Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

ZDD: Ghidul alegatorului nehotarat (1)

Am hotarat sa inaugurez aceasta rubrica pentru a-i ajuta pe cei nehotarati sa se hotarasca in ce “galerie” electorala sa-si gaseasca locul sau daca nu, sa priceapa de ce nu poate sa-si gaseasca locul , adica sa-i ofer o ideologie mai inteligenta drept alibi pentru cumparaturile la mall in ziua alegerilor.

Daca nu sunteti deja inregimentati in galeriile sustinatoare ale lui Bocuţ, Crinuţ  si Geonica va ofer cateva deslusiri despre cum vad eu problema. In primul rand vreau sa va asigur ca nu am nici un contract cu Aletheia (zeita adevarului la greci) si nici cu Veritas, paralela in functie la stramosii nostri latini. Deoarece intr-un timp si spatiu virtual am fost acuzat ca as face parte dintr-o categorie numita “corul ingerilor”, va asigur ca nu sunt in nici un caz in acest cor, in primul rand pentru ca sunt totalmente afon si’n al doilea rand nu am vocatie angelica de loc. Singurul lucru pe care nu-l doresc este  sa-l sorcovesc pe necuratul.

114-1

Credit: aici

Veti intreba unde este Baselu’, de ce nu vorbesc despre Baselu’. In primul rand pentru ca nu a hotarat ca este pretendent la un nou mandat, al doilea lucru poate si mai important pentru ca este o clasa peste ceilalti candidati posibili, adica Bocuţul, Crinuţul  si Geonica. O sa intrebati pai cum Bocuţul? Pai bine Bocuţul, daca Baselu’ nu va fi pe faza, atunci el intra pe teren.

De ce cred eu ca Baselu’ este o alta clasa fata de Bocuţul, Crinuţul  si Geonica, ar fi din cauza a trei motive principale. Unu, a fost ales de poporul roman de doua ori in 5 ani, prin alegeri directe. Doi, a avut tot paralamentul si guvernul pe capul lui 5 ani, si nu l-au doborat. Trei, a descretizat dosarele securitatii si a condamnat comunismul, lucru care in nici un caz nu era de asteptat de la altii. Mai am inca cateva argumente bune pe care le vom discuta cand va veni timpul, adica cand Baselu’ isi va anunta candidatura. Veniti si voi cu argumente contra, si va promit ca le vom discuta civilizat. NU sloganuri ci ARGUMENTE, da?

Pentru alegatorul nehotarat:

 • nu exista in Romania de azi nici un partid cu adevarat ideologic.
 • PNL-ul a avut cele mai socialiste hotarari de guvern din istoria post decembrista, toate actiunile liberale au fost sau dictate de interesele conului Costache petrolistu’ sau de partenerii ascunsi ai PSD-ului, care si-a rezolvat niste probleme fara sa fie direct la guvernare si fara sa fie acuzati de capitalism-liberal. In sfarsit, mult trambitatele legi liberale au fost facute in scurtul timp cand Ionut Popescu a fost ministru de Finante.
 • In PSD se afla cei mai bogati oameni din Romania si ei reprezinta cu succes pe marii capitalisti ai Romaniei.  In perioada 2001-2004,  in timpul guvernarii PSD, majoritatea masurilor luate de guvern au fost anti-sociale si au oprit dezvoltarea unei clase mijlocii. Privatizarile in aceasta perioada au fost in majoritatea lor paguboase statului si au imbogatit baronii PSD.  
 • PDL-ul. In afara ramurei liberale (cu mici exceptii) nu se poate discuta de vreo doctrina a partidului. PE este un supermarket ideologic, care se numeste de dreapta, fara a sustine idei fundamentale ale dreptei adevarate. In PDL sunt figuri adaptabile, care sunt lipsite total de adeziune ideologica. Singurul lucru care poate lipi si consolida acest partid este activitatea unui vizionar politic care incearca sa elibereze Romania de cei 100 de patroni care o sug astazi de seva vitala a unei sanse pentru viitorul tau, alegatorule nehotarat. 
 • Crinuţul  si Geonica sunt tributarii partidelor din care fac parte si sunt tributari unor interese extra sau daca doriti supra politice.
 • In cazul lui Baselu’ lucrurile stau invers, adica partidul este tributar lui si despre legaturile cu interese extra sau supra politice, ele nu exista nici macar la nivel de 5% fata de de cele avute de Crinuţul  si Geonica.

Vom continua.

Written by Theophyle

13/09/2009 la 7:41 pm

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Momentan eu nu am nici un comentariu de facut…totul este in grafic

  🙂

  ancora serioasa!

  orangeskorpion

  13/09/2009 at 8:27 pm

 2. skorpi, salut 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 8:29 pm

 3. theophyle, gand la gand… Foarte bine expus si demonstrat 🙂

  noradamian

  13/09/2009 at 8:35 pm

 4. good evening! 🙂

  noradamian

  13/09/2009 at 8:36 pm

 5. nora, merci 🙂 Buna seara!

  Theophyle

  13/09/2009 at 8:37 pm

 6. Semnalez o postare pe Bibliophyle din seria Eco: „Apocaliptici si integrati” Despre Kitch”

  http://bibliophyle.wordpress.com/2009/09/13/despre-kitsch/

  Theophyle

  13/09/2009 at 8:53 pm

 7. eu n-am inteles ce dosare ale securitatii a desecretizat basescu; poate e o metafora

  razvan

  13/09/2009 at 8:54 pm

 8. razvan, numai un milion si trei sute de mii, tot ce a fost in posesia SRI-ului si care au ajuns la CNSAS in primul an de guvernare – inclusiv dosarul tatalui meu dupa care am alergat 10 ani, si care mi s-a spus ca nu exista!

  Theophyle

  13/09/2009 at 8:58 pm

 9. Eu sint lamurit : votez fara ezitare Basescu; daca vor fi anticipate votez pdl, iar daca nu vor fi anticipate si eu cred ca nu vor fi, chiar ca nu stiu ce voi vota peste trei ani, la parlamentare si peste doi ani si jumatate la locale.

  tibi

  13/09/2009 at 9:09 pm

 10. sincer, asta e o satisfactie platonica cata vreme nu au fost scosi din circulatie politicienii cu trecut de securisti; eu nu cred ca a reusit mare lucru base in acest domeniu; scopul esential al desecretizarii era purgarea, sau daca vrei lustrarea societatii, si scopul asta n-a fost atins; din punctul meu de vedere, a fost un esec; legea cnsas e neclara, proasta si ineficienta (dovada e ca a putut fi declarata neconstitutionala);

  raportul de condamnare al comunismului iarasi nu il pot pune la reusite pt ca s-a bazat pe un document ridicol; varianta initiala a raportului pe care am citit-o (am inteles ca au mai cosmetizat-o intre timp) era absolut jenanta

  bref, eu judec politicienii dupa eficacitate si cel putin chestiile astea doua nu pot fi trecute la „achieved”, cel mult tentative onorabile; suntem de acord asupra faptelor, dar nu si asupra interpretarii lor

  razvan

  13/09/2009 at 9:17 pm

 11. razvan,

  nu urez nimanui sa-si doreasca sa cunoasca cateva adevaruri despre tatal sau si sa treaca 10 ani de „democratie” pana in ziua cand a putut sa le afle cat timp in acesti ani toti i-au povestit ca nu exista acest dosar.

  Pentru mine este cel mai impostant lucru care mi s-a intamplat in acesti zece ani. Fiecare poate sa zica ca e un lucru minor si neinsemnat. Pentru mine este o VIATA.

  Theophyle

  13/09/2009 at 9:25 pm

 12. Raportul despre comunism este departe de a fi satisfacator, vor veni multe si bune. este un inceput si inceputurile sunt grele dar importante.

  Theophyle

  13/09/2009 at 9:26 pm

 13. razvan

  E ceva adevar in ce spui tu; numai ca uiti un lucru elementar : Daca de Basescu a depins desecretizarea dosarelor si a facut-o, nu de el depinde cum sint alcatuite legile; chiar si daca respinge o lege, daca parlamentul i-o retrimite, este obligat sa o promulge.

  Strict, despre cnsas, nu iei in consideratie complicitatea dintre securisti si judecatori; foarte multi au fost mina in mina pe vremeaa lui ceausescu, foarte multi sint in cirdasie si acum.

  Cazul in care este implicat Voiculescu, este cel mai bun exemplu : omul a fost dovedit/documentat fara putinta de tagada; dar procesul sau este aminat, in timp ce alte procese s-au judecat cu celeritate. Limpede ?

  tibi

  13/09/2009 at 9:27 pm

 14. După 1990 au început să circule reviste de politică din Occident: Time, Le Point, L’Express, Newsweek, etc. Am avut o dezamăgire când am constatat că democrația, așa cum o vedeam eu, nu prea semăna cu intrigile și lobby-urile care erau expuse prin acele reviste. Nu cred că există partid ideal.

  Riddick

  13/09/2009 at 9:49 pm

 15. Rk, nu absolut nu exista. dar sunt limite si in real-politk-ul cat ar fi el de pragmatic. La noi demult s-au trecut toate barierele 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 9:53 pm

 16. Rk, buna seara mi-a placut poezia 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 9:54 pm

 17. de la Hultanul? 😉

  Riddick

  13/09/2009 at 9:54 pm

 18. da 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 9:55 pm

 19. S-au pierdut cinci ani, din cauză că liberalii au adus în partid APR-Meleșcanu, PNL-Câmpeanu și UFD-Vozganian. La retragerea din cursă a lui Stolojan, a făcut greșeala enormă să plece de la conducerea partidului, fie și „temporar’. Grupurile suspecte aduse în partid (APR, de pe timpul lui Stoica), au pus mâna pe partid.

  Riddick

  13/09/2009 at 10:13 pm

 20. jioana, stopescu, crinul antonescian plus mascaricii de serviciu, berbecali, nebunul de WC tudor si alte haimanale…au mici sanse de a castiga…

  te astept la mine pe blog unde discutam despre un Apel emotionant pt ajutorarea unui baietel PSD-ist, va rog sa cititi si sa ajutati.

 21. Rk, toate fuziunile aste nu aduc nimic la partidul central, numai diluare doctrinara si traseisti cu duiumul

  Theophyle

  13/09/2009 at 10:19 pm

 22. Un super-site, cel al lui Edward Jay Epstein, jurnalist:

  http://www.edwardjayepstein.com/index.htm

  Sunt multe teme controversate, nu știu cât de mult le demistifică („demistifying” este un termen favorit de-al său)

  Riddick

  13/09/2009 at 10:52 pm

 23. Buna seara!
  Data trecuta am intrat incaltata, adica fara sa dau binete.
  Scuze. 😦

  Aud de mult timp cum unii isi motiveaza refuzul de a merge la vot prin faptul ca nu vor sa aleaga „raul cel mai mic”. Saracii, inca nu au aflat ca pe lumea asta binele contine „impuritati”? Cite lucruri pot fi considerate bune 100%?
  Daca refuzam sa alegem „raul ce mai mic”, ne cotropeste „raul cel mare”.
  Dar asa-i românul, pina nu-i ajunge cutitul la os, nu reactioneaza.
  E de preferat un pas cit de mic inainte, un progres cit de subred in locul unei stagnari sau chiar a unei intoarceri in trecut.
  Daca de atita sintem in stare in momentul asta, sa ne resemnam cu aceasta clasa politica, dar sa ne asumam raspunderea de a alege.

  robin

  13/09/2009 at 10:58 pm

 24. seara buna robin 🙂

  E limpede ca trebuie sa optam pentru ceva; imobilismul este cea mai proasta atitudine.

  tibi

  13/09/2009 at 11:12 pm

 25. robin salut, incet vom petrece suficiente postari pentru cei ce cine ne vor citi sa-si dea seama de greseala.

  Cateva sute aici inca cateva sute acolo – poate vor hotara ca este important sa-ti spui parerea 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 11:14 pm

 26. Buna seara prieteni,tema e serioasa, de aici si tonul sobru pe care discutati.
  Dupa parerea mea,traim vremuri grele si vom vedea evenimente extraordinare in
  viitorul imediat.Constat cu stupoare ca televiziunile si presa scrisa din Ro
  ignora, sau este surda si oarba la evenimentele din afara spatiului carpatic !
  Am putea crede ca nu avem,intelectuali si ziaristi adevarati!!! De unde sa stie omul de pe strada,ca lumea e pe cale sa se schimbe fundamental chiar in timpul
  vietii lui?Ca sintem pe marginea prapastiei unei noi impartiri a sferelor de putere in lume?Ca aceasta impartire se va transa pe cale violenta,ca de atitea ori in istorie.Intr-un cuvint, unde sint inteleptii cetatii care sa ne pregateasca
  pentru vremurile ce se vor napusti peste noi?Cumva oamenii simt ca se aduna norii de furtuna si instinctiv se indreapta spre unicul reper care le inspira siguranta;
  Un conducator puternic, in stare sa faca fatza situatiilor grele.Baselu cunoaste si el omul obisnuit ,,,simte pulsul,, si are acel extraordinar mesaj ,COMANDA LA MINE!Asta vrea omul simplu care simte primejdia,i se rupe lui de moguli,baroni si si minciunile lor din stiri si ..sondaje!Cu cit vor turba bogatii,mai tare impotriva piratului, cu atit va fi bizonul mai convins ca trebuie sa-l urmeze oriunde il va chema…COMANDANTUL.In privinta asta sint linistita..piratul va fi ales! Dar ma revolta tot acest carusel de risipire in zadarnicie a fortei intelectuale romane.Prin zadarnicie intzeleg aici,orgolii si exhibitzii elitiste
  ancorate meschin in egocentrism pagubos si descalificant…

  emily

  13/09/2009 at 11:19 pm

 27. Buna, Theophyle si tibi!

  Din pacate, chiar zilele astea am citit niste articole/statistici din care rezulta ca românii nu pun mare pret pe blogosfera. Prea putini sint cei care citesc/participa la aceasta ramura a netului.

  Dar voi nu tb sa va descurajati :mrgreen: , poate se schimba lucrurile in viitorul apropiat. Nu stiu cum e in vest relatia politica-net.

  Theophyle, o sa ma crezi mofturoasa. Nu sint, dar sint lenesa. Cum as putea sa-ti prescurtez nickname-ul? Are o sonoritate frumoasa, dar ma poticnesc in el la scris. 😦

  robin

  13/09/2009 at 11:22 pm

 28. Post Collapse USA, War Death & Destruction

  Serie de mai multe clipuri, 11-12

  Riddick

  13/09/2009 at 11:23 pm

 29. Scuze daca tonul nu a fost destul de sobru. Ha! 😯 …si v-am si tutuit.
  Clar, inca n-am bune maniere. Revin dupa ce imi completez cei 7 ani de-acasa.

  robin

  13/09/2009 at 11:27 pm

 30. Robin,

  ThPh stie la fel ca tine sau ca mine ca in Ro peste 60% din populatia tarii nu foloseste INCA internetul…

  dar noi nu ne lasam, nu????

  orangeskorpion

  13/09/2009 at 11:28 pm

 31. robin ?

  Cine se formolizeaza aici ? 😯 ?

  tibi

  13/09/2009 at 11:29 pm

 32. robin scrie-l in romaneste teofil 🙂

  Theophyle

  13/09/2009 at 11:33 pm

 33. si atunci eu cu cine votez?

  Makavelis

  14/09/2009 at 3:34 am

 34. „Baselu’nu a hotarat ca este pretendent la un nou mandat”
  Nu ar fi trebuit dat find ca e in mandat. Multa lume se astepta/intreaba…
  Sau am renuntat la principii de teama unei dezlantuiri anti-Basescu si mai violente?

  Tio

  14/09/2009 at 8:18 am

 35. Makavelis salut,
  cu cine vrei, numai sa o faci 🙂

  Theophyle

  14/09/2009 at 8:21 am

 36. @Robin
  Interesul, si o masa critica, pt blogosfera exista. Dovada e Theophyle si blogul lui care nu exista acum citeva luni si care a reusit destul de bine.
  Dar e nevoie de o strategie de dezvoltate si de mentinere a interesului.

  Tio

  14/09/2009 at 8:22 am

 37. Tio m’neata
  strategia lui este buna, o sa intre in ultima clipa 🙂

  Theophyle

  14/09/2009 at 8:22 am

 38. Salut. Nehotaratii in opinia mea sunt niste putori, le e lene sa gandeasca, sa decida si sa discearna. Lenea e mare si asteapta cineva sa le aduca prajitura in fata, eventual sa o refuze cae cu frisca si nu cu ciocolata.
  Imi plac enorm baietii de la coltul strazii, sunt faini, dar de ceve vreme flutura chestia cu astia din multinationala neglijati de portocala mecanica pe motiv de interes fata de rural si urban mic. Haios este ca baietii informati si educati, cu salarii peste medie ii cam doare in cur sa se miste doua sute de metri pana la urna de vot, dar nu au nici un complex sa bata 100 de kilometri pana in Poiana sau Sinaia. Asta in timp ce romani din SUA fac 2000 de kilometri cu masina sa voteze. Numai cand ma Gandesc la Marius japonezu si imi vine sa ii bat in gura ca pe coasa.

  turnofftheglory

  14/09/2009 at 8:56 am

 39. Neata tuturor.
  „PDL-ul. In afara ramurei liberale (cu mici exceptii) nu se poate discuta de vreo doctrina a partidului.”
  Ce consecinte are absenta, sau prezenta oarecum diluata, a unei ideologii bine definite la PDL? Avantaje, riscuri?

  Tio

  14/09/2009 at 9:12 am

 40. Zero Tio. Votantii nu dau doi bani pe asta. Sa fim seriosi. Da, e nevoie de claritate doctrinara, dar in gasca populara e exact ca in PDL, supermarket, plus romanul verde e de stanga si se tot incearca sa il cultivam pe dreapta.

  turnofftheglory

  14/09/2009 at 9:26 am

 41. TOG
  Povestea este sa-i convingi ca nu este destept sa procedeze asa cum procedeaza.

  Lucrurile se pot face „hard sale” sau „smart sale”. Pe multe bloguri portocali se promoveaza „hard sale-ul” care nu prea ajuta pentru ce care nu sunt convinsi. Aici cred ca incerc sa conving argumentat. Poate gresesc, cred insa ca in nici un caz „bata” nu este un instrument de convingere 🙂 Cand trebuie, trebuie – dar asta numai cand esuez altfel 😆

  Theophyle

  14/09/2009 at 9:31 am

 42. tio, pana la urma lucrurile se vor aseza. E nevoie de timp, rabdare si tutu. Nu stiu daca mai avem insa mult timp 🙂

  Theophyle

  14/09/2009 at 9:32 am

 43. Salut Theophyle, TOG and all.
  Nu e problema sa convingi pe cineva de pe internet de ceva. Cei de aici sunt gata convinsi.Societatea romaneasca cei 40% ce intra pe internet este clar polarizata. Scopul blogurilor este sa mentina ridicata vigilenta, sa informeze acolo unde tonomatii dezinformeaza, si nu in ultimul rind sa combata depresia lui skorpion 🙂 si a fiecaruia din noi cind ajungem in partea de jos a sinusoidei 🙂

  eugene40

  14/09/2009 at 10:35 am

 44. Si pentru ghidul alegatorului eu as puncta inca o impartire dupa gradul de obedienta fata de Moscova, fata de The KGB Inc

  Si aici il vedem pe Basescu de o parte si: partidul kirpei kabebiste, plus PNL-ul lui Patriciu kazahstanezul plus gusa plus, plus. plus. Modelul rusesc al unui stat autoritarist ( vezi incercarile lui Bombo 2000-2004 ) total corupt, fara respect pentru drepturile omului, fara independenta justitiei si cu o propaganda ce impinge cetatenii sa se lupte intre ei si cu vecinii.
  Aici nu vorbim despre faptul ca unul e mai bun iar altii sunt mai rai.
  Vorbim de esenta democratiei care este in pericol.

  Un tanar de stanga

  14/09/2009 at 10:50 am

 45. @salut, tinere – buna dimineata 🙂 asa e!

  Theophyle

  14/09/2009 at 10:51 am

 46. buna dimineata,

  o fi si depresie si sentimentul neputintei, tds,
  dar mai este si realism…
  desi nu am citit inca istoria poporului roman de draghicescu,
  recomandata de tine,

  intuiesc si inteleg aluatul/premisele din care sint fabricati politicienii romani, dar si aluatul din care se compune poporul roman….

  orangeskorpion

  14/09/2009 at 11:12 am

 47. M’neata Skorpi 🙂

  Theophyle

  14/09/2009 at 11:19 am

 48. Postare noua 🙂

  Theophyle

  14/09/2009 at 11:19 am

 49. […] Continuarea postarii de Duminica trecuta, aici. […]

 50. […] la postarile din duminicile trecute, aici si […]


Comentariile sunt închise.