Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 22 Aprilie

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  12°C, si o maxima termica de  20°C, cerul in cea mai mare insorit. confortabil.   Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =  4.1347 RON (-0.0137 RON); 1 USD = 3.0777 RON (+0.0070); 1 EURO = 1.3434 USD; (-0.0075).

Bineinteles ca stirea zilei de astazi este adoptarea in Guvern a proiectului de modificare a Constitutiei. Toata lumea scrie despre adoptarea acestui proiect si bineinteles fiecare are o parere despre tarele lui, fara a-i vedea niciun avantaj si mai de neinteles este ca majoritatea nici nu a citit proiectul. In Romania, ca in Romania, ne dam cu parerea anticipat. De la opozitia politica si pana la prestatorii de servicii, presari si politicieni la pensie, toti au fost loviti de rabie.  Vom discuta in postarea de  la amiaza de unul din cele mai tragice simboluri de tinichea in istoria de mucava a presei romanesti a anilor ‘90, vestitul profet in tenisi, Cristian Tudor Popescu aka, CTP, care pare parca lovit de streche!

Adoptarea in guvern a proiectului a enervat la maximum opozitia, nu atat prin continutul modificarilor, anuntate de premier, cat prin surpriza adoptarii. Guvernul si presedintele par sa fi urmarit in primul rand ca din proiect nu vor lipsi prevederile rezultate in urma referendumului din 22 noiembrie. In al doilea rand, au vrut, probabil, sa evite  amanarile anticipate prin diversele obstructionari ale opozitiei. In sfarsit, in al treilea rand, proiectul simplificat poate fi explicat mai lesne electoratului doritor de a-l intelege.

Probabil ca in comentariile acestui articol vom dezvolta mai multe despre acest proiect.

Din nefericire pentru toti sustinatorii PDL, partidul urmeaza cu bravura obiceiurile fanariote ale guvernarilor care le-au precedat. Catavencu scrie despre increngatura de familii pedeliste care a umplut ministerele si celelalte structuri ale statului. O porcarie, care arata ca si in Ardeal traieste aceasi natiune de romani, mai mult sau mai putin verzi!

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu,  aka Motocicleanu,  a declarat, ieri  seara la Antene, ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, ar fi „candidatul ideal” la alegerile prezidentiale din 2014. Johannis, devenit intre timp jo-ha-ha-nis, ramane marota liberalilor pentru vecie, adica pana cand vor avea presedintia, mai pe scurt la Pastele Cailor. Destept Motociclenu-  ii aranjeaza lui Lilly Antonescu lupte de gherila.

In fine, va amintesc ca la ora 12:00 prietenul TOG inaugureaza noul blog a carui adresa va fi postata pe blogul meu la ora 11:55. Sper ca toti prietenii blogului ii vom ura succes astazi prietenului TOG!

Sa aveti o zi buna!

UPDATE: Noul Link a lui TOG este: http://turnofftheglory.com/blog/ 

Propun sa-l vizitam  si sa-i uram bafta  🙂

91 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna Dimineata !

    O postare extrem de interesanta pe Politea Digest despre norii de razboi care se aduna in Orientul mijlociu. Un articol din Wall Street Journal, care de obicei este unul din cotidianele „beton” a lumii.
    de citit!

    http://politeadigest.wordpress.com/2010/04/22/israel-weighs-merits-of-solo-attack-on-iran/

    Theophyle

    22/04/2010 at 10:45 am

  2. Buna dimineata! 🙂

    Am zacut o boala, nu am avut curent electric pina acum citeva minute, nu am putut intra in Politeia. Vad ca mai erau si altii care asteptau doza zolnica triplu recomandata de postari politeiene, asa ca m-am mai linsitit, credeam ca sunt singurul!

    Acum, comentariile mele la actualitatea zilei.

    1. Ce scrie Catavencu nu ma mira, ma mira ca descopera abia acum increngatura de familii din structurile statului. Bina ati revenit in Romania, dragi CataVinturi, tara unde intrebarea cea mai des pusa este: „ai pe cineva la…, sa ma ajuti si pe mine cu o treaba?”. La mine in oras organigrama Primariei contine peste 50% rude de singe si prin alianta, incit la orice petrecere familiala (nunta, cumetrie, botez) aia sunt de fapt tot ca la serviciu si mai-mai ca nu isi trec mai departe paharele si farfuriile la masa spunind unul-altuia: „Du paharul asta la Serviciul Financiar-Contabil” sau „Vezi ca doamna de la Casierie mi-a trimis o farfurie plina ochi cu piftie”. Astept motivarea legii functionarului public, pentru a vedea cum vrea sa mentina CCR statutul neutru al functionarilor, aparindu-i de numirile politizate. ins anu am prea mari sperante aici, cita vreme nu exista o lege clara care s apuna pina la ce nivel poti fi numiti politic functionarii.

    2. Cit despre schita proiectului noii Constitutii, e clar ca miscarea a fost de tip Blitzkrieg: luarea prin surprindere a adversarilor in scopul pozitionarii exclusiv reactiv-defensive a acestora. Din acest punct de vedere, orice ar spune/face parlamentarii nu poate aparea decit ca o reactie de aparare a privilegiilor actuale. Ala vrea reducere, dar nu chiar la 300, ala vrea bicameralism ranforsat, aia deja ride ca nimeni si nimic nu poate obliga parlamentul sa isi taie craca de sub picioare. Gresesc insa cu totii. Capcanele au fost montate pe margini, drumul a fost trasat dinainte, iar gonaciul stie foarte bine unde trebuie sa ajunga cei care acum se cred inca in deplina libertate. Pe masura ce se apropie 2012, baietii vor simti cum pitonul basescian ii stringe tot mai tare. Deocamdata inelele lui nu s-au infasurat pe ei in asa fel incit sa ii sufoce, insa ele deja se vad: noi judecatori la CCR, noi legi ale Justitiei, noi Coduri, vot prin corespondenta, noua lege electorala, etc.

    Rabdare, deci, si titiun, pentru fumatori. Pentru cei care nu fumeaza, comentarii pe blog! 🙂

    Cetatean

    22/04/2010 at 10:47 am

    • Cetatean, salut 🙂
      Toate organigramele de peste tot sunt fanariote, nimic nou. Din nefericire trebuia sa se inceapa undeva curatenia, nu a fost sa fie si din nefericire nici Boc nu a fost imunizat de practicele fanariote.

      Despre proiect asa cum am spus ieri schema de nogocieri pentru un un proiect final. Cateva greseli de formulare nasoale.

      Intresant articolul 49, ce parere ai?!

      Theophyle

      22/04/2010 at 10:54 am

  3. Imediat iti spun, sa ma uit!

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:00 am

  4. Oh, man! 😛 Abia de-acuma in colo aderam?!

    Aseara am citit in graba, insa acuma vad. Scribalaul ala care a redactat proiectul semnat de Boc asta merita batutut la fund cu varga in piata Cosntitutiei!

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:01 am

    • @Cetatean, chiar idiotul de Boc nu a citit proiectu?
      sau poate este vorba de alinte extra Nato sau mai stiu eu ce? Proiectul este atacabil din cauza idiotilor astai 😦

      Theophyle

      22/04/2010 at 11:05 am

  5. Una din marile lovituri de streche din capul lui CTP şi cele trase cu ora inflăcărată pe capete la Relicva TV, întreţinută de Bufniţa şi Cucuveaua binoclate, este culmea organizării în guvern şi parlament: cum naiba ni se serveşte revizuire de constituţie în loc de păpică şi alte pofte ce ţin de economie?

    Atâţia idioţi cu streche adunaţi laolaltă chiar n-am mai văzut de mult, din noiembrie anul trecut, în campania prezidenţială.
    În loc să-şi piardă o zi prin parlament, pentru dezbaterea vreunei moţiuni de gargară obtrucţionistă PSD-PNL, membrii guvernului au trecut pe la Cotroceni. În urletele panicate ale celor dotaţi cu strechea n-am auzit până acum pe niciunul să sară cu astfel de proteste: când ţara are nevoie de una- alta , vai, NU ne trebuie timp pierdut cu moţiunile simple înlănţuite sau chiulul în masa parlamentară, fiindcă organul suprem arde de nerăbdare să-şi ducă menirea legiferării pe cele mai înalte culmi ale crizei de activitate !

    Dai acum cu revizuirea într-un piţigoi, strigă doi, Bufnuiţa şi Cucuveaua, iar după ei, potoptul de streche vrac!

    Adică, nenorocirea naţională a momentului ar fi aceea că în sfârşit 25 de membri dintr-o comisie parlamentară, în loc să frece menta prin chiul, prin teritoriu sau cu bătaie de apă-n piuă pentru gargara la locul de muncă în zadar, s-ar acupa de ceva util şi, printre altele, în conformitate cu voinţa exprimată tranşant de populime. Victimele alegătoare în numele cărora aleşii trâmbiţează tam-tam-ul cum că i-ar reprezenta de nu mai pot să doarmă în parlament cu atâta grijă pe cap. Acum nu mai pot să-şi justifice nici indemnizaţiile de grija presei de tip mafiot, leprezentată de CTP şi celelalte binoclate cu dioptrii constituţionale.

    DOUĂZECI ŞI CINCI de parlamentari îi fac pe aceşti ipocriţi de presă şi relicve ale realităţii să nu-i mai vadă ce fac… ceilalţi 445, diferenţa până la 470, câţi sunt de to(n)ţi!.

    Băşcăliosul

    22/04/2010 at 11:02 am

    • Mister B, salut inca o data.
      Cam asa arata situatia. Din nefericire in proiectul prezentat sunt si gauri de ale noastre. Eu am gasit doua, TOG a gasit si el. Nu stiu ce se intampla cu baietii astia 😦

      Theophyle

      22/04/2010 at 11:07 am

      • Salut, Theophyle!
        Adică tu îţi faci probleme că proectul de revizuire va rămâne intact, nu se va opera nicio modificare, şi va rămâne art 49 cu această condiţie pt majoritate calificată de 2/3 la adoptarea unei legi sau că această lege nu ar trece din acest motiv?
        Să ajungem până acolo! Comisia propune, vor fi multe operaţii estetice de nici nu vom mai recunoaşte pacientul, iar parlamentul adoptă sau nu, întâi pe articole. Să fie ăsta baiul cel mai mare! (dar nu cred că va fi aşa)

        Băşcăliosul

        22/04/2010 at 11:19 am

        • Mister B, eu nu-mi fac probleme din nici o cauza in afar celor cauzate de prostie sau incompetenta sau neglijenta sau taote impreuna!

          Theophyle

          22/04/2010 at 11:24 am

        • Când am scris „sau că această lege nu ar trece din acest motiv?” m-am referit la acea lege organică de adoptare a Tratatului, în rest la legea de revizuire.
          Proiectul guvernului cuprinde multe alte propuneri salutare, nu cred că trebuie luată în tragic o propunere doar fiindcă vizează o largă majoritate, fiindcă se poate modifica sau se poate întruni fără motive de suspiciune.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 11:29 am

        • Eu am interpretat in sensul unor eventuale schimbări sau modificări legate de Tratat, ca nu s-ar putea opera fără majoritate de 2/3.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 12:05 pm

  6. salut, Bascaliosul! 🙂

    Iata si Cucuvaia iesind la atac:

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7157338-audio-ion-iliescu-rfi-psd-facut-greseala-nu-boicota-referendumul-traian-basescu-isi-bate-joc-constitutie.htm

    Spucuiesc ce mi se pare important:

    „Rep : Dar nu va temeti ca PSD ar avea de pierdut daca nu tine cont de „vocea poporului”, exprimata la referendum, dincolo de orice dispute politice ?

    I.I.: Ce inseamna „vocea poporului” ? Este folosita demagogic in cazul de fata. Au participat 50% din alegatori, din care jumatate s-au pronuntat pentru. Deci practic un sfert din populatia tarii s-a pronuntat pe aceasta chestiune, intr-un context cu totul nepregatit [Mosulica asta minte si cu cifrele in fata: au participat 50,95% din totalul de alegatori inscrisi, conditie necesare pentru validare. Ai zis DA la unicameral 77%, doua treimi din cei prezenti la referendum, NU un sfert din populatia tarii, ca nu toata populatia tarii voteaza!] Un referendum se pregateste [ Basescu a zis din 2005 de acest referendum]. Elvetienii au aceasta practica a referendumului, insa inainte de a se pronunta, in fata cetatenilor se prezinta ambele variante, cu argumente, pentru ca oamenii sa stea sa judece [s-a facut pe IRTV, doarte multe argumente]. Aici n-a fost nici un fel de dezbatere. A amestecat-o cu alegerile prezidentiale, a iesit o chestiune total superficiala si in contextul unei presiuni mediatice, de discreditare a Parlamentului si a parlamentarilor, iar PSD a facut greseala de a nu boicota referendumul. Aia trebuia sa fie atitudinea corecta a PSD-ului, sa-l fi boicotat.

    Kagebistul stie ca odata validat referendumul, singura pozitie pentru el este cea defensiva, ceea ce regreta el este ca nu si-a putut mobiliza tot partidul, ca pe vremuri, la boicot, adica in ofensiva. Prea tare a jucat Basescu, nici un candidat la Presedintie nu putea sustine pe fata ca nu e de acord cu referendumul! ILiescu regreta ca nu a fost el candidat, singurul care ar fi putut fi impotriva fara sa se rusineze…

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:24 am

    • Cetatean, mumia s-a folosit in 1990-1 numai de „vocea poporului”, in numele poporului au chemat si minerii acum bolsevicul dracului a uitat?

      Theophyle

      22/04/2010 at 11:32 am

    • Salut,Cetăţean!
      Sunt disperaţi şi invocă pretexte, au aceeaşi stare din timpul campaniei (anti-prezidenţiale), nu au simţul ridicolului, dar vor privi cu seriozitate gravă orice tertipuri de obstrucţionare a revizuirii.
      Primul lor scop este să nu se revizuiască nimic în acest an. Ar ieşi un CSM ca lumea, o parte cu faţă umană şi cealaltă cu măsuri pe faţă, iar mulţi vor face feţe-feţe! Dacă trece anul se pierde timp preţios şi dreptate en-gros.
      Au fost luaţi prin surprindere şi de asta fac atât de urât. Ar fi vrut s-o lungească până trece şi anul 2012.Năstase s-a arătat speriat, intrigat şi penibil. Spunea nişte tâmpenii demne de Bombonella.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 11:40 am

      • L-am vazut, avea o fata lunga si speriata, de parca l-ar fi prins reporterii la un mars al curcubeului, costumat in iepuras roz. Isi cauta cuvintele si ingaima ceva de criza sociala.

        Cu 8 milioane de euro datorii, cu inca 5 ani de Basescu, cu o Constitutie pe teava, viitorul suna naspa pentru PSD.

        Cetatean

        22/04/2010 at 11:45 am

        • Ii fac colecta pe dricul lui Iliescu 🙂

          Theophyle

          22/04/2010 at 11:51 am

        • Nastase si Sandeii:

          „Năstase a mai dat ca exemplu şi influenţa pe care Traian Băsescu ar vrea să o dobândească asupra deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie în cazul căreia proiectul de Constituţie introduce dreptul preşedintelui statului de a numi
          trei reprezentanţi şi al societăţii civile de a veni cu alte şase propuneri de judecători” (Antena3).

          Normaaaaaal, Sandeii trebuie eternizati pina la Judecata de Apoi.

          Cetatean

          22/04/2010 at 11:51 am

  7. Evident ca a uitat, poporul e bun doar pentru a legitima, fara o constitutie in vigoare la acea data, alegerea ca sef al statului al unui directoras de editura!

    Gindac comunist, a ajuns in functie prostind poporul se acuma se urineaza in capul nostru!

    Drama lui e ca e muritor, si inainte de a muri, vrea sa faca tot ce poate ca tara asta sa stea pe loc. Murea imapacat daca Geoana era presedinte, acum, trebuie sa lupte pina la ultima suflare. Dar am o veste pentru el! Suntem mai tineri si mai destepti, tataie! 😛

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:38 am

  8. Theophyle, daca tot ii dedici lui CTP viitoarea postare, si daca nu ai vazut ce spunea ieri la IRTV, uite un scurt transcript care reia ideile din articolul de azi:

    http://www.realitatea.net/ctp–la-fel-ca-ceausescu–basescu-reuseste-sa-ramana-complet-singur_710137.html

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:47 am

  9. Sabotorii abia aşteaptă să le oferim muniţie de găurit proiectul legii de revizuire şi să întreţină o stare de nemulţumire generală. Eu nu sunt de acord să ne jucăm cu tesla în mână. S-ar putea să urlăm… de bucurie că n-a ieşt nimic din tentativa de revizuire.

    Băşcăliosul

    22/04/2010 at 11:48 am

    • Mister B, pentru asta nu am publicat nimic mai mult decat ce sare in ochii, desi ar fi fost ce 😦

      Theophyle

      22/04/2010 at 11:52 am

      • Avem timp şi de mai rău.

        Băşcăliosul

        22/04/2010 at 11:53 am

        • Theophyle, într-un moment de după o eventuală aşezare a spiritelor (la masa de lucru) pot fi invocate şi reparate unele aspecte.Nu e vorba să ne prefacem ci să se poată discuta în termeni rezonabili.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 11:59 am

        • Te-am inteles exact la ce te-ai referit 🙂

          Theophyle

          22/04/2010 at 12:07 pm

    • Bascaliosule, ai dreptate. Acum, ca stim ca PSD citeste Politeia (am avut o posibila dovada acum citeva zile), si eu cred ca trebuie sa minuim tesla doar pentru a retusa bijuteriile ascunse la Cornu, iar nu pentru a inbunatati proiectul propus. 😉

      Cetatean

      22/04/2010 at 11:53 am

  10. Noul Link a lui TOG este: http://turnofftheglory.com/blog/

    Propun sa-l vizitam si sa-i uram bafta 🙂

    Theophyle

    22/04/2010 at 11:54 am

  11. Salut. Va salut fugar. Trebuie sa zbor la gradinita. Vorbim intr-o ora, doua. 🙂

    turnofftheglory

    22/04/2010 at 11:57 am

  12. Ave, Tog! 🙂 Frumos site!

    Cetatean

    22/04/2010 at 11:57 am

  13. @Cetateane, saitul lui este super frumos 🙂

    Theophyle

    22/04/2010 at 11:59 am

  14. I-am lasat un comentariu, asa cum am promis aseara. 🙂

    IMi place site-ul, are alura „institutionala”, cu greutate, e un site conceput parca special pentru descutate chestii serioase. Al naibii de bine ar merge stema aia a Roamniei perenizata undeva la vedere pe prima pagina!

    Cetatean

    22/04/2010 at 12:22 pm

    • @Cetatean,
      Multumesc am vazut. TOG trebuie ajutat! In curand si noi vom avea un sit asemanator 🙂

      Theophyle

      22/04/2010 at 12:32 pm

  15. CSM i-a aprobat lui Florin Costiniu cererea de pensionare. Cererea de ieşire din magistratură, cu sau fără pensionare, este metoda de a rămâne nesancţionat după orice trăsnaie, mândru şi curat ca lacrima, fiindcă aşa a decis cu ani în urmă CC: nu mai poţi sancţiona un judecător după ce nu mai este… judecător.
    La pensie tot înainte! E modestă, săraca, dar a noastră, intactă şi meritată!

    Băşcăliosul

    22/04/2010 at 12:32 pm

    • Bascaliosule asta nici puscarie nu va face pana la urma. Imi bag picioarele in ei de banditi, CSM-ul masi’

      Theophyle

      22/04/2010 at 12:34 pm

      • Asta-i doar partea cu picoarele. Când să murim cu ei de gât, ia-i de unde nu-s!

        Băşcăliosul

        22/04/2010 at 12:37 pm

        • Important este sa distrugem cuibul de serpi, viata se va rafui cu ei unul dupa altul!

          Theophyle

          22/04/2010 at 12:39 pm

      • Teophyle,
        Cu Florin Costiniu, CSM s-au făcut o dată de băşcălie prin ezitare, apoi prin faptul că l-au suspendat din funcţia de judecător ICCJ (nu de preşed. secţie civilă), adică au suspendat un expirat. Ar mai fi urmat să-l înzestreze cu un nou mandat, de reînvestire, ca judecător ICCJ, fiindcă un expirat n-are ce să caute acolo în impostură. Cu ieşire la pensie au i-au scutit pe Săndeii din CSM de o nouă situaţie loser-loser.

        Băşcăliosul

        22/04/2010 at 12:48 pm

        • i-a scutit şi s-au scutit

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 12:51 pm

        • Ai dreptate, la asta nu m-am gandit 🙂

          Theophyle

          22/04/2010 at 12:52 pm

  16. Theophyle, nu viata se va rafui cu ei, ci Dreptul Judecator. Exista o cintare in Joia Mare ce pune in scena aceasta opozitie dintre doua tipuri de judecatori: „Si judecatorilor celor fara de lege, pe Tine, Judecatorul cel Drept, Te-au dat”.

    Mai devreme sau mai tirziu, toti ajungem la judecata. Insa pentru cei care au judecat strimb in viata, va fi o ocazie (unica!) de a vedea cum se face o judecata dreapta.

    Cetatean

    22/04/2010 at 12:50 pm

    • Ce sa-ti spun eu Cetatene, Doamne ajuta si Amin!

      Theophyle

      22/04/2010 at 12:52 pm

    • Nu mai pot ei din cauza asta. Dumnezeu a dat, să te tot cruceşti!

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 12:53 pm

  17. sä plece si baba costiniu, si-a bägat coada peste tot.o escroacä nerusinatä.

    CSM, o adunäturä de securiste si magistrati vandutzi.

    CSM, trebuie desfintzat

    theo

    22/04/2010 at 12:54 pm

    • @Theo, salut 🙂
      nu poate fi desfintat, poate fi reformat si probabil va fi 🙂

      Theophyle

      22/04/2010 at 12:59 pm

  18. Bascaliosule, daca totm vorbim de Justitie. Eu stau si ma intreb daca nu se poate broda ceva pe marginea acestui articol 52 din Constitutia Romaniei:

    „(3) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă„.

    Nu ar fi cazul sa se intareasca un pic controlul Justitiei prin tragerea la raspundere a magistratilor? (Parca il auzisem pe Predoiu ca spunea de mutarea Inspactiei Judiciare sub tutela Parlamentului, prin scoaterea eoi de la CSM).

    Cetatean

    22/04/2010 at 12:55 pm

    • Cetăţean, problema e veche şi s-a devedit greu de aplicat, e relativă şi mai necesită formalităţi de îndeplinit, o revizuire şi acţiunea în regres a statului, după ce l-a despăgubit pe câştigătirul de la CEDO. Omul, după ce se vede cu prejudiciul recuperat nu mai are chef de răzbunări şi pierderi de timp. Iar Ministerul de Finanţe nu se ocupă de glume din astea, să le ceară magistraţilor banii pierduţi, că nu-s de la ei ci de la fraieri. Apoi, dacă s-ar ajunge la asemenea situaţii, judecătorii tot ar fi scutiţi de plată prin asigurare de malpraxis.
      Perspectiva asta constituţională a fost prevăzută pentru impresie artistică.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 1:06 pm

      • Eu ma gindeam la raspunderea magistratilor, dar nelegata de raspunderea statului. Cu alte cuvinte, Inspectia Judiciara sa poate trage la raspundere magistrati nu doar daca au produs cuiva pagube, ci si daca, precum in cazul Costiniu, au savirsit fapte penale. Inspectia Judiciara l-ar suspenda pe judecatorul in cauza imediat, pina la judecarea pe fond a cauzei in care el e parte inculpata.

        Cetatean

        22/04/2010 at 1:12 pm

        • Există procedura asta judiciară, dar nu are legătură cu articolul 52, ci e problema internă a CSM, după legea organică, este de fapt un instrument de şantaj: joci frumos, te acoperim.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 1:20 pm

    • Catatene ,cum se muti o putere sub tutela altei puteri ? Cum drac ramane cu separatia puterilor?

      Loda

      22/04/2010 at 1:34 pm

  19. are cineva vreun link despre Iuliana Minca? am 2 liberaloizi absolut cretini care voteaza cu orice impotriva PDL. habar nu au cine e cucoana care e contracandidata lui teo. vreau sa ii informez eu.

    estu

    22/04/2010 at 12:56 pm

  20. sper ca secu mele, sä nu ajungä la curtea c,

    asa cum vrea el.

    cat priveste täriceanu, unul care trebuie sä dea socoteala pt. miliarde. cateva a mancat si klaus j.

    theo

    22/04/2010 at 12:57 pm

  21. täriceanu, este un inpostor analfabet.
    repetent si mincinos, ca totzi petro-liberali.

    theo

    22/04/2010 at 1:04 pm

  22. pe asta il cautam:
    http://www.catavencu.ro/liliana_minca_joaca_tare_la_2_69-13330.html
    daca aveti si altul, mai bine!

    estu

    22/04/2010 at 1:06 pm

  23. Bascaliosule, exact la asta ma refeream!

    Nu trebuie sa fie procedura de santaj sau de acoperire. Ea trebuie scoasa din miinile CSM, pe principiul externalizarii controlului. Caci, daca un judecator face ceva pasibil de penal, a pune in miinile confratilor sai actul sanctionarii mi se pare o gluma sinistra. Sandeii exact asta asteapta pentru a-si intari pozitia in bransa, un instrument de santaj! Si apoi, e vorba de o problema filosofico-institutionala, „Quis custodiet ipsos custodes?”

    Cetatean

    22/04/2010 at 1:27 pm

    • 😆

      Theophyle

      22/04/2010 at 1:32 pm

    • Stimabile, ai trecut de la una la alta, dar nu-i bai, am răspuns pentru ambele cum stă situaţia. Despre cum se tratează sancţiunile disciplinare sunt multe de spus. „Externalizarea” e a treia problemă, poate fi o soluţie bună, le mai externalizează interviul de jucat ţonţoriul promovărilor la ICCJ şi mai rămâne de internat CSM-ul cu totul, că nu prea mai au ce face: detaşări, delegări şi luat bani degeaba. Vor sări ca ăştia cu revizuirea, că afectează independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor, principiul separaţiei fără echilibru etc. Eu, de-aş fi în postura parlamentarilor, n-aş ţine deloc cont de mofturile lor, le-aş băga în lege nişte rigori de nu le-ar mai putea duce.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 1:41 pm

      • Bine ai zis, sa le faca o lege cu miliarde de constringeri, sa ii usture si in fund! Sa lase in Constitutie „inamovibili, in conditiile legii” si sa le impinga conditii! 😉

        Cetatean

        22/04/2010 at 1:45 pm

  24. Buna ziua tuturor ! Referitor la faptul ca proiectul de Constitutie ar fi,,enervat” opozitia, pot sa inteleg asta, dar ,din ce am citit aseara, acest proiect a luat prin surpindere si pe pedelisti, reusind sa-i enerveze pe unii (procedura, nu proiectul). daca sansele de reusita a revizuirii Constitutiei ar fi direct propotionale cu reusita secretomaniei as mai fi inteles ,dar asa…se vede ca proiectul a fost redactat pe picior.In afara de buclucasul art.49 am mai gasit si eu o ,,perla” :
    ,,Art.40 (alin 1). :,,Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului, in sedinta comuna” ? Pai, daca e unicameral, sedinta comuna a cui cu cine?
    In fine, am citit proiectul, am scos cateva observatii pe care le voi arata pe parcurs, oricum, in cel mai bun caz,nici cnu poate fi decat un punct de pornire in actiunea de revizuire a Costitutiei.

    Loda

    22/04/2010 at 1:31 pm

    • Probabil sedinta comuna: Guvern – Parlament

      Un tanar de stanga

      22/04/2010 at 1:38 pm

      • Ar putea fi o buna explicatie, nu m-am gindit la asta.

        Cetatean

        22/04/2010 at 1:47 pm

      • Pai, oricum era cutuma ca la asumarea raspunderii guvernul era prezent ?

        Loda

        22/04/2010 at 2:32 pm

  25. salut

    majoritatea comentariilor „profesionistilor” interpreteaza draftul de la guvern (inadmisibil de jenant, de altfel) ca fiind aplicabil de maine dimineata pt sporirea atributiilor dictatoriale
    poate cineva explica cum e cu intrarea in vigoare a noii constitutii, eu am obosit de la prostia asta generalizata

    pe de alta parte minunatul guvern practica politica „I’ma get medieval on your ass. ” detalii: http://www.capital.ro/articol/start-voios-in-al-doilea-an-de-criza-statul-creste-cheltuielile-134060.html

    razvan

    22/04/2010 at 1:45 pm

    • razvan salut 🙂
      am mai spus-o. M-am plictisit de prosti. chiar daca sunt „de-ai nostri”

      Theophyle

      22/04/2010 at 2:02 pm

    • Răzvan,
      Ce te interesează concret legat de „intrarea in vigoare a noii constitutii”? La ce aspect te referi? Procedural?

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 2:07 pm

      • Salut B.

        m-a enervat presa noastra de kkt care pornea de la premiza ca este croita pt basescu

        admitand ca draftul este adoptat, trebuie discutata serios problema modului in care afecteaza mandatele si institutiile existente, concret daca asteptam finalizarea mandatelor elective (parl si prez) sau introducem modificarile pe parcurs; daca asteptam, ce asteptam, alegerile parlamentare sau cele prezidentiale; o intrare in vigoare defalcata nu merge, am avea 2 constitutii in paralel, atunci ce facem cu viitorul parlament? asteptam 2016 pt unicameral?

        razvan

        22/04/2010 at 2:18 pm

        • Trebuie să ne aşteptam la tot soiul de pretexte fantasmagorice.
          Dacă s-ar revizui constituţia până la sfarşitul anului legislaturii în curs, să zicem anul acesta, mandatele până în 2012 pentru parlamentari nu vor fi afectate sub aspectul duratei, dar sub aspect procedural (de ex. partea cu diszovarea)intră în vigoare din acest an.
          Tot anul acesta ar intra în vigoare şi normele noi constituţionale care se referă la mandatul preşedintelui, adică nu poate fi suspendat la anul dacă avizul CC spune că n-a încălcat constituţia.
          (mandatul prezidenţial rămâne acelaşi, până în 2014)

          Fiindcă veni vorba, oamenii ăştia, alde Norica, nu-s întregi la cap; vor să se menţină posibilitatea ca preşedintele să fie suspendat fără un motiv constituţional, c-aşa le vine lor… dpdv politic.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 2:33 pm

        • Răzvan,
          Normal ar fi să fie exceptate de la aplicare -prin dispoziţii tranzitorii- normele noi care sunt specifice trecerii la o singură cameră. Adică se evită un timp conflictul dintre normele noi li cele vechi, acolo unde nu se poate altfel. Normele legate de senat vor rămâne aplicabile pana dispare senatul.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 2:40 pm

        • Ce am scris la urma poate fi avut in vedere de comisie, chiar daca guvernul nu le-a trecut expres. Ele se completează în finalul legii.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 2:44 pm

        • Razvan,
          Încă 2 idei: CC e obligată să cerceteze legea de revizuire din oficiu, va avea observaţii si propuneri de completare/modificare, atunci se vor lămuri şi legiuitorii ce au votat. Parlamentarii se contrazic când vor totul de-a gata de la proiectul guvernului, fiindcă tocmai acesta este rolul lor, să admită, sa respingă, să intervină cu amendamente si modificări, inclusiv să introducă normele tranzitorii de care am amintit.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 2:52 pm

  26. cica ar fi aparut motivatia CC ref. la ANI

    razvan

    22/04/2010 at 2:06 pm

  27. Ziua buna all Theophyle
    Felicitari TOG.

    Preiau de pe site-ul Presedentiei
    Art.40
    Alin.1 al art.114 se modifica si va avea urmatorul cuprins :(1)Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program,a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.”
    In caz de vacanta a presedentiei(motivele expuse) si de vacanta(boala,deces ..simultan cu vacantarea presed) a presedintelui c.reprezentantilor,cine preia interimatul,se alege un nou presedinte al camerei care preia si interimatul presedentiei ?

    mircea

    22/04/2010 at 2:08 pm

    • Emoticonul a ajuns din greseala in comentariu. 😉

      mircea

      22/04/2010 at 2:10 pm

    • Interimarul de Cotroceni se suspendă din funcţia de preşedinte al camerei, iar această din urmă funcţie va fi exercitată de un presedinte interimar al camerei (poate fi un vice), pe durata interimarului.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 2:17 pm

      • pe durata interimatului (de la Cotroceni)

        Băşcăliosul

        22/04/2010 at 2:19 pm

        • 🙂
          Multzu. maitre B.

          mircea

          22/04/2010 at 2:23 pm

  28. Ancheta poloneză:

    Becurile de pe pista aeroportului rus ar fi fost schimbate după accident.

    gabhry_el

    22/04/2010 at 2:49 pm

  29. Alte observatii pe marginea proiectului : se pastreaza acordul Camerei penbtru retinerea si perchezitonarea parlamentarilor ;pai, asa ne fu vorba? Plus ca (art.72) arestarea parlamentarilor ,permisa,in caz de flagrant, poate fi ,,revocata’ de camera daca se considera ca ,,nu exista temei pentru retinere” ?! iar se incaleca puterile : revocarea unei retineri este atributul exclusiv al unei instante judiciare, tine de puterea judecatoreasca, cum poate prelua aceasta atributie legislativul ? Imunitatea presedintelui (care, dupa dorinta exprimata de Basescu urma sa dispara) se absolutizeaza,caci nu se mai face vorbire ca e o imunitate doar pentru opinii politice (art.25).Asa ne-a fost vorba?
    art.26 : remanierea guvernului se poate face ,,numai dupa consultarea prealabila a presedintelui”. Dupa ce, in noiembrie-decembrie ne-am tot certat pe ce inseamna ,,consultarea” partidelor si ,in final, am cazut de acord ca e o neclaritate care trebuie inlaturata, acum se introduce acelasi nefericit termen la o situatie in plus.Era greu sa se scrie ,,cu acceptul presedintelui” sau ,,fara acceptul presedintelui” ? Daca ajungem iar la o situatie incordata intre premier -presedinte, sa te tii iar filozofari opuse despre ce presupune ,,consultare ”!!!

    Loda

    22/04/2010 at 2:52 pm

    • Loda

      Dacă Băsescu ar fi făcut toate amendamentele ce ar mai fi avut de făcut parlamentarii/Parlamentul?

      Să ia notă şi să zică: „Bravo, Băse! Exact asta voiam să facem şi noi!”?

      gabhry_el

      22/04/2010 at 2:57 pm

    • Loda,
      Observaţiile tale mi se par justificate. O cicumstanţă atenuantă a iniţiatorilor în privinţa scutirilor de la legea penală ar fi aceea că au vrut să evite un motiv al parlamentarilor de a lungi boala discuţiilor interminabile.Cu celelate e „un pic mai bine pentru dumneavoastră”, dar nu se ştie cât.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 3:03 pm

  30. ultima observatie :
    ,,Art.76: Legile organice se adopta cu votul majoritatii membrilor camerei”. De ce nu ramane 2/3 ? Sunt legi importante, ca atare, trebuie sa exprime aprobarea majoritatii absolute a Reprezentantei Nationale (apropo, nu suna mai misto decat camera Reprezentantilor”? 😉 )

    Loda

    22/04/2010 at 2:56 pm

    • Loda,
      Nu au fost 2/3 nici înainte, la legile organice, ci tot majoritatea absolută. Aici modificarea a scos pluralul de la cameră si referirea la regulament camare.

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 3:07 pm

  31. Loda
    Te rog eu gaseste si unul, doua lucruri bune in in proiectul asta, ca zau ma deprima sa stiu ca era mai buna constitutia Republicii Populare Romaine

    Un tanar de stanga

    22/04/2010 at 2:58 pm

  32. Loda, daca ar fi cum vrei tu, care ar mai fi diferenta fata de majoritatea de 2/3 necesare aprobarii noii Constitutii?

    Tu faci din legile organice legi care necesita super-majoritate constitutionala. In cazul asta, cum adopti o noua constitutie, cu vot in unanimitate?

    Cetatean

    22/04/2010 at 3:02 pm

  33. Postare Noua 🙂

    Theophyle

    22/04/2010 at 3:04 pm

  34. B.

    reiau aici, ca nu mai putem da reply
    la 2:18 pm nu am fost f. coerent, am vorbit de 2 constitutii;
    de fapt o sa avem o halca mare din actuala in vigoare, o alta parte- articolele noi, din care unele sunt de aplicare imediata, iar altele de aplicare ulterioara
    eu (ma) intreb care e (si daca exista) criteriul stiintific de diferentiere al momentelor de intrare in vigoare (cunostintele mele in domeniu sunt precare, multumita maestrilor mei nicu popa, muraru si iorgo)

    razvan

    22/04/2010 at 3:07 pm

    • Criteriile le-am spus: normele de procedură sunt de aplicare imediată, iar normele tranzitorii dispun concret sub ce aspecte anume se amână aplicarea, în raport de alte termene date.(de ex. până la încheierea mandatului în curs)

      Băşcăliosul

      22/04/2010 at 3:18 pm

      • ok, stiu asta
        dar amintindu-mi acest principiu nu am reusit sa identific vreo text care il instituie

        razvan

        22/04/2010 at 3:53 pm

        • Nu se instituie prin text expres ci este un principiu de drept civil: tempus regit actum.

          Băşcăliosul

          22/04/2010 at 4:12 pm


Comentariile sunt închise.