Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ungaria – si nu de bine!

Ungaria se îndreaptă spre duminica alegerilor parlamentare cu un esec rasunator pe care probabil il vor avea socialiştii, aflaţi la putere de opt ani. Pentru Romania, semnalele de la Budapesta nu sunt incurajatoare si nici prea prietenoase. Viktor Orban probabil va castiga alegerile. Problema nu este el insa, problema se numeste Gábor Vona. Vona, membru fondator al mişcării Jobbik, a devenit primul vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice; apoi, a fost ales ca lider al partidului în 2006. În anul 2007, partidul Jobbik, pe care îl conduce, a decis crearea unei organizaţii paramilitare, care a primit denumirea de Garda Maghiară. Această organizaţie a fost scoasă în afara legii în 2 iulie 2009, ca urmare a hotărârilor definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel din Budapesta.

Mesajul lui Gabor Vona, o versiune maghiara, mai tanara si mai agresiva a lui Vadim Tudor, este întâmpinat cu entuziasm de mulţime la toate mitingurile pe care le organizeaza. Mesajul este simplu si foarte apropiat de cele pe care le-am auzit si pe malurile Dambovitei: „Fărădelegile politicienilor vor fi pedepsite cu dublul pedepsei normale. Iar pentru fiecare ban furat averii naţionale vom pedepsi cu închisoare pe viaţă”.

Jobbik, extrema dreaptă fascista din Ungaria, este cotată cu până la 20% din intenţiile de vot. Un record pentru Europa Răsăriteană post-comunistă. Ei sunt – exact cum le spune şi titulatura – mai buni. Mai buni decât ţiganii, decât evreii, decât toţi străinii. E mesajul cu care Gabor Vona şi-a mobilizat electoratul de care, acum, la finalul discursului din Deak-Ter, se desparte cu salutul marţial „Doamne ajută!„, primind, din partea celor 50.000 de participanţi la mitingul electoral răspunsul „Pentru vremuri mai fumoase!”.

Un discurs pe care l-a legitimat, însă, tocmai viitoarea majoritate naţionalista, FIDESZ, care, spun sondajele, ar putea lua în calcul şi două-treimi din mandatele din viitorul Parlament, a dat tonul, prin vocea liderului Viktor Orban, mesajelor anti-globalizare şi împotriva capitalului internaţional: „Oamenii vor avea abia atunci de lucru în Ungaria când vom apăra produsele ungare şi pământul Ungariei„. Interesanta adeziune la valorile Europene! Ungaria are angajamente asumate faţă de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Cum se vor rezolva lucrurile numai Dumnezeu stie! Sper ca si cei care trebuie sa stie in Romania, o stiu. Mai multe puteti citi pe DW.

Written by Theophyle

07/04/2010 la 8:34 pm

71 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. hm…aproape 20% a avut si PRM in 2000, dacă nu mă înșel. și la fel de repede s-a dezumflat. e firesc ca în vremuri de criză partidele cu un discurs naționalist, justițiar și anti-establishment (UE, globalizare etc) să crească în popularitate. nu cred însă că Ungaria va deraia…cel mult se vor accentua niște clivaje interne

  Camil Stoenescu

  07/04/2010 at 8:45 pm

  • Problema este simpla, extremismul se exporta si asta este enorm de periculos, asta exact ne mai lipsea, ca le avem deja pe toate 😦

   Theophyle

   07/04/2010 at 8:50 pm

   • eu nu cred că au românii „vână” de extremiști autentici, dar în fondul totul se reduce la nivelul de trai. dacă veniturile vor scădea (citeam la Cristian Orgonaș despre venitul mediu al 80% dintre români…și nu-i deloc de bine), orice e posibil…

    Camil Stoenescu

    07/04/2010 at 9:05 pm

    • @Camil, mie mi se face frica cand se ajunge la uniforme steaguri si marsuri care nu sunt patronate de statul de drept!

     Theophyle

     07/04/2010 at 9:11 pm

    • aici îți dau dreptate. sunt curios ce atitudine va adopta UDMR

     Camil Stoenescu

     07/04/2010 at 9:38 pm

 2. UDMR sa va simti impulsionata de valul de nationalism maghiar si va incepe sa devina un partener incomod mai ales la revizuirea Constitutiei. Insa asta va fi cu dublu tais, pentru ca li se va putea replica in aceeasi cheia nationalista, sigur nu pe fata, ci subtil.

  Aici ne dam seama la ce sunt buni independentii lui Oprea (actualmente, daca UDMR ar pleca de la guvernare, PDL si Independentii ar mai avea nevoie doar de vreo 11 parlamentari pentru o majoritate).

  Cetatean

  07/04/2010 at 8:51 pm

  • @Cetatean, exact la asta m-am gandit cand am schimbat postarea de asta seara. Nu exista politica interna fara politica externa 😦

   Theophyle

   07/04/2010 at 8:57 pm

 3. A propos de UDMR si de majoritate. Ati vazut ca Puterea s-a intarit cu un senator si un deputat PNL. Azi a fost respinsa motiunea pe Educatier la Saenat, cu 65 la 51. Observam relativ buna mobilizare a Puterii. In conditiile unei legi organice ca cea a Educatiei, care necesita 69 de voturi minim, Opozitia este departe de a–si mobiliza toti oamenii (65 in total, dupa demisia senatorului PNl de Bacau), insa Puterea ar mai avea nevoie doar de citeva voturi pina la atingerea majoritatii calificate.

  Cetatean

  07/04/2010 at 8:55 pm

 4. Suna nasol, sa iti doresti stanga la Buda. 😦
  Ma ingrijoreaza uniformele alea si alinierea. Stiu ca e mai usor sa acuzi strainii de problemele tale, dar un derapaj major ii va afecta pe ei in primul rand. UDMR s-a dedulcit mereu la mesaje de genul, insa UCM e campion la tampenii nationaliste. Nu pot sa inteleg si porcaria asta de uniune, ce se afiliaza la populari, se misca ca niste nationalisti, si danseaza usor cu stanga.
  Din pacate pentru ei si din fericire pentru noi, Traian Basescu nu este tocmai tolerant cu derapajele.

  turnofftheglory

  07/04/2010 at 8:56 pm

  • TOG,
   Trebuie de uramari ce se va intapla dupa alegerile din Ungaria, cred ca UDMR-ul va deveni extrem de agresiv. 😦

   Theophyle

   07/04/2010 at 8:59 pm

 5. Theophyle, e clar ca Basescu a avut un ochi si spre Ungaria atunci cind a gindit plasa de siguranta a lui Oprea. Momentan inca nu pot compensa eventuala plecare a UDMR (nu cred in asa ceva), insa pot amortiza hachitele UDMR. Insa daca UDMR sare calul, se va lasa cu interventia lui Basescu. UDMR nu se poate burica prea tare, insa va santaja la legile organice, in Senat.

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:04 pm

 6. este posibil totusi ca Viktor Orban sa cistige….

  este asa usor sa atiti oamenii, este asa ushor sa asmuti oamenii impotriva strainilor…

  exista cam de vreo citiva ani un curent anti-semit in ungaria, unii afirmind chiar ca budapest se va numi judapest….

  dar totusi sper ca orban sa cistige!

  nu pot sa uit:
  septembrie 2009 – viktor orban intrebat cu cine ar vota la turul doi daca ar iesi basescu si reprezentantul udmr..

  viktor orban a raspuns fara ezitare: l-as vota pe traian basescu..
  (foarte ciudata si politica afirmatia, nu prea a fost analizata)

  p.s. presedintele kirghistan a fugit !!!!

  orangeskorpion

  07/04/2010 at 9:04 pm

  • Orban va castiga, si el nu este cu nimic mai bun decat Jobbik, crede-ma 😦

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:12 pm

   • De ce Theophyle ?
    Sunt de centru dreapta
    Au fost liberali si sunt conservatori.?
    S-au format din 89 din tinerii anticomunisti, in timp ce socialistii vin din fostii membrii comunisti.
    Nu sunt nici mai rai nici mai buni ca dreapta noastra
    Ce e rau cu ei ?

    Un tanar de stanga

    07/04/2010 at 9:16 pm

    • TDS, Orban este duplicitar. Jobbik este opera lui si el este cel care finanteaza iredentismul ungar. Ai uitat legitimatiile de maghiar pe care le-a scos pe timpul lui. El iubeste Romania asa cum ii iubesc eu pe rusi.

     Theophyle

     07/04/2010 at 9:20 pm

 7. Aloo domnii hai sa nu ne speriem mai mult decit trebuie.
  1 Sa ne para bine ca va cistiga partidul lui Orban care e mai de-al nostru, popular decit e poetul Marko, Viktor cel care a spus ca intre TB si candidatul UDMR el l-ar alege pe pirat ca-i mai haidosh 🙂

  2 Hai ca asta cu extremistii la putere- vezi Carinthia am mai auzit-o si cind s-au pus pe ei toata comunitatea europeana nu au stiut pe unde sa scoata camasa.
  Nu mai tine azi in Europa cu fascisti, nylassisti si altii asemenea. Ii calmeaza criza economica de nu se vad.

  Un tanar de stanga

  07/04/2010 at 9:04 pm

  • TDS, chiar nu sunt sigur ca e bine pentru Romania ce zici tu 😦

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:13 pm

 8. Lamuriti-ma si pe mine in citeva cuvinte. E de bine sau e de rau ca a fugit Presedintele Kirgizstanului? Era pro sau anti-Rusia?

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:07 pm

  • Daca era pro-rus crezi ca fugea 😆

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:13 pm

 9. Theophyle,

  Broasca mică face gură mare!
  Dak însă derapajul crește, iacă motivul de solidarizare natională pt „budos olah”.
  Urmarea – UDMR ciocul mic și bye, bye guvernare!
  Și poate cine știe, dus rece peste căpățânile aiurite din People House!

  oldhashu

  07/04/2010 at 9:08 pm

  • @hasule, mult prea mult ca astia sa intelega lucruri serioase care nu sunt legate direct de ciolan!

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:15 pm

   • Theophyle,

    Doamne ferește, aci sper să nu fii profet!

    oldhashu

    07/04/2010 at 9:25 pm

 10. Anastase in violet, cu o figura obosita. Culoarea e un semn pentru Basescu, iar fata botita e semnul ca a cam luat-o de par pe tema pensiilor parlamentarilor.

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:13 pm

  • Cetatean a luat-o si bine a facut!

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:15 pm

 11. Theophyle, memorabil raspunsul tau cu pro-rusul!!! Merci, aveam eu o banuiala, insa nu eram sigur. 😛

  Cit despre Anastase, osul la munca!

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:17 pm

 12. Deocamdata nimic de tipul SENZATIONAL, MEGA, HIPER la Realitatea! Un judecator al ICCJ arestat! Mai mai, ce stire insignifianta! Oare Vantu o fi intervenit in politica editoriala? 😉

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:18 pm

  • NUUUUUUUUUUU, cine Vantu? in nici un caz, acest om cinstit si deontolog, deloc!

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:21 pm

  • Se simte Cetatean, se simte. Altfel, ar fi urlat precum ciinii turbati in legatura cu Boc si microfonul. Deja CTPul isi facuse numarul, urmau si altii la rind… Dom jude le-a taiat cheful.
   Dna Costiniu ii pregateste calupul de tigari si indispensabilii flausati.

   Un tanar de stanga

   07/04/2010 at 9:25 pm

   • TDS, se poate fuma pipa la mititica?

    Theophyle

    07/04/2010 at 9:26 pm

    • Tigarile sunt (erau)moneda forte
     Eu am fost arestat in Ungaria cind treceam in Iugoslavia la kaposvar cu pasaport fals, si de la inchisoare din Budapesta m-au varsat ungurii la Oradea. M-au trimis acasa la Bucuresti sa ma pregatesc de pirnaie. Aveam un bax de tigari carpati moneda de schimb si izmene chinezesti flausate. Dar am scapat de prinaie ca 1 eram sef de proiect si avea tara nevoie de mine 🙂 si inca vreo doua motive.
     Parca vad si acum baxul de tigari carpati

     Un tanar de stanga

     07/04/2010 at 9:36 pm

 13. ThPh,

  1. si atunci care este explicatia ca la intrebarea respectiva a raspuns ca l-ar vota pe basescu???
  a fost la misto???

  2. eu ii iubesc si pe unguri si pe rusi, nu numai pe romani sau nemti sau francezi….
  🙂

  orangeskorpion

  07/04/2010 at 9:22 pm

  • @skorpi, si eu ii iubesc pe toti (ADEVARAT) cat timp nu fac o politica bazata pe ura si discriminare. Orban a facut-o, sau nu-ti amintesti de legitimatiile de maghiar!

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:24 pm

   • ThPh,

    nu am uitat;
    a fost o ticalosie….

    dar, pe de alta parte, de o viata intreaga incerc si cred ca reusesc sa separ tagma politicienilor/politrucilor de un popor…

    orangeskorpion

    07/04/2010 at 9:27 pm

    • Nu am probleme cu poporul am probleme cu Orban si FIDESZ. Ma inebuniti. Nu va amintiti cate strambe ne-a pus ca sa nu intram in UE?

     Theophyle

     07/04/2010 at 9:33 pm

   • Normal ca nu ne poate iubi prea mult dar macar e civilizat.
    Oricum noi in 1919 am scapat Ungaria de comunism pt 20 ani iar vestul europei pentru mai mult.

    Si aia cu legitimatiile era buna. Se uita Istvan bacs in legitimatie si stia mai multe despre el insusi. 🙂
    Noi nu le dam la moldoveni legitimatie de venit la Iasi ?

    Un tanar de stanga

    07/04/2010 at 9:30 pm

    • TDS, bre, legitimatiile nu erau numai posibiltatea de a trece in ungaria fara viza erau si permise de munca, locuinta s.a

     ce crezi ca ar fi facut SUA, daca Mexico ar da legitimatii de mexicani la cetateni SUA. I-ar impacheta si i-ar trimite direct acasa!

     Theophyle

     07/04/2010 at 9:35 pm

 14. OrangeS,

  Da’ poate și V Orban practică dublul discurs, unul pentru vulg si altul pentru Mme Evropa?
  Ce drak, alta politică s-o macina în Panonia?!

  oldhashu

  07/04/2010 at 9:30 pm

 15. Stiti de ce urasc eu Vax Publicul? Pentru ca sunt marshavi. Bagabondu de Iulian Leca, scie pe Vax primeste niste lovele de la Vantu si dupa aia improsca cu kkt la Ziare.com, magar cu fes!

  Theophyle

  07/04/2010 at 9:30 pm

  • Cum zisa nenea Iancu – imparțial, deh…

   oldhashu

   07/04/2010 at 9:38 pm

 16. ThPh,
  qui s’aime, se taquine sau invers, nu???
  🙂

  orangeskorpion

  07/04/2010 at 9:36 pm

  • @skorpi, bineinteles 😆

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:41 pm

 17. La bună vedere, va las!

  Si abia îmi încalzisem „tastatorii”…

  oldhashu

  07/04/2010 at 9:42 pm

  • Hashule ai grija 😆

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:44 pm

 18. Baieti am eu maine date precise cum a inceput povestea cu „pensiile militarilor” care este o gogoasa din tara gogosilor. O dezunflu eu ca acte, fara grija. 🙂

  Theophyle

  07/04/2010 at 9:43 pm

  • chiar vreau sa vad care-i spilul, pentru ca din cele citeva minute ascultate la iR rezulta ca cineva a gresit totusi:
   fie gabriel oprea care face lobby pentru militari
   (asa spunea sorin ionita),
   fie seitan, ministrul muncii..

   practic intr-o tara normala unui din cei 2 ar trebui sa demisioneze

   astept!

   orangeskorpion

   07/04/2010 at 9:49 pm

  • analizaexistentiala, salut 🙂
   cerberii blogului au aflat-o acum cateva ore si au discutat-o in postarea precedenta 😆

   Theophyle

   07/04/2010 at 9:47 pm

 19. Scuze, eu sunt defazată… îmi place să mă bucur împreună cu prietenii.

  analizaexistentiala

  07/04/2010 at 9:50 pm

 20. Eu chiar nu inteleg de ce se mai prosteste Geoana si se cramponeaza la pozitia aia.
  Sau ii e frica de diverse chestii de tip voicu , margareta ?

  Un tanar de stanga

  07/04/2010 at 9:52 pm

  • Cetatean. In ungureste curva se scrie cu K , nu-i asa ? Si accentul se pune pe prima silaba !

   Un tanar de stanga

   07/04/2010 at 9:55 pm

 21. tds,

  geoana este intr-un big kkt…

  orangeskorpion

  07/04/2010 at 9:53 pm

 22. geoana:

  O pasarica zbura spre sud inainte de sosirea iernii. Fiind foarte frig ea ingheta si cazu pe un camp.

  Trecind o vaca pe acolo, isi facu nevoile pe pasare. Cum statea pasarea in balega vacii simti ca-i este cald, si reusi sa se dezghete. De bucurie incepu sa cante.

  Trecand prin preajma , o pisica auzi
  cantecul pasaruicii si veni la fata locului. Dezgropa pasarica si o manca.

  MORALA:
  1. Nu oricine care te baga in rahat iti este dusman.
  2. Nu oricine care te scoate din rahat iti este prieten..
  3. Cand esti in rahat, macar taci din gura.

  🙂

  orangeskorpion

  07/04/2010 at 9:56 pm

  • Skorpi 🙂
   Si pisika cine e ? Ponta ?

  • Clasica pvestea, 🙂
   sufar din cauza suferintei lui Geoana 🙂

   Theophyle

   07/04/2010 at 10:02 pm

 23. TDS, cred ca in ungureste la curva se zice de fapt UDMR 😉

  Iar Geoana e intr-adevar in kkt, mai devreme sau mai tirziu il agata DNA-ul. Pentru el sefia senatului e ultimul pai care il mai tine deasupra apei, daca ar pierde-o, ar disparea definitiv din politica romaneasca.

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:58 pm

 24. Skorpi, tare! 🙂

  Cetatean

  07/04/2010 at 9:59 pm

 25. Despre Geoană, aproape orice spui e prea puţin. Bărbatul meu se mira cum de mai are obraz să apară în lume. În orice loc normal ar fi fost debarcat şi trimis într-un concediu prelungit, până la pensie, dar ce spun în nici un loc normal din lumea asta n-ar fi ajuns mai mult decât „şefuleţ” de birou.Cam asta e competenta lui. La noi a ajuns ambasador în SUA şi acum ne putem da seama cât de „valoros” a fost.

  analizaexistentiala

  07/04/2010 at 10:27 pm

 26. Seara buna doamnelor si domnilor !
  (sa nu zic : dragi pretini si tovarasi ) 🙂
  In general cind situatia unei tari este tot mai grea , apar” oamenii duri si puri „.
  Asa a aparut Mussolini si Hitler !
  Asa a aparut si in Italia Lega Nord care a acuzat politicii din parlament , senat , guvern ca sint hoti si mafiosi !
  Asta doar pina au ajuns si ei in guvern !! 🙂
  Din acel moment (citez din memorie ), problemele italienilor au aparut din cauza strainilor care fura locurile de munca a italienilor si din cauza tiganilor care sint criminali prin definitie !
  Nici o vorba despre vechea poveste a politicilor corupti si mafiosi , risipa de bani , cheltuieli aiurea . 🙂 🙂
  Partea proasta ca multa „prostime” le da dreptate !
  In Ungaria aceiasi poveste dar cu tonuri mai dure si mai criminale !

  Stefan A.

  07/04/2010 at 10:29 pm

  • @Stefan, salut 🙂
   baietii nu vad ce vad eu, din nefereicire 😦
   Lucruri bune din extremism nu au iesit niciodata. Sper ca ungurii vor avea suficient cap.

   Theophyle

   07/04/2010 at 10:46 pm

 27. Rosu, alb si verde
  Steagul sus se vede
  Cu mana la chiept
  Vor in parlament
  Trianon viseaza
  Pana decedeaza
  Camil zice bine
  Vor fi de rusine
  Balonul se sparge
  Infipt in catarge
  Ungurii-s chiar buni
  Putini sunt nebuni
  Asa si romanul
  Din 5 fura unul
  Hai sa fim iubiti
  La noapte cuminti!

  Creanga

  07/04/2010 at 10:40 pm

  • Creanga noapte buna prietene, ai grija 🙂

   Theophyle

   07/04/2010 at 10:46 pm

 28. OK, prieteni vad ca ati obosit, sper ca veti avea o noapte buna si odihnitoare. Multumesc pentru vizita si sper ca ne vom citi si maine 🙂

  Theophyle

  07/04/2010 at 10:54 pm

 29. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Ungaria – si nu de bine! ” gasiti aici: Ungaria – si nu de bine! […]

 30. Noapte buna…

  Diana

  07/04/2010 at 11:39 pm

 31. […] more: Ungaria – si nu de bine! This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 32. Salut voios ! 🙂
  Marie Rose Mociornita, o romanca adevarata, care m-ar putea convinge sa mai merg la vot :

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/marie-rose-mociornita-am-o-relatie-zbuciumata-cu-romania-891580.html

  Tzepelica

  08/04/2010 at 8:56 am

  • @timi Salut 🙂
   Ai mare dreptate!

   Theophyle

   08/04/2010 at 9:57 am

 33. Buna Dimineata la toata lumea!
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  08/04/2010 at 9:57 am

 34. Ooo, bucuria curată a românului, de-a vedea că nici capra vecinului nu se simte prea bine !

  0RT0D0X

  08/04/2010 at 6:43 pm


Comentariile sunt închise.