Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

România: Un pas inainte!

Stiu ca porumbeii păcii si ciorile vopsite in alb, cu remuneratii de la Kremlin, nu au vazut, si nu vad in continuare cu ochi buni eforturile Romaniei de a deveni ceea ce trebuie sa devina, un stat care poate sa-si  spuna  cuvantul in dificila zona in care traim. Nu doresc sa amintesc perioadele mai timpurii ale proaspetei democratii, cand Armata Romana a fost pusa sub comanda unor oameni de genul lui Militaru sau Ionel, dovediti cu loialitati in rasarit,  nici ceea ce a urmat mai tarziu, pentru ca ar fi contra productiv; important este ceea ce s-a intamplat dupa intrarea noastra in NATO.  

Din punctul meu de vedere, s-au intamplat doua lucruri de o importanta exceptionala: primul lucru ar fi pregatirea unei carti de vizita, care sa ne puna la egalitate, daca nu in superioritate, cu multe armate in NATO si al doilea – profesionalizarea completa a fortelor armate de care dispunem. Adevarat, tehnica noastra militara este incomparabil inferioara cu a multor armate din NATO, recuperarea in aceasta privinta necesita timp si bani, dar sunt sigur ca in viitorii 20 de ani se va ajunge la acest lucru, bineinteles daca strategia actuala va fi implementata in continuare. Efortul actual se face in zona pregatirii unor cadre eficiente, cu experienta in teatrele de razboi in care trupele romanesti s-au aflat si se afla in continuare.

Experienta in aceste teatre de operatiuni va crea unitati, care vor ajunge la un nivel de operativitate superior majoritatii armatelor din regiune si vor forma cadre de conducere superioare celor existente in trecut. In sfarsit, vom avea si noi generali tineri cu circumferinta umerilor superioara  celei a abdomenului. Sunt mai mult ca sigur ca Armata Romana va ocupa un loc de frunte in noua strategie NATO, strategie prin care sunt formate unitatile de “interventie rapida”, pentru ca pentru asta sunt astazi antrenate tupele romanesti in Afganistan si au fost antrenate in ultimii cinci ani in Irak (2003-2008).

Am avut astazi doua articole in care am discutat despre ceea ce se intampla in regiune, acum am ajuns la “oile noastre” si dupa cum se vede oile astea au si un cioban destoinic. Vom discuta saptamana viitoare despre felul in care se vede noua strategie militara a Romaniei din afara ei si de ce suntem pe un drum bun care ne va face si mandri cu ceea ce avem. Deocamdata va propun un articol interesant pe care l-am postat pe Politea Doctrinara – numele articolului:  Doctrina militara romaneasca in perioada interbelica.

Written by Theophyle

11/04/2010 la 8:51 pm

130 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Theophyle
  Eu nu sint sigur ca peste 20 de ani NATO va fi in picioare asa cum este azi !

  Stefan A.

  11/04/2010 at 8:57 pm

  • Stefan,
   poate nu, un lucru sigur, armata romana va fi 🙂

   Theophyle

   11/04/2010 at 9:04 pm

 2. si eu sint optimist !

  si mi-a placut esenta:

  generali tineri cu circumferinta umerilor superioara celei a abdomenului

  🙂

  orangeskorpion

  11/04/2010 at 9:15 pm

  • @skorpi, salut 🙂
   Avenit timpul, nu crezi?

   Theophyle

   11/04/2010 at 9:23 pm

 3. @Theophyle
  „In sfarsit, vom avea si noi generali tineri cu circumferinta umerilor superioara celei a abdomenului.”

  Ma intreb cand se va-ntampla minunea (stii ca nu debordez de optimism).
  Pt. asta e nevoie de ceva sport inca din adolescenta/liceul militar, de antrenament permanent, de exercitii fizice pe care ofiterii armatei romane nu se-ndeasa sa le faca, mai ales cand trec la stele ceva mai mari.
  Nu mai spun de selectia/criteriile fizice eliminatorii la admiterea intr-o scoala militara.

  Tzepelica

  11/04/2010 at 9:27 pm

  • @timi, salut
   Sper ca destul de repede. Criterii NATO 🙂

   Theophyle

   11/04/2010 at 9:40 pm

  • A vorbi discutii nu este o caracteristica pentru acest blog: in liceul militar se face sport la greu, armata nu se reduce DOAR LA EXERCITII FIZICE, iar unitatea de la Vanju Mare unde au facut unii armata nu mai exista, la fel cum nu mai sunt gradele CU STELE.

   Andrei

   11/04/2010 at 9:41 pm

  • In tineretea mea , admiterea la o scoala militara incepea cu probele fizice care erau eliminatorii !
   Nu stiu azi cum sint .
   Generalii nostri au burta ca sint decuplati de pregatirea fizica ! Sint strins legati de birou , popota (masa ofiterilor ) .
   Cind la alarma vor trebui sa iasa ca in USA , inclusiv ei cu armament si ranita + probe obligatorii de rezistenta fizica , sa vezi cum dispar burtile ! 🙂
   Pina atunci sa tinem minte ca avem cam cel mai mare numar de generali (activi, in retragere, in rezerva ) raportat la efectivele totale M Ap N .

   Stefan A.

   11/04/2010 at 9:41 pm

   • Si acum este la fel, tot cu probe sportive. Eu cand am dat exament pentru Liceul Militar, in 1983, am avut 2 probe eliminatorii si scris la mate si romana. Din 3500 au intrat in jur de 300, la treapta au ramas 150. Din liceul meu am avut olimpic international la chimie, Ionescu Amilcar si premianti pe tara la fizica, romana si chimie.

    La scoala militara de ofiteri am avut 3 probe eliminatorii (sport, psihotehnic si psihologic) si examen la fizica, matematica, geografie, rezistenta materialelor. Adica 7 examene.

    Anual sunt 2 teste fizice: cine nu le trece are 3 luni sa le repete apoi OUT!

    Andrei

    11/04/2010 at 9:50 pm

 4. Salut Theophyle,
  salut prieteni.

  Pentru cei care au facut armata mai demult as dori sa le spun ca a vorbi acum despre armata este ca si cum am vorbi despre DACIA: ei se gandesc la Dacia 1300, noi vorbim de Duster sau Logan. E o diferenta.

  Am plecat acum 2ani si ceva din armata dupa ce am slujit de la 14 ani. Am cateva contributii personale la care nu fac referire aici, insa tine de interoperabilitatea cu Armata SUA.

  Viitorul va fi corect daca armata nu va mai fi umilita, in primul rand de politicieni: numiri in grad pe pile si influente politice si tehnologie de lupta invechita. In plus, venituri insuficiente: militarii tac si nu spun dar sunt situatii disperate din cauza banilor si a lipsei de educatie financiara. Multi din cei care au venit cu bani din misiune si-au ingropat veniturile in terenuri care nu mai au nicio valoare acum.

  Adica nici sa fim foarte optimisti nici foarte pesimisti. Achizitia de avioane F-16 si intentiile TEXTRON sunt vesti bune dar nu suficienta.

  Andrei

  11/04/2010 at 9:35 pm

  • Intrebare : de ce suporta ofiterii umilinta „numirii in grad pe pile si influente politice” ?
   N-am auzit nici un protest cand Hontanu a fost avansat general, de ex.
   Nici in cazurile Iordanescu, Lipa etc.
   Ce merite militare au avut ?
   Cum se simt ofiterii de cariera intr-o astfel de „companie” ?
   Care sunt, de fapt, criteriile ?

   Tzepelica

   11/04/2010 at 9:42 pm

   • @timi, ai dreptate 100%
    Probleme este ca protestele si armata nu prea merg impreuna. Stiu ca in State cand au fost cazuri de protectionis zeci de ofiteri au refuzat promovare in grad, pana lucrurile nu s-au aranjat. La noi nu prea vad asta, din nefericite.

    Theophyle

    11/04/2010 at 9:44 pm

   • Pentru ca au o singura sursa de venit. De-aia!

    Andrei

    11/04/2010 at 9:44 pm

    • Si eu am tot o singura sursa de venit.
     Dar imi pastrez pozitia verticala intotdeauna, indiferent de riscuri.

     Tzepelica

     11/04/2010 at 9:49 pm

    • Vezi unde sunt cei din CADA care l-au dat jos pe MIlitaru.

     Andrei

     11/04/2010 at 9:52 pm

  • Andrei,
   Armata este un mod de viata. Sper ca politicieni isi vor da labele jos si lucrurile se vor aranja. Despre investitiile oamenilor, probabil tu sti mai bine. 😦

   Theophyle

   11/04/2010 at 9:42 pm

 5. […] the rest here: România: Un pas inainte! This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 6. @Andrei
  „in liceul militar se face sport la greu, armata nu se reduce DOAR LA EXERCITII FIZICE…”
  Probabil ca n-ai observat da` era vorba despre tinuta/aspectul ofiterilor.
  Daca se facae sport la greu, de ce pot sa vad (inca !) o multime de ofiteri care nu-si vad sireturile de la pantofi din cauza burtii ?
  Poate imi dai, totusi, o explicatie pe care eu nu reusesc s-o gasesc…

  Tzepelica

  11/04/2010 at 9:47 pm

  • Eu am observat un ghimpe, asa, cam din vremea lui Mos Teaca impotriva armatei romane. Mi-e frica sa nu fie doar o experienta traumatizanta de pe vremea canalului Dunare – Marea Neagra si care refuleaza din cand in cand.

   Andrei

   11/04/2010 at 9:56 pm

   • Chestia cu transferul aprecierilor facute individual asupra unei intregi institutii (dai in unii ofiteri, dai in armata) e caracteristica, daca mi-aduc bine aminte, altor vremi.
    Asa ca las-o p`aia cu mos Teaca si cu Vanju Mare, ca sa nu devii ridicol.
    PS
    Am facut armata la rachete antiaeriene.
    Sunt ofiter in rezerva si am inca 105 cm circumferinta pectoralilor si 95 cm talia.
    Inca mai fac 60 de flotari/zi.
    Un veritabil mos Teaca, n`asha ? 🙂

    Tzepelica

    11/04/2010 at 10:02 pm

    • Si tragerile reale se faceau in Rusia, nu-i asa?

     Andrei

     11/04/2010 at 10:05 pm

    • @timi, al naibi barabat 🙂

     Theophyle

     11/04/2010 at 10:11 pm

   • Theophyle

    11/04/2010 at 10:04 pm

 7. […] afla mai mult: România: Un pas inainte! […]

 8. @Theophyle,buna seara.

  Am citit mai devreme articolul despre doctrina militara in perioada interbelica. Dupa cat pricep eu in domeniu, o doctrina valoroasa. Aplicarea ei a fost insa foarte slaba si s-a vazut in realitatea WWII.

  Principiul natiunii sub arme pare sa fie astazi abandonat. Si am unele indoieli in aceasta problema. Ar fi fost bine sa se fi nascocit o forma de pastrare a unei legaturi intre Armata si popor. Trista dezbatere despre pensiile militare mie imi indica planetele diferite pe care incep sa se gaseasca militarii (cu statutul si constrangerile lor) si tinerii civili (si ei cu problemele lor).

  Dar si factorul Tao al lui Sunt Tzu, „influenta morala”, „ce determina armonia dintre popor si conducatorii lui, facându-i sa-i urmeze în viata si în moarte, fara sa se teama ca-si primejduiesc zilele”, pare a fi in suferinta la noi.

  Influenta morala este oare astazi ce trebuie?
  „Cu singura conditie ca oamenii sa fie tratati cu
  bunatate, dreptate si echitate si sa li se acorde încredere, armata va avea spirit de echipa si toti vor fi fericiti sa-si serveasca sefii” zice tot Sun Tzu.

  Oricat as fi eu de pacifista, inteleg rosturile unei armate bune si ale unei strategii de aparare inteligente. As vrea sa cred ca suntem in aceasta situatie. Sau ca vom fi, drept urmare a actiunilor si deciziilor de astazi. Dar nu am foarte multe argumente. In afara participarilor in teatre de operatiuni… Dar poate vei arata tu motivele de optimism.

  casandra

  11/04/2010 at 9:49 pm

  • @casandra,
   cred ca lucrurile sunt pe un fagas bine pus la punct. Si eu sunt pacifist, pentru ca stiu cu adevarat cu arata razboiul, insa noi nu traim intr-o lume care nu apreciaza pacifismul. Avem nevoie de o armata care sa fie capabila sa ne apere si in afara orcarei discutii politice.

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:07 pm

 9. @Andrei
  „Vezi unde sunt cei din CADA care l-au dat jos pe MIlitaru.”

  Sunt acolo unde sunt din cauza lasitatii corpului ofiterilor din armata.
  Pt. ca nu i-a sustinut nimeni, de aia au putut fi eliminati.
  Toti ceilalti au bagat capul in nisip, ca strutii, ca sa-si scape pielea.
  Asta le e demnitatea/onoarea de ofiter.
  Plini de curaj, n`asha ?

  Tzepelica

  11/04/2010 at 9:56 pm

  • Scuze, dar nu raspund la provocari. Nu vorbim despre acelasi lucru.

   Prefer sa-ti dau dreptate, doar asa, sa te simti bine: TOTI OFITERII AU BURTA SI SUNT IDIOTI. E bine?

   Andrei

   11/04/2010 at 9:59 pm

 10. Pentru a intelege mai bine !
  1- Imediat dupa decembrie 1989 , in fata MApN a fost o demonstratie TACUTA si ORDINATA (pentru o buna perioada de timp) de cadre militare care doreau adevarul si doar adevarul !
  Au fost redusi la tacere!
  2- Intrarea masiva si fortata a ofiterilor de la securitate in cadrul fortelor MApN a „slabit” puternic valoarea armatei in asamblu .
  3- Manipularea adevarului istoric , musamalizarea dezastrului din 1989, transformata in promovari in functie si grad , au slabit stacheta morala si demnitatea uniformei militare !
  Sint orase in Romania unde se stie clar ca armata a tras in cetateni ! Caz tipic , orasul meu natal Cluj !

  Stefan A.

  11/04/2010 at 9:59 pm

  • Aspectul de la punctul 2 nu a existat in realitate cu securisti. S-a facut cu cei din DPA (directia politica a armatei), adica cu politruci.

   Manipularea a fost in doua sensuri: incercarea de culpabilizare a armatei IN TOTALITATEA ei, o data cu spalarea pacatelor celor vinovati.

   Andrei

   11/04/2010 at 10:03 pm

  • Exista jurnalele de lupta, din care rezulta limpede vinovatii.

   Tzepelica

   11/04/2010 at 10:04 pm

  • Pentru a nu fi acuzat fara rost . Vin din o familie militara . La 6 ani mergeam deja la trageri de noapte, la 10 ani eram la Cincu la aplicatii militare cu trageri reale (de toate tipurile ). Am facut armata fara pcr (era destul un telefon si o faceam la 1 km de casa ) , la 700 Km departare de casa , 1an si7 luni din care 16 luni in cazarma , la operativ !

   Stefan A.

   11/04/2010 at 10:06 pm

   • Stefan, foarte bine!

    Theophyle

    11/04/2010 at 10:08 pm

  • Stefan, excelenta postarea dvs. este in totalitate adevarata. STIU CA AVETI DREPTATE!
   BRAVO!

   Andrzej

   11/04/2010 at 10:26 pm

   • Am si eu in familie si prieteni ofiteri”burtosi si idioti” unii fosti combatanti si decorati in Afganistan si Iraq.

    Andrzej

    11/04/2010 at 10:30 pm

    • Acesti adevarati fii ai Romaniei sunt numiti pe la colturi ” mercenarii lui Basescu”, si sunt dese cazurile cand dupa revenirea din misiune generalii numaratori de izmene si ciorapi, incearca sa-i marginalizeze.

     Andrzej

     11/04/2010 at 10:36 pm

 11. @Andrei
  „Si tragerile reale se faceau in Rusia, nu-i asa?”

  Nu, se faceau mai aproape, pe malu` marii, la Midia/Navodari.
  Cu niste colonei-ingineri carora le explicam noi (absolventi de Politehnica) cum functioneaza motoarele de racheta.
  Sper ca poti sa pricepi chestia asta… 🙂

  Tzepelica

  11/04/2010 at 10:11 pm

  • @timi, crede-ma lucrurile arata complet diferit astazi in unitatile de prima line, pe bune!

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:12 pm

   • Arata complet diferit doar pt. unitatile aflate in teatrele de razboi reale.
    Acolo nu se glumeste, nu poti trimite paiatze.
    Aici, in tara, ne ciocnim de generalii care m-au fugarit cu tancurile, la Universitate, cand erau doar capitani.
    Avansati (ca Voicu) de Iliescu, la „exceptional”.

    Tzepelica

    11/04/2010 at 10:21 pm

  • Cu rachete nu se faceau la Capul Midia. Cu artileria AA da.

   Nu, nu pot sa pricep. Multumit?

   Andrei

   11/04/2010 at 10:13 pm

   • @Andrei
    Atunci, probabil ca doar am visat…sau m-am ramolit…in tara asta, orice e posibil…
    O sa-i mai intreb pe colegii de la Boteni, poate-si mai aduce aminte cineva cum era la trageri, in toiul iernii/la malul marii.
    Heheheeeee…

    Tzepelica

    11/04/2010 at 10:17 pm

    • Trageai la Babadag !

     Stefan A.

     11/04/2010 at 10:25 pm

  • Observ o atitudine si o mentalitate cu care a trebuit sa ma lupt cand eram activ, ca sa implementam niste standarde venite de la altii care aveau experienta in operatiuni mai mare ca noi. Ma luptam cu niste „ingineri” care nu vedeau mai mult decat regulamentele noastre „logice” si invechite.

   Ma bucur pentru ca am reusit sa inving acea mentalitate pentru ca pregatirea pentru operatiunile din strainatate s-a facut pe aceste standarde si a salvat niste vieti omenesti.

   Andrei

   11/04/2010 at 10:19 pm

   • E regretabil ca nu observi ca inginerilor datoreaza ofiterii intreaga tehnica de lupta, de la armamentul de infanterie pana la rachete, avioane, elicoptere, tancuri, radar etc.
    Ca sa nu mai spun de energia electrica ce iti alimenteaza PC-u`, softu` de care te folosesti si multe, foarte multe chestii pe care nu le bagi in seama pt. ca le consideri normale, n`asha ? 🙂

    Tzepelica

    11/04/2010 at 10:27 pm

   • Theophyle,

    Scuze si te rog sa ma crezi ca fac eforturi sa trec peste anumite opinii.
    Cred ca vom fi mai puternici din punct de vedere militar si eu si stiu ca avem nevoie, in primul rand de comunicare cu armata si de o inzestrare pe masura: cunosc cazuri reale in care personalul nostru au dat dovada de profesionalism si a fost model pentru altii.

    Inclusiv intamplari la care ai sa razi cu gura pana la urechi si care demonstreaza ca avem umor, suntem inteligenti si nu suntem mai prejos decat altii.

    Andrei

    11/04/2010 at 10:52 pm

    • Andrei, eu sunt ceea ce sunt (daca am o valoare) din cauza anilor petrecuti in armata. Daca as trai de zece ori nu as fi renuntat la acest ani grei, periculuosi si plin de privatiuni!

     Theophyle

     11/04/2010 at 11:05 pm

 12. Idea mea personala !
  Nu doua divizii de infanterie .(cum sint acum fortele terestre )
  Batalioane independente si AUTOSUFICIENTE pentru a desfasura actiuni in plina autonomie !
  Dotat de tot necesarul , inclus aviatie proprie de transport tactic (elicoptere ).
  Mobilitate cit mai ridicata .
  Flexibilitate si cooperare maxima, adica capacitatea de a fi puse inpreuna mai multe unitati pentru misiuni specifice .
  Interoperabilitatea armamentului si munitiei din dotare ! (standarde NATO).
  Limbi straine obligatorii .
  Standarde de instructie la nivele NATO .
  BANII NECESARI PENTRU ASTFEL DE TRANSFORMARI RADICALE !
  PROMOVARI IN GRAD DOAR PE MERIT, CHIAR LA EXCEPTIONAL!
  Spatiu locativ decent si suficient + asigurarea linistei familiare . (nu trebuie militarul in misiune , indiferent de grad , sa se preocupe daca nevasta , copii au ce minca , imbraca miine) .

  Stefan A.

  11/04/2010 at 10:24 pm

 13. Ma baieti lasati galceava, avem mare nevoie de o „armata ca lumea”. E singurul lucru care ne pote uni intr-o societate atat de divizata. Baietii astia din teatrele de operatii merita tot respectul si dragostea noastra!!!

  Theophyle

  11/04/2010 at 10:34 pm

  • Asta spuneam si eu.
   Da` pt. asta e nevoie de criterii de selectie/promovare de tip „NATO”, nu „tratatu` de la Varsovia”.

   Tzepelica

   11/04/2010 at 10:37 pm

 14. Seara buna va spun. Tuturor.

  Observ cu tristete, ca din generoasa tema pusa in discutie de Teofil, respectiv ” Romania : un pas inainte” , nu a mai ramas decit o confruntare de idei, adevarate amindoua, dar care nu pot rezolva fondul problemei puse in discutie. Probabil ca si la niveluri mai inalte, tot asa se intimpla lucrurile : discutam si iara discutam. Asta SI pentru ca, ranile vechi, inca nu si-au gasit leucoplastul … 😦

  Noapte buna tuturor !
  Poate ca miine, va fi o zi mai buna, NU ?

  tibi

  11/04/2010 at 10:37 pm

  • @tibi, salut 🙂
   Ranile noastre sunt prea sangerande, trebuie pansate si trebuie de mers mai departe.
   Cred cu convingere in viitorul Armatei Romane pentru un simplu motiv, Romania are nevoie de ei. Adevarat de ei cei apti si necontaminati de trecutul nefast al acestei tari.

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:41 pm

 15. Theophyle .
  Eu respect parerile tuturor .
  Asta nu ma inpiedica sa scriu opinile mele personale . Si nici nu cred ca fac cearta cu cineva !
  Pentru mine , din motivele enumerate mai sus si in memoria raposatului meu tata , armata era ceva nobil si „barbatesc” . Cum a fost redusa in ziua de azi nu ma incinta deloc !

  Stefan A.

  11/04/2010 at 10:43 pm

  • @stefan, nu m-am referit la nimeni specific. Am vorbit la modul absolut general. Orice parere ESTE acceptata cu drag si respect pe acest blog!
   Bineinteles in afara celor care au probleme cu capul 🙂

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:47 pm

 16. Buna seara, buna seara.
  Excelenta postare. Eu chiar cred ca armata romana are sanse de a deveni o forta regionala. Vin vremuri grele.

  clemycali

  11/04/2010 at 10:46 pm

  • @clemy buna seara,
   DA, avem nevoie si DA vin vremuri grele!

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:49 pm

 17. Servus Teofil ! 🙂

  Mai am de gind sa spun un singur lucru, dupa care merg la nani.

  Generalul Milea, a murit; ucis nu sinucis; generalul Vlad Iulian, traieste bine mersi. Stie cineva, de ce ?

  tibi

  11/04/2010 at 10:48 pm

  • @tibi,
   oportunistii nu mor niciodata ei se transforma.

   Theophyle

   11/04/2010 at 10:50 pm

  • Tibi, salut. Eu cred ca moartea generalului Milea a facut parte din planul de a atrage armata in jocul de putere dintre gruparea Iliescu si Ceausescu. E vorba de o teorie personala aici. Pur si simplu cadrele superioare ale armatei, desi nu-l simpatizau din cale afara pe Ceausescu, aveau oarece dubii in privinta lui Iliescu ca om care studiase la Moscova. Iar oamenii de pe blog care au fost cadre active pot sa-ti confirme faptul ca una din preocuparile lui nea Nicu a fost sa curete armata de cozile de topor ale Moscovei (vezi generalul Militaru).

   clemycali

   11/04/2010 at 10:52 pm

   • Servus Clemy

    Nu chiar. Numele colonelului Pircalabescu, iti spune ceva ?
    Apoi. Cadrele armatei, chiar pensionare fiind, au un cod de conduita; din care nu pot iesi. Nu spun mai mult.
    Si. Comentatori ultrainformati ca timi, pe care il salut, stiu ce spun. Ma intreb numai, de ce spun ce spun, numai in anumite momente.

    tibi

    11/04/2010 at 10:59 pm

    • De Parcalabescu am informatii si amintiri vagi. Parca asta era seful garzilor patiotice desi s=ar putea sa ma insel. Cat despre ce spun unii oameni anumite lucruri doar in anumite momente: poate ca nu vor sa le fie desconspirata identitatea.

     CDP

     11/04/2010 at 11:02 pm

 18. @Stefan A.
  „Pentru mine , din motivele enumerate mai sus si in memoria raposatului meu tata , armata era ceva nobil si “barbatesc” . Cum a fost redusa in ziua de azi nu ma incinta deloc !”

  In vremurile alea, la licelele militare predau limba romana profesori de talia unui Paul Zarifopol.
  Iar ofiterii constituiau un veritabil corp de elita.

  Tzepelica

  11/04/2010 at 10:53 pm

 19. @clemy
  Probabil ca pe Milea „l-au sinucis” pt. ca armata, care a tras in tineri la Inter, sa poata trece de partea lovilutiei „mai curata, mai uscata”, vina fiind aruncata integral in carca lu` Milea.
  Bineinteles, e doar o ipoteza.

  Tzepelica

  11/04/2010 at 10:56 pm

  • salut timi !

   Nu generaliza ! La Inter, baricada a fost sparta de indivizi ca Voicu Catalin. Punct. Daca armata ca intreg, ar fi facut altceva, astazi nu mai vorbeam pe acest blog, in modul in care o facem.

   tibi

   11/04/2010 at 11:03 pm

   • Salut !
    Tocmai asta incercam sa-i explic amicului Andrei, ca nu generalizez.
    Totusi, eroii din dec. `89 au fost ucisi cu gloante trase de militari (7,62 mm).
    Eu sper ca vinovatii sa raspunda, chiar daca mai tarziu…

    Tzepelica

    11/04/2010 at 11:08 pm

 20. Tzepelica
  Ca peste tot in Romania , inclusiv in armata a fost prea mult aminata reforma .
  Degeaba defilam cu Humvee si Piranha III cind stim bine ca nu doar tehnica e la pamint !
  Academia aia militara a ajuns o bodega de eliberat diplome , inclus pentru doamna Udrea ! 🙂

  Stefan A.

  11/04/2010 at 11:00 pm

  • Asta spuneam si eu.
   Ca e nevoie de curatenie/depolitizare, mai ales in cazul ofiterilor superiori, care au crescut in grad ca-n poveste, fara nici un merit militar.

   PS
   Madamme Udrea ?
   Aaaaa…pai ea e polispecializata, incepand de la strategie/tactica miltara pana la turism, impletit ciorapi, spalat cu mopu`.
   Ssssst…sa nu ne auda tibi, ca e febletea lui… 🙂

   Tzepelica

   11/04/2010 at 11:04 pm

  • Cred ca pana la un punct confunzi Academia Militara cu Institutul ptr Inalte Studii Strategice prin care s-au perindat majoritatea politicienilor damboviteni si o parte a analistilor politico-militari din categoria Radu Tudor si Bogdan Chiriac. Dar nici Academia Militara nu se simte prea bine.

   clemycali

   11/04/2010 at 11:06 pm

 21. Stefan A.
  Academia aia nu este o academie, PUNCT.

  Theophyle

  11/04/2010 at 11:03 pm

 22. Inainte de a ma retrage,pot spune un singur lucru:

  Desi am slujit sub drapel strain, intotdeuna m-am gandit la drapelul pe care tare l-as fi dorit sa-l slujesc. In orice caz am luptat pentru libertate si impotriva comunistilor.

  Daca as trai de zece ori nu as fi renuntat la acest ani grei, periculuosi si plin de privatiuni!

  Theophyle

  11/04/2010 at 11:08 pm

  • Te-am simtit ca pe un camarad de prima data cand am aflat. Si un bun roman. Cinste tie!

   Andrei

   11/04/2010 at 11:13 pm

 23. Fratilor 🙂

  Nu va luptati intre voi, avem destui cu care sa ne combatem pe forumuri.

  Acum am ajuns si eu acasa, la inchidere, si v-am citit 🙂

  Nu am ce comenta, sunt un pic cam obosit si, de altfel, si depasit de chestii militare atit de specioase.

  Theophyle, vreau insa sa iti spun ceva, pentru constiinta ta (si nu numai).

  Ai spus, dind linkul spre site-ul procesul comunismului : „eu stiu exact, ar trebui si alti sa stie”.

  Eu am obiceiul ca in fiecare an, peste 150 de tineri in jur de 20 si ceva de ani, sa primeasca drept lectura obligatorie zeci de pagini atent selectionate de mine de pe acel site in care supravietuitorii inchisorilor comuniste isi povestesc torturile pe care le-au indurat, in special din partea lui Turcanu, dar nu numai.

  Pot sa iti mai spun ca aproape NIMENI din tinerii care primesc foile nu poate cu voce tare extrase din acele pagini, iar unii mai ca pling cind ii numesc sa citeasca in fata colegilor. De fiecare data e acelasi efect si aceeasi intrebare: „Cum a fost posibil?”. Evident, doar citiva au o vaga idee despre cele intimplate atunci cu neamul asta, sub cizma rusa. Dar te asigur ca peste ani, cind imi vor uita si numele si ce le voi fi spus din carti, paginile astea nu le vor uita.

  Am tinut sa iti spun ca sa stii si sa dormi mai linistit. Sunt si eu unul dintre aceia care vor ca cei tineri sa nu uite cum a fost atunci si consider ca lectura obligatorie a unor marturii din inchisorile comuniste e unul dintre cele mai bune lucruri care li se poate intimpla unor tineri de azi.

  Cetatean

  11/04/2010 at 11:08 pm

  • @cetatene, salut. Unchiul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca, povestea lucruri absolut ingrozitoare despre Pitesti. As putea sa relatez din amintirile lui dar e tarziu si nu vreau sa aiba nimeni cosmaruri noaptea. Dar te felicit ptr stradania ta. Unchiul meu ar fi fericit sa stie ca suferintele indurate de el si de multi altii nu vor ramane necunoscute generatiilor viitoare.

   clemycali

   11/04/2010 at 11:14 pm

   • Theophyle, macar sa povestim, cei de dinaintea noastra au fost martiri, noi nu putem fi decit povesitoti 😦

    Noapte buna!

    Cetatean

    11/04/2010 at 11:15 pm

    • Sorry, clemy, am pus din viteza apelativul „Theophyle”. Oboseala. Ma iarta, rogu-te!

     Cetatean

     11/04/2010 at 11:16 pm

   • @cetatene, te iert 🙂 Poate intr-o zi am sa povestesc. Ce ma minuna pe mine inttodeauna era detasarea cu care unchiul povestea. Nu simteai nici un fel de ranchiuna in vocea lui.

    clemycali

    11/04/2010 at 11:18 pm

    • Clemy, acei oameni au fost martiri. Dumnezeu da harul sau martirilor sa ierte, si odata cu suferinta, le da si cununa. Numai comunisiti nu iarta, cei schingiuiti de ei i-au iertat.

     Cetatean

     11/04/2010 at 11:20 pm

 24. Noapte buna prieteni, multumesc pentru vizita si sper ca ne vom citi si maine.

  Poate sunt un patriot patetic dar nu pot sa-mi inchei aceasta postare fara a zice un lucru simplu, dar din toata inima:

  Traiasca Armata Romana!

  Theophyle

  11/04/2010 at 11:10 pm

  • Noapte buna Theophyle. Semper fi.

   clemycali

   11/04/2010 at 11:16 pm

  • Traiasca!

   Noapte buna 🙂

   Andrei

   11/04/2010 at 11:22 pm

 25. Nu am luptat sub drapel impotriva comunistilor, insa fac si eu ce pot astazi pentru apararea libertatii pentru care unii chiar au luptat sub drapel, fiind gata sa isi dea viata.

  Cetatean

  11/04/2010 at 11:11 pm

 26. Reforma se face cu grade mici. Iata un exemplu din locul unde am invatat trei ani si am lucrat pana in 1996:

  http://www.peteava.ro/id-488713/bbc-se-intoarce-pe-tancurile-armatei-romane

  Andrei

  11/04/2010 at 11:11 pm

 27. Nu esti patetic, esti normal. Patetici sunt cei care isi vind neamul si tara.

  Cetatean

  11/04/2010 at 11:11 pm

 28. @ timi draga 🙂
  tibi aude si ce-i place si ce nu. Interesant pentru mine, ar fi sa te aud pe tine macar o data, spunind ce iti place; indiferent de cine sau de ce. Nu cred ca esti in stare. 😀

  tibi

  11/04/2010 at 11:12 pm

  • @tibi
   Domn`e, daca e sa vorbim de doamne (veritabile), eu ma declar topit de admiratie pt. Marie Rose Mociornita.

   Tzepelica

   11/04/2010 at 11:16 pm

   • Aici, sint de acord cu tine. Noapte buna.

    Noapte buna, ALL ! 🙂

    tibi

    11/04/2010 at 11:19 pm

 29. Andrei .
  In tinerete am „colaborat” cu echipajul de pe „tatucul” lui TR- 85.
  Adica cu TR – 80 . Am transmis prin radio ordinul sa intre in bazinul de apa (adinc 4,5 metri) si au murit in 2 din 4 membri ai echipajului ! Anul 1982 !
  Ce probleme au fost sa scoata tancul din apa !!!!!!!!!!

  Stefan A.

  11/04/2010 at 11:17 pm

  • Cei doi care au murit au fost exact ofiterii care nu aveau masca de respirat sub apa. Militarii in termen au fost echipati regulamentar si au trait.

   Stiu cazul. 😦

   Andrei

   11/04/2010 at 11:20 pm

   • Inseamna ca sti si unde am facut armata ! 🙂
    Mica e lumea ! 🙂

    Stefan A.

    11/04/2010 at 11:24 pm

    • 🙂

     Doar ca eu in 1983 abia intram la Liceul militar, iar in 1990 absolveam ca ofiter la Pitesti.

     Andrei

     11/04/2010 at 11:27 pm

  • Scuze: un ofiter si un subofiter (comandantul de tanc si subofiterul mecanic conductor).

   Andrei

   11/04/2010 at 11:21 pm

 30. Ma retrag si eu.
  Tuturor, noapte buna !

  Tzepelica

  11/04/2010 at 11:18 pm

 31. Noapte buna, va urez somn usor, ma retrag si eu!

  Cetatean

  11/04/2010 at 11:20 pm

 32. Totusi, nu pot sa ma var in pat inainte de a va semnala chestia asta (hotnews) :

  „Presedintele PSD, Victor Ponta, discuta online cu cititorii HotNews.ro, luni, de la ora 13.00”.
  Ne va explica strategia PSD, cazu` Voicu bla, bla, bla.
  :lol 😆 😆

  Tzepelica

  11/04/2010 at 11:29 pm

  • @Tzepelica
   Sa vezi ce circ iese !
   Noroc ca Hotnews va cenzura intrebarile mai „jignitoare” !
   @Andrei.
   Numai bine si noapte buna tuturor !

   Stefan A.

   11/04/2010 at 11:33 pm

 33. @Theophyle,
  citez: „[…]ar sunt sigur ca in viitorii 20 de ani se va ajunge la acest lucru, bineinteles daca strategia actuala va fi implementata in continuare.”
  Nu comentez termenul de 20 de ani, ar fi trebuit sa gasesc argumente foarte serioase ca sa il iau in calcul. Asemenea prognoze nu imi spun mare lucru. Probabil ca in viitorul post, sper sa discutam pe aceste arguemnte. Sa nu te superi dar nefiind istoric nici nu lucrez cu durate lungi. Ginionul meu.
  Am o intrebare legata de citatul de mai sus in care mentionezi o strategie. Despre ce strategie este vorba? ai un link?

  Semanticus

  11/04/2010 at 11:39 pm

 34. Nopate buna. Ne revedem maine. 🙂

  Andrei

  11/04/2010 at 11:40 pm

 35. Postarile de duminica, au avut miez si mi-au placut, chiar daca optimismul a fost moderat. Imi pun sperantele in armata romana si sper ca politicul sa lase naibii soldatii sa isi faca treaba.

  turnofftheglory

  12/04/2010 at 8:21 am

  • @TOG, multumesc 🙂

   Theophyle

   12/04/2010 at 8:50 am

 36. Buna Dimineata la Toata Lumea!
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  12/04/2010 at 8:49 am

 37. @Tzepelica,

  Nu iesniste calcule. Poti sa fii mai explicit ce fel de ofiter in rezerva estei? Dupa premilitara de la facultate sau dupa o cariera militara? Pentru ca inteleg ca nu ai facut liceul militar, in 1990 erai la Politehnica, iar acum, esti rezervist.

  Nu de alta, dar am mai avut o discutie cu cineva care era „coleg” doar ca era tatal lui ofiter de cariera.

  http://www.imondo.ro/blog/?p=1985

  Andrei

  12/04/2010 at 8:52 am

  • @Andrei,

   probabil ca @Tzepelica a facut armata ca orice „terist” sau armata lunga, iar apoi, la finalul facultatii – ca toti absolventii de facultate care au facut inainte de aceasta armata, a primit grad de subofiter sau ofiter in rezerva, dupa un stagiu obligatoriu la finalul facultatii. Inainte de ’89 aceasta era ordinea si absolventii de facultate deveneau subofiteri sau ofiteri in rezerva, la arma care era proprie facultatii absolvite.
   De exemplu, si eu sunt ofiter in rezerva, arma chimica, dupa militaria obligatorie din facultate, pe care fetele o faceau obligatoriu (mai putin cele exceptate medical).

   Apropo de ceea ce povestea el cu pregatirea cadrelor: inainte de 89, cadrele care se ocupau de pregatirea militara a tinerilor erau destul de slab pregatiti apropo de fenomenele si tehnolologiile utilizate de tehnica din dotare, cele mai multe cadre intelegand doar cum sa utilizeze aceasta tehnica militara. E si de inteles asta, pentru ca erau cadre cu o scoala militara de nivel mediu. Noi adesea ne distram copios de cat de putin intelegeau (si mai erau si pusi sa ne explice) mecanismele si principiile pe care se baza tehnica de lupta. Crede-ma, am ras la explicarea unui roentgenometru de ne-am tavalit. Pentru capitaneasa noastra radioactivitatea era asa… o vrajitorie. 🙂
   Se razbuna si ea cand ne punea sa facem „tarash” la instructia de front, prin toate baltoacele… 😆
   Era si o ura aici reprimata fata de niste fete care erau la facultate…

   Dincolo de orice, nu pot insa sa fiu in genere de acord cu impresiile lui @Tzepe despre armata romana. Lucrurile s-au schimbat semnificativ intre timp. Cadrele s-au specializat, tineri valorosi au intrat in randurile ei. Numai ca nu stiu cati vor ramane in sistem, datorita salariilor nestimulative, pentru o viata cu destule privatiuni si reguli extrem de strcte. Intr-adevar, cred si eu ca performantele armatei romane trebuie sa fie remunerate dupa alte principii. Insa, da, based on valorizare a performantelor facuta REAL si nu pe „pile si relatii si partide”.

   nicole

   12/04/2010 at 9:39 am

   • Salut,
    Cum spuneam si eu: unii cand vorbesc de Dacia iau reper Dacia 1100, altii Logan sau Daster. E tot Dacia, dar parca e altceva. 🙂

    Andrei

    12/04/2010 at 10:21 am

 38. :)) coledji care vasazica, suntem toti coledji…

  Semanticus

  12/04/2010 at 9:10 am

 39. @Andrei
  Nu stiu de ce „nu ies niste calcule”, pen` ca nu era vorba de integrale triple, ce dreaq !
  Ca orice absolvent de facultate al vremii, am facut scoala de ofiteri TR (6 luni), Dupa care am primit gradu` de sublocotenent si trecut in rezerva.
  Sigur, au urmat celebrele „concetrari” periodice, alte grade etc.
  @nicole
  Discutia a plecat de la grade inalte (generali).
  Care grade sunt formate in vremea lu` Ceasca (colegii lu` D. Iliescu, Voicu, Oprea etc.) si care si-au pastrat, evident, mentalitatea.
  Pana cand armata nu renunta la ei (sunt la nivel de decizie), reforma merge cu frana pusa.

  Tzepelica

  12/04/2010 at 9:59 am

  • Colegi, care va sa zica…

   Alt „specialist” care-si da cu „presupunerea”. Pai „colegii de la Boteni”, „90/60/90” de rezervist si 60 de flotari pe zi cum este? Rupeti tu coloana dupa mii de sarituri de pe tanc si dupa aia vorbim. OK?

   Andrei

   12/04/2010 at 10:27 am

   • Amice, vad ca ai dificultati de intelegere.
    E ultimul raspuns, prin urmare.
    La Boteni am avut „placerea” sa fac armata, asa ca am o multime de colegi/amici.
    Cat priveste „ruptul coloanei dupa mii de sarituri de pe tanc”, nu poci pen` ca sa zic decat ca un militar care-si rupe coloana doar sarind de la inaltimea tancului nu are ce cauta in armata.
    E bun doar pt. munca de birou, ma-ntelegi ? 🙂

    Tzepelica

    12/04/2010 at 10:38 am

    • Si la mine e tot ultimul „n’asha” cu tine. Esti idiot, [neinformat] amice!

     Andrei

     12/04/2010 at 10:53 am

    • @timi, daca as avea 10 USD pentru fiecare tendon rupt din „sariturile astea” as fi om bogat, pe bune!

     Theophyle

     12/04/2010 at 11:02 am

 40. Hai ca ma-ti omorat, Basta !!
  va rog mult 😦

  Theophyle

  12/04/2010 at 10:59 am

  • Scuze Theophyle,

   Te rog sa tragi concluziile singur:
   – spune ca nu se face sport in liceele militare, desi nu a intrat intr-unul;
   – se da cunoscator cand a facut armata doar 6 luni;
   – jigneste;
   – la comentariile celorlati, replica lui este „asta am vrut sa spun si eu”…

   Pai e usor sa judeci un ofiter care a facut doar pregatire militara ca nu are coloana cand venitul sau e doar limitat la ceea ce stie: un inginer dat afara d la APACA se angajeaza la „Otelu Rosu” dar un ofiter dat afara din armata unde se angajeza? In Legiunea straina?

   Si asta la un articol care exprima increderea in Armata Romana. Pacat!

   Andrei

   12/04/2010 at 11:07 am

   • Da, pacat ca am ajuns aici desi am dorit ca lucrurile sa vie vazute dintr-un alt punct de vedere.

    Cred ca ar fi bine sa scoatem armata din discutiile noastre. Sunt pareri diferite.Sper ca ne vom intelege putin mai bine in timp.

    Theophyle

    12/04/2010 at 11:12 am

    • Inca o data, mii de scuze Theophyle. 😦

     Andrei

     12/04/2010 at 11:14 am

    • Se vede ca e greu de inteles ca un inginer nuclearist, de ex., nu se poate angaja oriunde.
     Nici la Apaca si nici la Otelul Rosu.
     In plus, confuzia „unii ofiteri superiori = Armata romana” mi se pare extrem de grava, cum am mai spus.
     Imi aduce aminte de vremea in care Iliescu, atunci cand era atacat, striga ca este atacata institutia prezidentiala.
     E bine, totusi, sa facem distictia dintre unii indivizi si institutia unde lucreaza, ca sa nu apara confuzii.
     Cu asta, basta ! 🙂

     Tzepelica

     12/04/2010 at 11:18 am

  • Basta nu era tot …general ? 🙂

   Tzepelica

   12/04/2010 at 11:13 am

   • Nu numai unul singur a fost o familie de generali 🙂

    Theophyle

    12/04/2010 at 11:22 am

  • @TheoPh, scuze ca intervin si eu, nu vreau sa pun paie pe foc, dar atitudinea domnului Andrei o gasesc jignitoare. Din cate am vazut este singurul care a folosit cuvinte „tari” (desi acum taiate) catre interlocutor.

   Domnule Andrei, daca tot va confundati cu armata romana si vi se pare ca Tzepe se da cu parerea aiurea am si eu o rugaminte si trei intrebari catre dumneavoastra.

   1. Cereti-va scuze, pentru ca armata romana a tras la Inter in oameni ca Tzepe. Nu va considerati vinovat de asta, ok, dar nu mai luati apararea intregii armate care mai are multe pacate de lamurit si de spalat.

   2. In dumneavoastra s-a tras vreodata? In Tzepe da. Prin urmare se poate spune ca are mai multa experienta de lupta decat dumneavoastra.

   3. Unde erati in decembrie 89?

   4. Inteleg ca aveti in jur de 40 de ani, ca sunteti pensionar al armatei romane si ca aveti si o firma proprie. Vi se pare corect fata de colegii dumneavoastra de generatie care inca muncesc si care nu vor avea nici pe departe pensia dumneavoastra? Atata timp cat nu sunteti un veteran eu cred ca nu este corect sa fiti pensionar la varsta asta.

   maraco

   12/04/2010 at 12:05 pm

   • Salut maraco,

    Incep cu punctul 3, pentru ca acesta se pare ca este problema: eram elev in anul 3 al Scolii de ofiteri de tancuri din Pitesti. Membru de partid am fost facut in prima serie in ianuarie 1989, impreuna cu alti 3 colegi, iar in decembrie am rupt carnetul de partid. Bunicul meu a fost inchis de comunisti si i s-a confiscat averea. Tatal meu a trebuit sa faca liceul la Braila pentru ca in Raiaonele Arges si Muscel nu era primit la scoala, fiind fiu de chiabur.

    2. La punctul 2, raspunsul este Da. S-a tras si am fost provocat de un tip cu o Dacie verde care striga, in 1989, ca suntem criminali. A trecut pe langa locul unde faceam paza si a tras spre noi. In aceeasi seara, s-a tras dintr-un Mercedes alb din mers. In plus am mai salvat niste colegi cand s-a declansat un foc automat cu mitraliera de pe tanc, avand inspiratia sa ridic mecanismul de ochire in plan vertical. Desigur ca nu am experienta de lupta dupa ce am pregatit 2 serii de subofiteri de tancuri la Pitesti si zeci de militari in termen la Timisoara.

    3. La punctul 4: Din cauza unei hipertiroidii si a unei probleme la coloana vertebrala (boala profesionala) am fost nevoit sa ies la pensie. Nu inteleg pentru ce sa-mi cer scuze.

    4. La punctul 1 nu am ce vina sa-mi asum decat pentru ceea ce am facut personal. Mai ales ca nu am avut si nu am niciun castig personal din evenimentele din 1989 in afara libertatii pe care toti am castigat-o.

    Andrei

    12/04/2010 at 12:21 pm

    • Multumesc pentru raspunsuri!

     Va inteleg atasamentul pentru armata, dar nu trebuie sa jigniti in numele acestui atasament, mai ales pe oameni carora nu numai dumneavoastra, dar chiar noi toti le datoram libertatea.

     Daca sunteti pensionat pe caz de boala nu are nimeni nimic de obiectat, dar aveti colegi sanatosi si tineri, pensionati nu se stie din ce motive si la pensia carora nu mi se pare corect sa contribui.

     maraco

     12/04/2010 at 1:18 pm

    • Multumesc. VA ROG SA RASPUNDETI DVS. LA PROVOCAREA DE MAI JOS.

     Andrei

     12/04/2010 at 1:32 pm

 41. @maraco
  Zice Andrei :
  „In plus am mai salvat niste colegi cand s-a declansat un foc automat cu mitraliera de pe tanc, avand inspiratia sa ridic mecanismul de ochire in plan vertical.”

  Acu` cred ca lucrurile sunt complet lamurite.
  In dec. `89, unul dintre noi doi era cu tancu`.
  Si nu eram eu ala…

  Tzepelica

  12/04/2010 at 1:22 pm

  • @timi, te asigur cu o siguranta de 100% ca Andrei nu a participat la nici o represine nicaieri. Crede-ma ca stiu ce spun. Sper ca am suficient credit pentru aceasta afirmatie.

   Insinuari de genul pe care le-ai insinuat nu sunt nici valabile si nici acceptabile cu tot respectul.

   Theophyle

   12/04/2010 at 1:53 pm

   • @Theophyle
    Nu e vorba de insinuare, e vorba de o constatare bazata pe afirmatiile facute chiar de Andrei.
    Care sunt suficient de clare.
    Ca sa nu-ti creez alte probleme am decis sa ma abtin, in continuare, de la orice fel de comentariu (sigur, raman un cititor fidel).
    Pt. ce faci, ai in continuare toata admiratia mea.
    Succes !

    Tzepelica

    12/04/2010 at 2:15 pm

    • @timi, mare pacat iti faci tie, mie si blogului. Sper sa revi si sa continui sa comentezi asa cumai facut-o pana acum 😦

     Theophyle

     12/04/2010 at 2:18 pm

 42. @maraco salut,

  imi pare tare rau ca ai deschis o dezbatere pe care eu am facut tot ce se putea ca sa o atenuez. Mare pacat in special pentru ca nu-l cunosti pe Andrei, pe care eu il cunosc.

  La obiect. Eu sunt pensionar militar, adevarat in alta armata, care-si pensioneaza veterani dupa 15 ani de combat service pe care i-am facut ca medic.

  asa ca in majoritatea tarilor (democrat-occidentale) pensionarea cadrelor militare care au facut mai mult de 10 ani pe teatre de operatiuni este posibila!

  Poate comparatia nu este 100% paralela dar in orice caz este valabila.

  Timi care este si el un bun amic nu are nevoie de sustinere, el se poate sustine singur. Nu-mi doresc bisericute de simpatii vs. antipatii pe blog. Te rog mult sa nu mai abordezi subiectul si-ti multumersc anticipat.

  Theophyle

  12/04/2010 at 1:49 pm

  • Salut cu mult respect @TheoPh,

   Imi cer SINCER scuze pentru ca am reaprins un foc pe care tu te-ai straduit sa-l stingi.

   Cred ca oricine pe lumea asta are nevoie de sustinere SINCERA si este o datorie morala sa-ti exprimi gandurile de sprijin cu voce tare (cred ca este chiar o idee promovata in cultura americana), iar pentru asta nu imi cer scuze.

   In privinta armatei, da, pentru asta: „15 ani de combat service”, toata admiratia. Cum spuneam, fata de veterani, plecaciune.

   @Tzepe, daca mai ajungi pe aici si citesti randurile astea te rog frumos sa te mai gandesti in privinta comentariilor. Asta din doua motive. Blogul lui TheoPh nu ar mai fi asa de interesant fara inTzepaturile tale :), iar eu ma voi simti extrem de vinovata fata de TheoPh. Te rog frumos sa te mai gandesti. Astept un comentariu de-al tau la postarile de azi sau maine.

   maraco

   12/04/2010 at 4:03 pm


Comentariile sunt închise.