Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ultima victimă de la Katyń

Lech Kaczyński (18 iunie 1949 – 10 aprilie 2010) a fost preşedintele Poloniei. Era co-preşedintele partidului Prawo i Sprawiedliwość (Drept şi Justiţie). Kaczyński a fost ales ca preşedintele Varşoviei (adică, primarul capitalei) în 2002, termenul său expirând pe 23 decembrie 2005, când a fost inaugurat ca preşedintele Poloniei.

În primul său discurs ca preşedinte ales, Kaczyński a declarat că are două ţeluri principale pentru termenul său: reducerea corupţiei, “fenomenul patologic din Polonia care este la un nivel periculos”, şi astâmpărarea diviziunile sociale care s-au făcut mai semnificative în ultimii 15 ani. Deasemenea, Kaczyński a spus că vrea să aibă relaţii mai strânse cu Statele Unite ale Americii – Pe 10 aprilie 2010, avionul în care acesta se afla s-a prăbuşit în regiunea Smolensk, la câţiva km distanţă de capitala Rusiei. Toţi  pasagerii au murit, inclusiv soţia preşedintelui polonez. Lech Kaczyński a fost ultima victima a acestui ingrozitor masacru.

Masacrul de la Katyń a fost o execuţie în masă a unor cetăţeni polonezi de către forţele poliţiei secrete sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial. Katyń este un sat situat la 20 de km vest de oraşul Smolensk din Rusia. La Katyń,  aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetăţeni polonezi au fost executaţi în trei locuri diferite în primăvara anului 1940. Majoritatea celor ucişi erau ofiţeri capturaţi ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executaţi se aflau şi numeroşi civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor polonezi şi a bieloruşilor polonezi.

La 5 martie 1940, conform notei pregătite pentru Stalin de Lavrenti Beria, membrii Biroului politic – Stalin, Viaceslav Molotov, Lazar Kaganovici, Mihail Kalinin, Kliment Voroşilov şi Beria – au semnat un ordin de executare a activiştilor „naţionalişti şi contrarevoluţionari”, „elemente sociale străine”, din lagărele de prizonieri şi în închisorile din zonele de vest ale Ucrainei şi Belarusului. Executarea acestui ordin a însemnat asasinarea a peste 22.000 de polonezi, între care aproximativ 15.000 prizonieri de război. Acuzaţii erau foarte cuprinzător definiţi ca „inamici înrăiţi şi neînduplecaţi ai autorităţii sovietice”, printre ei aflându-se şi un mare număr de intelectuali polonezi, plus poliţişti şi ofiţeri de rezervă sau de carieră.

Între 3 aprilie şi 9 mai 1940, (cu o pauză de 1 mai!), cei aproximativ 22.000 de prizonieri de război şi alţi arestaţi au fost asasinaţi: 15.570 în cele trei lagăre menţionate mai sus şi aproximativ 7.000 de prizonieri din regiunile vestice ale Ucrainei şi Belarusului. Printre cei ucişi la Katyń s-au numărat un amiral, doi generali, 24 colonei, 79 locotent-colonei, 258 maiori, 654 căpitani, 17 căpitani de marină, 3.420 subofiţeri, câţiva preoţi militari, trei moşieri, un prinţ, 43 de oficialităţi, 85 de cetăţeni privaţi şi 131 de refugiaţi. Printre asasinaţi s-au aflat 20 de profesori universitari, 300 de doctori, sute de avocaţi, ingineri şi profesori, peste 100 de scriitori şi ziarişti şi aproximativ 200 de piloţi de aviaţie. În total, NKVD-ul a eliminat aproape o jumătate din corpul ofiţerilor polonezi.

Numai 395 de prizonieri au scăpat de la moarte. Ei au fost duşi în lagărele Iuhnov şi Griazoveţ. Aceştia au fost singurii supravieţuitori.

Din documentele cercetate îndeosebi în perioadele guvernărilor Gorbaciov şi Elţîn reiese că poliţia politică NKVD a selecţionat cu premeditare pentru execuţie ofiţeri şi oameni cu pregătire, ingineri, profesori, avocaţi, funcţionari înalţi, latifundiari, aristocraţi, preoţi. NKVD-ul a aplicat o epurare pe criterii de „clase sociale” (subliniază, bazat pe documente, cercetătorul Zaslavsky). Ordinul de execuţie, a fost emis de NKVD la 5 martie 1940 şi a fost semnat şi de Nikita Hruşciov, potrivit unei mărturii documentate din partea şefului NKVD-ului, Lavrenti Beria.

Descoperirea de către nazişti în 1943 a uneia dintre gropile comune, după ce armata germană ocupase în 1941 zona respectivă a precipitat ruperea relaţiilor diplomatice dintre Uniunea Sovietică şi guvernul polonez în exil de la Londra.

Deşi, chiar înaintea prăbuşirii URSS-ului, autorităţile ruseşti au recunoscut rolul sovieticilor în masacru (procuratura militară sovietică a început ancheta în 1989), există anumite resentimente în Rusia în legătură cu aceste probleme, guvernele ruseşti succesive refuzând să numească masacrele crime de război sau acte de genocid, ceea ce ar duce la necesara urmărire în justiţie a făptaşilor aflaţi încă în viaţă. Mulţi ruşi continuă să creadă ca fiind adevărată versiunea propagandei guvernamentale sovietice de până în anul 1989, conform căreia naziştii, care invadaseră Uniunea Sovietică în 1941, ar fi fost autorii masacrelor.

Gorbaciov şi-a cerut scuze în octombrie 1990 faţă de poporul polonez, însă nu a permis publicarea ordinului de execuţie. Acel document sovietic a fost înmânat preşedintelui Poloniei, de preşedintele Elţin, abia în 1992 (v. pe larg mai jos). În 2005, autoritatea rusă de competenţă pentru anchetarea cazului (în locul fostei procuraturi militare sovietice) a dispus, fără o evaluare juridică clară, închiderea cazului şi declararea a 116 dintre 183 de dosare privind masacrul de la Katyń drept secret de stat.

De la sfârşitul deceniului al nouălea al secolului trecut, presiunile făcute asupra guvernului polonez, dar şi asupra celui sovietic nu au încetat să crească. Mediile academice au încercat să includă Katyńul pe agenda comisiei mixte polono-sovietice de investigare a episoadelor neclare ale istoriei comune. În 1989, cercetătorii sovietici au dat în vileag faptul că Stalin a dat într-adevăr ordinul pentru masacrarea polonezilor, iar în octombrie 1990 Mihail Gorbaciov a recunoscut oficial că NKVD-ul a fost executantul ordinului ucigaş, confirmând totodată existenţa altor două gropi comune asemănătoare celei de la Katyń: Mednoie şi Piatihatki. După ce noi dovezi au fost descoperite de americani şi polonezi în 1991 şi 1992, în 1992 preşedintele Rusiei Boris Elţîn a scos din arhive şi a predat noului preşedinte polonez, fostul lider al sindicatului Solidaritatea Lech Wałęsa, documente ultrasecrete din pachetul sigilat nr. 1. Printre acestea se aflau propunerea lui Lavrenti Beria din martie 1940 pentru împuşcarea a 25.700 de polonezi din lagărele Kozelsk, Ostaşkov şi Starobielsk şi din anumite închisori din vestul Ucrainei şi Belarusului, toate având semnătura de aprobare a lui Stalin; un fragment al ordinului de împuşcare dat de Biroul Politic datat 5 martie 1940; nota lui Alexandr Şelepin din 3 martie 1959 către Nikita Hruşciov, care era informat despre executarea a 21.857 polonezi şi i se cerea aprobarea pentru distrugerea dosarelor lor

Sursa: Wikipedia.

Written by Theophyle

10/04/2010 la 1:40 pm

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Ultima victimă de la Katyń ” gasiti aici: Ultima victimă de la Katyń […]

 2. salutare

  o zi neagra pt Polonia, unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei din UE
  Polonia are experienta traumelor istorice, poate in mai mare masura decat noi, a si disparut efectiv de pe harta ca stat de-a lungul istoriei; cu toate astea, au revenit de fiecare data, mai puternici
  e tara care i-a dat lumii pe Chopin, Wajda, Gombrowicz si pe multi altii

  p.s. Teofil, felicitari pt viteza de reactie si acuratetea informatiilor, la aceleasi standarde cu care ne-ai obisnuit

  razvan

  10/04/2010 at 1:53 pm

  • razvan, salut!
   Noi suntem aici pentru a ne povesti povestea noastra si de a contribuii la renasterea nationala, care va veni chiar dupa ce voi fi ulcele!

   Nu avem dreptul de a uita nimic si daca avem ce povesti o vom face!

   S-au terminat tacerile.

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:00 pm

 3. Culpa comuna, asumarea unui trecut sovietic sau ce naiba orgoliul sta in calea unei asumari a responsabilitatii unor nemernici? Il vad pe Putin de ani de zile dand cu clor pe trecutul KGB-NKVD dar este infiorator sa ii speli pe nemernicii sovietici. Plus Putin e un autoritar, ca sa nu spun pe sleau un dictator si toata politica poloneza i-a calcat pe rabdari de 20 de ani.
  Exista o razbunare in acest incident, obrazul rusesc a primit o palma zdravana. Cat de flexibila si transparenta poate fi o comisie condusa de Putin?
  In ce tara normala prim-ministrul ancheteaza un incident international aviatic?
  Cea mai mica indoiala va zdruncina pentru multa vreme reputatia ruseasca si asa mai mul;t arogata decat acordata.
  Theophyle intreba ca si mine ce se va intampla dupa bombele de la metrou, de dorinta de putere si manifestatiile antiputiniene din Rusia. In acest caz incidentul catastrofal de azi ii vine manusa lui Putin, mai multe restrictii, mai putine drepturi…

  turnofftheglory

  10/04/2010 at 1:55 pm

  • @TOG,
   sper din toata inima ca a fost numai un accident tragic si nimic mai mult.Lech Kaczyński este o mare pierdere pentru toti ce care gandim ca noi.

   El chiar a murit asa cum a trait langa istoria neamului lui, la numai 20 de km de Katyń

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:02 pm

 4. Scuze Teoph, dar nu ati evidentiat evenimentul istoric urmare caruia s-a ajuns la acest act barbar. Va rog sa completati datele, cu cele care au premers acestui holocaust.

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:00 pm

  • Andrzej,
   am sa o fac poate mai tarziu

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:05 pm

 5. Salut Theophyle,
  salut prieteni.

  Am intrat pe Google Earth si am vazut ca:

  – la N de Smolensk exista aeroportul civil, cu o pista mare de aterizare, marginita la Est si Vest, de doua cai de comunicatie. Nu exista padure la capete, doar un grup mic de copaci la vest;

  – la S de Smolensk exista aeroportul militar, cu o pista cam la 2/3 din dimensiunea celei de pe aeroportul civil, pista marginita la capete de paduri si diverse constructii. Conditii optime, daca ratezi pista, sa nu mai ramana supravietuitori.

  2 intrebari:

  – Deoarece TU 154 este un avion relativ mare, putea sa aterizeze pe aeroportul militar in siguranta?

  – Daca a ratat de 3 ori aterizarea, de ce nu a fost trimis pe aeroportul civil, MAI MARE?

  Andrei

  10/04/2010 at 2:00 pm

  • @Andrei,

   chiar nu am raspunsuri, cand vor parveni, daca vor parveni pe agenti am sa le aduc, crede-ma.

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:04 pm

   • Te cred Theophyle. Sunt intrebari care nu s-au pus inca si un raspuns la ele ar lamuri unele lucruri.

    Nu cred intr-o greseala a pilotilor polonezi. Mai degraba s-a ales gresit aeroportul sau s-a coordonat gresit de la sol.

    Si nu sunt de partea celor care cred intr-un complot rus impotriva Poloniei, ci a unor actiuni ce pot implica KGB-ul, mai degraba. Pentru ca Rusia va avea de castigat indiferent din ce vor afla comisiile:

    – un lider mai putin;
    – o tara care nu a trecut prin criza, destabilizata;
    – un Putin – mana forte, dispus sa faca mai mult decat un prim ministru;
    – o presupusa deschidere a Rusiei catre civilizatie;
    – mutarea imaginii de la ceea ce se intampla in Kirghistan sau atentatele din Rusia pe acest eveniment.

    Andrei

    10/04/2010 at 2:18 pm

  • Datele de mai sus sunt gresite: cel militar este la Nord si cel civil e la Sud.

   Cu atat mai mult nu inteleg cum s-a gresit cu 2 km pista de aterizare.

   Andrei

   10/04/2010 at 2:35 pm

 6. Sunt consternata.

  Nu, nu e o zi neagra numai pentu Polonia. Este o zi neagra pentru noi toti.

  Cumplit, cumplit….
  Mi se pare extrem, extrem de ciudat. Conducerea la cel mai inalt nivel al statului polonez sa piara cat ai clipi!…

  Dumnezeu sa-i odihneasca.

  nicole

  10/04/2010 at 2:00 pm

  • Un stat „decapitat”, Nicole. Mare tragedie!

   Andrei

   10/04/2010 at 2:03 pm

  • nicole, toti suntem. Rusia este chiar un pamant blestemat pentru polonezi si cred ca si pentru noi, romanii.

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:05 pm

 7. […] afla mai mult: Ultima victimă de la Katyń […]

 8. Scuze Teoph, dar nu ati evidentiat evenimentul istoric urmare caruia s-a ajuns la acest act barbar. Va rog sa completati datele, cu cele care au precedat si au facut posibil acest holocaust.

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:06 pm

  • Andrzej, ti-am raspuns mai sus.

   Theophyle

   10/04/2010 at 2:07 pm

 9. OK, am insistat doar din motivul unei informari de calitate asa cum suntem obisniiti pe acest blog.

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:11 pm

 10. Am spus si o repet, Basescu nu are voie sa mai zboare cu fieratania aia de 707.

  turnofftheglory

  10/04/2010 at 2:13 pm

 11. Teoph, scuze si pofta mare!

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:14 pm

 12. Apropo de securitatea aeronavelor cu care circula presedintii: va amintiti cat scandal a fost atunci cand presedintele Basescu a explicat riscurile implicate de transportul la nivel prezidential cu actuala aeronava?

  Pur si simplu l-au batjocorit cat au putut aceleasi fetze de nenorociti pe care ii cunoastem.

  Trecand peste orice, insa, nu cred nici in ruptul capului ca aceasta catastrofa de azi a fost o pura intamplare. Chiar nu pot sa cred in „intamplare”. In plus, chiar mi-e teama de viitoarele evolutii internationale.

  nicole

  10/04/2010 at 2:14 pm

 13. Tog, salut!
  Relax frate, pentru Basescu cred ca amicii au alt „menu”.
  Apropo, a fost acum cativa ani , parca, o disputa apriga pe tema aeronavei prezidentiale si din cate i-mi aduc aminte au fost „analisti” care au infierat patriotic cele cateva reparatii si imbunatatiri aduse la air force one-Romania.
  Ma inseala pe mine memoria?….

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:19 pm

 14. Ehai Nicole, iata o empatie de neimaginat! A crapat un drek!

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:21 pm

 15. @Andrzej,

  cred ca esti excesiv de expansiv pentru asemenea momente.

  nicole

  10/04/2010 at 2:25 pm

 16. UPDATE: o prima cutie neagra gasita.

  Cetatean

  10/04/2010 at 2:43 pm

 17. Ne citim mai pe seara. 🙂

  turnofftheglory

  10/04/2010 at 2:44 pm

 18. Deh, se pare ca nu !
  Nicole afirmatia dvs. esteo constatare obiectiva sau doar o supozitie.
  As putea si eu sa spun (evident aiurea) ca nu va sta bine in negru.

  Andrzej

  10/04/2010 at 2:46 pm

 19. Pe deseara, TOG!

  Pentru reamintire, dezbaterile ipocrite pa marginea aeronavei prezidentiale, articol din 2007. Observati pozitia lui Geoana, la finalul articolului.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romavia-si-tarom-detin-cate-doua-aeronave-airbus-101874.html

  Cetatean

  10/04/2010 at 2:51 pm

 20. Dumnezeu sa-i odihneasca!
  Pacat ca un popor atat de incercat deja a fost iarasi supus la o alta tragedie.
  Nu cred ca rusii ar putea fi atat de prosti incat sa produca acest accident. Nu ar avea decat ponoase. Poporul polonez nu este un popor care ar tolera asa ceva si rusilor numai asta le mai lipsea. Altele sunt metodele lor.
  Cred ca a fost un accident nenorocit, favorizat de starea avionului. Am mai vazut epave, dar asta parea o ruginitura.
  Urasc accidentele, pe cele de avion in mod special. Este inadmisibil sa se accepte aparate de zbor care nu sunt perfecte.

  val

  10/04/2010 at 2:56 pm

 21. Dacă „specialiştii” ruşi au mizat tocmai pe incredibilul variantei că nu ar fi în stare de aşa ceva şi au profitat de conjunctură pentru a decapita Polonia?

  La sfârşitul anchetei nu trebuie să fie nici cea mai mică umbră de îndoială că ruşii ar fi avut cea mai mică contribuţie – fie ea şi involuntară – la prăbuşirea aeronavei.

  gabhry_el

  10/04/2010 at 3:55 pm

 22. Doar daca ar avea un plan de reintegrare a fostelor state socialiste limitrofe si daca acest nefericit accident face parte dintr-un plan mai vast de inlocuire a sefilor de stat cu unii fideli lor. Altfel, schimbarea conducerii unei tari nu ar putea schimba orientarea actuala a statelor din estul UE, cu atat mai putin a Poloniei.

  val

  10/04/2010 at 4:12 pm

 23. Cumplita tragedie!

  orangeskorpion

  10/04/2010 at 4:54 pm

 24. […] șocante: pe blogul lui TOG, spre exemplu, printre cele mai incitante subiecte din Politeia…  Sau în Grădina de hărtie a Norei […]

 25. salut tuturor. am fost plecat dimineață și încă nu-mi vine să cred tot ce s-a întâmplat. cum a fost posibilă o asemenea eroare, de ce a insistat pilotul să aterizeze pe ceață și printre copaci, de ce zburau cu vechitura aia de Tupolev…multe întrebări fără răspuns. și tocmai în drum spre Katyn, cea mai mare ironie dintre toate…

  Camil Stoenescu

  10/04/2010 at 6:09 pm

 26. Tzepelica

  10/04/2010 at 6:54 pm

 27. Polonezii sint favortitii mei dintre est-europeni. Astia chiar au o istorie interesanta. Si trebuie sa intelegi traditia lor miltitara ca sa intelegi mai bine ce inseamna Katyn pt ei. Am fost la Monte Casino special pt cimitirul polonez.

  Vad informatii ca s-au facut 4 tentative (se permit 2) de aterizare, toate pe decizia pilotului. Rusii au vrut sa-i dirijeze spre Minsk si aeroportul nu avea echipament de ghidare pt ceata

  Tio

  10/04/2010 at 7:03 pm

 28. Salut !
  1-Este ceva ce „pute ” in tragedia asta aeriana !
  Dificil de crezut ca un pilot pe un avion prezidential este atit de timpit !
  Cu atit mai mult cu cit altitudinea de zbor era prea joasa ( a lovit copacii). Avea macar o harta ca sa vada ca inaintea pistei este o padure !!!
  Turnul de control nu a vazut ca zboara prea jos sau radarul din aeroport era in „reparatie” ?
  2- Masacrul ala din padurea Katyn avea rolul sa „dezintegreze ” elita poloneza a acelor timpuri ! Va ramine mereu ca o pata neagra pe relatile ruso – poloneze !
  3- Mare nenorocire dezastrul asta aerian . Chiar cu sefii tari UE care erau si cei mai ostili Rusiei !
  4- O mare greseala de organizare ! Nu zboara NICIODATA atiti de multi sefi importanti cu un singur avion !
  5- Este si un film legat de masacrul din Katyn. Este infiorator si crud !!

  Stefan A.

  10/04/2010 at 7:28 pm

  • de obicei nu sunt adeptul teoriilor conspirației, dar recunosc că tragedia asta are ceva suprarealist in ea. prea multe lucruri au mers prost în același timp…

   Camil Stoenescu

   10/04/2010 at 7:42 pm

 29. Pentru toti cei de la Katyn, de atunci și de acum!

  Andrzej, prietene 😥

  oldhashu

  10/04/2010 at 8:03 pm

  • sunt aici prietene!

   andrzej

   10/04/2010 at 8:50 pm

 30. o mare tragedie, Dumnezeu sa-i odihneasca.

  Semanticus

  10/04/2010 at 8:12 pm

 31. Buna Seara la toata lumea,
  Postare Noua !

  Theophyle

  10/04/2010 at 8:21 pm

 32. Multumesc old man!

  andrzej

  10/04/2010 at 8:51 pm

 33. Dumnezeu sa fie cu noi! Nu plang dar saunt trist.
  Poate va veni si vremea noastara!

  andrzej

  10/04/2010 at 8:53 pm

  • Dintre toate natiile Europei, polonezii sunt cei mai apropiati de romani, ca mentalitate, ca stil de viata. Mogą one odpoczynku w pokoju!

   ana

   11/04/2010 at 1:51 pm

 34. Acum ies. Voi fi cu voi peste doua ceasuri.

  andrzej

  10/04/2010 at 8:57 pm

  • andrzej, suntem de cam multisor pe o postare noua.

   Theophyle

   10/04/2010 at 9:03 pm

 35. […] the article here: Ultima victimă de la Katyń This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 36. În comisia de anchetă ce a studiat masacrul de la Katin în 1943 a fost şi un român.

  Donkeypapuas

  10/04/2010 at 9:56 pm

 37. Semanticus

  10/04/2010 at 11:50 pm

  • @Silviu, Salut 🙂

   Smolensk si Katyń sunt simboluri ale Poloniei. In ambele au murit polonezi din elita lor. Cei din Katyń au fost ucisi de rusi, cei de de la Smolensk ucisi de soarta 😦

   Nu am insinuat nimic altceva, deocamdata!

   Theophyle

   11/04/2010 at 4:25 pm

   • Salut!
    Nu era o precizare la adresa celor scrise de tine. Era pur si simplu o precizare despre paralela Katyn-Smolensk:)

    Silviu Sergiu

    11/04/2010 at 5:34 pm

 38. istoria va da faptele ..nu cred in lacrimile sovietice…
  e doar rodul unei arme in care rusia investeste exponential …serviciile rusesti…
  bietii polaci! incercata natie de oameni…independenta costa si noi daca ne-ar fi mintile acasa ar trebui s-o stim cu varf si indesat

  cosmo

  11/04/2010 at 5:12 pm

 39. Ultima victimă de la Katyń ?!

  Macar de-ar fi asa !

  Dar se pare ca e un cosmar recurent…

  0RT0D0X

  12/04/2010 at 12:37 pm

 40. 1) Acum ceva vreme, cînd aflasem și eu de Katyń, am început să întreb în stînga și-n dreapta pe cei de-o seamă cu mine dacă știu ceva despre subiect. Nu știau. Doar ăi bătrîni știau. E, acum, după înălțarea la cer a lui Lech Kaczyński, nu Smolensk va fi cunoscut, ci tot Katyń. Și va fi cunoscut așa cum sunt Auschwitz & Bierkenau, Dachau, Treblinka… Pentru că în toate aceste locuri cetățenia poloneză era o asigurare de moarte. Pînă acum se va fi știut doar calitatea etnică a martirilor. De acum înainte se va ști și cetățenii cărei patrii erau ei. O patrie care a luat diverse forme pe hartă, precum apa-n pahar, cu granițe aiuristice și cu singura mulțumire că n-a ajuns să figureze prin Siberia pe undeva.
  .
  2) Presupun că dacă lui Kaczyński i s-ar fi propus să se jertfească pe sine patriei, n-ar fi zis nu.
  Nu știu de ce văd doliul acesta nu ca pe un accident, ci ca pe omagiul suprem pe care o nație îl aduce istoriei sale. Andrzej Wajda dăduse deja direcția prin filmul său din 2007. Acum, Polonia e întreagă. A dat tot ce-a avut mai bun.
  .
  3) Chiar dacă ne putem lesne închipui cum cineva își soarbe mulțumit vodka: ”Kămiemărare ați vrut, kămiemărare aveți…” sau, parafrazîndu-l pe Brecht – Muratov mîncînd mere în timp ce caută cutii negre… → Și totuși, chiar și așa, călăul acesta presupus umblă singur pe calea lui, căci nimeni nu-l confirmă în funcție: polonezii nu sunt victime, nu au avut niciodată apucături în acest sens. Demnitatea lor a ales să-i facă eroi.
  .
  4) Recuperarea istoriei poloneze este un subiect care îi privește pe toți cetățenii și etnicii polonezi și la care participă fiecare prin memoria sa, prin neuitare.
  Criza criminală a pușcăriilor comuniste din România a lăsat românilor o mare senilitate, un fantomatic institut de investigare a crimelor comunismului și un Vladimir Tismăneanu. Suntem în continuare ceea ce au vrut Ana Pauker și Dej și Ceaușescu și Iliescu și… alții atunci cînd ne-au decapitat la Canal, la Periprava, la Gherla, la Aiud, la Sighet…
  Polonezii nu sunt victime. Noi nici măcar nu realizăm ce ni s-a întîmplat. Dacă în 50 de ani de bolșevism am uitat cu seninătate și am supraviețuit ca niște bacterii șmechere – nu vreau să-mi dau seama de ce în atîta amar de istorie românii nu au reușit să construiască nici palate, dar nici minți sau caractere. Oare nu cumva pentru că de fiecare dată cînd li s-a cerut să uite – uitau, să mazilească – mazileau, să lase în paragină – lăsau, o istorie întreagă în care românii și-au făcut lor înșiși toate acestea și încă, drept corolar – bășcăul nechezător care să le amestece pe toate într-un compost steril.
  Paradigma poloneză e o păsărească ridicolă pentru români. Ceva între caraghioslîc de fraieri și ”vai, săracii”…
  .
  5) Nu te poți abține să observi că Polonia rămîne poetică în întreaga sa desfășurare.
  .
  6) De nervi, ascult poloneze. Mă duce gîndul că pentru a merita un Chopin tre` să plătești cu toată valuta pe care o ai.
  .
  7) Dumnezeu să ne ajute să luăm aminte la exemplul de excelență al polonezilor.

  elena pasima

  15/04/2010 at 11:06 am

  • Salut Elena 🙂
   Frumos scris si adevarat. Singurul lucru pe care-l pot adauga: AMIN !

   Theophyle

   15/04/2010 at 11:14 am


Comentariile sunt închise.