Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 6/4 – “România – o menajerie de sticlă”

Menajeria de sticlă  este una dintre cele mai jucate piese ale celebrului dramaturg american Tennessee Williams. Piesa este un spectacol despre o lume care trăieşte la graniţa dintre realitate şi fantezie. “Menajeria de sticlă” prezintă istoria unei familii marcate de plecarea tatălui şi dominată de ambiţiile unei mame autoritare Amanda, care desi este o  supravieţuitoare şi o adepta a pragmatismului, trăieşte insa într-o lume a amintirilor şi propriilor fantezii. Fiul său, Tom, încearcă să evadeze din acest univers apăsător, în vreme ce Laura, fiica infirmă şi sensibilă, îşi găseşte refugiul printre miniaturile de sticlă ce alcătuiesc mica ei menajerie. Viaţa lor se va schimba brusc după intrarea în scenă a lui Jim, vizitatorul care tulbură universul fragil al menajeriei de sticlă. Pentru cei care nu au vazut aceasta splendida piesa aveti rezumatul ei, din nefericire in limba engleza.

Aceasta minunata piesa este in mare povestea noastra, a tuturor celor care traiesc pe aceste meleaguri, sau mai exact aproape a tuturora, in orice caz cei numiti de potentatii vremurilor “pulimea”. Noi toti astia, “pulimea”, traim povestea Amandei, intre realitatile dure si fanteziile pe care ni le creem singuri sau sunt create artificial prin maretele “Bingo” de la televiziunile mogulilor.

Am citit cateva articole de presa, ca sa nu mai vorbim de discursul in Senat al vestitului Iulian Urban, senatorul spam, urmasul papal. Noi, pulimea, am inceput sa-i linsam pe saracii nevinovati din tagma lui Voicu si Syda. Noi, pulimea, i-am “stresat”, judecandu-i si obligand “autoritatile sa reactioneze”.  O adevarata linşare a unor prezumtivi nevinovati. Problema este simpla: ei nu sunt prezumtivi si vinovatia care va trebuie sa fie dovedita in cazul lui Voicu in justitie nu este  de ordin juridic, este de ordin PUBLIC ! Ambii apartin domeniului public si ambii au ales sa fie in acest domeniu, de unde ,bineinteles, ei trebuie sa se supuna unei atentii diferite din partea opiniei publice.

Bineinteles ca povestea Syda este extrem de diferita de afacerea Voicu, singura interfata ar fi coruptia endemica la care am fost si suntem in continuare supusi. Daca Voicu face parte dintr-o mafie, ale carei tentacule ingrozitoare au fost dezvaluite, Syda face parte din incercarea de a perpetua absoluta confiscare a domeniului public de cei care l-au furat la inceputurile anilor ’90.

In Romania zilelor noastre, „pulimea” nu are nici o sansa, indiferent cat de inzestrati ar fi ei. Am indentificat din conversatiile cu voi profilul a celor mai amarati oameni destepti din tara asta. Primul Profil: Terminat studiile in occident, intors in tara, locuieste in provincie, fara nici un fel de legaturi sociale sus-puse, sanse 0. Al Doilea Profil: Terminat studiile in occident, intors in tara, locuieste in Bucuresti, fara nici un fel de legaturi sociale sus-puse,  sanse 2 din 10. Al Treilea Profil: Terminat studiile in Romania, locuieste in Bucuresti,  fara nici un fel de legaturi sociale sus-puse,  sanse 3  din 10.

Intr-o postare urmatoare voi arata cu exemple documentate care sunt profilurile “norocosilor”. Va previn ca veti fi foarte surprinsi si furiosi. Trebuie sa stiti ca acest articol vine dupa ce am citit povestea lu Syda, Junele Pogea si toti kknari de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si in special dupa ce am citit articolul “Resemnarea-i ţara mea” semnat de Mihnea de la Codex. Articol care m-a tulburat profund.

Sunt multi dintre noi care se zbat intr-o situatie imposibila, pe care am descris-o, printre ei prieteni apropiati noua tuturor. Rog pe toti sa scrie, sa ne povesteasca cazurile tragice de care unii din noi au parte. Daca nu vom sti, nu vom putea lupta. Demersul meu este pentru voi si nu pentru mine.

A venit timpul sa-i bagam pe ei in menajeria de sticla pentru ca noi sa putem iesi din ea. Este datoria noastra, a tuturor.  Sa aveti o Săptămâna Luminată, avem nevoie de ea!

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Un ghid de navigatie in ape tulburi? 😉

  Dar Mihnea si articol lui nu e un exemplu bun (si il menajez)

  Tio

  06/04/2010 at 3:57 pm

 2. @tio, salut prietene!
  1. De ce ghid in ape tulburi?
  2. de ce articolul lui Mihnea nu este bun?

  Theophyle

  06/04/2010 at 4:02 pm

  • Ma gindeam ca daca apar citeva experiente personale atunci vor stii unii ce si cum sa evite capcanele..

   Am pus un comentariu la el. Cu toata simpatia.
   El ar fi unul dintre cei calificati pt un proiect asemanator cu Polifact (daca iti mai aduci aminte)…

   -„conspiratia mondiala?” Pe cind putina autocritica?
   -si cine are bani are drepturi. Nu a fost concurs? Sau se pleca de la ipoteza ca e de forma?
   -exista confuzia in Romania ca stiintele politice sint un fel de scoala de politicieni de cariera (da, o parte dintre ei ajung in dipolmatie dar cu stiinte politice se moare de foame si in afara-vorbesc din ex personala)
   -nu lasi o slujba pt alta ipotetica.

   Tio

   06/04/2010 at 4:13 pm

 3. Salut
  Fiica mea preda la universitate in Spania.
  In acelasi timp publica in Top journals. dupa principiul: Publish or perish si e sarbatoare nationala pe strada ei cind o astfel de revista accepta dupa nazuri un articol. 🙂
  Acum vre-o 2 ani,dupa ce a adunat si o baza de date imensa cu firmele europene cu rezultate pe ultimii 10 ani, a mers la ASE care avea in palmares o singura persoana cu articol publicat (de chimie 🙂 ) propunind urmatoarea afacere:
  Voi dragi profesori aveti lucrari de cercetare. Bon!
  Noi avem bazele de date cu firmele din romania si din UE , avem knowledge-ul pt a obtine date relevante publicabile in reviste de top stim sa va ajutam pentru lucrari stiintifice iar voi dragi profesori romani aveti proiecte de cercetare si bani de cercetare din care ne dati si noua un pic sa ne inmuiem pliscul.
  I s-a explicat ca nu prea sunt cercetari iar la astea putine daca un prof a prins proiectul de cercetare nu mai are nevoie de ei, el papa toti banii si cu un rest din ei face o masa mare pentru comisia de evaluare, care sunt tot prieteni , ce mama masii, si lucrarea iese bine mersi.

  Ca nici una nu e acceptata in top journals si ca noi nu suntem intre primele 500 universitati din lume, ei bine asta e alta caciula 🙂

  Un tanar de stanga

  06/04/2010 at 4:18 pm

  • TDS-ule, spunem-i si tu niste nautati, ca pe astea le cunoastem cu totii. Pana nu-i vom scoate din umbra si nu-i vom pozitiona in acvariu asa va continua sa fie. Punct!

   Theophyle

   06/04/2010 at 4:25 pm

   • Eu nu am noutati din astea dar las ca vin mai incolo Cetatean si restul baietilor si explica ei toata povestea 🙂

    Un tanar de stanga

    06/04/2010 at 4:50 pm

    • Tu esti intotdeuna cu stirile bune, prietene. Esti asteptat 😆

     Theophyle

     06/04/2010 at 5:02 pm

 4. @Tio
  Esti probabil plecat de mult din Romania 🙂

  Nici o conspiratie mondiala prietene, conspiratie politica trans-partidica. Titlul este „suntem zei”, dupa cum bine sti si zeii au copii, si copiii zeilor trebuie sa devina zei.

  Alt titlu este „transparenta care nu exista” / nu stim ce examene au fost ce au continut si unde s-au publicat.

  Alt titlu „nu facem afaceri demintaresti cu partenerii de afaceri la privat”

  Sau esti inexplicabil de naiv sau doar vrei sa ma enervezi ca sa-ti arat un CV adevarat (nu ala prelucrat) al derbedeilor de Dorobanti.

  Theophyle

  06/04/2010 at 4:22 pm

  • De dinainte de…si suficient de tinar sa nu fiu pervetit 😉
   Nu vreau sa enervez si nici nu sint asa de naiv dar nici nu vreau sa plec de la pozitia aia tipica ca ori ma „face” cineva ori „fac” pe cineva.
   Exista si alte explicatii.

   De ex. care au fost ocaziile cind Romania a fost asa de neindreptatita de Vest? Yalta? Cum s-ar explica atunci Polonia? La cum ne-am guvernat noi puteam fi mai rau decit kurzii ;-(

   Te las pt astazi ca nu rivnesc la rolul Andrei 😉

   Tio

   06/04/2010 at 6:16 pm

 5. buna seara,

  unii facem parte din al 3.lea profil si ne cam luptam cu morile de vint. Am prieteni, amici cu IQ bun si foarte bun, dar cu salarii de ingineri/economisti/medici cu sau fara vechime, dar cu talent si lipsa dorintei de recalificare, relocare etc…de te apuca risul plinsu’

  buba nu este doar la politicieni; buba este si la nivelul firmelor private.

  Patroni care habar nu au de management dar l-au prins pe Dzeu de picioare cu o afacere traznet (tds, nu este vorba de tine), manageri care au placerea ca in interiorul firmei lor personale sa bage zizanie intre angajati, manageri care tin partea incompetentilor, analfabeti si la propriu si la figurat,

  manageri care s-au trezit in 20 de ani cu o caruta de bani, instrainind bunurile fostelor intreprinderi de stat si mutindu-le in patrimoniul firmei lor personale,

  manageri care se joaca de-a firma, care isi permit hobby-uri extrem de scumpe,
  platindu-si angajati cu „seminte” de bani,

  manageri ipocriti,

  +

  angajati slugarnici, angajati care nu au curajul sa spuna ceea ce gindesc (chiar daca este vorba de latura profesionala, ca sa nu-l supere pe sefu’), angajati intriganti, angajati puturosi si cu caramida in piept in fata patronului, care nu se prinde sau nu vrea sa se prinda,

  patroni care i-au prins pe angajati ca le fura din firma lor privata si nu ii dau afara…

  deci la nivel de firma ceva pute de 20 de ani….

  ce sa mai spun de firmele private infiintate de fosti securisti, fosti activisti de partid, fosti, fosti , fosti….

  inca puuuuuute, de-ti muta nasul…

  orangeskorpion

  06/04/2010 at 5:33 pm

 6. Caz concret, in Romania.
  Momentul zero : 22 dec. `89.
  Iliescu isi cheama apropiatii in sediul CC, ca sa puna mana pe putere.
  Intre ei, un marlan din echipa lu` coana Leana de la CNST (Consiliul National pt. Stiinta si Tehnologie).
  In scurt timp, marlanu` e numit directorul unui institut de cercetari si, dupa ceva vreme, seful unei comisii de „strategie si reforma” in cadrul celei mai puternice regii nationale.
  Obiectivul comisiei ? Spargerea regiei (un potential concurent de forta al companiilor similare din UE) in bucati mititele, care pot fi „privatizate” (inghitite) mai usor.
  In colaborare cu o firma de consultanta europeana, marlanu` bate in cuie „strategia” de faramitare, care se si aplica in mare graba.
  Sub pretextul penibil al aparitiei concurentei (piata, cerere si oferta, bla bla bla), companiile mai mici rezultate, desi au costuri de producere extrem de diferite din considerente obiective, fiind vorba de filiere diferite conceptual, firme ale aceluias patron (statul) sunt puse sa activeze pe o piata asa-zis „concurentiala”.
  In momentul asta apar „baietii destepti”, care semneaza contracte pe 10 ani cu producatorii avand costurile cele mai mici. Contracte beton, inatacabile, in vigoare pana in 2013.
  Si tot acum, sub pretextul marii actiuni de privatizare, sunt vandute intreprinderile cele mai profitabile, adica distribuitorii care aduceau statului profituri imense. Din care se puteau plati pensii, salarii bugetarilor etc.
  In plus, companii din UE incearca sa inghita firmele rezultate din „strategie”.
  Acu` se incearca repararea, macar partial a idioteniei, prin crearea a doua mari companii.
  Intreg scenariul a fost realizat cu o multime de yesmeni plantati si mentinuti in posturi de decizie (in minister, la autoritate si in companiile implicate).

  Ce vreau sa spun ?
  Ca toate astea au fost posibile pt. ca :
  – in posturi de decizie au fos plantati indivizi lipsiti de orice calitati profesionale dar in stare sa accepte orice, pt. niste venituri babane (salarii, venituri din cate 5-6 consilii de administratie/AGA etc.); cameleoni care au rezistat si rezista in continuare in functii, indiferent de culoarea politica a guvernului;
  – la varf (ministri, secretari de stat), PD/PDL a numit – politic – indivizi total habarnisti, care nici pana la finalul mandatului nu au realizat ce se intampla in ministerul pe care-l conduceau/il conduc.
  Costurile acestei „politici” de personal sunt colosale, fiind suportate, bineinteles, doar de „pulime”.

  Nu-mi ramane decat sa urmaresc (plin de curiozitate) cum decurge, in continuare, „lupta cu sistemul ticalosit” si cum sunt pedepsiti vinovatii… 😆

  Tzepelica

  06/04/2010 at 5:35 pm

 7. skorpi, timi,
  ziceti baieti sa aiba lumea ce citi si intelege si sa pot scrie niste articole dupa ce ma voi documenta cum trebuie 🙂

  Theophyle

  06/04/2010 at 5:58 pm

 8. 🙂
  Ziua buna all, Theophyle
  Spre rusinea mea,nu am citit inca Menajeria(glumind as zice ca nici nu era nevoie,o traiesc din plin 😆 )
  dar am vazut niscaiva filme(si teatru),doua chiar bune(una veche,cu Corci Douglas nu prea mi-a placut,in schimb alte adaptari au fost chiar bune,K.Hepburn sau J.Woodward si Malkowitch)
  Experienta traita de Mihnea D. este simptomatica pentru tot ce inseamna promovare de valori la noi.
  In loc sa fie concursul pe bune,cum se spune, si astfel de situatii expuse sa fie doar „accidente” exceptii de la regula,e taman pe dos,Romania tinzand sa devina o tara „sociopata”.Adica acolo unde cel putin aparent,ar trebui sa existe reguli clare(unele or fi existand) foarte putini le respecta si acestia aproape intotdeauna pierd.Nu stiu daca din partea unora este o incapacitate de adaptare dar din partea unui astfel de „sistem” este clar o sfidare.
  Constat(o parere) ca e ceva timp de cand se induce in mentalul colectiv prin campaniile media(n-au neaparat un caracter continuu,poate cu exceptia jurnalului pro-tv de la ora 5,ideea necesitatii unui stat cat mai puternic care sa ofere protectie din toate punctele de vedere,cetatenilor sai.Nu neg necesitatea dezbaterii acestor probleme,indiferent de motivatie(inclusiv ratingul) dar nu in felul promovat de cateva televiziuni si ziare-le stim bine.
  Se deturneaza aceasta dorinta a fiecaruia,eu intelegand prin stat puternic=stat eficient in folosul cetatenilor,inspre o tendinta de prelungire cat mai mult posibil a privilegiilor „lor” ,cumetriei lor, beizadelelor lor pe banul public.
  Adica politicienii zic-vrem stat puternic,adica pulimea trebuie sa „cotizeze”(taxe,coplati etc.) dar apoi in cel mai murdar si duplicitar mod-adica acoperiti,vezi Doamne, de legi fac ce-i intereseaza doar pe ei si prea putin pe restul(ca doar is multi da`prosti,Marite Doamne 🙂 )
  E extrem de greu sa fie promovate proiecte sanatoase pentru Romania in acest „mediu”,oricat de bine intentionati sunt cei la care tinem si pe care ii sustinem.
  Mi-as dori sa prind si eu acea Romanie,puternica prin eficienta ei,acei aprox.300.000 de functionari publici adevarati ,si inca pe atata(aprox.) in corpuri medicale,profesorale,judiciare etc. bine platiti care sa-mi dea satisfactia „sigurantei nationale” 🙂
  It won`t be easy.

  mircea

  06/04/2010 at 6:05 pm

  • @mircea,Salut!
   Avem o mare problema. Baza problemei este una simpla, cine pe cine?

   1. Cine pe cine trebuie sa slujeasca, noi electoratul sau ei cei pe care i-am ales.

   2. legile sunt facute pentru a fi respectate de toata lumea sau numai de contribuabilii care nu primesc mai nimic in schimp.

   3. Au acesti contribuabili dreptul sa cunoasca cum sunt selectatii functionarii statului de alesii nostri, sau numai noi trebuie sa platim fara sa intrebam?

   4. Asadar, intrebarea ramane, cine pe cine? ei ne vor ingropa sau noi ii vom trimite acasa?

   Theophyle

   06/04/2010 at 6:15 pm

 9. am o parere:

  a fost extrem de important pe ce pozitie te-a prins decembrie 1989 !!!

  – daca lucrai la institutul de economie mondiala, o adevarata pepiniera a fsn-ului, in mod sigur azi esti om facut (exemple sint multiple, cunosc si eu un caz, de la IEM la ministerul comertului, azi intr-o ambasada)

  – daca lucrai in comertul exterior, dar mai erai si ofiter sau turnator; azi ai o firma pe care ai infiintat-o sterpelind partenerii fostei intreprinderi de comert exterior;

  – daca ai fost director de fabrica si uzina, cu rare exceptii cind acestia ai fost aruncati atunci in decembrie, dar multi reveniti tot ca director -> trai pe vatrai -> aducerea pe butuci a fabricilor -> nu ne vindem tara ca ne-o dam noua;

  – daca ai fost activist de partid de rang 2, 3 si 4 (cu exceptia „bietilor” ceausisti impuscati) azi in mod sigur mai esti in parlamentul romaniei, facind slalom printre partide; de la fsn la pnl, de la fsn la pntcd, de la fsn la pd la apr la pdl, etc….
  tot astia ne-au cadorisit cu legile, constitutiile chele, legi cu dedicatie etc.

  – chiar si daca ai fost simplu magazioner intr-o fabrica mare, dar……ai avut dosarul perfect puteai sa ajungi sef peste FPS (ma refer la musetescu, acum plecat departe, adica mort);

  – daca nu ai fost membru de partid, nu ai fost turnator, nu ai fost securist, nu ai fost papagal cu realizariliiii comuniste,

  azi esti fie afara, fie in tara dar ca un outsider in propria ta tara

  🙂

  orangeskorpion

  06/04/2010 at 6:12 pm

  • @skorpi, in mare cred ca ai dreptate si nu cred ca lucrurile au cum sa se schimbe.

   Ceea ce trebuie de facut este sa blocam perpetuarea situatiei printr-o baricada publica care sa impiedice promovarea beizadelelor

   Almiteri suntem terminati 😦

   Theophyle

   06/04/2010 at 6:17 pm

   • Exact. Si vad ca incepem sa avem si ceva succes. Vezi demisia lui Syda sau cum il mai cheama pe iubitul EBA. Trebuie sa continuam pe linia asta.

    clemycali

    06/04/2010 at 7:23 pm

    • @clemy, salut 🙂
     O facem, nu exista alta alternativa 🙂

     Theophyle

     06/04/2010 at 7:27 pm

 10. 🙂
  Timi salve.
  Gand la gand cu bucurie.
  N-am facut nicio trimitere dar,tot la decembrie 89 ma gandeam si eu.

  mircea

  06/04/2010 at 6:20 pm

 11. 🙂
  Theophyle
  Vorba ta : murim de gat cu ei.

  mircea

  06/04/2010 at 6:21 pm

 12. Buna seara tuturor…
  Chiar daca am terminat studiile in ro si locuim in Bucuresti, sansele sunt tot ~0 daca nu stii pe „cine trebuie”.
  Firma noastra (servicii IT) activeaza de vreo 7 – 8 ani si in tot acest timp a trecut prin magarii incredibile. Pomenesc aici doar de un proiect pe bani UE, respins la ministerul respectiv si aparut ulterior pe numele altcuiva (–> „copy / paste”). Adaug aici ca UE n-ar trebui sa furnizeze fonduri in ro. Banii ajung pe mana unor jigodii. Prostie mai mare rar vezi.
  O sa ma intrebati de ce mai sunt pe aici. Pentru ca strang greu banii necesari. Chestiune in curs de rezolvare.

  Diana

  06/04/2010 at 7:33 pm

  • Diana da „banii ajung pe mina unor jigodii”-
   Asta e de fapt definitia ajutorului extern:
   Oamenii saraci din tarile bogate ajuta oamenii bogati din tarile sarace 🙂

   Un tanar de stanga

   06/04/2010 at 7:41 pm

  • Diana, salut 🙂
   daca poti sa ne povestesti peripetiile poate si fara detaliile care-ti pot perclita identitatea, de ce nu o faci pe mail sau un comentari mai detailat. Am sa-l public eu!

   Este datoria noastra sa facem cunoscute acest fel de „realitati” 😦

   Theophyle

   06/04/2010 at 7:41 pm

 13. @Theophyle – salut si multumesc, voi trimite un mail, pentru un comentariu fie si detaliat e cam mult, si ca volum, si ca detalii 🙂
  @TDS – stiu, dar atunci de ce naiba mai dureaza obiceiul asta? Cele mai bune lucruri care s-au intamplat aici s-au facut cu foarte putini bani. Din proprie experienta cunosc exemplul comunitatilor de useri ale produselor Microsoft (sa zicem sqlserver.ro). S-a inceput aici aproape fara bani, adunarile lunare se tineau intr-un amfiteatru al ASE, nici vorba de „piscoturi”. La noi sa dai cu tunu’ si nu gasesti sponsori, asa cum este Redgate pentru sqlservercentral.com. Dar functionam si fara. Sigur ca exista uneori „reprosul” ca suntem putini…

  Diana

  06/04/2010 at 7:57 pm

 14. Si castravetele-a ajuns
  Ministru de Finante
  O noua taxa a impus
  Taxa de tinerete

  Si numai mosii au ramas
  In asta Romanie
  Cam zgribuliti si fara glas
  Postasu o sa mai vie?

  Cu ei de gat noi vom muri
  S-o duce a noastra soarta
  Menajeria vom sfarsi
  Si sticla va fi sparta

  Creanga

  06/04/2010 at 7:57 pm

  • @Creanga,
   Asa sa ne ajute Dumnezeu!

   Theophyle

   06/04/2010 at 8:02 pm

   • Ups, era si Buna seara!

    Si vom lupta pan’ la sfarsit
    Pan’ asfintitul vine
    Solutii oare-s de gasit?
    Ori stam doar la suspine?

    Creanga

    06/04/2010 at 8:05 pm

 15. stiu ca banii europeni mai ajung si la cine trebuie;
  dar ….nu mai spun cit de stufos este dosarul, ajunge la citeva sute de pagini si se impotmoleste adeseori la autoritati, care fie sint prea obosite si se vaita ca lucreaza peste program, dar iau salarii babane + spagi, atentii, etc..

  da, diana, exista si varianta asta: proiect furat de la firma X si pastuit la firma Y…

  orangeskorpion

  06/04/2010 at 8:02 pm

 16. sterpelit de la un comentator al lui Cristi Danilet:

  LEGEA PROSTIEI

  Expunere de motive

  Sunt legi ce interzic fumatul şi legi ce ocrotesc femeia,
  Prostia însă niciodată n-a fost prinsă în vreo grilă
  Carul cu proşti va avea norme, e pipăibil şi de-aceea
  Considerăm această lege şi oportună şi utilă

  Art.1
  Prostia-i fenomenul general
  La minţi infatuate şi betege
  Prostul e stâlpul ei fundamental
  Reglementat precis de-această lege

  Art.2
  Răsare ca neghina pe mirişti
  Şi iese în evidenţă, e vizibil
  Au încercat armate de jurişti
  A-l defini pe prost, e imposibil

  Art.3
  Prostia se ascunde-n doctorate
  În vorbe învăţate pe de rost
  Se plimbă-n limuzine, stă-n palate
  Dar nimeni n-are diplomă de prost

  Art.4
  De-aceea-i necesar după dreptate
  Cu profesori contemporani şi foşti
  Să înfinţăm pe loc o facultate
  Ca să şcolească proştii cei mai proşti.

  Art.5
  Se pune obligaţia că dacă
  După împrejurări se va-ntâmpla
  Ca prostul să arunce piatra în apă
  Un înţelept să sară după ea.

  Art.6
  Cel ce nu sare va plăti o sumă
  Sau, după caz, va fi închis la beci
  Calificată-i fapta drept cutumă
  Când proştii se amestecă-n zevzeci.

  Art.7
  Poţi invoca mai rar că eşti bolnav
  Să fii scutit de a sări în baltă
  De nu respecţi prevederea-i mai grav
  Când prostul are funcţie înaltă.

  Art.8
  Este permis de proşti să te fereşti
  Să-i ocoleşti nici legea nu mai cere
  Zilnic de un prost pe stradă te loveşti
  Nu mai vorbim de proştii cu putere.

  Art.9
  Să faci pe prostul nu e interzis
  De te transformi în prost foarte bine
  Altfel eşti şi bătut şi compromis
  Şi-un cârd de proşti vor tăbărî pe tine.

  Art.final
  Prostia e un lucru foarte mare
  Şi ne fălim mereu cu proştii noştri
  Prezenta lege intră în vigoare
  Retroactiv ca să se mire proştii.

  🙂

  orangeskorpion

  06/04/2010 at 8:10 pm

  • Interesant 😆

   Theophyle

   06/04/2010 at 8:29 pm

 17. Theophyle & all , salut .
  Am fost un grup de 23 prieteni din copilarie . gradinita , scoala generala , tot impreuna !
  Acum , din acest numar au ramas 2 in Romania .
  Unul e avocat si altul inginer !
  Restul, emigranti . In USA, Canada , Australia , RFG , Franta , Italia , Belgia , Suedia .
  Toti cu copii !!
  Oare eram batuti in cap de am ales emigrarea sau nu aveam incredere in „elita ” post 1989 ? 🙂

  Stefan A.

  06/04/2010 at 8:15 pm

  • Stefan, salut 🙂
   voi ati fost destepti si poate ati vazut tragedia care va veni peste aceasta tara. Mai bine zis voi ati fost prevazatori!

   Theophyle

   06/04/2010 at 8:30 pm

 18. Postare noua si dificila 😦

  Theophyle

  06/04/2010 at 8:31 pm

 19. Salut Theophyle,
  salut prieteni.

  Am citit ambele articole de azi si comentariile si mi se creaza imaginea inutilitatii de a mai crede ca in Romania, comunismul a murit: valorile stau langa non-valori si pierd aprioric orice sansa la succes.

  Asta arata cat de putred este mediul in care dorim sa ne cream succesul. Am ramas la formula succesului pe care am invatat-o prin 1988:

  A = P ( M + I)

  Unde:
  A = avansare
  P = pile (relatii)
  M = munca
  I = inteligenta (inclusiv emotionala, am aflat mai tarziu de la Daniel Goleman) 🙂

  Andrei

  06/04/2010 at 8:33 pm

  • @Andrei salut!
   Nasoala formula, absolut adevarata 😦

   Theophyle

   06/04/2010 at 8:42 pm

 20. Bună seara,
  Chestia asta e de fond. Adică, din acestă prostă aşezare, sau mai bine zis neaşezare, a valorilor, decurg o mare parte din eternele nostre necazuri.

  În 89 eram medic de ţară şi mă bucuram, cu o naivitate pe care acum o înţeleg, că în sfârşit vom trăi o reaşezare a valorilor.

  Am trecut prin multe întamplări care m-au determinat să-mi primenesc priorităţile, în bună măsură ca într-o „menajerie de sticlă”.

  Nu ne naştem egali. Întotdeauna şi peste tot pe mapamond un „self made man” e un exemplu reconfortant.
  Totuşi, una e inegalitatea care se naşte din daturi construite pe valori tradiţionale şi general acceptate şi alta e ciocoismul ăsta înfiorător.

  Theo, nu ştiu cum vezi tu „bătălia” ăsta, oricum eu sunt cu tine.

  analizaexistentiala

  06/04/2010 at 8:35 pm

  • analizaexistentiala, salut 🙂
   suntem la primul nivel. Promit ca vom evolua. Pur si simplu nu se mai poate!

   Incet dar sigur tara asta va falimenbta in primul rand spiritual, dupa acea economic si social. Nu TREBUIE sa se intample acest lucru!

   Theophyle

   06/04/2010 at 8:44 pm


Comentariile sunt închise.