Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Războaiele Viitorului: Teatre de conflict / India – Pakistan (1)

Unul dintre cele mai notorii teatre de conflicte din lume este fara indoiala conflictul Indo-Pakistanez,  care a cunoscut cateva zeci de izbucniri minore si patru razboaie in toata legea.  In 1947, 1965, 1971 si 1999. Toate razboaiele au fost provocate de Republica Islamica Pakistan si toate au fost pierdute de ea. In razboiul din 1971 Pakistanul a pierdut provinciile din Est, care si-au proclamat independenta sub numele Bangladesh. Toate celelealte razboaie si conflagratii isi gasesc originile in regiunea Caşmir (Kashmir). Conflictele dintre aceste state au devenit extrem de periculoase incepand cu anul 1974, an in care India a devenit stat nuclear (proiect „Smiling Buddha” –  surasul lui Buda). In anul 1998 si Pakistanul a capatat capabilitati nucleare  (proiect “Chagai-I”).

Animozitatea dintre cele doua state este in primul rand religioasa si dupa aceea teritoriala. Ambele state au facut parte din India , colonie a Imperiului Britanic. Desi Gandi a facut tot posibilul pentru a pastra unitatea Indiei, liderii musulmani, condusi de Muhammad Ali Jinnah,  si liderii hindusi,  condusi de Jawaharlal Nehru, cu ajutorul ultimului vicerege (viceroy) al Indiei lordul Louis Mountbatten au produs o dezastruoasa impartire. In aceasta impartire, teritorul Casmirului majoritar musulman s-a alaturat Indiei prin hotararea marajahului ei, precum si teritoriul altei regiuni Hiderabad – printr-un plebiscit popular. Casmirul a ramas teritoriul revendicat pana astazi de Pakistan.

Din punct de vedere politic si a sustinerii politice, acest conflict este unul dintre cele mai ciudate din lume. India, o democratie functionala de la inceputurile ei, a fost sustinuta politic si inarmata  de URSS. Republica Islamica Pakistan, mai tot timpul dictatura, inclusiv militara,  a fost sustinuta de Statele Unite si China. Majoritatea armamentului Pakistanez este de provenienta americana si chineza, cel Indian de provenienta rusa si israeliana. Diferenta intre state este gigantica. India are la ora actuala  1.17 miliarde de locuitori, din ei 80% hindu si alti 13.5% musulmani. Pakistanul are 170 de milioane de locuitori, in majoritatea lor musulmani. Aceasta lipsa de echilibru strategic a fost (intr-un fel) recuperata de Pakistan prin patronajul acordat unur grupari terosriste ca  Lashkar-e-Toiba si Jaish-e-Mohammed, prin faptul ca intretin conflictul din Afganistan, acordand sprijin si talibanilor si statelor occidentale (joc dublu, cap-coada).

Fara nici un dubiu, pot sa va asigur ca Pakistanul este astazi un focar de conflict din cele mai periculoase in lume. Din nefericire,  procesul social si guvernarea centrala de la Karaci pot aduce regiunea in fata unui conflict care poate aluneca spre unul nuclear, avand in vedere curentele islamiste din guvernarea Pakistaneza si lipsa de echilibru strategic dintre statele beligerante.

Vom analiza intr-o postare viitoare trecutul razboaielor intre aceste state si vom face o analiza concreta despre posibilitatile unui viitor apropiat.

61 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. As adauga ca doar dictatura militara („recomamnada” si sustinuta de USA) a impiedicat sa ajunga Pakistan o tara talebana cum au facut studentii coranici in Afganistan !
  Nu gasesti absurd ca o tara care a cheltuit miliarde pentru arme atomice nu a investit nimic in educatie si aici au gasit teren fertil toti fanaticii religiosi care au creat scoli dar pur islamice , cu invatarea , memorizarea coranului ?
  PS. Cu primavara ai iesit la plimbare ? 🙂

  Stefan A.

  21/03/2010 at 9:10 pm

  • Stefan salut,
   M-au silit sa las putin calculatorul si tastatura si m-au rapit la o plimbare cu tot dichisul 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 9:13 pm

 2. Salut Teoph&all. Potentialul Indiei este infiricosator iar diferentele sunt semnificativ sugerate prin cele doua tipuri de avioane de lupta aflate in dotarea Indiei si Pakistanului.
  Cred ca India va avea un potentional inamic numai China.
  Oricum zona este destul de sensibila iar in viitor va fi o lupta acerba pentru resurse. SUA si Rusia nu vor fi decat pariori pe mize mari, iar Europa nu prea va avea mai nimic de zis.

  Andrzej

  21/03/2010 at 9:22 pm

  • Andrzej salut,
   India este un stat cu o politica externa rationala si una interna problematica. In orice caz ei sunt o amenintare pentru China si asta este foarte bine.

   Pakistanul este un stat destabilizator care creeaza mai multe probleme decat considera americani ca ei rezolva.

   Europa nu exista ca centru de politica externa. Sintagam lui Kissinger ramane valabila, nu ai cu cine vorbi in Europa. DPDV al politici externe Europa formeaza un „cor al eunucilor.”

   Theophyle

   21/03/2010 at 9:29 pm

 3. Legat de cele doua aviatii militare !
  Scoala de lupta indiana a fost puternic influentata de doctrina , pregatirea sovietica . In schimb , pilotii pakistani si in general aviatia pakistana (net inferioara numeric )au „studiat” mult metodele de lupta aeriana occidentale .

  Stefan A.

  21/03/2010 at 9:32 pm

  • Stefan,
   nu cunosc scolile de lupta aviatica ale celor doua puteri.

   Stiu insa ca in armata americana umbla un banc care zicea ca rusii nu i-au invatat pe pilotii arabi (sirieni si egipteni) sa aterizeze pntru ca nu era nevoie, o faceau asta isrelieni, cu parasutele 😆

   Theophyle

   21/03/2010 at 9:41 pm

 4. Salut Theophyle. Am savurat postarile. La arme nucleare ti-a scapat jucariile pe baza de hidrogen. Is al dracu de puternice si mai curate.
  Despre tactical nuke, este deja depasit. Exista arme conventionale de puterea unei nucleare tactice cum ar fi termobarica. Stiu ca rusii s-au jucat 20 de ani pana au pus la punct tehnologia. Americanii au avut nevoie de termobarica in Afganistan. Proiectul american condus de o cercetatoare originara din Pakistan daca imi amintesc s-a facut in 11 luni si a costa 17 milioane de dolari cu livrarea a 11 ogive deja detonate in pesterile talibane.
  Explozibilul conventional de azi este deja suficient de puternic si de ieftin sa scoata o arma murdara din joc.

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 9:46 pm

  • @TOG, salut 🙂
   sursele de care ma folosesc sunt surse academice recunoscute. Nu pot sa ma folosesc de „gossips”. Termoibaricele gravitationale sunt extrem de periculoase atacatorului si tehnologia este extrem de problematica.

   In rest poate ai dreptate, vom trai si sper ca NU vom vedea 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 9:50 pm

 5. Intorcandu-ma la India, cam toata lumea ii sprijina chiar si SUA. De cativa ani India a devenit mult mai comunicativa cu SUA, ceea ce a facut sa scada pretul tancului si migului rusesc. India are un singur inamic real ce se numeste China. Tibetul si sustinerea indiana pentru zona de nord sacaie Benjingul. Plus vorbim de un stat care dincolo de imaginea dezolanta a Mumbaiului este cu mult in fata Chinei la capitolul tehnologie.
  Pakistanul isi transfera de obicei problemele interne grave in plan extern si cauta dusmanul hindus pentru a masca impotenta interna. Astazi in Pakistan exista armata america, zboara dronele in draci in zona pastuna si guvernul se balanseaza intre factorul de control ateu al armatei si democratia ce aluneca imediat in islamism cu proxima ocazie. De la Benazir bhuto la generalul Musharaff, Pakistanul se chinuie sa se normalizeze. Din pacate Sharia si viata cu 20 de centi pe zi este mare adversar.

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 9:52 pm

  • @TOG, pakistanul este guvernata de serviciile ei secrete, pe langa care secutitatea ceasusista arata ca sfinti si ingerasi. Pregatesc o serie de articole legate de serviciile secrete „exotice”. Sper sa hotarasc sa o public 🙂 mai vedem 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 9:58 pm

 6. Da Teoph, asta intentionam sa spun: Europa intra in corul eunucilor sau al chibitilor cu „ochii scursi” dupa mizele pe care jucatarii cu sange rece le joaca dur – pe viata si pe moarte.
  Europa nu pricepe ca ajuns in situatia strabunicului senil care nu obseva zambetul cinic al nepotilor si nurorilor dornice de distractie caruia i se pare ca mai poate dispune de tot si oricand, neantalegand ca farfuria de mancare si zilele care mai traieste zilnic sunt doar un dar al lui Dumnezeu .

  Andrzej

  21/03/2010 at 9:52 pm

  • Andrzej,
   din nefericire Europa se erodeaza din cauza egourile multiple si este consumata de „moliile rosii”. Pan nu se va organiza unitar si nuvor avea oameni seriosi in politica externa, sunt niste nimenea impreuna 😦

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:00 pm

   • Da Teoph, paradoxal Europa de vest a devenit „ultimul bastion ” rosu.
    Ciudat, asa cum Marx prevedea revolutia comunista ca fiind pornita din zonele cele mai evoluate ale proletariatului(Marea Britanie), aceasta a rabufnit tocmai in tara in care feudalismul inca era prezent-Rusia.
    Nu as fi teribil de „contariat” de o noua „revolutie din octombrie” in Franta sau Italia, caci iata in Grecia mocneste samanta raului de aproape 60 de ani.

    Andrzej

    21/03/2010 at 10:09 pm

 7. Da arma termobarica este doar una din armele de precizie din arsenalului conventional, insa USA, a inregistrat un lamentabil esec in folosirea acesteia numai datorita carentelor grave de care s-au facut vinovate serviciile secrete.
  Pakistanul nu va fi o putere regionala ci doar un pion al islamismulu in zona iar Rusia foloseste acest „argument” in razboiul rece din zona.

  Andrzej

  21/03/2010 at 10:01 pm

  • Andrzej, as mai spune ca sunt si cei mai mari traficanti de droguri din lume, si americanii cred ca stiu asta 😦

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:15 pm

   • Pai da Teoph si drogurile sunt o miza, iar daca in lumea libera cererea e mare, teroristii se folosesc de acest viciu si fac bani frumosi cumparand avioane si tehnica de lupta americane.

    Andrzej

    21/03/2010 at 10:41 pm

 8. Am citit o revista care analiza tehnicile de lupta in razboaiele arabe si cele indo -pakistane .
  Diferenta majora nu a fost in zona cantitate , mai mult in calitatea luptatorilor. Nu atit in tehnologie cit in folosirea eficienta a acestor tehnologii !
  Desii rusii aveau tehnica buna , „scoala de razboi” sovietica a fost puternic influentata de masele in joc.(asa au invatat dupa razboiul mondial , cantitatea de luptatori si de arme )
  Inevitabil ca pilotii sirieni si egiptieni cadeau ca mustele .As adauga si cei indiani . Nu erau antrenati la dogfight , lupta tipica a avioanelor de vinatoare !
  Legat de armele termobarice. Pe youtube sint niste video elocvente !

  Stefan A.

  21/03/2010 at 10:04 pm

  • Le-am vazut. Nu sunt impresionat 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:14 pm

 9. O sa razi Theophyle, pentru mine sursa despre termobarica americana e Discovery Channel emisiunea Future Weapons. 🙂

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:09 pm

  • o mai dau si ei in bancheta. Adu-ti aminte emisiune despre Daci care era absolut hilara. Chestie de buget sau de sursa 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:13 pm

 10. @theophyle, salut
  Ti-a scapat ceva destul de important …
  Casmir-ul (din harta ) este actualmente impartit in doua … jumatatea nordica este ocupata/administrata de Pakistan, cea sudica de India.

  lucian

  21/03/2010 at 10:17 pm

  • @lucian salut,
   Nu, nu mi-a scapat de loc. Harta este harta „impartirii” din 1947.

   Intre timp s-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Evenimentul major a fost transformarea Pakistanului de Est in Bangaladesh 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:21 pm

 11. Buna seara, prieteni dragi! 🙂

  Va admir cunostintele militare si va citesc in liniste (am facut-o toata ziua), in paralel cu niste carti necesare profesiei.

  Va semnalez ceva ce v-ar putea interesa, din sfera politcii interne, intrerupindu-va putin de la discutiile despre bombe. Si stirea de mai jos e o bomba adevarata!

  http://www.impactnews.ro/Politic/Proiect-MAI:-Viceprimarii-ar-putea-ale%C2%BAi-prin-vot-direct-ca-primarii-31558

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:21 pm

  • @Cetatea salut 🙂
   Cineva trebuie sa fie aici si pacifist. Bravo 😆

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:23 pm

   • @Cetatean, am citit interesant. Pregatesc Viceprimarii sa fie transformati in Primari daca titularul se duce la „mititica” 🙂

    Theophyle

    21/03/2010 at 10:27 pm

 12. Vezi ca acum Pakistanul are „acces” la tehnica militara USA .
  Nu am inteles pina acum de unde scoate tara asta miliardele necesare pentru arme . Nu rezulta sa fie un exportator mondial !

  Stefan A.

  21/03/2010 at 10:21 pm

  • ba este, probabil de droguri din Afganistan 😦

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:24 pm

 13. turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:22 pm

 14. Ha, ha, ha. Incercati cod BLU!
  Blu-82, BLU-96, BLU-109. Jucarii de oameni mari. 😆

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:26 pm

 15. Sa numesti o bomba termobarica taietorul de margarete denota un romantism idubitabil al armatei americane. 😆

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:27 pm

  • @TOG, denota ca sunt la fel de idioti ca si chinezii sau rusii 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:28 pm

 16. In mod cert BLU-96 se califica la tactical weapons.

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:29 pm

  • asa e 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:33 pm

 17. Legea pe care v-am semnalat-o are o bataie incredibil de lunga: curatarea teritoriului de gastile partidelor, impuse pe liste. Vor fi destructurate, daca trece legea, centrele de putere ale tuturor partidelor. Va fi o crincena competitie in teritoriu. Partidele nu vor mai avea fiefuri sigure, iar oamenii vor putea controla mai bine administratia locala.

  Legea e organica, va trebui majoritate in ambele camere. Acum intelegem de ce tot vorbea Basescu de descentralizare, legea asta face mai mult, destructureaza puterea din teritoriu a partidelor.

  Am incheiat comentariul, va las cu bombele secolului XXI, eu ma intorc la carti de pe la 1700.

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:32 pm

  • @Cetatean, 1700, Iluminismul, ‘mda o perioada extrem de agreabila si interesant 😆

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:33 pm

 18. Nu exista limita ororilor produse de om .
  Cautati bomba cu vacuum si nu va mai mirati de nimic .
  Dezintegreaza efectiv in bucati un corp uman.
  In ce lume traim !

  Stefan A.

  21/03/2010 at 10:34 pm

  • In lumea pe care ne-am construit-o si pe care am corupt-o material si spiritual in lumea celor 6 shekeli de argint 😦

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:51 pm

 19. turnofftheglory, Theophyle, armele prezentului sunt evident cu mult mai distructive si mai precise decat acum 20,30, sau 50 de ani. Din pacate armele oricat de precise sau puternice ar fi sunt dirijate si folosite de oameni, iar cand pleci la razboi inarmat(dezarmat) de zvonuri si nu de informatii precise si de calitate, rezultatul va fi mereu in favoarea celui care are si gestioneaza informatii de calitate. Altfel totul nu inseamna decat risipa de tehnica si resurse umane. Eu cred ca dupa ww2 celelalte conflicte au fost doar mici invartoseli de cocosei.
  Pana in anii ’80(razboiul din Afganistan) toate celelalte conflicte au fost razboiele corporatiilor si sporadic al sistemelor, oricum doar pentru castigarea zonelor cu resurse strategice.
  Dupa razboiele din golf , cel din fosta Iugoslavie a fost un conflict al agoliilor, dar cu seama un pariu al nevilor intre jucataorii pro sau impotriva NATO(din USA si Europa), adica un joc intre fostii aliati castigatori ai razboilui rece , in joc a incecat sa intre si fosta URSS, dar momentul a fost neprielnic (motive interne).

  Andrzej

  21/03/2010 at 10:35 pm

 20. Da Theophyle. Pentagonul cauta nume. Uite fac navigare la youtuburi si sunt cu zambetul pana la urechi imaginandu-mi un general american batraior incalzindu-se la vederea acestor BLU. Cred ca 113 sporeste increderea ca lovim peste tot uitand ca ii trebuie autorizatie si o decizie politica ii poate face sa zboare bpe aleea rachetelor de la Hanoi.
  Smecheria asta cu armate conventionale si big kaboom este deja de domeniul trecutului. Suntem de acord ca acum combinatia cybernetic, infowars si protectie si atac electromagnetic, fac tancurile leopard 2 si portavioanele ca Reagan niste glume ale secolului 20.
  Sunt la naiba 20 000 de drone in armata SUA operationale, ce naiba sa faci cu o arma tactica ce rade un oras cand de obicei trebuie anihilati 2 mullahi ce se ascund intr-un cartier supraglomerat din Gaza sau Beirut?

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:37 pm

 21. Crede-ma, oamenii aia de pe la 1700 erau mult mai optimisti decit suntem noi acum. Credeau ca pot stabili proiecte pentru o pace eterna. Erau insa sfisiati, inca mai credeau in Dumnezeu si incercau sa il impace cu stiinta secolului. Ieseau niste carti foarte interesante 😉

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:37 pm

  • @cetatean, perioada a fost adolescenta omenirii, astazi ne-am maturizat si lecuit de idealuri, din nefericire 😦

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:53 pm

 22. In Franta la alegerile regionale triumf al stingii ! 🙂

  Stefan A.

  21/03/2010 at 10:37 pm

 23. Stefan, ca sa zic asa, Sarkozy est cuit (Sarkozy e fript rau). Las ca o merita din toata punctele de vedere.

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:41 pm

  • De fapt asta scrie presa italiana . Ca Sarko e infrint rau de tot !

   Stefan A.

   21/03/2010 at 10:44 pm

   • merita, idiotul. A vrut sa devina Napoleon 😆

    Theophyle

    21/03/2010 at 10:53 pm

 24. Cetatean sunt acolo in secolul luminilor si niste „luminati” ce ghilotinau la kil. Cred ca in secolul luminilor au fost suficiente orori pentru a pregati intrarea lui Napoleon. Ce imi pare extrem de rau este ca Voltaire si Ludovic al XIV s-au vazut rasi de liberte, egalite, cornuri cu gem si saptamana de 35 de ore.

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:46 pm

  • Nu dragule asta a fost ami tarziu putin 🙂

   Theophyle

   21/03/2010 at 10:54 pm

 25. Stefan, ai o harta pe prima pagina. E groasa rau pentru Sarkozy.

  http://www.lemonde.fr/

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:47 pm

 26. TOG, excesul de lumina e echivalent cu intunericul. Saracii aia iluminati cu adevarat, nu stiau cit socialism urma sa se construiasca pe spatele lor…

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:48 pm

  • Cetatean .
   A pierdut pe toata linia !
   Ce va face dreapta acum ? Va devenii socialista ? 🙂
   Asa e cind sint crize , stinga cistiga !
   Om fi noi oamenii prosti sau credem ca stinga ne ajuta mai mult decit dreapta ?

   Stefan A.

   21/03/2010 at 10:51 pm

   • draga stefan, asta este. Bogatia este „facuta” de dreapta si este cheltuita de stanga, da’i in masa.

    Theophyle

    21/03/2010 at 10:56 pm

 27. Ah. Stanga castiga? Pai cum un fanfaron de dreapta, din pacate si iubirea franceza pentru administratie si bugetari, socialismul acolo e moda intelectuala. Glumesc dar parca nu e rasul meu. Din pacate.

  turnofftheglory

  21/03/2010 at 10:50 pm

 28. OK prieteni, ma duc sa citesc si eu putin, a venit timpul.

  Multumesc mult pentru vizita si va urez o seara buna in continuare, sper ca ne vom citi si maine 🙂

  Theophyle

  21/03/2010 at 10:58 pm

  • Noapte buna la toti !
   Ma duc si eu la nana !

   Stefan A.

   21/03/2010 at 11:01 pm

 29. TOG, in Franta e lege: vine unul de dreapta la putere, calere pe valuri de entuziasm. Urmeaza unu-doi ani de incordare a muschilor, masuri anuntare cu surle si trimbite. Sindicatele se pun in miscare, blocheaza masurile de dreapta. Urmeaza regionalele, dreapta pierde. Ceilalti doi ani care mai ramin se consuma in adoptarea legilor, cu amendamente stingiste si masuri de dreapta adoptate pe jumate. Vin parlamentarele, stinga cistiga. Urmeaza doi ani de legi de stinga prin care se incearca scaderea somajului prin masuri administrative (saptamina de 35 de ore). Capitalul fuge, patronii se revolta, Guvernul de stinga ameninta. Nimic nu mai merge. Regionalele, dreapta cistiga, guvernul de stinga incearca niste compromisuri legislative de dreapta. Degeaba, la parlamentarele de peste 2 ani stinga este infrinta crunt si dreapta cistiga en fanfare, promitind reducerea somajului si cresterea puterii de cumparare.

  Si iar incepe: vine unul de dreapta la putere, calere pe valuri de entuziasm.

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:59 pm

 30. Noapte buna, Theophyle! 🙂

  Cetatean

  21/03/2010 at 10:59 pm

 31. Baieti, Voicu asta duce direct la Ion Iliescu, prin generalul Mitica Iliescu.

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/890148/Geoana-Mitica-Iliescu-si-Voicu-pot-sa-va-rezolve/

  Asta o stiam, insa e bine sa o afle si altii. Ieri Madam Stanoiu sustinea ca Voicu i-a fost impus de Hrebenciuc lui Iliescu. Ei, pe naiba!

  E vremea limitarii pagubelor in PSD.

  Cetatean

  21/03/2010 at 11:06 pm

  • @Cetatean, am citit multumesc. Sobolanii dau vina unul pe celalalt, Vremuri bune 🙂

   Theophyle

   22/03/2010 at 10:45 am

 32. buna dimineata. nu cred ca daca cele 2 state ar fi ramas impreuna, precum erau in India britanica, ar fi fost mai bine. probabil s-ar fi ajuns la conflicte civile si mai sangeroase decat razboaiele de pana acum. cat dspre sprijinul acordat de SUA Pakistanului si de URSS/Rusia Indiei, se confirma inca o data ca, in RI, nu exista ideologii sau principii, doar interese pe termen scurt si mediu

  Camil Stoenescu

  22/03/2010 at 9:38 am

  • @Camil, Buna Dimineata 🙂
   Din nefericire vorbele inteleptilor nu sunt luate nici odata in considerare. Gandi a stiut el ce a stiut sa poate a gandit mai departe decat alti. Da asa este in RI nu exista ideologi ci numai interese.

   Theophyle

   22/03/2010 at 10:47 am

 33. Postare noua 🙂

  Theophyle

  22/03/2010 at 10:48 am


Comentariile sunt închise.