de gaz fierbinți, pietre singuratice și pulbere de stele!!!

   Acum nu mi-e rușine să spun, sunt om de doar 15 ani…

   Noapte bună tuturor, oameni!

   oldhashu

   24/04/2010 at 10:08 pm

   • Hashule, noapte buna OM bun 🙂

    Theophyle

    24/04/2010 at 10:12 pm

    • Theophyle,

     Noapte bună, OMULE!

     oldhashu

     24/04/2010 at 10:31 pm

 12. ThPh,

  Cand simtim compasiune, pulsurile inimii ni se incetinesc, pregatindu-ne „nu sa fugim sau sa lovim, ci sa ne apropiem si sa alinam”….

  eu am puls foarte scazut de pilot – vreo 64 – si asta cu tone de cafea bauta zilnic….deci sint om buna???
  😉

  acum, serios, in Romania au cam disparut altruismul, generozitatea, solidaritatea (sau nici macar nu au existat in cantitati prea mari)…..instinctele primeaza, fiecare pentru el insusi si tribul sau (familia)…of course, nu toti…

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:00 pm

 13. risnita a fost schimbata cu una mai proasta, asa ca s-ar putea sa dispar brusc….
  risnita = compuuter
  🙂

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:01 pm

  • @skorpi, daca nu as fi simtit ceea ce simt probabil ,nu as face eforturile pe care le fac 🙂

   Daca au disparut trebuie sa le reinventam 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 10:05 pm

 14. citesc postarea ta de dimineata + comentariile …sper sa apuc s-o citesc si pe aia de la prinz..

  🙂

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:09 pm

  • @Skorpi, buna seara.
   Ti-am lasat un comentariu la „Din carnetul unui vechi conservator -III”. Sper ca l-ai vazut.

   casandra

   24/04/2010 at 10:16 pm

   • Cassandra,
    acum vad ca se scrie cu un s
    🙂

    ti-am raspuns dincolo!

    orangeskorpion

    24/04/2010 at 10:33 pm

 15. Oldhasule,

  crede-ma ca si inainte ai fost OM, daca acum esti OM, si nu doar de 15 ani….
  stiu ce spun!
  🙂

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:11 pm

  • Skorpy,

   Stii cu câtă încrâncenare am cautat răspuns la întrebarea acea care i-a chinuit pe atâtia risipiți în timp și care în termenii epocii noastre ce se inchină științei sună cam așa: „Doar ăsta sunt eu, un pumn de molecule și atomi, zburdând tembele in câțiva litri de apă chioară?!”
   Răspunsul și-l găsește fiecare, confruntat cu împrejurari în care i se oferă șansa de a se elibera de îndoială…

   Suntem alcătuiri prea minunate ca să fim doar produsul unei întâmplări!

   oldhashu

   24/04/2010 at 10:27 pm

   • foarte frumos ai spus, oldH, da, ai dreptate, viata este o minune, dar cind ajunge un om la aceasta concluzie? nu in copilarie, nici in adolescenta, nici la tinerete….

    orangeskorpion

    24/04/2010 at 10:32 pm

 16. Buna seara!

  Ai foarte bun carnet
  Si un blog foarte decent
  Tu esti deja pensionar
  ‘Scocetatean’ are mult har
  Asa ca porniti la drum
  Intr-o tara facuta scrum
  Si altii va vor ajuta
  Spre Suedia vom inainta

  Proverb chinezesc: Daca oferi un peste unui sarman il vei hrani o zi, invata-l sa pescuiasca si va avea peste intreaga lui viata. Si compasiunea este buna, dar ce e prea mult strica, incurajeaza lenea. Fiecare cetatean trebuie sa fie responsabil de actiunile lui. Faci copii in draci apoi plangi si ceri mila. Daca statul ar avea ceva bani ar lua acesti copii si i-ar educa. Dar iar ne intoarcem la daca si iar daca….
  Recunosc, sunt un om mai rau, dar si cei rai sunt necesari, pentru a neutraliza pe cei ce sunt prea buni.

  Foiae verde si-o maslina
  Tot romanul vrea masina
  Vrea si casa, vrea si masa
  Dar de munca nu ii pasa
  Cu ochii la televizor
  Spune ca-i conservator
  Normal, e un fel de conserva
  O leguma fara spuma
  Lenea e cucuoana mare
  Mai bine beau pe carare
  Usorrrr, nu ma acuzati
  Sunt si romani mai spalati
  La minte, voi ce-ati crezut?
  C-am baut ceva vermut?
  Theophyle, tu cu mila
  Eu cu biciul si pastila
  Hei romani!!! va treziti!!
  Puneti mana si munciti!

  Creanga

  24/04/2010 at 10:16 pm

  • Creanga , esti super !
   Cu multi ani in urma , la Napoli era campanie electorala !
   A venit un candidat si a delarat : daca ne dati votul , va aducem munca si piine !
   La care o voce din multime a raspuns : noi ne multumim si doar cu piinea !

   Stefan A.

   24/04/2010 at 10:26 pm

   • Stefan, latin sau nu?

    Theophyle

    24/04/2010 at 10:38 pm

   • Vrem paine, vrem si circ
    Si pe Ilici in dric
    Politicianul te abureste
    Intr-o zi iti da un peste
    In Romania iti da un mic
    Hrebenciuc si-alui amic
    Care este la sector
    La almanahe are spor

    Creanga

    24/04/2010 at 10:47 pm

  • @Creanga, salut 🙂
   esti plin de inspiratie 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 10:38 pm

 17. apropo,
  stie cineva daca a exista vreo confruntare televizata intre Teo Trandafir si minciunica maimutzica??
  si cum a fost, daca a fost?!

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:45 pm

  • skorpi, habar nu am nu vizionez televiziunea de orice fel. Nu mai am timp de citit sau scris daca ma uit la prostiile lor 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 10:48 pm

  • Din cate stiu nu a fost
   Oricum, o lua Theo la rost
   II spunea ca e maimuta
   Ce face-n pampers … stiti voi ce

   Creanga

   24/04/2010 at 10:48 pm

   • 🙂

    creanga, stiai ca tatal lui teo este un anti-pedalist feroce???
    misto, nu??

    orangeskorpion

    24/04/2010 at 10:51 pm

    • Asa cica, nu ii place Base neam. Se trateaza el, doar e doctor.
     Si acum doctorul Uta
     Are grija de maimuta
     Castigata la loz in plic
     C-un urangutan voinic

     Creanga

     24/04/2010 at 10:55 pm

 18. ai dreptate, ThPh, poate altcineva ne poate spune…parca miine este votarea

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 10:50 pm

 19. Buna seara,
  N-au avut loc confruntari intre cele doua candidate. Stafful lu iTeo a refuzat orice intalnire, deoarece echipa adversa a dus o campanie murdara care a culminat cu vandalizarea sediului de campanie a lui Teo.
  Maine are loc votarea.

  cedric

  24/04/2010 at 11:10 pm

  • @cedric salut 🙂
   Ce te-ai asteptat ca magarii lui Felix sa fie onesti

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:16 pm

 20. cedric,
  in halul asta mizerabil a avut loc campania?
  chiar am o imensa curiozitate, daca teo va cistiga…precis maimutza a dat si pomeni batrinilor si amaritilor din colegiul respectiv..
  vom vedea miine,nu?

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:12 pm

  • Skorpi, Bercenii sunt un cartier in care Teo este populara 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:17 pm

 21. m-as bucura tare mult sa cistige !!!
  o fi fost sprijinita in campanie in afara de cristian preda?
  recunosc, ca nu am vazut nici un strop din aceasta campanie, decit cele citite de la voi + un interviu dat de tatal ei…

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:19 pm

 22. Eu sper ca Teo sa fie apreciata de alegatori, mai ales ca a adus un suflu nou in campanie. Le-a vorbit sincer, de la suflet la suflet, neavind pretentia ca stie sa faca politica. Si cred ca oamenii au nevoie de asa ceva.
  Cealalta a promis marirea pensiilor, locuri de munca, reducerea varstei de pensionare pentru femei, o varza de promisiuni.

  cedric

  24/04/2010 at 11:22 pm

  • hai ca romanii sunt prosti, dar nu atat de prosti ca sa o creada. De unde sa le mareasca, de la loteria masii 😀

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:24 pm

 23. o varza de promisiuni…doar este o maimutza!
  ati vazut postarea dementiala a lui hultanul, e de milioane, maimutza agatata de felix…

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:23 pm

 24. Am vazut si filmuletul c uvizita pe care i-a facut-o Mona Musca la o intalnire a lui Teo cu alegatorii. A fost primita cu aplauze indelungate si s-a comportat ca o adevarata doamna. I-a adus materiale adunate de ea cand era parlamentar, in legatura cu problemele copiilor de care se ocupa Teo.

  cedric

  24/04/2010 at 11:25 pm

 25. Salutare la toată lumea!
  Theophzle, excelentă postare!

  Pe parcursul cititului m-am gândit de vreo 5-6 ori la compătimirea de care ţi-am amintit recent în penunltimul mail şi mă întrebam ce ne trece de regulă prin cap, ca prim impuls: simţim direct compasiunea sau ne amintim de existenţa ei ca alternativă?
  Dacă aş fi într-o astfel de dilemă, până m-aş decide, probabil mi-ar fi teamă să nu stârnesc compasiunea altora. Mă gândesc să fac diferenţa între compasiune (poate interveni mai devreme sau mai târziu, în funcţie de elemente ulterioare) şi instinctul compasiunii, când îl simt din prima, aproape necondiţionat, fără să fie necesar vreun timp pentru a ne descoperi o motivaţie ci apare fără să ştim prea clar de la început de unde vine (altfel n-ar fi din instinct, bănuiesc). Pe de altă parte, oricât m-ar chinui instinctul, am întâlnit persoane (mai ales la TV) faţă de care nu m-am simţit deloc în stare să am vreo formă de compasiune, nici de la început, cu atât mai greu pe măsură ce înţeleg de ce sunt capabile.

  Acum vreo 5 ani am întâlnit un căţeluş prin zona unde locuiesc. Îl mai văzusem de vreo 3-4 ori, l-am considerat un maidanez de cartier şi totuşi ceva nu-mi dădea pace. Micuţ şi frumuşel, o rasă neobişnuită, nişte ochi căutători şi blânzi. Era iarnă când m-am oprit să vorbesc cu el, mi s-a părut că înţelege ce spun, dar cel mai tare am simţit chiar compasiunea pentru viaţa lui de câine, nevoit să stea în frig şi să se descurce cum poate. După ce l-am mângâiat şi l-am interogat pe îndelete, a rămas în locul lui, uitându-se după mine în depărtare. A doua zi m-a zărit şi a venit singur spre mine, am stat vreo 5 minute cu el şi din nou a rămas ţintuit locului, urmărindu-mă cu privirea până am dispărut din raza lui de acţiune. Sigur nu s-a ţinut după mine, l-aş fi văzut, dar după circa 15 minute după ce am intrat în casă a bătut cineva în uşă. Mirat că nu foloseşte soneria, am deschis. Era căţeluşul. Ştia să dea cu lăbuţa în uşă, ştia să sară în fotoliu şi în maşină, ştia să se ceară afară şi să nu facă nicio poznă. De atunci este cel mai iubit membru de familie, cu aceleaşi drepturi, fără nicio discriminare. Ulterior am aflat tot trecutul lui. Fusese abandonat de cineva fiindcă a plecat din ţară, dar la prima revenire (de scurtă durată) s-a intersat de el, a reuşit să afle unde locuieşte, a venit să-l vadă şi să se asigure că e bine. N-am văzut de multe ori în viaţa mea un om atât de emoţionat şi hotărât să-şi aline dorul de micul prinţ, după mai bine de 3 ani de la abandon (atunci avea vârsta puţin sub 2 ani). Era fericit că l-a recunoscut şi are are cineva grijă de el. Ne-a mulţumit de parcă ni l-ar fi dat în primire de la început şi a plecat cu lacrimi în ochi, dar liniştit de soarta căţeluşului. M-a impresionat foarte tare. Era un om deosebit. Micuţul l-a condus şi s-a oprit în faţa blocului, uitându-se după el la fel cum mă urmărise pe mine la început.

  Nu-l însoţim când merge afară, se descurcă singur, doar e băiat de cartier. Când vrea să revină, aşteaptă până apare cineva să deschidă uşa de la intrarea în scară. Dacă e cineva necunoscut sau neagreat, se strecoară înaintea persoanei respective (imediat după ce foloseşte interfonul), dar după ce ajunge la primul etaj se întoarce, începe să latre viteaz şi nu se mai poate trece de el. Dacă e afară şi a aşteptat prea mult, fără să apară vreun deschizător al uşii, latră de jos şi ne cheamă la ordin.

  Băşcăliosul

  24/04/2010 at 11:25 pm

  • Buna seara Mister B.
   Superba poveste. Tre’ sa sti ca 99% din caini sunt mai buni de 100% de oameni 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:32 pm

  • Superba poveste. Animalele sunt de multe ori mai bune si mai inteligente decat oamenii.

   clemycali

   24/04/2010 at 11:53 pm

 26. Bascaliosul,
  foarte frumoasa poveste si emotionanta. Nici ca se puteau incheia mai frumos comentariile la aceasta postare.

  cedric

  24/04/2010 at 11:29 pm

 27. bascaliosul,
  superba povestea ta!

  cedric,
  mona musca alaturi de teo??
  interesanta si imbucuratoare stire.
  inteleg ca mona musca nu s-a retras definitiv si irevocabil din politica. gest frumos!

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:29 pm

 28. ThPh,

  atunci multi de aici de pe blog sintem …cini, nu?
  😛

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:33 pm

 29. Gestul Monei Musca a fost extrem de elegant. N-a vrut sa se aseze la prezidiu, i-a urat succes lui Teo si a spus ca ii pare rau ca nu locuieste in colegiul respectiv pentru a o vota.
  Teo declarase la inceputul campaniei ca modelul de om politic pentru ea este Mona Musca.

  cedric

  24/04/2010 at 11:35 pm

 30. ciini !

  sorry

  da, mona musca ramine o doamna!

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:36 pm

 31. , buna seara all – de la demeter@Mster B, Theophyle m-a chemat sa-mi arate povestea ta Bascaliosule. Putini oameni se pot lauda ca un caine le-a batut la usa si, mai putini cei care i-au deschis. Dar, voi (familia) aveti un prieten adevarat, cu mult mai ‘prieten’ decat multi oameni care se dau drept prieteni. Animalele sunt mai credincioase, mai inteligente decat orice om (aproape). Daca poti urmareste emisiunea „Ceasar si cainii: de pe National Geographic.
  O seara buna in continuare si pupati catelul din partea noastra si a lui Shaky

  Theophyle

  24/04/2010 at 11:40 pm

  • Mulţumesc pentru gânduri.
   N-am mai povestit despre calităţile lui, cum înţelege tot ce vorbim, ce ştie să facă, câte am pătimit pentru el(odată a fost surprins de hingheri, adormit şi confiscat).De atunci nu suportă persoane în salopete sau uniformă. Un poliţist a trecut prin zonă şi nu ştia cum să scape de el.Pe femei le lasă în pace, fără excepţie, dar cu băieţii între 20-30 de ani e urgie ce măsuri de protecţie şi pază e în stare să ia.

   Băşcăliosul

   24/04/2010 at 11:56 pm

   • ai SPPul tau paricular 😆

    Theophyle

    25/04/2010 at 12:01 am

 32. Toti ciini nasc buni si nevinovati.
  Depinde de cum sint crescuti si antrenati !
  Cu doi ciini in Romania comunista si alti doi in Italia capitalista , am inteles ca stapinul face diferenta !

  Stefan A.

  24/04/2010 at 11:40 pm

  • Stefan tu esti seful haitei, daca tu esti bun, catelul va fi bun 🙂

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:42 pm

   • Spui un mare adevar.
    Animalul vede familia ca o haita si alege (accepta) seful haitei . Chestia interesanta e ca degeaba incerci sa te impui cu „pomeni”. Ciinele accepta seful haitei in baza unei logici total diferite de cea umana !
    Nu degeaba recunoaste zgomotul masinii mele de departe si astfel incepe sa se agite (de bucurie )! Asa si sotia stie ca sint aproape de casa ! 🙂

    Stefan A.

    24/04/2010 at 11:51 pm

    • Stefan de la varsta de 6 ani si pana acum nu am trait o zi fara catei 🙂 il luam si pe nava cand ieseam „la plimbare” de 3-4 luni 😉

     Theophyle

     24/04/2010 at 11:57 pm

 33. Teo a mai facut o miscare inteligenta, a povestit joi seara la B1.
  I-a facut o vizita lui Piedone, i-a spus ca nu are de gand sa-i faca concurenta, ca ea vrea sa-l ajute in rezolvarea problemelor, a vorbit civilizat incat domnul primar a fost chiar stanjenit!
  Eu nu sunt in stare sa reproduc discutia dar e fost foarte inspirata, l-a invitat in acest fel la o comportare civilizata.

  cedric

  24/04/2010 at 11:41 pm

  • Vedem noi maine, primarul de sector este un agent electoral de forta 😦

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:43 pm

 34. cedric,
  multumesc peentru toate informatiile pe care ni le transmiti, consider ca sint importante, pentru a-mi crea o imagine cit de cit reala privind campania + rezulatele..

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:42 pm

 35. Cu placere.
  Sa speram ca bucurestenii tin minte promisiunile neonorate ale lui Felix motanul ca si el a candidat in acelas sector.
  Am vazut la Nasu cum spuneau ca n-a mai dat pe acolo dupa ce a fost ales.
  Ii tine mpumnii lui Teo si sa speram ca va castiga.

  cedric

  24/04/2010 at 11:47 pm

  • dai in masa de securisti. Daca nici de data asta pedelisti nu castiga pot sa inteleaga cum va fi treaba in 2012.

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:49 pm

   • Theophyle de ce esti asa de pesimist? Eu cred ca Theo Trandafir are multe sanse sa castige.

    clemycali

    24/04/2010 at 11:54 pm

    • Teoretic, da. La numaratoare vom vedea maine. Nu si nu sunt pesimist, chiar cred ca va castiga 🙂

     Theophyle

     24/04/2010 at 11:56 pm

 36. cedric,
  tu nu esti din colegiul acela?
  si eu sper sa cistige, va fi o palma usturatoare pentru pc(r) + psd + pnl….

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:49 pm

 37. ThPh,
  cam asa ceva…dar, ma intreb, a fost ajutata de pdl?

  orangeskorpion

  24/04/2010 at 11:51 pm

  • Cre ca da, aproape sigur ca da. Nu uita cine a impins-o (Lazaroiu) si cine a ajutat-o in campanie, fa 1+1, si giceste raspunsul 😆

   Theophyle

   24/04/2010 at 11:55 pm

   • l-am ghicit !
    😛

    nu am stiut de lazaroiu;

    orangeskorpion

    24/04/2010 at 11:57 pm

    • el a propus-o pe baza datelor statistice pe care le-au adunat din sector 🙂

     Theophyle

     25/04/2010 at 12:02 am

 38. Din pacate eu sunt din provincie, altfel as fi votat-o cu draga inima

  cedric

  24/04/2010 at 11:55 pm

 39. Ok, prieteni, multumesc mult pentru vizita si urez tuturor o seara / noapte buna 🙂

  Sper ca ne vom citi si maine 🙂

  Theophyle

  25/04/2010 at 12:08 am

 40. good night, me too!

  orangeskorpion

  25/04/2010 at 12:08 am

 41. Noapte buna!

  cedric

  25/04/2010 at 12:13 am

 42. Noapte buna tuturor !

  Stefan A.

  25/04/2010 at 12:13 am

 43. Baftă pentru Teo!
  Noapte bună pentru toată lumea!

  Băşcăliosul

  25/04/2010 at 12:16 am

 44. Nu ma lasa inima sa nu spun si eu macar o vorba la aceasta superba postare si la fel de superba povestea Bascaliosului.

  Citind si comentariile ,am simtit cum pulsul inimii mele este mai linistit si -mi transmite ca viata e frumoasa cand ai prieteni adevarati.Chiar si cand e un animalut oarecare.

  Ce-ar fi devenit omul fara sentimentul compasiunii pentru semeni?Cu siguranta un monstru!

  dora

  25/04/2010 at 1:50 am

 45. Bafta teo!E deja trecut de miezul noptii.

  dora

  25/04/2010 at 1:52 am

 46. „De la a simti compasiune pana la a actiona, in sprijinul semenilor, este totusi o cale lunga…”

  Scorpions – Born to touch your feelings

  http://www.trilulilu.ro/giorge/e8139e6396dc42

  Bafta, Teo Trandafir!

  nicole

  25/04/2010 at 2:10 am

 47. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  25/04/2010 at 9:02 am


Comentariile sunt închise.