Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Cu un Crin nu se face primavară

Ghidul alegatorului nehotarat (4)

Continuare la postarile precedente pe acest subiect , aici, aici si aici.

Dl Antonescu are sanse de a trece in turul II. Aceste sanse sunt mult mai mici decat si-ar dori sustinatorii lui. “Bazinul” electoral al dlui Antonescu variaza intre 15% (CURS) si 22% (BCS), eu il apreciez la ceva intre 18-19%. Asta ar insemna ca dl Antonescu ar avea nevoie pentru a intra in turul al II-lea de scrutin de inca cel putin 7%- 8%. Desi PSD-ul se afla intr-o criza de reprezentare unica de la inceputurile lui si pana astazi, dl Geoana are sanse sa aduca mai multe procente decat Dl Antonescu si sa treaca in turul II impreuna cu dl Basescu, din simplul motiv ca el are un “bazin” electoral aproape dublu decat al dlui Antonescu.

De la inceputurile lui post-decembriste,  Partidul Liberal a suferit scindari repetate (la fel ca Ţaranistii) nereusind sa ajunga la o conducere care ar fi putut produce lideri capabili de a castiga presedentia. Trist, dar adevarat. Primul plan al liberalilor in zilele noastre este ocupat de figuri hilare cum ar fi dl Orban sau dl Vosganian sau sinistre cum ar fi dna Norica Nicolai sau dl Puiu Hasotti. Despre dl. Tariceanu nu se mai poate vorbi acum, fiind trimis in “exil” de prietenul Particiu. Adevarat, dl Antonescu nu este nici hilar si nici sinistru;  nu este insa in nici un fel un caracter accentuat, care poate sa coaguleze in jurul sau o majoritate ca sa-l duca la Cotroceni. Cel putin in felul in care actioneaza acum. Asadar care ar putea fi electoratul lui Crin Antonescu pe “drumul spre Cotroceni:” (1) majoritatea electoratului liberal afiliat la PNL, minus cei care-l vad pe dl Antonescu incapabil de a castiga alegerile prezidentiale si isi cauta “casa” prin alte parti; (2) o parte din fractiunea “liberala” care s-a unificat cu PDL-ul si nu este fericita de rezultatele acestei unificari; (3) o parte din noii votanti care voteaza din convingere ca dl Antonescu are o frizura mai atractiva decat dl Basescu sau dl Geoana; (4) o foarte mica parte a electoratului din strainatate care nu voteaza PDL; (5) nehotaratii care vor apela la o alternativa diferita decat Basescu-Geoana.

Castiga dl Antonescu din intrarea lui Oprescu in jocul electoral? Raspunsul probabil este NU. Oprescu nu are suficient timp sa-l “curete masiv” pe dl Geoana de voturi, asadar,  contrar zvonurilor, Oprescu se va baza pe electoratul dlui Antonescu, pe care il va prelua fara prea multa greutate, avand in vedere prestatia publica al acestuia.

Vom mai discuta despre acest subiect cand vom avea niste cifre mai proaspete. Dragi liberali, cu un Crin nu se va face primavară, cel putin nu de aceasta data.

Urez cu respect “casa de piatra”, sanatate si fericire noului cuplu Antonescu.

P.S Comentariile la aceasta postare vor fi publicate numai daca vor fi civilizate si argumentate. Nu sunt permise petarde, stegulete si in special lozinci – slogane electorale.

Written by Theophyle

28/09/2009 la 11:15 am

Publicat în Analize, Campanie, Civic

Tagged with , , , , ,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata,

  ma mir si nu ma mir ca crin are votanti printre cei cu freza asemanatoare…

  dar oprescu ii va matura pe amindoi: crin + geolgau..

  si

  batalia finala: basescu – oprescu, cistigind BASESCU!

  orangeskorpion

  28/09/2009 at 11:33 am

 2. Skorpi salut, mai, mai vedem 😆

  Theophyle

  28/09/2009 at 12:02 pm

 3. Dar cu un Orban se face toamna plumburie la sigur.

  turnofftheglory

  28/09/2009 at 12:08 pm

 4. TOG,salut.

  Cu tot respectul baietii astia nu au cum sa faca mare scofala. Au gresit grav si dupa alegerile din 2008, acum vor plati si pentru aceasta greseala. Orban este un clovn, si clovni sunt intodeuna tristi 🙂

  Theophyle

  28/09/2009 at 12:22 pm

 5. Salut tuturor!

  Skorpi,

  ieri ziceam de o finala Base -felcer.Ce nu-mi place?Toate fortele se vor strange ca un arici in jurul doctorasului si „suspendatei” sale. 🙂

  dora

  28/09/2009 at 1:28 pm

 6. Dora, salut
  Va fi cred pana la urma cu Geonica 🙂

  Theophyle

  28/09/2009 at 1:40 pm

 7. theophil,

  ai dreptate cu figurile hilare,sinistre si „exilate din PNL.Acest partid n-a evoluat in ultimii ani.Prezenta lor in legislativ s-a datorat ajustarilor facute legii electorale cu ajutorul pesedracilor.Scara lor valorica se opreste la 14-15%

  Din motivele sustinute de mine ieri.liderul Crin cred ca se situeaza deasupra partidului.Aura pe care si-o afiseaza de politician cinstit si neimplicat in grupuri de interese(bineinteles cam infrumusetat) poate atrage votanti.Si refacerea casniciei ii creaza imaginea de bun familist.Sentimentele emotionale ale electoratului se cunosc. „)

  dora

  28/09/2009 at 1:42 pm

 8. dora, parerea me este ca Crin nu are cum sa mai aduca 7% necesare pentru promovarea la turul II, si-a finalizat potentialul, poate inca 2-3 procente. Oprescu daca intra il termina.

  Theophyle

  28/09/2009 at 1:45 pm

 9. Pentru cei interesati semnalez o noua postare pe Theophyl Istoria:

  http://theo-phyl.blogspot.com/2009/09/barbarii-21-popoarele-slave-1.html

  Theophyle

  28/09/2009 at 2:14 pm

 10. theophil,

  floarea de mort trece prin stari contradictorii.Ba este bagat in priza si tine discursuri fulminante(e drept ca mereu legate de Base si Bocut),ba apare blazat,impacat cu soarta si afirma ca miza vietii sale nu este sa ajunga presedinte.Asa isi descurajeaza segmentul propriu de electorat.

  dora

  28/09/2009 at 5:34 pm

 11. @dora, omul este zombi – mortul-viu. Pacat pentru liberalismul romanesc confiscat de prosti si cumparat de Patriciu 😦

  Theophyle

  28/09/2009 at 6:20 pm

 12. theophil,

  este esenta esentelor ceea ce afirmi.”Liberalismul romanesc confiscat de prosti si cumparat de Patriciu”.

  Vom apuca oare sa aflam cum si-a construit Ilovici imperiul cu „partide istorice”organizate si controlate de el?? 🙂

  dora

  28/09/2009 at 6:56 pm

 13. dora, la asta chiar m-am referit.

  Theophyle

  28/09/2009 at 7:34 pm


Comentariile sunt închise.