Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Capitalism cu fata umana

Cel mai original capitalist dintre romanii cu care am discutat in ultimul timp a fost domnul Nae. Domnul Nae este fermier intr-o comuna limitrofa a Bucurestilor. Nae si-a inceput saga capitalista din statutul de muncitor agricol. Nae, om “destupat”, a inteles repede ca ceea ce poate capata de la noua democratie romaneasca reprezinta doar o groaza de oftaturi si si-a incercat norocul in occident. Dupa sapte ani de munca grea, in conditii despre care nu doreste sa-si aminteasca, s-a intors in tara si a inceput sa-si construiasca afacerea; in trei ani a reusit sa faureasca o companie care produce si comercializeaza produse agricole, la o valoare de aproximativ un milion de euro. Nu este mult fata de miliardele cu care se mandresc altii. Domnul Nae nu va intra niciodata in top-300, dar este un om care face bani nu din bugetul statului ci din sudoarea mainilor si fruntii sale. Domnul Nae considera statul drept un gigant prost, care trebuie ocolit cat mai mult si  cu cat mai putine tangente. Nae a fost european inaintea Romaniei si a evoluat mult mai rapid decat majoritatea cetatenilor ei. Domnul Nae are 40 de angajati, este profund respectat pentru ca plateste salarii decente, sigure si la date fixe. Domnul Nae plateste darile si toti angajatii lui au carte de munca.  Nae face bani, dar nu din exploatarea oamenilor care muncesc pentru el, majoritatea sunt cunoscutii lui din vremurile cand nu era “capitalist.”   

248-1

Domnul Nae nu are masini de lux, nici case de vara si vacantele le petrece in Romania. De cinci, sase ori pe an calatoreste in Europa pentru a vinde si cumpara, atat. Vrea sa-si trimita cei doi copii la studii afara, dupa bacalaureat. Domnul Nae a invatat doua limbi straine si se foloseste de calculator in mod curent. Domnul Nae este prezentul frumos al Romaniei si spera ca cei doi copii ai lui vor fi viitorul frumos al Romaniei. Domnul Nae nu a dorit sa voteze, nu crede in clasa politica romaneasca si nici macar nu spera la o imbunatatire in anii viitori.  Dupa o discutie intensa l-am convins sa mearga la vot, cred ca va vota asa cum mi-a promis. Domnul Nae este un capitalist adevarat, nu are nevoie de stat pentru a face bani, se bazeaza numai pe el si pe ai lui.   Domnul Nae nu este impotriva nimanui, el este pentru el si ai lui. Capitalist cu fata umana

Written by Theophyle

04/11/2009 la 11:01 am

Publicat în Campanie, Civic, Jurnalism

Tagged with , ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Theo, domnul Nae este un capitalist adevarat, nu un capitalist cu fata umana. Nu te lasa impresionat de gargara stangista a „fetei umane”. Capitalismul nu e de tip chinez – RPC nu va deveni capitalista nici daca va cumpara America si Europa bucata cu bucata.

  Omul asta despre care ne-ai scris face parte din categoria capitalistilor autenici, nu a acelor Dinu Patriciu care au facut „capitalism” pe seama statului ori din afaceri dubioase.

  Imperialistu'

  04/11/2009 at 11:23 am

 2. Imperialistu’ , salut. Nae cumpara pe banii lui medicamente pentru batranii comunei, a platit din banii lui echipamentul dispensarului si a cumparat la cele doua scoli primare 40 de calculatoare furnizand internet fara bani. Asta este fata umana a capitalismului lui Nae.

  Theophyle

  04/11/2009 at 11:31 am

 3. Eu as numi-o crestinism, Theo. 🙂 Mr. Nae e un capitalist crestin, ceea ce il face de doua ori mai merituos.

  Imperialistu'

  04/11/2009 at 11:32 am

 4. Da, poate ai dreptate, desi nu este „mort” dupa popii din comuna lui 🙂

  Theophyle

  04/11/2009 at 11:34 am

 5. ” nu a dorit sa voteze”
  „nu are nevoie de stat pentru a face bani”

  Jos pararia pt domnul Nae dar greste cind crede ca sucesul depinde doar de el. Asta er posibil acum 40-80 de ani.
  Acum si aici sintem f. dependenti unul de altul. Si de ce se intimpla va virf….
  Toate aspectele afacerii Domnului Nae sint influentate de succesul sau nereusita statului si societatii in care traieste.
  Totul:plati, infrastructura, energie, forta de munca, seminte, piete etc etc.
  Ce fac copii aia dupa ce se introc de la Yale?

  Tio

  04/11/2009 at 1:26 pm

 6. Se lovesc de beizadelele locale si parintii lor pesedisti.

  Imperialistu'

  04/11/2009 at 1:28 pm

 7. salutare, tuturor 🙂
  Th, jos palaria, pentru domnul nae! acesti oameni merita cu adevarat respect! mai lipsea un singur lucru sa-l aplaud, adica sa mearga la vot 🙂
  daca ai reusit sa-l convingi sa mearga sa voteze, bravo, sunt mandra de oameni ca voi 🙂

  elicearea

  04/11/2009 at 1:47 pm

 8. Salut tuturor,

  „Capitalismul generos” este o carte care a fost bestseller in SUA. Ea a fost scrisa de Rich de Vos, primul care a inteles sa-si imparta profitul cu cei care participau la realizarea lui.

  La fel face si eroul de azi: isi imparte profitul prin donatii si alte gesturi considerate crestinesti. Este forta care tine orice business in viata. Cine are afaceri stie ca, daca-ti pierzi visul si entuziasmul, afacerea dispare.

  Jos palaria pentru domnul NAE.

  Andrei

  04/11/2009 at 3:02 pm

 9. elicearea,

  multi oameni de afacere sunt dezamagiti de politicieni si nu merg la vot. Nici eu nu am fost la europarlamentare.

  Andrei

  04/11/2009 at 3:04 pm

 10. Salut pe toata lumea. Locul omului de afaceri este in comunitatea lui. Un om de afaceri desprins de comunitate, nu este un adevarat afacerist 🙂

  Postare noua 🙂

  Theophyle

  04/11/2009 at 3:10 pm

 11. Romania ar avea nevoie de cat mai multi oameni de acest soi.
  S-a ajuns la situatia actuala datorita CONSTITUTIEI facute dupa bunul plac a lui ILICI si cumei rosii,nu exista o separare a puterilor in STAT,exista o campanie electorala perpetua,escaladata si amplificata de toata mass-media.
  Transmit pe aceasta cale LA MULTII ANI! Dlui Presedinte Traian
  Basescu.

  ionica

  04/11/2009 at 3:13 pm

 12. Ionica, multumesc pentru postare. Sa sti ca dl Nae citeste toate postarile voastre 🙂

  Adevarat, am uitat. LA MULTII ANI! Dlui Presedinte Traian
  Basescu.

  Theophyle

  04/11/2009 at 3:23 pm


Comentariile sunt închise.