Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Vorbim la lampa

De doua luni magistratii Romaniei fac tot ce doresc pe spatele publicului  justiţiabil. Toata lumea scrie, toata lumea se revolta, nimic nu se intampla. Guvernul PDL-PSD care trebuia sa ne scoata din criza nu mai este un guvern care poate administra situatia. Acest guvern a devenit guvernul “paraliziei” nationale. Sindicatele in mana PSD-ului saboteaza orice sansa de a ajunge la o intelegere corespunzatoare in aceasta perioada nefasta din punct de vedere economic.

Boc trebuie sa produca o remaniere a  acestui guvern si sa ia masurile corespunzatoare pentru o buna desfasurare a treburilor tarii pana cand electoratul va hotari cine este presedintele pe care si-l doresc. Este clar ca dupa aceste alegeri prezidentiale si guvernul va fi un altul.

Cea mai importanta problema cu care se confrunta astazi publicul este grava criza a unuia din principalele institutii ale statului de drept – Justitia. Justitia Romana a iesit din echilibrul institutional care trebuie sa asigure buna functionare a statului de drept.  Considerandu-se imunizati la orice actiune impotriva lipsei lor de responsabilitate civica,  acesti domni si doamne continua o greva ilegala care nu poate fi declarata in acest fel, isi iau salariile bine-merci, transformand justiţiabilii in ostateci.

130-1

Guvernul Romaniei, cu sau fara PSD, trebuie sa faca ceea ce TREBUIE – sa-i faca sa plateasca pentru nemernicia lor.  Uneltele legale exista inclusiv precedentele Europene.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, deţine „arma” legală pentru a opri protestele magistraţilor:

“CSM, singurul for care-i putea controla, a scăpat frâiele. În aceste condiţii, ministrul justiţiei este acoperit de lege să dispună încetarea plăţii salariilor pentru judecătorii şi procurorii care refuză să-şi exercite atribuţiile de serviciu”.

“După modelul Cehiei, legislativul ar putea emite o lege organică, care să prevadă demiterea în masă a tuturor judecătorilor ce refuză să-şi mai facă treaba”

“Demersul parlamentului ar putea fi completat de organizarea unui concurs pentru admiterea în magistratură a tinerilor absolvenţi de Drept. Toate acestea, fără a prejudicia statutul magistratului inamovibil, reglementat de Constituţie”  Aveti aici sursa citata.

A venit timpul ca lucrurile sa se rezolve, populatia trebuie sa inteleaga ca judecatorii Romaniei au devenit agent electoral la mana PSD-ului. Nici o deosebire intre Miron Cosma anilor ’90 si sindicalista “Hot lips” Pivniceru.

Update:  O postare buna referitore  la acest subiect, aveti aici

Written by Theophyle

19/09/2009 la 10:45 am

Publicat în Analize, Civic, Justitie, Pamflet

Tagged with , , , ,

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. asta este metoda.

  afarä cu aceste reziduri de magistrati mucegäiti, afarä cu trantorii , care primesc bani degeaba ca acesti magistrati

  theo

  19/09/2009 at 11:10 am

 2. A fost mai demult un film extraordinar, care se numea „efectul razelor gamma asupra craitelor”; acel film, a avut daca nu ma insl un final fericit, sau aproape.
  Daca iau numai titlul in consideratie, ma gindesc acum la „efectul broastelor riioase asupra pactului pentru Romania”; care numai final fericit nu poate avea.

  Chiar si daca vrea sa faca gesturi mai hotarite, Boc are totusi niste limite; constitutionale. Iar in Predoiu, n-am nici cea mai mica incredere; o face pe viteazul in fata magistratilor, pentru ca stie ca nu le poate face nimic; si magistratii stiu asta la rindul lor; pe scurt, comedie de prost gust, regizata de pivnicesele din csm.

  tibi

  19/09/2009 at 11:11 am

 3. Mai exista insa o solutie, propusa de Alina Mungiu-Pippidi in comentariul domniei sale de ieri: alegerea unor judecatori si procurori de catre populatie, ca in America, si incredintarea controlului asupra puterii judecatoresti votantilor. Perfect de acord!
  Magistratii detin o putere enorma in societate. Din nefericire, la noi inca nu se realizeaza faptul ca aceasta putere nu este nici innascuta, nici dobandita o data cu absolvirea facultatii de drept. Singura sursa de putere acceptabila intr-o societate libera si democratica este poporul si este absolut firesc ca poporul sa detina, in cele din urma, si controlul asupra justitiei. Obiectia ca „in Europa nu se obisnuieste” ca magistratii sa fie alesi de populatie nu face doi bani. si ce? Cine a hotarat – si cand – ca modelul statului paternalist francez e mai potrivit pentru Romania decat cel anglo-saxon? Cine a decis pentru mine – si cand – ca nu am discernamantul si competenta sa ii aleg pe cei chemati sa imparta Dreptatea?
  ….
  Cristian Campeanu http://www.romanialibera.ro/a165152/sa-ne-alegem-magistratii-absolut.html

  Un tanar de stanga

  19/09/2009 at 11:12 am

 4. Salut pe toata lumea Theo, tibi si TDS.

  Noi nu suntem singurul popor din lume care a avut probleme asemnatoare. Cehii le-au avut inaintea nostra si le-au rezolvat cu uneltele democrtice pe care le-au avut la dispozitie si nimeni nu le-a spus ca nu au procedat corect sau democratic.

  Problema este guvernul de „paralizie nationala”. PSD-ul saboteaza acest guvern prin sindicatele total aservite, inclusiv cel al judecatorilor. Majoritatea sindicatelor sunt agenti electorali ai PSD-ului.

  PSD-ul trebuie lovit acolo unde-i doare la ciolan. Nu mai este timp de discutii. Cred ca o masura de acest fel va fi inteleasa de electorat. Orice „lovitura” adusa judecatorilor astazi va fi aplaudata si va aduce voturi.

  Pentru Boc este acum sau NICIODATA. Parerea mea.

  Theophyle

  19/09/2009 at 11:20 am

 5. Salut Theophyle: E adevarat ce spui. Boc sa faca …si va lua tot potul….. dar cum zice acelasi CC in RL : „Problema este sa gasim si omul politic curat, care sa nu se teama de eventualele dosare pe care o casta a magistratilor incoltita s-ar putea sa le deschida si care sa indrazneasca sa isi asume promovarea unei reforme atat de importante si radicale. Ne temem insa ca acest om politic este un personaj fantastic, la fel ca Mos Craciun.”

  Ne reamintim ce linsaj de grup a fost pt judecatoarea din Brasov care nu a participat la greva. cu toate ca judecatorul trebuie sa gindeasca singur spre deosebire de surubarii obisnuiti.

  Un tanar de stanga

  19/09/2009 at 11:26 am

 6. salut ALL

  Nu cred ca Boc se va incumeta la masuri mai hotarite acum; vad ca mîrîie la abramburica, in loc sa o fi dat pur si simplu afara si sa invite psd sa nominalizeze pe altcineva.

  Cu csm este ceva mai greu, ca este prevazut in constitutie; au stiut ‘baietii’ foarte bine ce fac.

  tibi

  19/09/2009 at 11:26 am

 7. tinere, „pisica” trebuie rupta. Nu mai este timp. SUNT SIGUR ca o atitudine transanta va fi primita public foarte bine. Boc trebuie sa-si asume prerogativele, el pote coopta si ministerul justitiei, este profesor de drept, nu?

  Theophyle

  19/09/2009 at 11:29 am

 8. Tibi, CSM-ul a votat pentru terminarea grevei. Boc are toate uneltele constitutionale pentru a face ordine. Primul lucru este trimitrea PSD-ului acasa.

  Theophyle

  19/09/2009 at 11:32 am

 9. Teofil

  Chiar daca a votat asta, csm ‘a recomandat’ terminarea grevei; daca ar fi vrut sa faca ceva, facea ceva concret; are aceasta putere prevazuta constitutional.

  tibi

  19/09/2009 at 11:35 am

 10. theophyle, tds, tibi,

  salut! 🙂

  noradamian

  19/09/2009 at 11:50 am

 11. Orice intarziere produce daune pedeleului, lui Boc si prin consecinta presedintelui.Intr-un fel asemanator cu taraganarea in cazul ritzi.

  noradamian

  19/09/2009 at 11:51 am

 12. nora, salut. ai dreptate, este acum sau niciodata. In orice caz va fi invinuit de anrhia provocata de acolitii PSD-ului

  Theophyle

  19/09/2009 at 11:57 am

 13. incapacitatea de decizie si tolerarea prelungita a derapajului magistratilor e receptata ca o dovada de neputinta. Produce neincredere in orice promisiuni care ar urma dinspre staful portocaliu al presedintelui.

  noradamian

  19/09/2009 at 11:58 am

 14. servus nora
  🙂

  Asa E ! Numa’ sa vedem cit de hotarit poate fi Boc, acum. Miza este enorma : presedintia si implicit raminerea pdl la guvernare. Ca daca nu va fi ales piratu’ … pdl va fi out . Sigur !

  tibi

  19/09/2009 at 11:59 am

 15. Pentru interesati. O postare noua pe Theophyl Istoria

  http://theo-phyl.blogspot.com/2009/09/barbarii-13-popoarele-germanice-regatul.html

  Theophyle

  19/09/2009 at 12:47 pm

 16. Pentru cei interesati: Politica fiind pentru hoti, si pentru ca toti mint, de s-au suparat si judecatorii, va sugerez sa ii boicotam pe politicieni si politica si sa ne intilnim cu totii la : Schimb de mame, Trădaţi în dragoste, Cireaşa de pe tort, Curat Murdar, SOS Salvaţi-mi casa!, Supernanny, Viceversa, Dragostea din Clejani, Nuntă-n 48 de ore, Doroftei,Test de fidelitate şi Vreau să fiu stewardesă,Noră pentru mama, Mame singure şi Fata lu’ Tata

  Intr-un cuvint: Aboliti realitatea !
  🙂

  eugene40

  19/09/2009 at 1:33 pm

 17. Scuze, ramasesem cu nickul pentru export 🙂

  Un tanar de stanga

  19/09/2009 at 1:36 pm

 18. tinere, trecem la onomastica indo-americanilor 🙂

  Theophyle

  19/09/2009 at 1:47 pm

 19. Gand la gand cu bucurie Ş
  HIENELE IN ROBE –ATENTAT la BUNUL SIMŢ şi STATUL DE DREPT ( 1)
  http://anonymusgerula.wordpress.com/2009/09/19/hienele-in-robe-%E2%80%93atentat-la-bunul-simt-si-statul-de-drept-1/
  HIENELE ÎN ROBE – GREVĂ ILEGALĂ cu VĂTĂMAREA UNOR DREPTURI CONSTITUŢIONALE

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 1:47 pm

 20. In orice caz realitate in Romania a fost abolita de muuuuuuult de tot, probabil paralel cu monarhia 🙂

  Theophyle

  19/09/2009 at 1:48 pm

 21. mihaibeltechi, oamenii cu bun simt si putina logica gandesc intodeuna la fel. Multumesc pentru atentionare linkul este bine venit.

  Theophyle

  19/09/2009 at 1:53 pm

  • Multumesc pt.intelegere ,unii se supara daca posteyi link spre blogulpropriu.

   mihaibeltechi

   19/09/2009 at 2:52 pm

 22. „Orice intarziere produce daune pedeleului”
  Da, ca sint formal responsabili dar protestul e improvizat si nu a obtinut efectul scontat. Aproape ca nu le duce nimeni lipsa 😉
  Dar protestul da si munitie pt ceva asa de radical ca in Germania, Cehia.
  Dar nu are cine. Probabil ca posibilitea s-a discutat si de asta sint PSD-stii pozitionati pro protest. „Nu incercati nimic ca nu aveti cu cine”
  Sustin, in continuare, ca unul dintre efectele secundare ale protestului ar fi aducerea in fata la CSM a unei noi generatii de magistrati.
  Justitia poate fi reformata doar din interior.

  Tio

  19/09/2009 at 1:57 pm

 23. sa fim seriosi, oricum s-ar afronta situatia „vina” oricum e a lui Boc, Boc + Basescu, PD-L … Astia trebuiesc demontati piesa dupa piesa, cu rabdare si curaj, o data pentru totdeauna.

  viviana

  19/09/2009 at 2:41 pm

 24. viviana

  Cita dreptate ai ! 🙂

  tibi

  19/09/2009 at 2:44 pm

 25. All, distrati-va- BLOG DAN ANDRONIC
  Cine credeți că are mai multe șanse la prezidențiale?
  Traian Băsescu
  26%
  Crin Antonescu
  39%
  Mircea Geoană
  36%

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 2:51 pm

 26. Nici un „clent” a lui Andronic nu a castigat vreun post la care a candidat 🙂 pacat sa-i facem trafic 😆

  Theophyle

  19/09/2009 at 3:13 pm

 27. mihaibeltechi, nici o problema 🙂

  Theophyle

  19/09/2009 at 3:14 pm

 28. Eu nu intru pe bloagele alea, absolut DELOC. Stiu ce spun tonomatele astea stricate, chiar inainte sa incerce sa se gindeasca la ceva. Bleah !

  tibi

  19/09/2009 at 3:16 pm

 29. tibi, bine faci, ajuta la santatate. Sti, chestia cu Sarea, zaharul, grasimile si bloagele tampite 😆

  Theophyle

  19/09/2009 at 3:25 pm

 30. Teofil

  Sigur ca stiu chestia aia cu zaharul si grasimile; ce nu stiu, este cine incaseaza o gramada de bani, pentru acele reclame idioate. Cit despre bloagele alea, nici nu stiu pe unde is; imi ajung relatarile despre, pe care le mai citesc pe ici, pe colo. Tonomate idioate! 🙂

  tibi

  19/09/2009 at 3:30 pm

 31. De ce sunteţi răi cu un biet infanterist bătrîn ? Eu aşa am învăţat la lecţiile de tactică :trebuie să îâi cunoţti adversarul dacă vrei să îl înfrîngi.Asta eu o numesc cercetare prin luptă : lol :

  în ideea că nu deranjez
  HIENELE ÎN ROBE – “Unde eşti tu, Ţepeş doamne ,ca punînd mâna pe ei…”
  http://anonymusgerula.wordpress.com/2009/09/19/hienele-in-robe-%E2%80%93-%E2%80%9Cunde-esti-tu-tepes-doamne-ca-punind-mana-pe-ei%E2%80%A6%E2%80%9D/

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 3:31 pm

 32. ERATA
  „îâi cunoţti” rog a se citi „îţi cunoşti ”

  O,miseria,o tempora,o mores ” , mă văd cei de pe blogurile kăkănii şi mă critică la „gazetele ” lor de perete. :):):)

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 3:35 pm

 33. nu suntem rai suntem si noi amarati 🙂

  Theophyle

  19/09/2009 at 3:39 pm

 34. Gerula

  Eu nu sint deloc rau !

  Pur si simplu, ‘nu am stomac’ sa pot digera ce spun hahalerele alea; ma enervez prea tare ca sa pot citi ce zic dumnealor; imi ajung cu virf si indesat, fie si nerusinatii care vin pe bloagele portocalii, ca sa-si imprastie veninul.

  tibi

  19/09/2009 at 3:42 pm

 35. Theo, nu fi necajit…scade Geoana, scade ….asta e 🙂

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 4:05 pm

 36. Tibi,eu am ac de cojocul lor, ii caut pe teren propriu si ii spurc de nu e in stare un sobor de preoti sa tina slujba ca mine.Daca nu ii prind la domiţil datorita moderarii, ii prind in presa scrisa, nu le ramin dator.Emil Thor ma stie si sub aspectul acesta, pe vremuri ne luptam amindoi cu tot felul de Lilici si Hendrix 🙂

  mihaibeltechi

  19/09/2009 at 4:08 pm

 37. Postare noua 😆

  Theophyle

  19/09/2009 at 4:12 pm


Comentariile sunt închise.