Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Are blogul o şansa ca alternativa mediatica? (1)

Am hotarat sa fac o pauza (mica) in postarile care raspund la magariile mogulilor si sa incerc o micro-analiza a fenomenului numit blog („Web log„). Deoarece acest fenomen este global si lucrari academice in acest sens nu cred ca s-au efectuat in Romania, alternativa este ca intodeauna spre Vest, in special SUA, patria Blogului ca fenomen mediatic.

Am selectat cateva lucrari pe care le consider suficient de obiective, cateva statistici si am hotarat sa traduc si sa adaptez cat se poate aceste lucrari. Prima ar fi o lucrare publicata in Ianuarie 2007 de T. Neil Sroka de la Universitatea de la George Washington , numita semnificativ “Understanding the Political Influence of Blog”  sub titlul “A Study of the Growing Importance of the Blogosphere in the U.S. Congress”, adica “Intelegerea influentei politice a Blogului in Congresul SUA”. Lucrarea in format PDF in limba engleza poate fi descarcata de aici. O a doua lucrare pe care o consider importanta ar fi “The power and politics of blogs” , adica “Puterea si politica in bloguri”, o alta lucrare foarte buna scrisa de doi profesori din Chicago si Washington, publicata tot in 2007, care nu poate fi descarcata electronic, dar o pot oferi eu in format PDF, doritorilor. A treia lucrare si una intr-adevar de exceptie este “The Political Blogosphere and the 2004 U.S. Election,” adica “Blogosfera politica in alegerile americane din 2004”, intr-un fel stanga impotriva dreptei americane, reflectata in blogosfera americana. Lucrarea a fost facuta de un parteneriat intre o cercetatoare de la HP si una de la Intelliseek Applied Research Center, inca doua SRL-uri, dupa retetele inaugurate de Nistorescu & Hurezeanu-urile infecte ale lui Vantu. O puteti descarca aici.

Statisticile pe care le prezint au fost facute de  Technocrati, relevante pentru 2008 si traduse de mine in limba romana.

89-1

89-2

89-3

89-4

Written by Theophyle

05/09/2009 la 12:55 pm

Publicat în Analize, Civic, Media, Opinie

Tagged with

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pe mine m-ai pierdut. Da o concluzie ceva ca ma pierd in grafice si tabele.

  Andrei

  05/09/2009 at 1:20 pm

 2. @andrei, incerc sa analizez prin cateva postari:
  1) care poate fi influenta blogurilor;
  2) Poate exista o alternativa a blogurilor si care este influenta lor de facto asupra mediei in general si asupra publicului conectat in particular;
  3) cine sunt bloggeri in context social.
  4) ce fel de bloguri exista si care este interfata dintre ele si lumea afacerilor. (vezi blogul tau!)

  Theophyle

  05/09/2009 at 1:34 pm

 3. Imi pare rau ca trebuie sa plec, subiectul fiind extrem de bine gasit.
  Punctul meu de vedere: DA
  E o carte parca a unui francez, cu 10 chestii care ne vor schimba viata. Una din ele va fi momentul in care The NewYTimes va fi vinduta cu 1 dolar catre Google , mi se pare.

  Politic: Nu trebuie uitat ca Huffington Post a pornit promovarea lui Obama cind era un simplu blog Dna Huff se lauda ca fara blogul ei Obama nu ar fi presedinte – Si Oprah la fel :). Acum el este o platforma de bloguri

  La tipurile de bloguri – Technoratti e putin depasit. Blogurile corporate au scazut (nu ca numar ci in top 1000) Platformele sociale de web2 realizeaza acum conversational marketing in locul blogurilor ce promoveaza o firma sau un produs – care au devenit mai putin credibile – Revin la noapte 🙂

  Un tanar de stanga

  05/09/2009 at 1:46 pm

 4. Tinere, te astept 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 1:57 pm

 5. Ciao, come state 🙂
  Ce se intampla … a sosit „toamna”? Sus cu moralul ragazzi 🙂 Contati mai mult decat va imaginati, mai mult decat statisticile care sunt crucea si delizia (încântarea) multora dintre voi.

  viviana

  05/09/2009 at 2:01 pm

 6. Astept atunci continuarea. Da-i inainte, faci o treaba faina!

  Andrei

  05/09/2009 at 2:49 pm

 7. viviana merci draga, ce ne facem noi fara ajutorul vostru 🙂 voi ne dati impulsul scrisului. 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 2:51 pm

 8. Andrei, multzumesc 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 2:51 pm

 9. salut
  🙂

  pe ei Teofile ! Rupe-le capetele de napirca ! 🙂

  tibi

  05/09/2009 at 2:56 pm

 10. @tibi servus, facem si noi ce este necesar si ne este in putinta 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 3:04 pm

 11. excelente date,

  nu am inteles ce inseamna „media blogului (in luni)”

  vizitatori unici pe bloguri cu advertising: 46.000, iar la cele fara advertising: 4.000…….parca nu-mi vine sa cred ca lumea da buluc acolo unde este si reclama……….sau poate trebuie pusa altfel problema: alea-s bloguri excelente, cautate si in consecinta au si advertising, cred, ca asa este corect…

  dat fiind cifrele de unici vizitatori foarte mici raportate la total populatie per o tara occidentala, trag concluzia ca efectul blogarelii este practic aproape de zero asupra unei tari intregi…

  de exemplu, sa zicem, ca blogul lui ThPh este vizitat de 2000 de vizitatori unici pe luna, asta inseamna la nivel de tara: 0,0092 % din total Romania, inclusiv cele citeva milioane plecate afara…
  daca ar fi 100.000 de vizitatori unici, procentul abia devine 0.46 % din total populatia Ro.

  deci un procent foarte mic…..asa ca NU cred ca la ora actuala in anul de gratie 2009 BLOGUL poate influenta politic!

  desi cunosc cazul blogului lui cp, cind au fost alegerile din 2007 cu PLD al lui Stolojan, comentatorul thor a reusit pe citiva de acolo sa-i convinga sa voteze cu PLD si nu cu PD sau PNL…dar acum analizind, trag concluzia ca a fost ceva infim, desi intre nimic si ceva putin este o mare diferenta
  🙂

  Succes, ThPh, chiar daca am fost mai cinic, eu te voi vizita in continuare!!!
  🙂

  orangeskorpion

  05/09/2009 at 3:36 pm

 12. eu vad o singura problema pentru blogers: increderea pe care o primiti – voi si punctul vostru de vedere – care nu trebuie sa fie obligator al meu. Citeam cu placere Huffington Post si destul de des … acum, cu rare exceptii pt. ca il am in bookmark, nu-l mai citesc de loc … nu e ca m-am gandit de ce sau pentru ce … nu e timp 🙂

  viviana

  05/09/2009 at 3:58 pm

 13. viviana, lucru cel mai important este sa-ti pastrezi credibilitatea si independenta.

  Pentru mine blogul „politic” este mai mult o expresie de protest. in felul meu sunt un REVOLTAT, nimic mai mult 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:07 pm

 14. @skorpi sunt maestrul razboaielor pierdute, totusi fiind istoric mi-am adus aminte si de Termopile 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:15 pm

 15. Eu mai cred in plus, faptul ca blogurile au si caracter informativ-formational. Daca frecventezi citeva bloguri in care te sinti confortabil, schimbul de pareri si de informatii cu ceilalti poate fi extrem de benefic. Si nu doar la nivel strict individual. Imbogatiti cu datele achizitionate, poti la rindul tau sa le impartasesti in micro-comunitatile din care faci parte ( plantatzii – vorba lui scorpion) .:)

  tibi

  05/09/2009 at 4:15 pm

 16. tibi, ai dreptate blogul fiind interactiv, primesti imediat feedback. Comentariul iti da posibilitatea de a intelege si parerea altora fata de cea exprimata de tine.

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:19 pm

 17. nu esti singur, ThPh,
  dar vad ca si la Termopile a fost nevoie de un tradator…

  tibi are dreptate; eu vizitez personal citeva bloguri care imi sint dragi, depinde si f. mult de timpul pe care il avem, recunosc ca aflu multe lucruri, atit din linkurile date de unii, cit si din opiniile lor….

  orangeskorpion

  05/09/2009 at 4:21 pm

 18. theophil,

  nu stiu altii cum s-au descurcat,dar pe mine nu ma poti lamuri cu grafice.Daca ma voi stradui poate in viitor sa-mi slujeasca.Incearca sa transpui procedura pe realitatile noastre,unde suntem mai in tema.Nu te supara!

  dora

  05/09/2009 at 4:28 pm

 19. Serios vorbind, eu in cei doi ani de cind frecventez blogosfera, am crescut enorm; ma refer atit la nivelul informational, cit si la cel formational. Cred ca acum interpretez ‘datele’ mult mai bine decit atunci!

  + o groaza de informatie culturala! 🙂 Teofil stie de ce.

  tibi

  05/09/2009 at 4:28 pm

 20. dora
  e greu cu realitate noastra, pentru ca noi avem universitati de cacao, care nu fac crcetare in domeniul comunicatiilor electronice. Ceea ce graficele arata sunt

  1. Profilul Bloggerului american/european/asiatic
  2. Arata legatura dintre banii pe care-i poseda omul si daca este sau nu blogger. Dupa cum vezi cu cati ai mai multi bani, cu atat nu prea ai chef si ce sa comunici cu societatea.
  3. ai a colo un graf care-ti arata „rezistenta” blogurilor adica cat timp omul isi doreste sau are rabdare sa-ti intretina blogul si sa comunice. Majoritatea o faca pentru 2-4 ani, minoritatea pentru 6 luni si la fel ca cei care-l pastreaz mai mult.
  4. mai ai si cate postari face un blogger pe luna. s.a.m.d

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:39 pm

 21. skorpion,

  da’ce inseamna un tradator infam in fata celor 300 nobili martiri? 🙂

  dora

  05/09/2009 at 4:54 pm

 22. Teofil

  Ma gindesc la faptul ca pentrru Ro, ar trebui facute niste studii separat; asta pentru ca in Ro, mentalitatea este in plina transformare pe de o parte, iar pe de alta parte, nivelul cultural-informatic este de-abia la inceput, pe mai multe planuri ( mail, mess, blog, ziare electronice, informatii specifice, etc.). Am prieteni de virsta mea, carora nici prin cap nu le-a trecut sa mai invete PC, la ‘batrinete’; eu insumi, am pus pentru prima oara mina pe un comp in urma cu 10 ani, si am intrat pe un blog prima oara, acum ceva mai bine de doi ani.

  tibi

  05/09/2009 at 4:55 pm

 23. @tibi,

  exista o lege a numerelor mari care sustine ca aproximativ se intampla cam peste tot acelasi lucru. Dupa cum vezi nici in America sau Europa Occidentala, oamenii peste 50 de ani numai sunt atat de jucatori. Cred ca si in RO, lucrurile se schimba destul de rapid la populatia urbana si suntem deja spre crestere in Gausul functional al blogosferei.

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:59 pm

 24. Bine! Suntem in crestere; vom atinge apogeul c.Gauss. Pina atunci, are bloguiala o sansa reala de a influenta alegerile in mod decisiv ? Mie mi se pare ca deocamdata, tot televiziunea este regina balului. Numai cei cit de cit inforamti stau pe bloage. Restul, cam pun ochiu pe tele si papa tot tot tot.

  tibi

  05/09/2009 at 5:26 pm

 25. de acord cu tibi de la h:4.28 p.m.

  si eu am crescut, am aflat multe, fantastic de multe, dar am crescut ENORM si in greutate din cauza zecilor de ore pe saptamina la computer
  🙂

  orangeskorpion

  05/09/2009 at 5:32 pm

 26. 🙂 🙂 🙂

  tibi

  05/09/2009 at 5:36 pm

 27. @tibi, alegerile vor fi castigate in mediul rural si in orasele mici (ca de obicei).

  Anlizand ce s-a intamplat in SUA la ultimele alegeri se poate spune cu mana la inima ca bloggeri au „instaurat” un trend national care a fost capitalizat de Obama. McCain nu a inteles chestia si nici nu a fost simpatizat din cauza varstei de majoritatea bloggerilor.

  In Romania Bloggeri pot ajuta la creatia unui moment, favorabil unui candidat, daca el va sti cum sa-l foloseasca este alta poveste. 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 5:39 pm

 28. Sunt onorat sa va salut! Tema este incitanta si chiar simteam nevoia unor informatii. Daca, mai mult, au girul unor surse care trimit la cercetari aprofundate statistic dar si metodologic e foarte bine. Nu mi-am pus problema cit de mult ar influienta societatea in mod direct, ca optiuni politice de pilda… Personal nu cred, cei care acceseaza blog-uri au, desigur, un nivel de inteligenta peste medie si optiuni fundamentate, pe care le pot sustine, schimbindu-le pe baza de argumente si mai putin de afect. Insa am vazut si eu, lecturind bloguri, sau, ma rog, anumite blog-uri, predilectia lor pentru calitatea scriiturii… Nu mai vorbesc de literatura, se srie literatura de calitate pe blog-uri. Sigur critica literara, nici cea tinara macar, nu se preocupa deloc de fenomen. Nu e deloc surprinzator, istoria si critica literara de la noi au un ”mental” mai ”imbatrinit” decit credem. Sa auzim de bine!

  dumitruagachi

  05/09/2009 at 5:59 pm

 29. orangeskorpion
  „0,0092 % din total Romania”

  trebuie sa mai iei in considerare un factori: tipul si influenta micro-sociala a cititorilor; daca te iei doar dupa cei care comenteaza aici, poti vedea ca este vorba despre oameni activi, formatori de opinie in cercul lor; ei, la rindul lor, propaga spre exemplu ideile blogului acesta mai departe in jurul lor (exemplu extrem: pe platon il citesc putini, insa influenta sa e mare)

  daca adaugam si factorul timp (acei 2-4 ani medii) si reteaua de blogrolluri care preiau sau propaga idei asemanatoare se obtine o influenta notabila

  murfi

  05/09/2009 at 6:01 pm

 30. Teofil

  In cazul asta, la lupta ! si sa speram ca Basescu va sti sa scoata avantaj maxim din acest lucru, ca altfel e de rau pentru Ro.

  tibi

  05/09/2009 at 6:03 pm

 31. murfi,
  6.01 p.m.

  as vrea tare mult sa ai dreptate.
  Dar sint optimist si ma incred in cele spuse de tine!!!

  am si dat mai sus un exemplu cum PLD a cistigat citeva voturi in plus gratie unui postator mai agitat
  🙂

  orangeskorpion

  05/09/2009 at 6:06 pm

 32. @dumitru salut, multumesc pentru vizita 🙂 Stiu ca nu le ai cu politica si stiu ca probabil nu-ti doresti, asa ca apreciez vizita 🙂 urmareste si postarile urmatoare despre blogosfera sper sa-ti placa 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 6:09 pm

 33. pai noi avem cel mai bun exemplu, cel din 2004
  atunci o buna parte din increderea in posibilitatea schimbarii s-a construit pe forumurile cotidianul si realitatea

  murfi

  05/09/2009 at 6:11 pm

 34. sau, ma rog, o parte; da nu cred ca a fost infima

  murfi

  05/09/2009 at 6:12 pm

 35. @murfi, nimeni nu stie sigur, pentru ca nimeni nu a masurat si nimeni nu a avut vreo metodologie legata de acest lucru, sper ca in curand vom avea una 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 6:22 pm

 36. dumitru
  „Personal nu cred, cei care acceseaza blog-uri au, desigur, un nivel de inteligenta peste medie si optiuni fundamentate, pe care le pot sustine, schimbindu-le pe baza de argumente si mai putin de afect.”

  intilnindu-se cu altii care gindesc la fel isi construiesc increderea necesara pentru argumentatii rationale;

  multi dintre cei cu inteligenta peste medie au si timiditatea sau frica de ridicol peste medie 🙂

  murfi

  05/09/2009 at 6:29 pm

 37. Domnule Teofil,
  Citesc destul de multa politica si, vrind-nevrind vad si vorbaria despre politica de pe canale TV…. Sunt destul de atent la sursa informatiei politice si la nuante. Nu prea m-a surprins nimic in ultimii ani. Mai pe scurt, destule in politica nu sunt deloc ceea ce par a fi. Insa nu exprim idei politice sau optiuni. Pentru cineva care nu se ocupa cu politica, a o face poate aduce destule neplaceri.

  dumitruagachi

  05/09/2009 at 9:37 pm

 38. Domnule Agachi aveti dreptate.

  Noi facem pe acest blog „civism”, sper ca se vede si daca nu, imi pare rau. Va urez numai bine si ne vom „vedea” pe blogurile mele fara problemele zilei, Dumitru prietenia pe care o am fata de tine nu poate fi umbrita de nici o politica chiar daca nu este politica. Cu mult respect!

  Theophyle

  05/09/2009 at 9:50 pm

 39. Theo-Phyl
  🙂
  Servus!
  Pentru mine blogul “politic” este mai mult o expresie de protest. in felul meu sunt un REVOLTAT, nimic mai mult

  Dar iti sta tare bine! 😆

  maya

  06/09/2009 at 6:34 pm

 40. DA!

  Are blogul o sansa ca altenativa mediatica

  Conditia? Sa NU fie tare „rasfirate”

  maya

  06/09/2009 at 6:37 pm


Comentariile sunt închise.