Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 8/4 – “politică: id, ego si super-ego”

S-au intamplat ieri doua lucruri extrem de interesante, din punctul meu de vedere, cel putin. Primul ar fi luarea cu “japca a microfonului” de catre dl Boc, si al doilea este afirmatia dlui Ponta ca “Boc e doar un maimutoi”, ambele extrem de interesante. Daca in cazul lui Boc lucrul poate fi clasificat drept o “siluire a caracterului” , in cazul lui Ponta este o continuare a politicii de maidan la care din nefericire acest domn nu doreste  sa renunte. Bineinteles, ambele sunt extrem de condamnabile.

In cazul lui Boc, atitudinea este clar generata intr-un laborator de PR si sunt destul de multumit ca nu sunt singurul care a reusit sa descifreze misterul (vezi blogul Kiseleff, articolul lui Mircea Marian). In cazul lui Ponta, este o golanie gratuita in traditia politichiei romanesti.

Politica romaneasca se afla inca in stadiul incipient (sper ca la sfarsitul lui), in care “tatal vine acasa obosit si nervos, o bate pe mama, mama cafteste copiii,  dupa care copiii se bat intre ei”.   Asa cum Boc nu are fata de haimana, care sa ia microfoanele doamnelor lui Vantu, nici Ponta nu are fata de derbedeu care scuipa. Ambii sunt victimele unor procese politice impuse. Boc de catre nu’ş ce consultant si Ponta de  complexele pe care le-a dezvoltat in timp si le-a accentuat dupa traumatizantele intaniri cu Traian Basescu.

Fiecare om care are o cariera publica isi formeaza in timp “o imagine politico-culturala”  (Political and Cultural image), din care se formeaza (sau nu)  reputatia de care se bucura individul.  Imaginea lui Boc a fost exceptionala cand era un simplu parlamentar si a devenit primarul unui oras mare, Clujul. Boc este un om onest, harnic si cinstit. Boc este un om extrem de loial grupului din care face parte si superiorului direct, asa cum il concepe el. Boc este un om de familie, ferit de toate scandalurile coruptiei romanesti si gagicariile autohtone. Boc este prototipul ardeleanului serios. Boc a fost un om cu  reputatie impecabila, din care s-a dezvoltat o stima generala, inclusiv a mea.

Reputatia lui Boc a fost erodata la maximum de guvernul pe care l-a condus impreuna cu golanii pesedisti, in frunte cu Geoana, Nica, Vanghelie si Hrebenciuc (in nici un caz nu implica PSD –ul ca un partid de golani, ci ca numai cei citati s-au comportat golaneste). Boc a reactionat extrem de slab, influentat in special de tacticile impuse de Traian Basescu, aflat la inceputul unei batali pe care  o putea pierde. Boc a fost si ineficient cand a dorit sa devina dur, dovedindu-se incapabil de a formula strategii valabile la Curtea Constitutionala, fiind expert in drept constitutional si incapabil a primi informatii corecte de la golanii din partidul sau, golani de felul lui Videanu, care l-au indus in eroare in jocul “uite UDMR, nu e UDMR”.      

Reputatia lui Boc ca premier este pierduta, cel putin pentru o majoritate a electoratului, inclusiv partizanii portocalii, ca mine de exemplu. Diferenta intre cei care l-au apreciat si cei care nu-l mai pot aprecia sta in posibilitatea de a analiza corect si detasat  cazul “Boc-premier”. Incercarea de a revitaliza reputatia prin o agresivitate artificiala, de felul la care am asistat ieri este absolut perdanta si ineficienta. Le-as propune consultantilor lui Boc sa-l lase sa continue sa fie Boc, pentru ca el nu poate sa devina altceva (pot sa o formulez si in limba engleza daca este necesar).    

Povestea lui Ponta este mult mai problematica decat a lui Boc. Ponta este un decretel cu suflet de procuror, fara loialitati deosebite (vezi cazul Nastase) si fara caracter desavarsit, nici pe aproape. El mai are sansa sa devina inca un om politic valabil, daca nu se va golani. “Titi duru’ ” nu-l prinde, pentru ca nu este de acest gen, un discurs civilizat i-ar folosi mult mai mult decat flegmele de la raspopitul Gadea & amicii.  Despre el intr-o postare umatoare.

Despre id, ego si super-ego (el/ea, eu si super-eu) puteti citi aici. Interesant!
Despre o imagine politico-culturala a unor politicieni de marca (nici un roman) puteti citi aici si aici si aici.  Din nefericire, nimic in limba romana  😦

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. poza cu canapeaua lui Sigmund 🙂
  cred ca si un psihanalist s-ar ingrozi daca ar avea ca pacienti politicieni romani

  razvan

  08/04/2010 at 3:57 pm

 2. @razvan,
  cred ca am sa ma ocup eu cu cateva portrete psiho-politice 🙂

  Cred ca ar fi interesanta o analiza psihologica bazata pe ce spun / scriu politicienii sau despre ce se spune despre ei 😆

  Theophyle

  08/04/2010 at 3:59 pm

  • ne conduc niste oameni bolnavi, asta e clar

   razvan

   08/04/2010 at 4:01 pm

   • razvan, traim intr-o societate extrem de bolnava, in care „strambul” a devenit norama si „dreptul” exceptie.

    Theophyle

    08/04/2010 at 4:04 pm

 3. maine va fi o zi importanta, azi i-au retinut pe baetzi, sa vedem daca si primesc mandat de 29 de zile

  razvan

  08/04/2010 at 4:17 pm

 4. Fara grija, o fac impreuna in spitalul penitenciarului 🙂

  Theophyle

  08/04/2010 at 4:28 pm

 5. salutare Theoph & all,

  am si eu o intrebare off topic pt cei cu cunostinte de drept. fapta comisa de tinarul din craiova nu este omor din culpa?

  dana.o

  08/04/2010 at 4:49 pm

  • Doar dupa ce exista dovezi concrete ca omul a murit din cauza loviturilor primite de la derbedeu.
   Pana una-alta, e vorba de infarct.
   Sa vedem cat de buni sunt legistii.

   Tzepelica

   08/04/2010 at 5:19 pm

 6. Veste buna: mandat de retinere pentru 24 de ore: Locic, Casuneanu, Costiniu! 🙂

  Cetatean

  08/04/2010 at 5:03 pm

 7. Insa atentie, CSM-ul nu cedeaza decit de forma, pentru a se blinda apoi mai bine:

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/3872-Discutii-aprinse-la-CSM-in-legatura-cu-protestul-magistratilor.html

  Cetatean

  08/04/2010 at 5:22 pm

  • Cetăţean,
   Oare de ce sunt aşa de nervoşi cesemiştii ăştia?
   Eu ştiam că n-au deloc motive de nemulţumire sau emoţii.

   Băşcăliosul

   08/04/2010 at 6:00 pm

 8. Sigur ca Boc e un ardelean corect, onest, moral.
  Asa cum la fel de sigur e ca micu` maimutoi Ponta e doar un derbedeu lipsit de educatie, oplosit de Bombo sub aripa lui pt. tupeul bine apreciat de pesedoi.
  Dar asa cum Boc nu are statura politica necesara impunerii respectului, la fel de bine lui Ponta nu i se poate cere mai mult decat poate da.
  Pt. ca Ponta n-o sa-si schimbe comportamentul, marcat de grave carente de educatie.
  Cariera lui politica poate evolua doar intr-o tara ca Romania, populata de indivizi primitivi, cu valorile rasturnate cu fundu-n sus.

  Tzepelica

  08/04/2010 at 5:27 pm

  • Tzepe multumesc,

   daca legistii sint aia care omoara dosare, cum zicea Voicu cel bolnav de inima, o sa vedem in curind in Banie pietoni care traverseaza cu pistolul sau toporul in mina. 😦

   dana.o

   08/04/2010 at 5:37 pm

   • Cu placere !

    Tzepelica

    08/04/2010 at 5:49 pm

 9. Problema lui Ponta: a ajuns prea tinar presedinte PSD. Nu are nici o idee, nici un plan, nici o dorinta. Duce luptele altora, fara convingere. Ai senzatia ca abia asteapta sa ajunga seara acasa sa se joace cu maimutele pe PlayStation. Daca nu devine omul citorva idei mari, va fi perceput ca tinerelul fara nici o idee.

  Cetatean

  08/04/2010 at 5:36 pm

  • Problema nu e strict a lui Ponta.
   Problema e a unei tari intregi, a sistemului de valori, a criteriilor de promovare (in partid si nu numai).
   Nu e vorba de varsta, e vorba de CALITATEA omului ajuns sa tina hatzurile unui partid.

   Tzepelica

   08/04/2010 at 5:48 pm

 10. Ionel Haiduc, reales presedinte al Academiei Romane.
  Razvan Theodorescu poa` sa mai astepte… 🙂
  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7108440-ionel-haiduc-reales-presedinte-academiei-romane.htm

  Tzepelica

  08/04/2010 at 6:12 pm

 11. Buna seara,
  completare la stirea de mai sus:
  La alegerile de astăzi au candidat patru persoane: preşedintele în exerciţiu Ionel Haiduc, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, medicul Victor Voicu şi matematicianul Viorel Barbu. Haiduc a câştigat cu 83 de voturi, faţă de cele 43 ale următorului clasat, Viorel Barb.

  As fi vrut sa stiu cate voturi a primit R.Theodorescu sa vedem daca a meritat sa paraseasca PSD!

  cedric

  08/04/2010 at 6:28 pm

 12. Salut all!
  Eu cred ca reactiile dl-ui prim ministru Boc(unele ciudate, altele hilare), pot fi puse pe seama disperarii unui om responsabil , pus in situatia de a suplini si/ sau masca magariile pe care le comit atat subalternii sai din guvern cat si cei din partid.
  Cred ca acum regreta sarcina enorma de a conduce un guvern minoritar (in fapt) cat si sarcina de a face ordine intr-un partid pe cale de a se olihargoniza.
  Mi se pare ca presedintele basescu face dovada unui cinism nemarginit acum cand influenta sa in pdl ar trebui sa fie cea care l-a legat de acest partid.
  Un capitan cu adevarat responsabil nu ar trebui sa-i pedepseasca pe unii cu munca grea fara sprijin, iar pe altii doar cu avantaje.

  Andrzej

  08/04/2010 at 6:54 pm

 13. partid pe cale de a se olihargoniza= partid pe cale de a se oligaorhiza
  Scuze!

  Andrzej

  08/04/2010 at 6:57 pm

 14. bună seara tuturor. cred că Emil Boc ar fi făcut mai bine să rămână un „simplu” primar în Cluj, unde era apreciat de către urbe, în loc de a intra în viesparul de pe Dâmbovița. dar acum e prea târziu

  Camil Stoenescu

  08/04/2010 at 6:57 pm

  • Camil Stoenescu
   😆
   Servus!

   Si cu „simplu” dar mai ales cu „viesparul de pe Dimbovita” sint de acord!

   Acum „plateste” dorinta cinstita de a fi de folos partidului!

   maya

   08/04/2010 at 7:21 pm

 15. Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  08/04/2010 at 7:03 pm

  • @maya, servus 🙂

   Theophyle

   08/04/2010 at 7:51 pm

 16. Domnu’ Teoph, desigur in experienta matale de marinar sti ca in caz de furtuna puturosii devin indezirabili si ciudat unii mai cad si peste bord- victime colaterale datorate futunii , desigur….

  Eu nu as fi atat de acid cu un om care onest cauta sa-si faca datoria in vremuri extrem de grele si as fi mai atent la imobilitatea unui capitan care deocamdata nu vrea sa ne spuna care este capul compas al corabioarei, iar matelotii alesi de dansul se dovedesc pirati sadea.

  Andrzej

  08/04/2010 at 7:06 pm

 17. Theo-Phyl
  🙂
  Ambii sunt victimele unor procese politice impuse.

  Adica vor sa arate altfel decit sint in realitate;
  EBoc mai putin bun,iar VPonta mai bun!

  Viceversa,viceversa,viceversa! 😆

  maya

  08/04/2010 at 7:07 pm

 18. Theo-Phyl

  Boc este prototipul ardeleanului serios

  Absolut de acord cu tine si asta nu numai pentru ca sint si eu ardeleanca!

  maya

  08/04/2010 at 7:10 pm

 19. Pentru a fi mai clar, apreciez ca in aceste momente tandemul Presedinte-premier ar trebui sa fie solidar, sa iasa impreuna sau/si separat si sa lamureasca populatia care sunt greutatile , ce masuri ar trebui luate si impreuna sa arete clar cine si unde sunt vinovatii si adversarii poporului, ai poporului nu ai PDL.
  Daca nu vor face acest pact pentru Romania poporul se va prabusi intr-o nesomtire politica desavarsita si atunci sansele de a mai exista vor tine doar de vointa LUI DUMNEZEU.

  Andrzej

  08/04/2010 at 7:18 pm

 20. Buna seara tuturor…
  @maya – dl. Boc e cel mai onest om politic de la noi, din pacate e nepotrivit pentru job…
  Aici avem nevoie de un om si serios, si onest, si cu un caracter puternic.

  Diana

  08/04/2010 at 7:19 pm

  • Diana
   😆
   Servus!

   In locul lui de mult mi-as fi dat demisia!

   Cred ca NU si-a dorit atit de mult sa devina premier pe cit de mult a trebuit
   sa fie premier!

   Circumstantele cred ca sint deja ultra-cunoscute!

   maya

   08/04/2010 at 7:24 pm

   • Da, asa este, dar daca stii ca nu vei face fata refuzi. Si cred ca dl. Boc stia ca nu va face fata. Cred ca, din pacate, a dus disciplina de partid putin cam departe. In cazuri din astea, simtul datoriei este, cum cinic spune francezul, o „virtute prost plasata”.

    Diana

    08/04/2010 at 7:29 pm

  • Buna seara Diana!
   Cu regret sunt oarecum in opozitie cu afirmatia dvs.:Aici avem nevoie de un om si serios, si onest, si cu un caracter puternic.

   Eu cred ca dl. boc are destule calitati pentru a fi prim ministrul Romaniei, din pacate ete pus atat de presedinte , de partidul din care face parte(atentie nu am spus ca l-ar conduce din motive evidente), de sindicate iar cetatenii sunt asa cum ii stim.
   Cred ca si marele Churchill ar fi cedat nervos .

   Andrzej

   08/04/2010 at 7:35 pm

   • Andrzej, salut, Churchill nu a cedat nervos desi a guvernat intr-o perioada mai dificila, cred eu. Pe cate stiu nu s-a temut sa revina la varf dupa episodul de la Gallipoli, si tocmai tenacitatea si taria de caracter l-au ajutat. Nici d-na Thatcher nu si-a pierdut „nordul” cand cu grevele mineresti.
    Din pacate dl. Boc are serioase limite in ceea ce priverste taria de caracter.

    Diana

    08/04/2010 at 7:53 pm

    • Probabil Boc o fi de vina insa eu cred ca este doar un om singur cu spatele la zid.
     Apropo, Churchill a avut sprijinul neconditionat al parlamentului si al coroanei britanice in acele vremuri grele.

     Andrzej

     08/04/2010 at 8:03 pm

 21. Theo-Phyl

  Ponta este un decretel cu suflet de procuror

  Prea mare pentru un suflet atit de mic!

  maya

  08/04/2010 at 7:26 pm

 22. Dragi mei imi pare rau ca nu pot participa la discutie, prepar insa o noua postare depre justitie (serialul Bascaliosul) asa ca in cateva minute termi si voi fi cu voi. multumesc!

  Theophyle

  08/04/2010 at 7:31 pm

 23. Buna seara, buna seara. Interesanta postare. Eu tot ma intreb cine il sfatuieste pe Boc ptr ca o face prost. Despre Ponta nu am ce adauga in plus de ce a scris Theophyle.

  clemycali

  08/04/2010 at 7:40 pm

 24. Prieteni dragi, fiti putini ingaduitori cu Presedintele. 🙂

  E cert ca in momentele astea putina solidaritate nu i-ar strica lui Boc, insa asta ar fi o manevra tactica gresita, i-ar asmuti si mai tare pe latrai asupra cuplului Basescu-Boc. daca ati citit cu atentie declaratie lui Ponta care il facea maimutoi pe Boc, acest procuror cu cas la gura incerca s ail lege pe Boc de un Basescu invizibil care sta in spate si il manipuleaza. Lovirea lui Boc ca persoana nu era destul, trebuia ca Boc sa fie legat de Basescu pentru ca ura la adresa lui sa fie mai profunda.

  Ura lor fata de Basescu din campanie e canalizata acum asupra lui Boc, daca apare Basescu ei isi aduc aminte ca au pierdut alegerile pentru ca el i-a ciuruit si, brusc, isi gasesc o ratiune de a urla mai tare la Antene.

  Lui Boc trebuie sa ii gaseasca pricini pentru a se lua de el. La Basescu aia urla in continuu fara motiv. Insa asa cum ii gasesc pricini, la fel le si uita. Atacul la Boc e punctual si motivat de vreo fapta sau vreo gafa de-a lui sau de-a membrilor Guvernului. Ei nu il urasc visceral pe Boc, ca pe Basescu, il urasc din diverse motive adevarate sau false.

  Asa ca daca ar aparea Basescu baietii s-ar coagula mai repede, in numele urii lor viscerale si asta nu ar fi bine pentru legile grele pe care Boc le are de trecut prin Parlament, ale educatiei si pensiilor.

  Boc incaseaza si merge mai departe, prioritare sunt legile grele. Dupa trecerea lor il veti vedea pe Basescu atacind cu singe rece si cu cutitul constitutional in mina (va reamintesc ca se vor schimba trei judecatori la CCR) problema revizuirii Constitutiei.

  Cetatean

  08/04/2010 at 7:40 pm

  • Cetatean
   😆
   Servus!

   O mare calitate a lui Emil Boc:stie sa incaseze! 😆
   Ca si un sac de box!

   Monstruoasa coalitie este masochista;crede ca daca da in Boc, da si in Basescu!

   maya

   08/04/2010 at 7:49 pm

   • Maya, ar trebui sa si dea, nu numai sa incaseze…

    Diana

    08/04/2010 at 7:57 pm

  • Cetatean, respekt!
   Ca de obicei aduci argumente valabile si pertinente, dar cu scuze acum intram putin in „coliziune”, doar putin.
   De acord ca sacalii asteapta o boare si fac haita, dar si mai adevarat este ca orice ar face Basescu sau Boc pe sacali ii tine aproae spiritul de haita.
   Hai sa nu mai fim asa de rusinosi si sa ne afirmam si noi spiritul de ECHIPA.
   Nu doar noi ca simpli comentatori ci EI cu NOI. Noi care i-am sustinut si votat si ei care au promis.

   Sa incercam sa nu ne mai ascundem dupa degete, noi am votat urmarind interese care inseamna viata noastra si a copiilor nostrii, iar ei au promis ca le vor infaptui.
   Eu nu mai vreau ca fii mei sa fie milogii fiilor lor. Vreau un contract si vreau ca acest contract sa fie respectat.
   Cine va onora contratul acecela va fi lesul mu, nu mai trebuie sa fim amagiti doar de vorbe .
   Acesta este i va fi de acum mereu avetismentul pentru cei pe cre i-am votat de ani de zile.
   PUNCT!

   Andrzej

   08/04/2010 at 7:58 pm

  • Cetatean, respekt!
   Ca de obicei aduci argumente valabile si pertinente, dar cu scuze acum intram putin in “coliziune”, doar putin.
   De acord ca sacalii asteapta o boare si fac haita, dar si mai adevarat este ca orice ar face Basescu sau Boc pe sacali ii tine aproae spiritul de haita.
   Hai sa nu mai fim asa de rusinosi si sa ne afirmam si noi spiritul de ECHIPA.
   Nu doar noi ca simpli comentatori ci EI cu NOI. Noi care i-am sustinut si votat si ei care au promis.

   Sa incercam sa nu ne mai ascundem dupa degete, noi am votat urmarind interese care inseamna viata noastra si a copiilor nostrii, iar ei au promis ca le vor infaptui.
   Eu nu mai vreau ca fii mei sa fie milogii fiilor lor. Vreau un contract si vreau ca acest contract sa fie respectat.
   Cine va onora contratul acecela va fi lesul mu, nu mai trebuie sa fim amagiti doar de vorbe .
   Acesta este i va fi de acum mereu avetismentul pentru cei pe cre i-am votat de ani de zile.
   PUNCT!

   Andrzej

   08/04/2010 at 8:09 pm

 25. Cred ca serialul acesta superb ar trebui sa se cheme „Sandeii mamii lor! sau „Cum sa luam in bascalie Caracatita”. 😉

  Cetatean

  08/04/2010 at 7:44 pm

 26. Buna seara la tota lumea,
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  08/04/2010 at 7:50 pm

 27. Theo-Phyl
  😆
  Servus!

  Postare 9
  😆

  maya

  08/04/2010 at 7:54 pm


Comentariile sunt închise.