Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Cu metroul pe drumul spre Acropole

Am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa ajungem la Acropole cu metroul, bineinteles la figurat pentru ca la propriu e cam greu. Suntem inca departe de Grecia, dar nu suficient de departe. Sindicatele ne pot apropia vertiginos de situatia Greciei. Vine primavara si cu ea se intetesc amenintarile cu greve, asa cum cum le numeste Iliescu “Miscari sindicale”. De iure sindicatele sunt o parte integrala din societatea civila, de facto sunt inamicii acestei societati, cel putin in Grecia au fost si in Romania sunt pe drumul de  a juca acelasi rol.

Liderii sindicali de la Ciorbea incoace au fost rezerva strategica a partidelor, a tuturor partidelor, sa fie clar! Ca au facut politica in afara strictului necesar pentru a asigura bunastarea membrilor poate fi inteles, ceea ce nu poate fi inteles sunt legaturile cu economicul corupt de cea mai  reactionara speta. Nu este greu sa-i vedem masinatiunile lui Vantu, tatal modelului economic corupt,  care a imbinat firmele offshore cu CA-urile sindicaliste. Nici greu nu este sa observam afacerile lui Radoi si baietii sindicalisti de la Metrorex, nu era greu sa-l vedem pe sindicalistul sef de la FSLI, Aurel Cornea, impreuna cu celalalt clovn Răzvan Bobulescu, impartind bezele la congresul PNL si declamand cui vroia sa auda ca el va scoate in curand ‘jde mii de sindicalisti in strada.

Locuim intr-o tara care traieste din imprumuturi si care plange cu lacrimi de crocodil ca sunt prea multi pensionari si prea putin contribuabili la bugetul statului, clar ca este adevarat, dar si adevarat este  ca cel putin o treime din economia statului este o economie neagra ca fundul iadului. Este mult mai facil sa-i  terorizezi pe cei care lucreaza legal decat sa alergi dupa cei care nu au platit in viata lor un ban la bugetul statului. Sunt sute de mii de tineri care lucreaza de ani buni fara carte de munca, nu pentru bunastarea lor, ci pentru patroni corupti care-i exploateaza in cel mai cinic mod posibil. Alte sute de mii lucreaza pentru un salariu minim pe economie cand ei castiga de trei ori mai mult, bani neimpozabili. Basta cu plansul, suntem exact ca grecii, minus cateva milioane de turisti pe an.

Economia care duduia pe timpul lui Tariceanu era o aiureala compusa din bani speculativi, tranzactii imobiliare la preturi “imflamate” artificial si bani trimisi de cei plecati sa munceasca afara, bani cu care s-au construit viloae pe ficare damb al patriei. Nu putem sa nu recunoastem ca economia neperformanta a lui Ceausescu s-a metamorfoozat in economia neperformanta de astazi, singurul lucru care s-a intamplat a fost schimbul de patroni si faptul ca acum o denumim prosteste economie de piata. 

Cu un sector bugetar imens, dublu cat ar fi necesar, bazat nu pe profesionalism ci pe drepturi castigate cu ajutorul carnetului de partid si care a fost structurat de un nepotism aproape neintalnit in lumea civilizata nu se poate ajunge nicaieri si nu se poate face nimic. Dati afara rubedeniile si interziceti nepotismul la stat, asta nu e greu de facut. Dati afara liderii de sindicate din partidele politice si din CA-urile economiei de mucava, controlati la sange toate sectoarele care compun economia neagra. E greu, bineinteles ca este greu, mult mai usor este sa mariti taxe si accize la cei care lucreaza legal. Nu puteti sa o faceti, dati altora sa o faca, celor care pot.

Inexistenta unui “contract social” ne va ucide economic pe toti. Doamnelor si domnilor, cumparati bilete la metrou, Radoi ne va conduce spre Acropole din 18 martie!      

Written by Theophyle

10/03/2010 la 11:10 am

39 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna! Era clar ca buna ziua ca la un moment dat o sa inceapa asaltul asupra guvernului si a majoritatii din parlament, a fost doar o chestiune de timp – au asteptat clarificarea situatiei in PSD si PNL, si poate au asteptat sa vina timpul frumos pentru ca sa scoata oamenii in strada (nu cred ca ar fi iesit nimeni la -10 grade sa protesteze).
  Sunt curios cum va reactiona opinia publica fata de greva de la metrou, tin minte ca asta toamna a fost primita foarte prost, mai ales ca era si in preajma alegerilor.

  hal

  10/03/2010 at 11:26 am

  • @hal, salut 🙂
   Trebuie sa-i amintim opiniei publice cine este Radoi si firmele afiliate de la Metrorex. Fara grija am sa o fac aproape zilnic 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:28 am

  • seara bună. eu sper să-i strângă de gât pe cei din Metrorex

   Camil Stoenescu

   10/03/2010 at 7:33 pm

   • @Camil salut 🙂
    Nu stiu cine o va face, clar insa ca cineva trebuie sa o faca 🙂

    Theophyle

    10/03/2010 at 7:40 pm

 2. Salut,
  Totul e spus. Ce mai e de comentat ?
  `1
  Punem pe spinarea crizei de afara si actiunile iresponsabile ale guvernului Tariceanu. Adica au luat foc casele vecinilor ? Nu-i nimic dam foc si noi casei noastre dinnauntru.
  2
  Boc numai guvernare moderna nu a facut. I-a tiztit fundul de frica si a atenuat toate masurile anticriza imediat la primul racnet sindicalist. Adica stringem cureaua dar nici un salariu nu va fi diminuat, cei pe care ii concediem pleaca cu cite o mica avere (din taxele mele)injurind guvernul etc.

  • TDS, salut 🙂

   10 mii de disponibilizati de la CFR primesc fiecare 10 salarii compensatori, de unde frate de la FMI. Basescu ce le-a dat? Bagabondu’ de Berceanu sa-l intrebe pe Baselu cum se fac disponibilizari. Ce-s bani lui masa?

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:31 am

 3. Este un jaf. Compensatorii ca sa fie Berceanu mai putin injurat.
  Compensatoriile au fost intotdeauna un dezastru: Majoritatea au baut banii sau au cumparat inca un frigider si gata, in loc sa existe preocupare de recalificare si redirectionare a disponibilizatilor spre joburi reale si nu spre meserii moarte – frizeri, cazangii, chelnar etc. (cursuri inepte care sunt o alta sursa de cheltuit banii)

  • TDS, bineintele. bani de somaj si cursuri de recalificarea ADEVARATE.

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:45 am

 4. salutare

  situatia e nasoala, si ce ma doare cel mai rau e ca nemernicii au un aliat puternic numit guvernul romaniei:
  investitii zero- dar sute de milioane aruncati in continuare pt prestatii sociale nemeritate si injuste, politici de relansare economica zero, nimic pt reducerea si eficientizarea birocratiei si asa mai departe
  basescu trebuie sa intervina, portofoliile economice si cele cu investitii mari trebuie date unor oameni competenti

  razvan

  10/03/2010 at 11:40 am

  • razvan, buna ziua 🙂
   vezi tu, ai dreptate, din nefericire nu prea intervine si catastrofa este deja previzibila pentru oricine are ochi sa o vada siminte ca sa gandeasca.

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:46 am

 5. Un offtopic :
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/889023/In-cautarea-mortilor-fara-morminte-de-la-Canal/
  „Documentele pe care am reuşit să le obţinem provin din arhivele primăriilor din Poarta Albă, Lumina (fosta Valea Neagră), Năvodari şi Ovidiu. La Cernavodă şi Medgidia au refuzat să ne dea ceva din arhive. Theophyle aici ar trebui facut ceva cu nenorocitii din primarii care protejeaza arhivele

  • TDS, am citit si chiar cred ca voi face ceva!

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:47 am

 6. Cei din sectorul privat care au fost dati afara pana acum, cate salarii compensatorii au primit? Si ce sindicate le-au sarit lor in aparare?
  Intreb asta pentru ca am lucrat numai „la privat”, si acolo nu exista sindicat (cel putin in corporatii, sunt de forma, numai ca sa se respecte legea), iar cand esti dat afara, poti pleca fara de nici un drept in plus decat salariul pe perioada muncita.

  hal

  10/03/2010 at 11:45 am

  • @hal, vezi tu. Sectorul privat nu aduce voturi la gramada asa ca ce le pasa! Bugetivorii aduc, si ei trebuie sa aiba grija. Pana la urma au sa ramana si batuti si *tuti si cu bani luati. Asa cum spune TDS.

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:50 am

 7. Salut voios ! 🙂
  In vremea lui Ceasca s-a practicat o economie autarhica, bazata pe productia de materiale energointensive (aluminiu, fier, ciment, sticla), competitive la export doar din cauza pretului mic.
  Dupa lovilutie, s-a practicat celebra privatizare pe dos, adica statul a vandut intreprinderile care aduceau profit (distributiile de energie electrica si gaze, aluminiu de ex.), in loc sa vanda gaurile negre, paguboase.
  In felul asta, „musetestii” au adunat comisioane grase, care au umplut conturile „matusilor”, iar statul a ramas fara paralele cu care putea sa achite pensii etc.
  In plus, in loc sa finantam dezvoltarea unor produse/tehnologii care sa inglobeze materie cenusie si mai putin energie/materiale, am continuat sa producem sustinut otel, ciment, aluminiu.
  Daca la asta adaugam nr. imens de bugetari (birocratia excesiva), pensionarile anticipate/pe caz de boala, amatorismul/impotenta guvernelor care s-au succedat in ultimii 20 de ani, sufocarea micilor intreprinzatori si finantarea smecherilor (contractele cu statul) ca si duplicitatea liderilor sindicali, tabloul unui inevitabil faliment e complet.

  Solutia ? Un guvern format din competentze, nu din clienti politici habarnisti.

  Tzepelica

  10/03/2010 at 11:47 am

  • @timi, buna ziua 🙂
   Bun de unde aduci tu un guvern de competente si cine sa-l sutina? „clasa politic”, cine?

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:52 am

   • Inca mai exista in Romania oameni competenti, activi, in stare sa vada mai departe de interesul personal.
    Cine sa-i sustina ?
    Piratu`, ca d`aia i-am dat votu`.

    Tzepelica

    10/03/2010 at 11:55 am

    • @timi, ei trebuie sa treaca si in parlament, nu? Magarii din parlament crezi ca-i vor sutine?

     Theophyle

     10/03/2010 at 11:57 am

 8. razvan

  10/03/2010 at 11:49 am

  • @razvan, multumesc. Nu-i greu sa gasesti astfel de guverne in lume, la noi e greu!

   Theophyle

   10/03/2010 at 11:55 am

  • Salut razvan
   Tare de tot 🙂

 9. Ministri de sehash
  Mereu cu gandul la cash
  Altii curati, dar slabuti
  Noi ramanem tot desculti
  Din Santiago in Temuco
  Reforma au inceput-o
  Cu oameni bine dotati
  Seriosi si licentiati
  La Romanica e greu
  Habarnistu-i un zmeu
  Sindicatele iar zbiara
  Va rog! nu ma dati afara!
  Vrem salarii compensatorii
  Sa platim din datorii
  De e joi, e violet
  Mertroul e repetent
  Faci piciorul frumos
  Kilometri faci pe jos
  De fund cainele te musca
  Ce buna ar fi o pusca
  Oare avem ce meritam?
  Este rost sa mai luptam?

  Creanga

  10/03/2010 at 12:01 pm

  • Creanga, salut 🙂
   Oare avem ce meritam? – Nu Creanga suntem un popor bun
   Este rost sa mai luptam? – Da musai sa luptam 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 12:26 pm

   • Pai normal ca luptam
    Zi de zi analizam
    Solutii tot cautam
    Tara sa o indreptam

    Creanga

    10/03/2010 at 1:17 pm

    • Asa te vreau Creanga 🙂

     Theophyle

     10/03/2010 at 1:25 pm

 10. Din pacate pentru ei, cei care deschid balul stagiunea asta sunt niste baieti (celebrul Radoi si metrorecsii :D) care papa niste bani frumosi pe spatele statului, plus alte beneficii prin zona de varf a sindicatului. Acestia nu isi dau seama ca greva lor ii afecteaza in primul rand pe oameni ca mine, care lucreaza in privat si nu au sindicat sa ii apere, merg zi de zi cu transportul in comun, inclusiv cu metroul. O intreaga categorie de oameni care nu poate sa inteleaga de ce un grup de oameni, care au un oarecare monopol, cer drepturi salariale excesive, in conditiile economice actuale. Daca unii dintre ei ar fi fost in pericol sa isi fi pierdut locul de munca si s-ar fi declarat greva din solidaritate cu ei macar ar fi avut o motivatie cat de cat morala, dar asa pornesc un conflict care e posibil sa se intoarca impotriva lor.

  hal

  10/03/2010 at 12:27 pm

  • hal ii doare’n pix de noi toti. Trebuie sa le aratam ca si noua ne dore’n pix de ei. Las’ ca ame ce sa scriu despre RA2, fara grija 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 12:30 pm

 11. Miezul zilei la metrou
  Unde Ra2 face show
  Vrem, vrem si iar vrem
  Iar noi pe jos mergem
  Bun, atunci va restructurati
  Din conductori afara dati
  Ca nu e nevoie de doi
  Ca asa vrea nea Ra2
  Masini de eliberat bilete
  Si nu doamne cochete
  Si-o luam spre Germania
  Nicidecum spre Grecia

  Creanga

  10/03/2010 at 1:40 pm

 12. Io cre’ ca Ra2 vrea sa-nchida metroul ca sa-i dea prilejul chirurgului sa-si faca damblaua cu suspendata . 😆

  luminita

  10/03/2010 at 2:20 pm

  • @lumi, salut 🙂
   astia au inebunit cu totii.

   Ra2 castiga lunar frumusica suma de 8000 de lei noi pe luna (asta cu acte) plus diverse comisioane de afacerile Metrorex cam 10%, (modest) Ce face el fara acte numai Dumnezeu stie 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 2:25 pm

 13. […] is the original post: Cu metroul pe drumul spre Acropole This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 14. Theophyle salut
  o veste din japonia: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7014394-acordul-imprumut-315-milioane-euro-pentru-reteaua-metrou-bucuresti-aeroportul-henri-coanda-semnat-tokio.htm
  nu stiu ce sa zic, m’as bucura daca ar veni chiar japonezii sa construiasca. 🙂

  dana.o

  10/03/2010 at 2:57 pm

  • @dana, salut 🙂
   Multumesc pentru link. Da, si eu m-as bucura, problema este ca nu putem sa-l trimitem pe RA2 in Japonia, pentru o vesnicie, doua 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 3:03 pm

 15. Postare noua 🙂

  Theophyle

  10/03/2010 at 3:20 pm

 16. […] ca nu merita ca eu sa trag vreo concluzie. Poate ca semnalul lui Theophyle de aici este mult mai bun. Ce cred eu este ca fiecare cerere de marire de salariu, subventie si spor in […]

 17. buna seara,

  ma intreb daca marii mahari adica liderii de sindicat depun DECLARATII DE AVERE !!!!

  chiar asa??
  putrezi de bogati, diabolic de perversi, manipuleaza turmele de sarantoci, in special, pe cei care lucreaza la stat…

  DECLARATIE DE AVERE depun???????
  that’s the wuestion

  orangeskorpion

  10/03/2010 at 7:12 pm

 18. nu stiu daca cineva a scris despre asta:

  90% din afacerile derulate in interiorul metroului, ma refer la spatiile de comercializare pentru magazine/boutiqu-uri etc, plasmele existente in fiecare statie pentru publicitate

  apartin………..sindicatului de la metrou.

  restul 10% se duce la Metrou S.A.

  este corect?

  se manipuleaza tone de bani prin plasmele si spatiile de comercializare + afisele de publicitate din interiorul trenurilor de metrou…

  banii intra, cica, la sindicat!!!!

  orangeskorpion

  10/03/2010 at 7:18 pm

  • @skorpi, salut

   cam asa stau lucrurile, poate o sa am niste nautati in zilele urmatoare 🙂

   Theophyle

   10/03/2010 at 7:41 pm


Comentariile sunt închise.