Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Intrebari despre un metrou sigur

Dupa tragedia moscovita de astazi au aparut si la noi tot felul de articole care se ocupau de siguranta metroului bucurestean. Ma refer in primul rand la articolul lui Mihnea, unul din cei doi moguli cu care colaborez. Mihnea, in articolul lui, emite o ipoteza care sustine o siguranta sporita a metroului nostru, bazandu-se pe doua prezumtii, ambele adevarate, dar si ambele incomplete. Prezumtiile lui Mihnea au fost: (1) Suntem o tara de tranzit; (2) Nu avem elemente teroriste locale.  Ambele  ne feresc de potentiale actiuni teroriste, dar nu ne absolva de pericolul lor, in nici un caz. 

Cele doua articole referitoare la potentialele pericole, primul in Vox Publica, si al doilea in Codex/Leacul Durerii se refera in primul rand la pericolul islamist, dar nu se refera la alte pericole care ar putea sa apara si in alte contexte. Sa zicem pericole reprezentate de un ecologism extrem, printr-un anarhism militant si dezaxat sau un terorism iredentist, patronat de anumite elemente paramilitare deja existente pe teritoriul Romaniei.

In primul rand, pentru a da un raspuns teoretic, pentru ca practic raspunsul ar trebuie sa fie unul dat de institutiile abilitate ale statului, care bineinteles nu-l vor impartasi cu noi, trebuie sa enuntam un adevar simplu: este aproape imposibil sa previ in totalitate (100%) o actiune terorista bine planificata. Terorismul nu poate fi starpit, el poate fi  maximum controlat (contained) pentru a produce cele mai mici pagube posibile. Pentru a controla fenomenul sunt necesare cateva lucruri: (1) combaterea extremismului de orice fel;  (2) informatie exacta si actualizata pe toate palierele posibile si la toate nivelurile informationale, inclusiv prin colaborari internationale; (3) monitorizare continua a elementelor de risc ridicat si in sfarsit (4) educatie civica si prin articole de acest gen.

Cele mai mari dezavantaje intr-o lupta cu terorismul in Romania sunt coruptia si coruptibilitatea la care sunt deschisi o parte din cei angajati in administratia publica si unele institutii media. Doua exemple clare ar fi disparitiile facile ale unor suspecti de genul Omar Haysam sau “rapirea din Irak.”

Avand in vedere ca aprecierea de care se bucura serviciile de informatii romanesti si in strainatate, sunt mai mult ca sigur ca cel putin din punct de vedere informational lucrurile stau bine.

Discutand de terorismul islamic, cred cu tarie ca el nu este dintre cele mai mari pericole pentru Romania  zilelor noastre. In primul rand pentru ca acest terorism are fundamente profund religioase. Romania este considerata “Dar as-Salam sau Dar al-Tauahid”, adica o tara in care musulmanii nu sunt amenintati si isi pot practica religia, deci religios vorbind, aceasta tara nu trebuie inclusa in activitatea terorista pentru a nu periclita populatia musulmana.  Alternativa fiind de exemplu Rusia, care este considerata o tara “Dar al-Harb”, o tara a razboiului, unde acte teroriste de felul petrecut astazi sunt permise din punct religios.

Cam asta este tot. Daca vor fi subiecte legate de acest articol, care vor aparea in comentarii, poate il voi continua. Pana aici, it’s all folks!

PS. De maine voi posta niste articole pe Politea Digest, scrise in 2006 legate de acest subiect (fac parte dintr-o carte,  inca nepublicata). Fiind scriitor de limba engleza, articolele sunt in aceasta limba.

Written by Theophyle

29/03/2010 la 7:40 pm

75 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Thephyle, frumos comentariu si la obiect. A propos de serviciile de informatii, inclin si eu sa cred ca au inceput sa lucreze pentru statul roman (SRI-ul) si sa dea o mina de ajutor procurorilor DNA.

  Mai nou, s epare ca Voicu desfasurase o adevarata caracatita in Justitie, cf. referatelor procurorilor:

  „Totodată, Voicu s-ar fi întâlnit frecvent cu mai mulţi magistraţi, în afară de Florin Costiniu şi Cristian Jipa, învinuiţi în dosarul în care DNA cere arestarea senatorului. Locurile de întâlnire cu magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, Înalta Curte ţi Consiliul Superior al Magistraturii erau stabilite dinainte de senatorul Cătălin Voicu, „în condiţii de maximă confidenţialitate”.

  Ma intreb caca mai exista vreun judecator la ICCJ nesantajabil si onest. Si imi raspun singur: nici nu indraznesc sa mai cred.

  Cetatean

  29/03/2010 at 7:55 pm

  • Draga Cetatene, poate ca exista, imi scapa insa numele lui acum 😦

   Theophyle

   29/03/2010 at 8:01 pm

 2. Noi nu avem situati de conflict . Religios sau teritorial !
  Fanatismul religios are istorie lunga .
  La crestini virful a fost ajuns in Evul Mediu.
  La musulmani este in prezent acest virf .
  La noi in tara interesul principal este CIOLANUL ! 🙂

  Stefan A.

  29/03/2010 at 7:58 pm

  • Stefan, din nefericire 😦

   Theophyle

   29/03/2010 at 8:02 pm

 3. …iar pentru fanatismul ecologist este necesar un ingredient foarte rar in „fibra” noastră: consecventă!
  Deci nici un pericol pe partea asta…

  Off: Viteză mare aci! Theophyle, am rămas cu răspuns in urmă la tema anterioară. 🙂

  oldhashu

  29/03/2010 at 8:30 pm

 4. Theophyle,

  Am fost, am citit…

  Esti un om fericit! 🙂

  Hait, îi atac pâinea amicului Creangă… 😉

  oldhashu

  29/03/2010 at 8:36 pm

  • @hasule, cum se zice la la noi ce-i in gusa e si’n capuse :)Lucrurile sunt intotdeuna clare, norocul meu a fost ca nici macar nu am platit prea mult pentru asta 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 8:42 pm

 5. Hashule, tu numesti asta viteza?! Azi e super relaxare! Sunt zile in care fiecare dintre cele 3 postari zilnice ale lui Theophyle bate suta de comentarii.

  Cetatean

  29/03/2010 at 8:43 pm

 6. Buna seara, buna seara.
  Theophyle, corecte observatiile. Eu cred ca ar trebui spus si ca atentatele de la Moscova tin de situatia cecena care desi nu mai este in atentia presei si opinie publice continua sa fie o problema ptr rusi. Acolo arde un foc mocnit care se poate transforma oricand intr-o adevarata palalaie. Atentatele mai pun insa si o problema poltiica interna ruseasca. Putin &comp s-au laudat ca au ajuns sa controleze situatia din Cecenia si ca au eliminat gherilele separatiste. ori atentatele de azi dovedesc ca situatia nu este chiar atat de buna pe cat vrea Kremlinul sa o arate. Asta daca nu cumva avem de-a face cu mana serviciilor secrete rusesti ptr a indrepta atentia opiniei publice catre Caucaz intr-un moment in care situatia economica a Rusiei nu este foarte buna.

  clemycali

  29/03/2010 at 8:44 pm

  • Salut @clemy 🙂
   nu sunt atat de sigur, s-ar putea ca atentatele sa slujeasca ceva sau pe cineva. Trebuie de urmarit.

   PS n-am uitat sugestia ta, vine in curand 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 8:49 pm

   • Exact. In politica ruseasca nimic nu este chiar ceea ce pare a fi.
    PS: imi pare bine ca ai apreciat sugestia mea.:)

    clemycali

    29/03/2010 at 8:55 pm

 7. Actualitatea bizonului roman:

  „Dezertari in grupul independentilor. Ioan Damian a revenit in PSD: Am cerut un post de sef de birou, de bugetar. Nu numai ca n-am primit nimic, dar am fost luat in vizor in presa locala” (Hotnews).

  Primul parlamrentar de dupa revolutie care admite ca a migrat pentru un post atribuit politic. Coane damian, esti rara avis, sa iti ridicam o statuie! 😉

  Cetatean

  29/03/2010 at 8:46 pm

  • Atata sinceritate mai rar. Int-un fel as spune ca grupul independentilor devine din ce in ce mai frecventabil prin dezertarea asta. 🙂

   clemycali

   29/03/2010 at 8:49 pm

  • Sau din categoria lui Ghise cu creditul pe care l-a luat pentru a deveni parlamenta. Niste idioti. Toti servesc patria 😆

   Theophyle

   29/03/2010 at 8:50 pm

 8. Clemy daca ai timp arunca-ti ochi si pe http://politeadigest.wordpress.com/ ai si acolo niste analize interesante 😆

  Theophyle

  29/03/2010 at 8:54 pm

 9. Servesc patria, sigur…

  „Patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor!”

  Cred ca vorbele astea ar trebui gravate pe frontonul Casei Poporului!

  Cetatean

  29/03/2010 at 8:58 pm

 10. bună seara. suntem chelneri de bacșiș mic, la noi nici terorismul nu face pui 🙂 (din fericire)

  Camil Stoenescu

  29/03/2010 at 9:05 pm

 11. Cetătean,

  Și cine să le vadă, să le citească?!
  Niciunul din porci care intră acolo nu-și poate ridica râtul să vadă frontonul…
  Nu-l lasă ceafa groasă de râmător!

  oldhashu

  29/03/2010 at 9:09 pm

  • Sa le scrie atunci pe troaca din care maninca! 😉

   Cetatean

   29/03/2010 at 9:15 pm

 12. Hai sa imi dau palme, ce sondaj picat la tanc si mai ales ce cifre indigo cu alea de la referendum!

  „Întrebaţi care ar trebui să fie scopul Parlamentului, doar o treime dintre respondenţii la sondajul CCSB au spus că menirea acestuia este de a legifera, în timp ce o jumătate dau răspunsuri generale. Dacă luăm în considerare faptul că 77% au răspuns negativ (nu ştiu n.red.) la întrebarea „Care este motivul pentru care există în unele state Senatul, camera superioară a Parlamentului?”, se poate concluziona că majoritatea de oameni nu ştiu care este rolul bicameralismului în timp ce 70% nu ştiu să numească o ţară în care funcţionează sistemul parlamentar bicameral.

  Sondajul CCSB identifică o predispoziţie crescută pentru gândirea de tip dictatura majorităţii, în timp ce unii români se lasă uşor influenţaţi de teme ce generează mânia justiţiară.

  “Folosirea referendumului fără mecanisme de echilibru, în necunoştinţă de cauză şi alimentată de o retorică justiţiar-autoritariană riscă să arunce România în comportamente de timp dictatura majorităţii şi poate genera încălcări ale drepturilor omului”. Aceasta este concluzia sondajului CCSB realizat la comandat Asociaţiei Pro Democraţia” (Realitatea)

  Deci: aia 77% care nu situ la ce foloseste bicameralismul au votat pentru unicameralism 😉 Super!

  Mai pirvulescule, daca dupa 20 de ani oameni in usitu la ce e bun bicameralismul, eu zic sa iti dai foc la diplomele tale de maestru in stiinbte politice, ca nu ai fost in stare nici atit sa faci, sa militezi pentru crestera gradului de implicare politica a oamenilor. Deh, nu poti sa maninci o piine la SNSPA si sa te plingi ca oamenii „e inculti” la politica. Acum trageti ponoasele, tu si „pro” democratia ta (pentru necunoscatori, in latina „pro” inseamna si „in loc de”, ” in locul”, nu doar „pentru”).

  Cetatean

  29/03/2010 at 9:14 pm

 13. Errara din viteza: „dupa 20 de ani oamenii nu stiu la ce e bun bicameralismul”

  Cetatean

  29/03/2010 at 9:14 pm

 14. Daca imi permite-ti, atentatele in Rusia au o radacina si in politica statala a lui Putin&Co.
  Acolo nu avem un regim democratic, drepturile omului sunt o gluma buna si soldatul rus e renumit pentru incalcarea oricaror conventii. E un stat autoritar care chiar daca tine un aparat represiv enorm nu poate pune o bariera unui militant hotarat.
  Nu cred ca de fiecare data cand ceva face boom in Rusia Putin poate sa tipe „Cecenii sunt de vina!”
  In primul rand seful Ceceniei este un satrap putinian de incredere. Cecenia, Ingusetia sau Tatarstan sunt aceaiasi Marie, acolo nu religia islamica joaca un rol ci traditia naganului in ceafa ce ii scoate din minti pe acei oameni mandri. Nu cu forsta mentii o federatie si represiunea aduce mult mai multe daune colaterale decat e in stare Moskova sa admita.

  turnofftheglory

  29/03/2010 at 9:16 pm

  • @Tog, salut. Cred ca pana la urma o sa fie un macel ingrozitor acolo 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 9:25 pm

  • turnofftheglory
   😆
   Servus!

   De acord cu tine; in Rusia terorismul cecen este teritorial!

   maya

   29/03/2010 at 9:27 pm

 15. Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  29/03/2010 at 9:22 pm

 16. Regret sincer cele intimplate astazi la Moscova 😦
  dupa cum ma bucura faptul ca la Bucuresti exista
  „un metrou sigur”! 🙂

  Singurul „terorism” care exista (din fericire) este cel sindicalist!

  maya

  29/03/2010 at 9:25 pm

 17. @maya, servus,
  cu toata disconfortul, il prefer

  Theophyle

  29/03/2010 at 9:25 pm

  • Theo-Phyl
   😆
   Servus!

   Cred si eu! 🙂

   Lectie: se poate si mai rau!
   Doamne feri, vorba marxistului!

   maya

   29/03/2010 at 9:30 pm

 18. Rusia nu a cunoscut democratia !
  Incepind cu perioada tarista , continuind cu comunismul si pseudo democratia „tare si puternica ” de azi ! 🙂
  Cecenia este o zona interzisa ziaristilor si cei putini care au descris realitatea de acolo, au platit cu viata !

  Stefan A.

  29/03/2010 at 9:28 pm

 19. Stefan o operatiune de politie in Cecenia se face cu o baterie de obuziere de 150 mm. Ideea in sine de a acredita o idee conform cecenii, ingusii si toate popoarele altaice, caucaziene, in general musulmane sunt teroristi islamici nu merge.
  In primul rand, atentatele se intampla numai in Rusia, ceea ce ascunde un razboi continuu cu o prezenta militara represiva in Caucaz. Seamana ca o picatura de apa cu China si problema uigura. In tari cu regimuri autoritare si criminale ca cel rusesc sau chinez, impusti si nu pui intrebari.
  Ce este ironic e ca in Caucaz intr-o perioada rusii isi castigasera o reputatie buna pe care au calcat-o in picioare cu fiecare pusti ucis ca „represalii”. De fiecare data cand un pastor e omorat, fii lui pot deveni guerilla fighter si nevasta o vaduva neagra.
  Culmea e ca islamul din Caucaz e la fel de relaxat si tolerant ca cel palestinian. Nu sunt wahabiti sauditi tembeli. Acolo nu e Saria, ci ghetoizare, regim de teroare, davai ceas si saracie lucie intretinuta cu frica acerba.
  Sa nu uitam ca Dudaiev era un om ales, democratic, un om rezonabil ce a fost omorat de Putin pentru a-si conserva si intari statutul de Tar. Exact ca in Georgia unde dincolo de interese si strategii e vorba si de un orgoliu imens si un cult al personalitatii gretos.

  turnofftheglory

  29/03/2010 at 9:37 pm

  • Dudaiev nu era un fost general parasutist din vremea URSS ?
   Ce bataie a luat armata rusa la prima invazie la Grozny ! Morti cu gramada , trimisi la atac fara o harta a orasului ! 🙂

   Stefan A.

   29/03/2010 at 9:50 pm

 20. buna seara,

  concluzie: nimic nu mai este sigur pe lumea asta!

  orangeskorpion

  29/03/2010 at 9:38 pm

  • skorpion
   😆
   Servus!

   Nici macar sigur pe tine nu mai poti sa fii!
   Catalin Voicu a demonstrat-o in ultimele zile din plin!

   Mai sint insa citiva prea siguri pe ei;si la noi si pe alte meleaguri.
   Putin de exemplu, ca sa fim la tema!

   maya

   29/03/2010 at 9:46 pm

  • @skorpi, ba da: moartea si fiscul 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:03 pm

 21. AM auzit azi dimineata un comentariu ce mie mi s-a parut de bun simt. ( eu nefiind cunoscator in problema). Omul spunea ca modul de operare e diferit de cel al cecenilor, deci sa nu ne grabim sa aruncam cu piatra. In plus se atragea atentia ca stilul atentatelor (lipsa revendicarilor) e mai degraba sinonim cu atentatele fantismului islamic, ceea ce nu caracterizeaza in mod necesar regiunea cecena (care are revendicari de ordin politic – iar atentatele au fost moduri de presiune pentru revendicari).
  Poate gazda nostra @theo,stie mai mult, mie opinia mi s-a parut de bun simt. Faptul ca e mai facil sa-i acuzi pe cei care deja au calcat pe bec (dar specific serviciilor sovietice (si implicit urmasilor lor), nu schimba situatia. Chiar e mai grav daca alta forma de terorism intervine in discutie. Pentru ca atunci argumentul „metroului sigur” cade de la sine. Pentru ca poate nu e considerata Romania “Dar al-Harb”, dar in cazul fanatismului religios atentatele cele mai multe (cel putin in ultimul timp) au avut loc exact pe teritorii islamice sau aliate islamului, deci nu pe teritorii ale „razboiului”.
  Dau si eu cu ipoteza, nu cu parul!

  DanSu

  29/03/2010 at 9:50 pm

  • @DanSu, salut,
   Ca sa-ti raspund. Cei mai buni experti in lume in chestiile de teror sunt israelieni, eu urmaresc stirile de la ei. Ei nu au anuntat ca astia ar fi ceceni ci au anuntat generic ca ar fi o grupare nord- caucaziana. 😉 o spun clar: fell on groups from Russia’s North Caucasus

   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3869522,00.html

   Theophyle

   29/03/2010 at 9:57 pm

 22. O intrebare mai sofisticata ca poti sa te astepti la orice in Rusia !
  Nu cumva stau sa fie reduse fondurile servicilor secrete ruse ? 🙂

  Stefan A.

  29/03/2010 at 10:09 pm

  • asta nu se va intampla niciodata, nu in Rusia

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:29 pm

 23. Salut
  Oftopic
  9 din 10 romani vor reintroducerea pedepsei capitale si inchisoare pentru cei care critica religia ortodoxa – sondaj

  Ori au sondat pe unde nu trebuie, ori daca au sondat ca la carte inseamna ca: muuulta minte ne mai trebuie ! 🙂

  • Un tinar de stinga
   😆
   Servus!

   Cam asa ceva! 🙂
   Si cita avem NU este folosita ca lumea! 😆
   Sau este odihnita!?

   maya

   29/03/2010 at 10:21 pm

  • au inebunit de tot, nici nu pot sa cred asa ceva 😦

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:30 pm

  • se pare că ești ceva mai optimist în ceea ce privește bravul popor român 🙂

   Camil Stoenescu

   29/03/2010 at 10:33 pm

 24. ThPh,

  moartea Da, dar nu si fiscul daca esti in Ro si te cheama……….unul din cei 10.000 de nazdravani…

  tds,
  sinistru rezultat al sondajului, daca este adevarat; din acest sondaj rezulta ca romanul este zero toleranta, ceea ce noi stim ca nu este asa, romanul fiind ospitalier, tolerant

  😉

  orangeskorpion

  29/03/2010 at 10:20 pm

  • skorpion
   🙂
   si credincios crestin!

   Sa nu uitam,doar sintem in Saptamina Mare!

   maya

   29/03/2010 at 10:27 pm

   • daca sintem in Saptamina Mare, rezultatul sondajului este cu atit mai nastrusnic..

    orangeskorpion

    29/03/2010 at 10:28 pm

    • skorpion

     tocmai de aceea! 🙂

     maya

     29/03/2010 at 10:30 pm

  • @skorpi, era un proverb americanesc 😆

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:28 pm

   • I know, dar facui o completare ……romaneasca

    orangeskorpion

    29/03/2010 at 10:32 pm

 25. Cosmarul lui Ponta, acum si in varianta nuda, nu doar visata noaptea:

  „Ponta: Mai trebuie cativa parlamentari cu probleme la DNA si se fac doua treimi pentru adoptarea revizuirii Constitutiei ” (Hotnews).

  Mai draga, asa-i ca DNA-ul e ca o sula in coasta PSD-ului? Dar chiar doua treimi din parlamentari sa fie abonati la DNA? Ce bine era cind ii santaja Voicu pe aia 2/3, acuma ii inhata DNA-ul, si asta nu e bine pentru democratia noastra originala. Jos dictatorul Basescu si statul lui politienesc in care infractorii nu mai pot face combinatiile lor garantate de imunitatea parlamentara si de inviolabilitatea convorbirilor in interes de serviciu! 😉

  Cetatean

  29/03/2010 at 10:32 pm

  • Cam are dreptate :lol:, si nu e rau de loc 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:34 pm

 26. @all
  🙂
  Noapte buna, vise frumoase si colorate! 🙂
  Ingerasii sa va aiba in paza!

  maya

  29/03/2010 at 10:32 pm

  • noapte buna maya 🙂

   Theophyle

   29/03/2010 at 10:34 pm

   • Theo-Phyl
    😆
    Noapte buna!

    maya

    29/03/2010 at 10:40 pm

 27. OK, prieteni. Multumesc pentru vizita, va rog sa continuati. Eu ma retrag putin la citit si scris. Ca urez o sear / noapte buna.

  Sper ca ne vom citi si maine 😆

  Theophyle

  29/03/2010 at 10:35 pm

 28. Noapte buna, Theophyle, pe miine, cind vom sta cu sufletul la gura sa vedem ce zice hidra de la ICCJ, il baga la tubulatura pe Voicu sau nu?

  Cetatean

  29/03/2010 at 10:36 pm

 29. Geoana in dezbatarea cu Basescu, citat din memorie: „Este o uriasa minciuna si va rog sa nu mai veniti cu afirmatii din acestea care abat atantia de la adevaratele probleme ale romanilor”. Basescu tocmai il intrebase daca a fost asta noapte la Vantu.

  Geoana azi: „”Văzând cum sunt folosite toate armele din arsenalul securistic al actualei puteri, de la încălcarea Constituţiei la mânjirea numelui şi a reputaţiei mele, devine evident că principala preocupare a celor responsabili de destinul României este schimbarea lui Mircea Geoană de la Senat, şi nu guvernarea ţării”, susţine Geoană în comunicatul citat.

  El reiterează, în legătură cu faptul că ar fi intermediat legătura dintre senatorul Cătălin Voicu şi vicepreşedintele PSD Dolj, Maria Schutz, că nu a cerut nimănui „să facă ceva care să fie ilegal”.”Nu am intermediat chestiuni care să fie ilegale. Nu acesta este stilul meu de a face politică. Este evident că se încearcă introducerea mea cu orice pretext în acest scandal. Săptămâna trecută au fost declaraţiile mincinoase ale domnului Blaga, apoi s-a încercat antrenarea familiei mele în acest scandal. Acum se încearcă iar implicarea mea în această poveste”, mai acuză Geoană.

  Vi se pare ca s-a schimbat ceva?

  Cetatean

  29/03/2010 at 10:39 pm

  • Nu dragul meu, aceasi oameni aceleasi partituri 😉

   Theophyle

   30/03/2010 at 9:39 am

 30. Noapte buna.

  Semanticus

  29/03/2010 at 10:40 pm

 31. Noapte buna Maya, prieteni

 32. Mutumesc @Theo – am citit e foarte interesant.
  Inca o data, nu sunt expert, fac doar o analiza cu informatiile care le am. In general daca e vorba de Rusia, am sentimentul (subiectiv) ca acolo e (sau poate fi) vorba mai ales de revendicari politice (sau teritoriale) – oricum opuse rusiei nu ma mira (imperiala prin genele tariste).
  Problema, revin la argumentul lipsei revendicarilor, este daca este vorba de o miscare politica de eliberare/revendicare (nu discut indreptatirea(vezi ETA/ Kurdistan/ Irlanda/ etc) ) sau o miscare pur si simplu fanatica – fara revendicari clare/rezolvablile(nu neaparat rezonabile) sau macar negociabile (9/11, Madrid, Londra).
  In primul caz – chiar prin mijloacele sangeroase – se sugereaza o solutie (eliberare/ independenta/ drepturi (nu discut justetea )), pe cand in al doilea caz mijloacele sunt scop in sine (ucideti necredinciosi). In al doilea caz – nici macar „metroul nostru” nu e sigur.

  DanSu

  29/03/2010 at 10:45 pm

  • DanSu,
   Rusia a ramas cu aceasi mentalitate imperiala de la Petru cel mare pana in zilele noastre, nimic nu s-a schimbat in afara coloraturi. Rusia este de facto ultimul imperiu colonial de pe suprafata pamntului.

   Theophyle

   30/03/2010 at 9:41 am

 33. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Intrebari despre un metrou sigur ” gasiti aici: Intrebari despre un metrou sigur […]

 34. via „krasnaia vodka”

  Zalutam cu rezbekt, Jefu.
  Aderizat conform plan la Romania , cu bomba la valiza ascuns…Tregut fara broblem control la aerobort!Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba: numa”ca.. dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar.!!

  Indalnit insa frate Ahmed- batron magazin! El ajudat la mine.Discutat cu el la cafenea plan bomba,
  Consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel, noi ajuns la sbital; Dar.. doctor roman durut la cur, noi luat cur fok!!

  Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la
  Romania: cineva furat tot antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum…!Mutat la apartament frate Ahmed, unde adus mult frumos aminde de tara mia:
  fara apa la robinet, geamm sparte ca la Beirut , tigle kazut cap cind vind bate. Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat,Facut frica la mine.
  Astia romani are tupeu nu gluma, jefu ! Urgent trebuie recrutat, jefu ! Bomba cu azotat mare efect aveam…

  Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman.
  Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire: adormit beat tigara abrinsa,murit
  soacra, facut chef mare la ei…Draga Jefu, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba,
  Iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania , mult cretin!
  Zbierat, zguibat la sin, cacat be mine de frica !!!

  Jefu, ma indorg acasaaaaa!
  Asta romani nu are nevoie de terorism: face SINGUR treaba!!!!!

  parafaragaramus

  29/03/2010 at 11:32 pm

  • 🙂 🙂 🙂

   Stefan A.

   29/03/2010 at 11:48 pm

  • @para, salut 🙂

   Theophyle

   30/03/2010 at 9:41 am

   • Salut. Îmi cer scuze pentru postarea „uşurică”, dar mie mi-a plăcut.

    para

    30/03/2010 at 10:15 am

    • Temele nu le-ai facut
     Aici a mai abarut
     Skorbionul a bostat
     Lumea mult s-a bucurat

     Creanga

     30/03/2010 at 10:25 am

 35. Buna seara Theophyle,
  Am citit cu interes articolul si comentariile.
  Imi pare rau sa aud de astfel de situatii triste.
  Cand amintesti despre educatie civica ,ca metoda de lupta impotriva terorismului ,la ce te referi exact?

  pitapata

  29/03/2010 at 11:56 pm

  • pitapata, salut si sarbatorii fericite 🙂
   singura metoda este de fapt in educarea oamenilor, Lupta impotriva xenofobiei de toate felurile si curatarea de orice fel de elemente care propaga ura si violenta pentru rezolvarea problemelor politice.

   Theophyle

   30/03/2010 at 9:44 am

 36. […] the rest here: Intrebari despre un metrou sigur This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 37. orangeskorpion

  30/03/2010 at 7:32 am

 38. Neatza!

  Bagi cartela la metrou
  Si te pregatesti de show
  Cuprins de val inaintezi
  Pe RA2 la teveu il vezi
  Ia fornetti, ia covrigul!
  Nu te-mpinge, asteapta randul!
  E cam cald, haina dai jos
  Astepti pe peron frumos
  Soseste nene! toti cu droia
  Precum la strunga oaia
  Din vagon vrei sa iesi, nu poti
  Limba de un cot o scoti
  Nu dai coate, te enerveaza
  Scrasnesti din dinti, inainteaza!
  Unde omule, sa ma urc pe ei?
  -La dracu de derbedei
  Se tot plang matusile
  Atentie! se inchid usile
  Urmeaza… atentat la miros
  Nu e bomba, doar un sconcs
  Dar cu doua picioare
  Incotosmat, plin de sudoare
  Ce sa faci, apa-i cam scumpa
  De vodka n-o sa-i ajunga
  Far’ sa vrei si tu transpiri
  De parfum nu te mai miri
  Hiuu, a venit si a ta statie
  Ai ajuns la destinatie
  Vai de tine, sifonat
  Prin buzunare controlat
  Dom’le mare nesimtire!
  La metrou e patimire.

  Creanga

  30/03/2010 at 9:07 am

  • Creanga buna dimineata 🙂

   Theophyle

   30/03/2010 at 9:44 am

 39. Postare Noua 🙂

  Theophyle

  30/03/2010 at 9:45 am


Comentariile sunt închise.