Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre informatii, surse si credibilitate

Intreaba astazi Lars o intrebare interesanta – “Citim, dar pe cine credem?“ . Am raspuns intrebarii asa cum am crezut eu ca este mai bine: “O informatie “adevarata” trebuie sa descrie un fapt evident, petrecut in prezent sau trecut, avand surse primare. Eu am vazut si nu eu am citit, sau auzit!  Sursele secundare – eu am citit sau am auzit – sunt valabile numai in cazul cand ai cel putin doua sau trei. Asta este teoria. De fapt, tot ce se publica pe bloguri sunt perceptii subiective. Valabilitatea lor este dependenta de inteligenta si onestitatea autorului sau filtrelor sanatoase ale cititorului.  Cand spun “eu am vazut” ma refer la o informatie reala, cand este vorba de surse primare reale in trecut se poate aborda in felul “el a vazut si a descris ceea ce a vazut”.

O mare cantitate a informatiilor prezentate de presa romaneasca nu pot intra in clasificarea pe care am dat-o ca raspuns lui Lars. In primul rand pentru ca sunt preluate de agentiile de stiri romanesti, care in majoritatea lor sufera in profesionalism in traducerile din limbile din care sunt preluate informatiile sau mai rau, manipuleaza cu nerusinare. Cred ca NewsIn este agentia cu cea mai mica credibilitate posibila. Nu m-as  baza pe o informatie de la ei chiar daca as fi primit-o cu semnatura de la notar. De mentionat ca NewsIn apartine lui SOV.

Asadar, cand este vorba de o informatie legata de strainatate, sunt suficiente doua agentii diferite pentru a fi sigur ca informatia poate fi valabila  sau doua ziare din cele pe care eu, cel care scriu despre aceasta informatie, le consider mai presus de maculatura sau manipulare. Cand este vorba de o informatie referitoare la politica autohtona, nimeni si nimic nu-ti poate asigura exactitatea ei.  Aici trebuie sa intervina calitatea de cititor sau comunicator exersat. Personal ma bazez pe surse care si-au probat in trecut onestitatea si profesionalismul. Bineinteles, trierea informatiilor este subiectiva, imi place sa citesc si surse contradictorii parerilor mele, bineinteles daca sunt serioase si trateaza subiectul inteligent. Astfel de surse sunt extrem de putine,  jurnalistii si blogurile de acest gen pot fi numarate pe degetele de la doua maini.

Hai sa luam un exemplu, luat dintr-o stire a carei sursa este Reuters. Sursa stirii este impecabila, stirea cuprinde insa si supozitii extrem de incerte. Articolul publicat de mine  pe Politea Digest se numeste “Putin, looking ill, trumpets Russia’s economic health”, adica “Putin aratand bolnav, trambiteaza sanatatea economica a Rusiei.” Datele din articol sunt exacte si intrebarile sunt exacte, soparla este ca Putin arata bolnav pentru ca a vorbit cu o voce tremuranda si a tusit de multe ori.      

Personal as fi reluat datele economice transmise de Ruters fara dubiu, as fi preluat si comentariile pertinente legate de aceste date, despre sanatatea lui Putin m-as abtine. Este clar ca redactorul respectiv a decupat o impresie si a construit un titlu. Titlul respectiv este  un fel de promovare a articolului, poate si cei care nu se intereseaza de economia Rusiei vor citi pentru a urmari informatia din titlu. Legitim, da, pentru simplu fapt ca nu denatureaza continutul. Denaturarea ar fi survenit numai daca am decupa aceasta propozitie si am construi o stire. Lucru extrem de raspandit in presa noastra. 

Un exemplu din pseudo presa romaneasca, l-am putea avea si nu de la cei pe care ii cunoastem si stim ca sunt prestatori de servicii in slujba lui Felix sau Vantu, ci de la noile cadre, angajate pe timp de criza, deci cei care-si presteaza serviciile mult mai ieftin; adevarat ca nici nu prea stiu sa scrie. Spre exemplu o tanara speranta a prestarilor de servicii ar fi dl Iulian Leca, prestator la Vantu, pe renumita platforma bloggeristica “Vox Publica”. Dl Leca presteaza si la Ziare.com, platforma in care baga niste articole de-a dreptul hilare – ceva intre compuneri de scoala primara si afise electorale. Dl Leca construieste pe baza unor spuse, auzite sau citite – niste constructii atat de departate de o logica primara  si de o jurnalistica minimalista, ca te apuca rasul. Un singur lucru se leaga in logica lui – omul care este de vina pentru tot si toate este bineinteles Basescu. Doua exemple: unul de astazi din Ziare.com si al doilea din Vox Publica.  

Acum cred ca raspunsul lui Lars este clar, credem numai surse onorabile, adica fara sa includem pe cele citate, legate de Dl Leca si chiar daca sursa este super onorabila, ne trebuie un filtru pentru a separa graul de neghina.

Bineinteles e bine ca cititi Politea, noi cand manipulam o facem anuntand  si punem chiar si poze  🙂

Creditul pentru imagini, maestrului Hultan!

Written by Theophyle

21/04/2010 la 8:10 pm

122 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Continui aici comentariile la cald despre proiectul Constitutiei. Nu voi comenta modificarile de ja comentate pe Hotnews, ma leg de ce imi sare mie in ochi si nu a fost comentat.

  1. Se remarca neeliminarea imunitatii parlamentare (art.72). Personal, cred ca aceasta a ramas neatinsa, pentru a fi scoasa ca o contra-replica la viitoarele posibile incercari ale Opozitiei de elimina imunitatea prezidentiala.

  2. Componente CSM-ului: 19 membri, dintre care

  – 10 alesi de Magistratii si procurorii din tara
  – 6 civili (3 alesi de Parlament, 3 numiti de Presedinte)
  – Ministrul Justitiei, Presedintele ICCJ si Procurorul General al Parchetului de pe linga ICCJ.

  Ce observam? Propunerea vizeaza intarirea controlului popular, direct sau idirect, a CSM.

  – direct: Presedintele, ales prin vot universal, numeste 3 membri. Presedintele are un cuvint de spus si indirect, prin Procurorul pe care i-l propune MJ
  -Indirect: Parlamentul numeste si el 3, iar Guvernul, prin MJ si prin Procurorul propus Presedintelui.

  Practic, structura este foarte echilibrata, 10 oameni ai corpului de magistrati si procurori (care nu se supun decit regulilor interne) si 9 oameni care sun, direct sau indirect, reprezentanti ai electoratului. personal, gasesc strctura echilibrata. Mai trebuie sa ma gindesc daca mandatul de 4 ani e bun sau rau.

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:28 pm

  • Nicio masa fara peste!!:)
   Nicio revizuire fara eliminarea imunitatii presedintelui in fata legii penale pentru fapte care nu au legatura cu exercitarea functiei. Exact cum este reglementata imunitatea pentru parlamentari.

   plano10

   22/04/2010 at 8:06 pm

 2. Cetatea, salut inca o data 🙂
  Da structura este echilibrata, si da cred ca un mandat de 4 ani este suficient!

  Theophyle

  21/04/2010 at 8:33 pm

 3. Si inca ceva ce mi-a scapat la lectura rapida: presedintele interimar NU poate desemna un premier. Mi se pare corecta prevederea, stim cu titii cite scenari is-au facut asta iarna pe tema asta.

  http://www.mediafax.ro/politic/proiectul-de-constitutie-mentioneaza-explicit-ca-presedintele-interimar-nu-poate-desemna-premierul-6000411/

  Per ansamblu, cum psuneam, proiectul e „subtire” si „greu in acelasi timp”. Eu as mai fi intervenit si in alte locuri, banuiesc ca a existat o ratiune pentru care dezbaterea a inceput exact cu aceste articole, desi sunt si altele care trebuie schimbate. Probabil s-a dorit sa se dea de lucru la parlamentari, vorba Robertei.

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:33 pm

  • Cetatean, este mai mult schema unui proiect. Simplificat cu tendinta de a putea fi explicat mai usor publicului. Parerea mea, ceva mai stufos ar fi fost ignorat de public.

   Theophyle

   21/04/2010 at 8:35 pm

   • Da, corect. Ca sa nu mai spun ca ar fi sarit aia in sus, cum ca vor sa le bage pe git o Constitutie gata facuta. Asa, sa isi miste fundurile la treaba.

    Proiectul atinge punctele esentiale, dar nu toate. Eu introduceam si obligativitatea transpunerii in legislatie, intr-un interval determinat, a unui referendum validat. Sau sanctiunea pentru netranspunere, recte dizolvarea Parlamentului ;-).

    Cetatean

    21/04/2010 at 8:39 pm

 4. @Theophyle – cred ca autorul articolului de la Reuters a tinut mortis la o figura de stil. Adevarat, calitatea informatiilor nu a suferit.
  @citoyen – esti cam optimist in privinta imunitatii parlamentare. Din pacate nu exista suficienta vointa pentru a o elimina.

  Diana

  21/04/2010 at 8:36 pm

  • Diana, nu cred ca se va elimina, insa poate fi o buna moneda de schimb sau arma de negociere-santaj. 😉

   Cetatean

   21/04/2010 at 8:40 pm

 5. Daca zici tu, sunt si eu de acord! 😉 Singura mea obiectie initiala era legarea numirilor de mandatul noului parlament, o data la 4 ani, insa avind in vedere ca asta ar insemna schimbare a maxim 5 oameni (cei trei civili, plus MJ, plus procurorul), e ok. Trebuie gasit echilibrul intre posibilitatea de a schimba indivizi deveniti, intre timp, Sandei, si nevoia de stabilitate IN BINE, a CSM.

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:36 pm

  • Cetatean, am sa ma uit cum merge in alte tari 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 8:38 pm

 6. Salut voios de pionier ! (fost)
  Informatile furnizate de mine sint facute publice dupa aprobarea CIA, FBI, M5, KGB (sau cum se cheama acum), SRI si SIE.Nu am enumerat serviciul secret chinez ca inca nu am intrat in contact cu ei ! 😆

  Stefan A.

  21/04/2010 at 8:37 pm

  • Stefan 🙂
   Tu ai legaturi, nu gluma, baiete 😀

   Theophyle

   21/04/2010 at 8:39 pm

   • Asa a zis si medicul , la ultimul control .
    A adaugat ca nu trebuie sa ma preocup ca mai rau de asa nu evolueaza boala mintala ! 🙂

    Stefan A.

    21/04/2010 at 8:42 pm

    • cat timp nu te dai Napoleon sau Iuliu Cesar esti in regula 😆

     Theophyle

     21/04/2010 at 8:45 pm

 7. Ave, Stefan! 🙂

  Cu un F-16 in subsol si atitea relatii in servicii, ma intreb daca nu cumva ai vrea sa tragi o fuga sa vezi ce e cu flota aia din Crimeea, ca e groasa rau! 😉

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:45 pm

  • Salut Cetatean .
   Glumesc si eu ca astazi a fost o zi buna pentru afaceri ! 🙂
   Ce probleme sint cu flota din Crimea ?

   Stefan A.

   21/04/2010 at 8:48 pm

   • Flotta rusa Va mai stationa 25 de ani!

    Cetatean

    21/04/2010 at 8:49 pm

    • Si ucrainenii cumpara gazu’ mai ieftin…

     Diana

     21/04/2010 at 9:05 pm

 8. Ungurii: „”Noi susţinem schimbarea sistemului parlamentar. Credem că avem un fals sistem bicameral, dar am opta şi optăm pentru o altă soluţie, şi anume un sistem bicameral real. Suntem de acord că actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, dar nu suntem de acord cu sistemul unicameral”, a spus Marko.

  Comentariu: Nu suntem de acord, ce, fraierii aia care au votat nu stiau ca nu vom fi? De ce au mai iesit din casa si au dtat la coada sa voteze?

  „Noi suntem de acord cu reducerea, acum nu ştim dacă trebuie să se reducă chiar la 300, dar suntem de acord că numărul trebuie redus. Nu avem o estimare la cât trebuie redus”, a spus preşedintele UDMR.

  Comantariu: Nu avem o estimare, cum spuneam, au fost idioti aia care au zis ca vor maxim 300. Acuma sunt 471, noi, UDMR, estimam ca daca am renunta la 2 parlamentari s-ar atinge un nr. optim!

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:48 pm

  • 🙂 🙂
   Ce spuneam ieri – blocaj politic .
   As adauga , stagnare social-politica si scadere serioasa a nivelului de trai ! (nu ca era ridicat )

   Stefan A.

   21/04/2010 at 8:52 pm

 9. salve,
  ttrebuie sa recuperez multe informatii pierdute pe drum…
  se agita apele cu constitutia, cu csm-ul, deci sintem pe drumul cel bun….urcam dealul, dar sper ca nu ca sisif
  🙂

  orangeskorpion

  21/04/2010 at 8:52 pm

 10. Buna seara

  Incredibil dar adevarat
  Presa noastra-i de … pacat
  Se leaga cu tema trecuta
  Jurnalisti cu tema nefacuta
  Romanul la toate-i priceput
  Pe oricine lasa mut
  Dar… realitatea e sumbra
  Interesele-s in umbra
  Altii sunt niste frustrati
  Ca sa nu zic chiar ratati
  Senzational si in direct
  Presa e in faliment
  Moral, voi ce ati crezut
  Ca din copac am cazut?
  Putin este cam bolnav
  Nuuu, nu e ceva grav
  Are doar americanofobie
  Un tzar cu alta palarie
  De Leca ce sa mai zic
  E si el doar un pitic
  Nu cred ca e Mutulica
  Toata ziua Base striga
  Gata procesul verbal
  Pe un blog ideal (aproape)

  Creanga

  21/04/2010 at 8:53 pm

  • Salut creanga 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:03 pm

   • Sara buna omule credibil
    La postari foarte abil
    ‘Gaşcă’ selecta ai adunat
    Pentru ca informezi curat

    Creanga

    21/04/2010 at 9:11 pm

 11. THEOPHYLE, TE ROG FRUMOS! Da-i pace lui Stefan, altcineva se da personaj istoric, nu el! 😉

  „Pentru alegerile din 2014, este evident ca va fi un candidat al stangii in competitie cu un candidat al dreptei […] Nici Ronald Reagan nu a castigat presedintia din prima incercare, nici Mitterand, nici Chirac […] si, cu toata modestia, spun ca eu si partidul pe care il conduc reprezentam forta care poate si trebuie sa fie o astfel de alternativa”.

  Mircea Geoana, pentru Mediafax, pe 23 decembrie 2009. 😛 😛 😛

  http://www.mediafax.ro/politic/interviu-geoana-nici-reagan-nici-mitterand-nici-chirac-nu-au-castigat-presedintia-din-prima-i-5201279

  Cetatean

  21/04/2010 at 8:53 pm

  • Acum stim ce genii politice cresc in aceasta tara 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 8:57 pm

   • Asta chiar ca este de internat si cu camasa de forta ! 🙂

    Stefan A.

    21/04/2010 at 8:59 pm

    • Eu l-as trimite la un curs de terapie pentru ceri stresati de soacre 😉

     Revin in 20 de minute.

     Cetatean

     21/04/2010 at 9:00 pm

  • geoana – cam dus cu pluta soakrei…..

   bietul geoana nu va mai cistiga niciodata nimic !
   si inca nu-si da seama.

   orangeskorpion

   21/04/2010 at 8:58 pm

 12. […] afla mai mult: Despre informatii, surse si credibilitate […]

 13. salut din nou

  ce ma enerveaza la puţoii gen leca e ca ei cred ca injurandu-l pe basescu fac un gest de fronda, se lupta cu sistemul si alte clisee stupide
  astia sunt mai mult sau mai putin generatia mea, da’ au fost scapati in cap de parinti de nenumarate ori, sunt complet varza, nu poti discuta cu ei

  razvan

  21/04/2010 at 9:04 pm

  • razvan, stai linistit sunt patetici. O sa zboare din presa pana la urma!

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:06 pm

  • copii scapati de 10 ori si prinsi doar o data
   :mrgreen:

   intr-un fel ei braveaza, au senzatia ca este o lupta ca pe vremuri impotriva securitatii, a lui ceasca si tagma aia intr-adevar odios de periculoasa…

   orangeskorpion

   21/04/2010 at 9:10 pm

   • salut, orange

    da, doar fitze, copiere a ceva ce e cool
    una e ce faceau catavencii pana sa se vanda (fronda adevarata) si alta e ce fac ratatii astia

    razvan

    21/04/2010 at 9:12 pm

 14. Hai ca am un link apropo de coana Margareta:

  http://sorinamatei.blogspot.com/

  Theophyle

  21/04/2010 at 9:05 pm

  • stiti, ce-i interesant?

   eu am citit povestea cu piciorul soakrei lui geoana in urma cu multi ani de zile in evz (cam 5 ani) ….a ramas stirea acolo, acum cei din PSD o reincalzesc…semn ca geoana este fortat sa se retraga in final din politica..

   orangeskorpion

   21/04/2010 at 9:14 pm

 15. apropo de manipulare, prostie, rautate gratuita …

  duminica plutea pe undeva norul vulcanic al Islandei..

  dupa un tur prin parcul Herastrau, aterizam acasa, deschidem tv si la protv ce vedem:
  – imagini cu parcuri goale, locuri de joaca pustii;
  – cica lumea speriata de nor…

  eu va spun ca parcul H. era plin de copii, de biciclisti, de adulti, de tineri, de role etc…

  carui scop servea stirea mincinoasa de la protv?
  doar asa de kiki-bambus sa bage spaima in oameni?!

  orangeskorpion

  21/04/2010 at 9:08 pm

  • cunoastem obiceiurile 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:10 pm

 16. Băsescu nu putea să vină cu un proiect de modificare substanţială a Constituţiei (problema imunităţii, reorganizare administrativă etc.) pentru că:
  1. vrea să arate că el este interesat în primul rînd de aplicarea referendumului, adică de voinţa poporului
  2. ar fi redus impactul iniţiativei venind cu un stufăriş de amendamente
  3. vrea să menajeze orgoliul Parlamentului responsabilizîndu-l în acelaşi timp pentru orice alt amenndament suplimentar.
  4. pregăteşte atacul alibiului pe care l-ar putea folosi unii condiţionînd revizuirea Constituţiei conform referendumului de alte modificări (republică parlamentară, de pildă)
  5. modificările ne-esenţiale o să le facă prin intermediul PDL

  o mişcare excelentă, ca de obicei

  gabhry_el

  21/04/2010 at 9:09 pm

  • gabhry_el, cam aasa am evaluat si noi situatia. Schematic simplu si eficient 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:11 pm

   • în plus l-ar fi acuzat iarăşi de porniri dictatoriale, că vrea republică prezidenţială, că vrea să modifice totul – deci totalitar -, că vrea şi aia, că vrea şi cealaltă etc. şi dezbaterile s-ar fi dus spre alte zări
    🙂

    gabhry_el

    21/04/2010 at 9:19 pm

 17. din pacate, basescu pare a fi singurul care stie, poate si vrea sa faca ceva
  restul sunt ori prosti ori hoti, voluntar sau involuntar i-o trag lui base si mai ales ne-o trag noua

  razvan

  21/04/2010 at 9:31 pm

  • Razvan.
   Parlamentarii tarii sint din gama : dupa noi potopul !

   Stefan A.

   21/04/2010 at 9:34 pm

   • salut Stefan

    lacuste, nu altceva

    razvan

    21/04/2010 at 9:43 pm

 18. gabhry_el, ai rezumat perfect, suntem cu totii de aceeasi parare 😉

  Cetatean

  21/04/2010 at 9:41 pm

 19. Toate tunurile pe CSM! Dupa ce au liat in calcul sanctionarea doamnei Dana Girvovan, culmea, pentru incalcarea deontologiei magistratilor, acum CSM ar fi bine sa adipte aceeasi masura si pentru Costiniu.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7155656-ijc-cere-csm-ofere-raspuns-cererilor-din-apelul-pentru-integritate-demnitate.htm

  Cetatean

  21/04/2010 at 9:44 pm

  • ‘MDA trebuie sa ne punem pe capul lor 😯

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:51 pm

 20. Base in sus si Base in jos
  Domnilorrr, nu e frumos
  De postare ati uitat
  De PRESA n-ati comentat

  Creanga

  21/04/2010 at 9:51 pm

  • Asa e Creanga chema-i la ordine 😆

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:52 pm

  • creanga, s-avem pardon, eu i-am dat elegant lui leca the „m” word 🙂

   razvan

   21/04/2010 at 9:56 pm

   • Leca e doar un Putzoi
    Cu pitici din doi in doi
    Pe creierul de filosof
    Pe Base are un of
    Dar cu restul cum ramane?
    Mananca si ei o paine?
    Pe tine deja te-am iertat
    Pe Mutulica ai criticat 😀

    Creanga

    21/04/2010 at 10:01 pm

 21. Vreau sa va semnalez spre citire, un articol scris cu fundul de o (cindva) sursa de top a presei, recte CTP. Personal, nu l-am suportat niciodata, nu l-am considerat decit un scribalau”, vorba lui Iliescu, incapabil sa isi regleze pe „silent” umorile atunci cind scrie, ignorind faptul ca cititorii sunt, uneori daca nu totdeauna, cel putin la fel de inteligenti precum presarul.

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/dl-basescu-nu-va-ajunge-la-targoviste-6001613

  Cetatean

  21/04/2010 at 9:53 pm

  • Acest om este un imbecil tragic!

   Theophyle

   21/04/2010 at 9:58 pm

 22. Tocmai am reintrat in flanc cu articol lui CTP pe care vi l-am semnalat, ca on-topic. Nu as fi facut-o daca nu ma infuria la culm ultima propozitie scrisa de CTP:

  Dar dl. Băsescu nu va ajunge niciodată la Târgovişte

  Bai nepotul lui Iulian Vlad, tu inca nu te-ai desteptat? In tara asta ne inlocuit conducatorii prin vot liber, nu prin impuscare! Iar votul tau, cap sec, are aceeasi forta ca votul unui om din „multimea tot mai saraca si tot mai furioasa”, cum zici tu acestui popor care nu l-a vrut pe genialul de Geoana!

  Cetatean

  21/04/2010 at 9:59 pm

  • Nu stiu daca CTP este sau nu nepotul lui Vlad. In orice caz se va bucura de sfestanie de la mine maine dimineata 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:00 pm

  • CTP is so full of shit
   e o buna ilustrare a temei, fiecare propozitie din articol e o aberatie

   razvan

   21/04/2010 at 10:03 pm

   • Razvane, nu e full, chiar el este un … cu ochi

    Creanga

    21/04/2010 at 10:40 pm

 23. off topic:
  ronnie a trecut de un chinez si sambata joaca cu mark williams; mie personal mi se par cei mai buni jucatori, chiar daca ambii au probleme de concentrare, ca sa fiu bland
  meciul de acum de pe eurosport e groaznic de plictisitor (ebdon cu dott)

  razvan

  21/04/2010 at 10:09 pm

 24. Asa umbla vorba prin targ, nici eu nu bag mina in foc.

  Tocmai mi-am adus aminte de o etapa a tineretii mele pe care trebuie sa v-o impartasesc. Am lucrat si eu in presa 😉

  La 2002 de ani am lucrat la un ziar local, scriind saptaminal un articol la o rubrica de analiza a diferitelor aspecte negative ale mentalitatii romanesti, asa cum se manifesta ele in cotidian. Eram perfect liber in a-mi alege subiectele si nu duceam lipsa de ele, in fiecare saptamina, miercurea, imi aparea un articol de o pagina jumatate A4 (duceam foaia scrisa de mina la redactie! nu aveam calculator), ilustrat eventual cu o fotografie tematica (pusa de redactorul sef).
  La „negocierea” indemnizatiei, am reusit sa „smulg” o marire cu 25% a pretului unui articol (nu 100.000 lei vechi, ci 125.000, adica 500.000 lei pe luna, o avere pentru un student sarac ca mine). Mi-au aparut articole din aprilie pina in ianuarie, cind ziarul a fost cumparat si s-a reprofilat. Azi nu mai apare, dar a fost un ziar bun.
  Acum un an, mi-am recitit articolele, si nu mi s-au parut deloc rele. Persistenta tarelor criticate imi fac articolele scrise acum 8 ani mai actuale ca oricind…

  Na, ca aveti un coleg fost presar, actualmente blogger 😉

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:13 pm

 25. Sorry, errata: „In 2002”, nu „la 2002 de ani”, am vrut sa scriu virsta la care am lucrat in presa, apoi am pus anul, pentru a arata ca asta s-a intimplat acum 8 ani.

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:15 pm

 26. Frumos explicat Theophyle. Imi pare rau ca am lipsit de la apel.
  Voi frunzari actualitatile. Am fost prins serios astazi.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:19 pm

 27. Cetatene, tu esti al naibii de talentat ca bloger.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:21 pm

 28. Salut, TOG! 🙂

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:21 pm

 29. 🙂
  Sara buna all Theophyle
  In trusturile astea,nu stiu,o fi criza da` nici chiar asa sa-ti bati joc si de rating nu numai de informatia in sine.Au un fel de reflex pavovlian,le baga ceva pe ascuns in cafea, in mancare,habar n-am, dar e destul sa le arate poza piratului si-i apuca damblalele pe cativa.
  Eu cred ca „informatia” data la unele emisiuni consacrate deja,ca sa ajunga corect la telespectator,e suficient sa fie inteleasa pe dos.Si atunci sansele ca telespectatorul,cititorul sa fie informat corect cresc foarte mult.
  Partea proasta e ca sunt amestecate dibaci informatiile corecte,verificate,cu cele mincinoase,alarmiste,apocaliptice,etc, si-n lipsa unui filtru …
  De ex.il vad acum pe CTP pe sticla la irtv comentand la subiect,circ si constitutie, Shade Leana pe closet si mai face un decret.(Desigur,nu ca asta ar fi de retinut)
  Eu conchid ca-si face reclama la articolul de maine.Deci Gandul sta cam rau cu lozu` 😆

  mircea

  21/04/2010 at 10:21 pm

  • @Mircea, gandu este aproape de inchidere. Sarbu nu are rabdare la filozofiile lui CTP

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:26 pm

 30. BAIETI si FETE,
  Maine la 12:00 TOG lanseaza un nou blog in care vrea si putina publicitate. asa ca e nevoie de trafic. Va rog ca maine pe la 12 sa fiti prezenti cat se poate pe noul blog.

  TOG trebuie ajutat va rog eu sa-l ajutam impreuna, altfel nu suntem o comunitate!

  Theophyle

  21/04/2010 at 10:23 pm

 31. Theophyle, am inteles, ma bag pe blog la el!

  Acasa am IP dinamic, asa ca seara, cind ajung, il vizitez dupa fiecare schimbare de IP 😉

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:26 pm

  • Cetatean , TOG musai trebuie ajutat, crede-ma!

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:28 pm

   • Theophyle, cred ca inteleg foarte bine de ce, il voi ajuta, mie imi place mult cum scrie TOG. Mult timp m-am mirat ca o fata poate scrie asa de incisiv :-P, dupa aia m-am dumirit cum sta treaba.

    Cetatean

    21/04/2010 at 10:29 pm

 32. Ma angajez sa postez si la el cu regularitate macar o analiza pe zi, asa cum comentez aici la aproape fiecare postare noua 🙂

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:28 pm

  • Cetatean, foarte bine. Daca noi nu ne ajutam cine ne poate ajuta? E minimum ce putem face pentru un camarad!!!

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:30 pm

 33. Cetatean

  21/04/2010 at 10:30 pm

 34. Wow!
  Multumesc mult. 🙂

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:31 pm

  • TOG, tu esti unul dintre noi, nu?

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:32 pm

 35. Asat e o idee minunata. Sa revina Mona Musca.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:31 pm

 36. TOG, nu ai pentru ce, o fac cu multa placere 😛

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:32 pm

 37. Depinde de cum va suna legea lustratiei….

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:33 pm

  • Adica pezevenghiu de felix poate sa fie vicepreshul senatului si ea, ce?

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:36 pm

 38. Theophyle, nu ar fi rau ca legea lustratiei sa includa un articol despre cei care au ispasit deja pedeapsa.

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:38 pm

  • Cetatean, eu nu cred ca vom vedea o lege a lustratie adevarata. Decat una ciuntita ca sa-l protekjeze pe alde Felix si Andon, mai bine nimic!

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:40 pm

   • Theophyle, n ustiu cum merge treaba, nsa se pare ca totusi va fi un proiect de lege.

    Cetatean

    21/04/2010 at 10:45 pm

 39. Cetatean pentru mine Mona Musca s-a spalat cand a luptat pentru lustratie in anii negri pesedisti.
  In plus e unica „fraiera” ce a luat-o pe coaja la modul real.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:40 pm

  • Sunt multi care au facut mult mai mult rau decat Mona Musca si acum sunt bine mersi. Uite Felix, uite „sandeii”…

   Diana

   21/04/2010 at 10:42 pm

 40. TOG, perfect adevarat! Si eu cred, la rindul meu, ca a fost unica fraiera. Insa cred ca are in continuare o presa buna si ca ar putea reveni in politica, dupa perioada de recluziune. Sper sa o vedem in 2012 macar.
  Of, unde e drapteta in tara asta un idiot care isi toarna familia ca Voiculescu se lafaie in parlament si Mona Musca e singura vinovata intr-o clasa plina de fosti comunisti 😦

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:44 pm

 41. TOG
  La blog nou, o poezie
  Turn on the light mai badie
  Imi place a ta partitura
  Galatean slobod la gura

  Creanga

  21/04/2010 at 10:44 pm

 42. l-am ascultat 5 minute pe CTP la iR:
  delir total, ura viscerala, ceva de nedescris…
  tirgoviste, ceausescu peste basescu, marea adunare nationala, atac asupra propriului partid…
  CTP este zdravan la cap sau aiureaza

  pe linga el,
  era tinarul tatic cu fecior de 9 luni botezat de cel mai bogat om din ro aka dinu patriciu; tinarul tatic fiind petre roman…maninca si el raht turcesc…

  si atanasiu cel care a sterpelit partidul lui cunescu….

  „ei” sint in delir si asta, cred, ca este bine!

  a demain!

  orangeskorpion

  21/04/2010 at 10:47 pm

  • Omul s–a scrantit, am sa scriu eu de ce, maine 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 10:51 pm

   • Doar el? Toti aia de la IRTV sunt dementi cu acte in regula.

    Cetatean

    21/04/2010 at 10:52 pm

  • A demain! Bonsoir, vorba lui nea Iancu! 🙂

   Cetatean

   21/04/2010 at 10:52 pm

   • Au revoir, citoyen…

    Diana

    21/04/2010 at 10:54 pm

    • Nu plec, Diana, ii spuneam lui Skorpi, eu ramin.

     Cetatean

     21/04/2010 at 10:55 pm

    • Cetatean sta pe baricade
     Pe blog bine ii mai sade
     Auzi! cica a fost presar
     Pentru bani de buzunar

     Creanga

     21/04/2010 at 10:58 pm

 43. Gaby, slabe sanse doar cu citiva judecatori timorati de CSM…Noi suntem a doua forta, inca nevazuta. Avem insa un reprezentant la virf :-), sper sa impinga caruta cit se poate!

  Cetatean

  21/04/2010 at 10:54 pm

  • Salut, Cetatean!
   Sanse mici, dar singure, numai ca e necesar să treacă într-un alt registru, cum spuneam recent, spre un alt orizont. Asta este şi una din ideile pentru care pledez în cap. V. Momentan cauza este tratată superficial. E imperios necesară o poziţie mai consistentă, de profunzime, punctuală şi , foarte important, cât mai departe de influenţa Săndeilor (unii par a fi deja printre ei).Eu am sentimentul că le lipseşte energia de start, dar totul depinde de strategie si de susţinere din exterior.

   Băşcăliosul

   21/04/2010 at 11:16 pm

 44. La mine oracaie in streaming efemul lor. Nu pre il aud. E obiceiul cand lucrez sa am niste masini de tocat la macaneala. Uneori ma minunez daca prind vreo fraza.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 10:54 pm

  • TOG,
   Să fie într-un ceas bun, bun de tot!

   Băşcăliosul

   21/04/2010 at 11:17 pm

 45. Creanga, banii aia imi completau bursa de stidiu, minuscula…Las ca mi-am format si mina, am invatat sa scriu scurt, eficient si incisiv pentru un publc larg. Cu scrisul in domeniul meu de specialitate nu aveam probleme, insa a fost o provocare sa calibrez textele spre alt public-tinta.

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:01 pm

 46. Ce public select la IRTV! 😉

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:02 pm

  • Numa bun de Balaceanca
   Nu prea le tace tranca
   Cre’ca sunt cam chiori
   Peste tot doar dictatori

   Creanga

   21/04/2010 at 11:06 pm

 47. […] more here: Despre informatii, surse si credibilitate This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 48. Mi-e raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuu! Moooor daca mai aud asta:

  Johannis Presedinte! Astia nu sunt sanatosi la creier, au o mantra si o tot repeta ca papagalii de stepa!

  „Pe mine m-ar bucura cel mai mult dacă am începe să ne gândim mai profund la ideea Klaus Iohannis – viitor preşedinte al României. Eu cred că ar fi foarte bun ca preşedinte”.

  http://www.antena3.ro/stiri/politica/tariceanu-il-propune-pe-iohannis-la-prezidentialele-din-2014-am-vedea-ce-ar-insemna-un-adevarat-presedinte_97449.html

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:08 pm

  • Stai cuminte, Tariceanu l-ar propune si pe necuratu’ numai ca Crinuletzu sa nu aiba o sansa 🙂

   Theophyle

   21/04/2010 at 11:10 pm

  • Mi se pare o propunere potrivită. Jo-ha-ha-ha!:)

   Băşcăliosul

   21/04/2010 at 11:20 pm

   • Salut Mr.B,
    imi place chestia cu Jo-ha-ha-ha!

    Theophyle

    21/04/2010 at 11:22 pm

 49. Cetatean, aia e o broscuta livrata asa de hoha.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 11:11 pm

 50. Prieteni, nu fezabilitatea proiectului ma preocupa, ci repetarea, pina la nebunie, a numelui lui Johannis. Cum dracu suporta ala? Eu i-as da pe toti in judecata! (PS Stim, de la Voicu, ca e santajabil cu un dosar al lui socru-sau).

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:13 pm

 51. @Cetatean, tara asta poate exporta papagali mai mult dect toate tarile tropice impreuna 😆

  Theophyle

  21/04/2010 at 11:18 pm

  • Deci nu mai e Romania?
   Ii spunem Papagalia?
   Precum cd ul zgariat
   Johannis, Johannis… repetat

   Creanga

   21/04/2010 at 11:21 pm

 52. Nu stiu cat e papagal, cert este ca ii place la nebunie sa parvina.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 11:22 pm

  • @TOG, asta nu’i neamt e roman shmeker 100%

   Theophyle

   21/04/2010 at 11:23 pm

 53. baieti si fete va invit sa continuati. Eu ma retrag.

  Multumesc pentru vizita si urez o noapte / seara buna 🙂

  Sper ca ne vom citi si maine nu uitati la 12:00 ne intalnim pe noul blog a lui @TOG.

  Theophyle

  21/04/2010 at 11:25 pm

 54. Noapte buna tutuor…
  @citoyen – scuze…
  Johannis e neamt, da’ un neamt „garantat Vanghelie”.

  Diana

  21/04/2010 at 11:38 pm

 55. Noapte buna.

  turnofftheglory

  21/04/2010 at 11:39 pm

 56. Naopte buna Romania oriunde ai fi!

  Creanga

  21/04/2010 at 11:41 pm

 57. Papagalii aia doi
  Credeau ca ne prostesc pe noi!
  O cioara neagra au vopsit
  Si ne-au propus-o, ticluit,
  Ca papagal frumos si meritoriu
  Pe un german din teritoriu!
  Ast papagal, suspect de taciturn
  Statea pe sticla ca-ntr-un turn,
  Zimbea frumos dar nika nu spunea!
  Si cum sa spuna, cind, ca o mangafa,
  Vroia ca Voicu sa doseasca la saltea
  Dosarul unui socru cam patat,
  Drept pentru care Klaus s-ampacat
  Cu Mircea si cu Crin, doi pitigoi,
  Sa-ncerce sa ne minta si pe noi.
  Urmarea-o stim cu totii: nu le-a mers.
  Cei trei sunt astazi doar pene de sters!

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:52 pm

 58. Noapte buna!

  Cetatean

  21/04/2010 at 11:53 pm

 59. Buna dimineata Razvan.

  turnofftheglory

  22/04/2010 at 9:30 am

 60. Salutare la toată lumea!
  Văd că drogul întârzie. Theophyle, doza, te rog!

  Băşcăliosul

  22/04/2010 at 10:08 am

  • mister B, a venit 😆

   Theophyle

   22/04/2010 at 10:08 am

 61. Buna Dimineata 🙂
  Postare Noua 😆

  Theophyle

  22/04/2010 at 10:09 am


Comentariile sunt închise.