Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Distrugerea istoriei ca sport naţional

Ceea ce a inceput Ceausescu este continuat cu inversunare de imbogatitii de astazi. Dupa ce cartiere intregi au fost rase de pe suprafata pamantului de marele “geniu al Carpatilor “, tendinta de distrugere continua fara nici o restrangere si fara nici un sentiment de jena din partea rechinilor imobiliari, ajutati contra sume fabuloase de politiceni corupti din toate partidele   si de pe toate palierele administratiei locale si centrale. Sunt ferm convins ca aceasta problema nu este numai a bucurestenilor pentru ca stiu ca astfel de actiuni se petrec in toata tara; locuind in Bucuresti aceste lucruri sunt mai vizibile decat in alte locuri. Ultima marsavie comisa de rechinii imobiliari, care platesc sute de mii de euro mita politicienilor si birocratilor corupti este casa de pe strada Grigore Mora nr. 15, o bijuterie arhitecturala din perioada interbelica, care facea parte dint-un cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea.

Tacticile de acaparare si demolare ale acestor imobile sunt deja consacrate. In primul rand este fabricat un “mostenitor”; in al doilea rand, acest mostenitor cedeaza drepturile unui rechin imobiliar, care lasa pentru o perioada de timp constructia fara nici o protectie elementara pentru ca aceasta constructie sa se “autodemoleze” pentru a face loc unor constructii noi. Autorizatia de demolare este obtinuta prin tactici care nu fac valva in opinia publica. De obicei, in preajma unor evenimente care lasa in umbra aceasta demolare sau in preajma sarbatorilor. In cazul casei din strada Grigore Mora spre exemplu, primaria sectorului 1 a semnat autorizatia de desfiintare pe 24 decembrie 2009, chiar in ajunul Craciunului.

In ultimele luni au fost puse la pamant cateva constructii foarte valoroase: bd. Aviatorilor nr. 92, str. Roma nr. 46, Eremia Grigorescu nr. 1, iar acum Grigore Mora, nr. 15.

In cativa ani nu va mai ramane nimic din Bucuresti, totul va fi inlocuit de hidoseniile modernitatii, care genereaza milioane de euro netaxabili, spagi si coruptie de nedescris. Este datoria noastra civica de a ne revolta si a protesta in fata acestor samavolnicii. Un popor care nu-si pastreaza istoria nu are dreptul la una!

Un articol care inventariaza samavolniciile recente poate fi citit, aici .

Written by Theophyle

10/02/2010 la 10:10 am

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Neatza si aici!

  Bila neagra se iveste
  Casa veche prabuseste
  Nu e apa, da-i rechin
  Vine cu banii pesin
  Afacerea-i parafata
  Casa este dezmembrata
  Dupa ce a fost neglijata
  Baga lama si lopata
  Si autorizatia se gaseste
  Daca spaga se iveste
  Istoria-i pe faras
  Ciocoii fac parastas

  Creanga

  10/02/2010 at 10:32 am

  • @Creanga, salut 🙂

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:32 pm

  • @Bleen, Salut
   multumesc !

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:33 pm

 2. E vorba, deci, de CORUPTIE.
  La nivelul primariilor.
  N-am auzit sa fi fost ridicat cineva in tzeapa pana acum, pt. coruptie.
  Ramane intrebarea : de ce ?

  Tzepelica

  10/02/2010 at 10:41 am

  • @timi, Salut 🙂
   Din cauza spagilor platite.

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:34 pm

 3. Theophyle ,
  am intrat doar ca sa te salut dupa o absentza cam lunga din blogosfera .
  Admir tenacitatea cu care-ti argumentezi crezurile fara sa shochezi si fara sa clachezi.
  O zi buna !
  Mai vin.

  luminita

  10/02/2010 at 10:44 am

  • @lumi, salut 🙂
   Sper ca la tine totul a revenit la normal. Cat timp omul traieste, tre’ sa lupte pentru lucrurile in care crede

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:36 pm

 4. cunosc prea bine asemenea fenomene barbare (am avut un proiect la antropologie despre Centrul Istoric – sau mă rog, ce a mai rămas din el). în Occident au clădiri din secolul XIII ce arată de parc-ar fi fi fost ridicate ieri. noi ne batem joc…
  un popor fără istorie, fără identitate, fără cultură, fără nimic. doar cu tabloidele…

  Camil Stoenescu

  10/02/2010 at 10:47 am

 5. Tzepelica,
  anul trecut Codrin Stefanescu -proaspat intrat in PRM pe atunci- a facut un circ monstru la Primaria Generala a Capitalei intr-o sedintza in care urmau sa fie aprobate niste PUZ-uri in parcurile Bucurestiului.
  Scandalul facut atunci si interventia brutala a unor gealatzi care i-a scos pe protestatari cu fortza din sala mi-au lasat un gust amar.
  Comisioanele la vedere incasate de edili pt aprobarea acestor monstruozitati si spagile dosite pe sub masa sunt singurele explicatii pe care mi le pot da.
  Dincolo de astea insa Bucurestiul continua sa se sufoce in asfalt si praf toxic.
  Iar Oprescu este un prost chirurg in ale primariei.

  luminita

  10/02/2010 at 10:52 am

 6. @lumi
  Buna ! 🙂
  Oprescu e doar dobitoc shpagar.
  Oricum, coruptia e o plaga generalizata, care a cuprins cam tot ce inseamna decizie.
  La asta se adauga – tot la nivel de decizie – dezinteresul provocat de lipsa de cultura, care e un factor agravant al fenomenului.
  Pe scurt, pt. noi decid niste INCULTI CORUPTI.

  Tzepelica

  10/02/2010 at 10:57 am

 7. De lucrezi la finante
  Intri mereu in boroboate
  Holografii si shogunul
  Andrei face pe nebunul
  Stai tanti ca iti trece
  Bea niste apa mai rece
  Cin’ urmeaza la spagat?
  Oare Vladescu cel murat?

  Creanga

  10/02/2010 at 11:57 am

 8. Salut Theophyle,
  salut priteni!

  Subiectul este real si de actualitate. Mafia imobiliara cuprinde atat rechinii imobiliari, unele agentii imobiliare, dar mai ales o retea de functionari din primarii, departamente de cultura, patrimoniu, completata de o legislatie permisiva (nu neintentionat permisiva).

  In Timisoara aspectul este diferit, prin intrarea romilor in cladirile istorice, apoi agresarea locatarilor si alungarea cumparatorilor de buna credinta. De aceea, prima intrebare a unui eventual cumparator de locuinte in zona centrala este: „Sunt tigani IN ZONA?” Au fost cazuri de avocat batut, prefect amenintat, profesor universitar alungat din casa, etc.

  Si ca raul sa fie perfect, a aparut o contraactiune numita „Noua Dreapta”. Multumim PSD, lui Medelin Voicu si tov. Iliescu fara de care toate acestea nu erau posibile.

  Andrei

  10/02/2010 at 12:03 pm

  • De ce e responsabil Iliescu? De Noua Dreapta? De prezenta comunitatilor de cetateni romani fara domiciliu in imobilele abandonate din Timisoara? De faptul ca politia din Timisoara nu isi face treaba? Timisoara nu a avut niciodata primar/majoritate de consiliu/deputat/senator favorabili lui Iliescu, asa ca ce treaba are el ca Dreapta, care a condus Timisoara in ultimii 20 de ani, nu si-a facut treaba?

   zexe

   10/02/2010 at 2:56 pm

   • @zexe, Iliescu este de vina de majoritatea relelor pe care le-a insamantat cand detinea puterea aproape absoluta, adica pana in 1996. Aratam asa cum aratam din cauza justitiei pe care a numit sau a protejat, legislatiei deficitare si impunerea legilor asa deficitare cum au fost.

    Theophyle

    10/02/2010 at 4:40 pm

    • Relele alea exista in Romania de cand lumea (saptamana viitoare o sa-ti aduc citatele alea din cronicari) iar legislatia a fost modificata de nenumarate ori din ’96. Basescu conduce fraiele tarii de 5 ani, de ce n-a reusit sa impuna respectarea legilor. Si sa nu uitam ca marile demolari din Bucuresti au inceput… da, ai ghicit, pe cand primar era un fost ministru al transporturilor. Asa ca nici macar in Bucuresti Iliescu nu poate fi vinovat, dar in Timisoara. E foarte fain sa gasesti un tap ispasitor intr-un batranel de 80 de ani, care nu mai detine nici macar o functie in stat.. ignoram partea etica desigur, dar presupun ca asta nu e asa importanta in capitalism.

     zexe

     10/02/2010 at 8:06 pm

  • @Andrei salut 🙂
   Am auzit de situatia la Timisoara, din nefericire concluziile tale sunt adevarate.

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:37 pm

 9. Este cumplit sa asistam neputinciosi la toate aceste ticalosii. Oare suntem condamnati la neputinta, doar sa privim, sa intelegem si sa suferim? Chiar nu putem face nimic pentru a curma toata aceasta desfasurare absurda a raului? Parca e un blestem.

  val

  10/02/2010 at 2:12 pm

  • @val, salut 🙂
   nu putem fi neputinciosi, trebuie sa facem ceva, si-ti promit ca se va face.

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:42 pm

 10. Legi permisive aplicate preferential. (derogari)
  Primari si consilieri care nu cunosc valoarea culturala a imobilelor.
  Investitori pentru care singura valoare e banul.
  Arhitecti care refuza ideea de regula urbanistica, adepti ai libertarianismului.

  parafaragaramus

  10/02/2010 at 3:46 pm

  • parafaragaramus, salut 🙂

   Arhitecti care refuza ideea de regula urbanistica,sunt niste imbecili care trebuie sanctionati.

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:43 pm

   • Cine sa-i sanctioneze, cand ei conduc?
    Curentele in arhitectura nu sunt atat de stricte incat sa poata fi inghetate prin legi(vezi City of London). Singurii care pot impune ceva sunt politicienii, manati de la spate de societate.

    parafaragaramus

    10/02/2010 at 5:30 pm

    • Identificarea zonelor care trebuie protejate, si actionarea in acest sens. Problema e ca Bucurestiul s-a construit pe petice, in istorie, si acum e ca un puzzle; nu exista un specific coerent decat in unele zone restranse, si interventii stilistice diverse, chiar in acelasi moment in timp. A fost dezordine dintotdeauna, si e greu sa dai o linie.

     parafaragaramus

     10/02/2010 at 5:35 pm

    • A incercat cizmaru, si i-a iesit de minune. Unii chiar cred ca urbanismul hidos de atunci este mai bun decat cel de acum, care lipseste cu desavarsire.

     parafaragaramus

     10/02/2010 at 5:38 pm

 11. Mafia imobiliara nu ar exista daca support politic n’ar avea ! Pestele de la cap se impute,,,,

  si cu voia sau fara voia dvs. , cred ca cel ce detine puterea (Justitie,Politice,Patrimoniu, Minister) este vinovat 99%!

  – Buruienile nu ajung sa innaduseasca floarea daca sunt prasite sau ierbicidate la timp –

  Asa ca eu , personal , cred ca vinovatii care trebuie pusi la zid sunt cei ce au condus si conduc tara in ultimii 20 de ani…..(Traian and Emil included !!!) 😉

  canadianul

  10/02/2010 at 4:28 pm

  • @Canadianule salut 🙂
   toti sunt vinovati, inclusiv noi ca le-am permis ca aceste lucruri sa se intample. Cred si sper ca lucrurile se vor imbunatati.

   Theophyle

   10/02/2010 at 4:45 pm

 12. in loc de Politice a se citi Politie….sau Militie dupa vrerea dvs. 🙂

  canadianul

  10/02/2010 at 4:29 pm

 13. Postare Noua 😆

  Theophyle

  10/02/2010 at 4:45 pm

 14. Ma scuzati ca apar si eu acum, insa abia azi am reusit sa intru si sa vad postarea:

  Cel mai grav mi se pare ca ARHITECTII SI ARHITECTII SEFI DIN PRIMARII, , ADICA OAMENI CARE STIU EXACT CARE ESTE ROLUL ISTORIC, CULTURAL, ETIC SI VALORIC AL UNEI ASTFEL DE CLADIRI, PARTICIPA CONSTINT LA DEMOLAREA EI.

  Arhitectul sef stiu ca contrasemneaza in primarii inclusiv spetele astea. Pe ce spagi? Pe aceleasi spagi pe care autorizeaza apoi noile cladiri ce se ridica pe situl celor vechi.

  Nu-i acuz numai pe ei, ii acuz pe toti functionarii publici care participa la mutilarea istoriei, memoriei noastre culturale si istorice si la distrugerea unor valori REALE, cu o valoare uriasa, in bani reali, ai acestor cladiri. In alte tari CUM a fost posibila conservarea si procesul de refurbish a cladirilor istorice? Oare, nu ar fi putut statul roman, la cati bani a irosit in 20 de ani, sa investeasca in consevarea si valorizarea lor? Oare nu s-ar fi gasit investitori reali pentru asta?
  Ba da! Dar era nevoie ca ANUMITE LEPRE sa intre in posesia terenurilor ultracentrale. Trebuia ca doar anumiti smecheri sa faca bani din „noua industrie” a „cresterii economice” fundamentata pe frauda.
  Intr-o tara in care recuperarea proprietatii furate si ucise de comunisti, trebuia, sub mantia capitalismului neocomunist de cumetrie, sa intre in posesia lor, ucigand inca o data memoria istorica, tot vechii securisto=criptocomunisti de rit nou capitalist.
  Iar de treaba asta RASPUNDE exact si la fix Ion Iliescu, un tovaras care si=a batut joc, a sfidat si tergiversat ani de zile legea proprietatilor nationalizate, care a hranit la marele fix razboiul chiriasi – proprietari din astfel de case.

  Pentru ca, e simplu, scenariul a fost ca vechii comunisti sa „se faca” cu aceste case.

  Luati un exemplu: Primaverii, Cotroceni etc., etc., etc.
  Mai vedeti si in tara, ca sa plangeti din greu…

  Noapte buna!

  nicole

  11/02/2010 at 12:47 am


Comentariile sunt închise.