Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

“Golaniada” din Piaţa Universităţii

Moto: Am fost acuzaţi în ultimele zile de instigare iresponsabilă la dezordine socială. Nimeni dintre noi nu este iresponsabil, iar intransigenţa nu trebuie confundată cu nimic. Pe de altă parte, acceptăm termenul de instigatori. Într-adevar, doresc împreună cu toţi cei care sunt alături de dumneavoastră să vă instig nu la dezordine socială, ci la o ordine socială nouă, mai dreaptă, mai liberă, şi mai prosperă, întemeiată pe o legalitate reală şi pe promovarea în viaţa publică a spiritului de adevăr şi a probităţii politice. În al doilea rând, vă instigam cu dragoste şi gând bun la eliminarea practică şi legala a tuturor elementelor retrograde si acaparatoare de putere si bunuri nemeritate. (…) În al treilea rând vă instig la dobândirea unui cadru constituţional, care să descătuşeze forţele vii ale ţării, pe oamenii buni, pe oamenii cinstiţi, pe oamenii drepţi şi curaţi, talentaţi şi pricepuţi, pe cei care pot face o ţara nouă mai dreaptă şi mai curată. Este vorba de oamenii pe care nimeni nu-i poate nici minţi, nici înfrica, nici cumpăra. Sunt aceia pe care-i reprezentaţi aici, cu atâta stăruinţă, cu atâta dârzenie şi cu atâta lumină. Aceşti oameni dau în clipa aceasta şi dincolo de orizontul ei sensul şi nobleţea acestei adunări. Trăiască Libertatea!”  Profesor Universitar Petru Creţia

Acum doua saptamani am publicat prima postare legata de “Proclamaţia de la Timişoara” si de punctul 8 al acestei proclamatii, am vazut cu satisfactie ca aceasta postare a fost citita de multi din vizitatorii blogului si preluata si de alte bloguri ca subiect.  In postarea de astazi am sa continui cu un alt eveniment crucial care ne-a marcat democratia si care a fost sters din memoria colectiva de parca nu a fost si nu s-a intamplat. Aceiasi oameni care incearca astazi sa ne vanda social-democratia europeana sunt cei care se fac vinovati de evenimentele din 13-14 iunie 1990.

227-1

Evenimentele de masă petrecute în Piaţa Universităţii din Bucureşti între 22 aprilie şi 15 iunie 1990 sunt cunoscute drept manifestaţiile din Piaţa Universităţii. Iniţiate din pricina nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice din România post-decembristă, protestele vor fi oprite prin aducerea minerilor  în capitală pentru a-i forţa pe participanţi să renunţe. Manifestaţiile au fost supranumite „Golaniada”’, titlu provenind din apelativul „golan”, folosit îndeosebi de către preşedintele Ion Iliescu cu referire la protestatari. Data de 22 aprilie 1990 este considerată prima zi a celei mai mari demonstraţii anticomuniste din perioada post-decembristă. Din acea zi, Piaţa Universităţii, zonă centrală a Bucureştiului a fost declarată “Zonă liberă de neo-comunism”.

În zilele care au urmat ocupării Pieţii Universităţii, mii de oameni demonstrau zilnic convinşi de faptul că cei care preluaseră puterea mimau democraţia, iar după revoluţie nu se făcuse decât o rotaţie a cadrelor comuniste şi securiste. Iliescu se înconjurase cu reprezentanţi ai fostei nomenclaturi şi în afara câtorva măsuri populiste luate de ochii lumii nu se făcea nimic. În schimb, începuse prigoana opozanţilor lui Iliescu, se făceau arestări ilegale, erau expulzaţi cetăţeni români care participau la demonstraţiile anti-FSN, Regele Mihai fusese împiedicat să intre în ţară şi posturile naţionale de televiziune şi radio erau folosit exclusiv în interesul Puterii neocomuniste al cărei exponent era Ion Iliescu. Cea mai mare manifestaţie -maraton, anticomunistă, a început la data de 22 aprilie 1990 şi a încetat în acelaşi an, în ziua de 13 iunie ca urmare a intervenţiei violente a minerilor şi forţelor de ordine. În noaptea de 13-14 iunie, în Capitală, a avut loc un veritabil război urban soldat cu morţi şi răniţi prin împuşcare.

227-2

Drept rezultat al discursului susţinut în CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională) a lui Ion Iliescu, care a calificat drept „huligani” şi „golani” demonstranţii de la Universitate, în piaţă au început să vină din ce în ce mai mulţi oameni. Pe faţada Universităţii au fost postate portrete ale lui Mihai Eminescu şi afişe, printre care unul cu punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Pe zidurile Facultăţii de Arhitectură a fost întinsă o pancartă imensă: „Facultate de golani”. Manifestanţii scandau: „Nu suntem partide!” şi „Suntem golani!”. Cuiva i-a venit ideea de a scrie „golan” pe un cartonaş pe care l-a prins pe piept, ca pe o insignă. A fost suficient ca gestul să fie copiat de toţi cei din jur. Mii de oameni şi-au creat astfel de insigne. Insulta adresată manifestanţilor de Ion Iliescu a devenit simbolul luptătorului anticomunist, al militantului pentru democraţie, intrând astfel în legenda. S-au format chiar „categorii” de golani: „golan de bine”, „golan de bună-credinţă”, „golan titrat”, „golan elev”, „mini-golan”, „golan muncitor”, „golan arestat”, „golan alergic la roşu”, „golan cu două doctorate”, „golan meditator de fesenişti”, „golan cu opinii”, „mamă de golan” ş.a

Din prima zi a manifestaţiei-maraton din Piaţa Universităţii şi până la finalul acesteia, ca urmare a intervenţiei în forţă a autorităţilor, sute de mii de persoane au tranzitat zona declarată „liberă de neocomunism – kilometrul zero al democraţiei”. Peste o mie de persoane, studenţi, intelectuali, reprezentanţi ai societăţii civile, protestatari, lideri ai organizaţiilor neguvernamentale, muncitori, militari etc., au avut posibilitatea să se exprime neîngrădit de la balconul Universităţii, transformat într-o veritabilă tribuna a democraţiei. Aceasta decizie luată de Liga Studenţilor din Universitate a marcat începutul a ceea ce se va numi „Fenomenul Piaţa Universităţii”. Studenţii de la universităţile bucureştene, dar şi reprezentanţii altor centre universitare au râmas alături de manifestanţii de la Universitate, susţinând protestele opozanţilor lui Iliescu şi ai FSN-ului până la data de 24 mai 1990. Aplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, desfiinţarea Decretului 473 care subordona Televiziunea naţională conducerii de partid şi de stat, epurarea guvernului de nomenclaturişti, amânarea alegerilor, judecarea vinovaţilor de crimele din decembrie 1989 au fost doar câteva din revendicarile susţinute de cei care au manifestat în Piaţa Universităţii.

Au trecut 20 de ani. Acelasi Ion Iliescu incearca si astazi sa deturneze cursul istoriei si sa confiste viitorul acestui popor. PSD-ul a ramas Iliescu, dl Geoana a spus-o direct si fara echivoc la depunerea listelor de sustinere la BEC.

Bibliografie si citate:

Romulus Cristea – Piaţa Universităţii 1990, ed. Foc Filocalia & Karta Graphic 2007
Romulus Cristea – Articol Romania Libera 5 iunie 2006

Written by Theophyle

25/10/2009 la 10:54 am

60 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ….”linistea” de care vorbeste Geoana exclude tocmai libertatea de exprimare pe un asemenea forum ca „Piata Universitatii !!! linistea sau celebrul mesaj „stati linistiti la locurile voastre….se intunericeste” !!!

  danut chidon

  25/10/2009 at 11:10 am

 2. danut chidon, salut, ai dreptate 🙂

  Theophyle

  25/10/2009 at 11:12 am

 3. Am fost zi de zi acolo.
  Pana-n 13 Iunie dimineta.Nu m-au batut atunci pentru ca aveam copilul de 5 ani cu mine de mana -il duceam la gradinita.
  Mai tarziu insa, cand am iesit pe strada ( lucram f.aprope de Piata) m-a oprit un miner, mi-a impins un fel de vatrai in gat si mi-a cerut actele.Minerul arata exact ca un om al adancurilor : brunet,micut de statura,slabut ,cu ochii mici ,albastri,impinsi in fundul capului si putin speriat de ceea ce facea.Era insa inarmat( cu vatraiul) asa ca l-am ascultat si i-am dat actele.A fost multumit ca si-a exercitat puterea si m-a lasat sa plec.
  Cand am ajuns inapoi la servici am inceput sa plang de nu ma mai putem opri

  despinavestea

  25/10/2009 at 11:32 am

 4. Asta este ce vrea PSD+Iliescu_Geoana+ compania

  despinavestea

  25/10/2009 at 11:33 am

 5. Interventia minerilor ne-a scoborit mult de tot in ochii strainatatii. Ziarul de campus „Daily Texan” care evident avea subiectele lui locale 🙂 a dedicat trei!!! din paginile sale ororii de la Bucuresti. Cunostiintele mele se uitau la mine cu o privire incredula precum taranul lui Marin Preda la girafa.

  Ion Iliescu a invatat timp de 20 ani ca ii functioneaza orice magarie. Nu poate intelege ca totul are o limita.

 6. Buna dimineata dragii mei. 🙂

  Cat timp eu voi traii si voi putea scrie, am sa le aduc aminte acestor blestemati si urmasilor lor doctinari.

  Theophyle

  25/10/2009 at 11:40 am

 7. Pentru cei interesati o postare noua (in sfarsit) pe Theophyl Istoria:

  http://theo-phyl.blogspot.com/2009/10/maramuresul-si-voievodatul-muresului.html

  Theophyle

  25/10/2009 at 11:41 am

 8. Buna dimineata,

  ” Iliescu a venit la putere in 1989 dand tot la o parte sub justificarea anarhiei, un altul se doreste pus in fruntea statului la 20 de ani distanta, pe fondul unei alte anarhii indusa.

  Iar cunoscatorii stiu ca a mai fost o lovitura de stat, in timpul guvernului Petre Roman, care a fost debarcat printr-o anarhie comandata cu ajutorul minerilor. Spun asta pentru tinerii care nu au trait acele vremuri si carora li s-au indus anumite idei pe care se cred stapani.

  Ramane o intrebare fireasca: domnul Geoana crede ca preia doar electoratul reprezentat de Ion Iliescu, fara raspunderea actelor antiromanesti desfasurate de cel de la care preia stafeta?”

  http://www.imondo.ro/blog/?p=1906

  Andrei

  25/10/2009 at 12:00 pm

 9. Andrei buna ziua, Geoana este un „prostanac” inconjurat de niste derbedei sfatuiti si antrenati de Iliescu 😦

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:03 pm

 10. este infiorätor , cum oameni normali la cap, il urmeazä,

  pe iliescu.
  oare au murit degeaba atatia oameni, au plecat in lume cu miloanele, din cauza lor.

  acum vor liniste si panselute?????

  CUM ESTE POSIBIL , CA ROMANII SÄ ADMITÄ ACEST PARTID; CARE PE FATZÄ; ESTE CONDUS DE UN DRAC ROSU:care conduce indirect si pnl-

  THEOPH; scuze.

  theo

  25/10/2009 at 12:03 pm

  • Prin manipulare,dezinformare,lipsa unei minime culturi civice si mult tineret care nu gindeste decit la distractie,uitind ca ce se intimpla in aceste momente le va marca viata poate definitiv.Parerea mea(citat dintr-un clasic in viata)

   George

   25/10/2009 at 12:43 pm

 11. Ar fi interesant un articol in care sa se vada ca Iliescu a dat lovituri de stat prin inducerea anarhiei. Asta intentioneaza si acum.

  Eu asta am vrut sa spun in articol.

  Andrei

  25/10/2009 at 12:06 pm

 12. Andrei, nu cred ca mai pote face asta. Nu mai detine parghiile puterii. Face teorii neo-marxiste si instiga pe cine poate.

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:14 pm

 13. Instiga si santajeaza

  despinavestea

  25/10/2009 at 12:18 pm

 14. Un articol despre instigatiile si santajul lui Iliescu?

  Andrei

  25/10/2009 at 12:23 pm

 15. Andrei, poate, in curand 😆

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:25 pm

 16. theophyle, prieteni,salut, sigur ca s-au schimbat multe de atunci dar, cum spuneti si voi, cuiul iliescu e si azi in talpa tarii 😉

  noradamian

  25/10/2009 at 12:30 pm

 17. O longevitate politica profund distrugtivă mentinuta si in prezent de „sociademocratia& liberalismul”vanghelian%patrician”…

  noradamian

  25/10/2009 at 12:33 pm

 18. nora, sevus. S-au schimbat multe lucruri, insa esenta raului original traieste prospera si este prolifica, din nefericire pentru noi toti. 😦

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:38 pm

 19. Buna ziua Nora,

  Asta ceream si eu: Iliescu a rezistat printr-o imagine falsa dar bine implementata, aceea de umbrela reformatoare. Demersul lui Maries si un articol din care sa reiasa acea anarhie de care se face responsabil, poate arata adevarata fata a lui Iliescu.

  Si, prin preluarea stafetei, si a acolotilor sai, mai mult sau mai putin prostanaci.

  Andrei

  25/10/2009 at 12:43 pm

 20. Am vazut dimineata devreme o emisiune cu Patriciu in care aburitorul pseudointelept dupa ce a incercat sa sugereze ca Geoana este liberal in in fond 🙂 trezind neincredere Corinei Dragotescu , a marshat spunea ca Geoana seamana cu Blair. !! A intervenit cealalta ziarista (nu stiu cum o cheama) spunind: Blair s-a pus impotriva partidului sau sprijinind interventia in Iraq. Il vedeti pe Geoana facind la fel ?? Patriciu , interzis ! 🙂

  Abureala si prosteala in ochi: scoala Iliescu

 21. TDS, nu este greu sa dovedesti ca toti sunt o gashca de profitori incolori, incolonati frumusel impotriva lui Basescu. O vom dovedii, nici o grija 🙂

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:51 pm

 22. George-12,43 ( ora nu este updatata)

  Cred ca pentru a contracara toata manipularea nesfarsita a lui Iliescu ar trebui sa infiintam o SCOALA ANTICOMUNISTA.Un Institut al Anticomunismului care sa fie frecventat de tineri si in acest fel sa nu se uite tot cea fost.
  Numai asa vom fi siguri ca si noi „Am predat stafeta” tinerilor.
  Altfel, cum am putea face asta in mod organizat ?

  Nu-i asa?

  despinavestea

  25/10/2009 at 12:53 pm

 23. Andrei, salut! Cred ca va urma o demistificare, trebuie, e logic si obiectiv sa se dezinfecteze societatea asta, cred ca nu mai e mult pana atunci… 🙂

  noradamian

  25/10/2009 at 12:56 pm

 24. Theophyle, subscriu 🙂

  noradamian

  25/10/2009 at 11:57 am

 25. ziua buna tuturor 🙂

  Mineriadele lui ilici NU au incetat. Numai ca acum in loc de mineri sint folositi ziaristii si cei 322, respectiv cei 254 de sparlamentari.

  tibi

  25/10/2009 at 11:57 am

 26. TDS, ce interesant, de un comic politic unic, din cand in cand pesedopenalii isi incurca mastile 😆

  noradamian

  25/10/2009 at 11:58 am

 27. tibi, servus,”minerii” sunt prezenti cam peste tot, prin redactii, institutii, bloguri, etc 😆

  noradamian

  25/10/2009 at 12:00 pm

 28. tibi salut, cata dreptate si cat adevar sunt in spusele tale. Suntem azi in fata unei mineriade a oligarhilor de toate culorile, toti sunt fii lui Ilici.

  Theophyle

  25/10/2009 at 12:01 pm

 29. servus nora
  salve Teofil

  Si mai am o mare nedumerire : isi mai aminteste cineva, ca in acele momente, atit Patriciu cit si Tiriac, au condamnat ferm mineriadele si pe Iliescu ? Cine sunt astazi cei mai bogati romani ? Si cine il sapa cot la cot cu saracul Iliescu pe domnul presedinte Basescu ? Aud ? Patriciu si Vintu pe fata si Tiriac asa, mai discret, cumva ?

  tibi

  25/10/2009 at 12:10 pm

 30. ANDREI;

  INTERESANTE ARTICOLE.

  de altfel ; nu stiu dece s-au inflamat cu klaus,

  se auzea de mult ; cä face tot felul de escrocherii.

  curios este, dece nu ajunge sä se judece?

  si special, UNDE SUNT COPII:?

  theo

  25/10/2009 at 12:35 pm

 31. veti vedea cä acest nemernic , aparent linistit,

  o fi vandut si copii.

  sunt f. revoltatä, cand e vorba de copii.

  theo

  25/10/2009 at 12:43 pm

 32. bun REMEMBER !!

  buna ziua!

  orangeskorpion

  25/10/2009 at 12:45 pm

 33. Nu cred ca va plati [pentru copii pentru ca legea era permisiva in acele timpuri.
  De asta au fost oprite adoptiile.
  Se banuia ceva

  despinavestea

  25/10/2009 at 12:46 pm

 34. Mai bine golan decat comunist,
  Mai bine oranj decat pesedist.

  turnofftheglory

  25/10/2009 at 12:50 pm

 35. DESPINA;

  DAR AU FOST ADOPTII; ?????

  EXISTÄ ACEI COPII LA FAM ????????

  ESTE SIGUR CÄ NU I-AU VANDUT ??????????PT: ORGANE

  theo

  25/10/2009 at 12:51 pm

 36. Lucia, Ziua inseamna SRS. Q. E. D.

  turnofftheglory

  25/10/2009 at 12:52 pm

 37. 😆

  Comentariu aiurea. Scuze.

  turnofftheglory

  25/10/2009 at 12:53 pm

 38. CATI COPII AU DISPÄRUT DIN ROMANIA ??????????

  theo

  25/10/2009 at 12:54 pm

 39. remember

  tov. Mircea Dinescu catre tov. Iliescu in timpul Golaniadei mai 1990:

  lasati-i sa fiarba in sucul lor propriu

  anumite lucruri se leaga acum, nu???
  atunci nu le intelegeam!

  orangeskorpion

  25/10/2009 at 1:02 pm

 40. DINESCU ,OMUL CARE A JUCAT INTODEAUNA CU ILICI;
  UN PREFÄCUT :

  theo

  25/10/2009 at 1:08 pm

 41. dinescu, are comportamentul unei precupete, spurcate la gurä.a ajuns un nimic.

  tänase scatiu , este la fel

  theo

  25/10/2009 at 1:11 pm

 42. andrei,

  am citit, panä la urmä klaus este un escroc..

  un lup cu blanä de oaie.ce mincinos.

  theo

  25/10/2009 at 1:13 pm

 43. Buna ziua tuturor,dureroase aduceri aminte revin din acel insingerat dec.89.Cu fiecare an care trece ,ne apar tot mai clar
  evenimentele petrecute atunci.Dupa 20 de ani care se implinesc in acest an,trebuie sa invatam din greselile si lasitatile noastre trecute,ptr. ca acum nu mai avem scuza confuziei,acum stim exact ca revolutia a fost deturnata de o gashca de tradatori ,pentru a putea confisca puterea in stat.Acum stim ca iliescu si complotistii lui kgb-isti, au avut misiunea de a folosi puterea acaparata ilegal prin lovitura de stat,in scopul de a compromite procesul de democratizare a tarii si de a mentine RO.sub stapinire ex-sovietica mafiotizata.Sa nu repetam din nou greseala de a cadea in capcana iliescului malefic, si a ne lasa prostiti de comunismul cu fata umana .Acum cind timpul ne-a permis sa ne convingem ca iliescu nu este un om de bine,,sarac si cinstit,, ci un individ tradator si avid de putere, care impreuna cu ciracii lui ,au pradat si disrus tara si ne-au fortat pe noi romanii sa emigram in masa.Acestia sint dusmanii nostri,criminalii care ne-au ucis tinerii,ne-au maltratat intelectualii si ne-au murdarit
  istoria si insemnele nationale.A venit vremea sa ne reintram in drepturi,sa alungam talharii din proprietatile furate si sa-i facem sa raspunda pentru faradelegile comise.Putem face acest lucru pasnic,legal si civilizat ,prin VOT MASIV IN FAVOAREA DUSMANULUI LOR DE MOARTE – Traian Basescu!

  emily

  25/10/2009 at 1:47 pm

 44. Tph,

  foarte bun acest remember pentru toti”golanii”si urmasii lor,care desi nu pot simti eroismul acelor zile,macar invata o fila de istorie adevarata.

  dora

  25/10/2009 at 1:48 pm

 45. skorpi,

  de ce crezi ca marele dizident Dinescu a intors-o dupa ce a devenit mare mosier? El este acela care apasa butoanele si stie ce trebuie si ce nu trebuie sa iasa din arhivele „baietilor destepti”

  Si mai ales de ce-l protejeaza pe omul cu ochi de peste -Chucky-

  dora

  25/10/2009 at 1:52 pm

 46. Traim vremuri istorice: se pare ca, la schimbarea stafetei, nu intamplator, unii sunt de aceeasi parte a baricadei: Iliescu cu Dinescu, cu Petre Roman, cu Emil Constantinescu, cu Ciorbea si Ciuvica. Voiculescu cu Patriciu si Verestoy Attila, cu Vadim Tudor, cu Nastase, cu Tariceanu… Uniti sub simbolul iohannesian.

  Pe partea cealalta?

  Andrei

  25/10/2009 at 1:54 pm

 47. Am avut un scurt diferent cu d-F.Iaru un aprig sustinator al Crinului.

  Nu vi s-a parut curios ca,ieri numai era atat de convins?

  Si pentru prima data in ultimele saptamani l-am auzit sa-i dea dreptate lui Base care spunea ca el tot cu Ilici trebuie sa se lupte.Acest cosmar al istoriei postdecembriste.De prostanacul lui ce avem de spus? Este un social-democrat deghizat,cu retorica populista si apucaturi hraparete de…Paturica.

  dora

  25/10/2009 at 1:58 pm

 48. emily,

  asta trebuie sa facem:sa ne recuperam istoria furata de niste nevolnici vanduti numai banului si care nu-si doresc o democratie functionala.Instinctiv, i-am dibuit inca din /91 desi am facut unele greseli in privinta liberalilor:si seniori si juniori.

  dora

  25/10/2009 at 2:03 pm

 49. Andrei,

  toate personajele enumerate de tine au ceva in comun:

  au fost inrolati inainte de 1989 sub „flamura” securitatii – ca ofiteri sau ca turnatori – sau sub cea a aparatului de partid pcr si de stat

  si mai sint vreo 9500 de bucati
  +
  turnatorii care si ei s-au infiltrat in politica postdecembrista
  (vezi ghise)

  Ro a avut in decembrie 1989

  10.000 ofiteri secu
  +
  400.000 turnatori

  din astea se compune caracatitza de azi , care nu doreste sa se modernizeze RO>

  orangeskorpion

  25/10/2009 at 2:03 pm

 50. Dora,

  Dl. Florin Iaru a simpatizat cu Iliescu din perspectiva ateismului pe care-l impartaseste cu fostul presedinte: incet, incet, se maturizeaza. Doar sa avem rabdare pentru ca nu este un om rau.

  Andrei

  25/10/2009 at 2:03 pm

 51. andrei,

  ………..e doar putin isteric
  🙂

  orangeskorpion

  25/10/2009 at 2:05 pm

 52. Stiati ca Herta Muller e bulgaroaica? http://longtelegram.shortlist.ro/herta-muller/
  🙂

  Andrei

  25/10/2009 at 2:06 pm

 53. Postare noua 🙂

  Theophyle

  25/10/2009 at 4:17 pm

 54. Foarte bun articolul!

  alicuza

  27/10/2009 at 4:44 am

 55. […] “traiesc” prin sforile manuite de maestrul papusar. Duminica am publicat un articol despre  “Golaniada din Piata Universitatii” , luni citesc cu consternare spusele lui Crin Antonescu la la “Stirea zilei” (Antena […]


Comentariile sunt închise.