Parlamentul unicameral perfect pentru Romania
Inainte de a fi acuzat de partizanat, va informez cu respect ca as fi fost pentru aceasta propunere chiar daca ar fi fost propusa de Mircea Geoana, Crin Antonescu sau George Becali.
In primul rand am sa subliniez ca 11 state membre ale Uniunii Europene AU parlamente unicamerale: Suedia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Latvia, Lituania, Estonia si Cipru. In afara UE, alte parlamente unicamerale ale unor tari democratice reusesc sa administreze tari cu probleme mult mai complicate decat ale Romaniei, fiind nu mai putin democratice: Norvegia, Noua Zeelanda, Israelul, Turcia, Coreea de Sud, Taiwanul, Serbia si Islanda si Liechtenstein. Nu am numarat semi-democratii cum ar fi Ucraina.
Care sunt sunt motivatiile legislative pentru eficienta unui parlament unicameral:
- Majoritatea activitatilor unui parlament sunt in comisii si nu in plen, care are de facto numai sarcina de a dezbate si a vota lucrarile pregatite in comisiile parlamentare.
- Intr-un parlament unicameral majoritatea parlamentarilor au sarcini in comisii de lucru care ar influenta pozitiv legatura intre leguitor si lucrarile parlamentului.
- Un parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari ar putea angaja consilieri de o mai buna calitate care pot pregati lucrarile parlamentarilor.
- Numarul mic (relativ) de parlamentari ar conduce la necesitatea prezentei sporite a parlamentarilor pentru a crea cvorum la discutii.
- Un parlament unicameral ar reduce timpul necesar pentru promovarea unor initiative legislative.
- Impreuna cu votul uninominal ar reduce dramatic potentiala incompetenta a membrilor parlamentului prin fortarea partidelor de a propune cei mai buni candidati posibili.
- Aceasta initiativa ar da electoratului posibilitatea de a urmari eficienta reprezentantilor pe care i-a trimis in parlament.
- Intr-o democratie parlamentara cu guverne de coalitie, prin adoptarea “Procedurii Norvegiene”, un parlamentar poate deveni ministru intr-un guvern fara a fi membru al parlamentului. Un parlamentar devenit ministru isi poate da demisia din parlament pentru a fi inlocuit. Acelasi parlamentar se poate intoarce la parlament daca ii inceteaza functia de ministru. In aceasta perioada este inlocuit de un alt membru al partidului specific. Asta ar insemna ca membrii guvernului isi pot face treaba mult mai eficient si guvernul va fi cu adevarat liber de sarcinile parlamentare, bineinteles de cele prevazute de constitutie.
Care sunt sunt motivatiile civice (cetatenesti) pentru un parlament unicameral:
- O mare economie bugetara prin cheltuielile directe si indirecte.
- 300 de parlamentari vor face o treaba mult mai eficienta decat 471.
- Nici un parlamentar nu va putea ramane anonim.
- Circumscriptiile parlamentare vor putea fi mult mai reprezentative din punct de vedere social, incluzand un teritoriu mult mai mare si mult mai eterogen.
- Creearea unui parlament diferit de cel actual va IMPLICA si schimbarea Constitutiei “Iliescu” si implicit revizuirea unor echilibre necesare unui stat de drept.
Dragii mei, acum pot sa va spun un ultim efect care ar putea fi generat de aceasta schimbare. Presedintele Romaniei va fi ales de parlament, ca in majoritatea tarilor cu parlament unicameral, va avea un rol onorific, cu transmiterea prerogativelor actuale catre primul ministru, adica guvernului.
Asadar presedintele onorific va fi primul om in stat, de facto Primul Ministru va detine toate atributiile.
theophil,
subscriu la motivatiile tale.
Iti marturisesc ca si eu as vota sitemul unicameral indiferent cine ar propune.Si culmea:social-democratii au sustinut-o nu demult.Acum ce pozitie vor avea?
dora
24/09/2009 at 7:08 pm
Dora, salut multzumesc pentru parere. Fara indoiala piratu’ a facut-o corect, exact cand trebuia. 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 7:09 pm
Ar fi pierdere de timp sa explicam semnificatia existentei in institutiile romanesti a parlamentului bicameral asa cum il definesc legile clocite in anii tulburi de dupa ’90.
Mai usor ar fi , poate sa constatam rezultatele.
Rgumentele prezentate de presedintele Basescu nu se adreseaza politologilor,ziaristilor sau celor mai informati.
Mesajul presedintelui se adreseaza majoritatii cazute in perplexitate de dupa ’90, a celor care mereu repeta papagaliceste ceea ce media pervertita a incercat(si reusit), sa induca masei de votanti mereu neancrezatoare in exercitiul democratic: alegerile libere, posibilitatea cetateanului de a-si lua soarta in maini, altfel decat cu toporul, coasa sau indiferenta jalnica in care deseori ne complacem.
andrzej
24/09/2009 at 7:22 pm
andrzej buna seara,
eu cel putin incerc sa fac niste analize rationale, bazate pe argumente. Argumentele sunt ale mele, concluziile ca de obicei, trebuiesc a fi ale cititorului 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 7:33 pm
Bine spus Theophyle. Trebuie ori laie ori balaie. Eu unul nu vad institutii pentru un anumit om, constitutia actuala a fost facuta asa. Trebuie sa se nasca odata acea a Treia Republica.
turnofftheglory
24/09/2009 at 7:33 pm
TOG, trebuia de facut acum 5 ani. Pacat ca PNL-ul nu a inteles asta.
Theophyle
24/09/2009 at 7:34 pm
Turno,
ambitiile politice si delimitarea de tot si de toate ,fie el si bun,daca venea din partea adversarului,ne-a costat mult pt.noi ca natie si a incetinit procesul democratizarii in timp optim. 🙂
dora
24/09/2009 at 7:40 pm
Revin cu o idee care unora le poate parea ciudata: de ce doar electoratul e sondat , cercetat si rastalmacit de sociologi?
De ce nu se incearca un sondaj al sinceritatii, al promisiunilor si al intentiilor politicienilor?
In relatia alegator- ales ar trebui intodus principiul contractului, iar intre cele doua parti ar trebui sa fie LEGEA.
Unde si ce face legea in cazul mincinosilor , fatarnicilor, a delapidatorilor, a uzurpatorilor si profitorilor puterii (votati sau nu).
De ce legea(parlamentul Romaniei) se face partasa la incalcarea contractului cu alegatorii in fata carora au depus juramant si se face partasa la nelegiuire?
De ce nu exista o lege clara si aspra aplicabila si aplicata parlamentarilor care si-au inselat alegatorii?
De ce numai privilegii pentru ei ia pentru ceilalti (PULIMEA), DOAR OBLIGATII?
andrzej
24/09/2009 at 7:46 pm
andrzej am scris-o pe undeva. Noi poporul (asa incepe const. SUA) suntem in Romania „pulimea” tot timpul, o parte din timp suntem contribuabili, inaintea alegerilor suntem electorat. Niciodata cetateni 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 7:50 pm
theophil,
ar fi usor sa aducem in discutie contraargumentul traditiei bicamerale.Timpurile s-au schimbat fata de inceputurile democratiei moderne,resorturile reprezentativitatii sunt diferite in conditiile apartenentei la UE.Pentru mine eficienta in luarea deciziilor si micsorarea influentelor din zona exterioara puterii imi sunt suficiente.De argumentul economic nici nu mai vorbesc.
dora
24/09/2009 at 7:53 pm
dora, pentru o democratie tanara ca a noastra. bicameralul ingreuneaza reformele necesare si exact asa a fost!
Theophyle
24/09/2009 at 7:58 pm
Theophyle 24/09/2009 la 7:33 pm
andrzej buna seara,
eu cel putin incerc sa fac niste analize rationale, bazate pe argumente. Argumentele sunt ale mele, concluziile ca de obicei, trebuiesc a fi ale cititorului
Oare am gresit spunand ca :”Mesajul presedintelui se adreseaza majoritatii cazute in perplexitate de dupa ‘90, a celor care mereu repeta papagaliceste ceea ce media pervertita a incercat(si reusit), sa induca masei de votanti mereu neancrezatoare in exercitiul democratic: alegerile libere”?
andrzej
24/09/2009 at 7:59 pm
Eu cred ca cineva trebuia sa spuna si acest lucru , Tabu din anii „90 si pana acum , din pacate cred ca mesajul presedintelui s-a oprit la jumatate.
andrzej
24/09/2009 at 8:02 pm
T.,
Preiau penultima dvs afirmatie:
„Dragii mei, acum pot sa va spun un ultim efect care ar putea fi generat de aceasta schimbare. Presedintele Romaniei va fi ales de parlament, ca in majoritatea tarilor cu parlament unicameral, va avea un rol onorific, cu transmiterea prerogativelor actuale catre primul ministru, adica guvernului.”
Asta ar putea insemna ca BASESCU SA FIE PRIM MINISTRU incepand cu 2014.
Ar fi fain, nu?
cati
24/09/2009 at 8:02 pm
Theophyle: Clar si la obiect. Memorabil.
Un tanar de stanga
24/09/2009 at 8:03 pm
andrzej de loc prietene. Acei oameni nu ajung pe bloguri, cel putin pe blogurile pe care le citim (sau comentam) noi. Nu stiu daca pana la urma cati oameni din „marele electorat” vorintelege demersul presedintelui 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 8:04 pm
Teama de a fi catalogat drept populist a facut ca mesajul presedintelui sa fie oarecum prolix si usor cataloagabil ca manevra electorala.
Presedintele a avut un mandat de cinci ani in care putea sa pregateasca electoratul pentru o miscare majora cum este aceea enuntata azi.
andrzej
24/09/2009 at 8:06 pm
TDS, prieteni, cum zice un prieten bun de-al meu sunteti in pragul unei „republici basesciene” 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 8:06 pm
Si ce Winston Churchill sau Charles de Gaulle nu au fost populisti 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 8:08 pm
cati, ar fi 😆
Theophyle
24/09/2009 at 8:10 pm
Ca manevra electorala declaratia de azi a presedintelui Basescu este extrem de de eficienta si inteligenta dar as fi preferat o dezbatere mai ampla si fara patima electorala a acestei teme extrem de importanta.
Mi-e tema ca reforma parlamentara enuntata azi, si necesara de mult va fi tarata in derizoriu si abandonata pe drumul spre iad, cel pavat (cum bine se stie) cu bune intentii.
andrzej
24/09/2009 at 8:12 pm
andrzej,
1. parlamentul asta nu va vota pentru in nici un caz.
2. Basescu iese bine, parlamentul iese prost
3. Presa este impotriva lui Basescu, e bine
4. Basescu doreste binele poporului moguli si oligarhi sunt impotriva lui.
Miscarea este de case-study 😆
Theophyle
24/09/2009 at 8:16 pm
Theodore Roosevelt, George Wallace , etc etc
Un tanar de stanga
24/09/2009 at 8:16 pm
Iliescu e intr-un clivaj grandios. Daca insusi marele papasha vine in transee situatia e groasa. Saru’ mana marinelulu, asa se trage slava de tun.
turnofftheglory
24/09/2009 at 8:19 pm
TDS asta-i chestia cu democratia multi oameni carora trebuie sa le gasesti un nomitor comun. Dispretul (ca sa fiu galant) fata de parlamentari 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 8:19 pm
o punem mai tarziu sa nu se sperie copii
Theophyle
24/09/2009 at 8:23 pm
Presedintele a avit un mesaj concentrat, iar noi acum cautam sa „crucificam” momentul.
Incercam acum dupa douazeci de ani, sa proiectam frustrarile si sperantele in acest moment. Timpul are logica sa, iar faptele oamenilor ignora logica.
Va fi, ce va fi….
andrzej
24/09/2009 at 8:26 pm
Sper ca sistemul unicameral sa fie votat de cati mai multi cetateni.Va duce la eficientizarea legislativa,economii si poate la schimbarea acestei constitutii blestemate,facuta in favoarea unora.La fel daca se va aplica candva legea prostitutiei sa a consumului de droguri usoare va fi in folosul sanatatii publice.
Tot sant curve si consumatori de droguri de ce sa nufie nominalizati,verificati,legalizati.Vor fi impotriva homosexuali
si lesbienele.Daca se vor aplica aceste legi ca in OLANDA si
GERMANIA vor fi benefice.
ionut
24/09/2009 at 8:26 pm
1. parlamentul asta nu va vota pentru in nici un caz.
2. Basescu iese bine, parlamentul iese prost
3. Presa este impotriva lui Basescu, e bine
4. Basescu doreste binele poporului moguli si oligarhi sunt impotriva lui.
Miscarea este de case-study 😆
Corect! Acesta este un moment cu perspective spectaculoase si de care nu pot sa nu bucur, dar ….
OK, pentru moment sa ne bucuram!
O seara buna, tuturor!
andrzej
24/09/2009 at 8:29 pm
andrzej eu nu am idoli (in general) si in nici un caz politicieni. Cred ca Basescu trebuie gratificat cu un mare BRAVO, pentru meritu lui central.
El a scuturat si scutura din cand in cand „copacul cu maimutze” 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 8:31 pm
Asadar presedintele onorific va fi primul om in stat, de facto Primul Ministru va detine toate atributiile. Bravissimo 🙂
Asta-i o concluzie care pentru bobor, in campanie, ar dovedi ca nu cauta putere personala 🙂 ca va place sau nu o motivatie puternica care sa inchida gura hulitorilo de meserie e necesara ca oxigenul 🙂
viviana
24/09/2009 at 8:43 pm
viviana
da, dar dupa ce epuizeaza cele 2 mandate 😆
Theophyle
24/09/2009 at 8:45 pm
http://www.realitatea.net/editorial–robert-turcescu–amagiti-cu-dezamagirea_623637.html
flop
24/09/2009 at 8:53 pm
@flop, salut. Am citit editorialul interesant si amarui, la fel ca situatia in care ne aflam astazi.
Theophyle
24/09/2009 at 8:57 pm
Mi se pare penibil sa sustii ca faptul ca 12 state membre UE au o singura Camera este un argument in favoarea Parlamentului unicameral.
In primul rand, UE are 27 de state, deci unicameralii sunt in minoritate.
In al doilea rand, cele mai importante state ale UE au Parlamente bicamerale.
In al treilea rand, acest 12 este exagerat. Ultima data cand am cerificat Liechtenstein nu era in UE.
Nu vreau sa intru in dispute referitoare la celelalte argumente. Faptul ca 12 state care sunt 11 au Parlamente unicamerale este mentionat „in primul rand”. Cum acest argument este desfiintat foarte usor, intreaga argumentatie nu poate decat sa scartaie.
skortzy
24/09/2009 at 9:05 pm
se pare cä l-au subestimat pe bäsescu.
geoanä si crin spuneau cä e terminat.
si nu cred cä sunt ultimile lovituri.
theo
24/09/2009 at 9:11 pm
skortzy
cu parere de rau comentariu dumneavoastra este penibil
1. Scandinavii au cele mai probate democratii din Europa.
2. Anglia are bi-cameral de forma, camera lorzilor este un fel de club istoric
3. Germania are prin Constitutie din cauza federatiei necesitate bicamerala.
4. Franta are bicameral din aceleasi traditie.
5. Ce traditie avem noi pentru bicameral, jocul de solitaire si 60% din membrii parlamentului care nu ajung sa-si auda glasul in afara juramantului.
6. Liechtenstein nu este intr-adevar gresala mea, trebuia, sa fie Luxemburg 🙂 m-ai prins baravo. 😆
skortzy la lectioare, deschide carticelele 😆
Theophyle
24/09/2009 at 9:25 pm
Bună seara!
Va fi luptă grea. Ma intreb dacă, la o adica, se vor putea aduna câteva sute de mii de oameni, sa facem presiune (Tea Party – style). PNL şi UDMR vor ţine cu dinţii de acest parlament, nu mai pupă ei asemenea procente în viaţa vieţilor lor !
Riddick
24/09/2009 at 9:25 pm
buna seara
daca cineva citeste (si intelege constitutia) buna proasta-asa cum e ea, vede ca art. 90 invocat de basescu e complet izolat, e redactat in asa fel incat nu e aplicabil in practica
in realitate, fiind vorba de o modificare a constitutiei (art 61 aliniat 2 -avem 2 camere, nu una) se aplica art 150-53 revizuirea constitutiei, alta procedura, alt initiator, alte conditii etc.
nu intru in detalii cititi si voi …
daca pnl si psd ar avea juristi ca lumea ar sesiza chestia asta
oricum la cotroceni cred ca stiu oamenii sa interpreteze constitutia, si stiu ca asta e doar o frectie la picior de lemn, e un referendum cu valoare declarativa, inutil
daca basescu vroia parlament unicameral, urma procedura din art 150
razvan
24/09/2009 at 9:25 pm
Riddick propunerea a fost pentru a fi refuzata 🙂 vezi postarea mea mai sus 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 9:27 pm
razvan, buna seara – miscarea este, am si scris in textul postari:
0.Creearea unui parlament diferit de cel actual va IMPLICA si schimbarea Constitutiei “Iliescu” si implicit revizuirea unor echilibre necesare unui stat de drept.
––––––––––––––––––-
1. parlamentul asta nu va vota pentru in nici un caz.
2. Basescu iese bine, parlamentul iese prost
3. Presa este impotriva lui Basescu, e bine
4. Basescu doreste binele poporului moguli si oligarhi sunt impotriva lui.
Miscarea este de case-study
Theophyle
24/09/2009 at 9:33 pm
Este bine că a trecut de la politica de tip reactiv, la cea de tip activ, adică impune agenda mediatică. Şi este doar începutul.
Riddick
24/09/2009 at 9:35 pm
RK, asa cum am spus a inceput sa zgaltaie copacul cu maimutze 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 9:36 pm
salut teofil
suntem deci de acord ca e de impresie artistica 🙂
razvan
24/09/2009 at 9:47 pm
Razvan este, dar nu ar trebui sa fie.
Adevarul simplu ca Piratu’ se straduieste din 2005 cu chestia asta. Nu a mers pana acuma, de ce nu ar incerca si pentru folosul lui. Citeste-l pe Tapalaga in HN el demonstreaza ca ideea Piratului este din 2005 si teoretic PSD-ul a sprijinit-o pt. o perioada.
Theophyle
24/09/2009 at 9:53 pm
Pe mine a ajuns sa ma distreze.Piratu’ face agenda publica.
Azi panoul Irealitatii cu sex si droguri a fost repede schimbat cu referendumul.
Daca maine mai lanseaza o idee toata mass-media se intoarce spre Cotroceni.
Se joaca de-a-dreptul ca pisica cu soarecele. 🙂
dora
24/09/2009 at 9:57 pm
eu asta vreau sa zic: el avea 2 metode sa grabeasca procesul, fie prin boc (presedintele la propunerea guvernului), fie prin culegere de semnaturi
metoda pe care a ales-o e cea mai cronofaga si ineficienta
razvan
24/09/2009 at 10:06 pm
@dora, cred ca Basescu lucreaza cum trebuie.
Theophyle
24/09/2009 at 10:08 pm
razvan speranta mea personal este:
1. Parlament monocameral 250-300 de legiuitori.
2. Presedinte ales de parlament cu rol onorific.
3. PM cu toate prerogative executive complete.
4. Guvern cu reponsabilitate guvernamentala colectiva
5. Desfintarea curtii constitutionale si trecere subiectelor constitutionale la Curtea suprema care le va judeca in complet de judecata special (5,7,9)
6. o constitutie care sa consfinteasca 1-5
Theophyle
24/09/2009 at 10:14 pm
Am trecut sa va salut si eu in treacat; N-am citit, nu comentez!
Da, SUS piratu’ JOS derbedeii ! 🙂
tibi
24/09/2009 at 10:14 pm
ThPh,
ora 7.34 pm
PNL a inteles f. bine, dar nu a vrut s-o faca.
este o mica diferenta de nuanta, nu????
orangeskorpion
24/09/2009 at 10:24 pm
teofil,
cu pct 1 sunt de acord, desi traditia constitutiilor romanesti democrate e bicamerala
2 si 3 mergem eventual pe model italian
4 – zau ca nu stiu ce inseamna: peste tot exista rapundere colectiva a guvernului (motiune etc) dar si individuala a unui ministru
5 – e un subiect spinos, contenciosul constitutional e politico-judiciar, nu strict judiciar; e o alta influenta juridica din franta
6 trebuie sa avem checks and balances, nu e suficient sa stipulam separatia puterilor – vezi greva judecatorilor
razvan
24/09/2009 at 10:27 pm
salut tibi, salut skorpi.
A facut-o Base ca la carte. Le-a spus:
Vreti forme fara fond – LUATI forme fara fond.
Theophyle
24/09/2009 at 10:27 pm
@razvan
2-3, este modelul german care este excelent.
4. La noi nu exista raspundere colectiva vezi povestea Ridzi, sunt tari in care guvernul cadea.
5. Cel mai bun exemplu este cel American
6. Nu exista greva a judecatorilor, adica nu poate exista este ilegal si astaz. Cine poate sa-i judece?
Theophyle
24/09/2009 at 10:31 pm
teofil, dream on, noi si modelul german, baba si mitraliera
tipologic suntem aproape de verii italieni, si eventual de verii din america latina
la pct 4, guvernul cade doar daca sustine pe ministrul respectiv; totdeauna exista cele 2 tipuri de raspundere
pct. 5 e aiurea sa iei o institutie din context si sa o lipesti; nu suntem federatie ca usa, la ei nu exista prim-ministru etc; daca copiem constitutii/institutii, macar sa copiem consecvent
pct 6: practic, se putea consulta curtea constitutionala, e un conflict institutional, putea fi sesizata de presedinte/prim ministru, sincer cred ca erau obligati (politic) sa o faca
razvan
24/09/2009 at 10:43 pm
Razvan, baietii in capoatele rosii nu sunt JUDECATORI, deci nu pot fi denumiti curte constitutionala. Nu vad de ce o curte suprema a unei tari nu poate fi intrunita ca un forum constitutional. Exemplu nu era american ci israelian. Acolo constitutia este declaratia de independenta, plus toate precedentele judiciare referitoare la stat si drepturile omului.
Theophyle
24/09/2009 at 10:48 pm
teofil,
ref. la curtea constitutionala: cea din franta e in mare masura identica ca structura si atributii cu cea din romania; nu se poate spune ca franta nu e o democratie, nu? deci problema nu e neaparat de lege abstracta, cat de selectare a judecatorilor
in plus, ia in considerare ca si usa si germania sunt federatii, acolo se legifereaza si la nivel local (de stat sau de land)
altceva: exista vreo justificare din partea lui basescu pentru numarul de 300 de parlamentari? eu nu am gasit nicio referinta la vreo norma de reprezentare in raportul comisiei
razvan
24/09/2009 at 11:06 pm
razvan, Constitutia franceza nu este un rebus ca a noastra constitutie. In Franta judecatorii curtii constituionale sunt judecatori de profesie si nu fosti parlamentari PSD-isti.
Numarul 300 este probabil scos din maneca.
Theophyle
24/09/2009 at 11:13 pm
razvan
vreau sa intelegi. Eu sunt un cetatean care doreste sa respecte ceva in tara mea, Romania. Da-mi ceva care eu pot respecta si voi fi multumit 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 11:14 pm
teofil, inocrect, nici in franta nu li se cere sa fie altceva decat cetatteni francezi si eventual juristi pt a fi membri ai consiliului constitutional
eu zic ca problema e in amonte: (i) cum putem avea un numar decent de candidati respectabili la functiile importante si (ii) cum putem fi siguri ca cei care ii desemneaza ii aleg pe cei mai buni dintre ei?
de aia nu ma entuziasmeaza propunerile de modificare a legilor: in romania traditia noastra mizerabila e mai tare decat orice legislatie oricat de sofisticata si de buna ar fi;
totdeauna se gasesc loopholes prin care se inving principiile cele mai nobile
razvan
24/09/2009 at 11:30 pm
razvan,
OK, ramane cum am stabilit „Forme fara fond”, „Caragiale forever” si „Fascinanta Romanie” 😦
Theophyle
24/09/2009 at 11:34 pm
Noapte buna din cetatea lui ..Oprescu, doctorul-primar 🙂
Theophyle
24/09/2009 at 11:36 pm
concluzia dupa 62 de commenturi:
Basescu este the best!
🙂
sper sa aiba si putin noroc, ca de el (noroc) avem nevoie cu totii numiti pulimea…omul de rind….omul de pe strada…
bleah, ce ma enerveaza acesti termeni…
n.b.
orangeskorpion
24/09/2009 at 11:42 pm
ia vedeti cum se minte cu gratie:
„Intrebata daca pariul presedintelui ar fi unul castigator si daca populatia ar agrea ideea unui parlament redus, Weber a raspuns: „Sigur. Da. Dar asta inseamna sa-ti bati joc de democratie, sa manipulezi mijloacele democratice si sa vii cu o agenda pe care de fapt ai scos-o acum, repede din buzunar, ca un scamator de foarte slaba calitate”.
renate weber pe hotnews.ro
razvan
24/09/2009 at 11:53 pm
Problema bicamerismului in cazul RO a fost suprapunerea atributiilor Senatului si CD. Aceeasi lege dezbatuta, modificata si ras-modificata de n ori si in final tot proasta iesea.
Cu cit mai multi parlamentari, cu atit mai multe canale prin care s-au strecurat influente neortodoxe din diferite medii. Adica greu de controlat si monitorizat activitatea lor. Adica 🙄 coruptie.
Sa nu uitam ca mai avem 33 de europarlamentari. In viitor se pare ca legatura dintre PE si parlamentele nationale va fi foarte strinsa. E ca si cum am avea inca o camera parlamentara, un fel de Senat, in care ar tb sa se regaseasca elitele natiei.
Numarul 300 a deschis licitatia :”Care da mai putin?” 🙂
robin
24/09/2009 at 11:58 pm
Buna dimineata ! 🙂
Din blogul dlui Dracu’ http://new.ablog.ro/2009-09-24/aia-grea-din-fundul-gradinii.html
cam licentios pt domnisoarele de pension dar care sintetizeaza opiniile romanilor ce capshunaresc cu creierul prin neagra strainatate, 2 kestii bune (cel putin)
ce ar trebui sa faca PDL?
normal, sa sustina ideea lu Baselu dar, pe langa asta, sa-si asume raspunderea pe o lege privind votul la distanta (on line sau prin corespondenta) si sa forteze efectuarea unui recensamant INAINTE de referendumul pt modificare constitutiei.
reactia adversarilor lui Base a fost demna de mila: de la insulte catre alte state care au parlament unicameral, la rasuflatele acuzatii de dictatura, sau mistouri maneliste gen Almanahe.
daca era vro unu cu 5 minute mai destept, zicea sus si tare „Dl. Basescu are o idee extraordinara, iar eu si partidul meu o sustinem”.
in felul asta ………ar fi furat o parte din simpatia ………. pentru idee, si i-ar fi luat lui Base ceea ce se va dovedi unul dintre caii de bataie cei mai zdraveni ai lui Base in campania electorala (pariem ca Base o sa zica „iata, io vreau sa va las pe voi sa alegeti ce va doriti, iar porcii astia nu va lasa” si pe buna dreptate, de altfel).
Un tanar de stanga
25/09/2009 at 7:01 am
Buna dimineata la toata lumea!
Postare noua 🙂
Theophyle
25/09/2009 at 9:08 am
Eu as zice ca noi de fapt nici n-avem Parlament bicameral.
Formal da, dar in practica avem una bucata camera, dar de doua ori.
davidv
25/09/2009 at 9:34 am
davidv, aveti dreptate.
Theophyle
25/09/2009 at 9:46 am
Asadar, Basescu renunta la traditia democratica a bicameralismului si revine la „traditia” unicameralismului din vremea comunismului: Marea Adunare Nationala. Cine are parlamente unicamerale? in general tarile mici (nu e cazul nostru), cateva democratii consacrate, repcum tarile nordice, cvasidemocratiile de tipul Venezuelei, aproape toate tarile arabe, peste jumatate din tarile africane si China comunista. problema nu e o camera sau doua, ci modul de functionare si calitatea alesilor, iar aceste lucruri nu se fixeaza prin decret prezidential. Miscarea lui Basescu e un caz clasic de populism, intalnit prin tarile latino-americane. Probabil l-a studiat atent pe Chavez. Se inscrie intr-o cursa in care isi asigura un avantaj fata de ceilalti concurenti profitand de functia pe care o detine in prezent: doar el, in calitate de presedinte putea initia procedura consultarii populare. Si-a pus adversarii in dificultate, dar asta pentru ca joaca murdar si periculos. Tocmai de aceea trebuie indepartat. In privinta reducerii numarului de parlamentari, ideea este pertinenta, dar acest lucru se poate face printr-o simpla lege. E vorba de schimbarea cotei de reprezentare, car enu e prevazuta in Constitutie, ci in legea electorala. Acest lucru putea fi pus pe agenda coalitiei de guvernare de catre PDL sau chiar introdus in pachetul de legi pe care guv. Boc si-a asumat raspunderea. Nu e nevoie de referendum pentur asa ceva. Asta daca mai trebuia vreo dovada ca Basescu se joaca cu institutiile si cu procedurile dintr-un interes strict personal: asigurarea a inca 5 ani de imunitate.
Momarlanu
25/09/2009 at 4:34 pm
@dadatroll,
daca ai ceva la obiect, te public. Comentarii aiurea nu sunt publicate. Cauta in alta parte sau vorbeste la subiect.
Theophyle
25/09/2009 at 4:46 pm
„O mare economie bugetara prin cheltuielile directe si indirecte.”
Argument discutabil. Ce inseamna mare economie? Daca vezi cat la suta din PIB reprezinta cheltuielile Parlamentului vei vedea ca acestea sunt infime. Nu acolo e gaura in care se scurg banii publici. Apoi, ne place sau nu, democratia costa. Din punctul asta d evedere, foarte ingust, dictatura e cea mai economica: un singur om, fara sa mai cheltuim cu alegeri, campanii, parlamentari.
„300 de parlamentari vor face o treaba mult mai eficienta decat 471.”
Argument fals. De ce 300 ar face o treaba mult mai eficienta decat 471? Ce te face sa crezi asta? Totul trebuie judecat in functie de scopuri, de obiective. Daca iti propui sa faci un bloc cu 2 oameni, s-ar putea sa te coste mai mult decat daca o faci cu 50. Poate e o dorinta, dar nu un argument.Importanta e calitatea oamenilor si a procedurilor.
„Nici un parlamentar nu va putea ramane anonim.”
Argument fals. De ce crezi asta? Si apoi, asta e ratiunea existentei parlamentului, de a-i face pe membrii sai niste oameni cunoscuti? Fiecare ales beneficiaza de un minim de recunoastere, cel putin in circumscriptia sa, asadar nu sunt totalmente anonimi. Un studiu IPP privind parlamentul trecut a aratat ca cei mai cunoscuti parlamentari erau si cei mai mari chiulangii, fiind mai prezenti la emisiunile TV, decat la lucrarile Parlamentului. Contrar, cei care munceau cei mai mult si aveau cele mai multe initiative legislative sunt niste cqasi-necunoscuti pentru marele public. Asadar, ce ne dorim: parlamentari cunoscuti sau parlamentari care isi fac treaba?
„Circumscriptiile parlamentare vor putea fi mult mai reprezentative din punct de vedere social, incluzand un teritoriu mult mai mare si mult mai eterogen. ”
Argument fals 100%. Tu spui ca crescand dimensiunile circumscriptiilor (caci asta inseamna reducerea nr de parlamentari) va creste si reprezentativitatea alesilor. E absolut ilogic. De fapt e exact invers:)) Cu cat cresti cota de reprezentare, cu atat scade reprezentativitatea alesilor. Reprezentativitatea maxima, ideala, e ca numarul membrilor din legislativ sa fie egal cu numarul cetatenilor (democratia directa). La celalalt capat, cea mai mica reprezentativitate este aceea cand un singur om ii reprezinta pe toti cetatenii (dictatuta). Pentru ca in societatile moderne nu toti cetatenii poat face parte din legislativ, a aparut ideea alegerii unor indivizi care sa reprezinte interesele unor grupuri de cetateni. Cu cat creste cota de reprezentare (in prezent avem 1 deputat la 70.000 cetateni), cu atat scade reprezentativitatea.
Momarlanu
25/09/2009 at 4:54 pm
Momarlanu,
Scrie o postare ordonata cu parerile tale si te postez ca subiect pe blog.
Theophyle
25/09/2009 at 5:03 pm
e letonia si nu latvia, ca suntem romani! dar probabil tu ai gasit informatia pe un site extern si neauzind pana acum de letonia, ai preluat cuvantul ca atare. mai sunt si alte chestii care le-ai punctat si in privinta carora te inseli. in primul rand basescu a propus referendum pt palament unicameral, ceea ce nu implica neapreat micsorarea numarului de parlamentari, putand sa creeze o singura camera cu 500 de parlamentari, in al 2-lea rand trecerea la parlament unicameral nu implica alegerea presedintelui de catre parlament, numai daca asta se hotaraste prin constitutie, iar constitutia nu va fi modificata doar pt schi mbarea parlamentului, ci se va introduce un amendament!! in plus, daca se pune problema micsorarii numarului de parlamentari, modificarea trebuie sa se faca in legea electorala, constitutia neprecizand numarul parlamentarilor!!!!!!! si te inseli amarnic daca tu crezi ca reducerea numarului de bugetari cu salarii de cateva mii de lei va insemna o economie la bugetul statului! problema financiara a acestei tari nu vine de la banii cheltuiti (chiar se cheltuie putin in comapratie cu alte tari) ci din cauza faptului ca economia romaneasca nu produce bani, iar putinii bani care sunt, sunt furati. crezi cumva ca 300 de parlamentari vor fura mai putin ca 400?
razvan
28/09/2009 at 11:34 am
razvan, un singur raspus: „neauzind pana acum de letonia”
Sunt memebru supleant al academiei de stiinte al „Letoniei/Latviei” asadar din obisnuinta limbii m-am folosit de acest termen.
Te rog data viitoare fara prezumtii de vinovatiei legate de postator. Cat despre parerea ta, este parerea ta. Aici posteaza oameni civilizati si POLITICOSI. Sa auzim de bine.
Theophyle
28/09/2009 at 12:00 pm
o k dar fara Elena Udrea!
Mariana Gheorghe
21/10/2009 at 9:33 pm
Motivatiile tale pentru sustinerea unicameralului nu stau in picioare.
1 Cele mai mari dintre statele pe care le-ai enumerat sunt, ca populatie, la jumatatea Romaniei.
2 Democratia nu este eficienta, dictatura este eficienta. Aceasta pentru ca in democratie deciziile sunt luate de o majoritate, dupa dezbateri pro si contra.
Intr-o dictatura, deciziile sunt luate de un numar mic de oameni, de cele mai multe ori, la dispozitia Dictatorului. Mai multi parlamentari sunt mai greu de corupt decat mai putini.
Un exemplu simplu. Cu un parlament unicameral, format majoritar dintr-un partid obedient precum PD-L, un presedinte (prim-ministru)autoritar ar putea face absolut orice. Inclusiv sa-si numeasca animalul preferat intr-un post de conducere, precum Caligula.
Majoritatea democratiilor consolidate, Franta, SUA, M. Britanie, Germania etc. functioneaza dupa legi adoptate in urma cu zeci, sute de ani. Dar nu au dorit niciodata sa desfiinteze parlamentul sau sa-l reduc. Pentru ca cei de acolo stiu ca democratia=parlament.
3 economia la buget mi se pare o chestie demagogica. Prefer un Parlament care sa cheltuie 7000 de euro/luna de parlamentar, intr-o Romanie in care salariul mediu este la 2000 – 3000 de euro, decat un Parlament in care un parlamentar sa cheltuie 1000 de euro/luna, iar salariul mediu sa fie de 200 de euro – 300 de euro. O chestie de gust.
4 O circumscriptie electorala mai mare implica o legatura mai slaba intre ales si alegatori. Lucru care nu este de dorit.
In concluzie, faptul ca un lucru (Parlamentul) nu merge bine, nu trebuie distrus sau desfiintat ci imbunatatit.
P. S. La momentul adoptarii uninominalului ni s-a spus ca va contribui la imbunatatirea clasei politice. S-a demonstrat ca lucrurile stau exact pe dos. Acum ni se spune ca unicameralul va imbunatati activitatea parlamentara. Hai pa bune!? Chiar tre sa va credem pe cuvant?
I Sclavone
22/10/2009 at 2:20 pm